Ima pjesama koje obožavam samo zbog teksta i u mnogim pjesmama koje volim jako obraćam pažnju na tekst. Ali moram priznati da u većini slučajeva uopšte ne obraćam pažnju na tekst, bilo da je pjesma na srpskom, bilo na engleskom. Čak mi se nekad zna desiti da mi pjesma koja mi se sviđala, postane bezveze kad obratim pažnju na tekst i skontam koliko je glup, a isto tako pjesme koju su muzički slabe, počnu mi se sviđati kad skontam koliko im je dobar tekst.
Mada u globalu, mislim da nedovoljno obraćam pažnju. Naročito ako slušam muziku dok radim nešto drugo. Muzika mi se podsvijesno prima, a o tekstu uopšte ne razmišljam. Malo je to površno, ali jebiga. Jel i kod vas slična situacija?
Prvo moram da se naložim na pesmu da bih joj akktivno slušao tekst ili muziku, nebitno.
Kombinacija reči i muzike mora da stvori neku hemiju koja mi odgovara kako bih na pesmu obratio pažnju.
Kod hemije mi nisu bitni kompleksnost i kvalitet.
Pesma može da vrti dva akorda i ponavlja 4 stiha 3 minuta, ali ako to radi na pravi način, može da bude najbolja na svetu u tom trenutku.
Isto tako, pesma može biti mutirani spoj Čajkovskog na dopu i Bodlera na šljivovici, a da ne ostavi nikakav utisak.Meni je bitna ta nekakva hemija kao glavni katalizator emocije.
- M
Trudim se da pokušam da razaberem šta pjeva neko na engleski, ali često bezuspješno. Inače, muziku najviše slušam zbog melodije, a glas mu dođe ka' neki dodatak, još jedan instrument.
I tried to be part of the scene -
Bought all the records and magazines -
But all the kids they put me down -
laughed and said I was a clown -
Said they didn't want me around -
Made me feel so all alone -But now I'm back with a bang -
I've got my own leather gang -
And all of them are men -
And denim's back again -And I am - And I am -
I am a denim demon -
Got my own congregation -
I am a saint for seamen -
And I am - And I am -
I am a denim demon -
You've got my penis steaming -
And your asshole screaming : HELP! -The day is black, the night is white -
The disco sun it shines so bright -
Protruding buttocks left and right -
I draw my sword prepared for fight -
The stench of piss reveals your fright -
Your asshole is in for a ride -But now I'm back with a bang -
I've got my own leather gang -
And all of them are men -
And denim's back again -And I am - And I am -
I am a denim demon -
Got my own congregation -
I am a saint for seamen -
And I am - And I am -
I am a denim demon -
I've got my penis steaming -
And your asshole screaming : HELP! -Outside of society - Good Head ! Good Head ! - 4x -
OUTSIDE -
- Пд
Удубљујем се у текстове и сматрам да ако фронтмен бенда нема шта да каже песмом , онда и не треба да је пише...

Hmmmm, dobro pitanje... Sjecam se da smo imali muzicko u osnovnoj skoli i dobili smo novog nastavnika koji je pokusavao, trudio se da nas odvoji od narodnog smeca, govorio nam je da slusamo izvornu muziku, klasicnu itd, i pored toga je rekao 'Daj bre obratite paznju na tekstove pjesama, na sta to lici' i od tada ja obracam paznju na to, inace rekla mi je jedna drugarica da sam vazda nenormalnu muziku slusa', tj stranu neku, ja se nisam sjecao toga :) Uglavnom slusam tekst i udubim se, ponekad mi dodje i da zaplacem cak :)

Hehe stvarno npr. Dilan se skroz oslanja na tekstove.Glas mu je vise neka vrsta zavijanja,a muzika nista posebno,ali zato tekstovi odlicni :)
Meni je tekst bas bitan,kad cujem neku pesmu koja mi se svidi ja uvek pronadjm tekst.Ne mogu da volim neku pesmu,a da nemam pojma o cemu se u njoj govori.- P
Meni licno je tekst pesne izuzetno bitan, ali nije presudan. Recimo, Djordje Balasevic ima fenomenalne tekstove, ali taj covek ne peva nego recituje!
Kada sam pocinjao sa ucenjem engleskog, fascinirali su me odlicni tekstovi pesama Backstreet Boys-a... Hm, ipak su to bile devedesete. ;)
Dobar tekst može lako da se napiše/ukrade, ali kvalitetnu muziku je teže stvoriti.Није баш тачно. Тачније, није уопште тачно. Добар музичар који све може да одсвира може било шта да створи за тили час, а још лакше да украде. Штавише, много се више краде музика него текст, јер нпр. риф за који мислиш да је украден не можеш да изгуглаш. :)) Текст свакако можеш.
И нетачно је да добар текст може лако да се напише. Мада, опет, можда ти причаш из личног искуства, па имаш гомилу добрих текстова у неком тефтеру. Ако је тако, дај неки, 'леба ти, имам гомиле идеја з амузику, а са текстовима кубурим. :)

