Otvaram temu jer me interesuju mišljenja sa one strane Drine.
Počevši od tmurnih osamdesetih, preko kataklizmičkih devedesetih, lažni patriotizam je drmao Srbe. To se pogotovo odražava danas, u 21. vijeku, dobu kapitalista, eura, privatizacija i velikog novčanog obrta. Nebrojeni su primjeri da privrednici uvoze neprovjerenu robu i prodaju je skupo dok pošteni seljak baca krastavce u septičku. Prije par dana nailazim na podatak da jedan privatnik iz Banjaluke, osvjedočeni 'patriota' u zadnjem otadžbinskom ratu, kupuje municiju i naoružanje od Crnogoraca i prodaje ga mudžahedinima. Patriotizam par ekselans.
Slobodan Pavlović, gospodin kojem patriotizam izvire iz guzice živi i radi u Čikagu, dok u Bosni naplaćuje mostarine, putarine, školarine i ostalo.
Filip Cepter, ili kako se već zove. Gospodin iz Kozarske Dubice koji pije Perijer sa malo cimeta po Monte Karlu i sjeti se otadžbine samo kada treba prodati nagomilane usisivače a važi za neopjevanog patriotu.
Kad smo već kod Monte Karla, Novak Đoković plaća porez Monaku, izvuče par hiljada za akciju tipa OČISTIMO SRBIJU tamo-vamo, otvorimo par restorana i teniski centar, mlatimo pare.
Omladina jedva čeka da šibne preko grane, neka drugi uređuju državu, neka se trude da nešto naprave, ja ću voziti benvea na rentakar (otprilike 80% ljudi sa kojima sam pričao na ovu temu misli isto).
Ovo je par primjera, ako znate još slučajeva napišite.Zato me interesuje - da li su euri nadvladali osjećaj za patriotizam?

http://vukajlija.com/var/products/posters/201105/120594/djoka-patriota.jpg?1306101908
Neko je već objasnio.....

Sub Focus sve to stoji sto si ti rekao ali nije to poenta teme... ono sto je kljucno za primetiti ovde da ljudi tolerisu to licemjere cak ga i velicaju... evo naprimer ovaj Djokovic pa njega su navikali kao patriotu rekao bi covek da su turci njemu odsekli glavu a ne Lazaru na Kosovskom boju... da je neke pravde to bi sve trebalo proglasiti gradjanima drugog reda... il si lav il nisi nemoj da izmisljas...
Ognjetina
Sub Focus sve to stoji sto si ti rekao ali nije to poenta teme... ono sto je kljucno za primetiti ovde da ljudi tolerisu to licemjere cak ga i velicaju... evo naprimer ovaj Djokovic pa njega su navikali kao patriotu rekao bi covek da je zajebao Cara Lazara... da je neke pravde to bi sve trebalo proglasiti gradjanima drugog reda... il si lav il nisi nemoj da izmisljas...знам да сам омашио тему, али сам отишао у мали оф само зато што се скроз слажем са скочимишем :D

Ni jedno ni drugo, porez verovatno plaća Kajmanskim ostrvima pošto ima kuće i u SAD. Mislim da je patriotizam kao onaj kineski kolačić sreće - misliš slatko, a unutra piše neka besmislica. Ima jedan moj ortak komentar: Ideologija je zašećereno mleko, bolje pijte gorku istinu. Najveći patriotski čin koji neko može napraviti, po meni, je da vaspitaš svoje dete da bude dobar čovek... ala ja serem, ode da spavam.
Prije par dana nailazim na podatak da jedan privatnik iz Banjaluke, osvjedočeni 'patriota' u zadnjem otadžbinskom ratu, kupuje municiju i naoružanje od Crnogoraca i prodaje ga mudžahedinima. Patriotizam par ekselans.Nije to ništa. Najveći govno pod svodom nebeskim, Radovan Karadžić, prodavao artiljerijsku municiju armiji BiH.
Ali dobro, glavno da od njega sad nije stvoren narodni heroj.
- _
Наравно, највећи пораз војске РС и господина Караџића и показивање њиховог правог лица био је дан када су пензионисали српског Хектора, генерала Славка Лисицу.
И питање вама, да ли од патриотизма у ери "људи знања" и времену информације може да се живи?
Патриотизам је излизана флоскула разних демагога и са ове и са оне стране Дрине 
Јест да сам можда глуп, али ја не бих ишао у иностранство, јебига. Имам друштво, живот и све што иде уз то овде. Некако ми БГ прирас'о срцу. Јебем ли га. А што се тиче лажних патриота, то су углавном деца од 12 - 18 година која нису била ни у плану кад су се десила велика срања на овим просторима. Јебига, и они се ту курче, а генерално директни учесници рата су много мање острашћени јер знају шта рат значи и схватају да ту не постоји ЈЕДАН кривац и да су за све што се издешавало криви ратни профитери. Имам 19, и боли ме курац ко је одакле, док год је нормална јединка. Ако је женско, ваљало би да има и квалитетну дојку. :) Толико од мене.

