Partizani vs. Četnici
  • Ivan92

Ima onih koji gotive jedne, onih koji gotive druge, a ima i onih koji su neutralni po tom pitanju.

Dakle, pitanje je jednostavno. Partizani ili četnici? Koju družinu (više) gotivite?

• Јова

Teško je nama sad iz ove perspektive znati ko je od njih zaista bio kriv, a ko prav.

Realno i jedni i drugi su krivi donekle, samo što su četnici imali malo gluplju politiku i bili su nedovoljno dobro organizovani, što je dovelo do njihovog konačnog poraza.

Međutim, ako ćemo o mojim ličnim simpatijama, ipak mnogo više gotivim četnike i to iz mnogo razloga.

Da su četnici pobijedili nikad ne bi bilo komunizma u Jugoslaviji i kao kapitalistička država bismo se vjerovatno mnogo brže razvili. Sad bismo bili barem kao Grčka, a možda i ko Španija, Italija.

A možda i ne bi, teško je znati. I Kraljevina Jugoslavija je bila kapitalistička, pa opet u njoj nisu cvjetale ruže.

Druga stvar, da su četnici pobijedili ateizam ne bi postao zvanična doktrina države, pa samim tim ne bi bilo ni toliko vjerske netrepeljivosti i mržnje koja se desila nakon što je pao komunizam, a religije ponovo zaživjele.

Treće, čak i ako se mi sami po sebi ne bi nešto posebno razvijali, Zapadna Evropa i SAD bi nas "natjerale" da se razvijemo, jer kao kapitalistička i demokratska država, mi bismo pripadali zapadnom bloku.

Najbolje bi bilo da se država nakon Drugog svjetskog rata transformisala u Parlamentarnu monarhiju sličnu Engleskoj u kome bi kralj bio pro-forme, a prava vlast u rukama vlade i premijera. To se naravno razlikuje mnogo od prilično apsolutističkog tipa monarhije kakav je bio u Kraljevini prije Drugog svjetskog rata, a naročito za vrijeme Šestojanuarske diktature, tako da ne bi bilo lako ni kralja nagovoriti na takav gubitak ovlaštenja.

Pitanje je da li su četnici i teoretski mogli da pobjede. Možda je neko unapred na nekoj karti ucrtao Jugoslaviju kao socijalističku zemlju koja treba da bude tampon zona između istoka i zapada i to se moralo na neki način realizovati, nebitno kako.

• [

Joj al će sad da krene flejmovanje! Što otvori ovu temu?

• Ivan92

Teško je nama sad iz ove perspektive znati ko je od njih zaista bio kriv, a ko prav.

Realno i jedni i drugi su krivi donekle, samo što su četnici imali malo gluplju politiku i bili su nedovoljno dobro organizovani, što je dovelo do njihovog konačnog poraza.

U pravu si, i jedni i drugi su krivi, ali teško je odrediti koji su bili pravedniji zato što su komunisti posle pobede pisali istoriju.

Da su četnici pobijedili nikad ne bi bilo komunizma u Jugoslaviji i kao kapitalistička država bismo se vjerovatno mnogo brže razvili.

Da nisu bili jedni protiv drugih, možda bi bio dozvoljen rad Komunističke partije. Ali pošto su opet bili žestoki protivnici, ne bi bilo.

Evo, ja na primer više gotivim partizane, mada država koju su stvorili nikako nije trebala da se raspadne, zato što je posle Titove smrti bilo mnogo više nacionalističkih ispada koji su se na kraju pretvorili u '90-e.

• Penzioner

I Partizani i Četnici su bili OSLOBODILAČKE snage u Srbiji. Borili su se PROTIV fašista. E sad što su komunisti nadvladali, jebi ga, tako je ODGOVARALO nekome ko je na malo većem položaju bio tog trenutka... Isto sranje kao i sada. Ko je POSLUŠNIJI njemu se pomaže, dok ne bude nevaljao. Onda postane diktator i svrgnu ga pa dođu novi poslušni...

