Posljedice Korona virusa na život normalnog čovjeka
  • Thazz Dugg

Šta mislite kakve će dugoročne posljedice izazvati Korona, a ponajprije mjere suzbijanja virusa na čovječanstvo i život pojedinaca generalno? Ako uzmemo u obzir da je broj zaraženih u SAD-u sve veći i da je dolar već počeo da pada (fluktuacije su česte, ali pada već dva, tri dana zaredom), da Ameri traže pomoć od države u ogromnim brojevima (preko tri miliona, najveći broj od 80ih). Činjenica je da se sprema ekonomski udar, možda recesija, možda i depresija. Dosta toga zavisi od toga kako će Amerikanci da se nose sa tim. Trump želi da privreda ne posustaje, demokrate žele karantin itd.

Turistički aranžmani odoše u kurac isto. Neki epidemiolozi predviđaju da će putovanja van države biti moguća tek za godinu dana, možda ni tada dok se virus u potpunosti ne zaustavi u smislu širenja. Tu već vidimo da puca turistička sezona, države koje od toga žive su najebale, prevoznici su najebali. Čitav turistički sektor propada, dakle svi biznisi koji direktno zavise od toga su ugroženi, a i oni koji zavise indirektno (kafići, putopisci).

Da li će prodaja pića i ispijanje kafa/alkohola preko Skajpa postati norma? Mnogi najavljuju da će se društvene interakcije morati promijeniti. Pitanje je kako će se ljudi moći nositi sa tim, jebeš ga, društvena smo bića, navikli na živu interakciju, evoluciono smo prilagođeni na to. Oni koji su i navikli da sjedeći životni stil sada tek mogu da najebu sa zdravljem jer nema bukvalno nikakvog kretanja. Teretane i sportski centri ne rade. Da li će vježbanje napolju postati mejnstrim? Ili će ljudi početi masovno da kupuju sprave za vježbanje i vježbaju kući? A šta ćemo sa drugim sportovima? Ukoliko se mjere vanredne situacije/stanja nastave još dva, tri mjeseca, izdraće se. Ukoliko se nastave još pola godine ili godinu, odosmo u tri lijepe u svakom smislu.

Da li će online trgovina procvjetati, a sektor dostave se enormno obogatiti? Hoće li virtuelne učionice zamijeniti prave u potpunosti? Da li će galerije/muzeji izložbe davati onlajn, a pozorište se preseliti na monitore?
    Da li će vlada početi masovnije da kontroliše ljude pod krinkom sprječavanja širenja virusa, a da će to kasnije legalizovati tiho ( https://www.businessinsider.com/countries-tracking-citizens-phones-coronavirus-2020-3 )?

Koliko dugo će ljudi moći trpjeti mjere dok se ne odluče oglušiti o naredbe vlasti? Jer već se formiraju neki "lobijI" koji navode da su mjere pretjerane, podržane stručnjacima ( https://www.statnews.com/2020/03/17/a-fiasco-in-the-making-as-the-coronavirus-pandemic-takes-hold-we-are-making-decisions-without-reliable-data/ )? Koliko dugo će biti dok se veliki biznisi ne pobune, za njima oni manji, praćeni ekspertima koji mjere smatraju rigoroznim i koji su za "stvaranje imuniteta krda"? Za njima dolaze obični građani. Sve se lako zapali.
    Kako će se odvijati migracije migranata sa Bliskog istoka i Afrike u Evropu?

P.S. Ovo su samo neka od pitanja koja mi padaju na pamet. Velikih industrija koje su bukvalno stale i koje i te kako utiču finansijski na život ljudi se nisam ni dotakao.

• Firex

Mislm da nece biti vecih posledica. Svako desavanje u svetu ima za cilj da nekome napuni dzep. Ako si pametan dovoljno izabraces pravu stranu i napuniti i svoj dzep, a ako nisi procices isto kao sto si i do sad. Msm, sve se svodi na ekonomiju i pare. Ako i dodje do veceg sranja, bice samo repriza 2008. Tkd ne vidim da ce ovo uticati na obicnog coveka nesto preterano. Godinu dve neces moci da kupis dve litre mleka, nego samo jednu. Mozda se kafic u tvom kraju zatvori, ali ne brini se, otvorice se novi. Istrazi malo ekonomske zakone i pogledaj kroz istoriju sta se sve doadjalo, mozemo da propadnemo kao drustvo iskljucivo ako dodje do svtskog rata(sto se nece desiti) ili ako nas meteor spici i obrise iz egzistencije. Ugl, ako imas muda i visak para, ulet na berzu i zaradi.

