Sebe smatram i ljevičarem i liberalom, ali smatram da su današnja globalna ljevica i liberalizam izgubili kompas.
Po meni suština ljevice treba da bude prije svega borba za radnike. Za što veća prava radnika, za što bolje uslove rada. Pritom zadržavajući i dalje kapitalistički sistem, jer komunizam da je valjao ne bi propao... Ali u okvirima kapitalizma, treba se stalno konstantno i koliko je god to moguće boriti za radnike, njihova prava i status.
Tu ima još hrpe i hrpe neurađenog posla, pa čak i u najrazvijenijim zemljama ima još koliko god oćeš prostora da se dodatno povećavaju prava radnika, a današnja ljevica nije na to fokusirana.
(A na šta jeste fokusirana, to znate i sami, nema potrebe pominjati)...
Dalje. Popravkom statusa radnika, i rješavanjem radničkog pitanja... i mnogi drugih problemi u društvu bi se riješili, jer dosta frustracija velikog broja ljudi proizlazi iz nezadovoljstva poslovnim okruženjem i uslovima i materijalnim stanjem.
Što se liberalizma tiče, takođe, ja sam liberal. Ali po meni liberalizam, kao što mu i ime kaže, treba prije svega da se bori za što više sloboda svima, i za sve dok god ta sloboda ne ugrožava druge.
Tako, da, na primjer, ja podržavam sve one slobode za koje se današnji liberali zalažu:
- gej brakovi - OK, no problem
- da gejevi usvajaju djecu - no problem
- legalizacija droga - yes, sure
- pravo da čovjek mijenja pol kako mu se ćefne, i da promjeni čak i pravno svoj pol u dokumentima, bez potrebe za navođenjem bilo kakvih dokaza ili prolaska kroz bilo kakve komisije - odeš fino u sup, kažeš, od danas nek mi se piše da sam žensko, oni ti to uteftere, i završena priča
- abortus (da, ali bi tu bi već bio malo selektivniji i ne bi dao blanko dozvolu u svim slučajevima, jer time narušavaš prava i slobode nekog drugog bića koje se razvija i smatram da se generalno vrši više abortusa nego što je potrebno)
- eutanazija - da ali samo ako si prethodno, dok si još bio zdrav, potpisao unapred dokument u kome kažeš da se slažeš da ti eutanazija bude ponuđena kao opcija u situacijama u kojima se ona inače preporučuje - to ti je u suštini ono, da svako donosi zakon za sebe, ako se kao zdrav izjasniš da si za eutanaziju, u situacijama kad ti može zatrebati, ponudiće ti kao opciju, ako se kao zdrav izjasniš da si protiv, neće ti to ponuditi i kraj pričeE, ali svim ovim pravima dodao bih i sledeća (koja današnji liberali ne samo da ignorišu, nego ih aktivno gaze):
- Pravo da čovjek iskaže svoj stav o bilo čemu, dok god ne vrijeđa i ne poziva na nasilje. Npr. reći "Trans žene su ustvari muškarci", to je sasvim legitimno pravo i izražavanje stava... a reći "Trandže su izrodi i treba ih.... " to je već govor mržnje i treba zabraniti.
- Pravo da čovjek generalno iznosi politički nekorektne stavove... pa čak i da koristiti riječ niger, ako nije upotrebljana u kontekstu govora mržnje,
Štono reče, neko, dal Volter: "Prezirem ono što govoriš, ali do smrti ću se boriti za tvoje pravo da to kažeš"- Pravo da sam odlučiš hoćeš li se vakcinisati ili ne (uz ipak izuzetak određenih neophodnih vakcina koje se daju djeci, i koje stvaraju 100% imunitet - tu bi i dalje zadržao obaveznu vakcinaciju)
-Pravo generalno na različite životne stilove i poglede na svijet, dok god to nikog drugog ne ugrožava. Gej brakovi OK... Ali isto tako OK, ako neko smatra da treba da živi u klasičnoj patrijarhalnoj porodici i da mu žena bude domaćica i da ne radi... i i jedni i drugi imaju puno pravo ne samo da žive takav život, već i da javno iznose svoj stav o blagodetima svog vlastitog načina života... a i da kritikuju one druge. Isto tako kao što patrijarhalac ima pravo da kaže "joj onih pedera, ne bi bio u koži njihovoj djeci... ili ko zna u šta će se svijet pretvoriti, itd... " dakle ima pravo da kritikuje i da iskaže neslaganje, dok god ne vrijeđa i ne poziva na nasilje... isto tako i peder ima pravo da kaže "Vidi onog Balkančerosa primitica, kako je zatucan... za njega izgleda još nije prošao srednji vijek..."

