Дражини четници - тешки злочинци или непризнати хероји
  • Сантјаго Коровјов

Познато је да историју пишу победници, а победници су били комунисти. Да ли су четници заиста били тешки злочинци? Или су они, пак, борци за слободу, људи који су животе оставили у борби против окупатора?
    Ко је започео грађански рат? Капирам да је ратно стање најповољније за смену власти, за мењање режима и да су комунисти то подло искористили. Да ли би Србија толико најебала да није било рата између комуниста и четника?
    Да ли ће икада истина бити откривена или је ипак много верзија једне те исте приче?
    Зашто Дражину војску изједначавају са Аркановим тигровима? Зар они нису неб о и земља?
    И зашто који курац навијачке групе потенцирају своје "четничко" порекло, краља, такорећи монархију и везу са Русијом? Зар комунисти нису направили велики заокрет и окренули се истој? Зар Србија и Југославија пре тога нису биле мало више ипак окренуте западу? Капирам да је доста Срба избегло у Русију још раније, али исто толико их се расуло и по Европи, што по Аустроугарској, што по неким другим земљама, бежећи пре свега од Турака.

• Dub

Kao i sva vojska, i zločinci i heroji.

• Давид

prvo i prvo istorija se ne pise, nego rekonstruise, tako ti komunisti mogu da ga duvaju. zlocini su ponekad neizbezni jer je rat takav. ko sto kaze dub. al ipak mislim da su vise heroji, barem veci od partizana.
    a sto se tice navijaca, mislim da je to zbog nacionalistickog motiva koji je prisutan, a cetnici, rusija i kralj su svakako deo tog miljea

• Сантјаго Коровјов

По мом мишљењу партизани уопште нису хероји.

• Џими

Било је злочинаца на обе стране, наравно.

И зашто који курац навијачке групе потенцирају своје "четничко" порекло, краља, такорећи монархију и везу са Русијом? Зар комунисти нису направили велики заокрет и окренули се истој?

Русија и Совјетски Савез нису једно те исто. Навијачке групе потенцирају четничко порекло, а у Русима виде 'браћу' Словене. Комунисти су у Русији видели напредну радничку државу. Касније је Тито слао Информбировце и про-руски оријентисане комунисте на Голи оток.

У сваком случају, Дражини четници су говна, као и било која друга националистички и ројалистички оријентисана групација. А ови данашњи четници су још већа говна. Они први су макар имали неког краља.

• Џими

Било је доста хероја у редовима партизана.

• Давид

ma hajde dzimi... zasto su nacionalisti govna? potpuna glupost... opste je poznato da su komunisti oduvek pravili veca nedela od bilo kod nacionalistickog oblika vlasti

• Сантјаго Коровјов

Русија и Совјетски Савез нису једно те исто. Навијачке групе потенцирају четничко порекло, а у Русима виде 'браћу' Словене. Комунисти су у Русији видели напредну радничку државу. Касније је Тито слао Информбировце и про-руски оријентисане комунисте на Голи оток.

То стоји. Мада и даље стоји да нас са њима једино вера веже. Друга ствар, пљују по западу, а прва одлика краљевине је била та што је била окренута западу. Мада небитно, ту си у праву.

У сваком случају, Дражини четници су говна, као и било која друга националистички и ројалистички оријентисана групација. А ови данашњи четници су још већа говна. Они први су макар имали неког краља.

Е сад, овде се не бих баш сложио. Они су пре свега били војска, нису групација. Јебига, сад били су војска, независно од система у ком су деловали они су били војска те државе. То што је краљ побегао чим се заратило, не мења ствари. Данашњи четници јесу говна.

• СМарко

Мени је то пресмрђело све.

Оба ђеда и обије бабе су ми били у партизанима.
    Ђед официр, други ђед тенкиста.
    За бабе не знам који су чинови били, али јес једна била неко мудо.

У сваком случају, Дражини четници су говна, као и било која друга националистички и ројалистички оријентисана групација. А ови данашњи четници су још већа говна.

Одма' да потпишем ово.

ЧЕТНИКОВАЊЕ се појавило од скоро, дакле сви себе сматрају већим Србима ако су четници - ван сваке памети наравно. Глупост да већа не може да буде.

