Prosečna plata - realno stanje na terenu
  • toba-cco

Pročitah negde da je prosečna plata u stalnom rastu i da trenutno iznosi 58000 din.
    Malo mislima pročešljah ljude koje poznajem, i shvatam da malo ko od njih ima i približno toliku platu. Pa reko, ajd malo da se bavimo statistikom, pa da izlistamo zarade ljudi koje poznajemo, naravno, bez ličnih podataka, znači, samo u cilju statistike. Možete napisati i funkciju ( radno mesto ako je u pitanju široka oblast).

NAPOMENA
    Da bi ovo istraživanje bilo lakše prihvaćeno i prošireno, zarad većeg broja podataka i preciznije statistike, predlažem da se usvoji specijalna jedinica za predstavljanje mesečne zarade, i to, vodeći se aktuelnim naslovnim stranama pisanih medija:
    " Stanija na sat " ( približno 200 evra),
    kako se ne bi frljali sa ciframa kod onih koji su na većim funkcijama.
    Prosečna mesečna plata po ovom svetskom kriterijumu iznosi: 58000din = 2.4 Stanije na sat.

Takođe, bitno je naglasiti i koji je grad u pitanju, da bismo uvideli regionalne razlike, kao i pol, što može biti i vrlo ozbiljno, budući da moja žena zarađuje više od mene :).
    Ajd, da ne davim, pišem svoj primer, tj. ljudi iz mog okruženja, pa ćete valjda shvatiti:

Ja - 1.8 Stanija na sat - logistika u distribuciji štampe - BG
    Poznanik1 - 1.5 Stanija na sat - kuvar - BG
    Poznanica1 - 2 Stanije na sat - menadžer u privatnoj firmi ( tuđoj, ne svojoj) - BG
    Poznanik2 - 2.4 Stanije na sat - Pandur - UE
    Poznanica2 - 0.6 Stanija na sat - Muzej - BG
    Poznanik3 - 3 Stanije na sat - pravna služba u banci - BG
    Poznanica3 - 1.3 Stanij3 na sat - biblioteka - BG
    Poznanik4 - 1.5 Stanija na sat - dizajner u štampariji - BG
    Poznanica4 - 1.1 Stanija na sat - knjižara - BG
    Poznanik5 - 0.8 Stanija na sat - obezbeđenje - BG
    Poznanica5 - 1.6 Stanija na sat - pošta - BG
    Poznanik6 - 1.8 Stanija na sat - prof. istorije - SO
    Poznanica6 - 1 Stanija na sat - pekara - SO
    Poznanik7 - 1.6 Stanija na sat - IT sektor u velikoj firmi- SO
    Poznanica7 - 0.5 Stanija na sat - pekara - RU
    Poznanik8 - 1.3 Stanije na sat - vojska - BG
    Poznanica8 - 2 Stanije na sat - administracija u MUPu - BG
    Poznanik9 - 0.75 Stanija na sat - penzioner - IN
    Poznanica9 - 0.5 Stanija na sat - penzionerka - IN
    i da ne bude sve tako crno:
    Poznanik10 - 15 Stanija na sat - direktor za sautist jurop jedne svetske kompanije - VŠ
    Poznanica10 - 0 Stanija na sat - žena od ovog direktora - boli je tuki....

Ja sam, dok sam sastavljao tekst za otvaranje ove teme, shvatio da novonastala jedinica za visinu mesečne zarade - Stanija na sat, u svom nekom, kako bih rekao, skraćenom obliku, može da se piše i SNS, što me direktno podseća na... ovaj..... ma nema veze.

• YouCantHandleTheTruћ

све зависи у којим круговима се крећеш, а и у ком граду ти је већина познаника. да набројим петнаестак најближих пријатеља, не верујем да ико има мању плату од те твоје просечне (иначе, одакле ти тај податак? просечна плата је мања, мања од 70.000 бруто чак и за децембар у ком је највећа просечна плата). изузев пар професора у школи.

• kosmopolita

nema to veze, plata medicinske sestre zaposlene kod privatnika u beogradu se kreće od 22 000 do 40 000, a rade identičan posao i isti broj sati.

• Сантјаго Коровјов

Познаница 1 на сат - четврт Станије на сат.

• Pakao Juga

Baš si se iscimao da prevedeš plate u Stanije na sat, sad moram i ja da se cimam da prevodim. Ali dobra tema.

• Bruce

računovođa u školi - 1.46 Stanije na sat neto (bilo bi 1.83 da sam završio i petu godinu za master)

• javio

Nemam ja pojma to koliko jebstanija imam ja i koliko je prosečna plata..

znam da je moja u januaru 2012 bila 78 hiljada dinara...

u januaru 2015 jedva 65 hiljada...

nisam menjao ni firmu ni radno mesto

• enemyofthefreeworld

Како знаш те силне плате, ја никог не питам колко кинте зарађује, некултурно ми.
    Знам за двоје људи, и обоје су 1.8 станија на сат, мастер и всс

• Bruce

javio - 24000 jedna Stanija :)

• enemyofthefreeworld

znam da je moja u januaru 2012 bila 78 hiljada dinara...

u januaru 2015 jedva 65 hiljada...

