“Nuklearke” u Srbiji, da ili ne?
  • Cepam atome

Razvijene zapadnoevropske zemlje poput Francuske, Nemačke i Velike Britanije imaju na desetine pa i stotine nukleranih centrala. Broj “nuklearki” u USA je do sada verovatno premašio 1000. Na prostoru bivše Jugoslavije je postojala “nuklearka” Krško u Sloveniji koja i danas radi. Nama najbliža “nuklearka” je Kozloduj u Bugarskoj, nekih 60 km od granice sa Srbijom.

El. energija je jedan od najčistijih oblika energije mada put do njenog dobijanja nije uvek najčistiji.

Od nekoliko hiljada “nuklearki” do sada su zabeležena samo dva ozbiljna incidenta:

1. Ostrvo tri milje, USA.
    2. Černobilj, SSSR.

• Триша

Добра је та идеја са нуклеарком ал' код нас ће вероватно да се иде на идеју хидроелектрана - свако село направи неку малу хидроелектрану поред потока па добије и језеро и добар извор енергије. Сада ће на Ибру да направе систем десет малих хидроелектрана...

• Christine

a da li imamo dovoljno stručnog kadra za tako nešto?
    http://images.free-extras.com/pics/h/homer_simpson-1085.jpg

• Remac

Nije nuklearka "Krsko" nego "Krhko" :) ako ce se ovde kod nas rucno cijepati atomi,bice radne snage za 20 nuklearki

• Surovi

Сада ће на Ибру да направе систем десет малих хидроелектрана...

i ljudi su u očaju zbog toga, poplaviće boga oca, potpuno izmeniti reljef, što pored toga što je štetno za ljude koji imaju posede na tim površinama značajno utiče uopšte i na biljni i životinjski svet. lalalala :)

• Cepam atome

@Remac, molim te nemoj me ispravljati sa netacnim informacijama. Elektrana se zove Krško!

http://en.wikipedia.org/wiki/Kr%C5%A1ko_Nuclear_Power_Plant

U Srbiji nema kadrova za NE. Medjutim, u "paketu" onih koji grade elektrane dobije se i "set" strucnjaka koji obucavaju domacu radnu snagu.

Srbija je vec "okruzena" velikim brojem NE (nuklearne elektrane), tako da svaka prica o zdravlju i zastiti zivotne okoline pada u vodu. Nista nam ne vredi sto mi nemamo NE, ako Bugari i Rumuni imaju.

Sa gubitkom TE Obilic koji je proizvodio struju za 3 drzave (Kosovo, Crna Gora i Makedonija) Srbija je izgubila velike potencijale.

Za zemlje sa razvijenom industrijom HE nisu dovoljne, recimo Las Vegas trosi vise struje nego cela Srbija.

Sta mislite o sledecem? Energija sunca koja za 12 sati "obasja" 0.5% Sahare je jednaka dnevnoj proizvodnji struje na celoj planeti. E to je potencijal.

• Surovi

ja se plašim trenutka kada ti stručnjaci što dolaze u paketu nauče naše ljude i odu. mi smo jedan izuzetno aljkav narod te sam izuzetno zabrinut visokom verovatnoćom katastrofe zbog nekih nepažljivih imbecila. sve u svemu, neozbiljan smo narod.

kada sam to rekao, smatram da nuklearne elektrane ipak treba da postoje u Srbiji.

• V

Sta mislite o sledecem? Energija sunca koja za 12 sati "obasja" 0.5% Sahare je jednaka dnevnoj proizvodnji struje na celoj planeti. E to je potencijal.

Amazing, nisam znao za taj podatak, 0.5%=dnevnoj proizvodnji struje na planeti. Onda nema zime za ove u Sahari.

• GM

Energija sunca koja za 12 sati "obasja" 0.5% Sahare je jednaka dnevnoj proizvodnji struje na celoj planeti. E to je potencijal.

0,5% од целе површине Сахаре само делује мало.

• Cepam atome

@Surovi

Mislim da to ne bi bio problem. Ljudi dolaze i odlaze. Npr. mnogo je strucnjaka iz Francuske otislo u USA zbog boljih plata, ali Francuska danas ima blizu 100 NE.

