Menjamo knjige
  • melkijades

Poštovani prijatelji, poznanici i kolege autori

pokrećem ovu temu sa ciljem da gomilu nadeponovanih knjiga po prašnjavim vitrinama izvučemo iz mraka (i onako stoje godinama i ko zna da li ćete ikada više u njih i zaviriti) i medjusobno razmenimo za neka dela koja nas odavno zanimaju a večito izmiču iz ruku..

Knjiga ima sopstveni život, i kreće se medju ljudima na čudne načine. Tvrditi za sebe da si vlasnik neke knjige je samo privremena i naivna iluzija. Delite knjige, pozajmljujte ih, preporučujte, lupajte ljude po ušima da s vremena na vreme nešto pročitaju, kako bismo jednog dana mooožda smogli duhovne snage i obrazovanja da se iskobeljamo iz ovog mraka i memle u kojima smo zaglibili.

Vrlo prosto - navedeš ovde šta potražuješ i čega si spreman da se zarad toga odrekneš, pošalješ poštom (uopšte nije skupo) ili ako si u mogućnosti odneseš lično, taman nekoga i upoznaš (nemoj sad da ti Kaizen da adresu primaoca pa da mu pošalješ antraks, nema toga).

Ja sam lično spreman da u promet stavim nekih 250 - 300 knjiga, tako da postoji solidna verovatnoća da se kod mene može zadesiti nešto što vam treba. Ja treažim - Zvuk planine od Kavabate, Zaveru budala i Fukoovo klatno. Ajmo malo angažmana.

• Milos-88

Dobra ideja, ali tesko da ce se neko odreci dobrih knjiga. Ja npr imam 50ak koje bih prodao ili menjao ali to su uglavnom neke sranje knjige, ove dobre čuvam. Sve rešavam da bacim na Limundo al me mrzi.

• melkijades

Ja nudim sve, ne odričem se jedino ovih što su pokloni ili imaju odredjenu sentimentalnu vrednost. Ko ga jebe, bolje da neko čita nego da meni prdi na polici nekoliko godina. Ako mi ustreba kupiću je jednog dana, ili ću je prosto uzeti iz biblioteke. Za šta da ih čuvaš kada nam deca i onako neće čitati knjige..

• AndjelkoNS

Odlična ideja, ali mi se čini da će biti slaba realizacija.
    Ne poznajem ni jednog knjiškog moljca koji bi se odrekao svojih knjiga.
    Pored toga, postoji mogućnost da knjige uskoro prestanu da se štampaju i pređu u ''elektronski'' oblik. Da li će tada obične knjige dobiti neku antikvarnu vrednost, ne znam. Deca će čitati knjige ako ih tome naučiš. U duhu teme,
    https://onedrive.live.com/?cid=14c37c8d21680aba&id=14C37C8D21680ABA!105

• magnificent steiner

Za šta da ih čuvaš kada nam deca i onako neće čitati knjige..

https://www.youtube.com/watch?v=pH6TLI3z-Yo

• Džonovan

Dobra je ideja. Imao bih šta za ponuditi, možda stotinjak komada. Ovo ostalo ne dam nikom. Od toga što si tražio nemam ništa, stvarno bih rado poslao... Nego, baš tebe da pitam. Imam jednu drugaricu koja je između ostalih isto ljubitelj Markesa, čita dosta i često razgovaramo o književnosti. Nekad u razgovoru smo pomenuli Murakamija, pri čemu tad još nijedno nije pročitalo ništa od istog i ona ga je popljuvala na prvu. Igrom slučaja, meni neko pokloni 2 knjige tog pisca, "Norveška šuma" i "1Q84", pročitam prvu i uopšte mi se ne svidi, ali druga me oduševi, pogotovo što ima još 2 dijela koja sam odmah nabavio i spičio za 15ak dana. I sad, pošto tu ima pomalo SF-a, fino upakovanog, baš kao kod Markesa, ja je nagovaram da to uzme, a ona zadrta i neće ni da pokuša. Jesi li ti možda čitao i imaš li komentar?

• melkijades

Nisam čitao Murakamija, mada čini mi se da ga najviše kude i hvale ljudi koji ništa od njega zapravo i nisu pročitali :) Lično preferiram dela malo sumnjivijeg tipa poput Limenog doboša, O junacima i grobovima, Kaputt, Obojena ptica, Rat za smak sveta..

Čitaće deca, ali sa tableta, što je donekle i dobro. Žao mi kad vidim ove jadne prvačiće kako vugle 10 kila knjiga u školu, kao da imaju autobus na ledjima. Tablet i ćao - nema seče šuma, nema malverzacije sa udžbenicima..A staru dobru knjigu pod nogaru od stola, da se ne klima :) Ajde bre šta ste se stisli, daj neke knjige u ponudu!

• AndjelkoNS

Murakami - Južno od granice, zapadno od sunca, preskočite.

Klikni na link, ima 60k naslova.

