Nosenje hladnog oruzja
  • Firex

Zanima me da li je istina da je dozvoljeno nosenje hladnog oruzja. Konkretno noza, seciva do 7cm. Cuo sam da se noz seciva do 7cm ne tretira kao hladno oruzje, i da pandur ne moze da ga konfiskuje. Da li jeovo istina, i da li neko moze da stavi link/kopira sadrzaj clana zakona koji to dozvoljava?

Hvala

• Rasni

Brate ja nosim zaledjeni pištolj i kažem hladno oružje :D

• Skočimiš

Članom 2 st. 1 i st. 2 tač. 7 propisano je da se oružjem, u smislu ovog zakona, smatra svaka naprava koja je izrađena, prilagođena ili namenjena za izbacivanje projektila, gasa, tečnosti ili druge supstance putem potiska barutnih gasova, vazdušnog pritiska, gasa pod pritiskom ili drugog potisnog sredstva, kao i drugi predmeti čija je osnovna namena vršenje napada.
    Oružje, po vrstama, može biti hladno oružje, bokser, bodež, kama, sablja, bajonet i drugi predmeti kojima je osnovna namena napad.

Članom 5 st. 1 propisana je zabrana nošenja oružja, odnosno zabranjen je promet, nabavljanje, držanje, nošenje hladnog oružja i naprava koje nisu izrađene i prilagođene kao vatreno oružje.

• Mister_NO

Ово и мене занима. Добио сма швајцарски нож на поклон пре годину дана, али га не носим никад када идем по граду. Очигледно то није направа којој је основна намена напад, нити би га носио јер имам намеру да се бодем с неким.

• Рус

Mozhe se nositi noz ne veci od preko dlana vlasnika.

• Бохор

Pa šta ima da ga nosiš?
    Ja npr nosim pištolj u kolima. U kaseti stoji regularno bez okvira koji je pod sedištem. Prenosim ga sa tačke a do b i boli me kurac

• Стеван

Može da te privede i plaćaš tipa 5000, ali mora da bude određene veličine, ne može baš za bilo šta. Tako je bar meni i ortacima objasnio pandur kad su nas smarali proverom ličnih i pretresanjem jednom prilikom. Mislim da može švajcarac da se nosi.

• Firex

Hvala na odgovorima
    Stevane koja je to odredjena velicina? :D

• SokOdZove

Veličina je ipak bitna

• Skočimiš

Nema određene veličine, to je po starom Zakonu o oružju i municiji. Sada se gleda isključivo da li to može nanijeti povredu, može biti i 3 cm ali ako je oštro i može ubosti onda je hladno oružje.

Međutim, ako vas ipak i startuje pandur i nekako završite na Sudu - sudska praksa Višeg prekršajnog suda kaže da npr. bejzbol palica i nož (pa čak i kuhinjski) mogu biti hladno oružje u smislu člana 2. stav 2. tačka 7. Zakona o oružju i municiji (vidi gore), ukoliko se prvostepeno utvrdi da su bili namijenjeni za napad na nekoga/nešto. Ukoliko se, pak, utvrdi drugačije, da predmet nije bio namjenjen za napad onda se ne mogu voditi kao hladno oružje.

Ako ti treba, odštampaj ovo sebi i izađi pred sudiju sa ovim.
    http://www.pkap.sud.rs/sednica_2011_07_07_pm.html

• Ledeni

`naci mozes nosit kuhinjski ali uz kilo prsute. Meni je previse i ovih 3-4 stvari sto inace nosim, sta ce vam noz cak i ovaj svicarski?

• Valdemar

Čekaj, sad ja krenem u gljive i ponesem gljivarsku britvu, nekih osam cm sečivo, i startuje me pre toga u gradu pandur, kako on da utvrdi da li sam krenuo nekog da koljem ili da berem gljive?

• Ledeni

Ako izgledas ko navijac sa ful opremom nisi krenuo u gljive.

• Skočimiš

Pa stavi nož u ruksak i neće ti ga naći.

Ako te uhvati u tuči s nožem onda si sigurno htio ubosti nekoga, nisi htio brati gljive dok te neko bije u glavu, jelde?

• Valdemar

A ako imam ex JNA maskirno odelo? Ili izgledam kao satanista, šta znam, imam neku lobanju na majici? Jebem ti zakon kad može tako kreativno da se tumači na licu mesta.

• Analni penetrator

Valde ti si sumnjiv i bez nožda da se ne zajebavamo

• L@ki

Сваки шиљком можеш неког да унаказиш, троуглом оним за математику што смо носили у школи, шестаром. оловком..

• Ledeni

Ako se dozvoli nosenje hladnog oruzija koliko ce krvavih Meds Mikelsena setati ulicama noseci siljak za led?

• Mister_NO

Ja izgledam ko Titov pionir, znači mogu da nosim švajcarca.

• Стеван

Stevane koja je to odredjena velicina? :D

Немам појма, лик је показао рукама лол

Рецимо нешто мало веће од ножа за сечење хране.

И додао да ако хоћеш назад то што су ти одузели, мораш да пишеш захтев судији и да платиш још 15 хиљада.

• Рабин Шлома

Сваки преклопни нож је законом дозвољен за ношење. Код осталих ножева постоје неке регулације, али то зависи од случаја до случаја. У суштини, злоупотреба се кажњава, овако мање више можеш да носиш шта хоћеш. Немој само каму од пола метра носити јебига.

• AndjelkoNS

Nije dozvoljeno nositi preklopni nož uzgradu suda.

