Depopulacija planete zemlje
  • melkijades

Selim ovaj požar na forum, kako bismo u miru mogli da se mačujemo i ciganimo :

- Postoj neki mračni ljudi koji su se, daleko od očiju javnosti, ujedinili u ideji da pobiju 99% čovečanstva. Ima ih oko 5000 odabranih, ostaviće sebi 100.000 modifikovanih polu - ljudi da im kuvaju, peru, usisavaju, popravljaju kuće i da se, po potrebi, razmnožavaju.

- Sjebaćemo planetu do te mere da ćemo se podaviti u sopstvenim govnima, neko će valda i preteći.

- Namnožićemo se do nekih 12 milijardi i, pošto zemljišta, vode, hrane, drugih resursa - neće biti dovoljno za sve, a u suštini ne umemo da se organizujemo i dogovaramo, dovatićemo se za guše. Preživeće mali broj najizdržljivijih, ili najokrutnijih.

- Nekome će pasti na pamet da svo to silno nuklearno i ostalo naoružanje, koje štancamo poslednjih 70 - 80 godina (i ima ga dovoljno da istrebimo sav život bar 1247 puta), mora pre ili kasnije da se potroši, a žarko bi želeo da vidi za života kako bi sve to izgledalo.

Zanima me mišljenje mudrih i dokonih ljudi 1. da li uopšte postoji način da napravimo nekakav zaokret u načinu razmišljanja i ponašanja, i 2. da li smo u stanju da, kao čovečanstvo, dobacimo još nekih 100 - 200 godina.

• Grok`Grok

pobiju 99% čovečanstva. Ima ih oko 5000 odabranih, ostaviće sebi 100.000 modifikovanih polu - ljudi

105000 =/= 1%

• melkijades

Aj valda bi bio red da otvorim svadju - razmišljam nešto prethodnih dana o ideji postojanja famoznih mračnih sila, koje hoće da čipuju ljude, sterilišu ih, pobiju vakcinama ili šta ti ja znam. E sad, postoji masa ljudi koja je stava da sve te - Cigane, Jevreje, migrante, crnce, Kineze, Amerikance...Treba iz ovog ili onog razloga pobiti. Izvesne pokušaje u istoriji smo već svakako imali. Zamišljam nekakvu prostoriju sa dugačkim stolom, gde sedi tipa pedesetak ultra bogatih i moćnih ljudi, čovek ustaje i govori (dobro, sedi i govori, nisu u osnovnoj školi) - jbt je l konta neko šta napraviše ovi ljudi - sve se zatrovalo i zagadilo, okeani puni plastike, šume nestaju, životinje izumiru...Za cirka 50 godina ode sve u kurac, ne mogu da verujem - tri generacije otežemo muda do zemlje da bi napravili neki keš i, sad kad smo se sredili i realno treba da uživamo, budale će sve da sjebu. Msm realno, prvo će da pojedu i popiju sve što ima, a onda će da se medjusobno puobijaju. Što to nama treba? Hoću da mi se deca igraju sa pandama u šumi a ne da ih posmatraju u nekakvom zoološkom vrtu, mada generalno imamo desetak pandi na ranču, a i ne idemo po zoološkim vrtovima...

Teško mi nekako da isključim ovakvu ideju.

• celt

melk, svet se mnogo vise ponasa oportunisticki a mnogo manje sa nekim planom nego sto zelimo da prihvatimo. to je mnogo gadno prihvatiti psiholoski doduse, jer neprijatna je misao da ne postoje zle sile, sto onda odmah povlaci nas isprogramirani mozak da ukapira da ne postoje ni dobre sile, i onda psiha odbija to, i trazi krivca uvek.
    mislim da ti je vreme da izucavas neku religiju ili nesto slicno, trazi ti psiha to. uplasen si, ili nesto.

• celt

moralno smo uceni na principu dobra i zla. svako drustvo funkcionise tako. nedostatak zla ti duboko jebe moralna nacela, jer onda kako si ti dobar? religija pomaze tu, ili psiholog ako imas novca

• celt

nije smesno jebac, kad se uplasis ti ili ja ili bilo ko, ili ti iz nekog razloka prorade jake emocije, odmah upadas u ovo. lako da gledas sa strane dok si sit i ok, i razmisljas se kako hitler naterao sve nemce da istrebe jevreje, i religija koriscena za ratove i ostala sranja.
    sad imamo internet, pa onda nadjemo svog djavola. ali na zalost, izmisljen je kao i bilo koji drugi.