• GM

Замисли да се Јепанци у 21. веку свађају ко је био у праву, самураји или нинџе?

• Ivan92

I Partizani i Četnici su bili OSLOBODILAČKE snage u Srbiji. Borili su se PROTIV fašista.

Tako je! Problem je što danas pljuju partizane k'o što su u bivšoj SFRJ pljuvali četnike. Problem je što su danas ljudi koji favorizuju četnike uglavnom 'patriote' i huligani koji predstavljaju Srbiju u lošem svetlu. A sukob između partizana i četnika je i dan danas aktuelan, što ne bi trebalo da bude. Znači, nit' smrde nit' mirišu.

• Ledeni

Cetnicke teorije mi se ne svidjaju, ne vjerujem da bi se ta drzava mogla odrzati.
    Jebi ga nama diktatori i trebaju pa od dva zla biram manje, partizani +.

• gibanica

bilo je kul za vreme sfrj.
    od tad nikom nije ok sem sloveniji.
    s obzirom na tadasnja ucenja, partizani.
    cetnici su mi nekako..neuredni. :D

• GM

Да, било је кул. А онда су њихови наследници пали с Марса. Свиђа вам се како се тада живело, а то што су одговорни за оно што је уследило... то ћемо да заборивимо.

• Џими

Одувек сам имао фобију од четника. А у скорије време и од неочетника, што уопште није ирационална фобија.

То су те јуначине и ослободиоци народа:

http://img823.imageshack.us/img823/8692/cetnik.jpg

• GM

Јооооој. Да је носио мајицу са цепелинима мрзео би и њих? Иначе навија за клуб који се зове црвена звезда (петокрака), што немаш фобију од партизана?

• Џими

Јооооој. Да је носио мајицу са цепелинима мрзео би и њих?

Е, јесте, брате, ја сам тек синоћ почео да не волим четнике! У праву си, да је носио мајицу са Цепелинима, и њих бих мрзео. Јеа, скроз си у праву, како ли си ме само провалио? Свака ти част, е, и Херкул Поаро би пао на дупе пред том проницљивошћу!

Иначе навија за клуб који се зове црвена звезда (петокрака), што немаш фобију од партизана?

ШКК?

• GM

Што онда качиш оног балвана на овој теми?
    Нисам ни сумњао да ћеш разумети оно што сам написао.

• Џими

Што онда качиш оног балвана на овој теми?

Зато што је четник?

• Lutak iskrivljenog L

dzimi, aj definisi cetnik (naspram partizan)

• GM

Забавља ме твоје резоновање.

• Џими

Забавља ме твоје резоновање.

А тек мене твоје:

Јооооој. Да је носио мајицу са цепелинима мрзео би и њих?

• Јова

Džimi mislim da malo pretjeruješ. Mislim da su u WW2 svi pravili kojekakva sranja, ali četnici su ipak bili uglavnom za oslobođenje i borbu protiv okupatora. Što se tiče njihovog sukoba sa partizanima i međusobnog klanja tu su i jedni drugi jednako krivi. Da je samo bila malo drugačija geopolitička situacija četnici bi pobijedili i još uz to bi bili proglašeni herojima.

Uostalom, četnici su i onako odlikovani od strane Engleza, a čini mi se i Amerikanaca.

• En_Dotter

Не дирајте ми Џимија! Видите странца са ћириличним именом и одма пљујете по њему! Ко да сте партизани а он Немац!

Иначе Џими претера га са том фотком. Ко да су сви четници и хулигани такви... Ајде да издвојимо једног кул четника и да правимо онда контра рекламу.
    Немој сад да окачим Тита као највећу недаћу српског рода од када је партизана и четника.

Иначе ме заболе курац и за једне и за друге.

• GM

А тек мене твоје:

А мој тата је јачи од твог тате.
    Колко ти имаш година...