U sklopu prava na nepopularne stavove, treba da bude i pravo na grešku.
U suštini ko napravi neki prestup, sa njim zakon treba da se obračuna, ukoliko je prekršio neki zakon. A kad odsluži svoju kaznu, on je slobodan čovjek koji ima ista prava i dignitet kao i bilo ko drugi.
Cancel kultura i razvlačenje ljudi po medijima, mjesecima i godinama, kao i osporavanje istima osnovnih prava samo zato što su nekad uradili (ili samo izjavili, često i bez ikakve zadnje namjere) nešto što se nekom nije svidjelo, to nije OK.
Samo ovdje imamo jedan problemčić... a to je sloboda govora. Zato je teško biti doslijedan liberal, a boriti se protiv cancel kulture, jer jbga - u skladu sa Volterovom maksimom je da svako ima pravo da iskaže svoj stav, a u taj stav spada i cancellovanje određene osobe. Tako da ako se zaista zalažem za slobodu govora (a zalažem), teško je osporiti pravo na kanselovanje onima koji kanseluju... Ja mogu biti protiv tog što pričaju, ali se borim za njihovo pravo da to kažu...
Iz tog razloga, trebalo bi zakonski što preciznije definisati govor mržnje i vrijeđanje, tako da je jasno kad je linija pređena.

interesantna stvar da su se oko jedne stvari složili Barak Obama, Donald Tramp i papa Franja. Sva trojica su protiv cancel kulture:
(sa vikipedije):Former US President Barack Obama warned against social media call-out culture, saying that "People who do really good stuff have flaws. People who you are fighting may love their kids and, you know, share certain things with you."
Former US President Donald Trump criticized cancel culture in a speech in July 2020, comparing it to totalitarianism and saying that it is a political weapon used to punish and shame dissenters by driving them from their jobs and demanding submission. He was criticized as being hypocritical for having attempted to "cancel" a number of people and companies in the past himself.
Pope Francis said that cancel culture is "a form of ideological colonization, one that leaves no room for freedom of expression", saying that it "ends up cancelling all sense of identity".

Degenarcija koja dolazi sa zapada je posledica Jevrejskog lobija/vlasti u Americi. Sve sto je Jova pobrojao treba ukinuti i vratiti se hrišćanskim vrednostima. To je jedini spas za bele ljude kako u Americi tako i u Evropi.
Kako Jevreji vide belog čoveka iz njihovih knjiga.
https://www.bitchute.com/video/alfwsFTtXtAC/Kako Rabini i njihovi tekstovi vide Hrista.
https://www.bitchute.com/video/OfSSmBBeJ0UR/Indoktrinacija dece
https://www.bitchute.com/video/OMfmLH9qRrpQ/
@celt:
Da kod njih je to malo postalo kao neka vrsta sporta. Prevelik im standard, pa nemaju pametnija posla. Al jebiga, ta njihova zajebancija, i jedne i druge strane, opet ima uticaj na život i politiku ne samo u SAD, već se to preliva i drugdje... Hoću da kažem iako to jest većinom sport i navijačko podjebavanje, ipak na nekom dubljem nivou postoji neka realna borba. Ali postoji i spin... Spin je u tome da se ljudi dijele i međusobno optužuju da su lib-tardi ili trump-tardi, i na to troše energiju - bukvalno kao sport (hljeba i igara) - a ne obraćaju pažnju na neke realne probleme na koje bi trebalo obratiti pažnju...Jedna od negativnih političkih poslijedica u poslednjih nekoliko decenija je to što su žene izvukle poprilično deblji kraj. Npr. ja smatram da je brak mog dede i moje babe bio pravedniji i feminističkiji nego današnji brakovi.
Baba bila domaćica, deda zarađivao za leba. Jasno bili podijeljeni poslovi, niko nije rinto previše i svi bili zadovoljni.
Danas žene dođu s posla u 17h raspadnute, i u većini slučajeva opet na njih padne veći dio kućnih poslova. Da ne pričam kako su oboje živčani i rade sve na frku trku u tih 6 sati, o čemu sam pisao u definiciji "Večernjak".
A kod moje babe i dede, oboje bili gospoda, u odnosu na današnje bračne parove. Đed dolazio kući oko pola 4. I dalje sposoban za život. Kuća čista, ručak spremljen, djeca zbrinuta, sve super. A ni babi to nije teško padalo, jer nije imala drugih obaveza.

