Rasni ili mesanci?
  • Rosoneri

Da li je po vama bolje uzeti nekog mesanca tipa komsijina kerusa dobila 10, pa da se ne bace, ili bi ste dali ne male pare cisto da vam ker bude rasni?
    Da ne drvim kurac, svaka diskusija na ovu temu je dobrodosla.

bez spema

• BeboP

Је л' ово може да се прочита између редова ?

• BeboP

Ок ако не може онда бих ти препоручио да узмеш расне керове. Гледај по хало огласима, неко поклања расниће.

• Сантјаго Коровјов

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f8/Marko-Pantelic.jpg
    Волим псе типа џукеле врсте расни
    КАЦАМ РАСАН!

• BeboP

Па урбана легенда очигледно воли керове, много.

• Сантјаго Коровјов

Паметнији су мешанци. Немам појма зашто, али тако кажу. И јефтинији су, и мање бриге око њих. Сналажљивији су. Само што не знаш у шта ће да израсте. Али и ако узимаш мешанца који није са улице, можеш да се распиташ за порекло. Тако имам мешанца мађарског пулија и кокера, све повукао на пулија и није нормалан. Готиван кер скроз.

• .Vule

Imam dzukelicu, jer mi je nemacki ovcar uspavan pre dve godine, sad jurim lovu da kupim ovog psa,http://static.wix.com/media/f3e8487d1ee9e3dc7c0b5eeaf73d19fc.wix_mp

• Rosoneri

Valjda zbog razlicitih gena roditelja. Ja imam mesanca skoro 9 godina. Dobar je ko leb. Sa druge strane komsija ima stafoda koga nije u stanju da kontrolise, vec trci za njim dok ga seta.

• .Vule

Sa druge strane komsija ima stafoda koga nije u stanju da kontrolise, vec trci za njim dok ga seta.

Sve je to do odgoja, nema veze sa rasom :)

• musssashe

mesanac ima srce i dusu za 10 markiranih

• Eclipse

a joooooooj pa ne znam, obe solucije su ekstra jer su kerovi ekstra, ako ti se ne daje kinta uzmi komšijskog, ako ti nije teško dati kintu uzmi rasnog.... nećeš se pokajati ni u jednom slučaju

• Sale d snajperist

Ako oces i da zaradis nesto para, uzmes rasnog nekog muzjaka i vodis da jebe kucke po kucama i maznjavas pare, a i dobri su rasni.

Protiv mesanaca nemam nista, lepi su i to, ali vise volim da vidim cistog haskija ili nemackog ovcara nego mesanca.

• Pišem Uz Vetar

Ja sam do sad imao oko 5-6 kučića, ali je samo jedan nije bio rasan.
    Najmanje sam ga voleo. Nije bio mnogo ružan, ali nije ni bio lep. Imao je jak prirodni smrad, što retko kod koje rase imaš, i uvek možeš da proveriš.
    Kad kupuješ rasno znaš šta kupuješ, i možeš psa da prilagodiš sebi.
    A kad uzimaš mešanca igraš lutriju.

• Tužni Lijam

Znaš kako, ako uzimaš psa, čisto kao druga, a ne mariš za možda kasniju aktivnost na izložbama i ako živiš u kući sa dvorištem, mislim da bi bilo pametnije uzeti mešanca. Iz prostog razloga što, ukoliko ti pobegne (što naročito često psi rade u prvoj godini života, kada su ujedno i najmlađi i najpodesniji za krađu), manja je šansa da će ti ukrasti mešanca, nego rasnog psa. A i kažu da su mešanci teritorijalniji, pa će se lakše vratiti. Sad, i taj ukradeni pas ništa ne znači, ne može da se koristi za priplod bez papira, ali ljudi su grozni.

Ukoliko živiš u stanu, manja je verovatnoća da ti se rasni pas izgubiti, a i tu je bitno da se karakter psa unapred proceni (da li je miran, da li će praviti nered ako je sam, a ti na poslu, da li ujeda bez razloga, itd.), što je realno moguće, jer za svaku rasu postoje neke opšte karakterne osobine, za koje je uočeno da se konstantno ponavljaju unutar jedne rase ili rasa srodnih konstitucija (doduše, svaki pas jeste individua za sebe, ali mogućnost predviđanja njegovog ponašanja je velika prednost, pogotovu za stan), tu bih ti preporučila rasnog psa.