• krupovrbaski zmaj

nece se mijenjati nista osim što će biti veća nezaposlenosti i samim tim lošije svima.

• Eru Ilúvatar

ali manje staraca i bolje svima

• krupovrbaski zmaj

nismo te sreće eru.

• celt

nece ekonomija riknuti, nece pomreti 10% svetske populacije, al ce doci do preraspodele, sto se samo nadam da nece da dovede do nekih dodatnih sranja.

recimo najbolji scenario:
    prodje ovo za nekoliko meseci, spici optimizam ljude, krenu da trose novca mnogo vise nego sto su navikli, razvoj manjih firmi koje ce da opsluze to i pokupe novac, i generalno razvoj drustva, hipi gej multi kulti globalizam

najgori:
    razveze se ekonomija izmedju raznih zemalja, nepoverenje u vlade i narod, napravi mreza bilateralnih sranja pa rat postane isplatljiviji od mira, kao pre 1. svetskog rata.

• celt

ono sto mi se ne svidja je sto se ucvrscuje vlast onih koji su na granici diktature a to ne valja. ljudi su sasvim ok sa razapianjanjem "nekih drugih" kao krivim i generalno oduzimanjem prava, sto ne izlazi na dobro
    ok karantin, ok je da se i kazni neko ko krsi, ali nije ok da se "za primer" rade stvari, kao sto je recimo ovo sa sajmom. bukvalno ti vlast kaze - bolje bi ti bilo da nisi bolestan inace gledaj.
    to ne valja

• Eru Ilúvatar

hipi gej multi kulti globalizam

• Thilmo

prodje ovo za nekoliko meseci, spici optimizam ljude, krenu da trose novca mnogo vise nego sto su navikli,

Šta pričaš bre. Možda u švici.

Ovde će ozbiljno da se oseti. Pa nama je ugostiteljstvo ozbiljna privredna grana, svi zatvoreni. Kafane, resrorani, kafići, otkazano milion svadbi, rođendana i tih kuraca. A samo pogledaj kroz jedno slavlje koliko prođe pića, hrane, muzičara, konobara, kuvara.

E samo oko te jedne svadbe barem 50 porodica dobije dnevnicu. Pa kafići, kafane, restorani. Stotine hiljada ljudi je sad bez posla. I to samo u ugostiteljstvu.

Raširi sliku da vidiš u kakvom je kurcu Srbija.

• celt

pa ovo sto imamo sad, samo ljudi uzmu pa gledaju pozitivne strane pa srecni povodom toga, pa onda kao ono "self fulfilling prophecy" svima i bude bolje.
    tako nekako funkcionise ekonomija

• b

jedna rec - preraspodela... dogorelo je.

• Firex

Ugostiteljstvo ne privredjuje nista. To je usluzna delatnost sta tu nije jasno?

• celt

thilmo, nemamo mnogo stranih turista, tako da je ugostiteljstvo presipanje iz supljeg u prazno i nacin da novac predje iz dzepova ovih iz drzavne sluzbe i ITa i stavec u dzepove ugostitelja.
    ako uzmes i direkt im das deo plate iz drzavnih sluzbi, bukvalno nista neces da promenis.
    sto ce i da se desi, pasce vrednost dinara, koji ce da se nastampa kao socijalna pomoc svima koji rade u ugostiteljstvu, ako ovo potraje.
    morace tako

• Firex

Zatvaranje restorana i kafica moze da povuce na dole ostale firme(Pivarija mozda najebe npr.) ali ne drasticno

• Thilmo

Firex
    Ugostiteljstvo ne privredjuje nista. To je usluzna delatnost sta tu nije jasno?

• Thilmo

Jeste. Pivara ce da najebe.

• celt

piju ljudi i kuci valjda?

• Eru Ilúvatar

pasce vrednost dinara, koji ce da se nastampa kao socijalna pomoc svima koji rade u ugostiteljstvu, ako ovo potraje.
    morace tako

ovo se definitivno nece desiti, cak ni sadasnja vlast nije toliko glupa da ponavlja greske

• melkijades

- Tamo gde je diktatura - izbiće neredi, koji će za posledicu imati pad ili učvršćivanje vlasti.

- Zlato je u debelom padu, nafta je već grunula preko 30%, bitkoin 50% (šta god to značilo), berza samo što se nije urušila - u suštini, ovo je uvod u krizu kakvu nismo imali poslednjih 100 godina.

