Primat SAD-a u svetu
  • Sevastokrator_95

Mislite li da se bližimo kraju američke dominacije u svetu?

Par argumenata pro:

- Trampova politika "America First" koja ih je donekle udaljila od drugih zapadnih saveznika
    - 105k mrtvih od korone trenutno
    - ekonomska recesija i desetine miliona nezaposlenih
    - kao posledica ovog gore, rastuce rasne i socijalne tenzije i nemiri

Ili cenite da je ovo privremeno i da će jahati još dugo?

• Eru Ilúvatar

privremeno je, samo ce biti raspodela bogatstva gde ce jos vise korporacije bogatiti se na racun preduzetnika

• Earthworm Jim

Daj sevaste da budemo realni ne lozi se lol

• celt

amerika nikad i nije nesto imala za cilj dominaciju svetom kao sto mali perica politicar ili nemci '39 zamisljali dominaciju svetom. sve je u redu, dokle god se igra po pravilima koja su postavljena jos sa industrijsko-trgovinskom revolucijom, 1700-1800 sa prvim velikim strukturama (corporations maaan) koje boleo kurac za naciju i pripadnost i ostale gluposti na sta se lozi svetina.
    koliko vidim, ne samo da ne gube primat, nego sve veci broj ljudi u svetu igra po ovim pravilima a sve manji pokusava neke komunizme i ostalo, sta god da je.

u principu, ono sto nemas ne mozes da izgubis tako da kul su amerikanci.

• krupovrbaski zmaj

već 200g se prica kako ce amerika propasti, a oni postaju samo moćniji.

• Mister_NO

Hahaha a sad likovi neki i likuše koji su bili 2008. u fazonu fuj lažne patriote lome moj Beograd, kradu patike, bole ih kurac za Kosovo, hoće samo da plačkaju su sad u fazonu tako je ugnjeteni mali crnci samo uzimaju šta je njihovo!

https://www.youtube.com/watch?v=ljS_W-pRxeA

• хезно

Primetio sam da se ponajviše anti-srbi javno solidarišu sa crncima i izbacuju to na društvene mreže... Iako se i ja slažem s njima, ali ne sa nasilnim protestima, neću vala da izbacim na insta blacklivesmatter... A montenegrini koji mene ne podnose jer sam Srbin svi to izbacili. Bunch of hypocrites

• krupovrbaski zmaj

crnce moze da voli samo zestoka antifa ili onaj ko ne zivi sa njima i dosadno mu je u zivotu.

• Mali Mujo

Ovo je i onako cisto politicka igra, boli nekog kurac za crnca sto je poginuo, crnac je samo David Dragicevic za bogate

• krupovrbaski zmaj

vjeruj da se demonstranti stvarno loze da su crncima ugrozena neka prava.

• Mali Mujo

To znam, podrazumijeva se, vise se odnosilo na ove proteste generalno, jer pretpostavljam da su oni i pokrenuli temu.

Crnci u Americi (cast izuzecima) se ponasaju bukvalno kao jebene zivotinje, svako da je policajac tamo bi bio na oprezu, al dzabe, uvijek se nadju neki retardi sa magicnim rijecima *oppression* i *racism* jer sve je danas rasizam

• Sevastokrator_95

a sta mislis, zbog cega se ponasaju kao zivotinje?

• Mali Mujo

Jer su neobrazovani, jer su siromasni, jer se radjaju iz *nut n' go* jebacine itd. I Obama je jos pricao o tome, kako treba raditi na tome da se upristoje.

Sto svakako ne opravdava predstavljanje njih kao jadnih malih zrtvi, a drzave i policije kao rasista.

• krupovrbaski zmaj

isto ko i cigani kod nas.
    ne zele obrazovanje, nego misle da su oni najpametniji.

• Sevastokrator_95

Jer su neobrazovani, jer su siromasni, jer se radjaju iz nut n' go jebacine itd.

pa da, al zbog cega su oni neobrazovani i siromasni, a belci (u proseku) nisu?

• Sanitarni čvor

bukvalno svi sa kojima sam pricao,a da su bili u americi ili da su ostali tamo kazu da crnci nista ne rade.grbave i prave sranja citav zivot.
    uostaolm,do pre nekoliko decenija su ih belci jebali,pa im ovi sada malo vracaju.
    skroz bi mi crnci bili kul u ovoj prici da nemaju na svojoj strani liberalne pedercine.
    u svakom slucaju,povremeno u americi dodju odredjene stvari na naplatu.