@Ejdus - gade mi se te priče o "bijelim" ljudima i onim drugim. Pola tih nacista ne smatra ni nas za bijelce... Mi smo ipak Sloveni, nismo Arijevci. Podijela i zavađanje ljudi po rasnoj osnovi, takođe odgovara onima koji nam ne misle dobro. Zavadi pa vladaj. Sve rase trebaju biti ujedinjene i sarađivati u rješavanju globalnih problema.
bukvalno kao sport (hljeba i igara) - a ne obraćaju pažnju na neke realne probleme na koje bi trebalo obratiti pažnjuda bi se obratila paznja na kompleksnije probleme treba ti kompleksnije razmisljanje, a to svi ovi pro-anti left-right lib-cons nemaju. i to cesto ne zato sto nemaju kapaciteta za to, nego kad krenes da gledas u detalje nesto sto je kompleksnije, pocnes da uvidjas da resenja nisu jednostavna i da traze kompromise na razlicite strane, a to jednostavno ne mozes ako si pro-anti lik, kosi ti se sa "stavovima", pogresno je itd.
kao takvi, ti problemi su ekstremno dosadni za citati ovako ovlas i ne zauzimaju medijski prostor.
nisu zene izvukle nikakav deblji kraj, i nije bilo bolje u vreme tvog djeda za prosecnog djeda i babu, samo se opet gledaju ekstremi. normalnim (nasa kultura) ljudima su ugodniji sistemi u kom zene imaju iste mogucnosti, uvek su i bili, al aj to druga tema.
- P
A sta je resenje mujaga, desnicari jel?

a ovo sto kaze mujo jeste... pusti jednu ekstremnu stranu da ima apsolutnu vlast i ne izlazi na dobro.
i da, obicno je "leva" po danasnjem posmatranju. svi ti manijaci dolaze na vlast dernjajuci se o pravima za vecinu, retko ko je postao narodni diktator tako sto mrmljao u bradu kako treba da se pomogne firmama i bogatima.
- P
Centar je majka

to je ono, ideje su dobre, al ako das egzekuciju onima koji su glasni sa tim idejama... ti obicno nisu bas najbolji "organizatori" drustva
ne sekirajte se za ameriku, oni su postavili sistem koji dozvoljava da se ovi izduvaju, ali nikad.... nikada nece doci na vlast. mozda dodju, ali nece vladati (tramp npr).
kod nas jeste drugacije, i da, treba da se mozda vise povede racuna

Po meni celte nije problem u tome da žena radi ako joj je to izbor. Treba da radi. Problem je kad su primanja toliko niska u prosjeku, spram troškova života, da su oba bračna partnera primorana da rade. A pritom je radno vrijeme takvo, da si za svijet i porodicu dostupan samo noću. Preko dana te nema jer radiš za gazdu.
ovo citiram iz jednog svog pisanija, što sam negdje drugo pisao:
"...ми осам сати радимо, углавном не за себе, већ за газду, и углавном не оно што волимо и у чему видимо неки смисао, него оно што морамо, а као награду не добијемо оно што зарадимо, већ тек мањи дио тога, док већи дио остаје газди."
A žena onda još nakod toga, u većini slučajeva, radi i veći dio kućnih poslova.
Iz tih razloga, smatram da je borba za radnike osnova svega...
@MaliMujo: nisam nikad podržavao gore pobrojane, već normalnu ljevicu, koja funkcioniše u okvirima kapitalizma
Po meni celte nije problem u tome da žena radi ako joj je to izbor. Treba da radi. Problem je kad su primanja toliko niska u prosjeku, spram troškova života, da su oba bračna partnera primorana da rade. A pritom je radno vrijeme takvo, da si za svijet i porodicu dostupan samo noću. Preko dana te nema jer radiš za gazdu.da, al to nema veze sa ovim "pravo izbora" za zene, ili gresim?

