Уређење дома и животног простора
  • hladan.krompir

Паде ми на памет да отворим тему где ће тема расправе бити уређење куће и простора у коме живимо и проводимо највећи део дана.

На овој теми се може дискутовати о уређењу куће, окућнице, цвећарству, узгоју воћа и поврћа у башти...
    Такође, можете делити различите савете за уређење или за олакшавање неких послова у домаћинству.

Тренутно ми ништа паметно не пада на памет, али сетих се на пример једног савета за зиму. Кажу да је добро премазати прозоре кором од лимуна, како не би замрзли током зиме.

Тема није трол, већ очекујем да се заиста деле савети и искуства.

• Марко 

Мој фенг шуи:
    Чарапе на лустеру, гаће на лампи, остала одећа на кревету (док не кренем да спавам, онда ставим на столицу од (не)радног стола), остаци хране свуда по просторији, у орману још набацане одеће и пар мртвих јазаваца итд.
    ЕДИТ: Ај, овде ме слабо ко познаје па неће па ме неће нико одрукати мурији. У Горење замрзивачу држим комшију Војина јер ми је његова крава провалила у муруз.
    И два Шиптара имам у замрзивачу, једва их нагуро.

• Natnat

Кажу да је добро премазати прозоре кором од лимуна, како не би замрзли током зиме.

A i uvek možeš da zagrebeš za limunadu :)

• piro

moja tetka kaže kako feng šui preporučuje nešto narandžasto u sobi.
    i ima narandžastu peglu za veš :D
    i kad je neko pita "koj ti moj na sred sobe stoji daska za peglanje i ova pegla?" bude u fazonu "pa.. po feng šuiu" :D

• Natnat

Haha, feng šui...
    Jednom sam se zagledala kao u neku mapu kako bi to trebalo da se izokreće i meni je sve naopačke. Tamo gde treba da bude kao neka voda jer to donosi pare, meni stoji TA peć...i sve u tom fazonu.

• piro

natnat, ti meti čanče s vodom na ta peć, zbog vlage, da ne presušiš od toplote :DD
    a i taman će pare da ti teku ka' niz moravu :DD

• Срна

znam da uglavnom gledam na vrata kad ležem u krevet.
    da ne valja da se drže prazne vaze,činije i ostalo po kući,to kao skuplja energiju i pare.
    da ne valjda da curkaju slavine,da bude crknuta sijalica sto godina,da su ivice oštre itd. što se mene tiče najbitnije mi da je kuhinja savršeno čista i kupatilo,po sobama ima i kreativnom haosa,ali nikad mi stvari ne stoje po podu.i da je svetlo jako danju,a da sve se zamrači kace leže.

• Natnat

A šta piše za tvoje ljubičaste zavese?
    :)

• piro

nek sakuplja pare, srno, pa samo posle da pokupimo.. k'o kajmak :D
    a curka mi slavina, nikako da je sredim, nemam ni gumicu ni kučinu.

i, natnat, ne znam, al' ja kažem da mi odlično pašu :DD

• Срна

da se napiše na čančetu- ČANČE ZA PARE.

• piro

"štek za ibicu"*

• enemyofthefreeworld

Је л' кажете "добар дан кућо" или "добар дан у кућу" или тако нешто кад улазите у празну гајбу?

• Natnat

Kažem: "Moja kućice, moja slobodice!"

• Billy Sharp

Kažu da ne valja da si okrenut leđima ka izlazu iz sobe kad sediš za kompom, ne možeš se skroz opustiti.

• hladan.krompir

Нисам мислио на фенг шуи, него буквално на уређење, није битно шта ће где стајати, већ на трајно одржавање дома чистим и лепим. Тајфајзен.

• Natnat

E, da, ja nikada ne čuvam nešto što se okrnjilo, tipa šoljica bez drške, napukla pepeljara...odmah bacam. To mi deluje kao neki baksuzluk. Šta će mi stvari koje bih inače turila negde da ih ne koristim?

• DBSK 97

a jeste vala, sve gledaš da ti neko ne uđe.

• Срна

ja ne kažem ništa,samo dodjem i pobacam torbe,kese,stvari i groulnem u znak olakšanja,demn ajm houm,ma gde to bilo.

• enemyofthefreeworld

Одувек говорим нешто при уласку а ни сам нисам знао што. Кажу то је старословенска фора, старословенско веровање је да тако упозораваш кућне духове да си ушао и да треба да склоне.

Kažu da ne valja da si okrenut leđima ka izlazu iz sobe kad sediš za kompom, ne možeš se skroz opustiti.

Не важи ако живиш сам. лоло
    Алт+ф4 кад радиш те неваљале радње мора бити припремљен.

• DBSK 97

фора је да ископине из носа буду свуда по теписима, а може и по намештају, све зависи од (не)укуса домаћина.

• Towelie_

DBSK 97
    фора је да ископине из носа буду свуда по теписима, а може и по намештају, све зависи од (не)укуса домаћина.

Ja imam poseban stek za svoje i tudje iskopine iz nosa iza kreveta.