Еуро у јануару 2012 био 105
    у јануару 2015 123
    И то кад се узме у обзир...

• Pakao Juga

Javio zasro nešto na poslu, nije dobro opremio direktorku.

• ps

Jedna stanija na sat bi mi bila dovoljna. Taj sat.

• Bruce

otprilike tako, meni plata u januaru 2012 bila 1.81 Stanije, a u međuvremenu sam dao četvrtu godinu - sad mi plata manja i u nominalnoj i u realnoj vrednosti :)

• toba-cco

U kojim god krugovima da se krećeš, svi imaju neku platu, i naravno da iznos zavisi od mnogih stvari, a najčešće od volje vlasnika firme, ali u ovoj statistici nema potrebe za filozofijom, već za ciframa, tako da, pucajte... A iz ispaljenog pucnja, da se zaključiti i to u kom krugu se vrtiš...
    kosmo, zaključujem da veliki broj medicinskih sestara zaposlenih kod privatnika u Beogradu može sebe da počasti sa najmanje jednom Stanijom na sat, mesečno.

• Сантјаго Коровјов

Притом је тада евро био 105. А сада је 120.
    Што му дође ~750e, наспрам ~550e сада Јави. :/

• javio

65-48=17

Daklem 2,75 stanija...el tako?

a u januaru 2012 sam imo 3 i jače stanija..

• javio

Plus evro bijo 110 i manje..

• kosmopolita

kosmo, zaključujem da veliki broj medicinskih sestara zaposlenih kod privatnika u Beogradu može sebe da počasti sa najmanje jednom Stanijom na sat, mesečno.

preneću koleginicama na sledećem sastanku, baš će da se obraduju.

• Сантјаго Коровјов

105 био евро Јави.
    Јануар 2012.

978 EMU EUR 1 104,9981 105,6299

• javio

Jebo ga ti imao sam 700 evra platu...

• toba-cco

Tako je javio :D Nisi ti džabe čkolu završavao...

• javio

Aauuu jebem ti staniju i majku vučiću...

• Pera Kojot Supergeni

Nije to dobar pristup dok se ne uzme sledeće u obzir izraženo u Stanijama na sat, u daljem textu SNS:

- sedenje u kafiću prosek 0,02 - 0,1 SNS i više
    - klopa za dvoje u kafani min 0,15 SNS
    - pristojna muška cipela min 0,3 SNS
    - minimalna kupovina po supermarketiima (ali da nešto i kupiš) 0,1 SNS
    - muška košulja, min (ako imaš sreće) 0,15 SNS
    - parfem, muški , ženski svejedno oko 0,15 SNS (od šanera)
    - poseta privatnom lekaru sa pripadajučim zezanjima 0,5 SNS
    - Infostan, pretpostavljam prosek min 0,35 SNS
    - porez godišnji na prosečan stan pretpostavljam oko 0,5 SNS
    - nije sve Stanija, thai masaža pristojna min 0,2 SNS (Stanija dere)

U ovo se preračunava plata pa se zaključuje kako se živi.

• Pakao Juga

Kako vas ne mrzi da kucate i prevodite u Stanije toliko.

• director©

u Stanijama na sat, u daljem textu SNS:

kako ga dobro opazi

• Bazzi

jos nisam poceo da radim ali me interesuje koliko bi trebalo para sutra kada budem imao porodicu ono da moze normalno da se zivi?

• ps

TOBACCO PEDERU DODAJ POZNANIKU 5 JOS JEDNU STANIJU NA SAT JER JE PENZIONER NEMOJ MENE DA FARBAS CIM JE 0,8 STANIJA ZA OBEZBEDJENJE TO JE NEKI PENZOS U BANCI ILI POSTI ILI TAKO NEKI DJAVO

• kosmopolita

jos nisam poceo da radim ali me interesuje koliko bi trebalo para sutra kada budem imao porodicu ono da moze normalno da se zivi?

mnogo

• Tuccini

Valuta vam je baš sklona devalvaciji, da ne kažem KOLE MAMCI devulvaciji MAMCI KOLE

• ps

Bazzi kurac mi pomazi

Bez 200k ni ne pokusavaj

• Pakao Juga

I šta kao ja dam 200 evra i jebem Staniju sat vremena, šta serete bre.

• javio

Bazi, zavisi kakva ti je porodica i kolika..i dal si se sjebo neke kreditebda uzmeš i dal imaš svoju ili ženinu gajbu i zašto žašto i kako kako pa zato pitam tata šta je da li je tata tata ili sudija za prekšaje...

