Preтpostavka nevinosti
  • javio

Da li je po vama covek nevin dok se ne dokaze suprotno ili ne?
    Da li je kriv dok se ne dokaze suprotno ili ne?
    Da li je zena nevina dok se ne dokaze suprotno ili do trenutka dok neko ne kaze "e ja sam ovo jebo".
    Da li je covek nevin dok se ne dokaze suprotno, bez imalo sumnje ili je dovoljno da kaze "sinoc sam jebo"
    Da li je sudstvo u kurcu ili je kurac vrhovni sudija?
    Je l' vazi pretpostavka nevinosti kod nas ili je sve maslo Vatikana i raznih sila tame i mraka. Da nije i Mesec umesao svoje prste?

A, sta mislite?

• javio

T kao iskaz je tacan, T kao Tito je kriv ili T kao trol?

ne trolujem stvarno...evo ovaj se roknuo, ovaj citostatik, evo ovde banovali neke zbog sumnje da su spemovali, evo darko saric ne sme da se vrati u zemlju zato sto sumnjaju da je vodja klana, a on covek mozda nije....

• riffraff

T !

Чшшш ?

• javio

a T kao preTpostavka//da, nepismen sam...al naslov ne mozem da promenim...tj i ako mogu ne umem...

• javio

modovi promente ovo D u T...ja sam nepismeno magare....

• Slavk0

T kao iskaz je tacan, T kao Tito je kriv ili T kao trol?

Taj neki fazon :)

a T kao preTpostavka//da, nepismen sam...al naslov ne mozem da promenim...tj i ako mogu ne umem...

:D

• javio

e odoh da spavam, nesto sam umoran...sutra ocekujem da mi modovi promene ovo D u T i jedno milijon strana rasprave.....

• Skočimiš

Zbunjuje me ova tvoja tema.

• javio

sta te zbunjuje?..
    prosto pitanje, da li kod nas, u zemlji srbiji vazi pretpostavka nevinosti ili ne?

da li je covek nevin dok se ne dokaze suprotno?

ili smo skloni da coveka proglasimo krivim bez obzira na to sto nismo upoznati bas sa svim aspektima slucaja?

da li smo skloni da coveka proglasimo za jebaca samo zato sto ima veliki nos, ili za junfera samo zato sto ima klempave usi?

• paninaro

naravno da jeste

• Bruce

Sklon sam da smatram ljude dobrim i nevinim dok ne dokažu suprotno. Smatram da onaj ko se krije od pravde potvrđuje svoju krivicu, ali mislim da kod nas nema pravde nego samo prava. Da sam negde u inostranstvu i da me traži naša policija ne bih se javio iako sam siguran da nisam kriv. Kog su zmije klale i guštera se plaši...

• Скелетор

Nema načina da se sazna to Javijo. Svako može da bude ubedljiv, da ne kažem da profi laže. Ali provaljuje se iz sitnijih detalja,ako baš pritrgneš nekog 'uz zid' pa prizna da je slagao da je jebo.
    npr, ja sam lagao da sam skinuo đanu kacam imo prvi put pravu curu, sa vatanjem, krljanjem jezika i tako to, ali nije mi dala. ni drk ni ništa.ali sam je uvatio za čku onda...tek u 18. sam prvi put,sa drugom curom naravno.

mijenjanje pjosta loloo: o kojoj vrsti nevinosti pričamo? lolo

• javio

vidis Bruce, to je kontardiktorno...

ako se krije onda je kriv... a on jednostavno nece mecki na rupu...vec ga proglasili krivim, bez sudjenja, bez porote i on jos treba da ode da mu odrape kaznu...

pa glupo...

• Bruce

to ti i govorim, stavim se u situaciju jer sam i bio u situaciji da moram dokazivati da samo ličim na čoveka, a da nisam on...

• javio

ma okej to Buksno, ali ono, pogledas nekog, nemas pojma ni ko je ni sta je i kazes sebi "ovaj picku nije video"...to me zanima, smo skloni tome?

• Bruce

pogledas nekog, nemas pojma ni ko je ni sta je i kazes sebi "ovaj picku nije video"

Ovo sigurno jesmo. Ja prvi pomislim tako nešto kad vidim pojedine ministre i "javne" ličnosti...