Јако ме нервира што је мој тата у друштву срба који четникују почео да иде у цркву, да пости, да слуша четничке пјесме итд. Само сам га питао

Образа ти, колко би живио да ти се ћаћа и мајка дигну из гроба?

Одговорио ми је

Минут, док би Србо узео пиштољ.

Дакле опште је познато да су четници били издајници, и не знам како сад могу да буду поистовјећени са партизанима и чак добијају веће заслуге. Зна се да су партизани ослободили наш народ.

• Сантјаго Коровјов

А успут не можеш да кажеш да су били злочинци ако су били у служби неког система. Јебига, свакако сматрам да требају да се помињу као борци против фашизма и таквих пичкиматерина више него као манијаци и касапини.

• СМарко

Било је доста хероја у редовима партизана.

Како и не би било ?!

Е сад, овде се не бих баш сложио. Они су пре свега били војска, нису групација. Јебига, сад били су војска, независно од система у ком су деловали они су били војска те државе. То што је краљ побегао чим се заратило, не мења ствари. Данашњи четници јесу говна.

А тадашњи издајници

• Џими

ma hajde dzimi... zasto su nacionalisti govna? potpuna glupost... opste je poznato da su komunisti oduvek pravili veca nedela od bilo kod nacionalistickog oblika vlasti

Пази, моје је мишљење да су говна, јер национализам сматрам крајње примитивном идеологијом, нечим што никад никоме ништа добро није донело. Не мора нико да се сложи са мном.

Па, наравно да су комунисти (ако се уопште могу назвати комунистимам) правили већа недела, јер су били на власти. Поставља се питање да ли би националисти правили мања недела да су оно владали? Мислим да би био исти курац, свака власт је шит, само што Југа никад не би видела оне репутације и респекта у свету које је тада имала. Самим тим ни економије...

• Verbalni GzV

Jedini ljudi koji su istovremeno vodili borbu protiv dva zla , fašizma i komunizm. Toliko.

• Verbalni GzV

Пази, моје је мишљење да су говна, јер национализам сматрам крајње примитивном идеологијом, нечим што никад никоме ништа добро није донело. Не мора нико да се сложи са мном.

Podvalčim , potpisujem , podržavam..

• Давид

Дакле опште је познато да су четници били издајници, и не знам како сад могу да буду поистовјећени са партизанима и чак добијају веће заслуге. Зна се да су партизани ослободили наш народ.

Potpuno netacno. Ako je rec o saradnji sa nemcima, i jedni i drugi su sa njima imali kontakt, jer je rat a oba pokreta su izuzetno slaba i pritom medjusobno zaracena.
    Drugo, ovo da su oslobodili nas narod je bas glupost. Koliko su pobili Nemaca za vreme okupacije? 2 hiljade mozda.
    i nije da ih krivim jer za 1 nemca ide 100 srba. potpuno je neisplativo bilo raditi takve stvari

• СМарко

Ух, не могу да постујем више на овој теми, јер ме намртво нервира, али намртво, тачније пиздим, па бих почео да псујем, јер ме ове расправе пизде.

• Давид

Dobro, ja sam nacionalista pa bi bilo krajnje glupo da ulazimo u dalju raspravu po tom pitanju.

Inace, bilo je partizana pravih heroja, slazem se. mora ih biti. svaki rat iznedri po nekog. Kao npr. Drinka Pavlovic

• Gospod Bog

Jedini ljudi koji su istovremeno vodili borbu protiv dva zla , fašizma i komunizma

Obe grupacije su govna.
    EDIT: Ali su Dražini manja.

• Dub

У сваком случају, Дражини четници су говна

Дакле опште је познато да су четници били издајници

Đeneral je održao riječ i nije napustio zemlju. Zato su ga mučki ubile komunjare.

Četnici su bili više decentralizovani, odnosno borili su se uglavnom u okolini krajeva odakle su, dok su partizani bili organizovaniji. I glupo mi je što su partizani sad kao prihvaćeni od strane naših proevropljana, a četnici od prorusa, a u stvari je bilo obrnuto.

