Pošto je ovo prvi film u potpuno vjernoj 3D tehnici, zaslužuje posebnu temu. Ja sam ga danas gledao u bioskopu "Palas" u Banjaluci. Film traje 2 sata i 45 minuta, i to mi je začas proletilo, bez trunke dosade. Film spada u žanr epske/naučne fantastike (ima elemenata i jedne i druge, mada više naginje ka SF-u), a ja iako nisam ljubitelj tih žanrova mogu reći da sam ODUŠEVLJEN filmom. 3D efekat je postignut izuzetno vjerno. Naravno, stave se cvike, ali ne one praistorijske smiješne cvike, već moderne cvike (nisu jednokratne) koje su bazirane na polarizaciji svjetlosti (ne znam baš tehničke detalje). U film je uloženo 237 miliona dolara, i po tome je jedan od najskupljih filmova ikad. Ne bih zasad da otkrivam radnju filma i ostale detalje koga interesuje može pronaći na
http://en.wikipedia.org/wiki/Avatar_%282009_film%29
U svakom slučaju, veoma toplo preporučujem da pogledate ovaj film, ali baš u bioskopu, i to obavezno u 3D verziji (u nekim bioskopima se daje i u 2D verziji). Ko nosi dioptrijske naočare (na primer ja), neće imati problema sa ovim 3D đozlama, jer mogu lako da se stave preko dioptrijskih, a to nimalo ne kvari doživljaj.
Jedino što je loše je što ovaj film može da pogoduje širenju gripa, što zbog ogromne navale u bioskope, što zbog činjenice da je neko prije vas stavljo te cvike na oči, a ne znate nosi li on kakve viruse il ne.

Slažem se da ima dosta klišea i preuzetih ideja iz prethodnih ostvarenja, ali mislim da je ovo ipak odrađeno na specifičan način, a vizuelni identitet filma je stvarno boli glava. Pored "maznutih ideja" mislim da ima tu i dosta originalnosti, naravno ako se sagleda malo detaljnije kompletan film. Na prvi pogled, osnovna radnja jeste predvidljiva, ali nije cijela suština filma u osnovnoj radnji. A neko je primijertio i da je danas, u doba postmoderne, jako teško biti potpuno originalan, jer je većina tema već istrošena, tako da je sad uspijeh ako uspiješ staroj temi dati neki novi duh, život i sl. Ne znam da li si ga gledao kući ili u bioskopu i da li u 2D ili u 3D, ali lično mislim da pravi sud o filmu ne možeš steći dok ga ne pogledaš u bioskupu i to u 3D.

Dzovicicu, svaka ti je na mestu, ali ja i dalje ostajem pri tome da je muzika za film "cheesy", (jebes mi sve ako na nasem ima bolji izraz za ovaj pojam).
Film bi postao kultniJI, (jer je po samoj definiciji film vec kultni, otvara nove mogucnosti, ovo-ono, ali da je muzika mogla da bude kulja - mogla je.
ja sam gledao u sibotu, a sad u petak idem opet. Mislim da je gledanje u 3d-u potpuno nebitno. Da lepše je, i da gledaću ponovo u 3d-u, ali ovi naši 3d ekrani nemaju veze sa onim ogromnim Imaxima (ima u bugarskoj :D:D
inače, mislim da je nije pošteno spuštati ovaj film upoređivanjem sa plesom s vukovima, pošto je i ples sa vukovima jedan pokahontas, a sve tri priče zajedno nisu dovoljne da ukažu na neke bitne stvari.
ovaj film indirektno, ali opet ne isuviše zakukuljeno šaljejoš par globalno bitnih poruka, ali upućuje i par oštrih kritika. Pored tog lelemuđenja, ima pregršta akcije, dovoljno romanse i odlično izgleda. Takođe je plus odsustvo prenadrkanih glumaca. Jednostavno, pobeda.
Ali da, da je muzika mogla da bude kulja - mogla je, a i trebala je da bude. Bio je potreban jedan motiv kao recimo iz terminatora :D

Ukusi jesu različiti, ali Rotten nije nikakvo merilo.
Za mene film vredi ako pokrene bilo šta u meni, ali ovaj ne pokreće ama baš ništa. Sve to na prvi pogled lepo izgleda, ali sve je već viđeno, osim tehnologije snimanja koja gledajući 2D verziju izgleda previše 'nacrtano'. Ne vidim u čemu je kvaka. Pokreti su nekako grubi, vidi se sve vreme da je crtež, nikako nisam uspeo da se unesem u tu realnost. Meni je Final Fantasy iz 2001. bio veća revolucija od ovoga. Ali, ukusi su ukusi, a Kamerun voli da mazne, pa to ti je:) Još od Terminatora...
Дај, најјачи моменат се провлачи кроз целу епизоду - Кајл који све време кења другима како не ваља пишати у базен, а на крају се једини од свих напије пишаћке. И оне 2 секунде појављивања мртвог Кенија кога односи река пишаћке - непроцењиво! И наравно - Even the authorities... Are minorities... :)))

Ma sve je to njeee...
Kažem jedino sa majmunima. :D
I ko još ne voli banane!?!??!
Prvi put se vraćam iz bioskopa, a da ne mogu da se setim nijedne rečenice iz filma. Osim možda 'I see you...'. Što se tiče tehnike i animacije - ok, efekti - ok, radnja - ok na početku kad još nisam znala o čemu se radi (otišla sam, a da nisam pogledala nikakav trejler, ništa pročitala o filmu, niko mi ništa nije prepričavao), ali posle... Da je bar umro na kraju ili da im je seksualni čin spajanje preko onih utičnica na kosi, ovako sam gledala ovaj film gomilu puta. Sajber štrumfovi pored drveta znanja i drveta života. Da, drvo. O, kako su se samo setili toga, wow. Dinosaurusi takođe nisu viđeni dosad. Čak su mi se i 3D efekti pojavljivali samo onda kad se setim da treba da ih ima, pa se zagledam kao.
Inače, film nije totalno sranje - ljudi se stvarno onako ponašaju i trebali bismo više da poštujemo prirodu, nije da nema poente... Ali. Moglo je to bolje da se realizuje i da bude manje kliše.Inače, štrumfeta je mnogo jebozovna.

