Šta mislite o grandžu?
  • Ivan92

Odličan, ali, nažalost, zaboravljen pravac u roku. Karakterišu ga jaka distorzija, iživljavanje nad bubnjevima i tekstovi koji balansiraju između idealizma i pesimizma. Najpoznatiji bendovi tog pravca su Nirvana, Perl Džem, Alis in Čeinz i drugi.

Šta mislite o grandžu i o predstavnicima tog pravca?

• Пд

Нирвана пар песама, Прл Џем једна, Елис ин Чејнс срање, Саундгарден пар добрих ствари.

• Strpljivo

Obožavam Elis, jedan od omiljenih bendova.

• Др Јанковић

За своје време је представљао револуцију у звуку као контраудар глемерима и,уопште,комерцијалности,али се после јако збљувило.

• StoneSour

Nirvanu ne volim, Alice in Chains takodje, Pearl Jam 2-3 pesme mozda.
    Nickelbackove starije pesme dosta vuku na grandz i te stvari mi se bas dopadaju,npr. Never Again i Too Bad.
    Neki i Godmsack ubrajaju u grandz, njih isto gotivim.

• StoneSour

Edit: Godsmack
    Uf kako je zajebano bez edit opcije.

• Ivan92

Evo da dodam i ja svoje mišljenje.
    Perl Džem mi je najomiljeniji od tih bendova zato što mi se sviđa njihova muzikalnost, a i Edi Veder ima baš jeben glas.
    Elis in Čeinz više vuče ka metalu, ali njihovi tekstovi su pravi 'grandžerski' tekstovi ( jedan od primera je 'Man in the Box'). A i Džeri Kantrel je pravi virtuoz na gitari.
    A Nirvana... hm... sviđa mi se kako Dejv Grol 'siluje' bubnjeve.
    Te bendove inače i slušam.

• Ivan92

A što se tiče grandža kao pravca, slažem se sa Dr Jankovićem. Perl Džem je raskinuo ugovor sa jednom medijskom kućom zbog toga što članovi grupe nisu hteli da snimaju spotove.

• Moćni Ming

Jedan fantastičan, fenomenalan pravac koji je nastao kao kontraudar tadašnjem mejnsrtimu, da bi na kraju i sam postao mejnstrim.
    Nažalost toga više nema, jedino eventualno u grupama koje neki deklarišu kao post-grandž poput Creed-a ili Staind-a.
    Grandž je u svoje vreme oslikavao sintezu komercijalnog roka i hevi metala, dajući time publici novi zvuk solidno žestokih rifova i blago depresivog, kišnog, sijetlskog raspoloženja.
    Ono što mi se najviše sviđa kod ovog pravca je grandžerski stajling, koji je sastoji od iscepanih farki, karirane košulje i nezaobilaznih "Starki". Dugo sam furao taj fazon, i dan danas ga gotivim.

Ova grupa, pesma i spot imaju sve neophodne elemente potrebne da biste se uverili šta je pravi grandž. Indžoj... :)

http://www.youtube.com/watch?v=bNj7ZyZy7cw

• Moćni Ming

Nova govnjiva verzija sajta... :)
    Kucajte na ju tjubu: Mudhoney - touch me I'm sick

• Џими

Шта знам... Не могу да лажем како нисам слушао гранџ. Јесам, али не због неког квалитета (сматрам да ту од квалитетне музике нема ни К, јебига, не знају да свирају углавном), већ због тога што ми је гранџ прилично питак. Некако пријемчив.

Одслушао сам све Нирванине албуме по хиљаду пута за време средње школе, али зато сад ретко пустим Нирвану.

Прл Џем... Њах...

Елис ин чејнс су ми готивни мање-више, рецимо да су ми ово најјаче њихове ствари:

http://www.youtube.com/watch?v=K9JrEqfmjY4
    http://www.youtube.com/watch?v=dWkIpbVabNM

• Lullaby

За своје време је представљао револуцију у звуку као контраудар глемерима и,уопште,комерцијалности,али се после јако збљувило.

Jedan fantastičan, fenomenalan pravac koji je nastao kao kontraudar tadašnjem mejnsrtimu, da bi na kraju i sam postao mejnstrim.

Zar nije tako sa manje-više svim pravcima, i to u svim umjetnostima, ne samo u muzici (kao onoj koja je podložna najbržim promjenama)?

• Џими

Гранџ је био контраудар глемерима. Али, за разлику од глемера, гранџери нису знали ни д асвирају, ни да певају.

Нешто као панк у односу на рокенрол седамдесетих.

• KanameTosen

Уф мени су Медханеј много јак бенд....:Д

• Lullaby

Али, за разлику од глемера, гранџери нису знали ни д асвирају, ни да певају.

Ama! Kako?!

• Џими

Како ''како''? Упореди певачке могућности Курта Кобејна, који је обичан дрекавац, са могућностима просечног познатог глем певача.

Нпр. упореди Нирвану и Твистед Систер. Свирачки. Неупоредиво.

