Odakle su srpski geni? (IGenea)
  • Kurd

http://www.igenea.com
    Dakle, neka tamo mnogo ozbiljna švajcarska firma koja proučava gene ili šta već.
    Po njima, Srbi u proseku imaju 30 odsto slovenskog gena, 21 odsto ilirskog, 18 odsto tevtonskog ili starogermanskog, a preci su i Kelti, Feničani, stari Grci i Vikinzi.
    Procentualno gledano, jedan Gedža izgleda ovako:

http://www.lepotaizdravlje.rs/sites/default/files/2011/06/srbin_grafika.jpg

Pojma nemam da li je ovo istina ili ne, koliko je to neka politika ili pravo stanje.
    Kao prvo, ne primetih nigde pomenute Turke koji se vrzmaše ovde nekih 5 vekova, iliti oko 1/3 vremena koliko su Srbi na Balkanu.
    Onda, više smo Nemci nego Grci itd...svašta mi nešto ovde nije baš jasno.

• riffraff

Loše je ovo. Bar imamo 40% turskih gena :D pravi Sloveni su svjetle dlake (jbg, ne znam kako da se izrazim), i visoki :D a takvih je danas premalo :D

• Давид

виђао сам ово раније.

• Pepe González

Devetare, nije to baš tačno da su pravi Sloveni mnogo visoki, Rusi, Česi, Poljaci i kompanija su niži od nas južnih, u proseku.

• Kurd

виђао сам ово раније.

Ja tek sada video i baš mi deluje onako malo nejasno.
    Mislim, Vikinzi tu, a Turci nisu? Nema čak ni Rumuna-tj. nekakvog žabarsko-rimskog gena.:-)

• Dub

Ma jebali te Sloveni, ako su Iliri bili crni.

• Јова

Meni je jedino odsustvo Turaka rebus, a ostalo može nekako da se uklopi.

• Pepe González

Stvarno, bez nekog značajnijeg udela gena sa Anadolije teško ovo da može biti tačno. Pitanje stoji koliki su sempl uzeli i kako su ga odabrali kad su radili ovu statistiku.

• Давид

па знаш како, ја предлажем посматрање према мало прималнијим поделама, типа атлантско медитерански, источно медитерански, нордијски, динарски тип итд. е сад на основу тих физиономија фаца и слично умем донекле да одредим неку мешавину код човека али овако јесте мало нелогично феничани и то све јбм ли га.

• Јова

Jedino objašnjenje je da Turci iako su zauzeli ovo područje, nisu se u prevelikom broju tu naselili.

• Kurd

Jedino objašnjenje je da Turci iako su zauzeli ovo područje, nisu se u prevelikom broju tu naselili.

Aludiraš na to da nam pra-pra-pra-prababe nikako nisu davale Turcima i da nema Srba koje su nekako Turci napravili, nego da su morali Turci da ostanu ovde da bi imalo i njihovih gena?

Ja lično mnogo više ličim na Turčina nego na Vikinga. :-)

• Јова

Jesu, ali možda ne toliko često.
    Mada ako je istina da je mlada morala prvo sa spava recimo sa begom, (ius primae noctis) po tome bi ispalo da smo svi dobrim dijelom Turci.

• Dukka

Aludiraš na to da nam pra-pra-pra-prababe nikako nisu davale Turcima i da nema Srba koje su nekako Turci napravili, nego da su morali Turci da ostanu ovde da bi imali i njihovih gena?

Pa nego kako, da li ti hoćeš da kažeš da su naše pra-pra-pra-prabake bile lake i da su se davale Turcima tek tako? Neće biti, možda su pra-pra-pra-pradedi ratovali puškama, ali su i bake znale da se odupru turskom zulumu.

