- K
Lep dan danas, pa sam hteo da vas pitam kakva su vaša iskustva sa ovom bratskom zemljom?

odlicna tema rispektara pliduune ceo dan targetujem gde da pejstujem ovaj link
https://www.instagram.com/reel/Cvm_c-yr1Oo/?igsh=NzA3dWl1NXhoYTVj

Grčka zakon. Ako hoćete pravu Grčku, bez prilagođavanja Englezima sa fensi pizdarijama, bez osećaja da ste na morskoj verziji šabačkog vašara kao u Paraliji ili na Kasandri, đe su trv domaćini, prelepa klima, milion plaža i hrana jebe keve idite na Tasos. Samo izbegavajte Limenariju, jer je u sezoni vazda haos u saobraćaju. I ni za živu glavu ne idite na mermernu plažu.
- P
Bata Sale be like:
Dodji u Tasos, do do dodji u Tasos
- P
Da li ste mislili:
O S T R V O
S
T
R
V
O 
Kad bejah mali Leptokarija mi je bila skroz ok, čak i sa onom travuljinom na svaka 2-3 dana. Zgodno je ako ti je baza za 2-dnevno planinarenje na Olimp.
Kad postadoh malo matoriji, videh dozu Crnogorštine u Grcima tu u Leptokariji: pregradjuju plaže, ne daju da legneš bez ležaljki (čitaj: bez dnevnice), hrana nije bila skupa (uvek možeđ da nadješ neki lep restorančić gde nas vole, ili bar ne mrze).
Skijatos mi je bio top provod. Ako ideš svojim autom verovatno je i bolje. Gorivo jeste skuplje ali obilazak celog ostrva je neprocenjivo iskustvo. Ja sam išao na foru, par dana iznajmljivanje auta, par dana bus/autostop, a par dana pešačenje, + oni obilasci ostrva brodićem (gde auto nije mogao da dosegne). Ima plaža za svačiji ukus.
U zadnjih par godina 2x sam išao na Tasos. Bio sam u gornjem levom delu ostrva (Pahis se valjda zove taj deo) milina... ima par uredjenih plaža sa prirodnom hladovinom, a ima i jedna divlja plaža tu u blizini koja je meni medju najboljim plažama na kojima sam bio. Obala pesak, onda udješ u vodu i hodaš po nekoj steni 20m (kao da je neko izbetonirao dno mora) i onda opet ulećeš u pesak. Od one stene pod nogama sve je svetlo oko tebe. Imaš osećaj kao u mermeru da se kupaš.
Sa druge strane ostrava su one popularnije plaže. Ja sam bio sam na jednoj (ustvari su 2 koje deli nekakva prevlaka, kao St.Stefan recimo, samo što ova plaža desno je kao popularnija). Tu je plaža sitan kamen i prilično je velika ta laguna, ali dolaze (pre)često neki brodići na izlete (da im se okupaju putnici) pa onaj njihov miris benzina kad dolaze i odlaze baš zna da uništi ugodjaj. Na južnoj strani ima stenovitih i peskovitih plaža.
Lepo i za sinlg i za family kombinacije.
Prvo pravilo ljetovanja u Grckoj je da ides gde ima sto manje nasih.
Nekad se to moglo naci cak i na Halkidikiju, sad tesko. Al razlika je uvijek bila nebo i zemlja, ne samo po ostalim turistima na taj ocigledan nacin, nego i po Grcima kako se ponasaju, po cistoci ulica, plaza, usluge po lokalima itd, sve je drugacije.
- S
xaxaxa dobar mim

Ono, lepo čovek napisao: Iskustva iz Grčke.. to što sam ja to protumačio iz aspekta letovanja tj. mora, a ne iz istorijskog/ pravoslavnog aspekta, to je moj problem.
Elem, Skijatos ima neku planinu i tamo pri vrhu se nalazi manastir do koga ide autobus (2.5e valjda beše karta). Taj manastir je napravljen da bude kao muzej. Tu se čuva neka Grčka zastava koju su krili tokom turske okupacije i mnogo im je bila bitna za dizanje ustanka (valjda su na njoj polahali neku zakletvu). Ima tu gomila slika iz I balkanskog rata. Ima i naših po tim slikama.
Dole u dvorištu ima neka presa kojom su cedili maslinovo ulje, i ima prodavnica vina i maslinovog ulja.Za nepravoslavnu istoriju imaš varijantu Rodos ili Krit. Imaš tamo gomilu antičkih iskopina.
A za pravoslavnu, da se nacepiš tu negde oko Atosa, ima svaki dan po nekoliko brodića koji idu tamo-amo, ostaviš familiju na plažu a ti pravac u autonomne krajeve. Ako te zadesi neka bura, obustavljaju se brodići i onda mora prespavaš negde u manastir- P
Sta ti je good christian boy, hoce da ide po grckoj da obilazi bogomolje a ne ko neki da karaju grkinje i jedu giros
- P
Meni je grcka bila prilicno bezveze ali nisam ni isao na nesto mnogo lokacija u njoj. Mozda je bolja situacija s tim manje poznatim zabacenijim otocima nego s destinacijama koje su popularne (a na koje sam ja isao).
Turska mi je gora od Grčke, Italija bolja od obje ali na velikim mjestima ljeti - užas.
Sve u svemu, zna Cara gdje je moja oaza mira.