Pa ako moraš da radiš da bi preživio onda nemaš pravo izbora?
Ja nikad nisam rekao da ženama treba oduzeti pravo da rade i zaključati ih u kuhinju.
Ja sam samo rekao, da je recimo kod mog dede i babe bio tradicionalni brak i da je ona bila domaćica, i da su bili sretni i to je kod njih funkcionisalo, a nisu oskudijevali ni u novcu ni u vremenu.
Danas skoro svi oskudijevaju u vremenu... (a to povlači i oskudicu u živcima)
U novcu kao ne oskudijevamo, ali samo zato što ljudi u prosjeku baš dosta rade.- kNije tacno Jovo neinformisan si
Ejdus, bog argumentacije
Jer su ljevicari ranije imali kompas, kad su nam donijeli komunizam, fasizam, nacizam, kju kluks klan i sllevicari doneli fasizam, nacizam i kju kluks klan?
u svakom slucaju, da, izdegenerisali su se, pogotovo levica, jer glavna pitanja levice danas, umesto da budu rapidan rast cene nekretnina, (btw ilegalno) izbacivanje ljudi iz jedinog stana koji imaju zbog duga od tipa 5k evra i ponizavanje ljudi koji rade za 300e tako sto ih teras da nose pelene, jesu rodna pitanja i seksualna orijentacija, sto treba da budu privatne stvari pojedinca, a ne stozer politike
al da sad iz degeneracije politike levice izvlacimo zakljucak da su tramp, orban, duterte, bolsonaro i njima slicni neka valjana alternativa, manite me toga lol
Fascism (/ˈfæʃɪzəm/) is a form of far-right, authoritarian ultranationalism1 characterized by dictatorial power, forcible suppression of opposition, and strong regimentation of society and the economyLeft-wing politics support social equality and egalitarianism, often in opposition of social hierarchy.
Evo par nekih mojih ljevičarskih ideja koje podržavam.
(pritom sam apsolutno za kapitalizam I slobodno tržište, a protiv komunizma, just for the record)Dakle:
1 - plate apsolutno treba da budu javne u firmama a ne da se kriju - da svako zna kolika je čija plata... to bi onemogućilo situaciju da mnogi budu loše i nepravedno plaćeni samo zato što su neinformisani, a firme to koriste
2 - Prodavac je taj koji uvijek treba da određuje cijenu svog proizvoda, a ne kupac. Kupac može da se cjenka, da traži popust, da pristane ili ne pristane na cijenu koju nudi prodavac, ali zadnja je uvijek prodavčeva. Uzmi ili ostavi.
Pošto je u odnosu radnik / firma, radnik taj koji je prodavac, on prodaje svoj rad, a firma je kupac / klijent - u priči oko plate, i prva i zadnja riječ treba da bude radnikove. Firma na to može da pristane ili ne... niko ne može da je natjera... ali cijelu diskusiju oko plate treba transformisati u klasičnu prodaju. Radnik prodaje svoj rad, firma kupuje. To tako jeste, i tako i treba da se posmatra...
A u današnjem naopakom sistemu, firma, koja je u tom odnosu zapravo običan kupac, klijent, naziva se poslodavcem, i ponaša se kao da je ona tu neki faktor, ona radniku, moš misliti, daje posao, daje platu... Nudi mu neku platu...
Kurac mu daje posao... Ona njegov posao UZIMA, kupuje... radnik je taj koji daje posao i koji kičma... sam termin "poslodavac" je pogrešan.
Ako je iko poslodavac, onda je to radnik, jer on faktički "daje", tj. prodaje svoj posao firmi.
I ne "daje" firma nikakvu platu radniku, već kupuje radnikov rad, i gleda da prođe što jeftinije.
- Š
Teorijski, to je sve apsolutno tačno i treba da bude tako. U praksi, živimo u SNS Srbiji, tako da kada se priča o državnim firmama, to je baaaaš predaleko od realnosti. Pa u nekim slučajevima čak i kad nisu državne, imaju neku povezanost i spregu sa korumpiranom vlašću.