• Lullaby

Ne. Ima različitih vrsta pjevanja. Neuporedivih. :)

Ne kažem da su najbolji pjevači i svirači otkad je svijeta i vijeka, ali baš da ni u čemu nisu bili dobri - pretjera ga! Opet.

• KanameTosen

Што се уфатили Кобејна ко да је породио Гранџ. :Д

• Џими

Па, добро сад. :)
    Да нема генерализације, не би било ни расправе.

• KanameTosen

Ти би само да се расправљаш! Контам да сад слушаш Кобејна из фетус фазе. :Д

• Џими

Е, имао сам чак и мајицу са Кобејном! Дао сам је кеви, носи је кад иде у продавницу. :)

• KanameTosen

Ћути, ја сам носио Гансе једно време....:Д

• Lullaby

Kul ti je keva! :)

Imala sam i ja majicu, sad se sjetih. Ali nemam pojma kako i gdje je skončala.

• kaizen

Šta mislite o grandžu i o predstavnicima tog pravca?

O pokojniku sve najlepše. :)

Isto slušao kao klinac a u poslednje vreme otkrivam pesme koje su mi promakle (eh tada nije bilo interneta, od spotova šta uhvatiš na 3K, a muzika na kasetama)

Evo ovo mi je omiljena novootkrivena (mada je Corrosion Of Conformity svrstan u metal, meni je ovo čist grandž)

http://www.youtube.com/watch?v=w6NywFBtClw

• Lullaby

To! Grandž je sad privilegovan na Vukajliji! :))

• KanameTosen

Сад кад нагло скочи популација гранџера.

• Пд

To! Grandž je sad privilegovan na Vukajliji! :))

Чекај Данкан да дође. :)

• Lullaby

I broj (afirmativnih) definicija o grandžu. :)

• Фејзбукманијак

Lullabz, nikako da te vidi čoek od kad si moderator :)

Ja obozavam Krisa Kornela, Saundgarden izbacio novi album, valjda će da bude neka turneja :)

• KanameTosen

Е јел поменуо неко Сешинг Пумпкинс? :Д И Фу Фајтерси су добри. :Д

• KanameTosen

Смешинг јебо ме пас неписмени.

• Lullaby

Mnjaah, nikad nisam voljela Fu Fajterse. Okasnili su mi nekako.

• Џими

Морао сам да уђем на Каизенов профил да проверим да ли је то зиста он, или се неко зајебава, па му узео ник и аватар.

• Џими

Е, они су већ закон.

• Пд

Криса Корнела мрзим , тај нема шта није певао, само је још остало да са неким црнцима сложи неки реп.

Смешинг Пампкинс нису лоши, неки текстови су им само песимистички, тако да кажем, а Фу Фајтерси немају везе са гранџом...

• Lullaby

Е, они су већ закон.

Kontraš po ubjeđenju i svetoj dužnosti.

• kaizen

Џими imao sam dugu kosu, svirao gitaru, roko se u venu, nosio karirane košulje ... dobro de zezam se za košulje ;)

• Ivan92

Al' sam pogodio temu! :) Inače, moja omiljena grandž pesma:

http://www.youtube.com/watch?v=wGiTPgvKktM

Najviše mi se sviđa solo koji je odsvirao MekKredi na kraju.

• StoneSour

Meni su Fajtersi uvek bili gotivniji od Nirvane, i Grol od Kobejna.

• Moćni Ming

Eeee niko ne spomenu Stoun templ pajlotse. Slušam ih već par godina i nisu mi nikako dosadili, veoma sličan repertoar s' Prl Džemom... :)

http://www.youtube.com/watch?v=JFPJh31Q6oI&feature=related

• melkijades

Dzem je ipak dzem :]

• Nicklord

Ja obožavam grandž. Najviše Pearl Jam i Nirvanu (kako sam originalan)

Гранџ је био контраудар глемерима. Али, за разлику од глемера, гранџери нису знали ни д асвирају, ни да певају.

Hočeš da kažeš da Edi Veder ne zna da peva? :D

• Ledeni

Iza benda uvjek ostane nekoliko dobrih pjesama, kad neko kaze da je sve od N.N. dobro, aj da ne generalizujem, gotovo sigurno je zaludjen istim i ne moze biti objektivan.....

Meni je Nirvana ok, a sad je li Kurt bacao smece u pogresan kontejner ili je kad je jeo hamburger vise volio senf od kecapa krajnje nebitno....

• Zvonimid Djukic Djul

Mislim da se izgovaga Ggangž.

• Џими

Браво, Минже! Ни мени није јасно како заборавих. Можда и најбољи бенд од поменутих!

+

• Earthworm Jim

Ja od grandža samo Nirvanu mogu da podnesem. Ne volim, al' mogu da podnesem.
    Imaju dobrih stvari, al' ono...

Mrzim grandž, ukratko. :)

• Lullaby

Mrzitelj bez razloga. :)

• Earthworm Jim

O ne, nikako nije bez razloga, al' nisam raspoložen za hejt danas. :)

• Lullaby

Raspoložen si za hejt, ali ne i za razloge. :)

• KanameTosen

Ggangž - молим за транскрипцију. :Д