Mislim da Srbija u narednih 50 godina nece dobiti NE iz geopolitickih razloga. Verujte to je uslov broj 1 (i slovima JEDAN). Nemirno podrucje vekovima unazad i procenjuje se da "smestanje" jednog tako mocnog oruzja na ovom prostoru "nije pametno".

Iz istih razloga je i Vinca "razbucana", ljudi razjureni, laboratorije osiromasene. Jednostavno nekima to ne odgovara.

Vidim da pametno rezonujete. Srbiji treba NE i one su bezbedne za ljude i okolinu, ali politika kaze ne za NE u Srbiji.

@Virtual, da to je "zvanicni" podatak, mislim proracun koji je tacan.

• celt

0.5% od povrsine sahare je ogromno, a ne malo. takodje tehnologija pretvaranja te sunceve energije u elektricnu pretvara mozda tek promil.
    kao covek koji relativno poznaje te obnovljive izvore energije, itd, tvrdim vam da jeste to lepo na papiru, kao ideja, ali da je ipak samo hipi... ne kazem da ne treba, pomaze svaki mW, ali kad ostanemo bez nafte, kolicina potrebne el energije, da odrzi civilizaciju na istom nivou ce drasticno da skoci, a onda jebi ga... ne pomaze vetrenjaca.
    jedini spas od nekog velikog svetskog pomora kad pocne da presusuje nafta je NE. ne mislim samo na fisione elektrane koje imamo danas, vec i na potencijalne fuzione.
    Drugim recima, da, potrebno ih je graditi na vreme. Al dal je Srbija zemlja gde se razmislja toliko unapred, a?

• donna iguana

A šta ćemo s otpadom? Ma, sve je već kontaminirano. OK ideja za nuklearke, ali prerizično Srbiji, iz razloga što je Surovi naveo. Inače nemam ništa protiv.

• celt

nije... jebes ga, sta sad, srbi ovo srbi ono, najgori smo. pa kad vec postojece elektrane nemaju vece incidente sto bi nuklearke. nista francuzi nisu marljiviji od nas pojedinacno.
    otpad koji proizvodi nuklearka je znatno manji od otpada koji proizvodi termoelektrana. kad govorimo o potencijanim fuzionim, tu i nema otpada.

samo je skupo resiti se istog, sto znaci da bi morali neki rudnici da se koriste iskljucivo za to. NE je skupa investicija koja pocne da se isplacuje tek nakon ihaha godina, ali nazalost, sve se cini da ce u buducnosti biti jedina slamka spasa.

• donna iguana

I biće jedina slamka spasa, u pravu si. Ali otpad koji proizvodi NE se razgrađuje hiljadama godina zar ne? Postoji li opcija da se od otpada stvori nekakva energija? :) Nego ne znam kakve su to fuzione? Nema otpada? Nisu Srbi najgori, nego smo brate zajebani što se tiče reda, rada i discipline. Mislim da bi kod nas trebali da dovedu Nemce da čuvaju i održavaju to ;)

• Christine

uu ko će k'o ovaj celt, u neko ministarstvo bi' ga zaposlila :D

• celt

Nisu Srbi najgori, nego smo brate zajebani što se tiče reda, rada i discipline. Mislim da bi kod nas trebali da dovedu Nemce da čuvaju i održavaju to ;)

veruj mi, sta god da smo, francuzi su gori :)
    ne radi u elektranama svaki dziber, nego odgovorni ljudi. nije ti to vlada srbije...