Skočko čini mi se da generalizuješ stvari. Ako je neko dobio priliku za dobar posao u inostranstvu, ne kontam šta je tu problem ? Ima i onih koji su otišli trbuhom za kruhom.
Gastabajteri u Srbiju donose ogromne prilive novca, radi se o milionionima eura, dolara ...
Mnogi su se obogatili preko rata, ovde po Bijeljini ih možeš naći na svakom ćošku.
I ovog Djokovića, uglavnom ga pljujete. Ja ga ne gotivim, tj ne gotivim tenis, smara me pa ne gledam. Ali nikome on nije dužan u ovoj državi, to što se žgadija lepi za njega jer jebe u svom zanatu je minus samo takav. Najbolje bi bilo kad zabranio svim političarima da mu sede u loži.
Ja bi samo da napomenem da je Djoka kostao Srbiju 642 dolara, tj. da je toliko uzeo para od njemu namenjenog vise milionskog iznosa, Djoka je par miliona fakticki vratio Srbiji, i dao joj Serbian Open od kog ona ima 20% svake godine, faktici vise dao nego uzeo, a i ja bi na njegovom mestu ziveo tamo gde on zivi jer se porez ne placa. :)
Јест да сам можда глуп, али ја не бих ишао у иностранство, јебига. Имам друштво, живот и све што иде уз то овде.E jebiga, meni baš obrnuto. Nemam društvo. U petak veče nisam imao koga da zovem na pivo jer jedini drug koji je ostao ovde radi u subotu rano. Onda sam se izbedačio i pomislio
"Gde mi je braćelinka Frenki da karamo Ciganke?!"lolollo

Jebo vas Đoka, profesionalni patriota. Lažno je dok god se radi sa dvajes unajlmljenih fotografa.
KO još? Ta balavurdija, oni što nose tri brojanice u bojama trobojke, što nose molitve za vozače po novčanicima, što ubijaju šiptare i ustaše svojim YT alteregom. Takvi će prvi da odu odavde, dok im se ukaže najmanja prilika.

ON JE BRE PRAVI PATRIOTA
http: //www.youtube.com/watch?v=uwbbaTv0uI0&feature=related
edit a komentari na klipu su vrh vrhova
Vi što ne biste u inostranstvo samo trkeljišete u prazno ili vam je u Srbiji do jaja. U oba slučaja - ne zameram vam.
Radio sam u jednom velikom srpskom mediju, svetle tradicije, kada je odjednom evro skočio sa 78 na 98, a moj deo kirije je ostao 100 evra. Grejanje je poskupelo za 30 odsto u BGu, a moj honorar (jer nisu hteli da me prime za stalno iako sam već uveliko radio uredničke poslove) je smanjen sa bednih 30.000 na još bednijih 25.000. Odjednom za kiriju i račune nisam davao trećinu plate nego polovinu! Roditelji su morali da mi šalju kintu da bih ponekad popio pivo neko i jeo normalno.
I meni je, kao i Remeu, bilo super u BGu. Ali koliko je to moglo da ide tako? Da me roditelji izdržavaju do penzije? U Nemačkoj je zarada od šest do 12 puta veća, a cene (recimo u prehrambenoj prodavnici) su osetno niže.
Ja sad nisam patriota? Ja ne volim Srbiju?