• celt

u principu ne mozes mnogo da ocekujes od populacije kojima su babe i dede vec maltene bili robovi.
    sto je najgore, mozes ovo da ispravis brzo pozitivnom diskriminacijom, al to brzo je tipa 150 godina, a ti onda vidi jel je fer sto crnci dobijaju npr bolja mesta u skoli zato sto je tvoj askurdjel bio robovlasnik njegovom.
    to stanje ce bilo takvo i bice dugo isto kao sto je danas u americi. mnogo dugo, generacijama, dok se ne izjednaci.
    tako da nije ovo prva kriza povezana sa rasizmom kroz koju je prosla i kroz koju prolazi USA.

sve ovo pricam zato sto gledas vesti i cini ti se, evo samo malo, i propade ceo kapitalisticki sistem, posto to tako ide obicno :)

• celt

trenutni sistem se ne plasi ni kine, ni rusije, ni bilo koga, i speman je glatko da preda primat, dokle god igras po istim pravilima i saradjujes (pogledaj kinu). globalizacija sasvim fino funkcionise.
    sa druge strane probaj samo da pomislis kako ces da razbijes postojece strukture moci na silu i da pravis nove na silu, i dobices svu mogucu vojsku na sebe, a kao svu mogucu mislim bukvalno svu, i amerikance i ruse i evropljane i gradjanski rat i sve redom da se kao medjusobno biju, ali u principu samo guse ekstreme.

trenutno stanje je da velike sile, velikim sranjem ulaze u mnogo losu kocku, gde i ako dobiju, najverovatnije ce da budu ukupno na gubitku. samim tim, nece se menjati nista drasticno i na brzinu. sto je dobro.
    nadam se da ostane tako.
    recimo da nesto oko nafte i energije mozda moze da pojebe jednacinu gde se mozda bude isplatilo nekome da napravi veliko sranje, ali umesto sto prizivamo to valjda bolje da se nadamo da ne bude.

• Mali Mujo

pa da, al zbog cega su oni neobrazovani i siromasni, a belci (u proseku) nisu?

Proslost, odnosno sad vec tradicija, jer traziti dan danas opravdanje u tome je kao ona nasa prica "Tito je kriv" koje se debili drze i dan danas iako Tito trune u zemlji vec 40 god, al nebitno sad.

Nije niko dovodio u pitanje da li je bilo rasizma, da li ih je rasizam sjebao ili bilo sta takvo, radi se o pricama da su danas diskriminisani, i to od strane drzave i policije

• DP

Kelte to se ne zove pozitivna diskriminacija nego afirmativna akcija.

A nisu bas babe i dede bile zive 1861, tj mozda al pod uslovom da su i otac i djedo pravili decu sa 75 godina

• DP

Inace, sve ovo ce biti kratkog daha, policajci koji su gusili coveka ce biti drakonski osudjeni, vodje protesta dobice lovu i smirice se sve. Doni T. ponovo pobedjuje novembra jer mu je alternativa senilni gospodin

• celt

hiperbola malo jbg. ne menja ostatak price

• DP

Crnci malo divljali sto bili zatvoreni zbog koronku, a da nemaju pare i da ih pucaju su navikli.

• Sevastokrator_95

sve bi to bilo okej mujo, da danas zaista nema insitucionalnog rasizma u americi i da vlast i sistem nisu represivni

to sto u zakonima pise da su svi ljudi jednaki, ne znaci da u praksi to jesu, ko sto ni srbi na kosovu nisu jednaki s albancima

ovo sa flojdom je samo jedan od gomile primera; da li iko misli da bi bilo protesta ove razmere da je u pitanju samo izuzetak?

• Sanitarni čvor

crnci protestvuju jer zele da uniste republiku srpsku.