• Tužni Lijam

Mora bit' negde Turaka, pa i one iz njihovih serija sve baš liče na naše ljude. Nekako mi prosto nelogično da se nismo mešali, kako smo onda potamneli? Neki zagriženi srb rek'o kao čisto zato što smo otišli na jug gde ima više sunca. :) M' daaaaj. Uostalom svi smo se iz Azije dovukli u Evropu, sve se to mešalo međusobno, ko će ga znati...

• Kurd

Mada ako je istina da je mlada morala prvo sa spava recimo sa begom, (ius primae noctis) po tome bi ispalo da smo svi dobrim dijelom Turci.

E da. Po njima, ne postoji baš nikakva razlika između Hrvata, Srba, Bosanaca, Crnogoraca i ostalih. To je i nama samima jasno i očigledno. Ista smo govna. :-)

E sad...Hrvati nisu imali Turke u toj meri ko Srbi pa opet isto. Kako, majke mu ga?

• Dub

Vi baš hoćete da budete Turci. Pa budite ako vam je toliko stalo.

• Миле Бубрег

a temu postavlja kurd iz levca, sa prebivalistem u luksemburgu. sta ce ti igenea, bakraci, sve ti jasno :)

• Шљиворад Тртовић™

E sad...Hrvati nisu imali Turke u toj meri ko Srbi pa opet isto. Kako, majke mu ga?

Al su hrvatice uvek imale Srbe, prosto i jednostavno. :D
    A i ovo što kaže Mile, malovaginaš koji živi u Australiji. :)

• Миле Бубрег

ja sam svetle puti i 2 metra, moju cukunbabu turcin jebo nije opaaaaa

doduse, nisam siguran za nemce i drugi svetski rat. novicki, brate, da se pomirimo?

• Valdemar

A taj ius primae noctis je uglavnom izmišljotina. Tu se turski plemići zamišljaju kao neobuzdani divljaci koji okolo siluju device, a ne recimo pobožni muslimani odani Alahu i zavetovani na uzdržanost. Pa vi ljudi niste normalni. Ako je srpski velikaš imao ius primae noctis, onda je imao i Turčin. A još razmislite malo, ako bi i bilo tačno to ius primae...: da li bi svaka žena od tog jednog snošaja zatrudnela? Ona je plodna eventualno tri dana u mesecu, jel? Pa onda, u proseku, aga je oplodio svaku devetu: triput devet, dvaes sedam, poklapa se otprilike sa ženskim mesečnim ciklusom. I to u idealnim uslovima: ako je aga u naponu snage i dobra mu je sperma, neistrošena na njegov harem. A možda su onda žene mogle da biraju dan kad nisu plodne da bi otišle kod age, pravdajući se menstruacijom, koja je bila tabu za pravoverne muslimane? A zamislimo još age koje su imale stotine i hiljade kmetova: kako oni to postignu? I žena koja zanese sa Turčinom, hoće li izneti tu trudnoću, pretrpeti sramotu i nositi tursko kopile, ili će otići kod seoske veštice i rešiti se toga? I još pogledati po Crnoj Gori, koja uglavnom nije bila pod Turcima: ima li plavokosih? Malo... Nisu to turski geni. Nego eto, neko je pustio priču da su nas Turci jebali petsto godina, a da ne pominjem grešku u računanju: od 1459. do 1804. koliko ima godina? 345. E nedovoljno generacija da im se pod tako nepovoljim uslovima geni zapate. Da bi došlo do genetskog mešanja, potrebni su mešoviti brakovi.

• Јова

Lijepo si to objasnio. To da Turski geni kod nas nisu toliko izraženi potvrđuje i današnji naš fenotip koji se znatno razlikuje od turskog. Dovoljno je da upalimo Sulejmana na TV-u da vidimo koliko su drugačiji od nas.

