Где је нестало поштовање?
  • Конан Сабласни

Инспирисан малопређашњин догађајем, дошо сам до једног закључка. где је нестало поштовање према старијем од себе?
    Улазим у кафић неки небитно, био код ортака на блеју и решио да попијем пиво-два у једном локалу у коме се може рећи да сам сталан гост. И шта се дешава? Прилази ми КЛИНАЦ средњошколац фазон, видно пијан, ал опет је небитно то. Прилази и тражи ми цигару, од потпуног странца за њега, а и он за мене, први пут видим дечка. Небитно. Кажем да немам, а знам да имам можда највише 2 још у пакли. Он оде мало од мене, на метар-два фазон и настави да цевчи неко пиво, некако скењан сав. Сажалим се у року од 5 секунди на њега, знам како је кад си пијан а немаш пљуге, и треба да питаш сад неког стрејнџера да ти да пљугу. Кажем му да ипак имам можда 2 и понудим му, он узима једну од последње две, дао бих му и да је последња у пакли небитно, ставља у уста и пантомимом ми показује упаљач,иако бих се без тог геста понудио сам да му припалим. Запали он из моје руке, окрену се и оде. Ни ХВАЛА да каже.
    Е, то ме погодило,јер сам сигурно 15 година старији од њега. Ја као такав клинац кад сам штекао пљугу од непознатог, увек сам се захваљивао, ма колко трештен био. Култура јеботе. Основна култура.
    А њега боле курац, ни Х од фала, макар оно незаинтересовано хвала, ради реда неког. Ништа. Јеби се конане.
    па ја сам као клиња једва чеко да отрчим у кукурузиште кад старији играли фудбал или сам осећао част кад ме питају да им донесем флашу воде. И после тога ме поштовали сасвим кад одем у кафић као мало старији тинејџер па ми плате пиво. Старији бајче мени да плати пиво у кафићу? Мени сврш.
    А сад...Воц д проблем? Кућа? Школа? Интернет? Држава?

• Punjac

ne znaju razmazena derista mala za te vrednosti

• perinho

Isti razlog iz kog se ne smeju na slikama. Fora je da budeš gastoz, mafijaš i klaber.

• Skočimiš

Ja znam da kad nisam htio donijeti vode dobijao sam šamar.

Ja nikad nisam lupao šamare omladini.

Znači, ja sam kriv.

Da sam lupao sad bi oni bili u vinklu.
    Evo sad situacija, mom kumu momak psuje mater iz auta, drka kurac, izlazi i vadi iz gepeka šipku. Ja ga odvajam i kažem de uđi u kola, nemojte belaja u 4 ujutru, ne treba nikom.
    Uđe on, uđe i drugi no ovaj treći stao i pametuje tipa JESAM JA KONJ DA TI MENE TJERAŠ U AUTO.

I tu meni puca film i kroz zube škripim i vrištim DE SAMO UĐI U JEBENO AUTO, NEMOJ DA TE MAJKA ŽALI U OVA DOBA, EM JE VAS TROJICA A NAS SEDMORICA EM SAM POPIO I SVEJEDNO SAM LUD, DE SAMO UĐI U JEBENA KOLA!
    I reče mu onaj kao aj ulazi, nemoj sranja.
    Znači, širiš muda u pola moje ulice, ja ti opraštam jednom, dva puta, a ti i treći put jedeš govna? E tu sam ga trebao šinuti nogom zavrat, ukopati ga dole i onda bi poštovali. Al jok, ja idem na civilizaciju.

E tu je problem.

Narod je stoka i treba udarat.

• Towelie_

Ovo ti je samo manifesticaija poremecenog sistema vrednosti. Otiso svet u kurac, sta's.

• Синиша Вуцо

Мали је поштовање ставио у мали џеп, јер таман ту може да стане, баш га заболе, ко се од тога овајдио...

• miniGunner94

Ja kad se žickam od nekog neznanca uvek budem učtiv. :)
    I kad mi neko traži, a ne znam ga, dajem uvek ako imam cigaru, ako smatram da je dovoljno kulturan.