• melkijades

Slažemo se celt u najvećoj meri - kakav crni plan. Ne zanima me plan, zanima me da li ljudi uopšte veruju da možemo da izguramo još jedno stotinak - dvesta godina bez neke dramatične apokalipse, za koju realno imamo svaki mogući uslov.

E sad što se tiče religije (institucionalizovanje uzvišenog osećanja) i vere, ja sam u načelu skromni i ponizni hrišćanin. Mada imam i svoj lični primerak Kur'ana časnog, i vrlo dobro poznajem Islam. I Sufizam (naročito volim i cenim Rumija i Averoesa, naravno i Avicenu, Hafiz - Divana i u izvesnoj meri Omara Hajama, mada i Ibn Sina je ostavio dubok i značajan trag). Budizam sam izučavao desetak godina, ali isključivo tibetanski, mada mi ni stvari kao što su Tao ili Šinto uopšte nisu strane. Konfucija i Lao Cea naročito cenim, naravno. Dotakao sam se i drevnih istočnjačkih kultova, Kastaneda mi je i danas vrlo zanimljiv, a utrošio sam i nešto vremena na gluposti poput Osha i nju-ejdža, kako bih mogao da razgovaram sa ljudima koji su zastranili i zagazili u to djubre. Upoznat sam donekle i sa Hinduizmom i Judaizmom, naravno, ali bih na tom planu bio slab sagovornik. Učenja izvesnih indijanskih plemena su takodje fascinantna na svoj način, ali i tu sam baš laik...

E sad što se tiče psihologije, nju sticajem okolnosti izučavam desetak godina. Živeo sam svojevremeno sa ženom koja je psihijatar, i koja mi je veliki prijatelj. Jungom i Jerotićem i Erihom Fromom (koji baš i nije psiholog) sam se bavio mimo toga; no kasnije sam shvatio u kojoj meri su značajni Jaspers i Adler, dotakao sam se malo i Jaloma (nije loš), Gabora Matea (uopšte nije loš), i naročito Viktora Frankla, koji je na mene ostavio najdublji utisak (možda zbog specifičnog životnog slučaja). Važni su naravno i ljudi poput Dostojevskog, Šopenhauera, Vitgenštajna...Mada oni u načelu svakakonisu psiholozi. Jednom rečju ne brini za psihu i dušu, ljubi brat :)

• krupovrbaski zmaj

ja sam za to da se indija, afrika, kozojebi, šimejli i ostalo slicno izbrise iz foldera.

• krupovrbaski zmaj

3 očenaša za svakog gradjanina srbije.

• melkijades

E pa na taj rad sam mislio - uzmeš recimo ovog Zmaja, daš mu jedno 600 milijardi da može sa njima da raspolaže kako mu volja, i to je to. Ustvari uzmeš jedno 100 sličnih likova i učiniš isto. Oni se ljudi naravno obraduju i krene iživljavanje, pa perverzije, pa 100 drugih sranja...I ljudi se posle odredjenog vremena realno smore. Gleda Zmaj, šta će, onih 600 milijardi napravilo mu još 300, a ne diže se više ni na šta, i, čovek ko čovek, reši da uradi nešto dobro za čovečanstvo. Gleda one jadne ljude kako se muče i razmišlja - da li da ih sve nahranim, nadjem rešenje za svaku bolest, bedu i nesporazum...Trajalo bi brate predugo, a i sve bi spičkao na to. Hmm bolje možda da se jednom za svagda razračunam sa Afrikom,, Indijom, kozojebima (je l se ovo piše velikim početnim?) i degenericima, 99% sranja u prvom redu i kreće od njih. Taj neki rad, kao kada bi recimo odveo Šešelja u nekakvo podzemno postrojenje u Rusiji, pokazao mu tastaturu sa crvenim dugmićima i rekao - evo časti brat jednu igračku, ali samo jednu da ispališ. Dobro ako budeš dobar može i dve.