• Sevastokrator_95

ali ova tema je svakako vise posvecena geopolitickim posledicama trenutnih sranja koja su zadesila ameriku i ostatak sveta i ne znam sto me je par ljudi optuzilo da sam se nalozio da ce amerika da padne, kad sam samo postavio pitanje, a nisam ni izneo svoj stav

moj stav je da amerika svakako nece da izgubi status svetske velesile, ali mislim da polako prolazi vreme kada je bila jedina takva velesila i da ulazimo u period gde ce biti bar jos jedna sila otprilike podjednakog uticaja (kina)

sto ne znaci naravno da ce to nalikovati hladnoratovskim vremenima jer, kao sto neko rece, sad su svi prihvatili pravila igre i ovo nece biti toliko sukob oko ideologije i razlicitih ekonomskih sistema, ali verovati da amerima zbog toga nije stalo do dominacije koju imaju je pomalo naivno

• Mali Mujo

da danas zaista nema insitucionalnog rasizma u americi i da vlast i sistem nisu represivni

sources: trust me, dude

Konkretno za situaciju policija vs crnci, nema veze sa rasizmom vec sa cinjenicom da su crnci npr zasluzni za 52% svih ubistava u Americi. A ni sa drugim zlocinima ne stoje mnogo bolje. Znaci nije rasizam, vec zdrav razum. Da ti lupi samar 5 random ljudi sa plavim patikama u kratkom vremenskom periodu, poceo bi obracati paznju na svakog ko ima plave patike. A ovde se jos ne radi o samarima nego o pistoljima, nozevima i cemu sve ne, morao bi policajac biti potpuno retardiran da zanemari to.

A protesti ove razmjere su sa ciljem i onako, nadam se da ne vjerujes da je ovo stvarno narod samoinicijativno ustao da se pobuni odjednom

crnci protestvuju jer zele da uniste republiku srpsku.

Da, zbilja, podsjetimo se jednog od dogadjaja kad je preko 50% vukajlije ispalo glupo i izduvalo kurac, na kraju cak i Plidu koji je musliman priznao da sam bio u pravu. Ili si toliki daunovac da i dalje mislis da je ono bilo random i na inicijativu naroda?

• Sanitarni čvor

ti i plidu ste znak da si u pravu.odlicno.
    belac ubija crnaca u americi je protest za bogate, siromasni ekvivalent je na balkanu, u bosni.
    dodo odbrania

• Скелетор

Crnci u Americi jednostavno ne razumeju ili što je možda još i gore - ne žele da razumeju koncept ''crnca''.
    To znači da on kapira da je nigga i tako se ponaša, umesto da se ponaša kao prosečan belac (ne rednek i sl) čiji je kodeks sociološkog ponašanja prihvatljiv svim rasama (zar ne? misim, pogle evropu), jer niggas SAMOSTALNO ne umeju da se ponašaju brate mili, nema ko da ih poduči u getoima jebiga, samo geng brateu samo moskri samo daj daj daj madafaka. Grubo rečeno ofc.

''Hej, ja sam crnac, šta je ovo ljudi moji, represija represija, ugnjetava me pandur a pošo sam za cigare''.
    Pa sigurno da će te ugnjetava pizda ti materina klošarska kad si prošle godine bio privođen zbog nelegalnog posedovanja oružja u kolima i ko zna šta sve imaš u dosijeu zvaničnom i maloletničkom. I još se kurčiš i busaš ko gorila kad ti priđe pandur da te legitimiše jer jbg, imaš tu tetovažu genga posred jebenog čela i pola kila platine u ustima.

• Mali Mujo

ti i plidu ste znak da si u pravu.odlicno.

Cekaj, to znaci da? Ahahah krv ti jebem, ovo je previse autisticno cak i za Vukajliju, samo na osnovu ovoga mozes lagano dobiti onu karticu za hendikepirane sig

• Carl Cox

Crnci u americi = cigani u srbiji, samo koriste kvote i bune se.
    Change my mind.

• Carl Cox

Izraz crnci pripada kolektivitetu, smrt ovog crnca je ubistvo, i treba da idu u aps.
    Eto, to je sve. Nema nista dublje od toga.

• Sevastokrator_95

Konkretno za situaciju policija vs crnci, nema veze sa rasizmom vec sa cinjenicom da su crnci npr zasluzni za 52% svih ubistava u Americi. A ni sa drugim zlocinima ne stoje mnogo bolje. Znaci nije rasizam, vec zdrav razum. Da ti lupi samar 5 random ljudi sa plavim patikama u kratkom vremenskom periodu, poceo bi obracati paznju na svakog ko ima plave patike.

