- BH
Koliko god naslov izgledao besmislen, mislim da bi izračunavanje gorepomenutih verovatnoća bio dovoljan razlog za dobijanje nobelove nagrade za...neki kurac ( jbg, nema za matematiku??? ).
Siguran sam da nema osobe koja nije makar 65790 puta u toku svog života dobila jedan od tri gorepomenuta odgovora na neko veoma bitno pitanje, i da smo se svi pomislili kako bi bilo kul da recimo ako pitamo ćaleta da li će nam dati pare da izvedemo ribu na sladoled za vikend, a on kaže "verovatno", a mi onda znamo da ćemo dobiti pare sa verovatnoćom od recimo 82,45 %. Posle pitamo kevu isto pitanje, ona kaže možda, a mi znamo da je to 56, 67%. Prostim poznavanjem teorije verovatnoće možemo lako izračunati da je verovatnoća da će nam bar jedno od matoraca dati kintu oko 93%, a da ćemo dobiti pare od oboje oko 47%. Pušimo ga samo u 7% slučajeva što je do jaja.
E sad, čemu sve ovo? Ima li kakvu primenu. Možda i ne, ali verujem da se čovek oseća bolje kad u nekim stvarima zna na čemu je ( makar sa određenom verovatnoćom ). Mene zanima kolika je vrednost vaših reči "verovatno", "možda" i "trebalo bi" kad ih dajete nekome kao odgovor i šta pomislite kad ih neko vama daje kao odgovor na neko pitanje?
Ja, npr, kad čujem "možda", znam da od toga najčešće nema leba ( do 20% max ), "trebalo bi" mi nikako ne uliva poverenje, ( 30-50 % ), a sa "verovatno" se lepo družim ( oko 80% ), a pogotovu ako to kaže neka žeMska ( mislim da je ovo kod njih zamena za da ).
Recite mi slobodno ako mislite da sam lud i zaključaću temu :).
Ova tema je zaključana.
Nije moguće dodavanje novih komentara.