• Бохор

Ej, ne jedi govna ti

• Skočimiš

Jebote, našem narodu džaba govoriti. Izvadiš mu koji je član, izvadiš mu mišljenje, izvadiš sve i onda opet proizvoljno lupeta PO ZKONU VAKO PO ZAKONU NAKO a nit zna koji je zakon nit ikoji kurac. Srpska posla. Najgori smo narod.

• Цар

Skočimiše, moraš razumeti da prosečni krezavi srpski seljak poznaje bolje bilo koju oblast bolje od eksperta za tu oblast.

• TheVlajko

Jebote stvarno, ovde Skočimiš sve objasnio, ali džaba (ti roberto, džaba ti kavali).
    Ovaj Daunizam me podseća na jedan put kad je neko otvorio temu za pitanje "kako poslati pismo" (ne znam tačno kako se zove, samo ukucajte na guglu slanje pisma i izaći će)
    i nakon jebenih desetak stranica klasičnog vukajlijaškog spemovanja (u stilu trolololololololo) jači oblik Daunovog sindroma je i dalje sprečavao prosečnog korisnika sajta da uopšte pojmi nešto kao što je: kupiš markicu i zalepiš je na kovertu i ubaciš u sanduče ili odeš na šalter i daš pismo; iako je to na mentalnom nivou "penis ulazi u vaginu" jebote a o stvari zvanoj "penis ulazi u vaginu" je posvećeno pola ovog sajta, ali zato niko ne razume "markica se stavlja na pismo" i "pismo ulazi u sanduče".
    Jebote pa na svetu ima barem milijardu ljudi koji su bukvalno nepismeni pa rade to svaki dan (mislim na slanje pisma, ne na penis u vadžin) ali zato ovde ima takvih specijalaca kojima je to iznd svih intelektualnih mogućnosti (i da pošalju pismo, i da penetriraju).

• Dzankee

Hahahha kakva tema, kontam da su već uhapsili lika

• Thilmo

Drug moj skoro bio uhapšen zbog noža u kolima.

Poenta je u dužini sečiva, i gde ga držiš. Ako ga držiš u gepeku onda možeš da imaš i sataru.

U kabini tj u kolima na dohvat ruke mozes da imas neki perorez sa 2-3 cm sečiva.

On je imao neki od 4cm i pisali mu kaznu.

• Makaronac

Ja imam od 15ak cm pored ručne, veliki, kao vojni
    zaustavljali i vaši iz srbije i crnogorci
    niko me nije uhapsio

• Makaronac

jašta 4cm haha

• Makaronac

pa onda bi sve ribolovce i lovce u zatvor vodili haha

• Makaronac

dosta ljudi koje znam, iza vozačevog sjedišta imaju malu sjekiricu

• Makaronac

ja taj nož tu držim, ne što me je strah
    no što mi je tu pri ruci za razne stvari, ali eto i za ne daj bože
    uglavnom ribolov, roštiljanje sa rodbinom i kumovima, kad udarim neku divljač autom pa da prikoljem i tako
    čak sa njim i u badnjake idem haha
    kad ga negdje drugo ostavim, nestane bez traga

• Pajo Dačak

Imam i ja 15cm!
    EDIT: greška...pricate o noževima!

• Makaronac

Drugačije je kad te murija uhvati u gradu sa njim, recimo u diskoteci racija a tebi nož u džepu
    ili na tekme i razna okupljanja
    to treba hapsiti, koji će ti kurac u gradu nož
    da nisi pošao prut za ražnjića da naoštriš

• torazulu

Najbolje objasnjenje je "Zakon je govno i sve je ostavljeno na diskreciju pandura".
    Sto se hladnog oruzja tice apsolutno mogu da ga tumace kako hoce.

• Цар

Imam i ja 15cm!
    EDIT: greška...pricate o
    noževima!

OH TI DOSETLJIVI VRAŽE!

• L@ki

Да ли се маљ или чекић рачунају у хладно оружје?

• gonzo

Ma jok bre Laki, vode ih kao alat.

• Pajo Dačak

Nosenje hladnog oruzja
    i blagi bol u grudima
    a pesma takva
    da moze da se otpeva

• Skočimiš

Este vi retardirani jebote?

Nema određene veličine, to je po starom Zakonu o oružju i municiji. Sada se gleda isključivo da li to može nanijeti povredu, može biti i 3 cm ali ako je oštro i može ubosti onda je hladno oružje.

NEMA VELIČINE! ALO! NEMA! NE POSTOJI! NEMA DLAN NADLANICA IL DA PANDUR VADI KURAC PA UPOREDI SA NOŽOM I KAE EVO OVO JE 30 CENATA

• Skočimiš

@L@ki
    Да ли се маљ или чекић рачунају у хладно оружје?

Дрвена палица (где спада и бејзбол палица) и нож (где спада и кухињски нож) могу бити хладно оружје у смислу члана 2. став 2. тачка 7. Закона о оружју и муницији, **као и остали предмети**, уколико се у првостепеном поступку утврди да су били намењени за напад.

• L@ki

значи апсолутно све

• TheVlajko

Skočimiš opet
    OBYASHNJAWA
    B
    Y
    A
    S
    H
    N
    J
    A
    W
    A

• SokOdZove

A jel mora u frižideru da se drži? ahahahahah

Ok, odoh da spavam

• Skočimiš

Pa ako lepiš nekog čekićom koji nosiš s namjerom da nakog izudaraš automacki postane, do tad nije, jebem ga. Ako ti se nađe pri ruci kad krene čoek da te bije onda su drugi pravni instituti na snazi :D

• TheVlajko

Actually ,
    frižider je jedan od prvih mesta koje policija gleda kada pretražuje stan za bilo šta.