Ali otpad koji proizvodi NE se razgrađuje hiljadama godina zar ne? Postoji li opcija da se od otpada stvori nekakva energija? :) Nego ne znam kakve su to fuzione?

vreme poluraspada pojedinih materijala u tom otpadu je par miliona godina a ne hiljada :)
    ne postoji. od tog otpada je vec napravljena energija, zato se zove otpad, vise nema dovoljno radijacije za spontanu fisiju.
    fuziona elektrana jos ne postoji, ali se sve vise ulaze u razvoj. ona nema otpada, koristi aj da kazemo vodu (deuterijum, vodonik) kao gorivo, a izbacuje helijum.

uu ko će k'o ovaj celt, u neko ministarstvo bi' ga zaposlala :D

i ja bi :)
    al mislim da nisam ja za tako nesto... mozda, ako se nekad vratim :)

• donna iguana

Ma, dobro htela sam da kažem par miliona, ali je mnogo velika cifra pa sam se tripovala da ću se ispaliti :) I šta te fuzione, da li i one emituju radijaciju? Aj objasni malo o njima, živo me interesuje. Zašto još ne postoji i kad će? Je l to kao koncept il već postoji razrada plana za njihov razvoj? :)

• Cepam atome

Celt je u pravu. Medjutim, tehnologija na polju stepena iskoriscenja solarne energije je u silovitom zaletu. Treba ocekivati kvalitetna resenja. Ovo sa 0.5% Sahare sam naveo kao primer da energije zapravo ima, samo treba nauciti iskoristiti je.

Fuzione elektrane. Najcistije i najbolje. Mala sunca. I ovde tehnologija napreduje I treba ocekivati komercijalna resenja.

Fosilna goriva. Jos pre drugog svetskog rata nauka je imala kvalitetne alternative fosilnim gorivima, ali su “fosilasi” zbog profita sve sasecali u korenu. Cini mi se da poslednjih godina malo popustaju, ali su jos uvek najjaci.

NE u Srbiji. Ja bih voleo vise nego ista na svetu. Dosao bih da radim kuci. Ali stratezi geopolitike procenjuju da je to opasna igracka u srpskim rukama. Na nesrecu oni drze i pare i tehnologiju.

Nuklearni otpad. Ljudi pa mi zivimo na nuklearnom reaktoru koji je u srcu Zemlje. Sta mislite zbog cega se Mars ohladio i sada je obicna ‘ladna stencuga, a Zemlja vri odozdo. I Mars i Zemlja su otprilike iste starosti, samo je Mars malo manji, ali mu se reaktor ili ugasio ili se nije ni upalio.

• donna iguana

Krajnje zanimljiva tema, samo bih ja volela da ide u srž, a ne da offtopikujem. Ako veruješ da su Zemlja i Mars iste starosti, da li to znači da podržavaš teoriju velikog praska? :) I hoćeš da kažeš, da je u centru Zemlje magma, a u centru Marsa je nema? Ili si mislio na nešto drugo?

• Cepam atome

Ostavi veliki prasak po strani on nema direktne veze sa nastankom Zemlje, mada ima veze sa nastankom svega u Vasioni. Veliki prasak je bio pre 13.8 milijardi godina, Zemlja je nastala pre 4,7 milijardi godina.

Da Mars je potpuno hladan, cak i u svom centru. Zemlja se nije potpuno ohladila tokom 4,7 milijardi godina koliko postoji bas zbog fisione reakcije u njenom “srcu” koja je izvor sve te toplote.

• donna iguana

Ostavljam ga po strani. Recimo da se fizika dobrim delom graniči sa filozofijom, te da ne ume sve da objasni šta ljudski mozak može da smisli. Preterujemo da ćemo ikada moći shvatiti kako je nastalo sve i da li iz ničega može da nastane nešto. Smatram da su uvek neke lančane reakcije u pitanju tj, uzročno-posledične veze. Zbog toga je možda nemoguće gledati u prošlost i otkriti početak svega, jer se u međuvremenu sve izmenjalo. Ali sad stvarno offtopikujem i mislim da treba da se otvori jedna ovakva tema, ako već nema.

• Christine

samo da nastavim..
    zaposlila bih ga tamo, da mi kuva kafu :D

• V

@Cepam Atome u pravu si, citao sam da je na Marsu bilo vulkana (ima jedan od 30 km u visinu), ali da odavno nema vulkanske aktivnosti i da je Mars potpuno hladan.

Inace na Marsu je najvislja vulkanska kupa u suncevom sistemu.

• Триша

Sve je to lepo, ali kod nas će da se ide na hidroelektrane jer imamo dobar potencijal u tome, izgradiće Đerdap trojku, onaj sistem na Ibru i ko zna koliko još će da postave hidroelektrani...
    Nuklearku bi bilo najbolje staviti u Vojvodini ako će već da se pravi...