• Carlos Ramirez

Мали можда од силног пића или неких својих бубица заборавио. Нису сви исти,неко ти целива ђон док други само продуже својим путем што је по мени бољија варијанта него да смара својом неком причом

• TheWaveRider

Ček, ček, ček - Srednjoškolac! Pivo! Olešen! Cigara!

Šta vam tu onda nije jasno? Odavno smo mi otišli u kurac, baš zbog toga...

Ne znam, nazovite me staromodnim, niti pušim, niti pijem, jer to smatram čistim pomodarstvom!

• Billy Sharp

EM SAM POPIO I SVEJEDNO SAM LUD,

ahahahaha :)

Ovo što reče Karlos, nisu svi isti. Najviše su krivi roditelji, da su delili batine na vreme ne bi bilo nevaspitanih kretena. Od više primera ću izdvojiti onaj od juče. Čekam gradski i mali od 5-6 godina non stop istrčava na put, keva samo "nemoj sine" i kad je prišla da ga zagrli on ju je toliko čupao da je ova ceo studenjak probudila. Umesto da mu zvekne šamar, ona ga mazi. Šta očekivati od tako vaspitanog, raspuštnenog i razmaženog derišta kada napuni 15 ili 25 godina.

• miniGunner94

JA ĆU MOJU ĐECU ZA PETNAJESTAK LJETA VASPITAVATI OGNJOM I MAČOM. DAS ZNA KO JE GAZDA UKUĆI.

• Tuccini

Srednjoškolac! Pivo! Olešen! Cigara!

Moram da se složim sa vejvom. Jbg, kakvu etikeciju da očekuješ od odranog adolescenta?
    A generalno, poštovanje i to... Hehe, široka priča, samo da napomenem da smarate sa batinama, forhendom oglavu, jebanjem majke i sličnim metodama.

• Billy Sharp

Nije cilj udariti forhend u glavu i slično, već što kod deteta moraš stvoriti osećaj tuđeg autoriteta, a kreće se od roditeljskog. Koliko dece postoji koji poštuju starije, a roditelji ih nisu taknuli u životu, nije neophodno da se batinama vaspitava.

• TheWaveRider

Lepo je kad znaš da ima neko ko misli kao ti... hvala, Grofe...

A generalno, poštovanje i to... Hehe, široka priča, samo da napomenem da smarate sa batinama, lešenjem, jebanjem majke i sličnim metodama.

I ja se slažem ovde. A zašto?

Batine jesu dobra vaspitna mera... ali treba znati **kada, do kada i koliko**!
    Ne može baš svako da leši... To treba roditelj da radi, i to onda dok smo još deca, dok najviše učimo, dok je naš možak kao sunđer koji sve upija...

A to štoš da olešiš nekoga na ulici, **NE**! To će izazvati samo kontra efekat, balavander će da misli da je prošao sve, da je video najgore, da je preživeo i da će opet preživeti isto... (sem ako se desi da ne preživi, al opet onda nije izvukao pouku)

Znam milion slučajeva da su momci dobijali takve batine da su završavali sa gipsom, da su ih šili, al ne znam ** ni jedan jedini** primer da je isti izvukao poruku i promenio nešto u svom ponašanju... Čak naprotiv, čim se oporave, eto njih sa močugama, oće da uzvrate...

• Tuccini

Jedan pametan čoek mi je lepo rekao da ne ulazim u ozbiljne rasprave ođe, ali jbg, šta'š...
    Elem, batine su u 99,99% slučajeva proizvod roditeljeve lične frustracije samim sobom.
    Jbg, ne pričam napamet. Dođe i meni nekad da žvajznem đete, pa se zapitam, jbt, zašto?
    U 99,99% slučajeva nije opravdano.
    Poenta je prevashodno u "ispiranju mozga", stalnom napominjanju, pričanju... Deluje da nema efekta, ali na duže staze itekako se primi u svesti.
    Ipak, to je "neekonomična" metoda, jer zahteva puuuno vremena i živaca. Lakše opučiš jedared šamar i miran si taj dan...
    Nego, više me u celoj priči brine što će, u okruženju sa velikim brojem raspuštene dece, oni koji svoju lepo vaspitaju, upravo svoju decu lako dovesti u zajebanu situaciju.

• Billy Sharp

Poenta je prevashodno u "ispiranju mozga", stalnom napominjanju, pričanju...