Plidu, šta ti se konkretno nije svidjalo u Grčkoj? Ljudi/hrana/plaža/pravoslavni aspekt?
Meni recimo Turska isto bila super. Bio sam jednom u Sarimsakli i jednom u Kemer. U Kemeru mi se plaža nije svidjala ali sam recimo imao priliku da vidim koranjaču koja se dovukla nekako do obale i noću snela jaja. A u Sarimsakliju sam se razvalio od klope. Jeste da su trpali mirodjiju i gde treba i gde ne treba ali je bilo carski.. i kolače mislim da sam pojeo za ceo život.Imam neke ortake koji su trenutno u Vankuveru. Svako leto (kad mogu) zapucaju ovamo u Grčku na more. Bili i na Havajima par puta (blizu im) ali kažu da je Grčka drugačija skroz.. Možda navikli, jbm li ga..
- P
Pepsi
Nije mi se svidjela hrana higijena i nekultura, kako kod grka tako i kod turaka.
To su mozda samo moja iskustva ali dovoljna su da vise ne posjecujem te zemlje u svrhu ljetovanja. Mozda odem turisticki nekad sa ženom (ako se oženim) ali za sada me nece vidjeti.
- P
U CG mi je hrana sličnija našoj pa preživim (zamolim nekog heznoa konobara da mi ne stavljaju slanine u kaprićozu i sve ok) a ostalo je isto kriza. U Albaniji nisam ljetovao niti planiram ali vjerovatno gore od svega navedenog.
- P
Realno sta da jedem po turskoj ako nisam u hotelu npr pa zamisli tog uzasa onako u ol inkuziv ko galantni jedes onu hotelsku hranu i briga te, vamo cepas kebabe i sogan dolme ..

Bio ortak u Albaniji na moru. Kaže sve OK, svi ljubazni, ipak si došao da ostaviš lovu, plaže čiste... Ali brate prvo 3 dana jahanja do tamo, infrastruktura qrac, neuređeno što se tih gradića i sela tiče gde je smeštaj, u fazonu vila nova i doterana, pored neomalterisana kuća i smrdi štala, muva kolko oćeš. Jedino po restoranima i kafićima pričaju engleski jer uglavnom omladina radi. U prodavnici mož se utepaš. Tako da za Albaniju treba čekati da razviju svoj čuveni turizam. I 90% turista su lokalci.

pa turizam u albaniji živi od kosovara isto ko u CG od Srba ali razlika je što jedni svoje ćeraju a nikako da oćeraju hehe
ja bih baš volio u tursku da odem, čuo sam dobra iskustva i to posebno za hranu vezano, nekako pretpostavljam da je sarajlijska hrana najsličnija evo nek me plidu ispravi ako griješim
Nije mi se svidjela hrana higijena i nekultura, kako kod grka tako i kod turaka.To su mozda samo moja iskustva ali dovoljna su da vise ne posjecujem te zemlje u svrhu ljetovanja. Mozda odem turisticki nekad sa ženom (ako se oženim) ali za sada me nece vidjeti.
Nemoj na osnovu jednog iskustva da budeš toliko izričit. Da su štrokavi jesu i jedni i drugi (i mi smo...) ali kod Turaka sam doživeo da vidim da jedan baja crn kao djavo (prozvasmo ga Uglješa) svakog jutra pre nego da turisti dodju na plažu, grabuljom izvlači travu iz vode, grabulja pesak (?@!) i postavlja ležaljke ispod suncobrana. Kad dodje 20-tak turista, namaže se uljem i legne na obalu da se sunča. I tako svaki božji dan.
Grci bi recimo travu iz vode izvukli samo ako im se dete uplete u nju, mada i tad su mi sumnjivi.
Pomenuh Skijatos. Tamo ima aerodrom i žabari i Englezi imaju direktne letove do tamo. Lokalni Grci ih ne mirišu 2%, pogotovo Engleze. Mi smo im skroz ok. Ako odeš tamo gde nas ima najviše, verovatno smo im dokurčili pa se tako i ponašaju prema nama.- P
Ja sam ona pedercina sto ulazi sa *water shoes* u more ako na toj plaži ima ježeva.
- P
U njima sam dvaput nagazio na jeza i nista zato su mi sad must have
- P
caro zapisi u sveskicu ovu moju sramotu, hezno i skauz bosi a plidu s patikama u more boccc
- P
Mujo, meni bližnji imao infekciju od uboda na morskog ježa (mislio sam da to nije moguće jer slana voda dezinfekuje ha hu) i od tada sam oprezniji a kupio sam ih sasvim slucajno jedne prilike, probao i oblacim ih sad kad idem u vodu. Izađem iz vode, skinem ih i stavim pored da se osuše i opet tako.
Ali ko sto kazes, korisnije su za oštro kamenje i nekako mi se odviknu stopala ko da su osjetljivija bez obuće sada

ova riba
https://www.rts.rs/upload//media/2023/5/27/7/16/277/1560043/thumbs/2231725/Riba_t.jpg
dragon riba, ukopa se i ako stanes na ovo crno na ledjima nabodes se i otrov krene trajektorijom prema stopalu. Posle mora nogu u kantu sa vrucom vodom jer je otrov nestabilan na visim temp
Kazu da ovi sa srcanim problenima mogu infarkt dozive
- k
Pomažu li papuče protiv morskog puža?