1 i 2 ti nisu kompatibilni.
ovo 2 je ono sto svako treba da praktikuje, nema veze sa drustvom, taj stav sutra mozes da preuzmes.
ali... nije kompatibilno sa 1. jer pogadjanje sopstvene vrednosti zahteva da ostali ne znaju koliko si placen, inace ti smanjuju mogucnosti da se pogadjas. na stetu firme, na stetu tebe, nema veze, ali ti smanjuju mogucnost pregovora.
tako da nije kompatibilno.

Još da dodam:
mnogi radnici čak i kada su dobro informisani o većim platama svojih kolega, koji rade isti posao, i dalje se ustručavaju tražiti veću platu, povišicu itd.
Međutim, da su plate javne (a ne da se o njima saznaje indirektno) - firma bi morala isto tako javno da opravda velike razlike u platama...
A ovako u sadašnjoj situaciji, npr. ako ja znam da moj kolega ima 30% veću platu, ali to nije javna informacija, već sam ja eto, nekako saznao, ja i dalje ne mogu lako tražiti povišicu, jer ja kad pričam sa šefom moram se praviti da to ne znam (što bi Englizi rekli, "I am not supposed to know this"), jer ako kažem on mi rekao... njega sam ukopao, jer on to treba da krije... ako kažem ja sam saznao, ispadam njuškalo, itd...

Na prvi pogled nije kompatibilno... ali bar jedno od to dvoje bi trebalo da važi.
tj. dok god firme vode glavnu riječ oko plata, plate bi morale biti javne.
Tek kad dođemo u situaciju da zaista svi ti pregovori kreću od radnika, i da on diktira uslove, onda možda ne moraju biti javne...
Mada gle čuda, i tada, (zašto da ne), teoretski je moguće, da primanja budu javna. Zar je bitno ko ih je odredio. Firme mogu biti zakonski obavezne da na svom sajtu objave plate svih radnika, nebitno na koji način su se dogovorili, tj. da li je predlog dala firma ili radnik.
Kao u sportu... manje više se zna ko je koliko plaćen, i ne vidim da to nešto puno ljude sprčava da se bore za sebe i pregovaraju.
ponizavanje ljudi koji rade za 300e tako sto ih teras da nose peleneKad god neko lupne ovaj debilizam umre sirče u Etiopiji :(
1) sada je već moćnih 400e #hvaljenvučić
2) Pretprošle nedelje lik se posvađa s ribom i tako nadrkan krene da psuje redom firmu, šefove, menadžment da ga svi čuju.
Dođe segment lider odvede ga u stranu i priča s njim pola sata u fazonu "pa dobro šta je problem, druye?" i posle se dečko vrati na liniju i nastavi da radi normalno.Nije vuše 2008 ili 2010 jebote, utuvite u jebene glavudže, kad je bila jedna ili dve firme i ili ćeš tu ili zanš gde ti je kapija. Ima bar 6-7 firmi koje jedne drugima konkurišu za radnike I nema više ni radne snage na birou.
400 ljudi u smeni na bolovanju, niko ništa ne priča, nije frkica, vratićete se kad se vratite, samo da ste nam živi i zdravi.
Daleko da prde dugu i da je utopija, mogu da nabrajam i loše primere, ali dajte ne serite moliću vas.
Kao u sportu... manje više se zna ko je koliko plaćen, i ne vidim da to nešto puno ljude sprčava da se bore za sebe i pregovaraju.*profesionalni agenti
ne moze i jedno i drugo nikako. ili plate javne, u malom rasponu i jednake svima (malo ih rastavis od realne vrednosti radnika) ili tajne, u vecem rasponu, i blize realnoj vrednosti onog sto radi.
zavisi od profesije, zavisi od gomile stvari, ali ne mozes bre brate i jare i pare.
ne kazem da je jedno ili drugo bolje, nego da nije kompatibilno.
drugim recima, ne zelis zaista ovo pod 2, veruj mi.
Pošto je u odnosu radnik / firma, radnik taj koji je prodavac, on prodaje svoj rad, a firma je kupac / klijent - u priči oko plate, i prva i zadnja riječ treba da bude radnikove. Firma na to može da pristane ili ne... niko ne može da je natjera... ali cijelu diskusiju oko plate treba transformisati u klasičnu prodaju. Radnik prodaje svoj rad, firma kupuje. To tako jeste, i tako i treba da se posmatra...
Moguće celte da bi u praksi ta varijanta pod 2 bila još surovija... nisam siguran.
Moguće da 1 i 2 nisu baš kompatibilni u praksi...
U teoriji i dalje mislim da jesu kompatibilni, ali nisam siguran ako bi se na tome insistiralo, da bi rezultat u praksi bio pozitivan za radnike... Maybe yes, maybe no...
Teško bez neke ozbiljnije studije, ili eksperimenta na to odgovoriti.