Naravno, ukoliko ti je stalo do prestižnog porekla novog četvoronožnog ljubimca (što mi se iz tvog posta, čini da nije slučaj, zaključila sam da samo želiš novog drugara za igru i šetnju) ili želiš na izložbe, rasni pas je obaveza. I kao što sam rekla, tu možeš odabrati onog čiji karakter odgovara tvom, pa da se lepo slažete. Jako vodi računa da je kod manjih pasa veća verovatnoća da se ispolji takozvani ''zloćudni karakter'', to je pas koji ujeda bez razloga i agresivno reaguje i na manju provokaciju, a pri tom se ničega ne boji (često kod čivave (koja je, neće verovati, uzgajana kao čuvar) i nekih terijera, koji su i uzgajani kao hrabri borci sa sitnim štetočinama), nažalost, takav je slučaj i sa patuljastim pinčom moje drugarice. Kod mešanca o budućem ponašanju retko imaš barem i opštu predstavu, mada su oni uglavnom mirnijeg karaktera. :)

Za kraj, reći ću ti da sam imala mešanca dvanaest godina, uginuo je prošle godine, i mama nam je nabavila malog haskija, Stvarno sam ga negovala za uzor, i mama ga je stalno šetala, ali kada sam ja krenula na faks, mama i brat su morali hitno da idu u bolnicu, a tata je bio na poslu, mališan (izgleda da je teško podnosio samoću iako je bio sam svega četiri sata) je nekako pobegao. Svuda smo izlepili oglase, ali se niko nije javio, zovu nas samo kad vide odraslog haskija, i ne čitaju šta piše na našem oglasu i vrlo je bolno tako tražiti i nadati se i ništa. Sigurno ga je neko ukrao. Eto, nadam se da će ti moje iskustvo pomoći u izboru novog najboljeg drugara. Pozdrav!

• M

КАЦМО РАСНИ!!!

• Petar Pan Pezo$

Mešanac će pod obavezno biti zdraviji od rasnog psa, al pod obavezno. Jer svaka rasa ima neku svoju boljku koju boluje i to ti je neminovno...ne mora biti neka ozbiljna bolest, al zavisi od rase može da ima neke kožne probleme, probleme sa ušima, dispalzije, sa vidom, zubima itd....normalno i mešanac i križanac može da boluje od koječega al puno su manje šanse za to.
    Uglavnom ako se odlučiš za rasnog, nemoj nikad da ga uzimaš radi nekog kao profita, da misliš da ćeš da se obogatiš na njemu...oćeš kurac. Mislim na to da uzmeš mužijaka i da pariš druge ženke a pare će samo da ti se slivaju u džep...oće da ne kažem šta. To mogu samo provereni priplodnjaci oko kojih se vlasnici otimaju da im pare ženke ti psi, koji su koštali mnogo više od psa kog bi ti verovatno kupio i u koje je uloženo mnogo para.

I još nešto, ako se odlučiš za rasnog, probaj da izbegavaš popularne rase, tipa retriveri, stafordi, nemacki ovcari, jer zbog neke trenutne popularnosti ljudi pare sve i svasta pod recimo stafordom i onda prodaju svakakve pse, koji nemaju kontrolisan uzgoj, mnogo pasa koji su bolesni se upare samo da bi se dobili štenci i da bi se zaradilo na tome.

U svakom slučaju ako se lepo posvetiš psu i pružiš mu dosta znaće da ceni to i da ti uzvrati mnogo više, ne bitno dal je čistokrvni pas od 2000 evra ili običan ulični džukac.

• Tužni Lijam

Da, to što je Pezos rekao za mešance je takođe tačno. Mnogo rasa, naročito one velike i čudnije konstitucije imaju zdravstvenih problema. Generalno veliki pas ne živi duže od devet-deset godina. Mastif i nemačka doga deset plafon.
    Ali, moram ga ispraviti i reći da čak ni nagrade koje mužijak ili ženka štenaca osvoje, ne mogu da ti garantuju o kvalitetu štenaca. Šta više, često se dešava da šampion u izložbama daje škart štence. To je zbog toga što zdrav fenotip nije garancija da u genotipu nema gena za potencijalnu bolest. Zato dobri uzgajivači pasa nikako ne biraju mužijake za priplod samo na osnovu izložbenog statusa, već i na osnovu celog porodičnog stabla i nekih drugih genskih analiza. Dobar izložbeni status nam govori o podesnom karakteru za dresuru, što je uvek poželjno, ali ne i o latentnim genima i potencijalnim bolestima koje se nisu ispoljile zbog dobrih uslova u kojima pas živi. Sve u svemu, to je ono što je i Pezos rekao, urbana legenda o parama koje same sleću ne treba da te vodi ka izboru rasnog psa, jer ćeš se razočarati.