• Сантјаго Коровјов

Хаха Смаре, јебига, капирам да је Дража био официр и у Балксанским ратовима и у Првом светском рату. Он као злочинац се помиње тек са падом Краљевине и доласком комуниста на власт. Не занима ме идеологија и шта би било кад би било, него историја.

• Давид

Хаха Смаре, јебига, капирам да је Дража био официр и у Балксанским ратовима и у Првом светском рату. Он као злочинац се помиње тек са падом Краљевине и доласком комуниста на власт. Не занима ме идеологија и шта би било кад би било, него историја.

E pa bas to. Klasicna neosnovana optuzba koja je izmedju ostalog posluzila za svrgavanje kralja i uspostavljanje novog poretka. jasno ko dan.

• Лупус фром купус

А због чега су четници издајници?

• H

Pa i tesko je raspravljati sa bilo kim ko je stariji o tome jer su se skolovali u komunistickom sistemu. Bas se pre nekih par nedelja poveo razgovor kada su neki nasi prijatelji bili tu i jedna izjavi kako su cetnici ubijali Srbe i da su oni zlocinci jer su i 90ih svasta radili, dalji razgovor sa takvim ljudima je prosto gubljenje vremena.

• Сантјаго Коровјов

Слажем се са Дубом.
    Иначе национализам као национализам има два значења. Једно је јако блиско патриотизму док је друго јако близу шовинизму.
    Кад се каже национализам најчешће се мисли на ово друго значење. И слажем се да је то тешко срање.

• Сантјаго Коровјов

Иначе, хероја имаш са обе стране. И то је истина. Само идеологија их дели. По мени је глупо причати на тај начин. Само је питање идеологије. Глупо је рећи да је тај и тај четник и аутоматски му прилепити да је злочинац, исто је и са партизанима.

• Давид

jel moguce da sam ja jedini nacionalista na sajtu? ima li koga jos?

Иначе национализам као национализам има два значења. Једно је јако блиско патриотизму док је друго јако близу шовинизму.
    Кад се каже национализам најчешће се мисли на ово друго значење. И слажем се да је то тешко срање.

Isina je da veoma lako moze da predje u ovo drugo. Mada ja nacionalizam vidim na potpuno zdrav i lep nacin.
    Poznavanje svojih obicaja, kulture, umetnosti, istorije, slavljenje slave, verovanje u Boga, radovanje uspesima sportista, itd itd
    zapravo ljubav prema svemu tome. a ljubav nikada ne moze biti losa :))

• Сантјаго Коровјов

Па то ти је онда оно прво значење, то јест патриотизам. Национализам велики број људи сматра мржњом према другим нацијама и не знам ни ја чему. Што у суштини може, а не мора бити тачно.

• Давид

to ti kazem. problem je u tome sto taj isti, zdravi nacionalizam lako moze preci u ovaj drugi, los oblik tj. nacizam. ali ako je pravilno vodjen ne mora doci do toga

• Сантјаго Коровјов

У суштини не може лако ако имаш мозга и ако си нормалан човек.

• Давид

da ali ne mislim samo o individui, vec na politicki oblik vlasti, na grupu, na masu. to vec moze lako, ali opet... ako su normalni ljudi koji vode drzavu onda je sve ok.

• GESerb

Ја знам да код мене само четници нису чинили злочине. Да, било их је и у Срему. Нису етички очистили мој град од Немаца чија је једина кривица била што су били Немци, као неки. Да ли су четници злочинци? Код мене, мање него партизани, али не знам другде. Није Срем Босна и Херцеговина или Црна Гора. То су сасвим другачији људи, сасвим другачији приступ. Као што Срби нису исто што и Црногорци и Бошњаци, тако нису ни партизани исто што и четници.

• Џими

i jedna izjavi kako su cetnici ubijali Srbe

Не знам да ли су убијали, али је било доста људи из четничких редова који су отворено сарађивали са фашистима и то је, оно, научна чињеница. Мој деда је у својој ратној аутобиографији помињао и тзв. ''контрачетнике'' који су наводно делили идеологију са другим четницима у погледу национаолизма и ројализма, али се (колико се сећам, давно сам читао) нису борили раме уз раме с њима, већ им је приоритет био пљачкање кућа из којих су мушкарци отишли у партизане да се бију с Бугарима и Немцима по брдима.