• En_Dotter

Његов тата има 1000 марака и јачи је од твог!

• Џими

Džimi mislim da malo pretjeruješ. Mislim da su u WW2 svi pravili kojekakva sranja, ali četnici su ipak bili uglavnom za oslobođenje i borbu protiv okupatora. Što se tiče njihovog sukoba sa partizanima i međusobnog klanja tu su i jedni drugi jednako krivi. Da je samo bila malo drugačija geopolitička situacija četnici bi pobijedili i još uz to bi bili proglašeni herojima.

Брате, ништа ја нисам рекао за Други свестски рат (иако и о томе имам мишљење, али нећу сад о томе, да ми не би одгризли главу ови вукајлијашки четници). Поменуо сам неочетнике од којих имам оправдану фобију. Данас сваки трећи клинац који се испилио '95. назива себе четником. Исправи ме ако грешим, али могу да се кладим да се већина оних који су пре неки дан ломили Београд декларишу као четници.

Uostalom, četnici su i onako odlikovani od strane Engleza, a čini mi se i Amerikanaca.

Што је битно због чега?

• Џими

Иначе Џими претера га са том фотком. Ко да су сви четници и хулигани такви...

Нигде нисам рекао да су сви. Али већина четника које лично познајем су врло затуцани људи.

• Lutak iskrivljenog L

Dzimi, to je bitno jer si ti americki placenik

• En_Dotter

Исправи ме ако грешим, али могу да се кладим да се већина оних који су пре неки дан ломили Београд декларишу као четници.

Није то било ломљење Београда ради ломљења београда, већ ради сликовитог приказа на шта ће нам личити држава након јевропских "просветљења". Све се може тумачити како ко воли, а најлакше је рећи то што ти кажеђ.
    Да се ја питам ја би спалио целу Србију са свим политичарима (као горивом) и онда почо из почетка. Никоме не треба спаљена земља и нико неће да нас дира јер смо онда гори од Бушмана и тако би настала велика српска цивилизација!!!

• GM

да ми не би одгризли главу ови вукајлијашки четници

То је та логика. "Он је се подсмева мојим интелектуалним моћима, значи четник".

• En_Dotter

Dzimi, to je bitno jer si ti americki placenik

Не каже се амерички него свани и де ти је оно домаћи издајник????

• Џими

То је та логика. "Он је се подсмева мојим интелектуалним моћима, значи четник".

Сине, нисам мислио на тебе, али ми је жао што си се препознао.

Конкретно сам био инспирисан једним човеком који ми је претио убиством кад сам објавио ову дефиницију:

http://vukajlija.com/draza-mihajlovic-mihailovic-kako-god/172611

А дефиниција је чисто зајебантска.

Да сам, којим случајем, ставио неког партизанског хероја, чисто сумњам да би дошло до тога и да би неко уопште дошао и прокоментарисао нешто типа ''Јебем ти маму'' као што су то урадили неки четници, што нам говори о четничком екстремизму који не постоји у осиромашеним редовима данашњих присталица партизана. Ако не верујете, изведите експеримент.

• GM

да ми не би одгризли главу ови вукајлијашки четници

Сине, нисам мислио на тебе, али ми је жао што си се препознао.

Чекај, с ким си овде још дискутовао, осим мене? Ко су ти зли вукајлијашки ћетници на које си мислио?

• Focho

Ok raja. Koliko vidim Џим vam je ninjao topic. Nije stvar sta Џим misli, nego vase misljenje o frakcijama koje su pomenute u topiku.

Dakle moje misljenje, iskrivljena verzija istorije provejava ovim prostorima, neke stvari su gurnute pod tepih, a neke preuvelicane.

Da smo bili pametni nebi ni u rat ulazili. Sad nije bitno sta je bilo pre to je stvar istorije, nama treba da bude bitna buducnost i bolji standard nas samih i nasih pokolenja.

Dok se vi raspravljate, celokupno drustvo tapka u mestu.