• Plastični Zet

Ako ima ko Čapeka u papirnoj formi bio bih voljan da kupim

• Давид

АЛИ НИКАД ДРУГОВЕ СВОЈЕ ЛОООООЛ

• свjecна свега

Dajem samo ove za samopomoć-Kaluđer koji je prodao svoj ferari, ne znam zašto ljudi ne prestaju da mi poklanjaju to.
    Tužno je koliko me slabo poznaju.

• s

Imate da mi poklonite neke free stripove?

• Шоми 

уато што мисле да си пропала и да је крајње време да се извучеш поуу

• .Vule

Treba mi Etika od Spinoze, ako ima neko, voljan sam da ponudim u zamenu ono što imam.

• Deku

Zdrawo somi

• z

Jebiga stratimire, trebai si se javiti pre godinu dana. A i za knjige. Bili neki silni humanitarni sajmovi kod dece u skoli sve su iz kuće odneli, stripova sam imao valjda iljadu, knjiga su oko 100 odneli. Od ovog sto sad imam mogo bi da ponudim 2 knjige Istorije Srba, Jiriček i 2 knjige Karadjordje, Vukićević tvrd povez, ovo drugo što mi ostalo ne dam ništa.

• s

Ja mogu samo da ponudim bibliju. Prosle godine crkva davala dzabe pa sam ueo 5,6 komada.

• Шоми 

велику позздрав за тебе друже

• Deku

VELIKI otpozdrav prijatelju

• melkijades

Straso aj menjamo se za Bibliju, sta oces?

• Nash Bridges

immmam duplikattte!
    nema badava

• Glomaz Injectory

Neko je ovde tražio Karela Čapeka, to imam...
    Imam i Spinozu, samo da ga iskopam odnekud.

Inače, kome god da trebaju knjige, samo kažite, veliki sam knjigofil i imam čitavu biblioteku kod sebe.

• PROSEČNA SRBENDA

imam ja knigu iz engleskog ako nekome treba za treću godinu

• Plastični Zet

Ja sam tražio Čapeka.
    Šta imaš od njega i šta tražiš za njega?

• Glomaz Injectory

Imam Rat ljudi i daždevnjaka i Belu nemoć (ali nju moram da potražim, ona mi nije u Beogradu). Šta ti nudiš?

• PROSEČNA SRBENDA

Ja sam tražio Čapeka.
    Šta imaš od njega i šta tražiš za njega?

novac. pa, imam jedno 10ak kniga, koji te naslovi konkretno interesuju?
    mislim da se jedna od njih zove čapekova knjiga ili tako nešto? to mi je sve u podrumu ne mogu sad da idem da iščitavam naslove, ali imam ih sigurno preko 5 + belu nemoć. ako me pitaš za stanje, biću iskren, tumaraju tuda pacovi ja sam vršio deratizaciju ali su se opet nakotili majku im jebem, ta vrsta kao da nema šta da radi sem da se prca i mene da prca i ostavlja govnjive tragove po objektima, srećom pa su ko klikeri al opett
    mislim te knjige što ja imam su pokrivene naravno :) i stoje u putničkoj torbi tako da je ne moguće da su došle u kontakt sa poganim glodarima, uslkikaću ti ako hoćeš kako izgleda to sve pa se dogovramo. ja sam iz zemuna, gde si ti stacioniran i da li ti reon zelenjaka odgovara, u principu cim mi je da putujem dalje od toga

• PROSEČNA SRBENDA

jeste realni preko vuke da dilujete knjige
    da li je ovo neka skrivena kamera? da li se vi šalite? šta je u pitanju?

• Plastični Zet

Nadao sam se da neko ima Apokrifne priče. Imam te dvije. U suštini nudio bih od Dostojevskog Karamazove, Zle duhe (ili kako već kad se promulja kroz padeže) i priče iz Podzemlja. Imam i Gogolja sa skupom priča i Mrtvim dušama. Mogao bih da ponudim i Waltera Milera sa A canticle for Leibowitz, ali je to na engleskom. I da, sabrana djela od Poa

• Elzeard Bouffier

Treba mi Čovek bez svojstva (Muzil), Abadon anđeo uništenja (Sabato), Samostalni ljudi (Laksnes), Plodovi zemlje (Hamsun, ali starije izdanje), Na mermernim liticama (Jinger), Strah u poznoj Vizantiji (Radić), Zapisi Maltea Lauridsa Brigea (Rilke)... da ne bih krao iz biblioteke, ako je neko spreman da bude velikodušan tu sam.

,,Ako neko nije spreman da da život za Jugoslaviju, neka odmah istupi da ga ja lično ubijem''

• Томдрил Мерилин

Imam "Covek bez svojsta" od Muzila i Zapise od Rilkea, meni treba od Flobera (Novembar) knjigu koju zelim da imam za sebe, ali nemerem da nadjem na ulici da kupim, steta. I "rimljanka" od Moravije.

• Valdemar

U jebote, al tebi treba svašta nešto... Pola od ovih knjiga nikome ne bih dao pa i da imam duplikate.

• Valdemar

Imam dva kompleta sabranih Lorkinih dela, Narodna knjiga, '74, pa bih jedan uvalio. Ima neko nešto za menjažu?

