http://www.sleepfoundation.org/sites/default/files/how_much_large.jpg
Ево је ...
Ја нпр спавам отприлике у просјеку по 6 сати, 7 највише, тако сам навикао организам, а то је јако нездраво, мијењам дан за ноћ, лијегам у 5, будим се у 11, 12... Не спавам пуно.
Најљепше је кад човјек заспе у 10, пробуди се у 7 ујутру, најздравије бар по мени, ја сам се осјећао здраво кад сам био такав...

ja spavam 10ak sati, jer toliko mi treba da normalno funkcionišem, al kontam da bi se navikla i na 8, što mislim da je savršeno....
a trenutno liježem u zoru i spavam cijeli dan, budim se sva natečena i nikakva.... al od sutra se vraćam u normalu
najviše mi odgovara kad legnem oko ponoći i probudim se u 9-10 :)))) to mi je vrh :)
Зашто Тесла онда говори да је спавао само 2 сата? Је л он глуп? :)Тесла није био човек.Тако нешто :)
Баш ми ноћас друг рече да се преселио неђе у УСА да би изучавао громове, и након неђељу дана, више је он знао о њима него сви научници што су их изучавали цијело вријеме... Е сад кол'ко је то истина.... А вјероватно јесте, онај лик је геније.
Сан масу значи... Ако си неиспаван баш, онда ти је дан обично усран...
Мени рецимо је доста тих 6 сати, али ако опичим 7 што је ријеткост, онда сам врх :)
skoro sam radila neku, kao, psihološku analizu Tesle na faksu.... on je stvarno bio lud čovjek, bio je baš opsesivno kompulsivan, bio je opsjednut brojem 6 (večerao je uvijek u 6, na stolu je uvijek moralo biti 6 bjelih salveta, kad pere ruke prao ih je 6 puta i sl.), moralo je sve biti bolesno čisto oko njega, mrzio je deblje žene i žene koje nose velike minđuše.... imao je čovjek velikih problema :))

da, nije se ni sa kim rukovao, čovijek je bio misofob (ila kako se već zove strah od prljavštine) e sad da li se bojao da će nešto izgubiti kontaktom sa ljudima, to ne znam.
Ja sad nisam nešto pretjerano ulazila u analizu, al predpostavlja se da je patio od raznih fobija, moguće je da je on te svoje strahove objašnjavao kao strah od toga da će kontaktom sa ljudima izgubiti nešto...
Al jednom, sam pričala sa drugom kojem je Tesla bio opsesija jedno vrijeme, on kaže da je Tesla uopšte nikad nije razmišljao o seksu, da je on svu tu seksualnu želju i razmišljanja o ženama zamjenio opsesijom prema nauci...
al opet kažem, ne znam baš puno o tome...
inače najzdraviji san je kako kažu onaj sat spavanja između 23h i ponoći, tad se organizam najviše valjda odmori, i posle toga ti je dovoljno 6-7 sati do ujutro i ceo dan ima da budeš ko čigra. Znači bitno je da se legne pre 23h, al retko ko radi tako. To sam čuo masu puta i gledao sam i na 1RTS pre jedno 2 godine emisiju o tome.
A možeš da legneš u 5 ujutro i da spavaš 15h, svejedno ima da budeš izmrcvavljen posle toga.
Ваљда ти треба 6 сати док ти се мождане ћелије не регенеришу.Moždane ćelije se ne regenerišu. Kad jednom umru zamenjuju se vezivnim tkivom. Zbog toga stariji ljudi postaju senilni.
Inače zanimljivo štivo su knjige na ovu temu:
http://en.wikipedia.org/wiki/Polyphasic_sleepOvako izgleda dan običnog čoveka
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Monophasic.svg
A ovako onog ko spava uberman načinom spavanja
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Uberman.svgSad nije baš najzdravije živeti predugo uberman načinom, ja koliko sam shvatio to samo u ekstremnim situacijama kad za nedelju-dve treba mnogo toga da se uradi, a ako bi se preteralo tipa nekoliko meseci kreću standardne nuspojave kao kod neispavanosti (snovi na javi, halucinacije).
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Everyman.svg
Evrimen je način na koji svaki čovek može da spava (sportisti i deca u razvoju ne bi trebalo da ga upražnjavaju). Ovim načinom vreme spavanja se svodi na svega 3-4 sata što je ušteda od neverovatnih 4-7 sati, što je na godišnjem nivou cirka 80 dana uštede što znači za 5 godina si bio budan kao neko za 6. I više si samim tim imao vremena za sebe, više proživiš.Ima knjiga na ovu temu, ali ih je vrlo malo trve stručnih.
inače najzdraviji san je kako kažu onaj sat spavanja između 23h i ponoći, tad se organizam najviše valjda odmori, i posle toga ti je dovoljno 6-7 sati do ujutro i ceo dan ima da budeš ko čigra. Znači bitno je da se legne pre 23h, al retko ko radi tako. To sam čuo masu puta i gledao sam i na 1RTS pre jedno 2 godine emisiju o tome.A možeš da legneš u 5 ujutro i da spavaš 15h, svejedno ima da budeš izmrcvavljen posle toga.
To što si ti rekao nema nikakvog smisla.
Ja kad legnem u 5 ujutro, u Bostonu je 11 uveče. I ako prevarim sebe da sam u Bostonu a ne u Vrnjačkoj banji trebaće mi manje vremena da se naspavam?
Pa aj ti prevari sam sebe da si u bostonu umesto u vrnjačkoj banji. Ne mož nikako.
Tvojorganizam je naviknut na ovu vremensku zonu.
Ako si ikad putovao na neku destinaciju koja je u drugoj vremenskoj zoni, onda bi trebalo da znaš da kad stigneš tamo potrebno je određeno vreme da ti se organizam navikne na tu vremensku zonu.
Ako si ikad putovao na neku destinaciju koja je u drugoj vremenskoj zoni, onda bi trebalo da znaš da kad stigneš tamo potrebno je određeno vreme da ti se organizam navikne na tu vremensku zonu.Pa to pokušavam da ti kažem!
Ako si navikao da ležeš u 2 onda ćeš najbolje da se naspavaš između 3 i 4 ujutru.
A ako si navikao da ležeš u 10 onda ćeš najbolje da se naspavaš između 11 i 12.
Pa to pokušavam da ti kažem!
Ako si navikao da ležeš u 2 onda ćeš najbolje da se naspavaš između 3 i 4 ujutru.
A ako si navikao da ležeš u 10 onda ćeš najbolje da se naspavaš između 11 i 12.Kakve veze ima ovo što si napisao sa ovim što si citirao u prošlom postu??? Ama baš nikakve...
Nema to veze sa tim kad si ti navikao da ležeš, ja sam recimo naviknut da ne mogu da legnem pre pola 3-3, i to mi stvara velike probleme, čak i ako ne moram da ustajem rano ujutro, nego mogu da spavam do kad hoću pa ustajem oko 12-13h i svejedno se osećam izmrcvavljeno i neispavano jer bez obzira što sam spavao 8-9-10h to je totalno nezdrav san kad se zameni noć i dan, poremetiš i bioritam i sve.I nije to slučajno tako da je najbolji san između 23h i ponoći, ne znači to da je svaki san najbolji u prvom satu spavanja, nego su i naučnici otkrili da u tom periodu do ponoći se organizam najbolje odmara i oporavlja od napora.