- Milioni će ostati bez poslova, hiljade porodica na ulici, hiljade samoubistava (jer ljudi neće znati kako da se izbore sa sranjima koja će ih zadesiti, nažalost).

- Preraspodela. Mada bogati će ostati tamo gde jesu, a velik broj njih će dodatno i profitirati.

- Farma će izaći sa nekakvom vakcinom (već je trka, i kompanije ulažu milijarde u istraživanja) - elem, prva korporacija koja proizvede kolko - tolko delotvornu vakcinu, pustiće je na tržište i milioni će poleteti da je grunu sebi u venu. Kakve će nuspojave imati nemamo pojma, al svakako nas neće učiniti stogodišnjacima i dići nam IQ na 160. Po nekim crnjim prognozama vakcinacija će biti obavezna, kao što su pokušali da odrade na Zapadu sa onim govnetom protiv H1N1 a koju ni zdravstven radnici nisu želeli da prime (zbog čega su bodobijali na hiljade otkaza).

- Ljue neće pući optimizam i nagon za trošenjem jer - prvo vratiće se na ko zna kakve poslove (ako se uopšte vrate), i drugo - neće imati šta da troše. O tome kako će da puknu zemlje koje žive isključivo od turizma, verujem da nema potrebe ni da navodim. Jednom rečju - neće biti ružičasto.

• Firex

Piju, evo ja cekam caleta da se probudi, I burazer mi je tu, pa da sabijemo 3 bombe zajecarskog sto sam kupio. 5 vece vec pijem

• Thazz Dugg

Stvari su već počele da se mijenjaju. Npr. u BiH ljudi su već počeli da dobijaju otkaze (ugostiteljski objekti). Nijedan od tih objekata ne radi, čak ni pekare/pekoteke koje su registrovane kao ug. objekti (zbog povlastica) ne rade. Policijski kordoni su na svakom koraku. Nije problem kada je neko nezaposlen, radnici ostaju bez posla kad firme propadnu, pa traže posao. Sada nemaju gdje da traže jer ništa ne radi, sem osnovnih javnih službi. Dakle, ne mogu da nađu posao. OK, država "naredi" bankama i zakupcima da ne uzimaju rentu jedan, dva mjeseca. Neko ko je ostao bez posla ne misli taj mjesec na to. Ali zakupodavac isto mora da jede i da traži rentu. Država ne može vječno da urgira + ne može vječno da isplaćuje sredstva iz crnih fondova. U jednom momentu ćemo imati cijele sektore, ako ne cijele industrije ljudi koji su bez posla. I to ne sukcesivno, kao kod automatizacije proizvodnje ili usluga, već odjednom.

Ovakvo stanje je obrnuto psihološki zatvorskoj kazni, iako ima sličnosti. Kada si pravosnažno osuđen na bezuslovnu kaznu zatvora, određen je gornji maksimum (npr. 10 godina). Znaš da ćeš ležati maksimum 10 godina, ali ti može biti zbog uslovnog otpusta određen manji rok, npr. 2/3 izdržane kazne. U ovom stanju se određuje donja granica (sve je obustavljeno do 1. aprila), ali gornja granica je maglovita i neodređena i stalno se sukcesivno povećava (naizgled u nedogled). Sad pazi sve te ljude koji su u egzistencijalnom sranju sa takvim psihičkim pritiskom bez ventila. Nema hljeba, a nema ni igara (sav sport je otkazan). Servisi za pružanje interneta i sličnih usluga neće zauvijek puštati ekstra promet bez naknade, niti će se plaćanje moći odložiti toliko dugo (maksimalno do šest mjeseci). Ne može se nigdje ni otići sa porodicom na izlet (da se tako provodi vrijeme) jer se mora biti kod kuće, a policija sve kontroliše. Dakle, stvara se situacija kućnog zatvora bez finansijskih uslova za isti i to odjednom zbog nečega za šta ljudi nisu krivi (kao npr. kod kućnog zatvora zbog krivičnog djela). Ne radi se ovdje o karantinu lica koja su pozitivna i za koja se zna da su zaražena, već za cjelokupnu državu.