• javio

znaci ne vazi Bruce?..svi su krivi dok ne dokazu da su nevini?..to je prica?

•  električar

Ma onaj hrvatski general je umro kao ljudina, oni mu pošalju specijalce, on ubije dvojicu pre nego što su ga skenjali. Plus imao jednu ruku.

• Bruce

Pojedincima možda ne, ali generalno kao narod (smatram ja, ne znam) smo skloni tome.

• javio

a sto smo takvi Bruce, sta ti mislis, odakle to vuce korene?

• Скелетор

javio
    ma okej to Buksno, ali ono, pogledas nekog, nemas pojma ni ko je ni sta je i kazes sebi "ovaj picku nije video"...to me zanima, smo skloni tome?

aha, kapiram o čemu je reč. pa vidi, izgled može da bude presudan,al na prvu samo. ne postoje garancije naravno.
    mislim, da vidim da neki klempa sa dancetom od koka kole mesto naočara drži pod ruku neku nebitnu curu, opet bih pomislio: ma..nema šanse da ovaj kara to. garant mu je sestra ili drugarica šta znam..jes presudan izgled,ali samo na prvu.

• javio

Buksno, pricamo opsirno o ljudskim predrasudama....o nasem misljenju o drugima, kako bih ti rekao...

kako gledamo druge, da li ih gledamo kao sebe same, iz svog ugla, sta bih ja uradio, da li razmislimo pre nego nekog etiketiramo ili kazemo ko ga jebe, dileja, nek visi, nek ne jebe kad je ruzan, glup, smotan...

• Bruce

a sto smo takvi Bruce, sta ti mislis, odakle to vuce korene?

Gazi nas ko je hteo, paranoja nam je u krvi i genima. Bolje da pretpostavim da je neko krivac nego da mu ukažem poverenje pa da me zakolje u snu... ja ne primam stopere nikad, niti stopiram automobile... suviše me strah da ću naleteti na nekog Paravinju...

• zp

Ja kontam da su jedini izuzeci da su nam potrebni cvrsti dokazi da bismo verovali da je neko nevin onda kada to zaista zelimo. Sve ostalo- jako malo nam je potrebno da nam poljulja veru u coveka, jako malo podataka da bismo sudili i ocenjivali. To je zato sto uzimamo ljude zdravo za gotovo i nije nam ni bitno da li su zaista krivi, oni u nasim ocima jesu i to je to. A kad coveka stavis u ludnicu i veoma razumne i smislene reci ce zvucati kao sizofreno buncanje. Zato sto sam bahati.

• Скелетор

Predrasude mora da postoje u normalnim količinama naravno. Što kaže Bruce, da primim nekog stopera od 2 metra u prašnjavom mantilu s onom nekakvom zaebanom facom? ne bih,hvala.

•  električar

Evo ja sam nevin. I ko sad može da dokaže da nisam?

• javio

ja recimo nikad ne verujem zvanicnim verzijama...niti verujem da je onaj roknuo Djinjavog, niti verujem da se ovaj citostatik roknuo sam..

mozda smo bahati, ali sa druge strane nismo valjda svi bahati.....

• Скелетор

Lelek, reko si na četu da si nevin i ja ti verujem.

•  električar

Prema nekim pričama Đinđa je bio ladan ko špricer dok su ga vozali prema urgentnom. Pa ti vidi.

• javio

Elek, ti i treba da budes nevin...seks lose utice na duhovitost...pogotovo kad imas pa nemas...dakle ticu, odlicno je...

• zp

Ali javio, vidi ovo- sutra od nekog levog cujes da ti se cerka muva sa nekim kretenom. Da li ces verovati da je kreten dok se ne dokaze suprotno? Ja mislim da hoces. Strah utice na to, nekada ne mozes nikako uticati, a verovanje vlastima i zvanicnim verzijama je drugo.
    I ne mislim da je okej bahacenje, niti mislim da su svi takvi, samo mislim da je ogroman procenat ljudi koji sebe smatraju kvalitetnim licnostima takav.