• Petar Pan Pezo$

Pa nisam rekao da priplodnjak mora da bude neki šampion na izložbama, često su priplodnjaci koji daju kvalitetne štence dosta, onako, da kažem prosečnog izgleda.
    Nego sam hteo da kažem da ne očekuje sad da kupi nekog rasnog psa sa pitaj kakvim rodovnikom i da onda zgrće pare na njemu...ipak za tako nešto treba da se izdvoji dosta para + dosta truda i pažnje da mu se posveti.

Al napriča ovo ''genskih analiza, latentni geni itd'', živ sam se pogubio :D

• Penzioner

Prolazeći kroz Preševo, jedan od mojih vojnika pokupio je malo izgladnelo crno mešanče pored kontejnera i doneo ga u bazu. Raslo je i živelo sa nama 10 kilometara od najbližeg naselja ... Godinu dana kasnije, to štene, prosečnog rasta , išlo je sa svakom patrolom koja se ganjala sa Šiptarima. Bio je srce tima-reagovao je ponekad pametnije i od samih vojnika. Nikada dresirani mešanac postao je najbolji prijatelj cele baze. Momci su plakali zbog njega kada su odlazili sa baze , jer ga više neće videti. I niko ne bi dao tog NEDERESIRANOG crnog psa za stotine dresiranih vučjaka iz vojske.
    Ostao je poznat po tome što je napadao političare koji su kao dolazili da nas obilaze i daju nam "moralnu podršku"( jedan od tih političara danas funkcioner jednog kk kluba). Morali smo da ga zatvaramo kad god nam neko najavi posetu. Saznao sam da ga je odveo jedan vojnik iz Vranja kada je baza ukinuta... Nadam se da uživa u psećoj penziji negde dobro nahranjen...

• Penzioner

Ima drugaricu koja je poznati genetičar u svetu. Trenuto je jedan od vrhunskih vodećih naučnika u Holandiji. Jednom prilikom, kada smo pričali, rekla mi je da na svakih 100 štenaca dođe jedno ekstra pametno , koje sa malo rada možeš bukvalno sve da naučiš. Tako da , ako imaš sreće, i sa džukelom i sa "pedigriranim" psom možeš proći i ovako i onako...

• Rosoneri

Ma ne uzimam ja, imam mesanca od 9 godina, samo me zanime misljenje ostalih.

• StefanBičBožiji

Меšanci su prepametni psi. Dobro podnose život u stanu, kao i u dvorištu, dok rasni psi uglavom zahtevaju posebne uslove, ako želiš da imaš dobro kuče :) Ja na primer, imam dva šarplaninca i moram da priznam da ne postoje tvrdoglaviji i zlobniji psi, jer je to neophodno da bi ispunili svoju svrhu, dok mešanci, kontam, sakupljaju sve najbolje osobine od rasa koje se mesaju...

+ Za mešanca, ali rasni ipak bolje čuvaju :)

• Давид

како јебо те шарпланиинци злобни?
    ја сам имао шарпланинку до скоро и то на селу, оно пространство и то. за њих се зна да су баш опуштени, племенити, добри са децом и укуђанима, а немилосрдни са странцима, и она је таква била.
    а и види им се у фаци да су добри.

