Заиста нема смисла што је дотични брижни модератор (КОРЛЕОНЕ... КОЈИ КУРАЦ...) закључао тему због шатро спема. Спемује се на многим другим местима па ником ништа... Оћу да наставимо даље. Ко хоће нек спемује, а не закључавај јебену тему већ бануј. Или те дира у срце моје месоЖДЕРСКО опредељење.
Дакле настављамо нормално ко оће, а ко неће нек спемује или једе траву или месо. Боли ме курац.
Ајде сад.Нека ми неко објасни што је ок јести јебене биљке а није ок јести животиње? Нико од вас биљождера ми то није рекао, а и многи други су то питали. Нећу одговор "Нешто мора" јер тако могу и ја да кажем за животиње. Оћу "разуман" одговор (молим вас...).
- V
Zato što su čudni putevi Gospodnji. Dovoljno "razuman" odgovor?
Moj komsija je jedno jutro uletio kombajnom u polje suncokreta sa zapada, dok su glavonje pratile sunce. E, takvi likovi ne treba da zive. U takvom svijetu ne zelim da odgajam svoju djecu. Svi ce jedu janjetinu cim izrastu mlijecni zubi.Ja moram da se osvrnem na ovaj barbarski čin ovog okrutnog kombajndžije! S ledja pičko? Nisi im dao šansu da se brane?
Ljudi jel znate vi da se leševi kupusa stavljaju u neki rasol? Ne dozvoljava mu se dostojanstvena sahrana...

Корле морам и да спавам некада јебига. А није тема умрла но вегетаријанци, чим не одговарају. Нисам ја крив што нико од њих неће да ме удостоји одговора. Мислим да сам један од ретких месождера који на оној теми није троловао (можда 1-2 поста, али остали су били питања која су ме интересовала и моја мишљења).