Не кажем да није било и партизана који су пљачкали, рат је један велики метеж, људи су жгадија, али оно... Немојмо никог глорификовати. Партизани су дали велике хероје у антифашистичкој борби, вероватно их је било и у редовима четника, само што се слабије чуло за њих, пошто су изгубили рат.

• Давид

Немојмо никог глорификовати. Партизани су дали велике хероје у антифашистичкој борби, вероватно их је било и у редовима четника, само што се слабије чуло за њих, пошто су изгубили рат.

Jea!

• Џими

Poznavanje svojih obicaja, kulture, umetnosti, istorije, slavljenje slave, verovanje u Boga, radovanje uspesima sportista, itd itd

Ајде култура, уметност, обичаји, то некако могу да разумем. Мада су ми подједнако лепе, ако не и лепше неке друге културе и уметност. Но, небитно...

Али што би национализам подразумевао веровање у бога?

• Урош

И једно и друго. А претежно наивчине.
    :))

• Давид

Ајде култура, уметност, обичаји, то некако могу да разумем. Мада су ми подједнако лепе, ако не и лепше неке друге културе и уметност. Но, небитно...

Али што би национализам подразумевао веровање у бога?

Zato sto je to sastavni deo tvog etnickog bica, tako ti je drustvo oblikovano, na tim nacelima, tako su ti dedovi radili, tako ti je ostalo u genima, zato sto to povlaci mnoge druge stvari, kao na primer razmisljanja, shvatanja sveta i stvari oko tebe, znaci tako se oblikuje mentalitet ljudi, odatle cak moze proizaci i delatnost u umetnosti i ostalim naizgled nepovezanim stvarima

• Сантјаго Коровјов

Истина Џими, с тим што су људи жгадија и наводно следе неку идеологију, а у суштини им је циљ да профитирају, ти су ми најгори, проклети ратни профитери, али веруј ми има их на свим странама. Пола њих је користило ситуацију. Ја причам о оним тру четницима.
    И истина је да Дража није побегао и напустио Србију, одржао је обећање, да је водио антифашистичку борбу. Реално, њега не могу да сматрам злочинцем. По неком мом мишљењу, врло лако би и он могао бити сврстан у ред хероја, али опет, био је поражен, па зато и није.

Опет Дража и његови четници ме неодољиво подсећају на хајдуке из турског доба. Јебига, нису били нарочито организована војска, али су се борили, користили су прилику да уздрмају противника и тако то.

Иначе нико не одговори на питање шта мисли да ли би Србија, Југославија много боље прошла да се четници и партизани нису међусобно клали?

• GESerb

Да се нису клали, грађански рат би ишао по грчком рецепту.

• Лупус фром купус

:Диже два прста:
    И не, не мрзим остале нације и не бих чистио и правио велику Србију.
    Кажете четници су сарађивали са окупатором. Рецимо један пример:
    Партизани направе акцију и побију 10 Немаца. Немци за одмазду стрељају и спале цело село од 100 људи са све женом и децом. Да ли је паметније и даље убијати шаку Немаца за једно село или повући се и сачувати народ? По тој логици и деспот Стефан Лазаревић је био издајник, јер је једно време био вазал турском султану, а човек је после Цара Душана, по мени, наша најсветлија тачка у историји.

• Сантјаго Коровјов

Што се веровања у Бога тиче, мислим да то нема никакве везе са национализмом. Иначе познато је да се Срби бусају у груди да су највећи верници, а 99% уђе у цркву само кад обилази нешто, или да испоштује обичаје приликом венчања. А славе су повод за пијанство и зајебанцију. У суштини, кул су нам обичаји, што мање рада, што више зајебанције. :Д

• Урош

Ми смо пропали још пре тога, а Југославја је имала рок трајања тако да нема везе.
    Исти курац.
    :))

• Давид

И не, не мрзим остале нације и не бих чистио и правио велику Србију.
    Кажете четници су сарађивали са окупатором. Рецимо један пример:
    Партизани направе акцију и побију 10 Немаца. Немци за одмазду стрељају и спале цело село од 100 људи са све женом и децом. Да ли је паметније и даље убијати шаку Немаца за једно село или повући се и сачувати народ? По тој логици и деспот Стефан Лазаревић је био издајник, јер је једно време био вазал турском султану, а човек је после Цара Душана, по мени, наша најсветлија тачка у историји.

Potpuno si u pravu brate Srbine :))
    a za Boga mislim da sam bas iskido kako sam objasnio, cak mozda i uradim neki seminarski na 10 ak strana.

• Цар

:Диже три прста:

• Џими

Zato sto je to sastavni deo tvog etnickog bica, tako ti je drustvo oblikovano, na tim nacelima, tako su ti dedovi radili, tako ti je ostalo u genima, zato sto to povlaci mnoge druge stvari, kao na primer razmisljanja, shvatanja sveta i stvari oko tebe, znaci tako se oblikuje mentalitet ljudi, odatle cak moze proizaci i delatnost u umetnosti i ostalim naizgled nepovezanim stvarima

Знам ја да религија обликује менталитет људи и да се преплиће са уметношћу, културом, то све стоји.

Али какви црни гени? :) Шта, вера је наследна? Моја породица ти је чист доказ да није тако. Прадеда ми је био велики верник, е он је био официр у горепоменутој краљевој војсци док га нису рокнули. Његов син, а мој деда, није наследио религиозност од њега, пошто је, је л' те, био загрижена комуњара. Његова ћерка, а моја мајка је веома посвећена хришћанка, а њен син, тј. ја - пиша на хришћанство. Јеботе, иде наизменично, вероватно ће деца да ми буду хришћани, јебаћу им маму. :)

Шалу на страну... Шта, не можеш да волиш своју земљу ако ниси религиозан?

• GM

тешки злочинци или непризнати хероји

Сам наслов како је постављен, фино је зацртао пут ове теме.
    Морам да питам, на основу чега ви износите ове тврдње овде (какве год да су)? Шта знате уопште о "Четницима"?

Национализам је у основи сваке западне државе.

И зар не постоји већ БАР једна оваква тема?

• Џими

Национализам је у основи сваке западне државе.

Па?

• drijan4

sto se ovoga tice preporucujem knjigu 500 Zaboravljenih
    http://www.delfi.rs/ka1un936/delfi_knjige_500_zaboravljenih.html

• Сантјаго Коровјов

Џими прочитај мој пост са претходне стране. По мени су неки обичаји који су проистекли из вере ок. И занимљиво је и проучавати саму религију, има ту много тога интересантног.

Иначе вера је најјаче средство манипулације, али ово није тема о томе. Фазон је што ја стварно готивим неке обичаје који су везани за веру. Али то не значи да верујем у Бога или нешто тако. Ускрс је кул, прослава славе исто.

• Давид

Знам ја да религија обликује менталитет људи и да се преплиће са уметношћу, културом, то све стоји.

Али какви црни гени? :) Шта, вера је наследна? Моја породица ти је чист доказ да није тако. Прадеда ми је био велики верник, е он је био официр у горепоменутој краљевој војсци док га нису рокнули. Његов син, а мој деда, није наследио религиозност од њега, пошто је, је л' те, био загрижена комуњара. Његова ћерка, а моја мајка је веома посвећена хришћанка, а њен син, тј. ја - пиша на хришћанство. Јеботе, иде наизменично, вероватно ће деца да ми буду хришћани, јебаћу им маму. :)

Ne govorim ja da je VERA nasledna nego se na tim nacelima oblikuje i stvara mentalitet jedne grupacije, tj. naroda, a samim tim i pojednica. Znaci ti mozda nisi nasledio religioznaosta ali si mozda postao dobar covek izmedju ostalog zahvaljujuci vaspitanju u tom duhu. Mislim da je razumljivo. Nemo si surov za decu... ako im je lepo pusti :)) Ti ko da ce da budu neki zlikovci jer su vernici haha :)

Шалу на страну... Шта, не можеш да волиш своју земљу ако ниси религиозан?

E nemoj sad da mi izvrces tu pricu. Nisam brate to rekao, nije obavezno. Ako si nereligiozan to ne iskljucuje ljubav prema zemlji, kao i sto s druge strane religioznost ne mora biti usko povezana sa patriotizmom.

• GM

Очигледно не знаш какво су мишљење имали о религији тамо где је национализам настао.