Treća ljevičarska ideja za koju se zalažem:
Što veće plate radnicima u državnim firmama. Ne zato što mislim da sad te radnike treba nešto posebno tetošiti i maziti već zato što mislim da bi to imalo odlične efekte na ekonomiju i društvo u cijelini:
1) dobro plaćeni ljekari, sudije, profesori, itd... = manje korupcije, kvalitetnije zdravstvo, školstvo, sudstvo, itd...
2) visoke plate u javnom sektoru vrše pritisak i na privatnike da povećaju plate svojim radnicima > veće plate svima > veća kupovna moć > veća potrošnja > ekonomski rast
4. ideja: izbaciti iz upotrebe termin "REALNI SEKTOR"
kao da spašavanje života ljudima, i obrazovanje novih generacija nisu realni...

moz da gledas studiju drustva u razlicitim zemljama. onde gde se radnici licno pogadjaju za plate a drze kurac u rukama, plate manje.
to moze u hajtek, finansijama, trgovini itd, gde prvo ovi sto se pogadjaju umeju to da rade, a i dolaze na sto sa necim sto licno mozes da doneses ili iskostas poslodavca.
tu sa druge strane, ako napravis plate da su javne, smanjices ih.
mada nije ni bitno jer ko sto kazes, nakon sto se predje neka granica novca, svejedno je, i onako svi znaju.
Slažem se celte, sindikati su vrlo bitna stvar... Mislim ona moja ideja pod 2 je više išla u smijeru, jbte radnik je taj koji ima proizvod u rukama, on nešto nudi, prodaje, a tretira se kao da mu firma daje neki posao i platu kao milostinju ako bude dobar... to je bila moja ideja...
ali slažem se s tobom da se radnici lakše mogu boriti za plate kroz sindikat nego individualno.
A ovo da bi javne plate dovele do smanjenja plata... nisam siguran...
Moguće da bi se smanjile plate onima kojima su bile ekstremno visoke... ali bi se isto tako i povećale onima koji su bili eksploatisani jer se firmama tako može
Levica je kerov kurac iz dva razloga:
1) I dalje je jak uticaj Marksovih ideja o klasnoj borbi, jer i ako su kojim slučajem napustili ideju o preuzimanju sredstava za proizvodnju i dalje skoro svi gledaju radnike i poslodavce kao dva suprotstavljena tabora koja nemaju nikakav zajednički interes, i čiji odnos ne može da bude nikaka drugi osim neravnopravan i ugnjetavački.
Pa ga ili treba ukinuti (što vraća na ono preuzimanje sredstava za proizvodnju) ili država treba da se pozicionira kao zaštinik radnika.
To obično onda dovodi do tzv "socijalizma drugim sredstvima" u kome paradoksalno najbolje opstaju velike firme i korporacije LOL2) Levičari su uglanvnom više opsednuti revolucijom i ideologijom (kolko god glupa i falična bila) nego konkretnim potezima koji mogu da poboljšaju živote velikog broja ljudi.
Ja ovo ne mogu da naglasim dovoljno:
Većinu marksista boli kurac i za radnike i za seljake, oni su samo sredstvo za ostvarivanje idealnog društva koje oni imaju u glavi.Nikada ne mogu da bud narodni tribuni pošto te ideje o izgdadnji novog društva i novog čoveka obično privlače vanabi Če Gevare iz srednje klase koji mrze smrdeli plebs koji ide u crkvu i maše zastavom na državne praznike.
ono, vikipedija jebena...Mislis ista Vikipedija koja definise gender kao "Gender is the range of characteristics pertaining to femininity and masculinity and differentiating between them", lol?
Svi strucnjaci tog vremena, od Fridriha Hajeka do Dzordza Orvela, su nazivali i Hitlera i Musolinija socijalistima/marksistima, a i obojica su redovno pljuvali po kapitalizmu i pricali kako su to bratske ideologije, bavili se raznim socijalistickim sranjima i "klasnim ratom", zagovarali kontrolu oruzja, osudjivali Hriscane kao desnicare i ludake, drzava se mijesala u sve i donosila "rijesenja", itd, itd. Mislim nacizam se bukvalno zvao nacional*socijalizam* zbilja nije sokantno, dok su bili aktuelni bas niko ih nije smatrao ni malo desno.
Kju Kluks Klan su bukvalno osnovale Demokrate u Americi, ako ti je vec Vikipedija relevantan izvor, mozes i na njoj citati
In effect, the Klan was a military force serving the interests of the Democratic party, the planter class, and all those who desired restoration of white supremacy. Its purposes were political, but political in the broadest sense, for it sought to affect power relations, both public and private, throughout Southern society. It aimed to reverse the interlocking changes sweeping over the South during Reconstruction: to destroy the Republican party's infrastructure, undermine the Reconstruction state, reestablish control of the black labor force, and restore racial subordination in every aspect of Southern lifeSamo se svaki propali pokusaj poslije pripise zlim desnicarima, kao sto ce se jednog dana i za ovo kovid ludilo okriviti Tramp i Republikanci.