Imaš tri glavna argumenta za vegetarijanstvo, kao i dva glavna kontraargumenta koji koriste mesojedi:
1. argument - etički:
Etički je ispravnije jesti biljnu hranu jer biljke nemaju nervni sistem ("nervatura" lišća zapravo nisu nervi, već žile kroz koje protiču sokovi), te ne osjećaju patnju, dok životinje imaju, te korištenje životinja u ishrani nužno dovodi do patnje osjećajnih živih bića.
Kontraargument:
I kod životinja je nervni sistem znatno slabije razvijen nego kod ljudi, tako da one iako mogu da osjete bol i patnju nemaju pretjerano razvijenu svijest, a sem toga u mesnoj industriji se sa životinjama postupa relativno humano, a i načini ubijanja životinja su takvi da ne izazivaju dugotrajnu patnju, već brzu i relativno bezbolnu smrt.
2. argument - ekološki:
Uzgoj biljaka izaziva znatno manju potrošnju energije i znatno manje zagađuje okolinu od uzgoja životinja. Po hektaru utrošenog zemljišta mnogo više ljudi se može prehraniti biljnom nego životinjskom hranom. Uzgoj životinja ne samo da troši više energije, više zagađuje okolinu i prehranjuje manje ljudi, nego je još uz to i znatno skuplji.
Kontraargument:
Za ovu tvrdnju ne postoji kontraargument jer je ona u potpunosti tačna.
3. argument - zdravstveni:
Vegetarijanska ishrana je zdravija. Sadrži manje masnoća, naročito manje zasićenih masnoća i uglavnom vegetarijansci duže žive. Takođe konzumacija crvenog mesa je povezana sa povećanim rizikom za rak debelog crijeva. Vegetarijanska ishrana povoljno djeluje na kardiovaskularni sistem, a raznovrsna biljna hrana ima antikancerogeno dejstvo.
Kontraargument: Vegetarijanska ishrana i nije tako zdrava kao što se čini. Svi biljni proteini su nekompletni, te bi se organizam opskrbio dobrim proteinima kroz biljnu hranu mora kombinovati razne vrste biljne hrane koje sadrže međusobno komplementarne proteine. Sem toga u biljnoj hrani nema velikih KOLIČINA proteina, pa onda, da bi se zadovoljile potrebe za tim proteinima mora se unositi VIŠE biljne hrane, što može dovesti do gojaznosti, a zbog velikih količina biljnih vlakana može i opteretiti probavu. Dalje, vegetarijanski način ishrane često podrazumijeva unos soje, a soja je u 95% slučajeva danas genetski modifikovana i vrlo nezdrava. Čak i ona soja koja nije genetski modifikovana sadrži znatne količine fitoestrogena koji mogu da poremete hormonalni status, naročito kod muškaraca, te mogu da izazovu neplodnost, impotenciju i feminizaciju muškaraca.
Osim toga, u vegetarijanskoj ishrani, često nedostaje vitamin B12 (kobalamin), unosi se vrlo malo kreatina i l-karnitina (a oni su bitni za snagu mišića i metabolizam masti), kao i nekih drugih važnih minerala i vitamina koji su uglavnom zastupljeni u mesnoj hrani.
Vegetarijanska ishrana takođe obično podrazumijeva vrlo visoki unos ugljenih hidrata, a to i nije baš preporučljivo, naročito ne za dijabetičare.Kontraargument na kontraargument:
Vegetarijanci tvrde da se i bez soje pažljivom kombinacijom mogu unijeti svi neophodni proteini i amino kiseline isključivo biljnom hranom, te da se stavljanjem akcenta na orašaste plodove i leguminoze može smanjiti unos ugljenih hidrata, a povećati unos proteina. Uz određenu suplementaciju u vidu vitamina i minerala i eventualno l-karnitina mogu se nadoknaditi svi nedostaci ishrane u kojoj nije zastupljeno meso.
Na ovo više nema dodatnih kontraargumenata "mesaroša" jer je to sve zaista tačno, postoje i vegani bodibilderi, koji potvrđuju da i veganska ishrana može biti adekvatna, jedini kontraargument je da je takva ishrana isuviše komplikovana i da se o svačemu mora paziti, dok se sa unosom mesa sve rješava mnogo lakše.
Dodatni argument za "mesaroše" je taj da je za ljude ubijedljivo NAJZDRAVIJA balansirana ishrana koja sadrži dosta i biljne i životinjske hrane, te da kvalitetna hrana životinjskog porijekla uopšte nije nezdrava - u to spada bijelo meso, riba, mliječni proizvodi, jaja, posno crveno meso (u umjerenoj količini) itd. Čak i masno meso, svinjetina na primjer, zdrava je u umjerenim količinama jer sadrži neke dobre masne kiseline itd.
Zaključak:
Najjači argument vegetarijanaca je ekonomski i ekološki. Zaista, biljna ishrana je jeftinija i manje štetna po životnu sredinu. Što se tiče etičkog argumenta i on je donekle opravdan, dakle ta priča o izbjegavanju patnje kod životinja nije baš bez osnova, iako je činjenica da ni kod životinja nivo svijesti nije na previše visokom nivou. Što se zdravstvenog argumenta tiče, može se reći da je pažljivo usklađena vegetarijanska ishrana vjerovatno zdravija od prosječne ishrane ljudi, ali je manje zdrava od izbalansirane ishrane koja obuhvata sve vrste kvalitetnih namjernica, u optimalnim količinama. Kontraargument za argument o zdravlju je da je uglavnom suviše komplikovano učiniti vegetarijansku ishranu (naročito vegansku) zdravom i potpunom, zbog mogućeg nedostatka nekih hranjljivih supstanci.
- V
Mozda nema veze sa vegetarijanstvom ali ima veze sa ubijanjem biljaka.
Pitanje cveca koje se masovno deli kao poklon i znak paznje. Malo ko je svestan toga da se tom prilikom zapravo poklanjaju lesevi biljaka u pokusaju da ostave potomstvo. Necu da ovo obrazlazem nasiroko mislim da sam bio dovoljno jasan. PRAVDA ZA CVECE.
@Jovicic sve sto si napisao je tacno a bogami i nije. Covek je anatomski i fizioloski svastojed. Svako nametanje (organizmu) iskljucivo biljne hrane je svojevrsno nasilje nad fiziologijom i anatomijom.
Svi koji bi da zastite zivotinje neka se pozabave ugrozenim vrstama zivotinja koje nestaju tempom od 5-10 dnevno. Kokoske, goveda i svinje ionako postoje u broju u kome nikada ranije nisu postojale, tako da i nije neka velika steta sto ih hasamo.