Kao osnovac sam cesto znao prespavati u drugu smjenu iako sam legao oko 11 uglavnom...dzaba sve, a u srednjoj i sad spavam prosjecno 6-7 h nekad i manje i ako spavam preko 7 h nisam ni za da izvinete onu stvar...izuzev kad sam pijan...onda mi treba nekih 10 sati...zajebana je nauka taj san....i one gluposti sto pricaju san traje 3 sekunde i sl. ja u te gluposti ne vjerujem
Nema to veze sa tim kad si ti navikao da ležeš, ja sam recimo naviknut da ne mogu da legnem pre pola 3-3, i to mi stvara velike probleme, čak i ako ne moram da ustajem rano ujutro, nego mogu da spavam do kad hoću pa ustajem oko 12-13h i svejedno se osećam izmrcvavljeno i neispavano jer bez obzira što sam spavao 8-9-10h to je totalno nezdrav san kad se zameni noć i dan, poremetiš i bioritam i sve.A da zameniš dušek ili jastuk?
I nije to slučajno tako da je najbolji san između 23h i ponoći, ne znači to da je svaki san najbolji u prvom satu spavanja, nego su i naučnici otkrili da u tom periodu do ponoći se organizam najbolje odmara i oporavlja od napora.Znaš kako, ti naučnici sa univerziteta u masačusetsu su mnogo toga otkrili.
U svakom slučaju, ti navodiš ono što si čuo od svoje babe koja je to gledala u jutarnjem programu, a ja navodim ono što sam čitao na više mesta.
Nisi u pravu i jebiga pomiri se sa tim i ne lupetaj više gluposti.Ahahahaha
Ja kažem šta sam pročitao, ti kažeš šta si čuo, i jednostavno ja nisam u pravu? Zato što si ti u pravu?
Kad već kopiram, idi grli sekvoju, decxko.
Jutros sam imao cudan san. Kao skacem sa neke kuce, garaze jebem liga, neka gradjevina i kad sam doskocio nabijem se na nesto. To nesto je zavrsilo u cmaru. Strasan san. Istog trenutka mene probudi jak bol u cmarini. Jebem mu mater, pogledam da nema nekoga, da me nije analno obljubio dok sam spavao, nema nikoga. Ceo dan osecam blag bol u cmarini. Od sad verujem onoj teoriji da san traje nekoliko sekundi pre budjenja, tj. moj mozak je u nekoliko sekundi kreirao san koji bi imao veze sa bolom. Zajebana stvar.
Ja inace nisam neka spavalica, retko kada spavam posle 10 sati ujutro. I kad se vratim iz grada ne spavam vise od 5 sati. Retko kad. Ovako mi je dovoljno 8 sati.
Ova tema je zaključana.
Nije moguće dodavanje novih komentara.