Ne znam da li postoji slična tema, ali bih svakako voleo da znam vaše mišljenje o ovoj temi. Ja sam lično upoznat sa ovim dobom, dosta sam naučio od ljudi sa faksa, posećivao sam mnoge zamkove, išao na razne festivale na tematiku srednjeg veka. Volim i muziku srednjeg veka, ranije sam i svirao frulu i flautu, ali sam od toga odustao zbog nezainteresovanosti ljudi za moje umetničko stvaralaštvo. Pravio sam i razne makete kula i utvrđenja, kao i glinene figurice vojnika iz srednjeg veka. Zaključak: veliki sam zaluđenik. No, mene interesuje vaše mišljenje o njemu, o njegovoj kulturi i značaju. Ja lično mislim da srednji vek nije bio mračno doba, kako to neki nazivaju, mada je to možda moje subjektivno mišljenje. Taj naziv, mračno doba, nekako mi je neprikladan jer smatram da su ranohrišćanska, vizantijska, saksonska, romanska i gotska umetnost bolja i od nekih novovekovnih vrsta. Ja se, pre svega, koncentrišem na srednjovekovnu umetnost, a slabije na istoriju. Istorija srednjeg veka baca malo tamniju senku, ali posle "preporoda" nam dođoše još veće strahote i problemi. Atomske bombe, radijacija, zagađenje planete. Ne opravdavam ja okrutne postupke tadašnjih aristokrata i nekolicine sveštenstva, ali lično smatram da je srednji vek previše bačen u stranu. Ali, da ne dužim više. Kao što rekoh, želim da čujem vaše mišljenje.

Po meni je srednji vijek bio dosta humaniji nego rani novi vijek. Srednji vijek je otprilike od pada Zapadnog rimskog carstva 476. pa do pada Carigrada 1453. ili otkrića Amerike 1492. Dakle cirka 1000 godina. A rani novi vijek je od 1492. pa do Francuske buržoaske revolucije 1789.
U srednjem vijeku aristokrate i feudalci još nisu stekli tu nevjerovatnu moć, a i seljaci nisu bili toliko ugnjetavani kao u ranom novom vijeku.
Takođe u srednjem vijeku je vjerska klima bila povoljnija nego u ranom novom vijeku, jer još nije bilo Inkvizicije (osim kratkotrajne 1184–1230), a najozloglašenija, Španska inkvizicija, pokrenuta je tek 1478.
Pošto još nije bila krenula Reformacija, nije bilo ni toliko vjerskih trvenja.
Izuzimam tu Krstaške ratove, koji su stvarno bili katastrofa.
Takođe, u srednjem vijeku su nastali prvi evropski univerziteti, počevši od Bolonjskog univerziteta 1088.
U mnogim krajevima je cvjetala umjetnost u kasnom srednjem vijeku.
Tu spada Italija, gdje su bile preteče renesanse, (Dante, Petrarka, Bokačo, Đoto, itd.) zatim Srbija (naročito za vrijeme Despotovine), te Vizantija (Renesansa Paleologa)Rani srednji vijek je bio nešto grđi, ali ne svugdje. Recimo za vrijeme Justinijana, Vizantija je bila vrlo moćna, tad je izgrađena Aja Sofija, kodifikovano Rimsko pravo, itd.
Mislim da je samo u Zapadnoj Evropi, mračno doba trajalo možda od cirka 500. pa negdje do 800. godine. Ostatak srednjeg vijeka nije tako mračan. A takođe, na Istoku, cijeli srednji vijek je bio dosta napredan i dinamičan (Vizantija, Arabljanski Kalifat, Srbija itd.)

Želeo bih pre svega da primetim, da zastupanje zapadnjačke filozofije, i danas očigledno prisutno, i pored modernih saznanja!
Da li ste znali da je civilizacija postojala i van Jevrope, i da su drugi narodi imali vrlo razvijenu i sofisticiranu kulturu?
Da, zaista je srednji vek bio jedno mračno doba. Ali u Evropi!
U to vreme su civilizacije na zapadu (Amerika) i istoku doživljavale svoj procvat, i nebrojene tekovine, koje pripisujemo zapadnoj civiliaciji i renesansi su odaaavno bile otkrivene od strane tih manje ''popularnih'' civilizacija.
