ТОМОС- прдаво говно или младалачки сан?
  • Др Јанковић

Колико и како су ТОМОС мотоцикли (и бицикли с мотором, како се то још назива) утицали на ваш живот?

Погледајте само неке од примерака- зар их не бисте пожелели у својој гаражи?

http://p1.bikepics.com/pics/2005%5C06%5C06%5Cbikepics-368816-320.jpg

http://194.152.243.113/mysite18/apn4m.jpg

http://avtosola-humar.si/gfx/moped/tomos.jpg

http://www.zavodbig.com/designdirectory/wp-content/uploads/2011/01/tomos600.jpg

http://www.plaatjesupload.nl/bekijk/2008/06/30/1214855254-653.jpg

• Букснетина™

Овај други је врхунски.

• Шоми 

кад јебеш са томосом е онда си кершме!

• Skočimiš

Taj drugi je meščini je onaj pravi APN, sve ostalo je kar'na.

• Mirjana The Great

Definitivno mladalački san. Mnogo sam volela tu nabudženu poniku.

• Petar Pan Pezo$

ovo čudo ne može da se pokvari...jedno to čudo iz 80 i neke će da nadživi skoro svaki skuter koji se sad proizvede...

• Mirjana The Great

Pa kad tomos, za razliku od skutera, nema onih plastičnih delova koji se lako lome.

• Petar Pan Pezo$

Pa kad tomos, za razliku od skutera, nema onih plastičnih delova koji se lako lome.

ne mislim na plastike, nego na agregat.

• Mirjana The Great

A i ako se pokvari, uglavnom sve možeš sam popraviti.

• Bruce

Opičio sam automatikom (onakav sa prve slike samo Tomos crveni) u troslojno staklo po 5 mm debljine, otkinuo obraz, isekao oba očna kapka i čelo i polomio nos na dva mesta i izmestio ga za centimetar u stranu... 44 šava na licu, sedam dana oporavka i trajni ožiljci na desnoj strani lica. Oko mi je ostalo u potpunoj funkciji samo čudom, a nos je trajno polupan.

Nema većeg govneta na svetu od Tomos automatika...

• Petar Pan Pezo$

al pošto tomoščina nije bio moj mladalački san, ja se ipak odlučujem za skuter :)

• Petar Pan Pezo$

Bruce, pa zar to nije moglo da ti se desi i da si recimo bio na bajsu? ili bilo kakvom motoru?

• Mirjana The Great

Pa jel to do motora ili do vozača?

• Kurd

Ja sam imao prvo automatika, pa Electonic 90, pa BMW R-51/3(stari pandurski, kupljen na licitaciji). Kad sam seo na BMW svi su mi rekli da je mnogo bolje da padneš sa velikog motora, nego sa malog. E, kad sam pitao zašto i kako to, rečeno mi je, citiram:
    "Kad padneš sa malog motora, sav se unakaziš, a kad padneš sa velikog odma' pogineš na mestu, pa se ne mučiš..." :-)

• Џими

Ја једном умало нисам убио човека на Томосу, отад ме ''Томос'' асоцира на нешто лоше.

• Petar Pan Pezo$

"Kad padneš sa malog motora, sav se unakaziš, a kad padneš sa velikog odma' pogineš na mestu, pa se ne mučiš..." :-)

haha, me bež bre, sedneš na motor i jednom nogom si već u grobu, ne bitno dal je neki prdavac koji mož da navuče 50km/h il je neka zver od 1000ccm....zato bez kacige ni do prodavnice :)

• Kurd

Koja crna kaciga, tih godina... Sećam se da sam u Solunu tada video da kacige koštaju skoro onoliko koliko sam ja tada platio taj BMW... :-)))

• Mirjana The Great

Čak i sa kacigom se lako pogine.

• Petar Pan Pezo$

ma bilo je kaciga oduvek samo kod nas je tek nedavno usađeno u svest da kaciga može da ti sačuva glavu, i da lako može da se izgubi život i na tomosu (eto Bruce šta kaže šta mu se desilo, a da je imao kacigu ne bi imao ni ogrebotinu).....ja poznajem dosta njih koji voze neki matori skuter koji ne vredi ni 300-400evra, a nose kacige koje koštaju isto toliko ili skuplje, nisu ni oni ludi :D

edit: gine se i sa kacigom, slazem se Mirjana...al 80% onih što nastradaju bez kacige, ne bi im ništa možda bilo da su imali istu.

• p

Tomos, prvo prevozno sredstvo posle BMX-a koje sam vozio.Kao osmogodisnjak sam prvi put seo na motor i postao Kaizen u ekipi iz osnovne...Sad bih ga kupio ali registracija svake godine se za ovu masinu ne isplati...