• celt

Slažemo se celt u najvećoj meri - kakav crni plan. Ne zanima me plan, zanima me da li ljudi uopšte veruju da možemo da izguramo još jedno stotinak - dvesta godina bez neke dramatične apokalipse, za koju realno imamo svaki mogući uslov.

ma naravno. evo vec epidemiju koja bi bila u rangu one iz 1918 ili gora polagano usporavamo, vakcinisacemo kurac palac. ako i bude nesto dramaticnije, izvuci cemo se, jebi ga, gadna posast je covecanstvo. vidis da planiramo na svemir da se sirimo :)
    ne sekiraj se za covecanstvo, bice to sasvim ok ako si vec resio da gledas sve to globalno.

• melkijades

Kakvo sekiranje oko čovečanstva, ko da ja tu mogu na bilo šta da utičem. Brinu me dve stvari oko te famozne vakcinacije - prvo, da će ova koja se neminovno pojavlju je do kraja godine, stvarno biti djubre, i drugo, da će ljudi kad ih prime biti u fazonu - vakcinisao sam se i to je to, sad sam miran dok sam živ, može da navali kakva oće boleština ja sam bezbedan...

Ne zabrinjava me ni najmanje pojava nekog ubitačnog virusa (ne u tom smislu da može desetkovati čovečanstvo) - ne može se 7.000.000.000 ljudi zaraziti nekakvom kugom u nedelju dana. I burbonsku je preguralo nekih dve trećine (ili jedna, ne mogu da se setim) Evropljana, i to u doba onakve nehigijene, neukosti i neinformisanosti, kada nismo znali ni šta je aspirin, a kamoli šta drugo.

• celt

pa sta se onda sekiras?

bubonska kuga, bez r. vec vidim drugi put si napisao, pa nije lapsus.

• melkijades

Jeste lapsus naravno, nisam memi :) Ne znam kako mi se potkralo, retardirana mi je tastatura na laptopu (premešta mi recimo veliko početno slovo na kraj reda i neka druga sranja, da me jebeš ako znam kako). Ne znam zasigurno ni da li je burbonka bila najcrnja, ni prethodnih sedam nisu bile naivne. U Beču recimo imaš fascinantne katakombe koje su krcate kostima nesrećnika koji su nastradali, i to usred grada.

Ne sekiram se bre oko bilo čega, zanima me stav - da li verujemo da će čovečanstvo istrčati još jedan - dva kruga oko stadiona, pre kolapsa. Ja u suštini verujem u drugi Hristov dolazak (saće padnu ćuške, no dobro), ali mimo toga, realno gledano, mi nemamo ni promil šanse da izbegnemo neku baš gadnu pitdariju ako nastavimo ovim tempom. A ne mogu da se otmem utisku da nemamo ni kapaciteta ni volje da napravimo nekakav zaokret - ono, da se razumemo, sjebasmo planetu baš, što aj i nije nepopravljivo, ali sva je prilika da se na tom planu nešto baš i nećemo predomisliti. Msm sumnjam da ću ja baš doživeti da gledam ta neka sranja, tako da me malo zabole, al mi opet i žao jbg.

• Firex

Brate moj, dzabe si se usro. Ne postoi ni jedan ekonomski interes da se smanjuje broj ljudi na zemlji, cak naprotiv. Hrane ima i previse, samo nije rasporedjena. Pa recimo Ameri bace godisnje 40%, a mali Afrikanac umro od gladi. Tkd, nece biti depopulacije ne brini se

• Eru Ilúvatar

izvini sta imas protiv istrebljenja jevreja

• krupovrbaski zmaj

nije samo hrana, realno veci problem ce biti voda.

• Пипач хлеба

8 milijardi ljudi trenutno na planeti, nikad više ih nije bilo.
    može lock na temu.

• јп

izvini sta imas protiv istrebljenja jevreja

Ko će onda da upravlja svetom ajde misli malo

• Sevastokrator_95

Selim ovaj požar na forum, kako bismo u miru mogli da se mačujemo i ciganimo :

- Postoj neki mračni ljudi koji su se, daleko od očiju javnosti, ujedinili u ideji da pobiju 99% čovečanstva. Ima ih oko 5000 odabranih, ostaviće sebi 100.000 modifikovanih polu - ljudi da im kuvaju, peru, usisavaju, popravljaju kuće i da se, po potrebi, razmnožavaju.