Dakle Partizan ili Cetnik >? Dal je sad to vazno.

• illusionist

U pravu si Focho, neće postojati napredak, dok god se osvrćemo na prošlost i dajemo joj toliku važnost.

• Џими

Чекај, с ким си овде још дискутовао, осим мене? Ко су ти зли вукајлијашки ћетници на које си мислио?

Они четници који ће једва дочекати да напишем нешто против њих како би ми јебали маму? :) Има их на Вуки, веруј ми.

• Lutak iskrivljenog L

Не каже се амерички него свани и де ти је оно домаћи издајник????

troluje na svim temama sve nase domace brendove (osim mozda tu i tamo nekog naseg gitaristu)
    mislim da je ocigledno, nebi me cudilo i da travu pusi ko oni Cedini

• GM

Они четници који ће једва дочекати да напишем нешто против њих како би ми јебали маму? :) Има их на Вуки, веруј ми.

Ја сам убеђен да би ти, као школовано чељаде, у том случају избацио оно "ови" из "ови вукајлијашки четници". Но добро. Рецимо да је у питању неспоразум.

• medicus

Ok, deco, vidim da od vas nema 'leba, pa da prozborim koju:
    Dobri su bili četnici. Dobri su bili i partizani...
    Mnogo dobri! Pravi oslobodioci, patriote, borci za pravdu i slobodu.
    Eeee, al' jebi ga...
    Ne bi to za dugo. Uvek ti najbolji, sam (pravi) krem društva, najebe prvi.
    Tako bilo od Kosova, pa preko balkanskih i Prvog rata, pa i u Drugom.
    uvek je ginulo ono najpametnije, ono najbolje što jedna zemlja ima.
    Tako da zaključak: pravi četnici i partizani; oni koji su osvojili nemački tenk, i sa jedne strane naslikali petokraku, a sa druge kokardu; ee ti borci su brzo poginuli, a ostao je samo ŠLjAM! I na jednoj, i na drugoj strani.
    Taj šljam je nastavio da razvija ideologiju, onako kako je najbolje umeo, ali obzirom da je šljam, i ta ideologija je - šljam.
    I na jedoj i na drugoj strani.
    Sticajem okolnosti, jedna grupacija je pobedila, i obzirom da je ono najbolje izgubila u ratu, ona je nastavila da vdi, iskvarenu politiku, jer niko nije više brinuo za načela, koja su poginula zajedno sa prvoborcima.
    Te kukavice, čankolisci, manipulatori (jer takav si morao da budeš da bi preživeo), tu iskvarenu politiku (zajedno sa vlašću) su preneli svojoj deci, a oni svojim unucima, koji, budi rečeno, i danas vladaju.
    Eeee, a ova druga strana, koja je ogorčena porazom, još više potonula u one pogrešne ideje (jer da podsetim, oni koji su jedini razumeli te ideje na pravi način, su i poginuli za njih), i pobegla od ovih prvih, koji su zagospodarili, ili se sakrili među narod.
    nema potrebe da napominjem da su nakon popuštanja čelične pesnice komunizma, krenuli da nadoknade 50-60 godina neaktivnosti i pritajenosti...
    Da rezimiram:
    Kao što sam rekao... pravi četnici i pravi partizani su svi do jednog poginuli...
    Ostao je samo šljam i samo ološ!
    Dakle nema sumnje da su četnici i partizani bili jedan plemenit soj ljudi, koji je uvek davao život za odbranu države, naroda... Isti oni koji su ginuli na Kosovu, u Balkanskim ratovima, u Prvom ratu...
    A šljam i ološ su šljam i ološ... na njih nema smisla trošiti reči...

• prvi srpski vampir

Данас сваки трећи клинац који се испилио '95. назива себе четником. Исправи ме ако грешим, али могу да се кладим да се већина оних који су пре неки дан ломили Београд декларишу као четници.

Amin!!!