Ja jedem meso i svjestan sam da je čovjek svaštojed i da je najzdravija raznovrsna ishrana, koja podrazumijeva i meso, ali i dalje stojim iza toga da je vegetarijanska ishrana bolja sa ekološkog i ekonomskog stanovišta jer je jeftinija i manje zagađuje okolinu, a takođe ni argument o patnji životinja nije bez osnova. Bez obzira na to, hasam meso.
Najslabiji argument za vegetarijanstvo je zdravstveni.

Колико ја знам овце, козе и краве, као и свиње на селима не захтевају "додатну" храну. Ту су ливаде и помије. Исто тако на планинама и високим брдима је јебено гајити биљке. Не схватам ту економичност заиста.
Око "осећања" бола и патње ме заиста мрзи да стоти пут објашњавам. Као и присуство и одсуство нервног система. Има доста примра покрета биља на одређене стимулусе. А ти мени докажи да оне не осећају или осећају. Такође докажи ми да ја било шта осећам (у емотивном смислу, не на основу мојих реакција које видиш).- jj
Ja moje prase ni ne zacinjavam. Kako da znam da li je taj zacin humano ubijen? Ne zelim da sponzorisem njegove krvnike.

En Dotter, nerviraju me ti pokušaji da se nešto dokaže samo zato što ti jedeš meso.
I ja jedem meso, ali neću da se pravim budala.
Svako zna da 90% mesa koje se konzumira potiče iz INDUSTRIJE mesa, a ne sa sela i od seljaka.
Pilići se hrane koncentratom i kljukaju antibioticima, krave i svinje se tove ko zna čime.
Studije su pokazale da se za proizvodnju količine mesa koja daje 1000 kalorija, potroši daleko više energije nego za proizvodnju količine biljne hrane koja daje tih istih 1000 kalorija.
Samim tim proizvodnja mesa je skuplja i više zagađuje okolinu, a i proizvodi više ugljen dioksida nego proizvodnja biljne hrane.
Uz sve to, proizvodnja mesa podrazumijeva i dodatnu proizvodnju biljne hrane.
Da bi uzgojio junetinu, prvo moraš uzgojiti povelike količine stočne hrane, dakle biljke.