- Sjebaćemo planetu do te mere da ćemo se podaviti u sopstvenim govnima, neko će valda i preteći.

- Namnožićemo se do nekih 12 milijardi i, pošto zemljišta, vode, hrane, drugih resursa - neće biti dovoljno za sve, a u suštini ne umemo da se organizujemo i dogovaramo, dovatićemo se za guše. Preživeće mali broj najizdržljivijih, ili najokrutnijih.

- Nekome će pasti na pamet da svo to silno nuklearno i ostalo naoružanje, koje štancamo poslednjih 70 - 80 godina (i ima ga dovoljno da istrebimo sav život bar 1247 puta), mora pre ili kasnije da se potroši, a žarko bi želeo da vidi za života kako bi sve to izgledalo.

Zanima me mišljenje mudrih i dokonih ljudi 1. da li uopšte postoji način da napravimo nekakav zaokret u načinu razmišljanja i ponašanja, i 2. da li smo u stanju da, kao čovečanstvo, dobacimo još nekih 100 - 200 godina.

eo neka moja razmisljanja na temu:

To da nema dovoljno hrane, vode i drugih resursa za sve je jedna od najvecih zabluda ljudi. Svet proizvodi 1,5x vise hrane nego sto je covecanstvu potrebno; to sto ima gladnih izmedju 500 miliona i 1,5 milijarde (u zavisnosti od toga kako definises glad), rezultat je dva faktora: prvo, hrana se kvari i s obzirom na to da nije ravnomerna proizvodnja, nije uvek lako transportovati tamo gde treba a da ne propadne; drugo, i vaznije, ljudi su govna i ne zele da pomognu nekim tamo crnjama u Africi ili ciganima u Indiji jer jebiga, ne moraju i ne isplati se. Kapitalizam je takav sistem da je, na primer, restoranu isplativije da baci hranu nego da je da nekom jer ako je da za dz, to potencijalno znaci manjak prometa sutradan. Meni je bilo zanimljivo kako nije obratio preteranu paznju kad je Vucic na pocetku epidemije rekao da imamo brasna da hasamo svi godinu dana i da ne jedemo nista drugo. Kako i zasto onda ljudi gladuju u Srbiji i kako to da se narodne kuhinje muce s resursima? Slicna stvar je i s ostalim resursima, s izuzetkom nafte i nekih drugih energenata (ali i tu bi se situacija popravila da ljudi nisu alava sebicna govna).

EDIT: za hranu jos nesto: poljoprivreda je toliko napredovala da svetska proizvodnja hrane lagano moze da se poveca za 30-50%

Ovo da se neka grupica mocnih i bogatih ljudi okuplja i diskutuje sta da uradi sa svetom je sirotinjska teorija zavere, svet ne funkcionise tako.

Dobacicemo 100-200 godina gotovo izvesno, ali je veliko pitanje da li cemo dugorocno opstati kao vrsta. Najveca opasnost je od zagadjenja zivotne sredine. Ubedjen sam da ce ljudima za 100-200 godina bacanje (ili cak i samo koriscenje) plasticne kese ili flase na ulicu ili, jos gore, reku, delovati isto onako kao sto nama deluje srednjevekovno bacanje govana s prozora na ulicu, jer jebiga nije bilo kanalizacije. I s razlogom ce im tako delovati. Ne znam zasto je ljudima toliko tesko da shvate da je to nesto uzasno po sve nas. Kontam da je mozda do toga sto se ljudi koji upozoravaju na zastitu prirode obicno dozivljavaju kao nekakvi hipsteri ili burzuji koji imaju taj stav da obrazuju sirotinju i da se postave iznad nje. Tacno ili ne, ljudi moraju da se nauce pameti. Evo jednog primera kako ne treba postupati:

https://www.youtube.com/watch?v=pTQsXilyY5U

• DP

I sta će tih 100k ljudi ako dodje do armagedona u vidu asteroida? Solarne oluje. Gama-ray burst-a? Supernove? Ne sad nego unutar 10k godina od danas?