@Mister_NO:
Čak i ako jeste ljevica kerov kurac i debelo falična to ne znači da ne treba da postoji.
Čak i ako jeste ideološki obojena i indoktrinirana Makrsizmom i čak i ako jesu ti wannabe marksisti frikovi kojima je do njihovih utopija i ideala, a ne do radnika i seljaka... ne znači da ljevica ne treba da postoji...Jer ja pod ljevicom ne smatram ljevičare i njihove ideje, koje često jesu upitne, već generalno borbu za radnike i za veći ravnopravnost. A u tome mogu da učestvuju svi, čak i oni koji nikad nisu čuli za Marksa, i koji preziru komunizam.
Jer alternativa je da se ne radi ništa, i da se prihvati status kvo.
Takvim stavom nikad ne bi bilo progresa.
Ja recimo uvijek razmišljam u okvirima kapitalizma i mejnstrim ekonomije i slobodnog tržišta, jer smatram da je to kao sistem najbolji, najefikasniji i najpravedniji sistem.
Ali to ne znači da u njemu sve funkcioniše kako treba i da nema raznih neefikasnosti koje su na štetu svih, a opet najviše na štetu radnika...
Npr. tajnost plata se kosi sa principima efikasnog i slobodnog tržišta, jer na takvom tržištu cijene trebaju biti poznate.
Ili na primjer, ne moraš biti komunista niti poštovalac Marksa, da bi uvažio rezultate studija i eksperimenata rađenioh u nordijskim zemljama koje su pokazale, da kraće radno vrijeme i čak četvorodnevna radna sedmica, povećavaju produktivnost i zadovoljstvo radnika, i skoro da uopšte ne smanjuju ukupan učinak firme.
U suštini output firme, može biti skoro isti sa mnogo manjim brojem radinih sati... a manje sati na poslu, dovodi do većeg zadoboljstva u životu i boljeg life-work balansa...
Ne moraš biti marksista da bi u to vjerovao.

Komunizam: internacionalni socijalizam,socijalizam za sve ljude sveta,
javno vlasništvo nad sredstvima za proizvodnju, centralno planiranje ekonomijeFašizam: državni socijalizam, socijalizam za sve ljude u jednojd državi (Italiji)
privatno vlasništvo nad sredstvima za proizvodnju ali državna kontola nad ekonomijomNacizam: rasni socijalizam, socijalizam za sve ljude jedne rase (Nemce)
privatno vlasništvo nad sredstvima za proizvodnju ali državna kontola nad ekonomijomOvo je baš ono grubo uprošćavanje, ali to je neka suština