Не доказујем ја ништа драги Јовичићу јер је немогуће доказати било шта на оваквим темама. Није више у питању наука већ нека веровања.
Studije su pokazale da se za proizvodnju količine mesa koja daje 1000 kalorija, potroši daleko više energije nego za proizvodnju količine biljne hrane koja daje tih istih 1000 kalorija.Ако је битна само калоријска вредност хране, ајде да једемо само шећер. Од те биљне хране која се утроши за "прављење" меса се добија добар коктел есенцијални аминокиселина и есенцијалних масних киселина, као и витамина и минерала који су нам преко потребни.
Видиш, и орахова љуска има калоријску снагу као камени угаљ, али се не користи у металуршкој индустрији јер је неадекватан извор енергије.
Вегетајијанство је капиталистичка творевина, врло паметно осмишљена.
Сконтали су да људи имају много мање енергије кад једу само биљке и нису расположени за побуне и нагрувавање муда.
Док су у земљама у којима се интензивно хране месом људи курчевити.Možda jeste neka tvorevina, ali ne kapitalistička. Kapitalizam je sistem u kome se podstiče preduzetništvo i takmičarski duh, a za to baš treba kurčevitost. Osim toga kapitalističke zemlje su zantno rjeđe diktatorske, nego recimo komunističke.
Tako da bi mi logičnije bilo da je vegetarijanizam komunistička tvorevina nego kapitalistička.
Što se tiče nivoa energije nisam siguran, ali istina je da su ljudi koji ne jedu meso uglavnom miroljubiviji i manje skloni pobunama.
Након поста, осетила сам то на својој кожи, колико сам сталоженија и толерантнија кад не ждерњам месенце.Видиш, ја сам једном постио велики пос. Не зато што сам имо жељу, већ зато што сам живео са 2 студента теологије и било ми је битно само да има шта да се једе. Постио ја тај пост и закључио да ме боли курац за све. Да нисам ни бесан, ни срећан, ни тужан - НИШТА. Када сам појео прво парче меса осетио сам се човеком, тј. јединком која има осећања, могућност неслагања са другима, могућност слагања са другима и разне друге људске особине. Пос је од мене начинио једног лепог грађанина Еквилибријума.
Због тог искуства ми се не мили више да се играм уништавањем свог психосоцијалног, надасве болесног, менталног стања и бирам свињу.
Ja se slažem da vegetarijanstvo nije previše zdravo i da je zdravije jesti i meso i zato ga i jedem, baš zbog tih proteina itd. Samo govorim o tome da je vegetarijanizam ekonomski i ekološki bolji, jer milijardu ljudi još uvijek gladuje u svijetu.
A ko se potrudi, može i kombinacijom biljne hrane unijeti sve potrebne amino kiseline.
Naravno, to je lakše učiniti kroz meso, jaja, mlijeko, itd. Zato ja i jedem meso. A i volim ga, i to mnogo.
Ipak stoji činjenica da kad bi se ukinula industrija mesa i kad bi se proizvodila samo raznovrsna biljna hrana, vjerovatno bi više ljudi na svijetu moglo da se prehrani, a ta biljna hrana koja se proizvede bila bi jeftinija i dostupnija ljudima, a i manje bi se oštećivala okolina.

Некако ми не иде у главу та глад и повезивање месождерства са тим. Места где је глад су обично на местима где биљке не успевају. А што бих ја био добар човек и хранио Африку нпр... Који су ми они курац? Да нећу да добијем нешто од њих за узврат? Да ли ће ми савест бити мирна? Да ли ћу се осећати биљим човеком што сам скинуо месо са трпезе милионима да бих исти тај број нахранио јер сам у могућности?
Искорено ми је глад у свету најгори могући аргумент.- V
Ovako, da nije bilo proteinske ishrane covek bi ostao primitivni primat sa malim volumenom mozga. Istrazivanja su pokazala da je osnovni preduslov za povecanje mozga u evoluciji primata bio unosenje zivotinjskih masti i proteina.
Sto se tice ponasanja ja zaista postajem miroljubiv posle masnog obroka i pocinjem da volim do obozavanja sve zivuljke a narocito prasice. Kada sam na biljnoj ishrani proradi mi lovacki duh, naoruzam se kreditnom karticom ili kesovinom pa pravac kafana, mesara ili neki market.
- Ž
Hahahahha, Dotere, smešan si k'o žvaka! :citira mu skoro svaki post:
E, sad, i ja se pozamislih. Lepo je to ne ubijati životinje, ali to zaista ide na uštrb biljaka na kraju. Živo je sve to, i svinjče i slonče i kukuruz i lipa (dobro, ne jede se baš lipa) i tako dalje. Ti kad zakolješ svinju, u narednih nekoliko minuta staju joj svi životni procesi. Kod kokošaka je još gore, one ponekad pretrče nekoliko metara bez glave. Užasno je sve to, slažem se. Ali slična stvar se dešava i kod biljke. Na primer, kad vi odsečete biljku po pola preko stabla, presečete i sve sprovodne elemente u njoj. Jedan provodi vodu i minerale iz zemlje, jedan organske materije iz lista. I šta se desi? Onaj hloroplast gore u listu pojma nema da ste vi odsekli stablo, on jadan i dalje vrši fotosintezu, šalje hranu (iako pojma nema da će da zaglavi onde gde ste presekli) i bori se. I bori, i bori, i najzad kad nakon nekog vremena provali da više nema vode da stiže u list, umre i on. Sve je to smrt, sve je to ubijanje, sve je to haos. Ako se na vegetarijanstvo gleda sa etičke strane, možda je najbolje jesti isključivo plodove koje odbacuje biljka. Tako ste em siti, em ste verovatno rasejali neko seme da nova biljka izraste.
Ipak podržavam vegetarijanstvo. Mi mesojedi jedemo mrtve životinje, ali i mrtve biljke. Oni makar jedu samo biljke i sa te strane su etički čistiji. Doduše i krv im je čistija.