Jedina šansa ove vrste je populacija drugih sistema. A za to nam trebaju brojke. Man power na svim poljima.

Osim toga, sve population control strategije su rizične i za tog ko bi se usudio da ih implementira. Virus npr...

• melkijades

Aj redom - istina je Sevaste da hrane ima i više nego dovoljno (godišnje, na globalnom nivou, 40% bukvalno bacimo - postoje banke hrane u gotovo svakoj zemlji koje nastoje da se kolko - tolko izbore sa ovim, marketi, pijace, piljari...Moraju svakodnevno da doniraju neko voće i povrće...). Nije u pitanju to da li hrane ima ili nema za sve, već da li ćemo ikada naučiti da se njome valjano služimo. Voda je daleko veći problem, mada postoji tvrdnja da je i takav stav ultra prevara. Po jednoj studiji, prema kojoj gajim svaku naklonost i poverenje, na planeti komotno može da živi 30 milijardi ljudi. Ovih 7 - 8 nije u stanju da preživi ni na duplo većoj Zemlji, moraju se napraviti opasni rezovi, i pitanje je u prvom redu da li ćemo mi kao ljudi biti u stanju to da uradimo, pre nego što napravimo neko baš opasno sranje.

Ne znam Zap koliko je realno da naselimo tipa Mars - sve dosadašnje simulacije života u koloniji do sada su doživele fijasko (u dve kampanje koje su najviše obećavale - jednom im je nestalo kiseonika zbog nekog fatalnog kvara, a drugi put su fiktivno pomrli od gladi). Generalno, pre će stvari poći po zlu tamo nego ovde, mada bi Mars opet bio kul bekap plan. Mada bismo vrv pre ili kasnije medjusobno zaratili :) Zamisli intergalaktičku ligu šampiona, pa ideš na Mars da se makljaš sa tamošnjim rodjacima.

• b

Ne verujem u masovnu depopulaciju i u pravljenje nekog veštačkog raja na zemlji za mali broj ljudi iz dva razloga.

1. Ko je stvorio elitu? Masa naroda koja radi, troši i generiše kapital za 1% stanovnoštva. Ako nema naroda, kako da funkcioniše ekonomija i kako da te bogataše održi bogatim. Zašto, da bi on ladio jaja? On to može i sad. Njih ne pokreće imaginarni ideal, već želja za moći, vlasti, umišljena predstava nekakve predodređenosti za nešto... a da bi ko održao takvu predstavu u svojoj glavi potrebna mu je masa sirotinje od koje se razlikuje.
    2. Raj je jedan. Bog je jedan. Drugih ne može da bude.

• melkijades

Iz tog razloga što će im 12 milijardi ljudi nepovratno zagaditi i uništiti planetu, poseći zelenilo, istrebiti životinje, zatrovati vodu i vazduh, a realno, da bi im opstala ekonomija i da bi mogli da se kurče, dovoljna im je milijarda. Ako isključiš etiku i moralna načela i ostaviš samo matematiku u igri, ovo je sasvim logično. Koji će bre moj tebi i meni sedam milijardi ljudi na svetu? Samo gužva, buka i otrovi. Ovako, sednemo u ferari i pičimo ulicama grada Čikada 300 na sat bez da se trzamo. Ustaneš ujutro, skuvaju ti kafu, sedneš na terasu i gledaš kako se tigrovi i antilope vijaju po petoj aveniji. Milina.

• melkijades

E da bravo Sevaste za video - nije ovo baš do te mere nerešiv problem - u masi zemalja EU, naprimer, zagadjenje je počelo da se tretira kao eko-terorizam, i kazne su baš jebene. Ono - imaš fabriku koja ne ispunjava standarde i propise i zagadjuje - uzimaju ti maltene sve, ideš na ozbiljnu robiju i nema pregovora oko toga...Nije toliki problem to što bacamo plastiku gde stignemo, koliko je problem što je uopšte kupujemo. 80% proizvoda od plastike (ili onih koji su u plastičnoj ambalaži) su krajnje nepotrebni, a i sama proizvodnja plastike uništava i zagadjuje. Al ubedi milijardu Kineza recimo, kojima je postalo normalno da u ronilačkim odelima, sa bocom kiseonika na ledjima, idu do obližnje radnje po plastične sudove i pribor za jednokratn upotrebu, jer ih mrzi da peru ovaj redovan.