• Anarchyst

Evo da se ja umijesam ipak je ovo moja struka......Mijesanci zahtijevaju mnogo manje vremena, izdrzljiviji su na bolesti jer su naslijedili antitjela 2 rase (svaka rasa ima neke mane, a vrlo je moguce da je od druge jedinke nasledio antitjela od bolesti prve jedinke itd.), cesto znaju biti i inteligentniji od nekih rasnih pasa,
    Rasni psi uz dobro odrzavanje mozes da se kurcis s njima po gradu i sl. i zaista je lepo vidjeti finog rasnog dresiranog psa, ali ako neko hoce to da ima mora da shvati: da bukvalno SVAKI dan mora da izdvoji 2-3 h prosjecno za njega, zatim da jako pazi na ishranu jer ukoliko mu pocnete da dajete domacu hranu (kao mjesancu) on ce da izgubi na kvaliteti dlake , nece se u podosta slucajeva najpravilnije razviti...tako da ja sam ipak za mjesanca..ja sam vlasnik jednog (znam mu poreklo) i stvarno je iako velik najdobrocudniji ker kojeg sam video :)

• StefanBičBožiji

како јебо те шарпланиинци злобни?

Zapamtice i najmanje lupkanje po dupetu i pokidace te posle 10 godina... Zlopamtila su, sunce im jebem. Samo, moji psi su lepo vaspitani, tako da, kad se odvežu, uhvatim kera za uvo i dovedem ga kući, dok je komšiju njegov izujedao dva puta za nedelju dana...

шарпланинку

ŠARPLANINKU! Mužjaci su mnogo drugačiji. :)

види им се у фаци да су добри.

Čak se i štene od 3 mes izgleda dobroćudno :D http://oi53.tinypic.com/21jd938.jpg

• Chavez

Imam kerušu staru 16 godina sada već. Mešanac dobermana i rot-vajlera. Rekli bi da ne može gora i zlobnija kombinacija, zar ne?
    ALi to je najpametniji pas kojeg sam ikada imao i kojeg ću ikada imati. Pošto živim na kraju grada i imamo kući i živinu i ogromna dvorišta, dovoljno da moja baka samo vikne ime odredjene vrste živine i pas sad ode po njih da ih pokupi i vrati u dvorište. Nikada nikoga nije ujela, ali se svako ukenja kada je vidi pošto zna da bude čisto zlo kada hoće da zaplaši. Ubila je sve napasne životinje, od lisice, tvora, zmija i ostalih čudesa, savšen ubica što se toga tiče. Jeb'o rasne, kad imam ovakvu životnju.

• crnigrujan

Imao sam mešanca kad sam kao mali živeo na selu i imao veliko dvorište, bio je neki hibrid valjda šnaucera i još ko zna čega, dao mi ga neki komša što je držao rasne pa mu keruša jednom utekla u provod, ispao je krupan, čupav i skroz crn osim belog belega na prsima.
    Izgleda i da je bio natprosečno inteligentan, nisam se nešto majao mnogo oko neke dresure ali je mnogo brzo kupio fore kao "daj šapu", "sedi tu i ne mrdaj dok se ne vratim" i slično, moje mačke isto nije dirao, kako se koje okoti donesem mu da onjuši i posle ih ne dira, mogu da se igraju po njemu, tuđe je jurio po dužnosti. S jednim mojim neobično krupnim tigrastim mačorom se osobito dobro slagao, igrali su se zajedno otkad se mačak okotio i posle znali da idu po poljima i valjda love glodare, ko će ga znati.
    Ma duša od psa, nije dirao ni decu ni kokoške niti je bio agresivan, osim ako neko dira moje stvari, ostavim ga ispred dragstora malo dalje da mi čuva bicikl i on sedi tako i reži čim neko priđe, jednom je skoro napao komšiju koji hteo da izvuče i pogleda čuvarku sa ribom što sam upecao. Kad bi odlazio negde na malo duže dolazio je svaki dan na stanicu da čeka.
    Obično nije bio vezan jer je bio miroljubiv a kuća mi bila izdvojena pa je šetao slobodno po bližoj okolini, počeo sam da ga vezujem uveče otkad je lokalni pop blago blagoslovljen šljivovom grančicom pucao u njega. Pogodio ga pajser u nogu ali se na kraju lepo oporavio. Morao sam da se odselim pa sam ga ostavio kod nekog prijatelja, dolazio sam par puta kod njega da ga obiđem i pričao mi je da je godinama kad god ga pusti odlazio na stanicu i čekao autobus.