• Dragisic

Mi i jesmo Turci i Turci jesu mi. Pre će biti da je jedan Istanbul prepun Srba, nego što je Srbija puna turaka. Dosta pismenog i normalnog naroda se povuklo iz Juge, sa dolaskom Crnog Đorđa. Pre svega, Osmansko carstvo je bilo nastavak rimskog carstva. U suštini se nije mnogo menjalo. Na istom mestu, ista ekipa. Uostalom age po Serbistanu nisu dovlačili iz Aleksandrije i Meke, nego su to bili janjičari iz Bihaća, Doboja ili Višegrada, koji su znali i jezik. Turci su uz vezirstvo i ekonomiju, uvaljivali i religiju. Odnosno kada su turci napali Beč, to je zapravo više bila naša lokalna ekipa, Iliri i Sloveni i Huni. Uostalom mene više čudi kako su se relativno normalni Iliri kuća na lakat, pomešali sa gotik Slovenima iz zemunica.

A "ius primae noctis" se primenjivao kod licemernih naroda, gde je mlada ulazila nevina u dogovoren brak, a sa druge strane sve dede su sa nečijom babom čuvali ovce zajedno. U tim slučajevima, se zamoli sudija da kaže da je on načeo mladu, kako ne bi palo klanje uoči svadbe. Seljačka posla.

• В

Ja nisam Turcin, samo se tako cesljam.

• Тхе Проф

Selam aleykum i samo da se upišem za kasnije :)

• celt

jedan moj kolega (srbin) je radio ovo:
    http://shop.nationalgeographic.com/ngs/browse/productDetail.jsp?productId=2001246&gsk&code=MR20944

ispalo mu da mu geni (naravno) kretali negde preko bliskog istoka, pa preko grcke jos davno pre turaka i grka, i onda se ustalili najvise u srbiji, dalmaciji i sardiniji (italija).

EDIT: druga varijanta je preko kaspijskog jezera, pa odozgo. to je slovenska linija.

i ja cu da odradim nekad, kad mi se ucini da imam visak 200$.

nismo mi srbi tolko mesani sa turcima kolko mislimo... pre su oni sa nama dole ko sto neko rece. put je iso preko bliskog istoka u evropu, pa redom ostajali neki ovde neki onde, pa me i ne cudi ono sto okacio kurd da genetski vise pripadamo severnijoj evropi nego bliskom istoku.
    ta istorija je i onako manje-vise unistena od rimljana i katolicke crkve kasnije, ta "varvarska" plemena bez kulture - mojega.

• Glavni

Baš bih volio da napravim taj test pa da vidim zbog koga mi je ovolika glava.

• Марко 

Валдемар, Драгишић и Келт лепо објаснили. Као што је написано, пре ће бити да је Истанбул пун Срба него Србија Турака. Узмите у обзир све те јањичаре, српску децу која су у данку у крви одведена у Турску и претворена у муслимане. Читао сам неки чланак пре годину-две о томе, процењује се да има преко милион, или колико већ Срба у Турској и да се у тим породицама памти српско презиме, крсна слава и место одакле су ти јањичари одведени у Турску. Мада не знам колико је то тачно.

• Valdemar

Pričao sam sa jednim Turčinom, čovek kaže da smo mi njih ugnjetavali stotinama godina. Ja padnem na dupe: kako? Pa, kaže, koliko je krvoločnih vezira koji su ljude nabijali na kolac bilo srpskog porekla? Nisam znao šta da mu kažem.

• Срета-Штета

Турци су били црњи пре него што су почели освајати по Европи. Данас им је велик део становништва прилично бледолик.

• Марко 

То је то, Срето.
    СРБИЈА ДО ИСТАНБУЛА!!!1
    ░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░ ░░░░░░░░░░░░▓▓░░░░░░░░░░░ ░░░░░▓▓▓▓░░░▓▓░░░▓▓▓▓░░░░ ░░░░░░░░▓▓░░▓▓░░▓▓░░░░░░░ ░░░░░░░░▓▓░░▓▓░░▓▓░░░░░░░ ░░░░░▓▓▓▓░░░▓▓░░░▓▓▓▓░░░░ ░░░░░░░░░░░░▓▓░░░░░░░░░░░ ░░▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓░░ ░░░░░░░░░░░░▓▓░░░░░░░░░░░ ░░░░░▓▓▓▓░░░▓▓░░░▓▓▓▓░░░░ ░░░░░░░░▓▓░░▓▓░░▓▓░░░░░░░ ░░░░░░░░▓▓░░▓▓░░▓▓░░░░░░░ ░░░░░▓▓▓▓░░░▓▓░░░▓▓▓▓░░░░ ░░░░░░░░░░░░▓▓░░░░░░░░░░░ ░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░░