Evropska civilizcija se pokazala krajnje destruktivnom, kako prema sebi, tako i prema ostalim kulturama, ali i prema sopstvenoj planeti.
Ne možemo zamisliti do kojih bi se rezina uzdigle te civilizacije da nije bilo Evropljana sa svojim ''vrednostima'', i ''dobrim namerama''.
Da li se zaista Asteci i Mongoli, mogu porediti sa eto, recimo... samo sa Špancima. Da ne uključujem ove druge u priču.
Nisam ja ni naglasio da su svuda cvetale ruže, već da je bilo podosta civilizacija van Jevrope, koje ono što mi nazivamo srednji vek, pamte kao zlatno doba svoje eohe. Kao vrhunac svoje civilizacije... Svetlo doba sveta.
A onda su došli Evropljani.
Да се Европа питала, не би ми видели сијалицу још неких 2-3 иљаде година. Европу је мука натерала да овлада "науком" и "истраживањем" јер би их појела азија. Док су Арапи знали за бој 0, Рим је писао бројеве словима. Док је Којеја водила ратове бацачима ракета, Немац је јео прстима, а Србин виљушком боц. Наравно да је цео средњи век био мрачан јер је био заоденут ратовима и просветитељским слепилом.
Е онда дође на ред да се мало играмо памети, и све живо што ваља покупимо са стране под изговором да је то хумано и ренесансно, па онда трчи што пре да претекнеш Азију јер ће те појести после и културно и свакако другачије. А где сад неко Европљана да назива Варваом??!?!И тако се завршава моја теорија завер у сажетом облику :Д

Da su te druge civilizacije, azijske, američke i sl. bile zaista toliko jake, valjda bi one prve krenule da istražuju svijet i pokušale bi da pokore Evropu, a ne obrnuto.
Tvrdim da je čak i u srednjem vijeku Evropa bila jedna od najvećih civilizacija, ako ne i najveća, naročito nakon 1000. godine.
Univerzitet u Bolonji osnovan već 1088. itd.

А добро сад.....На Европу су много утицали Арапи и Византијски учењаци које су донели античку ученост. Али да је Европа била центар светске учености...слажем се. Јер били су отворени за сазнања....и лако су их прихватали и унапређивали, у томе је поента. :Д Док рецимо Кинези и Јапанци нису, изоловали су се после првих додира са Европљанима.
Шпанци су убили мали број домородачких култура....углавном су их потаманиле болести. Док су рецимо Монголи били прилично сурови....Nisi dobro proučio izvore... Španci su itekako tamanili ''indijance'', a bolesti su samo dovršile posao!
A Mongoli su bili pljačkaši, koji su radili to što rade ne iz ubeđenja, zbog načina života.Špance sam, kao što sam naglasio, dao samo kao primer. Znamo koliko su zlo doneli španci, a koliko je veće, kad dodamo ostale prosvećene narode jevropske!?
A evo sad čitam na netu to za viljuške. Prve, dokumentovane, i aktivno upotrebljavane viljuške su bile na srednjem istoku! A onda su se preko Vizantije i Balkana, proširile dalje u Jevropu. izvor, ruska vikipedija, koja ne krije da su se viljuške na severu pojavila tek u 18om veku, tako da nemaju razloga za pristrasnost...

Е сад овако....као једном студенту историје јако ми смета што користиш википедију, јер као што знаш то уређује ко стигне, па се мало огради према тим изворима...:Д
Ео по неким мојим рачуницама Шпанци су у борби убили 15 посто Индијанаца, њих 50 посто је страдало од болести, а још 20 посто је умрло од израбљавања.
Монголи су били тирани зато што су желели да их се други плаше....небројано много градова им се само предало, без борбе, јер били су уплашени одмазде.
Da su te druge civilizacije, azijske, američke i sl. bile zaista toliko jake, valjda bi one prve krenule da istražuju svijet i pokušale bi da pokore Evropu, a ne obrnuto.Apsolutno grešiš:
http://en.wikipedia.org/wiki/Zheng_He
Sve potanko objašnjeno, ali ovo je jedan samo primer, gde su drugi!?Ti narodi su po svom karakteru (uglavnom) miroljubivi. Zar treba opisivati kako su Indijanci dočekali Evropljane!?
kad su videli kakvi su, oni su se jelte, zatvorili u sebe, rekavši ''nećemo sa vama takvima, a vi nas nemoj da dirate''.