• Pišem Uz Vetar

Što se tiče Šarplaninaca, nemaš zlobne rase. Imaš možda neke rase koje je lakše napraviti da budu zlobni, ali sve je stvar odgoja. Ja imam Šarplaninca već 2 i po godine, nemam nikakvih problema sa njim, nikad nikog nije ujeo, samo je nesvestan svoje veličine i snage pa kad se igra zna da pretera sa skakanjem, ali navikao sam. Moja mala sestra od 9 godina može da ga šeta bez problema.

moram da priznam da ne postoje tvrdoglaviji i zlobniji psi, jer je to neophodno da bi ispunili svoju svrhu,

Kakvu svrhu si im ti namenio?

• Триша

Kako su Šarplaninci zlobni ? Oni su ovčari, dužnost im je da budu mirni i staloženi, ne da budu borbeni prema ljudima osim ak' ne krqadu ovce... i vukove.

Mešanci su stvarno pametniji, lepše da usvojiš neko sa ulice daš mu pristojan život...
    Možda krenem da i ja to da radim ko komšinica, pa da imam po četiri kera u dvorištu...

• BeboP

Најпаметнији керови су они коришћени у бестијалити сврхе, њих је вањано набавити !

• Nash Bridges

Imao sam zenku terijera 16godina staru. Stvarno pametan dzukac bila, cak i kada je osetila da ce uginuti, jedan dan je nestala samo i nikada vise se nije pojavila. Valjda se negde sklonila da okonca. Znala je da oseti karakter coveka (stob se reklo) pa je ujedala one koji su dolazili iz losih namera onako cutke iza ledja bez lajanja, kojekakve je zivotinjice potamanila za zivota. Od nje mi je ostala mesanka neka. Nakaza odvratna, previse je volela da se mazi pa me je redovno prljala sapama kad skoci na mene a i ko god da je usao u dvoriste, svima je prilazila da se mazi. Dao sam je na kraju u azil za pse. Sad imam Akija, cistog terijera, muzjaka. Stvarno ekstremno zivahan ker. U stanju je da celi dan trci. Letos je vijao zolje po dvoristu i muve i vrebao golubove da uhvati kada slete. Primetio sam da ima veoma izrazen lovacki nagon Jedina mana mu je sto nece da laje na nepoznate, mazi se sa svima i obozava da kida sve mekane materijale tipa - odecu, kese, papirne dzakove i slicno. Da napomene, svi moji psi nikada nisu bili vezivani. Imam veliko dvoriste pa ni ne pomisljaju da odu bez povratka.

A to oko ovih filmskih tupavih kerova, retrivera
    Onaj kome dete zeli tog dzukca (kao sto je slucaj sa mojom sestrom i njenim sinom) i uporan jer, tome nece biti vazno jel ima papire i kakvo mu je stablo i poreklo. Oni su bas kupili nekog retrivera "bez papira" i izasao ih je oko 80e. Onaj ko ih je na vreme nabavio, lepu lovu dobija ali samo jos godinu dve. Polako prestaju da budu "u modi"

• Ј

Не разумем потребу неких људи да пљују по расним керовима. Мешанац има срце и душу десет маркираних, ма јесте, хиљаду. Начи, кинологија постоји за џабе? И они људи који држе ергеле и голубарнике и по правилима гаје одређене пасмине коња и голубова исто раде све то за џабе? ДЕЧКО ЗАШТО СИ ПОСВЕТИО ЖИВОТ ОДАБИРУ И УЗГАЈАЊУ КАД СУ РЕНДОМ КОЊИ ДЕСЕТ ПУТА БРЖИ А МЕШАНЦИ ГОЛУБА ДЕСЕТ ПУТА БОЉЕ ИСПОРУЧУЈУ ПИСМА? ПОЉОПРИВРЕДНИЧЕ ДЕЧКО БАТАЛИ ТО КАЛЕМЉЕЊЕ И ТА СРАЊА, НЕЋЕМО РАСНЕ ЈАБУКЕ КАД СУ ОВЕ ШТО РАСТУ ПОРЕД ПУТА ДЕСЕТ ПУТА СРЧАНИЈЕ!