• rnrt-rain

Apsolutno za pod sulovom da znaju gde ce otpad, toliko.

• En_Dotter

Сматрам да је греота зидате те куле вавилонске поред толико река. Лепши су ми некако њихови вртови око река. Који ће нам курац то? Ово наши не могу да се изборе лако ни са овим "обичним" електранама када нешто оде у клинац, а да им дам да играју кликера неутронима и "уранијем што зрачи".

ЕДИТ:
    Отпад у Дунав где и све остало. Таман да загреје воду за Ђердап и повећа кинетичку енергију :Д

• zevonja

ja sam za nuklearke,a price o katastrofama.. ostavite za neka holivudska ostvarenja.. a price kako je nuklearna energija stetna.. ostavite za trece oko.. neko je spomenuo i solarne ploce itd.. kada vec govorimo o nekim izvorima energije u buducnosti ja sam vise za iskoristavanje geotermalne energije na primer.. ali to je sve za sad naucna fantastika za nasu malu zemlju

• Pacijent

Treba napraviti ogroman tocak i staviti 50tak hrckova. To je potencijal.

• V

Pacijent

Ben Linus

• Cepam atome

Ben Linus

hahaha, to je stvarno rekao Ben Linus, jako duhovita scena.

Pa svi ste u pravu, ali kao sto rekoh od NE u Srbiji nema nista dok politicari to ne odobre. Mislim na politicare koji drze tehnologiju i noac.

• Negroidno Govedo

Ja sam "Za".

Pa čim imamo Bugare toliko blizu, što bi se i mi femkali. A i ako eksplodira, nema veze, mi smo zemlja puna osiromašenog uranijuma, imuni smo na sve.

Jedino bi hteo na ovo da odreagujem:

Cepam atome: @Remac, molim te nemoj me ispravljati sa netacnim informacijama. Elektrana se zove Krško!

Cepam Atome, ovaj fazon je iz Top liste nadrealista, to je Remac upotrebio. Normalno da čovek zna kako se zove slovenačka NE. ;)

• Pacijent

Stvarno to covek rekao, za hrckove? NIsam imala pojma xD

• Цупић

У потпуности подржаавам сваки пројект грађења нуклеарних електрана. Било да су фисионе или фузионе (у будућности) под условом да се нађе ваљан начин да се одлаже отпад.

samo je skupo resiti se istog, sto znaci da bi morali neki rudnici da se koriste iskljucivo za to.

Ако си мислио да се неки рудници користе за затрпавање нуклеарног отпада, онда, не видим зашто је то различито од Трепче или Обреновца или Угљевика у Босни, или Тузли?

Тамо се отварају басени само како би се затрпала јаловина. Ја знам да се ствари компликују кад је реч о нуклеарном отпаду, али ако поредимо загађења од термоелетрана и загађења од нуклеарки, много више загађују термоелектране. Бар на дужи рок.

Такође, да поменем да ни хидроелектране нису тако пријатељски настројене према природи, и често униште цео водени екосистем.

И за крај питање: Због чега је ЕУ захтевала од Бугарске да затвори своје нуклеарке?

Чуо сам разне теорије завере, да је због новца а не због екологије што је било званично објашњење?

• fortuna1

a ko bi to vozio, moliću lepo? Ja sam također za NE, međutim, postoji veliki problem dovoljnog broja stručnjaka-tehničkog kadra. Ipak, nije to samo termoelktrana, a svaka greška bi mogla biti kobna, u pravom smislu riječi. Vjerujem da niko racionalan, odnosno-tehnički obrazovan ili dovoljno informisan, nema ništa protiv NE, ali postoje bar dva velika pitanja: izvori finansiranja i HR, odnosno kadrovski potencijal kojim raspolažemo.

• V

Fukušima prevazišla Černobilj!
    Sada je situacija u rukama pedesetek kamikaza koji se bore da umanje isticanje radioaktivnog goriva.