• celt

Iz tog razloga što će im 12 milijardi ljudi nepovratno zagaditi i uništiti planetu, poseći zelenilo, istrebiti životinje, zatrovati vodu i vazduh, a realno, da bi im opstala ekonomija i da bi mogli da se kurče, dovoljna im je milijarda.

kapiram da kakvi smo, da se to desi, napravili bi se da jedemo struju.
    sta ako smo samo prirodni deo simulacije kojoj je cilj da stvori AI, tj neku novu prirodu baziranu na necem drugom?

dokle god sunce ili bilo koja zvezda daje energiju da se nesto menja od entropije naopako, imas prirodu. sta je vrsta bilo u zemljinoj istoriji koje su druge vrste istrebile prirodno... paprat istrebio alge senkom, sume istrebile paprat senkom, ljudi istrebili sume sekirom... itd :)

zajebavam se, sad smo u mogucnosti mnogo brze da menjamo prirodu nego sto priroda moze da promeni nas da se prilagodimo tome. ili je to neki stepen u razvoju prirode ili jebem li ga. gledano u mom zivotnom veku, ne unistava mi se priroda, lepo mi je da sedim pored potoka u sumi. gledano kao vrsta, covecanstvo, verovatno je evolutivno bolje da unistis prirodu zarad daljeg sirenja, jer ako svi zivimo u skladu sa definicijom prirode, pre ili kasnije ce nas sjebati neki asteroid.
    sta je tu dobro, pojma nemam. mozda su najveci altruisti kad se pogleda na mnogo dugo ovi sto loze naftu da razviju tehnologiju sto pre. verovatno nisu. nije ni bitno.

• celt

sve se svodi na: siri dalje informaciju koja te definise. repliciraj tu kripticnu informaciju koju nosis u dnk koliko mozes. ako ne moze prirodnim putem, repliciraj kako god.
    to je priroda.

• celt

zanimljivo je da su sve nase zelje, misli, postojanje i sve sto znamo bazirane na organskom molekulu koji voli da pretvara ostalu materiju oko njega u kopiju njega

• b

meni je ta cela prica o prenaseljenosti na vrlo klimavim nogama... Uzmite na primer svaku iole razvijenu drzavu u Evropi za koju se moze smatrati kako daje relevantne podatke, doslovno svaka vapi za radnom snagom. Najveci deo sveta ima izmedju 1-2 deteta, ne racunajuci neke drzave Afrike, jugoistocne Azije i Juzne Amerike, a i tamo postoji razlog (visok mortalitet dece, losa zdravstvena zastita itd...). Bio sam po Africi za koju se najvise prica da je prenaseljena, to su takva prostranstva u kojima nema coveka da je tesko poverovati.

Od najvecih recimo hiljadu kompanija i bogatasa, ljudi od uticaja, barem 900 zavisi od konzumerizma, masovne prodaje itd... tesko bi se iko od vas slozio da mu neko kaze, ok imas prodavnicu, od sutra samo 5 % musterija imas... mislim toliko je nelogicnosti da ne verujem u to.

• Eru Ilúvatar

problem je do rasporedjenosti a ne do ukupne populacije po mome iskrenom misljenju

• b

pa ne znam kako jedan pakistan recimo u kome smrdljaju jedan na drugom moze da utice na polje kukuruza u Srbiji jebeno, svakako ce se pustiti preko granice samo onoliko koliko treba da mota kablove u Slovackoj

• melkijades

Zato što čovek, sam po sebi, nije u stanju da stvori bilo šta novo - može da kombinuje već postojeće kako bi kreirao sliku nekakvog vanzemaljskog bića, ali i ono je opet sačinjeno od neke glave i oka, noge i možda prsta, što samo po sebi već postoji. Ljudska logika i mogućnost shvatanja u odredjenoj tački su ograničeni. Zato nisi u stanju da sebi predočiš kvadrat od tri stranice ili odgovoriš na pitanje - da li svemoćni Bog može da stvori kamen koji je toliko velik da ne može da ga podigne. Možeš na ovcu da nabudžiš svinjske noge i pseću glavu, ali ne i da stvoriš neko apsolutno originalno biće. Nisi fabrički predvidjen za taka delovanja, i dobro je da je tako.