• Томдрил Мерилин

Od sabranih djela imam samo Seseljava :D

• Valdemar

E, jbg... A ne bih ni očekivao da se rastaneš od takvog blaga :) Ma može i nešto drugo, u otprilike toj vrednosti, ne mora komplet da bude u pitanju.

• Томдрил Мерилин

A imam samo komplete od Sartra i Solohova, koje, naravno, ne bih davao.
    U otprilike toj vrijednosti? Tri duluma zemlje :D Ne znam, imam dva toma Prvobitne poezije...
    EDIT: TJ, zove se "Antologija prvobitne poezije"

• Valdemar

Hmmmmm... Ne. Lorka je ipak to.

• AndjelkoNS

Na linku koji sam ostavio imaš i Šešeljeva sabrana dela. :D

• М♦

Imam knjigu 1000 zasto 1000 zato i bibliju za decu neku, lektira za osnovnu skolu imam isto pun kurac to bih menjao za bilo šta

• Petar Pan Pezo$

ja sam vas provalio, ovo je samo paravan....dilujete drogu sve pricate u siframa
    ko je jos lud da u zivotu procita 300 knjiga itd, 300 knjiga je 300 grama droge

a i ovi naslovi kao ''bela nemoc'' itd jasno asocira na drogu
    i lepo ovaj kaze u postu kad ga onaj pita sta trazis u zamenu za 10 knjiga (10 grama), ovaj odgovara ''pa novac''...kao menjanje knjiga, da naravno...

• Elzeard Bouffier

November imam duplikat. Sto se tice mojih zelja bilo bi lepo da Neko zeli da pristupi menjazi, ali svakako su u narednih dva meseca te knjige moje, jer sam nasao prodavce, secikese. Valdemar mislim da je svima jasno da ove knjige Niko ne bi dao bez krvave borbe... Ja inace nemam knjiga za menjazu, ali ako budem imao opet ce biti tesko da pristupim tom cinu. Primera radi za komplet Marinkovica, komplet Dzojsa, Berlin Alexanderplatz, Radecki mars, O junacima I grobovima, Limeni dobos, Strah na zapadu, Kuran, Jingerovog Radnika, Brehtovu dijalektiku teatra, Mariju Cudinu I pomenute zelje kada budem posedovao pucam u glavu... Itd.

• Valdemar

Provalio nas je Pezos, gotovo, brišite pre nego što neko printskrinuje i pošalje Kuriru.

• l

ja bih dao V od tomasa pincona, nova knjiga poceo sam da je citam ali mi se bas ne svidja njegov stil pisanja..jeste on dobar pisac i sve to ali jednostavno nije po momm ukusu..treba mi knjiga limeni dobos..mislim da je to fer razmena

• melkijades

Elzeard, Abadon mi slucajno otisao brodom za Ameriku, i danas krstari.. Ali imam Laksnesa, ne pitaj kako sam dosao do njega. Staro izdanje, novih tesko i da ima, obe knjige ocuvane. Sta nudis man?

Nije tesko naci O junacima i grobovima, setili se da istampaju pre dve godine par hiljada. I Limeni dobos je aktuelan, sve imam.. :)

Ajmo ljudi, Kavabata - Zvuk planine, treba mi i Zavera budala, prijevod Kurana imam, hmm..Seticu se vec sta mi jos treba. Imam i Maslacak od Borherta ali to ne mogu da stavim na menjazu, ta knjiga je dozivela neverovatno burna putesestvija.

• melkijades

I kakav je Rat ljudi i dazdevnjaka?

• Valdemar

Melkijades, nemoj Zaveru budala, takvu ulančanu kompoziciju video sam samo u Ilijadi, sad sam negde na tristotoj strani, smrtno dosadno. Mislim da imam Kuran, šta bi dao u zamenu za to?

• Valdemar

A, ne... Imaš Kuran, greška...

• Elzeard Bouffier

Treba mi Čovek bez svojstva (Muzil), Abadon anđeo uništenja (Sabato), Plodovi zemlje (Hamsun, ali starije izdanje), Na mermernim liticama (Jinger), Strah u poznoj Vizantiji (Radić), Zapisi Maltea Lauridsa Brigea (Rilke)...

Lista trenutnih zelja se smanjila, Laksnes pronađen za 650 din. Ko ima nešto od ovih naslova neka izvoli. a ja ću se potrudit da uletim sa adekvatnom zamenom.

• melkijades

Hvala Vald, delovalo mi je zanimljivije..Treba mi i Autostoperski vodic, to sam zaboravio.

• Путинка

Das upišem...
    Ne znam još šta imam, a šta sam imala, pogledaću sjutra pa pišem. Jedino što sam sigurna je da imam ,,Tesla, portret među maskama'' Vladimir Pištalo, dobijam u proseku 2 knjige godišnje, rodbina mi je vrlo kreativna, kad sakupim dvajes, a kontam da ću uskoro, silovaću ih njima. I Biblije isto imam sačuvaj bože kol'ko, štaš, trudili se ljudi da me preobrate. Vald, oš deset Biblija za Kuran? lolo