+1

• TheWaveRider

Ja mislim da je dobro ponekad šljapnuti dete... ali isključivo po guzi, nikako po drugim delovima tela, čisto onako, da mu se skrene pažnja da si zaista ozbiljan...

• Tuccini

Ma dobro to, to je više kao uzvičnik u rečenici :)

• Punjac

rajderu opet transferises

• TheWaveRider

Punjac
    rajderu opet transferises

Što? Što sam rekao da ne pijem i ne pušim?

Onda izvoli, samo napred, okači moj post u Transferu blama, ponosno ću tamo da branim svoj stav...

• Gusti.

Sećam se, pre koju godinu, blejimo ortaci i ja u kraju. Opuštena bleja, sprdamo se. Uveliko svi studenti. Prilazi 5,6 klinaca, 8. razred, 1. srednje. U fazonu "Iz kog ste vi kraja,a". Mi mislili zajebavaju se, i kažemo im da smo iz tog. Međutim oni, " Ma nismo vas nikada pre videli" I krenu da se unose ortaku u facu. On lik prsne od smeha. Životinja od 190 i kusur i klinja od 15 kg.

Jedan klinac tu skapira da mu je sestra išla sa nama u osnovnu, i kaže "znamo ih, nećemo da ih diramo! Imate sreće" E tu smo svi umrli od smeha.

E sad, da sam ja prišao u tim godinama likovima u kraju, verovatno bih sad bio u kolicima ili bi dugo pamtio šamare. Otišlo sve u kurac

• Митке

RockyPadreJGD
    Мали је поштовање ставио у мали џеп, јер таман ту може да стане, баш га заболе, ко се од тога овајдио...

И то онај мали што се на левискама шио за кондоме.

• dusan1001

Jedan klinac tu skapira da mu je sestra išla sa nama u osnovnu, i kaže "znamo ih, nećemo da ih diramo! Imate sreće"

Hahahahahha

• Punjac

Što? Što sam rekao da ne pijem i ne pušim?

Onda izvoli, samo napred, okači moj post u Transferu blama, ponosno ću tamo da branim svoj stav...

ne zbog toga sto ne radis te stvari,nego sto im se grozis ko da kenjas bela govna...nemaju te stvari veze sa osnovnom kulturom koju te nauce roditelji koju znas i kad overavas od pajda...cak i moja baba koja je totalno patrijarhalna ne gleda tako...a i jos si transferiso,necu da ti brojim i izdvajam...a u temu transfer blama ralno svaki drugi tvoj post bi mogao da ide...hahahahah

• dusan1001

E i ozbiljno ne tripujte se da je vaša generacija "bolja" od današnjih klinaca bilo je takvih i iz vaše generacije

• Billy Sharp

Imate sreće, Gusti! :D

• Gusti.

E i ozbiljno ne tripujte se da je vaša generacija "bolja" od današnjih klinaca bilo je takvih i iz vaše generacije

U svakoj imaš pojedince koji odskaču. Ne može se ni porediti. A i nema smisla porediti.
    Imao sam dosta sreće :)

• TheWaveRider

nego sto im se grozis

Uopšte nisam rekao da se grozim ljudi koji piju i puše, već sam rekao da je to za mene čisto pomodarstvo. Bilo bi glupo da se grozim i sopstvenog ćalca i brata koji vole da popiju. A kad bih se grozio, verujem da ne bih imao s kim da se družim.

I da, uopšte nemam nameru da se prepucavam sa tobom, slobodno me kači u transfer kad god misliš da treba...

• Цоле

Млади су стока, то све треба побити... Јеботе, одем на баскет са друштвом и долазе неки клинци као хоће терен. Ја им кажем да ћемо им дати кад завршимо. Они као ту нешто искулирају и уђу на терен. Па пичка ли вам материна да вам пичка материна, ја кад сам био у основној кад видим старије склоним се, чак и кад ми играмо ако они дођу склоним. Такав је закон природе. А сад још нас старије терају. Јеботе, ја сад кад видим неке ликове који су старији од мене се склоним, евентуално ако их је мало па питамо да играмо са њима, иначе раус!