• Тоша у чизмама

Турци су 90% Срби.
    Деретић

• Тоша у чизмама

Мунуо сам јој у пичку.
    Буковски

• kizo

Jebem vas usta ja, pa ja vam godinama pričam da je u početku bila jedna srpska protoameba koja se podijelila ko svaki normalan Srbin.

• krupovrbaski zmaj

to što srbi imaju turskih gena može se objasniti time što su se miješali sa bugarima, što je provjereno, a bugari si kako je poznato narod iz stepske srednje azije turskog porijekla.

• Glavni

Ako su Turci zapravo Srbi ko smo onda mi, lololo

Evo Čampi, brate, ako čitaš, prihvatam da na ovoj temi budem musliman, ako ti prihvatiš da budeš Srbin. Nisam rekao ja nego istorija, zapravo dvije verzije, jedna u kojoj age i begovi prave srpkinjama Muslimane, a druga, u kojoj mali Srbi idu u Carigrad pitaju Turke čija mama crnu vunu prede.

• Skočimiš

Ja sam rodom sa Kavkaza, smeđ, nosat, krupan i jak.

• Марко 

Ја што старији све блеђи. Имам слику кад сам био беба, као циганче.

• Миле Бубрег

bacje, batali malo varikinu brate.

• kizo

Korleone je ultranacionalista?

• Glavni

Osim što je Darko Lazić čovek oće da bude i Mjakl Džekson.

• ninka_92

Bačje, saci ciganštura.

• Шљиворад Тртовић™

Ево оно што Бачје рече на претходној страни.
    http://www.vestinet.rs/blog/verovali-ili-ne-u-turskoj-zivi-9-miliona-srba

KO JE KOGA JAHAO: Jednom sam rekao jednom profesoru iz Ankare da je dovoljno što su nas jahali više od 400 godina, a on mi je odbrusio: „Pitanje je ko je koga tu jahao, vi Srbi ste imali izvršnu vlast kao veliki veziri, kakvi sultani!“ Tako je samo u periodu od 1543. do 1612. Godine, Srbija doprinela vođenju carstva s 13 velikih vezira, sedam njihovih zamenika, 23 vezira, osam admirala (kapudin-paša), brojnim guvernerima provincija i s bezbroj velikih defterdara (šefova finansija) i najviših administrativnih službenika.

И још битније

ČETIRI JEZIKA ZA IMPERIJU: Naša istorija prećutala je da su na prostorima turske imperije u službenoj upotrebi bila čak četiri jezika: turski (za svakodnevne razgovore), arapski (jezik religije jer je njime napisan „Kuran“), zatim persijski (književni jezik) i – srpski, kao jezik diplomatije i vojske. I sultani su govorili srpski jer se smatralo da samo neobrazovani ne govore ovaj jezik.

• Valdemar

И још, Срби су се прво као вазали, а по паду Србије као најамници веома истицали у редовима турске војске.

• kizo

Majku im jebem, pa sad će biti da smo mi i Jermene pobili!

• Valdemar

Majku im jebem, pa sad će biti da smo mi i Jermene pobili!

I Kurde, zatresmo im onu njihovu Radničku partiju Kurdistana.

• Марко 

Саће Курд све да нас побанује.

• enemyofthefreeworld

Ето ти га сад... Па боље ми да се при'ватимо Ислама, окупирамо Цариград и живимо ко краљеви, а у курац више.