Vidimo kako se to završilo...
Е сад овако....као једном студенту историје јако ми смета што користиш википедију, јер као што знаш то уређује ко стигне, па се мало огради према тим изворима...:ДSlažem se, to je istina za neke dnevnopolitičke i nacionalističke teme...
Ali pobogu!?
nađem na vikipediji objašnjenje šta je stolica, i pozovem se na to, i neko mi kaže: ne! To je sa vikipedije ne priznajem to, stolica nema nogare i mesto za dupe, već ima šoferšajbnu!
Apsurdan ti je komentar...
Uostalom, voleo bih da vidim kako tvojim izvorima (koje kao istoričar, ne sumnjam da imaš), pobijaš moje!
ДА медикусе, али шта се десило после тох путовања...Кинези су се само затворили. После тога ништа.Kao prvo, ja sam pobio gledište da druge civilizacije nisu imale velika putovanja i otkrića novih svetova.
A desilo se to da su naišli na Evropljane, i rešili da pobegnu od bede, kao što sam i napisao!
Rešil ida ne čačkaju mečku, al' im mečka sam došla!- Mp
Ne slazem se gospodine Kaname Tosen. Evo sta Macor kaze na to a podrzava ga celi Goten 13 izdajice :) ( ko ne gleda Bleach nek ne pokusava da shvati) :
Arapi i Kinezi su narodi koji su samostalno razvijali odredjena znanja bez ili sa veoma malo stranog uticaja. Inace te istocne despotije su imale zavidno znanje o nekim oblastima. Oni samo nisu znali da to pravilno primene. Isti je slucaj sa Rimljanima. Oni su radili sa brojevima i snagom ali ne bas puno sa tenhikom i razvojem nauke. Najbolje izume su koristili za luksuz a ne za nesto prakticnije. Osnova antike je bila misica coveka i zivotinje. Robovlasnistvo je usporavalo na neki nacin taj razoj. Anticki posedi su samo dodavali broj robova sto dovodi do kontra efekta. Kradjom izuma su zapadni varvari izgradili svoje drzave u prvom redu Engleska koja je i izvrsila industrijsku revoluciju. Dok je London imao 1811. godine oko 100. 000 stanovnika Rim je u vreme principata i najveceg uspona bio milionski grad a za njim nisu zaostajali ni istocni centri. Uvek se razvoj kretao s istoka na zapad. Tek se otkricm Amerike to menja jer svetska trgovina se seli sa Sredozemlja na Atlantik. Zato je i Venecija propala. Istocni vladari su vise bili zabrinuti za svoj hedonizan nego za drustveni napredak. Ociti primeri su opet u Kini, Persiji, Mesopotamiji, Egiptu. A antika je vise uzela od Fenicana i Egipcana nego sto je samo stvorila nesto. Srednji vek nije bio mracan nego samo jos jedan korak u evolutivnom razvoju. Kako cemo mi izgledati ljudima za nekih 600 godina? Kao divljaci koji su sve vezivali zicama, ubijali jedni druge 24/7 i vozili se po zemlji umesto da lete ko svi normalni ljudi. A kako izgleda mracni srednji vek iz ove pozicije? Manijakalno versko ubijanje i putovanje konjima koji seru na sve strane i zivot u kulama od hladnog kamena. A to je samo povrsinska analiza. Za 500 godina ispadnes glupa a i da ne znas. Ko crnogorci pre samo 100 godina kad se onima koji odbiju da idu u vojsku oduzimala puska i vezivala zenska kecelja. Da ne pricam o nekim drugim odredbama za vreme Karadjordja kad je postojala kazna mrtva siba. Lik trci sest puta kroz 600 momaka dok ga oni udaraju sibama. Niko nikad nije preziveo. A bio je i tocak. Vezu te za tocak od kola i dok ne lipsas. Sve sto je bilo ponovice se samo u drugom kontekstu. 
Ео рецимо Астеци...они су били веома крволочна религија....Шпанци су њих освојили уз помоћ њихових суседа који су били огорчени на тиране Астеке. Јер Астеци су константно ратовали а заробљенике су жртвовали. Шпанска војска је чинила једва 15 посто од целокупне војске која је покорила Астеке. :Д
У Инка царству је беснео грађански рат.....онако, мирољубив братоубилачки грађански ратић. Што је помогло Шпанцима да их освоје.