• Пд

Џими
    Ја једном умало нисам убио човека на Томосу, отад ме ''Томос'' асоцира на нешто лоше.

Пази која двосмислена реченица. :)

Јел си ти умало ударио човека док си возио Томос, или си умало убио човека који се вози на Томосу, типа, гађао га нечим, или тако нешто? :))

• Луди Чак

Imam ja jedan, kao onaj sa prve slike, samo crveni.

• S

Ha ha ha, Peki, ovo je transfer jebeni, ne mogu vjerovati!

• Пд

Слобо, наравно да се зезам, јеботе. Ако си помислио да сам озбиљан, онда си ти трансфер.

• Mirjana The Great

I ja isto. Izgleda da smo svi imali crvene motore.

• S

1:0 za mene lolo!

Ja sam vozio jenom Tomos sa 19 god (prvi put) i zapucao se u neku garazu i cao. Poslije toga vozio Vespu 125 i nakon dva kruga rekao da je to dosta od mene jer bi u trecem poginuo. Kacio sam ja i sliku na temu onda davno, kao Tomos i ja objasnjavamo. Volio bih sad posjedovati jednog. Samo jest sa mojih 90 kg malo teze vuce, al eto. Kad se zalaufa objasnjava.

• Џими

Пази која двосмислена реченица. :)

Јел си ти умало ударио човека док си возио Томос, или си умало убио човека који се вози на Томосу, типа, гађао га нечим, или тако нешто? :))

Ма, гурнуо низ брег аутомобилску гуму, био сам мали, играо се, и гума ладно излети на улицу и обори човека с мотора у покрету, није ми јасно како је прошао без повреда. Писао сам негде на Вуки опширно о томе, не сећам се где.

• S

Ма, гурнуо низ брег аутомобилску гуму, био сам мали, играо се, и гума ладно излети на улицу и обори човека с мотора у покрету, није ми јасно како је прошао без повреда. Писао сам негде на Вуки опширно о томе, не сећам се где.

Ha ha, 2:0 nenadano!

• Bruce

Ovo je Kurd lepo objasnio. Moj glupavi automatik naleti na šaku peska i odnese me, kao na sankama, pravo u izlog. Da sam bio na biciklu ili jačem motoru izvukao bi se bez problema. A zaboravio sam u ranijem postu da navedem da sam bio treći "automatičar" u istoj sobi za sedam dana.

• Ritchie ♣ B

Aaa moj ćale je imao jednog ovakvog mislim da ga je bacio(budala).

• p

Ovo je Kurd lepo objasnio. Moj glupavi automatik naleti na šaku peska i odnese me, kao na sankama, pravo u izlog. Da sam bio na biciklu ili jačem motoru izvukao bi se bez problema. A zaboravio sam u ranijem postu da navedem da sam bio treći "automatičar" u istoj sobi za sedam dana.

i ti i kurd ...nemate pojma

• Пд

Фору у вези тога код мотора, и што се тако лако гине на њима, најбоље ми је објаснио мој ћале, који је и сам љубитељ њих. Возио је он свашта, и Томосе, и нешто јаче моторе (мада, мислим да је најјачи који је возио и имао био 250 кубика), пао је само пар пута, и то последњи пут са Томоса, одрао се као мало дете, а то је био недавно, пре пар година, оклизнуо се на песак и уље ни крив, ни дужан.

Елем, фазон код мотора, самим тим наравно и код Томоса је у томе што, наравно, кад паднеш, мораш да се разбијеш као пичка. Тако да, ако се скуцаш колима са 40 на сат, у некој градској вожњи, неће ти бити ништа, али ако паднеш са тог Томоса, који највише може да убије 55, и то при благој низбрдици, неће ти помоћи ни кацига, ни штитници. Кацига може да ти сачува живот, али преломе ногу и руку сигурно неће.

Он то што људи гину тако лако, и падају тако лако објашњава тиме што кад седнеш на мотор, а не знаш да се контролишеш, осетиш неку моћ, тако он каже, јебем ли га, јер ти малтене контролишеш цео мотор једним покретом руке. Тако имбецилима ћале и кева купе и оне јаче Томосе (мож' се нађе врх кросерица за 500 евра половна, од 250 кубика), па се они охрабре, пусте јајца и спрцају се негде при 80 на сат, а ту те само срећа спашава да не погинеш. Пре пар година, кад сам још имао у средњу, девојка из моје школе је погинула при 30 на сат, возио је друг кући...