• Ox

Nemci će tek za nekoliko decenija moći da dobiaju veći deo svoje energije od obnovljivih izvora - uglavnom vetra. U pitanju su parkovi vetrenjača na Baltiku. Dakle, jedna Nemačka koja je već pokupila sav kajmak od nuklearki - još ne može da ih se odrekne. Tu treba naglasiti i da Nemačka ima brutalno velika nalazišta uglja u Rurskoj oblasti. Da toga nema, verovatno bi i imala osamdesetak nuklearki poput Francuske.

Zato mislim da je utopija da Srbija može da živi od Đerdapa ili energije Sunca. Da je moguće, najpre bi Nemci živeli na Sunce jer je svest građana Nemačke na mnogo višem nivou u ekološkom smislu pa je i pritisak na Vladu mnogo veći.

Zato mi se čini da je nuklearni korak neophodan, a opet malo realan, osim ako se ne uključi u projekat u Belenama. Sami da rade - em je skupo, em traje minimum 15-20 godina.

• V

Jes more. Jutros proglasili 7. stepen kad je cepnuo novi potres po sred Fukušime.

• Natnat

Kada sam rekla "Jok more" mislila sam kao odgovor na pitanje, naslov teme :)))

• Триша

Pa sad zbog Japana neće na duže vreme...

• V

Kada sam rekao "Jes more" mislio sam moraćemo i mi da pravimo NE, odnosno da kažemo DA za NE.

• Триша

Pa sad će da sačekaju političari da se stiša situacija, mada mi ćemo hidroelektranski...

• Natnat

Kada sam rekao "Jes more" mislio sam moraćemo i mi da pravimo NE, odnosno da kažemo DA za NE.

Pa što odmah nisi rekao?

• Jericho

Pitam se da li zagovaraci nuklearnih elektrana i dalje veruju da bi u Srbiji trebalo napraviti jednu. Ako znamo disciplinu Japanaca, i disciplinu Srba, da li ste jos uvek samoubilacki nastrojeni?

• Јова

Ja sam za nuklearke u Srbiji.

Kao prvo, mi nismo ni izbliza trusno područje kao Japan, čak šta više Vojvodina je seizmički vrlo mirno područje, tamo nikada nisu bili veliki potresi.

Kao drugo, ne bitno da li je to Srbija, ili Njemačka i SAD, danas kada bi se gradila NE u Srbiji koristila bi se savremena, strana tehnologija, koja je daleko naprednija i sigurnija od one u Fukušimi ili u Černobilju, jer su te elektrane pravljene prije 40 i kusur godina.

Kao treće, stoji to da smo kao narod aljkavi i smotani, pomalo neodgovorni, ali nuklearkom ne bi upravljao običan narod, već najveći stručnjaci, a takvih se sigurno može naći i u Srbiji.

Kao četvrto, to ne bi bilo dobro samo za rješenje energetskog problema, već bi omogućilo i brži razvoj nauke, kao i zaposlenje za neke vrhunske stručnjake koji ne bi morali da piče u inostranstvo da bi mogli da rade.

----------------

Sve u svemu, NE jesu dugoročno rješenje energetskog problema, ali nose i određeni rizik, koji je u glavama običnih ljudi uglavnom preuveličan, jer se ljudi sjete samo Černobilja i Fukušime, a zaborave na hiljade nuklearki diljem svijeta koje rade besprekorno.

• Jericho

Kao treće, stoji to da smo kao narod aljkavi i smotani, pomalo neodgovorni, ali nuklearkom ne bi upravljao običan narod, već najveći stručnjaci, a takvih se sigurno može naći i u Srbiji.

U Srbiji? Jesi li bas siguran? Bas bas siguran? http://www.b92.net/tehnopolis/vesti.php?nav_id=505734&fs=1

• Јова

Jebiga, i neke sajtove američke vlade su znali hakovati ranije.

• Триша

Da al' ih nisu hakovali tako što bi pisala lozinka i admin baš na sajtu pa na izvote pravite čet od sajta...

• a

Da. I to što brže to bolje.
    Da skratimo muku i odemo u tri lepe pičke materine.
    Šta kurac osiromašeni uranijum, plutonijum ovo ono, daj nam gljivu odmah.