Film jeste originalan. Do sada nije vidjeno da ljudi napadaju druge oblike zovota van nase planete. Uvek smo mi bili ti koji docekuju nekakva inteligentnija storenja. Ovaj put su ljudi pokazani drugacije. Ipak smo mi retka ili mozda jedina vrsta (zavisi kako na to posmatramo) koja napada predstavnike svoje vrste. Brutalni smo... i to je ovaj film istakao.
Meni se film svideo ali mi se ova tema nije svidela i mrzim sebe sto ovde pisem.
Samokaznicu se sutra.love, obelix

film je američki blokbaster, priča mi nije ništa naročito, ok je, može da prođe, ali nisam oduševljena.
ono što je mene fasciniralo je taj svet, pandora. divan je. ta bića, na-vi, su divna. njihov svet je divan, njihova kultura, životinje, njihova svest... jako su spiritualni i divni, i tačno vidiš kolika su ljudi stoka! tačno sam poželela da budem to biće kad sam odgledala film.
nisam gledala 3d, već kod kuće pirata i to pre nedelju dana xD filmu fali dobra priča.
Išla sam da gledam film...Ne bih ni primetila da je film 3D, a nisam ni primetila muziku...Nije mi interesantna radnja, interesantno je kad prikazuju onaj svet, kad je sve šareno i tako to, a ovo ostalo je smaranje...jedan deo filma (kad onaj glumac nije u avataru) je strašno smaranje i već viđeno, a drugi deo (kad jeste u avataru) je mnogo moćan, zbog tog dela bih ponovo gledala film.
- Пд
Ја филм гледао на компу 2 пута и одушевљен сам - иако нисам фан сајнс фикшна ...сигурно је још бољи у 3Д-у.
- N
<3
bas je bajkica...:) 
Film nisam gledao u bioskopu, verujem da je siurno moćno iskustvo ali priča je naivna. Zaplet više nego standardan, životinje su samo malo promenili u odnosu na ove koje viđamo na Zemlji, svi na toj planeti su budisti, sve svetli kao na vašaru a za tri sata trajanja mogli su da jelkicu okite i po kojim logičnim objašnjenjem. Uz to se svi spajaju kao fleškicom a film se zove Avatar. Mislim da je poruka jasna.

Филм је одличан због специјалних ефеката ал' је интересантно како се улога тиранина и роба променила у филмовима - прво нас 90-их ванземаљци силују у мозак, а сада ми чистимо под са њима. Него остајем при своме да је "Господар Прстенова" бољи - има чак и бољу музику посебно када крену бубњеви по целој биоскопској сали.

Ono što je čudno u tom filmu je što verujem da bi se sve to stvarno desilo da ta planeta postoji. Tj. ne ta ljubavna priča, nego bi verovatno ljudi lomili sve bez pardona, iako na to nemaju pravo. Zbog nekog glupog kamena bi uništili toliko značajnije stvari.
Ja gotivim Gospodare Prstenova samo zbog Legolasa :)...- n
Od 3D efekata, najveći je ona reklama za Don Cafe na početku :)
Priča je kilava.Muzika mi se ništa ne sviđa. Uopšte i muzika i boje (one livadice, meduzice, cvetići) sve mi je nekako gay (drugo značenje), sve je nekako na note, likovi su mačkasti, sve je nekako high. Ne sviđa mi se ič.
A ako poredimo muziku sa filmovima koji takođe trenutno igraju, muzika iz Avatara nije ni do kolena Hans Zimmeru koji je radio Sherlocka Holmesa.
I još jednom da se vratim na efekte, ne znam da li je do mene, bila sam x puta u IMAX bioskopu u Londonu, ili je ovo jedna žestoka zabluda, ali ono mi stvarno nije ništa specijalno. Verujem da će Alisa sa Džoni Depom da bude bolja.

Gledala sam film juče, i uživala. 3D fazon samo pojačava efekat, a ne smeta kao kod nekih drugih filmova. Belci su prikazani izuzetno realno - što reče ophi, ovo bi se sigurno desilo da ta planeta i cela ta priča postoji. Na'vi narod je, opet, divno prikazan kao pleme koje poštuje RAVNOTEŽU. Zapravo se cela priča vrti oko ravnoteže, na prilično dobar način. Kameronu svaka čast, jer je kroz bajku i ljubić sa dobrim efektima uspeo da prenese priličnu notu fine zlobe.
Jedino što mi smeta je američki fazon 'Oh, jadni urođenici, baš smo ispali govna' dok po tom pitanju u stvarnom životu ništa ne čine
"Belci su prikazani izuzetno realno"
Ophidia je koliko mi se čini rekla ljudi, ne samo belci(a i među onim likovima što ubijaju ona plava stvorenja sam video i crnce koliko se sećam). Danas je belce najlakše napasti... Elem, što se filma tiče ništa posebno, gledao sam ga na kompu i nisam oduševljen. Počevši od jeftine patetike, hipi proseravanja, već viđenih gluposti i ukradenog scenarija, sve u svemu jedno golemo njesra(d`izvinete na izrazu). I da, obavezno pogledati onaj klip što je Christine okačila, to potvrđuje priču o ukradenom scenariju.