Тако да ја, без преке потребе не седам на то говно. Јебеш ти то, пре ћу да уништим једног дана свог Југа, него да поломим и руке и ноге са неког Томоса...

• дебели пацов

Ja sam imao ovaj drugi model, tj. klasican APN sa 4 brzine. Postojao je i bolji model sa 6 brzina ali njega sam samo jednom vozio i bio je malo lepsi za voznju i bolje je malo isao.
    Super zabavni mali motori i skuteri mogu samo da im se sagnu, posebno mi se svidjalo sto imaju velike tockove za razliku od skutera koji ima tockice kao rucna kolica.

• p

Он то што људи гину тако лако, и падају тако лако објашњава тиме што кад седнеш на мотор, а не знаш да се контролишеш, осетиш неку моћ, тако он

ja prosle godine vozio kolegin kawasaki Zx 400 mala ali jaka masina drugom ide 120 sta dalje da pricam...Iako nisam ljubitelj divljanja smorio se vozeci ga nr 60-80 a znas da moze brze stvarno te vuce to sto znas da moze da ide mnogo brze

• Petar Pan Pezo$

са тог Томоса, који највише може да убије 55

kakav danak neiskustvu!! druže, lepo sređen tomos može da navuče mnogo mnogo više...
    al zato su ljudi izmislili zaštitnu opremu...jeste da neko izgleda smešno kad nabije kacigu na glavu, stavi sve protektore na ruke i noge, stavi kornjaču i onda uzme da se voza na skuteru...svi će odmah reći ''pogle ovog vozi prdavca ne može ni 80 da ide a navuko sve to na sebe'', al eto i sam kažeš da je neka devojka poginula sa 30 km/h.....a što se tiče tih preloma, ti kad padneš uglavnom kliziš po putu, i bez protektora se odereš do gole kože, a kad ih imaš prođeš bez ičega, a prelomi su dosta ređi u ovom slučaju. A uglavnom se gine jel se pri padu odvali o neku bankinu, ili glavom o beton, ili se unakazi i iseče faca, al sa kvalitetnom kacigom to je skoro nemoguće, čak i pri većim brzinama.

Ni ja nisam neki poseban ljubitelj, i ne verujem da bi ikad seo na neku jaku zver od motora, jer dobro kažeš Peki, adrenalin te udari vrlo brzo na dva točka i onda...

• Пд

kakav danak neiskustvu!! druže, lepo sređen tomos može da navuče mnogo mnogo više...

Ма знам, бре. Ћале ми је аутомеханичар, и гледам та говна често. Долазили су клинци код њега и тражили да дорађује моторе, набијао је Томосе да иду и до 70, али поента је у томе да то говно није довољно безбедно да се вози 40, а камо ли 70!

• Mirjana The Great

Bez obzira koliki je motor i da li imaš kacigu i štitnike, opet se lako gine. Moj ortak je poginuo vozeći hondu od 350 kubika. Nego ajde da je bio neki manijak, kao što Peki opisuje, pa da kažem 'sam je to tražio', nego je bio dobar vozač, al je prokliznuo na snegu i eto.......

• p

mali prdavci poput tomosa su po meni daleko gori....treba se drzati onoga :Dzaba ti snaga ako nemozes da ga obuzdas!

• дебели пацов

Po meni najviše utiče način vožnje na to da li ćeš da se odereš ili pogineš. Ja imam Hondu NX 650 Dominator, enduro koji nema veliku maksimalnu brzinu ali je jako startan i u prve 3 brzine kida jer je proizišao iz krosa i hteli su da postignu sličan efekat dvotaktnog krosa. Ali ako voziš staloženo, da ne kažem polako, i ne sečeš krivine pri nenormalnim brzinama sve je ok. Uostalom ko hoće da vozi brzo može da ode na stazu i isproba svoju mašinu.

• rnrt-rain

Ma Tomos je da nucis malcice da vozis i odmah da ides na nesto teze i malo vece, jer je da kazem normalnom coveku koji vozi prilagodjenom brzinom mnogo sigurnije da vozi tezi i veci motor nego bicikl sa motorom. Veci motori su veoma sofisticirani, idu pravo drzali vi volan ili ne, sire gume, veca tezina, sve je to stabilno, ja sam jednom na BT-50 sa masinom od 90 ccm hteo da poginem sa 60 na sat zbog peska po strani puta, a drug na istom mestu pri blagom kocenju pao i razbio se ka' zvecka. Dok sam na primer isao vec pomenutom Hondom NX Dominator ali od 250ccm-a brzinom od nekih 80 na sat i u krivini naleteo na kamen velicine pesnice preko kog sam presao bez ikakvih problema, s tim sto nosi bilie namestene gume za off-road vec celave gume prilagodjene za asfalt.
    EDIT:

Po meni najviše utiče način vožnje na to da li ćeš da se odereš ili pogineš

Ne mora bas uvek da znaci, pad sa sportskog motora uglavnom se zavrsi poderotinama ako se ne udari u nesto, a moze i bez njih ako se vozi sa punom zastitnom opremom, zato sto oni uglavnom proklizaju pri padu, dok enduro motori i kroserice mogu biti jako opasni po tom pitanju jer se lome i poskakuju, ne klize. Zbog toga je jedan moj poznanik kuk polomio, isao je oko 60 i izletela mu je neka soska dzukela, on nagazio zadnju motor proklizao krenuo da se prevrce i bavio ga na ogradu, dok je recimo jedan drug pao u krivini sa sportskim motorom pri brzini od 120 km/h motor samo proklizao a on ostao ziv zbog zastitne opreme, udario covek glavom u bankinu, kaciga ga spasila.

• дебели пацов

Oprema je dosta važna za sportske modele, bilo je na discovery-ju o nekoj firmi koja pravi kombinezone za sportske motore i bas su o tome pričali. Kako se koža posebno obrađuje i boji posebno bojom da bolje klizi kada padneš. Tako se energija udara osipa a pošto je materijal poseban ne odereš se jer ne dođe do kože. Ko gleda Moto GP zna da oni likovi padaju sa po 150 u krivinama i ne bude im ništa baš zbog dobre opreme.

• Др Јанковић

Да и ја препричам нека искуства:

-Ћале је некад давно, осамдесетих, поседовао АПН четворку, са све оним оклопом око ногу. И, једног дана, натовари он гајбу Кока-коле (тад је била стаклена амбалажа) и, враћајући се из продавнице, крене да обилази рупу на путу и упадне у канал. Срећом, канал је био плитак, тако да је само одерао ногу, мотору ништа, али се Кока-кола разбила у парампарчад. После тога га је возио још неколико месеци и продао.

-Једном сам од стрица узео да возам Томос Колибри по селу (Колибри из осамдесетих, као набуџена Зољка). И, сад, оћу да се правим фаца и да га попнем на задњака. Наравно, опичим ручкицу гаса ал КУРАЦ! отпаде сајла и мотор се угаси, тако да сам га гурао до куће.

Иначе, није веровати њиховом брзиномеру. Једном приликом сам истог тог Колибрија напичио максимално. Брзиномер му је гравиран до 60. Међутим, казаљка је отишла још даље од 60, тако да сам се мало упрпао и успорио га.

Неписано правило код било ког Томоса- увек се прво кочи задњом кочницом, и то лагано.

• Др Јанковић

Е, јел неко икад знао за овај модел?

http://shrani.si/files/tomosctx80q4wm.jpg

• Petar Pan Pezo$

automatic, apn, atx, ctx, bt...sve to i dan danas drži jaku cenu. Npr ne mož naći tomosa za ispod 250-300 evra, a koštaju neki i dosta više, a stari po 20+ godina.
    to su izvrsne mašine, tj agregati, jeftini za održavanje, al ružni jebiga :D
    i mnogi se čude kad im se kaže da tomoščina matora može da ide i do 90km/h...al nije njegova konstrukcija za te brzine, do 60 sa njim može normalno, posle toga je lutrija...

• Др Јанковић

do 60 sa njim može normalno, posle toga je lutrija...

Кога год сам питао, сви кажу да Аутоматик после 70 почне да трза.

• Petar Pan Pezo$

Кога год сам питао, сви кажу да Аутоматик после 70 почне да трза.

pa taj rad otrpilike....zavisi kako je sređen i očuvan, al 50-60 je za njega optimalno

• Др Јанковић

Мој комшија има Апена којем је разбушио стублин и шта све не. И стави он дигитални брзиномер на њега и извезе га једном на раван, празан пут да га проба до максимума. Натера га до 120, али очина, заглави се сајла, и као за курац, 2 километра даље патрола. И он шта ће, сагне се и у страху ишчупа сајлу, прекине довод и после 300-400 метара успори и укочи.

• дебели пацов

Ja pošteno da kažem nisam ni znao da postoji išta drugo osim APN 4 i 6, svi ovi modeli su dvotaktni motori ili ima i neki normalan?

• Skočimiš

Jankoviću, ima moj pajdo isti ovakav kros, platio ga 300€, prije pun kurac godina, sad ga prodaje, davno ga prerastao.