Pa jebi ga, to zvuči patetično taj argument o gladi u svijetu, ali bez obzira, taj argument i dalje stoji.
Nije Afrika gladna zato što biljke slabo uspijevaju, već zato što je razvijene zemlje sprečavaju da proda svoje proizvode na svjetskom tržištu.
Ni Japan nema skoro nikakve prirodne resurse pa nije gladan. Mnoge razvijene zemlje dobijaju skoro svu hranu iz uvoza, pa nisu gladne.
Nije Afrika sama kriva što je gladna, niti su krivi slabi prirodni resursi. Glavni krivac za glad Afrike jesu razvijene zemlje koje ne dozvoljavaju siromašnim zemljama da na ravnopravan način učestvuju na svjetskom tržištu.
Glavni problem Afrike je neokolonijalizam, ekonomski kolonijalizam koji se nastavlja i dan danas i za koji razvijene zemlje snose odgovornost. I dan danas su Afričke zemlje na indirektan način itekako eksploatisane od strane razvijenih zemalja.
Samim tim i kompletno stanovništvo razvijenih zemlja snosi odgovornost, jer ono bira vlast koja vodi takvu inostranu politiku.
Tako da smo svi mi djelimično krivi za glad u Africi. A i Srbija je, recimo za Somaliju, ekstra bogata i razvijena zemlja.

А ма људи, ја једем месо, а започела сам да пишем на теми од овог поста http://vukajlija.com/forum/teme/15547?strana=2#post_779309 где сам објаснила да нисам вегетеријанац, само да је месо почело да ми се гади. Али не све месо. Сад ћу да печем лигње на пример. :)
- ŽAl zato jedu vise biljaka. Prave neravnotezu u prirodi. Pa mesojedi moraju da jedu jos vise zivotinja da bi povratili ravnotezu.
Dakle, Pandorina kutija has been opened. Ništa, aj sad vegetarijanci, svi, godišnje, gde god vidite zgodno mesto, tu drvo posadite. Druge nema! Sve što se pojede, da se posadi.
- V
Svi smo mi u lancu ishrane, pa i nas ce neko da jede, a najcesce su to insekti.
- V
Na kraju, nisam skontao da biljke imaju problem da se hrane mrtvim zivotinjama, pa cak i LJUDIMA. Sve one sokove od raspadanja tkiva biljke posrcu u slast i jos bujaju, izgledaju zdravo i veselo. Pogledajte samo seoska groblja, koliko tu "ljudozderki" raste i buja i kao da jedva cekaju novog stanara rake pa da mu isisaju sve sto ima.
Jebi .. ovaj jedi dok mozes i sve sto mozes, na kraju ces biti pojeban ..ccc... sta mi je .. pojeden.
- jjNa kraju, nisam skontao da biljke imaju problem da se hrane mrtvim zivotinjama, pa cak i LJUDIMA. Sve one sokove od raspadanja tkiva biljke posrcu u slast i jos bujaju, izgledaju zdravo i veselo. Pogledajte samo seoska groblja, koliko tu "ljudozderki" raste i buja i kao da jedva cekaju novog stanara rake pa da mu isisaju sve sto ima.
Fatality
A postoje i one mesozderke sto jedu zive zivotinje. 
Ja volim meso, i ne otvaram temu tipa mesojedi svih zemalja ujedinite se. Malo me ova tema podseća na onu o gej paradi, samo zbog jedne stvari. Mislim, ako vam se jedu biljke, ne morate da smarate okolinu ko jehovini svedoci, ili neka druga organizacija. Što me više ubeđujete u ispravnost jedenja biljaka, meni se više jede sarma od prasetine;)