Elem, već se vidi kako diktatura odlično funkcioniše. Zamislite sada stadijum vanrednog stanja i uredbi sa zakonskom snagom kao legalizacijom represije u uslovima produženog karantina, ekonomskog kolapsa i psihičkog pomračenja. Bukvalno recept za katastrofu. Ovo se piše sve dok sve te mjere JOŠ nisu ni uvedene do maksimuma i dok pandemija nije dostigla vrhunac, a u SAD-u se još nije ni zahuktala kako treba. Dakle, biće sve gore, jer policijski čas ne traje 24 sata, a gradovi još uvijek nisu blokirani. Što se tiče nepovjerenja u vlade, već se vidi na primjeru EU kako Italijani bacaju zastave EU, a kače ruske i poljske, ili kako Česi i Poljaci zaustavljaju pomoć koju Kinezi šalju Italijanima, ili NATO članice ne dozvoljavaju prelet ruskim avionima sa pomoći iznad svog vazdušnog prostora. Ako na sve ovo dodamo i medije čiji je svaki izvještaj bukvalno kao apokalipsa (i to ne samo klasičnih, već i onlajn medija), ne čini mi se da su prognoze dobre.

• Eru Ilúvatar

top tier vukajlija doomerposting

• Firex

Thilmo, ne znam da li si glup ili neispavan.

Ovde će ozbiljno da se oseti. Pa nama je ugostiteljstvo ozbiljna privredna grana, svi zatvoreni. Kafane, resrorani, kafići, otkazano milion svadbi, rođendana i tih kuraca. A samo pogledaj kroz jedno slavlje koliko prođe pića, hrane, muzičara, konobara, kuvara.

E samo oko te jedne svadbe barem 50 porodica dobije dnevnicu. Pa kafići, kafane, restorani. Stotine hiljada ljudi je sad bez posla. I to samo u ugostiteljstvu.

Brt, u ugostiteljstvu u Srbiji se ne prave "nove pare". Gradjani Srbije najvise trose, a ne stranci kao sto je to npr u Grckoj i ostalim turistickim atrakcijama

• Firex

Kao npr, ti brate dodjes kod mene na kafu danas i ja ti to naplatim 150 dinara. Sutradan dan dodjem ja kod tebe na kafu i ti meni naplatis 150 dinara. Nema novih para, postoji obrt novca, ali se ne prave nove pare. U sustini da sutradan propadnu svi kafici i restorani, nce se osetiti nista novo.

• Thilmo

Celt iz švice dolazi u bg, bukinguje hotel sa doručkom u Nišu. Ruča u kafani, časti konobara. Večera u nekom restoranu, časti konobara, časti muziku. Zove taxi, ide na splav jer je gastos, časti taxistu. Odere se na splavu, poteoši silne novce. Pijan doručkuje u brzoj hrani.

Sutra ide u restoran, udaje mu se sestra, hiljadu zvanica. Tona roštilja, lepinja, pića, muzika uzela 10 soma evra, sve pršti. Cvećara prodala šleper, torta hiljadu eura. Onaj što radio rasvetu trlja ruke. Konobari puni para. Cigančići oko crkve skupljaju metalne evre. Gazda trlja ruke, ima para za sve.

• Thilmo

E kurac. Niko od ovih iznad nema dinar sad

• Мулти

заборавио си на кобасице

• riffraff

Previse je ova korona hajpovana, ali previse.

Njemacka uveliko trazi radnike u svim bransama.

• Thilmo

Probao sam plastično da objasnim prostu stvar. Pa ako ovaj dam ti 150 din i uzmem ti 150 din i na nuli smo, skapira nešto.

• celt

bice bre ok jbt, koj vam je
    ajde bre za te crne scenarije i ta sranja, ako dodje do toga, ne znam koja drzava nece da kaze "ok, zajebi ove karantine veca steta nego korist"

bukvalno svim ovim merama stitimo stare i bolesne (prosek starosti umrlih u italiji je oko 78god). pravo da vam kazem iznenadjen sam koliko je drustvo globalno uznapredovalo da se i sekira za to. to je dobar znak, jbg, ako stiti one od kojih i nema neke koristi stitice i one od kojih ima

• celt

mada u pravu si za ovo tilmo sto kazes, od toga sto su slali ovi gastarbajteri sto donose pare i bolesti kuci ima prihoda u srbiji. zaboravio sam na to.

• Firex

Celte, koliko puita dodjes u Srbiju i jel ostavis svaki put 10 hiljada eura kao sto tilmo navodi?

• Firex

Ja dajem muda na panj da je odgovor ne

• Thazz Dugg

bukvalno svim ovim merama stitimo stare i bolesne (prosek starosti umrlih u italiji je oko 78god). pravo da vam kazem iznenadjen sam koliko je drustvo globalno uznapredovalo da se i sekira za to. to je dobar znak, jbg, ako stiti one od kojih i nema neke koristi stitice i one od kojih ima

Ovo će biti jedna od tema PragerU sutra, pa ko hoće, neka ih nađe na YT, biće na kanalu. Da li live ili ne, to ne znam, ali za sutra je najavljen video.