Apsolutno su podjednako i bitni i teški za stvaranje (mada je stvaralačka moć poprilično individualna, pa dosta varira), samo se lakše love kradje tekstova.
I Džimi, može da se gugla i rif, samo malo teže. :) Sa ostatkom posta se slažem.
EDIT: mada i sa tim, jer je retko ko toliko zaludan da piše tabove pa ih gugla. :)
- M
In the dark of the night I search for
the mindless wretches of society
To drink of their blood and feast upon their flesh
Time to break cause you'll never take this
Lots of stiffs and blood, what a sickening mess
Feasting on the blood of the insane
Here's another tale of the fucking deranged
Psychotic - violent another one dead - blood clotted
Lust for blood a need for insanity
Die in the slaughter - time to tap an artery
Brain withered another empty thought
I will kill again and never be caught
Face to face with the monster of hate
Another victim - another piece of meat
Time to kill no one gets out alive
Another scream - another mother fucker dies
First I kill and then I feed - can't deny my blood lust need
A son of a bitch 3rd generation
Schooled in the art of human strangulation
Only one thing will control my pain
That's to drink the blood of the insane
My need for blood - drives me to kill
Another dying - bleeding for my lust
Feed on the dead - feed on the dead - feed on the dead
I've got to get the blood flowing
Just a bit of guts and gore
Indulgence in the blood of freaks
Take another dose of the bloodlust
To rip apart and shred the dead
Teeth stuck in - another victim
Blood bath - I'm gonna kill again
I am the walking dead
Concentrated hate and fear and pain
Inside of me the same
It's gonna go on and on and on
A new life is born
Broken bodies start now rotting
No way to stop the feeding
Only one way to control my pain
Feasting on the blood of the insane
My need for blood - drives me to kill
Another dying - bleeding for my lust
Feed on the dead - feed on the dead - feed on the deadJa se mnogo udubim.

Hey, That's No Way To Say Goodbye
I loved you in the morning, our kisses deep and warm,
your hair upon the pillow like a sleepy golden storm,
yes, many loved before us, I know that we are not new,
in city and in forest they smiled like me and you,
but now it's come to distances and both of us must try,
your eyes are soft with sorrow,
Hey, that's no way to say goodbye.I'm not looking for another as I wander in my time,
walk me to the corner, our steps will always rhyme
you know my love goes with you as your love stays with me,
it's just the way it changes, like the shoreline and the sea,
but let's not talk of love or chains and things we can't untie,
your eyes are soft with sorrow,
Hey, that's no way to say goodbye.- a
Naravno da se udubljujem. Pesma bez teksta se zove instrumental i nije pesma, a sad ako je neko dobar tekst i poruku spakovao u tako ograničenu formu na par minuta muzike i dobrog gruva ili melodije, to je već vrhunsko delo.
Pisati da se sluša pesma isključivo zbog muzike je kao gledati film zbog specijalnih efekata. Glupost. Znam muslimane koji režu vene na pesmu Vidovdan, ja ih pitala znaju li uopšte o čemu se tu radi, kaže pojma nemaju. Ili kad mi prijateljica kaže da joj je omiljena grupa Partibrejkersi a ne zna nijedan tekst, šta onda reći drugo?
Pisati da se sluša pesma isključivo zbog muzike je kao gledati film zbog specijalnih efekata.Врло ограничен став, ако узмемо у обзир чињеницу да долази од неког ко каже да је завршио средњу музичку школу. Као што рекох у једном од првих постова, музиком се понекад може изразити много више од текста, нарочито кад су емоције у питању.
- a
Kako rekoh-instrumental ili kompozicija nije isto što i pesma.
Vrlo ograničeno razmišljanje za naziv teme u ovom slučaju. 
I jedno i drugo je bitno, a sve zavisi od boje glasa, nacina pevanja, brzine itd. Na primer meni je super Dilan ili Balasevic, ali volim da cujem i cist instrumental, tipa Buckethead, nesto klasike ili nesto tipa Shine on you crazy diamond. Ovo mi je mozda u prvih 5 najboljih stvari koje sam ikada cuo, a nema uopste teksta
- a
http://www.youtube.com/watch?v=7kpy7mLe1CY
evo kontroverze odlična popara, odličan i tekst, samo pogrešni ljudi pevaju 
A jes', bra'o.... ja sam je pomiješa' sa ovom
http://www.youtube.com/watch?v=AeeH7ExQ1PE- k
Meni je jako bitan tekst pesme. Zapravo i biram pesme koje ću slušati u zavisnosti od toga koliko njihov tekst ima sličnosti sa stanjem u kom se nalazim ili mojim osećanjima. Zato i nemam omiljeni bend, pevača ili pevačicu, nego isključivo pregršt dragih pesama od raznih izvođača, koje me podsećaju na neke bitne trenutke i situacije.
- a
http://www.youtube.com/watch?v=uHhGD-OjsPs&feature=related
Đe se neš udubit u ovo, vanvremenska i vazda aktuelna. - a
Genijalnost u punom sjaju
http://www.youtube.com/watch?v=yHlWaS8Tnyo 
Obraćam pažnju na tekst isto koliko i na muziku. Jebem li ga. Tekst i muzika moraju da budu uravnoteženi, u pristojnoj meri. Koliko god pesma bila muzički dobro odrađena, loš tekst zna da me odbije. Isto tako, tekst i Dilan da je pisao džaba, ako mi testeriše glavu teheranska muzika u izvođenju Ace Lukasa.
Ne znam, kad bolje razmislim, možda mi je ipak malo lakše da se isključim iz teksta nego muzike, ali ako su i jedno i drugo u granicama normale, podjednako obraćam pažnju na njih.