• b

uostalom evo mape
    https://i.imgur.com/5puNuMJ.png

najveci deo sveta vec ima depopulaciju, ne kapiram

• Grok`Grok

ауторе запата дали сте јебали хвала

• DP

Izuzetno, izuzetno oskudno, autore grok

• Srpski Del boy

Namnožićemo se do nekih 12 milijardi i, pošto zemljišta, vode, hrane, drugih resursa - neće biti dovoljno za sve, a u suštini ne umemo da se organizujemo i dogovaramo, dovatićemo se za guše. Preživeće mali broj najizdržljivijih, ili najokrutnijih.

Što se tiče svetske populacije, ovakve su za sad procene. Evropa je u negativnom priraštaju. Crnci iz Afrike i pojedine azijske države su pozitivnog priraštaja. Velike sile još odolevaju negativnom priraštaju. Što se tiče prirodnih resursa, stvari stoje ovako, trebamo svi da ih štedimo i da maksimalno čuvamo planetu od svemirskih, klimatskih, hemijskih i drugih nepogoda i ratova.

• ŠKODILLAC

Što se tiče resursa (nafta, gas, ugalj, razni nemetali i metali) svakako će biti iscrpljeni i dok se to ne desi mora se desiti neka ekološka revolucija da se iskorene sve loše navike čovečanstva u smislu muže i zagađenja ove planete na neodgovoran način u besmislene i lične svrhe. Ostaće alternativni resursi, reciklaže....
    Hrane će uvek biti, ne uvek pravilno raspoređene, jer jedni bacaju a drugima treba, što će se ispraviti razvojem svesti.
    Najviši stepen razvoja ove vrste biće rasformiranje svake vojske, tada će i prestati testiranja vojnih šklopocija, jer hej, više nismo majmuni da ratujemo, postoji kompromis. Vanzemaljci bi nas potamanili da smo im pretnja, ipak nismo, očigledno. Sami sebi ćemo biti pretnja dok se ne osvestimo. Na kraju krajeva ista smo vrsta. Kada se i ako to postigne, svi narodi, će moći udruženo da rade na usavršavanju i razvoju tehnologije kojom će moći da otkrivaju, proučavaju i putuju daleko kroz svemir, do drugih planeta i drugih galaksija kroz par hiljada do par desetina hiljada godina. Dakle ne tehnologija kao današnja koju imaju samo najjače ekonomske sile, već zajedničku, i dosta razvijeniju jer će dosta naučnika udruženo raditi. Tako da ako se ne desi razvoj u tom pravcu, potrošićemo resurse na gluposti i ostaćemo zakucani za planetu Zemlju, i dalje ćemo uživati u raznolikoj hrani, biće je uvek, predivnim pejzažima, romantičnim zalascima Sunca, raznolikim životinjama, razmnožavanju, i ostalome, ali bez mogućnosti da kao najdominantnija vrsta ove galaksije nastavimo put dalje kroz svemir ka potrazi za planetama na kojim bi život bio moguć. Tako bi planeta bila rasterećena dela populacije koji bi prešao negde drugde i rešeno je pitanje "prenaseljenosti" bez ubijanja, trovanja, propagande i sl.

• houltu9l

Svaki covek ima svoje pretke.

• houltu9l

U srednjem veku deca su imali mnogo dece ali su umirala u najranijim godinama ili danima,retko koja su prezivljavala,danas to nije slucaj,ali zato u Evropi ne prave decu uopste.

• atomski mis

Ako su u srednjem veku spaljivali na lomaci one koji su spaljivali jer su ti isti radili na stetu ljudi.Sve sto ti je u zivotu potrebno imas u okviru zvanicne religije svoje drzave gde zivis, i ako zadjes mnogo u greh sledi te uzasna bozja kazna.