Пас је пас и сваки ми је симпатичан, али лично бих увек радије издвојио паре за нормално штене са педигреом од расе која је генерацијама пажљиво узгајана да брани дворишта поштених људи од продаваца дигиталних мерача крвног притиска, Јеховиних сведока, цигана и остале гамади него што бих покупио са улице неког бангавог мешанца којечега, фазон краткодлаки кер без исеченог репа и са по пет прстију на задњим ногама, начи који фуј. Имао сам као клинац енглеског сетера и вучјака, сад имам добермана, и морам рећи да ми буде топло око срца сваки пут када видим како му се лепо очеткана длака пресијава на сунцу, како му нардкано стоје купиране уши, како заротира патрљак од репа кад ме види, како крволочно кидише на шугаве џукеле са друге стране ограде и како је све у свему ТОТАЛНО РАСАН. Никад боље потрошених 500 дојче марака. Ипак треба да ми потраје барем десет година, ОЋУ РАСНО!

• zp

NORMALNO? Malo si ti nenormalan. Ti kupuj rasnu stenad, a u azilima ce ubijati pse koje niko ne zeli, a nemaju mesta za njih. Mislim, mozes ili da strpas nekom gmazu koji tretira zivotinje kao izvor novca sumanutu sumu novca u dzep ili da spasis zivot psu. Bravo, bas si urban i fensi sto biras "brend".

• Божић

Ја имам морско прасе.

• Dub

Ze Pe, mislim da ljudi koji se bave prodajom rasnih pasa i imaju štenare, paze na te kerove i da ti psi imaju bolje uslove za život od nekih ljudi.

• zp

Dub, to se zove ulaganje u investiciju, ne ljubav prema zivotinjama.

• Dub

Moj drug ima štenaru staforda i mnogo voli svoje kerove. I kad sve sve sabere i oduzme, opet bude jedva na nuli sa štencima, jer ima mnogo ljudi koji prodaju kerove na crno kod nas. A malo ljudi doda i onih 10 evra više, za papire.

• Ј

NORMALNO? Malo si ti nenormalan. Ti kupuj rasnu stenad, a u azilima ce ubijati pse koje niko ne zeli, a nemaju mesta za njih.

Па наравно да их нико не жели јер су шугави мешанци. Као што рекох, мораћу да се бакћем са њим барем десет дина, тако да увек бирам пса од проверене сорте, а не неки окот ко зна чега. Генетика је до јаја битна.

Mislim, mozes ili da strpas nekom gmazu koji tretira zivotinje kao izvor novca sumanutu sumu novca u dzep ili da spasis zivot psu.

Нису то гмазови, то су људи који воле псе. И шта је који курац лоше у третирању животиња као извора новца? Мислим, ако хоћеш да једеш, мораш да зарадиш паре, просто, а док има потражње за расним псима фала богу биће и понуде. Људи у далеко већој мери бивају третирани као извор новца, укључујући ту сваку особу који познајем и мене самог, тако да ме за животиње боли курчина баш. А то што има паса у азилима није моја кривица, тако да ме и ту боли курац да исправљам туђе грешке и товарим себи на врат којекакве џукеле.

Bravo, bas si urban i fensi sto biras "brend".

А ти си још урбанија јер бацаш те веганске Пета спике.

• Skočimiš

Mješance ubijaju zato što se nekontrolisano razmnožavaju po gradovima i predstavljaju potencijalnu opasnost po okolinu.
    Kako je nastao mješanac?

A 'GMAZOVI' hrane svoje šampione najboljom hranom, drže ih u najboljim uslovima, pare ih samo sa najboljim genima a prije svega - vole to što rade. Jer stvoriti šampiona nije samo spariti dobru ženku sa još boljim mužjakom. Grdno se vara svako ko tako razmišlja. To je samo prvi korak od njih stotinu. A nije sve ni u šampionima. Odgajivaču određene rase je cilj - držati tu rasu čistom. A čista rasa se postiže i održava surovim selektovanjem.

Uvijek glasam za rasnog psa.
    Ukoliko znam prapradjedove i praprababe svog psa i imam evidenciju o svakom predaku (o njihovom ponašanju, o njihovim bolestima, o razvoju i potencijalu) znaću i kakvog psa ja posjedujem i kako da se ponašam, kako da ga hranim i slično.
    Kod mješanca to nikad ne znaš - možda je on zdrav i otporan i svakakva čuda, a nosi gen koji će mu za par godina navući rak, tumor, sljepilo, epilepsiju ili nešto slično.
    Sa rasnim psom znam šta da očekujem, navodim primjer: ako je neki njegov predak nekim slučajem imao epilepsiju - mogu je očekivati i kod svog psa. Ukoliko je majka bila sklona debljanju - moram svom psu prilagoditi prehranu i povećati aktivnosti i slično...