• riffraff

Majko mila, stace ekonomija zbog neke bolestine. Ljeb ti jebem mjesta sravnjena sa zemljom se oporave lagano a sjebace ga neka bolest.

Kroz mjesec dana cudotovorno ce biti pronadjen lijek koji je 90% isti kao i neki tamo stari, i lijecice simptome za 3-5 dana kao neki antibiotik, pred zimu vidi cuda dolazi nam i vakcina.

Vidimo se do novog virusa, ko je iskoristio ovu medijsku kontrolu stanja svijesti da obavi bludne radnje - obavio je, ko nije vise srece 2022. kad nam dolazi mers-2-22.

Mark my words.

• Thilmo

Dam ti 150 din, uzmem ti 150din.

Ekonomija u malom prstu.

• Firex

Dam ti 150 din, uzmem ti 150din.

Ekonomija u malom prstu.

Sta si hteo da kazes? To je ugostiteljstvo u Srbiji

• melkijades

Ne stvarno, znam da su sarkazam i sprdnja jedino za šta umemo da se uhvatimo (na ovom čudnom sajtu svakako), ali ovo nije prvi ekonimski krah koji nailazi. Bilo ih je vazda, manjih i većih, i u svakom vladaju jednaka pravila. Tu nema odstupanja. E sad, ovaj put je razlika u tome što je berza zaduženija nego ikada (mehur na čije pucanje stručnjaci upozoravaju zadnjih 10 godina), i što je svetska ekonomija do te mere globalna, da ne možeš da se zaštitiš u svom dvorištu. Čije su fabrike u kojima rade svi ti ljudi, domaće? Ne. Na prvi znak uzbune, spakovaće se i otići, a radnici su svejedno ugovorci.

Masa nekih stvari se dogadja. Trećina svetske proizvodnje bazirana je u Kini (koja je mahom stala, i pored truda da ne izgleda tako), nato pomera vojsku bliže Rusiji, što je očigledno, polovina planete sedi u kući i deo je ko zna kakvog eksperimenta. Ono - popucaće firme, brakovi, pojedinci - finansijski i psihički. U Africi naprimer, više od 300.000.000 ljudi zbog ovoga nema ni jedan obrok dnevno, mahom dece.

• Firex

Izvuci ce Trump i senat Vol strit. Nisu degenerici da ponove 2008. Napumpace 900 milijardi u berzu i spasce je. Uvesti nove regulacije malo jesti govna. Pa za 10 godina opet isto

• Thilmo

Ali kad das 70din a ne vrati ti 70din, to je devalvacija.

• celt

znaci bukvalno, za 4 meseci ima da se zaboravi ovo. na najgori moguci nacin, da umesto da se trigerujemo sto kinezi jedu sismise, naci cemo nesto drugo da se sekiramo za to i za 10 godina izlazi neki novi sars, posto jebi ga statistika.

• riffraff

Kopiras me celt

• melkijades

Celt o kojim državama pričaš? Komplet zapad je u rukama kompanija i korporacija, njima će biti do jaja. Političarima takodje - sjahaće s vlasti i prepustiti vladavinu drugarima, narod će malo živnuti u očekivanju promena na bolje, niko neće ići na robiju zbog bilo čega i sve ko pre 10 godina, sam o malo gore po ljude.

• Firex

Thilmo rodjace. Kapiras li ti da je ugostiteljstvo u Srbiji samo obrt novca. Ne prave se tu nove pare

• melkijades

E da, Tramp je već upumpao tri milijarde u volstrit, ali ko zna na šta će otići taj novac. Mahom u džepove kao i 2008e ofkors.

• Firex

Pa ako kapiras sta te onda boli kurac da li ce se pozatvarati kafici i restorani? Mrzi me da nalazim post gore ali si se bas usrao mogu da primetim

• melkijades

Koliko ljudi radi u kafićima i restoranima, i koliko porodica živi od tih plata? I svih ostalih koji dobijaju nekakav novac od tih plata - stanodavci, taksisti, apoteke, kiosci?

• Firex

A da, ja sam zaboravio na zakon koji kaze ako si ikada bio zaposlen u ugostiteljstvu ne smes vise nigde da se zaposlis, nego si osudjen da crknes

• Firex

Brate ako ne mozes da se zaposlis kao konobar, jel ces da se zaposlis neghde drugde ili ces da crknes?