Нема нико поштовања. Комшије су исто стока безрепа, мрзим кад неће да се јаве чак и кад се ти први јавиш. Ма сви ме нервирају, нико нема поштовања, од тоталних странаца до људи које ја познајем и гледам како се понашају. Знам код мене у школи како причају са професорима, јеботе, као да се свађају са ортаком а не особом старијом од себе...

• Марко 

Иста ствар, Цоле, чекамо ми неке клинце да заврше баскет и они нас намерно прцају са резултатом, сваки трећи кош рачунају као поен да би остали. Истерамо их, они зајебавају са стране. И онда сам почо да се дерем ко лудак на једног изузетно безобразног који нас је називао ботинама и разним курцима, иначе сам живчан јебига, могао сам и да га ударим па да најебем после. Ту се ови клинци усрали и отишли.

Безобразно бре, од малена им медији пуне главу како треба да размишљају само својом главом, да не слушају родитеље него њих, испирају им мозак неким дечјим правима, пичкама материнама, каче бројеве телефона за пријаву насиља, они то злоупотребљавају за сваке ситнице... Свачега има, мислим да су главни фактор електронски медији, прво ТВ па интернет, који такође и на младе родитеље доста утичу свакаквим срањима, довољно је видети како се данас мала деца одгајају и колико кошта то. Сто неких кураца мораш да му купујеш, па ово сме да једе, па ово не сме, па те играчке нису добре, па неке књиге о подизању деце и васпитању. Како су са мном моји радили јеботе, оставе ме у колицима напољу, ја ту седим миран, они оду негде нешто раде, мајка кува ручак итд. И како су њих њихови родитељи одгајали, довољно је било само да га нараниш, опереш и понекад спичиш популарним *Мирком*, чисто да запамти шта сме а шта не сме. Тако да сад маторе коње од 15 година не вреди тући ни диреком, фраза је али и тачно да се гвожђе кује док је вруће.

Доста пута сам рекао да све млађе од 18 треба или побити или затворити у логоре на вишегодишњи период ради преваспитавања, ово је боже сачувај. Довољно је ући на чувени аск.фм и видети каква нам је омладина.

• CapooN

U fazonu "Iz kog ste vi kraja,a". Mi mislili zajebavaju se, i kažemo im da smo iz tog.

E ovakve stvari ja ne trpim, kada neko glumi jebenog inspektora. Šta njega boli kurac što ja sedim tu gde sedim. A tek policajci kakvi su, prolazi lik kolima pored košarkaškog terena, ja sa mlađim bratom igram basket, on nas smara za lične karte i pita nas šta radimo ovde. Pa šta šta radim jebote, šta mogu raditi na košarkaškom terenu sa loptom. Ni oni više nemaju poštovanja.

• Glavni

Dok sam bio mlađi dobio sam par lekcija u vidu šamara i šaketanja od starijih iz ulice, a roditeljima nisam smio ni da se požalim jer bi verovatno dobio još koji. Elem, sad kad sam veliki i znam poneke stvari s ulice gledam da dominiram verbalno pa te klince iznapušavam toliko da im dupe pomerim, bilo da je u pitanju kafana, fudbal, basket, red u pošti, ili šta god. E sad, imao sam situaciju da su mi dvojica baš napravili problem, neki osamnaestogodišnjaci u kafani, šatro tek počeli da rade, i još hteli da biju mene i rođaka, šatro zbog nekih riba. Ja im još zvao piće i gledao da izgladim stvar, međutim, kad je vrag odnio šalu poslo sam ih na bolovanje po sedam dana. Naravno, kao i svaki savesni građanin potražio sam ih da vidim da li imaju težih povreda ali su bili samo dobro ugruvani, sa dva zuba manje kumulativno, ništa opasno.

• Gusti.

A tek policajci kakvi su

Oftopik jedan. Uzima mi pandur ličnu kartu, onu staru, pre nekoliko godina. I gleda. Pita gde živiš, kažem ja u Cvijićevoj. Sve to lepo piše tamo gde gleda. I sad on da me "proveri". A koji broj?! Pa nisam degen pizda ti materina.