• Срна

Ja imam poseban stek za svoje i tudje iskopine iz nosa iza kreveta.

to je ono kad hoćeš da se neko oseti kao kod svoje kuće...e,evo kafa,ratluk,sline štekni iza kreveta levo,desno štekaju ćale i keva :migmig:

• DBSK 97

ајде сад нешто озбиљно:
    треба уредити стан тако да се нађе место бар за неки акваријумчић, ако не може већи. ако нема акваријума или бар пуно биљака, није то то.

• Towelie_

Moras imat akvarijum ako si musko, inace ce posumnjati da si derpe.

• hladan.krompir

треба уредити стан тако да се нађе место бар за неки акваријумчић, ако не може већи. ако нема акваријума или бар пуно биљака, није то то.

Фонтане увек јебу више него акваријуми, по мени. Она фонтана што изгледа као зид, као да пада киша, је много кул. Турити негде у угао међу цвеће, али је зајебано брисати прашину око свега тога.
    Значи, то је као фора ове теме.

• DBSK 97

пази кумпире, јесте фора теме, али шта је са одржавањем? јесте то лепо, ал не може домаћица да цркне од брискања, што би ти рекао, прашине. а домаћин сигурно не би црко него би допустио да се накоте разне живуљке. бар се мени тако чини.

• hladan.krompir

Откуд ја знам, немам то код куће, па нећу да нагађам. Зато сам и отворио ово, да се дају неки савети за одржавање и те ствари.

Планирам иначе роштиљ да градим, јесте да ће крај лета, баш сам нашао кад, али да буде спреман за следећу годину. Нацрт ћу прокопати негде на нету. Има неко искуства са тим (са грађењем, не јелом)?

• Remac

TAKOE. Sad ću uskoro uzeti i drugi akvarijum samo mali, 20 litri, taman za jednog borca da se šepuri!

• Električar 

Krompir, moraš prvo dobro da isplaniraš šta ćeš. Imaš dosta slika po netu, ali ako već praviš roštilj po meni je bolje napraviti ga nešto višeg, jer uvek možeš da pristaviš kotlić lolo
    Meni se ovaj sviđa, mada dimnjak i krov mogu da budu i od lima.

Što se tiče zidanja, trebaju ti cement, šljunak (ako praviš ploču), pesak i kreč. Mislim da na stovarištima imaš i šamotnu ciglu, sa njom može da se uradi ložište, tj deo gde se stavljaju drva i ćumur.
    To je ovo čudo, imaš ga u obliku cigle i pločice. Mada postoje i velike ploče, ali za roštilj su sasvim dovoljne ove.

http://www.merkur.si/media/catalog/product/cache/1/image/5e06319eda06f020e43594a9c230972d/1/7/1749578.jpg

• Skočimiš

Akvarijumi me smaraju, reptili i tarantule su mi bolji, njih i držim.... A i zanimljivije je kad neko dođe u goste i vidi terarijume xD

• Remac

Volio bih i ja da imam nekog reptila ali to već ne može u ovoj kući, materu bi u bolnicu otjerao kad bi nešto takvo stiglo u kuću.

• miniGunner94

U predsoblje metnuti onaj mini bazenčić za pranje što ima na urban-fensi bazenima. "Neka komšo, ne moraš da se izuvaš."

• crnigrujan

U predsoblje metnuti onaj mini bazenčić za pranje što ima na urban-fensi bazenima. "Neka komšo, ne moraš da se izuvaš."

Dođe mi mog komšu čitavog da potopim u taj bazenčić i ostavim da se kiseli sat-dva.

• hladan.krompir

Зидао бих тако као са слике, само бих са стране метнуо још један као део, да се оставља месо и неке ствари. То што кажеш, подигао бих високо да може котлић да стане, и ударио бих оџак, чуо сам да треба дужи да буде, да може лепо да вуче, да дим не иде са роштиља одмах напоље по свима около.

• DBSK 97

а што се окућнице тиче, никакве фонтане, лабудићи, патуљци... све је то гастарбајтерска работа. само нешто јестиво да се посади, може и роштиљ да се стави, чесма једна и толко. може и нека украсна биљчица, чисто за мерак.

• crnigrujan

Valja posaditi nanu ili bosiljak, nije sušeno ko sveže a slabo ima da se nabavi.
    I vlašac je do jaja, osobito u salatama ili da se pospe po nekom prelivu.

• Taras

Ko ima para sto za stoni fudbalić, a ko ima još više para sto za bilijar.

• hladan.krompir

никакве фонтане

Ја имам малу фонтану, можда 2х1 метар, висока једва 15-20цм. Лепо изгледа, а још лепше кад се у њој хлади пиво.

Valja posaditi nanu ili bosiljak

Е, да, нана је добра. Код нас је семе донео ветар пре једно 15 година, и ћале сто пута заливао кључавом водом да не расте нана, јер расте на безвезе месту, у једном ћошку, и увек је поново расла, и на крају је нисмо дирали, и стално је има.
    Лети се начупа лишћа од нане, и стави се у флашу са водом, па у фрижидер. Није мохито, али освежава добро.

Ova tema je zaključana.
Nije moguće dodavanje novih komentara.