Zanima me već nekih 7-8 godina, koliki je potencial neoliberalizma da preraste u totalni liberalizam i - fašizam? Svašta sad imamo, vouk pokret, kensel kulturu itd. Praktično, lgbt pokret je preuzeo maltene sve karakteristike naci pokreta iz tridesetih i rimokatoličke crkve na vrhuncu njene moći - pored mašinerije parola, simbola, zastava, uniformi...Ideologija se zasniva na praktično istim stvarima - napadnuti smo i ugroženi, mi poznajemo istinu, ideologija, mitologija...Sve je tu. Istina ne spaljuju na lomači niti zatvaraju u gasne komore, no protivnici (zapravo ljudi koji dovode u pitanje ispravnost i metode) bivaju demonizovani i stigmatizovani kao zaostali i staromodni trogloditi, socijalno izopšteni, moraju da daju neka ponižavajuća izvinjenja u koja ni sami ne veruju, ostaju bez posla itd. Praktično, prolaze kroz torturu, nasilje i fašizam. Pokret se dakako ne sme preispitivati i vrlo je aresivan.

Generalno kao čovek koji posmatra sa strane i kog propaganda i ideologije naročito zanimaju, fascinira me kako se fašizam preobukao u svilu i koristi se pravom i slobodom. Vatikan je imao dogmu (i još koješta naravno), naci su sebi izmislili Jevreje itd. No čini mi se da je svrha lgbt pokreta moć koju pruža, i keš naravno, a dobrobit nekakvih pojedinaca je važna koliko je papu zanimalo da li će neki tamo ubogi Afrikanci slaviti Uskrs, i kao što je hiću i gebelsa zaista zanimao lebensraum nekakvog Hansa iz Utrehta.

potencijal je mali, jer jednostavno velikom vecinom, oni koji ga podrzavaju nisu od vrste koja ce pravdu donositi silom, te to zadnje gde treba duzmes da ubijas i gines za ideale nece da se desi.
dakle nece da bude u obliku u kom zamisljas, koji zamisljas iz iskustva.
mozda bude u nekom drugom. mozda je ovo taj drugi oblik. videcemo.
mozda i izazove revoluciju konzervativaca pa postanu zrtve na kraju.
nije to toliko pitanje gladi ili blagostanja da bi imalo tolikog efekta koliko nam trenutno zauzima paznju.
- јп
Kada cultist warlock klasa NPCeva počne da plaća porez i malo manje krši ustav, ne izopštava nepodobne i blagom rukom ne miluje vlasti koje nas prcaju već decenijama, svi ćemo mi biti malo manje gej i imaće rezona ta zabrinutost o lgbt sektašenju
Dok smo naguženi ovako od strane realnih “fašista” više smisla ima solidarisati, topli moj brate
te to zadnje gde treba duzmes da ubijas i gines za ideale nece da se desi.Pa niti treba, niti može uopšte da se desi, moglo bi u možda 14. veku. Dovoljno je da moraš da aminuješ nešto sa čim se ne slažeš u strahu od kojekakvih sankcija, to je već velika moć. Čemu bre kampovi i krv, to je prevazidjeno.

Tipujem da u lgbt pokretu (na pozicijama) ima gomila nelgbt ljudi, kao uostalom što ima sveštenika i vladika koji su ateisti. Kao što su udbaši postajali popovi a ustaše partizani, verujem da masa ljudi upada u lgbt pokret i sedi tamo gde ima koristi, moći i para. Svrha moći je moć, i ona je nezasita, to valda znamo. Ovo ne može da se zaustavi, pre svega jer nema konačan cilj niti program - slobode i načela se smišljaju u hodu. U suštini, od devedes treće kada je (mislim) homoseksualnost destigmatizovana kao poremećaj i bolest, za evo tries godina, koliko je bilo potrebno da udje u udžbenike, postane must know and love stvar + klinci sa 14 godina kreću već u misiju promene pola - moramo priznati da je pokret prešao baš dug put i postigao vrtoglavo mnogo.
Pa niti treba, niti može uopšte da se desi, moglo bi u možda 14. veku. