Puno puta pročitam ili čujem nekog kako kaže 18-togodišnjaku nemoj da upisuješ ono što ne voliš, ili prati svoje srce pri izboru fakulteta (kao da svi u 18 imaju dovoljno iskustva da znaju šta hoće), i naravno posledica toga budu konstantno puna prava, ekonomije, medicine i arhitekture, i konstantno puno pravnika, ekonomista i doktora bez posla, a praktična zanimanja za koja se nadje poso, počevši od elektronike, mašinstva pa preko poljoprivrede i šumarstva primaju redom zato što niko neće.
E sad, i meni je ovo izgledalo normalno (nikad Srbija nije imala neki plan razvoja šta treba da se potencira), dođoh u Irsku, i tu ista priča (nisu nijedni fakulteti privilegovaniji od drugih), a onda malopre pročitam ovo:http://www.rte.ie/news/2011/0822/cao.html
ukratko, velika većina novoupisanih studenta se (neočekivano?) odlučuje za tehničke i prirodnjačke fakultete. Bez ikakve kampanje ili bilo čega. Sa druge strane, interesovanje za građevinu je znatno opalo, kao i za teaching courses (to mu dođe kao kod nas filozofski). Inače slična slika je pojavila 90ih pre onog velikog razvoja irske ekonomije.
Ovo se događa nakon manjeg pada u ekonomiji, prevashodno u oblasti izgradnje (verujte mi, za oscilacije na koje smo navikli u Srbiji ovo nije ništa strašno), gde su samo elektronske kompanije ostale vrlo malo pogođene ili uopšte nedodirnute.
E sad, pitam se da li kod izbora fakulteta za irce veći uticaj imaju roditelji i stariji, pa ubede da je fakultet velikoj većini ljudi samo zanat a ne smisao života, te treba birati praktično, il su deca malo razumnija pa biraju ono za šta će biti posla, a ne kao mi većinom društvene nauke u društvu gde ne postoji proizvodnja koja bi mogla da ih finansira.
Ponekad mi se čini da kada bi oko 50% studenata sa društvenih fakulteta i medicine i oko 60-70% sa filozofskih prebacili na tehničke i one koje se bave naukom bilo bolje malo Srbiji. Mislim da bi smo bili znatno interesantniji za bilo kakve investitore, i to ne samo kao jeftina radna snaga i potrošači.
Šta mislite?
- SE sad, pitam se da li kod izbora fakulteta za irce veći uticaj imaju roditelji i stariji, pa ubede da je fakultet velikoj većini ljudi samo zanat a ne smisao života, te treba birati praktično, il su deca malo razumnija pa biraju ono za šta će biti posla, a ne kao mi većinom društvene nauke u društvu gde ne postoji proizvodnja koja bi mogla da ih finansira.
Jbt, pa ti si tu sa njima, a pitaš nas ovde. :)
Ali ne znam, ne verujem da se tamo klinci intelektualno razvijeniji od naših (nešto puno). Dosta na to utiču stariji. Kako roditelji, tako i profesori tokom ranijih godina školovanja, itd...

Ima istine u tome sto velis, ali mislim da je prvo potrebno objasniti klincima da prirodne nauke nisu bauk. Drugim recima, poboljsati kadar u srednjim skolama (cast izuzetcima naravno). Najveca navala na drustvene fakultete i ovde druge popularne je upravo iz razloga sto su matematika, fizika, hemija....strasne-teske-smor i sve ostalo sto hoces nadovezi (opet-cast izuzetcima i onima koji znaju sta je to sto zele da studiraju u ovoj oblasti).
Medjutim, sad imamo veci problem, a to je sto su fakulteti prerasli u srednje skole ili prerastaju, tako da nece biti problema da se bilo sta zavrsi. Tako da cemo imati gomilu izgubljenih slucajeva, bez razlike izmedju prirodnih i drustvenih nauka...Bice jedno veliko nista i tako odose investitori u svakom slucaju.
Trend opste bezanije ce samo da se poveca.
Mislim da je totalno pogrešno uzimati praktična rešenja u ovoj situaciji i da bi studenti svakako morali da odaberu ono za šta su motivisani (naravno, pritom misleći na one koji su za bilo šta motivisani). Ja sam upisao srpsku književnost i kad kažem to ljudima većinom me dočekaju "moje saučešće" facom.
Naravno da se prvo proizvodnja mora razviti, ali to već narodna masa ne može sama. Država bi morala ulaganjima da podstiče studente prirodnih nauka i da lagano prebacuje ravnotežu na tu stranu, ako nam toga više treba, da bi posle nekog vremena sve došlo na svoje. Naravno, i ovaj plan razvoja jako liči na ostale planove razvoja u tom delu što ne postoji.
Srbija nema plan kao pojedine zemlje u stvaranju svojih kadrova pa joj je kriv đavo što na birou postoji masa pravnika, ekonomista i lekara.
Ja radim na fakultetu i gledam svaki dan ko i zašto dolazi.
A većina ljudi koje poznajem upisali su faks iz ljubavi, ja sam išla razumom i mislim da se nisam zeznula. Opet to što sam htela ( italijanski i engleski) sam nadoknadila kursevima i školama, ne žalim uopšte.Evo npr. moja sestra je diplomirani molekularni biolog genetičar a radi u prodavnici satova kao menadžer i ima platu veću nego kad bi radila u struci. Brat je završio ETF, radi u prodavnici sportske opreme, takođe veća plata nego što bi bila u struci čak iako bi našao posao( pričam o jugu Srbije).
Crna Gora je puna ekonomista i pravnika,pun ih je Zavod za zapošljavanje.Iz mog ugla gledanja dosta je lakše naći posao elektrotehničarima i inženjerima.Moj brat dva mjeseca prije nego što je postao inženjer našao je posao za dosta dobru platu.I imam informacije da u našem zavodu za zapošljavanje nema nijedan inženjer.
Sad što se tiče fakulteta koji ću ja da izaberem ne znam još uvijek.Svi se miješaju u moju odluku,od roditelja,preko komšija do ljudi koje prvi put vidim u životu.I kad bude trebalo,neću dozvoliti da iko odluči umjesto mene.Saslušaću svakog,realno sagledati šta volim i šta je dobro plaćeno i izabrati nešto između.
Medjutim, sad imamo veci problem, a to je sto su fakulteti prerasli u srednje skole ili prerastaju, tako da nece biti problema da se bilo sta zavrsi. Tako da cemo imati gomilu izgubljenih slucajeva, bez razlike izmedju prirodnih i drustvenih nauka...jes' to, ali kako god bilo bolje je da bar na papiru kazemo nekome, ej, imamo gomilu potencijalnih inzinjera toga i toga za par godina, samo sto zavrsili fakultet, spremni da rade za 400-500 evra u pocetku. i onako se veci deo nauci posle kad pocnes da radis.
veruj mi mnogo bolje zvuci investitoru od "imamo oko 100 njih ove godine, a 80 ce verovatno da ode u inostranstvo", al zato na papiru imamo oko 1000 matorih koji ne rade vec 20 god, jedva cekaju da ih zaposlis pa da idu na bolovanja i u penziju.

Ako nisi preterano vredan a imaš neka interesovanja - idi za tim koliko god zvučalo blesavo, bolje i da budeš ekspert za šišarke ili svahili jezik nego da se mrcvariš na ekonomskom ili nečemu drugom što te apsolutno ne zanima deset godina i ne završiš ga, tu je bolja varijanta vrabac u ruci.
Ako si od onih što uvek mogu da se nateraju da pruže maksimum upiši šta se najbolje plaća i gde najviše posla ima.
Ako nisi ni jedno ni drugo upiši megatrend.Tehnički fakulteti su klimava rabota, industrija nam je u tri lepe, slabo se gradi i slabo se proizvodi, uglavnom završiš radeći neku logistiku ili opet nešto što veze nema s strukom. Dobro je za one koji bi u inostranstvo, negde se uvek nađe posla... ako te pošteni poslodavci ne prodaju u belo roblje odmah po dolasku u Jemen.
Programeri su jedno vreme bili jako traženi, sad je i taj segment prilično zasićen.
Svi se miješaju u moju odluku,od roditelja,preko komšija do ljudi koje prvi put vidim u životu.I kad bude trebalo,neću dozvoliti da iko odluči umjesto mene.Saslušaću svakog,realno sagledati šta volim i šta je dobro plaćeno i izabrati nešto između.zajebi komsije, poslusaj roditelje, raspitaj se malo o statistikama o nezaposljenosti, i vidi.

Ok, al mi svakako imamo neki broj potencijalnih, koji sluze kao "primer" za dalje. Tako da kad bi se desilo da se bar neki broj tih ljudi zaposli po zavrsenom faksu, onda bi se i pogledi mladjih narastaja promenio. Ovako nema mrdanja ni levo ni desno.
Sa druge strane, znam sigurno da je interesovanje za filozofski generalno u opadanju vec par godina unazad (osim psihologije, tamo je konstantna navala)...
Evo ja sam srednjoškolac pa ne mogu da dam dobar odgovor, al hteo bih da učestvujem u diskusiji. Država ništa ne ulaže u nas omladinu, tačnije političari, jer ne možemo da im donesemo glasove i to je de fakto. Oni idu da ljube u dupe penzionere i povećavaju im penziju za 0.002 posto i lože se na Cigane, ali školarce ne jebu, niko ne bi da uzme ministarstvo za omladinu i prosvetu, zato što ne donosi toliko para koliko ćeš da osediš i ostaneš bez kose, zbog stalnih štrajkova. Nekome u državi debelo odgovara da budemo glupi, mi mladi, ne bi li kasnije mogli da manipulišu nama i prave nas na majmune, kao što je propaganda to godinama radila u vreme Tita i Miloševića, pa se radilo na moralu i zaljubljivanju u jednog čoveka, dok ostali dižu pare. Zato ću ja da pokušam da upišem novinastvno za dve godine, ono što volim i što ću moću verovatno sa diplomom, kad je dobijem, ako bog da, da radim jedino u Srbiji. To je ono što ja volim i bolje da živim u želji da ću sutra budem novinar, nego da završim građevinastvo koje ne volim i nađem poso, a ja to ne volim! Mnogo bi mi bilo lakše da imam diplomu i sutra možda čak i dobijem neki poso, imam makar neke šanse. Dobra tema.
Zato ću ja da pokušam da upišem novinastvno za dve godine, ono što volim i što ću moću verovatno sa diplomom, kad je dobijem, ako bog da, da radim jedino u SrbijiOdlična ideja Murinjo, za bezbolno bavljenje tom profesijom preporučujem ugradnju adamantijumskog skeleta ili bar kvalitetan set kostobrana a ako možeš da nabaviš ful set za američki fudbal ili hokej na konju si.
Ma ne, mislio sam da bih sa tom diplomom mogao da radim samo u Srbiji. Nije to ETF ili tako nešto.Naravno, samo te pripremam na vreme :)
Kažu da novinare koji pišu istinu prepoznaješ po ožiljcima.vesnam:
Ako ti nije bitno učlani se negde, imaš kao bonus i dobre partijske pijanke o trošku poreskih obveznika. Bitno je da si negde, ne moraš preterano ni da se baviš politikom i pratiš situaciju jer to uglavnom za tebe nije bitno, svaka partija ima svoj tal u firmi, kad se promeni vlast promeni se generalni i to je to, svi ostali par % plate tamo-vamo. Eto recimo u našim državnim firmama SPS i dalje drži solidnu poziciju koliko god stranka trenutno bila politički slaba.
Pazi Kelte, nisu toliko mladi, ako su na pragu da se odluce sta ce dalje u zivotu, onda je vrlo bitno da gledaju (ko sto gledaju) sta se desava oko njih. Naravo da ce da uzmu sve parametre u obzir i da vagaju. Jbg, ako vide samo sranje oko sebe, tesko da ce da im se javi neka iskra nade. Tako da ce i da biraju da upisu sta je profitabilno i da beze. Ako im je primer svuda unaokolo Kihot, e jebga, naravno da ce biti kivni.
Ja zavrsih ono sto sam odabrala srcem i sad u istom tom i radim, ali daleko od toga da sam zadovoljna i da mogu mirne duse njima da preporucim isto i dodam bice bolje...
Ma bolje upisati ono sto volis,zavrsis i ako nemas,ili je slabo placen posao,nego da radis nesto sto prezirese, ovo je recenica koja opisuje onaj srpski "glavom u zid" stav koji nas i vodi gde ne treba... mislim da nam to ostalo od turaka :(
EDIT: cini mi se da to ovi malo zapadniji nemaju, i da zbog toga malko bolje prolazezasto bi prezirao bilo kakav jebeni posao ako je posten i mogu da zivim od njega? jebemusve! preziranje posla nema veze sa oblasti u kojoj je posao, mogu ja da nadjem i posao u struci koji cu da prezirem.
Pazi Kelte, nisu toliko mladi, ako su na pragu da se odluce sta ce dalje u zivotu, onda je vrlo bitno da gledaju (ko sto gledaju) sta se desava oko njih. Naravo da ce da uzmu sve parametre u obzir i da vagaju.bitno je saslusati sto vise ljudi i sa poslom i bez posla... isto se malo i raspitati o stanju

Naravno Celte, ni o jednom poslu ne treba srati ako te hrani, ali, ako ti radiš ceo dan posao koji ne voliš 10 sati dnevno, ti si jedna tempirana bomba, realno, moj buraz je sa 23 postao takav, pa znam. Ako si pozitivac, optimista, ti ćeš pokušati da završiš ono što voliš i posle pokušati da nađeš posao. Jer, možeš i da se zajebeš, kao jedam lik sa kojim sam trenirao, završio mašinski, kad ga je upisao je još moglo da se nađe nešto od posla, ali sad posle 3 godine od dobijanja diplome on ništa ne radi, a plus je završio fax koji ne voli. Tuga na kvadrat. Lepo si reko da sam ja mlad i zelen, šta ja znam, al eto, na primerima oko sebe sam stvorio nekakvo mišljenje...
mislim da nam to ostalo od turakaMislim da nije sad vreme da raspravljamo o pseudonaunom nasledju. Zasto je problem upisati i zavrsiti nesto sto zelis? Ja sam zavrsila nesto sto je na samom kraju spiska po trazenosti posla u Srbiji. Nijednog trenutka mi nije bilo zao sto tako izabrah. Sad, jeste da vidim drugu stranu medalje, koje sam bila svesna od starta, ali ja sam birala, nisam pustala nikoga da se mesa.

Murinjo, iz mog nekog iskustva (nem' mnogo al ima tu i tamo), mali procenat tvog zadovoljstva na poslu zavisi od toga u kojoj struci radis, a mnogo veci sta ustvari radis (to nema veze sa strukom). Takodje je mnooooogo bitnije kakva je sredina oko tebe od onog sto konkretno radis.
Pa jebemu, i na fakultetu, i u srednjoj skoli, profesor moze da ti zasere predmet koji ti se ucini interesantnim, kao i obrnuto. Isto vazi kasnije i na poslu, jebi ga.
Druga stvar je sto na bilo koji posao ne treba gledati kao u komunizmu, na nesto sto ces da radis celog zivota dok ne odes u penziju. Nema vise toga.
Treba ti posao koji povecava sanse da se nadje nesto srugo, bolje.Zasto je problem upisati i zavrsiti nesto sto zelis? Ja sam zavrsila nesto sto je na samom kraju spiska po trazenosti posla u Srbiji.nije to problem to donekle i treba da se radi, ali praksa mi govori da mnogo ljudi ponekad imaju neke grandiozne ideje kako izgleda neko zanimanje, a posle ga izduvaju na faksu i ostanu polu-dovrseni diplomirani stagod u nekoj struci koja nije potrebna.
po meni je polu-dovrseni inzinjer mnogo korisniji od polu-dovrsenog sociologa (izvinte socilozi, lupio sam, ima milion takvih zanimanja)
e, ovo je recenica koja opisuje onaj srpski "glavom u zid" stav koji nas i vodi gde ne treba... mislim da nam to ostalo od turaka :(
EDIT: cini mi se da to ovi malo zapadniji nemaju, i da zbog toga malko bolje prolazeПа да, ал се мени чини да они баш због тога постану мало чудни, или што се оно каже отуђени... Јеби га, ни немогу да буду баш нормални, кад већина њих ради оно што мора а не што воли...
И да... ниси у праву кад кажеш да ми немамо план. Од скоро је град Београд успео да из свог скромног буџета издвоји, како градоначелник каже, стотине милиона динара како би основци добили књиге о трошку града... и то наравно не један комплет, него чак два! (као у топшоп-у) Један за у школи а један за кући, да нам деца не искриве леђа случајно. Исто тако од септембра наши студенти, ће уколико желе да остану на буџету или да се на исти пребаце морати да очисте целу годину... Дакле да дају свих шездесет бодова. СЈАЈАН ПЛАН! Даћемо деци бојанке, па нек боје до миле воље, школоваћемо цигане и остале зајебанте, под изговором да улажемо у образовање, а људе који дођу до факултета ко јебе, с опроштењем...
па помислих да је Мурињо у праву:Nekome u državi debelo odgovara da budemo glupi, mi mladi, ne bi li kasnije mogli da manipulišu nama i prave nas na majmune, kao što je propaganda to godinama radila u vreme Tita i Miloševića, pa se radilo na moralu i zaljubljivanju u jednog čoveka, dok ostali dižu pare.
Мислим да треба да се иде срцем јер се много тешко завршава оно што те не занима... А држава мора да ограничи места и тако уведе баланс између потреба и жеља, и уједно да каже онима који хоће срцем да упишу да морају баш да се потруде али и да их чека награда за тај труд. Глупо је да држава школује људе који јој не требају.
drugim recima, cini mi se da je sad stanje u Irskoj "mislim da bi ovo, al ne znam sigurno sta cu" - "aj elektroniku, ima poso za nju", dok je kod nas "mislim da bi ovo, al ne znam sigurno sta cu" - "aj ipak cu ovo, najvise mi se svidja"Iskreno, meni vise lezi ovo drugo sto si napisao. Jbg, bolje je zavrsavati ono sto ti se svidja a ne ono gde kao imas posao. Ok, jeste i to bitno, ali ako se vodimo zapadnim sistemom onda to i nije preterano vazno, vec kako se jedinka snadje.
Mada, meni i dalje nije jasan primer Irske, tj. koja se misterija (?!) krije iza toga???? Jbg, sad nemamo izvestaje o ranijim godinama kod nas, al sigurno da je bilo primera interesovanja srednjoskolaca za nesto, pa bila navala, a mi propustili tu vest.
Mada, ja nisam u tom problemu. Tehnicke nauke su mi u interesovanju.
Problem je i u znaju ljudi koji su zavrsili te fakultete.
Neko ko je zavrsio ETF nece nositi baterije na repetitor mobilne telefonije za 800 evra, a bolji posao nece dobiti zato sto nema iskustva ili vezu.
Ali zato elektrotehnicar sa srednjom skolom, koji sa 30 godina rada ima znanje osobe sa fakulteta, nece dobiti posao inzinjera zato sto nema diplomu.
e, on ce morati da nosi gore pomenute baterije...
Mada, meni i dalje nije jasan primer Irske, tj. koja se misterija (?!) krije iza toga????vidis da ni ovde ne znaju :)
jednostavno ove godine je flipnulo nesto i tehnicki fakulteti postali popularniji od drugih. mozda pomaze i veci izbor dobrih smerova poslednjih godina...
valjda svesni i irci da im dobar deo ekonomije zavisi od te tehnike i nauke.
Ok, ali to moze biti trenutno stanje stvari, to je bila moja poJenta...zivi bili pa videli dogodine.
A sad sam se setila, tvoja opservacija sa svrsenim ili jok drustvenjacima je malo klizava. Najgori su polu-svrseni stagod, nikada ih ne bi pozelela u blizini. Mogucnosti kreacija i pogresnih stvari koji su oni spremni da plasiraju je veliki problem. Posto vidno ili ne, takve face uticu na kreiranje kolektivne svesti koja je svakako u kurcu, to sranje posle unormaliti koliko-toliko je teze nego izgraditi cupriju. Naravno, da i ovi srvrseni prave sranja, nisu postedjeni, ali mnogo su gori ovi koji su tu na pola puta stali.
Evo, da se i ja ubacim u ovu diskusiju. Moje je mišljenje, ne tražim da ga iko ceni ili poštuje, je da faks ne treba birati srcem. Jer, teško da ćeš posle ti raditi to što želiš. To što su ti Irci uradili bi bilo lepo da se vidi i kod nas. Ljudi masovno odlaze na "masovne" fakultete. Tj. tamo gde ima milion ljudi i gde još 2 miliona čeka na posao. Uglavnom je izgovor, tamo nema matematike i slično. Pun kurac ekonomista i pravnika. A sad i fonovaca. Krivi su i fakulteti koji godišnje prime duplo više nego što je predviđeno. Na svakog čoveka dođe ekonomista i dva pravnika i još jedan menadžer da mu to sve lepo organizuje.
Ja mislim, da je budućnost u tehnici. Možda se varam, ali to je neki moj stav. Treća sam godina jednog tehničkog fakulteta u Beogradu, i ja sam to birao tako da izbegnem bubanje, da bude što više mate i zadataka i neke praktične primene. A uz to nas malo upiše faks, a još manje završi. Što znači da posla ima. Zaključak neki je da faks treba tako birati da kada diplomiraš imaš što manje konkurencije za posao, koji bi tako mnogo lakše našao.
sto bi voleo da se javi samo neko sto sad zavrsava fakultet ili trazi posaoZato i kažem, izvisio sam za ono što sam hteo pa sam upisao mašinski jer je ostalo mesta, računam završiću ga u majčinu. Mrcvario sam ga dugo, dugo i prignjavio ga na kraju al posla slabo, motao se po nekim državnim firmama, uglavnom na određeno vreme da držim mesto dok sinovac generalnog ne završi faks. Sad se ko pravi crni gruja srećno bavim sivom ekonomijom.
Istina, mi proizvodimo jedno deset puta više visokoobrazovanog kadra nego što nam realno treba.

Ја знам људе који су бирали факултет курцем, па отишли на Филолошки да би умочили.
Шалу на страну, тачно је то да би земљи вероватно боље ишло кад би се људи више опредељивали за факултете за које се тренутно мало људи опредељује. Ево, ја сам типичан пример човека због ког пропада домаћа привреда. Допустио сам да мој мозак, који је био савршено прилагођен за проучавање природних наука, пропадне на друштвеним наукама за које чак нисам ни талентован. У школи су ми супер ишле математика и физика, занимао сам се за техничке науке, за електронику, машинство, хтео сам нешто од тога да студирам 200%. На крају завршим на језицима, јер ми се није спремао пријемни за технички факултет. Заправо, почео сам да га спремам, али сам одустао из мени непознатих разлога.
Што се тиче посла, шта знам... Компликована је ту ситуација. Како се снађеш. Ја сам за време факултета одрадио више посла него неко за десет година након завршеног факултета. Многи из моје генерације који су завршили сад кукају како нема посла, а мени је то мало чудно, пошто знам да у језицима увек има посла, само треба да се потрудиш и да га нађеш. Није као да се ради о јебеној антропологији.

A može. Sve je stvar rada. Ja sam u srednjoj bežao od nje, iako je kao znam. Ali kad sam se sreo sa knjigama od preko 500 strana, veruj mi da mi je bilo draže da radim zadatke iz mate nego da bubam suvoparnu teoriju. Nije ta mata toliki bauk na tehničkim fakultetima, nego ljudi tako misle i tako je predstavljaju. Jeste na Etf-u, ali tamo stvarno preteruju.
Nije ta mata toliki bauk na tehničkim fakultetima, nego ljudi tako misle i tako je predstavljaju.Na mašinskom svakako nije, jaču matematiku radiš u okviru mehanike i sličnih predmeta nego na samim matematičkim predmetima. A i od te jače ti ne treba bog zna šta ali ljudi generalno imaju problema jer nam je matematika po srednjim školama kriminal, dolaze ljudi na faks a da razlomke ne znaju.
ljudi generalno imaju problema jer nam je matematika po srednjim školama kriminal, dolaze ljudi da razlomke ne znaju.Ja sam imao dvojku četiri godine iz mate. A imam je u malom prstu. Toliko su nas cedili i jebali u mozak da smo morali sve da znamo. Prijemni smo svi ošurili, i evo sad imam 10 iz mate na državnom, tehničkom faksu. Ali tako je bilo kod mene u gimnaziji. U nekim drugim školama, matu rade samo onako, neke osnovne stvari. I kasnije se ljudi pogube i misle kako je to teško kad vide šta se radi na faksu. Mada mislim da problem leži još u osnovnoj školi, gde se postavljaju jako loši temelji znanja iz ove prirodne nauke.