• GM

Већина политичара краде бар мало, а сви за себе тврде да су поштени.
    Ерго све поштењачине на ломачу.
    Ја сам мислио да се овде говори о герилском покрету из периода који су претходили балканским ратовим, преко 1. и 2. С.Р. до, евентуално, емиграције, а не о пубертетлијама које не знају нос да обришу, а не ко су четници. Изабрали сте неку своју, најгору слику о једној страни и на основу тога изводите закључке. То ми је као кад ови други причају о Голом Отоку и на основу тога закључују како је овде за време комунизма било горе него у СССРу за време Стаљина.

• tasmanijski djavo

Danas je "u modi" biti četnik jednako kao i i ići u crkvu i biti veliki vernik. po vašarama i pijacama u isti koš idu maice i slike draže mihailovića, ratka mladića, šešelja i nikole tesle. mislim, totalni apsurd!
    čak se i meni koja sam uvek bila naklonjena četničkom pokretu smuči cela ta priča. malo su pobrkani lončići što generalno loše utiče na srpsku omladinu.

• Зека

po vašarama i pijacama u isti koš idu maice i slike draže mihailovića, ratka mladića, šešelja i nikole tesle

Е, а да и нешто мало знају о Дражи Михаиловићу, било би их срамота што се поред њега налазе и та два идиота која си споменула. Ко макар нешто зна о целој тој причи, њему се такве ствари гаде, али због тог "сврставања у исти кош", данашња омладина која је на тој страни, ставља и те личности у исти кош, што нема везе с везом.

Донекле ми се свиђа како Џими размишља на овој теми, ја се исто јежим тих неочетника, како их је Џими назвао, јежим се и оних четника од пре 70 година, али пошто презирем комунизам и комунисте, нормално је да сам приклоњен њиховим противиницима, зато се ја и трудим да правим разлику између четника и равногораца.

А највећи проблем са данашњим клиницима је то што се они ложе на ове "неочетнике", а ти неочетници су били убеђени да су четници, и да заступају ту четничку причу од 1941-ве...прболем је у томе што су се они угледали на четнике из партизанских филмова, а не из историје.

• Ivan92

Ja Arkana svrstavam u neočetnike.

• Зека

Сви после 1945/46-те су неочетници. Поготово ови током деведесетих.

• tasmanijski djavo

današnji četnici su svi odreda zaljubljeni u šešelja. pih, jebo im on mater!

• Ivan92

Сви после 1945/46-те су неочетници. Поготово ови током деведесетих.

Znači, Momčilo Đujić se može nazvati neočetnikom. On je dodelio titulu vojvode Šešelju.

• illusionist

Medicus odnijeo pobjedu :)

• Зека

Znači, Momčilo Đujić se može nazvati neočetnikom. On je dodelio titulu vojvode Šešelju.

Момчило Ђујић је четник, из Другог светског рата, био је тамо у Книнској Крајини, и шатро је слушао наређења Д. Михаиловића.
    Био је на своју руку, и титулу војводе је добио од Косте Пећанца, четничког војводе из Првог светског рата, кога су у Другом светкском рату убили Равногорци Д.Михаиловића.

Тако да ја никад нисам нешто претерано мирисао Попа Ђујића...и још једна ствар, он је опет и поред свега овога мала беба у односу на Шешеља, а иначе, јесте се Момчило зезнуо па му дао титулу војводе, али ако пратиш та дешавања, исто тако знаш да се Момчило покајао због тога и 1999-те му одузео титулу војводе. И јавно га напљувао. Што значи да Шеки данас нема никаква права да себе назива војводом.

• Klavir štimer

Meni je Momčilo Đujić dalji rođak.

• Ivan92

ако пратиш та дешавања, исто тако знаш да се Момчило покајао због тога и 1999-те му одузео титулу војводе. И јавно га напљувао.

To znam. Oduzeo mu je titulu zbog toga što je Šešelj sarađivao sa socijalistima.