Боље него овдје.
Елем, будући да нисам нашао тему која се базира на питање одлазка са Балкана ео једне такве (ако постоји иста, може лок на ову и линк друге).
Занима ме шта ми од папира треба да би отишао радити у неку развијенију државу... Европа, Америка, Аустралија и океанија, небитно. Да ли требају неке радне дозволе, гарантна писма, визе?
Предност земље енг. говорног подручија, мада није нужно.едид: може и нека ворк'ентравел искуства. студнетске размјене и све што има додира са напуштањем балкана

U Mađariji su bulje kurve nego ovde.
Suština je da napolju za bedne poslove, za koje ovde ne možeš dobiti ikakve pare, ipak možeš dobiti neku kintu. Zato svaki mongoliod želi napolje.Za kvalifikovane radnike, ima mesta i ovde koliko toliko. Stim da je novac na drugom mestu, bar kod nas.
sa srećom svako ko želi da zapali.
Pre par dana sam pričao sa nekim našim Kanađaninom - druga sfera života. Kupio je krajslera koji mu stoji u Srbiji, a godišnje ga košta 76 dolara za registraciju, tehnički pregled se obavlja samo kod kupovine auta. Lik se bavi postavljanjem podova, zanatlija. Jbt kad ga vidiš pomisliš da je mafijaš, čikutaner radi ko Teebor Vaci i pri tome puca od keša.

Ako si majstor ili inženjer možeš naći posao, ne baš lako, ali ima šanse. Radne i boravišne dozvole ti trebaju svuda, u principu ako imaš ponudu za posao, dobićeš papire. Ali ti je i to sve jebeno. Ja sam poslao 600 mejlova, aplikacija kojekakvih da bih na kraju dobio posao na 6 meseci u Švedskoj bez mogućnosti produžavanja ostanka. I to što je moje zanimanje na listi deficitarnih.
Nego šta si po struci?

ел.техничар на Правном факултету - дакле тренутни куртон.
образовни систем је прича за себе.
у суштини ние мени овдје толико лоше, студирам, шанирам, нисам зависан толико од кеве ал шта брате када/ако завршим факс. ај на биро и након два мјесеца ухвати се и ти риха тацне и шибај за 500 демона мјесечно.
е па ћуне
Kao pravnik nikada nećeš naći posao na zapadu. A kao elektrotehničar (znači kolega si mi)
ćeš moći nešto da izmuvaš, eventualno. U principu možeš samo da radiš najniže poslove u toj struci. Ja npr. radim na montaži i sitnim popravkama računara. I plata je ispod proseka u Švedskoj, pošto je prosečna plata 22 500 kruna (2400 eura), a ja imam 19 000 kr (oko 2000 eura), 1/3 ti ode na porez, 1/3 na stan (stan 45 kvadrata, skoro 700 eura mesečno). Skupa je klopa, izlasci katastrofa po cenama. Još ako šalješ kući kintu, živečeš ne baš toliko dobro.
Mislim da ti je najbitnije da odlucis kuda tacno zelis da ides(na zemlju mislim) i onda vidis sta ti je potrebno od papira,kakvi su uslovi,kako se dobija radna dozvola itd...
Sto se tice posla tamo,jednom mi je rodjak iz Kanade objasnjavao sta se u principu svuda u inostranstvu trazi:njima trebaju zanimanja koja daju nesto konkretno tipa:lekar,inzinjer(apsolutno svih vrsta),farmaceuti,masinski tehnicari,gradjevinski tehnicari,programeri..Ne trebaju im pravnici,psiholozi,sociolozi,istoricari..
Čekaj jeb'o te tebi malo 19000 kruna?
Vrati se u Srbiju loloDobro, samački život ako nemaš platu oko 30 000 kruna jeste jeben, ali opet
može se sve to izdržati
Skupi su im izlasci, a hrana manje više, skoro kao i kod nasPa kod pošaljem neku kintu kući, onda ostane relativno malo. Dodaj tu i gorivo je bih busom išao 1.5 sat i još mi treba tri prevoza, a ovako kolima idem prečicom.
Мики, да не знаш каква је потражња за стоматолозима у свериге? Нијесам намjeрио да запалим, чисто информативноStomatolozi beru pare tamo, sestra mi je u Švedskoj a njena kuma je stomatolog
Bere repa bukvalno, za 2 mjeseca zaradila oko 8500 evra
Jes' da je kasnije morala porez da vraaća al' opet, 8500 evra
Nađoh ovaj članak, mada se radi o Kuriru, tako da doza rezerve nije na odmet :) http://www.kurir-info.rs/sansa-za-posao-nasi-psiholozi-trazeni-u-svedskoj-zubari-u-sad-a-kuvari-u-kanadi-clanak-1225135