Ali prije svega - imali vi mješanca ili rasnog psa sa pedigreom ili bez:

VASPITANJE JE OSNOVA SVEGA! Nijednom psu ne treba dopustiti da dominira. Jasno do znanja staviti ko je gazda. Inače ste najebali u startu.

• Ј

Штамбиљам све што је Скочимиш рекао може сад катанац на тему ЈЕР ЈЕ КОБЈАШЊЕНО

• .Vule

Slazem se sa gospodom iznad. Jeste da su mesanci slatki i sve to, ali rasan pas je ipak druga prica. Znas sta mozes da ocekujes, o cemu da povedes racuna kad je odgoj u pitanju. Da ne bi rekli kako sam neki mrzitelj mesanaca, trenutno imam godinu dana starog mesanca ko zna cega, beli, rundav i mnogo lep. Ima boks od nemackog ovcara koji je uspavan pre dve godine zbog displazije kukova. Od tog ovcara nista pametnije nisam video, jos ga ne mogu prezaliti, bio je bas veliki, granicarski pas, roditelji su mu bili na nekoj granici valjda. Sahranjen je ispod kuce, sa sve krstom.

• Anarchyst

Kao sto rekoh bolje je uzeti rasnog psa, ali jednostavno ako mislite da necete imati sat dva prosjecno dnevno ne uzimajte ga....za takve slucajeve je bolji mjesanac

• Хујо Смрад

Pa jebem li ga...
    Stvarno ima lepih mešanaca, koji mogu da pariraju rasnim kučićima, li to je retko.
    Da su često inteligentniji od rasnih, je donekle istina. Onako, iamju primenjenu inteligenciju.
    Oni fazoni "dobro delo, kurac palac" su sranje. Kao, uzmeš psa sa ulice i narednih deset puta pogledaš lokalnu ganferku u oči bez griže savesti i ne daš joj deset dindži.
    Većina prednosti i mana obeju je već rečena na temi, ja bih dodao da za prvog psa nikad ne uzimate mešanca. Mora prvo da se naučite kako sve funkcioniše na nekom profi keru.
    P.S. Čavez, imaš neku sliku te tvoje keruše?

• bojanboj

Godinama čuvam nemačke boxere, vođeni su na izložbe pasa, ocenjeni odlično od strane kinoloških sudija iz Mađarske i Italije. Čuvanje rasnih pasa zahteva mnogo truda, slobodnog vremena za rad s njima i novca za kvalitetnu hranu i vitamine, šampone itd. Ovi moji jedu isključivo granuliranu hranu, zbog vitamina koji su im potrebni za pravilan razvoj. A mešancu daš pilav i bajat leba koji ti ostao od ručka i ko ga jebe. Što se mene tiče ne bih čuvao nijednu drugu rasu psa, a kamoli mešanca, to ni pod razno.

• Anarchyst

Čuvanje rasnih pasa zahteva mnogo truda, slobodnog vremena za rad s njima i novca za kvalitetnu hranu i vitamine, šampone itd.

Svi misle da je to lako vamo tamo...ali nije malo izdvajati 30 eura svaki mjesec, plus bar 50 sati mjesecno vaseg vremena (za vreme dresure mnogo vise), a ako hocete zdravog, sretnog psa to MORATE! Kod nas u ordinaciju lik doveo terijera i sad konta da je bjesnilo statijaznam, a ispostavilo se da pas nije izasao 2 mjeseca iz stana...Ljudi ne kontaju da je posjedovanje ljubimca nevjerovatno zahtjevno

• Nash Bridges

mesanac je nekako bezlican. Lepse je kad vidis rasnog. To savrseno izvajano telo skladnih proporcija. Dlaka se sija. Svaki misic se poznaje. Prosto vidis snagu u njemu sto kod mesanaca nema. Svi su nekako niski, neskladni, cesto i nesimetricni.
    A i ona misao koja ti se vrzma po glavi kad ga gledas (rasnog) "cista rasa" prosto budi u tebi onaj bolesno-prijatan rasisticki osecaj.... Ne kazem nista protiv mesanca ali favorit je rasan