Sta je zdrav razum? Da panduri treba da imaju poseban odnos prema crncima jer crnci pocine vise zlocina po glavi stanovnika? Jel ti decko citas sta pises?

• Скелетор

Crnci u americi = cigani u srbiji, samo koriste kvote i bune se.
    Change my mind.

Pa da, cigani se ponašaju ko cigani i ne očekuju da budu društveno prihvaćeni jer ne jebu da se ponašaju normalno jer su cigani i boli ih kurac šta se misli o njima. Jer, ciganska posla.
    Crnci se ponašaju ko crnci ali za razliku od cigana ovi očekuju da budu društveno prihvaćeni.
    E PA NE MOŽE TAKO

• Mali Mujo

Da panduri treba da imaju poseban odnos prema crncima jer crnci pocine vise zlocina po glavi stanovnika?

Ne bas prema svim samo zato sto su crni, ali prema ovim klosarima iz geta i sl naravno da da. Normalno je da ce biti oprezniji kad su oni u pitanju, da ce ih cesce pretresati itd. Nije normalno da ih tuku, gaze, ubijaju itd bez razloga, podrazumijeva se.

I da uzmu da maltretiraju nekog normalnog crnca koji izgleda i ponasa se kao ljudsko bice, naravno da nije ok niti ce kad biti

Ali morao bi biti retardiran da ignorises cinjenice zbog politicke korektnosti. Cak i kod nas ovi sto se zalazu za prava cigana se ipak uhvate za novcanik kad vide iste u guzvi, jer toliki debili nisu. A nepotrebno reci da su ulozi tu neuporedivo manji.

• Sevastokrator_95

Pa ne znam u kom univerzumu ti zivis, al ovde se upravo i prica o gazenju, prebijanju i ubistvima ljudi, a ne o tome sto je neki pandur pretresao nekog bez opravdanog razloga ili sto nije bio najljubazniji. To ne vidi samo onaj ko nece.

• krupovrbaski zmaj

ko god se vratio sa work and travela imao je 100 priča o tome kakvi su crnci klošari i divljaci.

• Sevastokrator_95

To o cemu vi pricate je posledica katastrofalnih socijalnih razlika koje postoje tamo. Sta se nudi average crncu kao realisticna opcija u zivotu, a sta average belcu? Jel moze average crnja da plati sebi visoko skolovanje u Americi? Jel moze da sebi priusti dobar posao i zdravstveno? Ili je to ipak lakse average belcu?

Nisu crnci takvi kakvi su zbog svojih bioloskih karakteristika majku mu, vec zbog drustvenih okolnosti u prethodnih 200 godina (koje su u zadnjih 50 neuporedivo povoljnije za njih, ali i dalje lose). Ne mozes citavu jednu populaciju drzati pod lancem 100 godina, pa onda uvesti segregaciju jos 50, pa onda im das neka normalna prava i kad vidis da nije ispalo kako si zeleo, onda krenes da im uskracujes ta prava jer ih zloupotrebljavaju. Za emancipaciju crnaca (pa i cigana) je potrebno mnogo vremena i strpljenja. Ako vremena i strpljenja nema ,vec se sve resava pendrekom, onda niti ce do te emancipacije doci, niti su ovi koji ih emancipuju sami emancipovani i nesto bolji od njih.

• Eru Ilúvatar

To o cemu vi pricate je posledica katastrofalnih socijalnih razlika koje postoje tamo. Sta se nudi average crncu kao realisticna opcija u zivotu, a sta average belcu? Jel moze average crnja da plati sebi visoko skolovanje u Americi? Jel moze da sebi priusti dobar posao i zdravstveno? Ili je to ipak lakse average belcu?

ovo nije opravdanje za to sto pocine preko 50% ubistava, po toj logici bi kod nas unutrasnjost srbije bila ratiste
    https://storage.googleapis.com/conservativereview/2019/10/50e84488-interracialviolentcrime.jpg
    pretpostavljam i ovaj klinca sto je bacio s terase da je za to krivo to sto je rodjen siromasan

• Sevastokrator_95

Ne radi se o opravdanju zlocina i o tome da sad nekog treba abolirati jer je pocinio zlocin. Radi se o tome sta treba i sta se moze uciniti da bi drustvo bilo bolje i da bi se i ponasanje crnaca promenilo. Jel stvarno mislis da ce pendrek to da resi?