Retko kad sam otimao klincima loptu i te munje. Šta znam, nama su to radili pa valjda bilo glupo kad smo odrasli. Ali jednom uzeli u školskom loptu nekim klincima, fazon 2. osnovne lolo I mali se zaleti na mene da me zabode. Nije mogao da me dohvati, zakucao se u mene i pao. Bilo mi ga žao pa sam mu vratio loptu :)

• Truleks Krpa

malo je bezveze da tizahvaljuje za rak pluća, možda je klimnuo glavom u znak zahvalnosti sve vreme stiskajući cigaretu zubima da mu ne ispadne slučajno ako progovori.
    A i ovo što kaže valdemar, veći problem su likovi od autoriteta koji ne poštuju one ispod sebe nego pišaaaaju. Do skoro su učitelji i nastavnici lemali klince kako im se prohte, ja mislim da ni danas ne mogu da prežale što su im ukinuli tu beneficiju.
    Moja učiteljica nosila uvek prut (koji je specijalno naručila od jednog učenika btw), sećam se kad je čestitala jednoj drugarici rođendan tako što je lupila dva put i izgovorila ''srećan'' (pljus), ''rođendan'' (drugi dinge), meni tad nije bio rođendan samo jedan dinge je pao po vugla.
    nepoštujem starije, a ni mlađe.

• enemyofthefreeworld

A što panduri ne poštuju seljaka, to je tek posebna priča...
    http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/334028/Zatvor-zbog-cuvanje-stoke-bez-licne-karte

Ма глупост, шта је он бољи од мене па он не мора да носи личну карту а ја морам? И сад као јадан он мора у затвор... ПА кад неће да плати, него се инати, господин сељак, већи од закона.

• Пд

Нису само клинци такви, немамо ми те манире генерално, бар је то нека моја теорија. Мени је рецимо фасцинантна надрканост на лицима пролазника (и старих и младих), комшија, радника у продавницама. Сви са неким намрштеним фацама ходају около, кад ти се сусретне поглед са другом особом имаш осећај као да ће да извуче нож и почне да витла по улици. Многи то називају "лажна љубазност", али рецимо у земљама као што су Америке ће сваки комшија да ти се јави. Заправо јавиће ти се свако ко прође поред тебе 1 на 1 у холу зграде на пример. Код нас ми се до сад милијарду пута десило да кажем неком комшији "Добар дан комшија!" и да добијем "дркшиј". Сличне одговоре добијаш и кад кажеш "Добар дан" у продавници, кад се продавцима захваљујеш и отпоздрављаш приликом изласка из радње.

А што се тиче клинчадије, тај фазон са баскеташким и уопште спортским теренима ми је познат. Тамо где ја играм углавном се играју солидно јаки баскети, добар део играча су високи, крупни и старији, али су фини момци, тако да увек пустимо клинчадију да заврши, макар два клинца играли 1 на 1. Оно што ми је интересантно са друге стране је речник клинаца, кад чујем да једни другима јебу мајке и прскају им по устима, а онда деле исту флајку сока.

• Миле Бубрег

виш како се потрефило...
    синоћ одведем сина на шишање код неке рођаке женине. имају сина 20 година, ја му дођем теча. седео 2 и по сата и дечко се није удостојио да изађе и да се поздрави ни кад сам долазио, ни кад сам одлазио, све време преблејо у соби за компјутером, еееј.
    све је то из куће, јебем ти жено мајку. још ја намерно, при одласку, поздравте сина, не видех га... ништа они, као ''очемо, фала''.

испиздео сам страшно, клепио сам сину мацолу уместо чврге.. па шишо се, јбг.

• Valdemar

Ма глупост, шта је он бољи од мене па он не мора да носи личну карту а ја морам? И сад као јадан он мора у затвор... ПА кад неће да плати, него се инати, господин сељак, већи од закона.

Ma nemoj, a rudar da li nosi ličnu kartu na posao?

• enemyofthefreeworld

Ma nemoj, a rudar da li nosi ličnu kartu na posao?

Па мора, мис'иш да може свак' да уђе у окно како му се прохте...!~"4

• sunshine

Svi su krivi podjednako. Roditelji pre svega, koji nisu na vreme vaspitali dete kako valja, a ako to ne upali može i da ga udaraš, internet kao globalno govno gde možeš sve da vidiš i čuješ ali nikako da se edukuješ i razviješ kao ličnost preko njega ( može, al ga niko ne koristi u te svrhe), škola i to dijete na kraju samo, zna on dosta toga sa 15 godina, na kraju krajeva sve je njegova odluka.