• Скелетор

seks lose u=tice na duhovitost...pogotovo klad imas pa nemas

hah, istinu zboriš:)

•  električar

Koja crna duhovnost, moj pop loče po kafićima i ima švalerku lolo

• Срна

pazi,svako je nevin dok se ne pokaže iskusnim.
    znači,ima načina da se provere neke stvari i bez onog crno na belo,ali ipak treba čekati i to crno na belo.
    predrasude postoje ne samo kod nas,nego u svim zemljama i one se najteže i menjaju,iako su neosnovane,ali su doboko urezane nekako.a,predrasude nam pomažu da se snadjemo,da lakše rezonujemo u svakodnevnici i to svi rade,bitno je samo da ti to ne vodi život,nego da si svestan kad neosnovano lepiš etikete i da napraviš prostora da proveriš pretpostavku.

• javio

Pufnice ja sam cerkama rekao da svakog dovedu na proveru kuci...jel imas momka, ima, dovedi ga da ga vidimo...

sta me bole tuki sta carsija prica, pa za mene su pricali da sam najgori..pa sta mi fali....

• zp

Ali zar neces imati pomalo zadrske dok ga ne upoznas? Ili ces mu otvoriti srce potpuno, kao drugi otac, dok se ne dokaze suprotno?;)

• javio

ne bre Pufnice, kakve zadrske...jednog sam vec upoznao...reko sam ceri pogledaj ga još jednom i toliko...

ali kad sam ga upoznao....

nisam joj kenjao protiv njega na slepo...

• Penzionerka

Ma koja jebena pretpostavka nevinosti?????? Nema toga u državi Srbiji. Čim si pod sumnjom
    kriv si, pa ti dokazuj da nisi. A i policiju ne zanima da li je neko kriv ili ne, oni pošteno izlemaju svakog uhapšenika. Jebem im mater.

• Скелетор

ček Javijo, verujem da ti ćerkica o kojoj pričaš ima nekih 14 ili 15 godina?
    naravno da ćeš da budeš 'oprezan' kad su te stvari u pitanju. mlada je i neiskusna.i ja bih naravno skenirao lika od glave do pete. i spolja i rentgenski

• zp

Ne, ne, ne, ne pricam o tome, o kenjanju na slepo. Vec na 'procenjivacki' stav kada ga upoznas. To nije kao kada tvoj brat od tetke dovede suprugu i ti kontas da je dobra osoba jer smatras svog brata podobnim da izabere. Sa decom postoji uvek strah da ih neko ne povredi. Pa da ne postoji mozda ne bi ni trazio da ga upoznas, zar ne? Vec bi verovao da je divan kao sto kaze zaslepljena tinejdzerka i tek ako ispadne sranje bi postao sumnjicav.

• javio

to si u pravu Pufnice, ali odgovor je ovo sto je rekao Buksna gore, moras da budes oprezan...deca...

skrenuli smo s teme, pricamo o ljudima koji nemaju veze s nama, da li smo toliko sujetni i bahati da ih proglasavamo losijim nego sto oni jesu?

da li zbog toga ne funkcionise sudstvo i policija, jer i sudija i policajac je covek, odma ga proglasi krivim i cao zdravo?

ili ima drugih razloga?

• zp

Jesmo. Pazi, ti danas ne mozes znati da li je tvoj fini prvi komsija zapravo bolesnik koji tuce zenu. Ima previse losih ljudi i nekako je 'logicno' da ako cujes ista lose o nekome, bilo neko ko nije u tvom zivotu ili jeste, da ces ga olako otpisati kao loseg jer se time i ljudi bolje osecaju. Manji su tvoji gresi, npr zavist, lenjost, kada cujes da je neko silovao dete od 6 godina. Prigrlis to i verujes. I ako se nekad i dokaze nevinost neces ga gledati kao nesrecnika, dobrog coveka koji je lazno optuzen, vec ces ipak malo zazirati od njega. Policajci su definitivno takvi (prvo bijes pa pitas), a i porota. Sudije moraju postovati ipak neke dok-se-ne-dokaze-krivica zakone, ali oni previse losih ljudi vide da bi verovali u suprotno.

Ova tema je zaključana.
Nije moguće dodavanje novih komentara.