Okse, čime dokazuješ svoj patriotizam? Iz tvog posta ne vidim ništa i ne mogu da ti sudim jesi li patriota ili nisi. Tebi bar nisu puna usta Srbije kad god je nešto zajebano, jelde? Kontam da ti Srbija nije ni na kraj pameti, šta ima da ti bude, jebo zemlju koja mi ne može dati 5000€ platu. Ispravi me ako griješim.

Šta oćeš da kažeš da je on srbenda jer je igrao na serbian open pa donjeo srbiji para?? ma šta prdite bre koji vam je kurac? a ovaj gospodin što kaže da MU IDEM pljunut POD PROZOR, kad on bude POD SVOJIM prozorom GLUMIO patriotu JA ĆU onda POD prozor da mu pljunem... tu dovučeš dupe pred tv novine i internet da navlačiš PUBLIKU pa pola ovih zapaljenih SRBENDA nije ni znalo šta je tenis dok on nije počeo da LJUBI zastave i veliča SRBIJU sad pola gleda kad on igra tenis i dere se u kući TOOO SRBIJAAA kakva bre srbija čovek igra za sebe kakav tenis i srbija kakve pičke materine nemojte molim vas
Dala Srbija, nije Monako.Da, lično ga Srbija plaćala. Ne seri više skočko života ti. Nije njemu ništa Srbija dala, imao je oca, koji imao keš da ga plaća i uspeo je u tome. I sram bilo onog Vidića, Stanokvića, Čavića... Zašto ne žive u Srbiji. Pun mi je kurac i vas patriota. Što bi reko čiča Milutin (Knjiga o Milutinu) "Mene ne interesuje šta je iza brda" Ja hoću da prehranim porodicu i živim svoj život... Ajde prvo stavi prst na čelo i zapitaj se šta si ti dao ovoj državi. Što bi ti davao državi kad će te zajebati i u na vlasti su lopovi.
Okse, čime dokazuješ svoj patriotizam? Iz tvog posta ne vidim ništa i ne mogu da ti sudim jesi li patriota ili nisi. Tebi bar nisu puna usta Srbije kad god je nešto zajebano, jelde? Kontam da ti Srbija nije ni na kraj pameti, šta ima da ti bude, jebo zemlju koja mi ne može dati 5000€ platu. Ispravi me ako griješim.Grešiš i to namerno grešiš da bi me isprovocirao. Ko govori o pet hiljada evra jebenih? Pročitaj moj post još jednom: dakle radiš nešto, toliko si dobar u tome da te stavljaju da komanduješ kolegama starijim po 30 godina. Svi te tapšu po ramenu, daju ti najodgovornije stvari da radiš, a na kraju meseca (sa zakašnjenjem) - primiš crkavicu od koje ne možeš da živiš. To je ispod ljudskog dostojanstva. Eto, to ja mogu da dobijem u svojoj domovini koju volim svim srcem. Da li je volim više od sebe samog i od svog deteta koje čekam? Nikako. Ko više voli zemlju od sebe i svoje porodice je totalni kreten, budala i sebičnjak.
Ja nisam pitao da li sam ja patriota. Pitanje je, da li čovek koji je otišao trbuhom za kruhom antipatriota? Da li to što sam ja u Nemačkoj i što ovde plaćam porez apriori znači da ne volim Srbiju?
- zpOkse, čime dokazuješ svoj patriotizam?
Izvini sto uzeh tvoj post, izvlacim ga iz konteksta.
Moze li mi neko objasniti zasto je bitno biti patriota? Da li to ikako obogacuje duh? Da li to od vas cini bolje ljude? Sta zapravo dobijate kicenjem nekog izmisljenog pojma? - zp
Ne znam sta podrazumevas pod Voleti svoju zemlju. Da li se gnusam politicara? Da. Da li se nekada gnusam naroda kao krda? Da. Da li volim nemastinu? Ne. Da li volim sto sa prosecnom platom ne mozes sebi nista da priustis? Naravno da ne. Volim neke ljude. Volim neke delove nekih gradova. Sta to znaci, prevedi mi?
- zp
Mislim da je to izmisljen pojam jednostavno. Naravno da osecam bliskijim nekoga ko je iz mog kraja nego Indusa, ali to je sve. To je isto kao sto ti se cini da poznajes komsiju, a u stvari je mozda zesci psihopata.