Moje rešenje bi bilo da svu tu mraku malenu treba voditi da radi, da kopa kanale, da pomaže radnicima nekim, da čisti ulice, na neko brdo da sade drveće. Bilo šta, samo da rade, jer jelte rad oslobadja. I kad vidi kako njegov ćaća zaradjuje pare onda će njega više cjeniti, cijeniće njegov novac i trud da od tog malog vočića napravi nešto.

Treba ponovo da se služi vojni rok, makar 3 mjeseca.

• Цоле

reba ponovo da se služi vojni rok, makar 3 mjeseca.

Е ово би било добро. Али не ово што сад има ко хоће, то је го курац, него права војска.

Мене су моји могу рећи добро васпитали и све то, али има нешто што не могу да те науче родитељи. Мени много значи кад сам ишао на припреме као мали. Е ту те васпита тренер па да видиш. Тренер ти је бог, и цео тај колектив, тим, екипа, има ту нечега. Мене су припреме и тренинг у тимском спорту очврснуле.

• izijem flips

nosim stalno sasobom ovo
    http://cf.mp-cdn.net/f5/84/7745a8ce0154ab759a191e08f42c.jpg
    kad me mladjarija nepostuje viknem DJESTE GOMNA STIGO GOUSTRAJDER,RAAAAAAA!

• Valdemar

Kad sam bio klinac, matorci su i tada kukali o propaloj omladini koja ne ukazuje poštovanje starijima. Ili se čovečanstvo nalazi na opasnoj nizbrdici gde je svaka generacija gora od prethodne, ili je jednostavno u prirodi matoraca da kenjaju. Čini mi se da su našli neke sumerske tablice stare šest-sedam hiljada godina, pisane klinastim pismom, u kojima se pisac žali kako omladina više ne poštuje ni starije, ni bogove, eee, al za vreme Hamurabija nije to moglo tako...

• Др Јанковић

Čini mi se da su našli neke sumerske tablice stare šest-sedam hiljada godina, pisane klinastim pismom, u kojima se pisac žali kako omladina više ne poštuje ni starije, ni bogove, eee, al za vreme Hamurabija nije to moglo tako

И Милован Глишић је ваљда у ''Глави шећера'' или којој већ причи поменуо нешто у фазону ''Видиш какви су људи данас, некад на сто корака од тебе сиђе с коња и наклони ти се да се поздрави, ово данас све распуштено''

• Pepe González

Ja mislim da je uzrok problema u mladim mamama i ja bih se na njih fokusir'o.

• Valdemar

Pitanje je šta matorci rade da bi bili poštovani. Nešto mislim - ništa više na kredit. Isti si ti meni imao trideset ili osamdeset godina dok te ne upoznam. Otkud ja znam da taj sa sedom bradom nije neko matoro đubre koje se nakralo tamo negde, varalo i tuklo ženu, decu ostavilo na ulici. A-a, jok. Pošujem onoga ko se dokaže vrednim poštovanja. Sa ostalima na distanci ladno. Zato me valjda babe u komšiluku gledaju iskosa. More nosite se. Dokaži se kao čovek, poštovaću te, a ne zbog toga što si sprcala sedamdeset godina u guzicu, da proste ova deca. Generacija dvaes godina starija od mene je upropastila ovu zemlju, razjebali su sve što se moglo razjebati, razvukli, pokrali, upropastili, što iz koristoljublja, što iz gluposti. Ne znam, kad bih birao da poštujem stariju random osobu na ulici il da je ne poštujem, recimo da je ne bih poštovao. Intimno, u sebi, naravno, ne bih pravio sranja.

• Tuccini

ntimno, u sebi, naravno, ne bih pravio sranja.

Da, upravo, treba razdvojiti poštovanje od neke osnovne kulture.

• Radijacija

Treba ponovo da se služi vojni rok, makar 3 mjeseca.

6 meseci. i to da se smanji da se služi do 24 godine života.

Vaspitna ćuška je iz raja izašla.