Koliko imaš iskustva kao stomatolog? Mogu da ti traže da nostrifikuješ diplomu, a to košta para i živaca. Eto, znam lika koji je otišao u Norvešku kao lekar i puk'o je 20 000 eura na nostrifikaciju, polagao je još nekoliko ispita, polagao je i državni ispit i sve to je trajalo više od dve godine. A ja sam kao el. tehničar morao malu neku nostrifikaciju da radim (a i bilo je jeftino za srednju školu) jer šveđani nemaju taj obrazovni profil nego su im skoro sve gimnazije pa dobiješ struku u odnosu na to šta si birao od predmeta u toku školovanja.
Vrati se u Srbiju loloPa i moraću u novembru.
Koliko imaš iskustva kao stomatolog?Nikoliko, druga godina :) Zato se ne opterećujem mnogo zasad jer imam da verglam još ihaha do konkretnog nivoa znanja da uopšte razmislim da odem.
A ovo za nostrifikaciju sam čuo da traže u dosta zemalja... Meni lično ne bi bio problem samo polaganje, al sve košta, tamo pogotovo, i ne pričam samo o nostrifikaciji... A tu je i švecki kog valja naučiti
EDIT: Dvaes tisuća eura, je bo te

ako mislite dobro da zivite idite sljakerski sa planom da se vratite i ulozite novac negde, ili ucite skolu pa tamo da zivite ok.
traze se isplativa zanimanja. elektro inzinjeri nemaju skoro nikakvih problema za poso, znam jer u mojoj firmi nam nisu za vratom tu, kazu zaposli najbolje, nema veze otkud. studenti, internshipi il za stalno.
vec za poslove tipa ekonomist praunik i ostalo, druga prica.
Lako je tebi Celte kad imaš imaš irski p.hd. Ovi naši fakulteti se baš i ne cene previše. Znam lika koji ima b.sc. sa tehnološkog u Beogradu pa radi u autoperionici u Švedskoj.

Ma proklet je to dinar kapitalizam je to dannoć radiš za mortgedže imaš sekond džab da iškoluješ dete koje skudira kriminal džastis ili medsin pa mora i loun 11 persent na kreditkard na koji ide nema to duše to tamo komšije jedni druge ne znaju ni hello. Neznate ni koliko je tu vama fino makar ste sa svojima i na svome kad se samo setimo ćevapa kod Šanage i bakinih vatermelona i neprskanog tomejtoa samog da ga jedeš.
E što nas rastaviše pozdrav iz San Diego svima u Jugi naročito generaciji bihaćke gimnazije 79-te.
овое више афективно, ал и даље ме занима шта је потребно да би се отишло легалним путем.Ako imaš nekog od predaka koji je rođen u Vojvodini, možeš da dobiješ Mađarski pasoš ako savladaš osnovni nivo jezika. Sa tim pasošem bi trebalo da možeš da radiš bilo gde u EU. Ovo nije provereno, tako sam samo čuo.

Npr. u Švedskoj ćeš sigurno dobiti vizu za nastavak školovanja, ali je jako skupo. M.sc. je 10 000 eura po godini, a p.hd je oko 15 000 eura. Plus još stan, možeš neki posao da ubodeš, ali su part-time poslovi koji nisu nešto plaćeni.
Ako imaš nekog od predaka koji je rođen u Vojvodini, možeš da dobiješ Mađarski pasoš ako savladaš osnovni nivo jezika. Sa tim pasošem bi trebalo da možeš da radiš bilo gde u EU. Ovo nije provereno, tako sam samo čuo.Teško, moraš da dokažeš da ti je neko bio mađar. Šta vredi kad su moji došli u vojvodinu 60-ih (babe i dede).