Ако историју сматраш за науку која је попут столице...непромењива и једноставна немој да се бавиш њоме. :Д

Kao prvo Evropa nije samo zapadne Evropa, već i Vizantija.
Cijela Vizantija spada u Evropsku civilizaciju, a ona je većim dijelom srednjeg vijeka cvjetala.
Evropa je i grčko i rimsko naslijeđe. Sve je to Evropa.
Evropa ima i hrišćansko naslijeđe, koje je zajedno sa antičkom filozofijom dovelo do velikog razvoja filozofije i teologije, a tu je i reformacija koja je utabala put kapitalizmu i industrijskoj revoluciji.
Skup svega toga je doveo do toga da je Evropa kroz svu svoju istoriju bila najjača i najdominantnija civilizacija.
A šta je sa Markom Polom koji je još i prije ovoga uspostavio kontakt sa Kinezima i obišao Kinu?http://en.wikipedia.org/wiki/Chinese_geography
Kao što sam naglasio Džen He je samo primer...
To sam i ja rekao, najmračniji period srednjeg vijeka je od 476. pa do cirka 1000. osim u Vizantiji.Pa to se u orginalu i smatra ranim srednjim vekom - mračim srednjim vekom.
I opet, tvrdim da su Evropljani, srednji vek, merili svojim standardima, i da se stoga može odnositi samo na Jevropu!
Druge civilizacije su u to doba doživljavale svoj procvat, čije je svetlo bacalo odraz i na mrak evropskog srednjeg veka!
:Д Сори медикусе...некад знам да будем мајмун. :Д
Е мачкице твој коментар нисам ни видео...мали забод. :Д Ео рецимо пример алфабета.... Грци су га преузели од Феничана...и додали му самогласнике...тако су га унапредили. Рецимо, један од примера како су Грци преузимали и унапређивали.
" Kradjom izuma su zapadni varvari izgradili svoje drzave u prvom redu Engleska koja je i izvrsila industrijsku revoluciju." јесте и ја имам неке податке који указују на то да су Маори користили парну машину још давне 497 год. пре драгог нам Христа.

Rat je bio institucija u to vreme, nemože da se poredi makar u zapadnoj Evropi. Plemići su se ubijali otrvom ne na bojnom polju, dok su u borbi bili vredniji živi zbog otkupa. E sad Evropa kao kolevka napretka i civilizacije? Bull shit I say. Matematika nasleđe Mesopotamije i Arapa koje su stari Grci samo malo prežvakala i dodali malo. Kina koja je koristila barut mnogo pre Evropljana kao i njihovih automatskih samostrela. E sada me to podseti, zašto je Vizantija izgubila forumulu za grčku vatru?
Izvinite sto cu sad malo da offtopicim, ali jel' je jos neko ovde, osim mene, uhvatio sebe kako zali sto nije rodjen u srednjem veku? Tamo negde izmedju 1000. - 1100. ?То није средњи век брате :Д
Средњи век почиње касније колико ја знам, мада све зависи од извора, али је 11. век прерано да се прича о средњем веку.
Заборавих. Неко је помињао Римљане и напредак. Рим никада ништа ново није изумео од технике, већ је само усавршио технологије "украдене" од покорених земаља.
Кад помену неко Грке. Они су имали нацрт парне машине и били су свесни шта је била у могућности да уради и одустали су од "индустријске револуције", а изговор је наводно био "шта ћемо који курац онда са робовима???"
Otkud znam, mene su iz istorije ucili da je srednji vek bio od neke 450. godine nove ere, pa sve do rane renesanse, znaci kraj 15., pocetak 16. veka.
A takodje, sve te mediteranske imperije i carstva su bili samo kapitalisti, ista stvar k'o i danas, samo sto su umesto nafte imali robove!
Vec mogu da zamislim sliku Grka kako medju varvarima sire demokratiju i civilizaciju, i usput uzimaju hiljade i hiljade robova... Zvuci kao nesto sto moze da se poistoveti sa situacijom danas? You betcha...