• melkijades

Zavisi. Sv. apostol Pavle je prvobitno bio progonitelj i ubica hrišćana (Savle), da bi kasnije, isto ono učenje koje je zatirao gledao da proširi širom tada poznatog sveta. "Ne ubij" je mislim prva zapovest koja se tiče medjuljudskih odnosa. Vrlo prosto - ne ubij, dve reči i tačka nakon njih. Ne pali ljude na lomači i ne stavljaj ih na električnu stolicu ma šta da su učinili.

E da jedno me zanima a nikako da pitam - odakle nam to uverenje da je u srednjem veku, a i pre, a i malo posle - umiralo svako drugo dete? To je uvrežen stav i sa boleštinama smo se svakako teže nosili, ali nigde ne videh nikakve podatke, tabele, statistike, dokumentaciju, bilo šta. Bilo bi lepo da to neko iščeprka i postavi ovde.

• b

eo baš od jutros razmišljam kako bi bilo super da nađem tu statistiku za srednji vek i stavim na vukajliju

• celt

da, prava steta je da niko ziv ne navodi srednjevekovnu dokumentaciju o umrloj deci kad se zna da je uredno vodjena statistika u srednjem veku, a i pre, a i malo posle.

• celt

Vuk Stefanović Karadžić rođen je 7. 11. 1787. godine u velikoj porodici u Tršiću, a umro u Beču 7. 2. 1864. godine.

Njegova braća i sestre mahom su umirali u tom periodu i njegova majka odluči da mu da ime Vuk, jer kako se tada verovalo to ime će ga zaštititi od duhova i veštica. Ovakva sudbina pratiće Vuka kroz ceo njegov život.

Kao i njegova braće i sestre i Vuk je bio bolešljiv. Te tegobe su se prenele i na njegovu decu. Oženivši Anu Mariju Kraus dobio je dvanaestoro dece, od kojih su samo preživeli Mina i Dimitrije Karadzić.

evo od kad zapisuju. 2 od 12.

melkore, jesi svestan da ako si kao mali imao nekad upalu pluca, ili se ubo na nesto rjavo, ili imao neku bakterijsku upalu uva, otvorenu ranu ili tako nesto da zivis u to tvoje "zlatno doba", da ne bi bio ovde sa nama da jedes govna po forumu?

• celt

pri cemu ovo je ono sto danas dobijes sto bi te tad ubilo. u to vreme su mogle da budu i boginje, i polio i tuberkuloza, i jebem li ga sta jos ne, sto kad se razbolis prvo dodje neka stara seoska baba da ti umota vunicu oko malog prsta na nozi jer to moze da pomogne detetu, a onda dan posle toga dodje pop jer jebi ga, i ovo nesto bolesljivo, nije dobra godina.

• melkijades

Jasno. Vuku su dali ime Vuk kako bi preživeo (ne znam koliko prethodne dece je sahranjeno), čak mu je u dovratku kuće ureuan pentagram jer štiti od veštica (tako mi objasnila žena neka što tamo radi). Zmaj je sahranio sedmoro dece i suprugu, Mocarti su takodje nastradali. Ali to su čuveni ljudi za čije slučajeve znamo, imaš primer recimo jednog vukajlijaša čiji je stric bio šesto dete, a prvo koje je preživelo. Tih stvari ima i danas. Nije teško izvesti statistiku jer novorodjenčad su redovno upisivana u crkvene knjige, to se obavljalo revnosno. Uostalom istorija zna kad je koliko ljudi živelo, ginulo u ratovima, umiralo od kuge itd - nije teško izvesti ni ovu računicu. Ali zaista nisam nailazio na te podatke, ma koliko da sam čitao istorijska štiva. Samo frljanje procentima i to je to.

• melkijades

Moramo se zapitati i koliko su sva ta deca bila uhranjena u to vreme, jer letina je češće stradavala od nepogoda, nije bilo protivgradnih mreža i raketa, konzervansa itd, okupatori su oduzimali hranu, seljaci spaljivali polja kako bi to sprečili, imali smo malverzaciju oko žita (uvod u francusku revoluciju), uništen krompir u Irskoj (i tu bilo malverzacija), ukrainski glodomor za vreme staljina i drugo.

• DP

Melk brt, jesi ozenjen ti, imas li devojku, momka, nesto?

• melkijades

Imam bivšu buduću ženu :)