• Сантјаго Коровјов

Особа 1: 7 Станија на сат
    Особа 2: 5 Станија на сат
    Особа 3: 5 Станија на сат
    Особа 4: 4 Станије на сат
    Особа 5: 3 Станије на сат
    Особа 6: 2.5 Станије на сат (четворочасовно радно време)
    Особа 7: 2.5 Станије на сат (четворочасовно радно време)
    Особа 8: 2.5 Станије на сат

• ps

Tripuju debili skuplja je stanija

• ArminVanBuuren

realno stanje pa si dosao na vukajliju medj studentariju i sirotinju

inace svi tvoji poznanici koje si nabrojao, da se ne ljutis, realno kurtonska neka zanimanja, pa su i plate odgovarajuce, jedino me buni sledece

Poznanik7 - 1.6 Stanija na sat - IT sektor u velikoj firmi- SO sta radi taj za 300e vezano za IT, mnogo nesto malo

Poznanica8 - 2 Stanije na sat - administracija u MUPu - BG takodje

mada sad gledam i vidim da sam preterao, nisu kurtonska to su vecinom obicna, standardna zanimanja, i to je ok 200-300 evra prosek (jebu ga sad pekare i dizajneri), a sa druge strane direktori sa par hiljada i onda se nadje to na 2,4 to jeste u sustini to

• ps

Reme naveo profesore sa faksa hahaha

• Bazzi

javio

Bazi, zavisi kakva ti je porodica i kolika..i dal si se sjebo neke kreditebda uzmeš i dal imaš svoju ili ženinu gajbu i zašto žašto i kako kako pa zato pitam tata šta je da li je tata tata ili sudija za prekšaje...

ja sam mislio da ja i cura pocnemo od nule a ne da zavisimo od roditelja

• Pakao Juga

Ti Reme se družiš samo sa elitom u krugu dvojke, ništa sirotinja.

• ps

Ili kolege novinare lololo

• toba-cco

Hahaha, stvarno poznanik 5 i jeste penzos i radi u autokući kod Miška na crno-belo.
    Kako god okreneš, to je njegova plata, reko mi čovek. A to što je prethodnih 40 godina radio nešto drugo i ima penziju 0.9 sns, to mu više dođe kao alat za podjebavanje nas, koji to nikad nećemo ni videti ni dočekati...

• celt

ma ne lazu, to jeste proscna plata za one sto rade...

e sad, sto se svuda uzima median plata a ne prosecna to je druga prica. jer na prosecnu platu utice mali broj direktora sa ogromnim platama, ili malo region sa velikim platama ponisti ogroman region sa malim, a na median ne, to je pravi prosek.

sobzirom da je ipu srbiji stanje kakvo jeste sa regionima i sa disparitetom prosecna plata jeste 60000din, ali median nije, nego je onoliko koliko vam se cini da je prosek - 30 do 40000

malo matematike.

• Сантјаго Коровјов

Јок Псето, то су ти реалне плате у ИТ сектору, програмер у страној фирми, разни курци палци и тако даље. Профани дељу по 5-6 Станија константно, само од факса, притом примања са стране и пројекти. Нико не зарађује мање од 10 Станија.

• ps

Hahaha, stvarno poznanik 5 i jeste penzos i radi u autokući kod Miška na crno-belo.
    Kako god okreneš, to je njegova plata, reko mi čovek. A to što je prethodnih 40 godina radio nešto drugo i ima penziju 0.9 sns, to mu više dođe kao alat za podjebavanje nas, koji to nikad nećemo ni videti ni dočekati...

PSETO RASKRINKAVA

• ArminVanBuuren

Сантјаго Коровјов
    Особа 1: 7 Станија на сат
    Особа 2: 5 Станија на сат
    Особа 3: 5 Станија на сат
    Особа 4: 4 Станије на сат
    Особа 5: 3 Станије на сат
    Особа 6: 2.5 Станије на сат (четворочасовно радно време)
    Особа 7: 2.5 Станије на сат (четворочасовно радно време)
    Особа 8: 2.5 Станије на сат

vidis kako su lepe plate ko je ucio skolu

• celt

According to the U.S. Census Bureau, the average or mean household income in the U.S. was $73,034 in 2012, the most recent figures available at the time of publication. The median income, meanwhile, was $53,046. The typical household would find more meaning by comparing its income to the median, since that shows where it stands in relation to the halfway point, rather than the average, which is significantly influenced by the massive incomes at the top of the scale.

Read more : http://www.ehow.com/info_8092419_difference-median-income-vs-average.html

• ps

Sprdam se reme jebe mi se za plate tbojih poznanika samo sam primetio da sijes ostale navedene po broju stanija tj ti sijes moj kurac, ti tvoji siju

• ps

Kelte ziva istina, u surcinu mali broj stanovnika jos manji broj zaposlenih pa 10 direktora jata i aerodroma plus jos 10 iz drugih preduzeca digli prosecnu platu na 80-90k a najvise ljudi sljaka za 30

• ArminVanBuuren

ma sad u SAD strajkuju retosi iz meka hoce minimalac 15$ po satu pa vi racunajte koliko je to mesecno