Наравно да средњи век није био мрачно доба, поготово не ван западне Европе. Ево, погледај на пример Србију: доживела је цивилизацију, процват, снагу; постала је европска сила; Стефан Дечански је направио такав војни систем да је Србија постала најјача војна сила у овом делу Европе; Милутин је дизао цркве у Србији, Далмацији, Јерусалиму, Атосу...; Душан се чак крунисао за цара. Па после имаш ситуацију да је Србија (заједно са босанским одредом и одредом Реда светог Јована) победила на Косову Пољу 3 пута јачу отоманску војску. Па имаш нови раст Србије за време деспотовине. Па имаш да је Ново Брдо било једини град сем Цариграда који је у 13. веку имао водовод, канализацију и уличну расвету.
У средњем веку су настале скоро све европске државе.
Имаш у Азији процват арапске културе; имаш стварање Јапана; стварање краљевине Корју (Кореја) и јачање Индије; Кина постаје велесила Азије.
Имаш процват Маја, које су правиле грађевине које су биле технолошки напредније и од грађевина прве половине 20. века; имаш градњу Мачу Пикчуа (цивилизација Инка).
У Африци се рађа царство Банту народа; данашња територија Зимбабвеа је постала територија с највише резерви злата на свету...
Мене су учили од пада Цариграда, што му дође 15. век.To, ili otkriće Amerike, je kraj Srednjeg veka i početak Novog. ;)
Što se Srbije tiče, ona jeste dostigla visok kulturni nivo, ali koliko ja znam, više za vreme despotovine nego za vreme Nemanjića. A to da smo za vreme Dušana bili prva sila u ovom delu Evrope: pa normalno kad su nam u tom trenutku konkurenti za to zvanje bili Vizantinci koji su se raspadali i Bugari koji su se raspadali. :)
Kosovsku bitku nismo dobili ni na koji način.

Srednji vek jeste bio mracan na vise nacina. Jedan od razloga je bio "procvat" i "diktatura" hriscanstva. Sa druge strane od 850-1150 godine se dogodilo mini ledeno doba koje je znacajno unazadilo poljoprivredu Evrope tog doba sto je imalo velike posledice na brojnost evropske populacije, kao i razvoj nauke i umetnosti.
Nisam istoricar ali sam slusao jedno predavanje strucnjaka za tzv. alternativnu istoriju. Na tom predavanju sam cuo sledecu pretpostavku: Da nije bilo hriscanstva, hunsko/tatarskog haranja Evrope i pada rimskog carstva (dakle samo ta tri dogadjaja) - ljudi bi otisli na Mesec oko 1200. godine.
- VNisam istoricar ali sam slusao jedno predavanje strucnjaka za tzv. alternativnu istoriju. Na tom predavanju sam cuo sledecu pretpostavku: Da nije bilo hriscanstva, hunsko/tatarskog haranja Evrope i pada rimskog carstva (dakle samo ta tri dogadjaja) - ljudi bi otisli na Mesec oko 1200. godine.
Alternativna istorija je glupost. Ti istoricari nemaju druga posla nego pokusavaju da osmisle svet pod nekim cudnim okolnostima, npr. sta bi bilo da nije postojao Hitler i/ili nacisticka Nemacka. Za pravu istoriju su to gluposti.
Nisam istoricar ali sam slusao jedno predavanje strucnjaka za tzv. alternativnu istoriju. Na tom predavanju sam cuo sledecu pretpostavku: Da nije bilo hriscanstva, hunsko/tatarskog haranja Evrope i pada rimskog carstva (dakle samo ta tri dogadjaja) - ljudi bi otisli na Mesec oko 1200. godine.Šta bi bilo kad bi bilo. Ne volim takve pretpostavke. Slažem se sa Virtual Serb-om, za pravu istoriju to su gluposti. Da nije bilo svega toga, pojavilo bi se nešto drugo, pa ljudi opet ne bi otišli na Mesec.
To, ili otkriće Amerike, je kraj Srednjeg veka i početak Novog. ;)Фејл :Д
Kosovsku bitku nismo dobili ni na koji način.ЉОЉ??? Научи историју прво брате. Ја можда немам појма многе ствари, па видо си и да сам лупио за почетак средњег, али брате добили смо ту битку.
Упоредна историја сведочи о томе. Ако ћеш тако све да гледаш онда иди и гледај изворе из само једне земље за сваки догађај и видећеш како је историја другачија где год одеш.
На основу многих извора се може закључити једно - Србија добила Косовски бој.
Из малобројних и оних који не пију воду - Србија изгубили или нерешено.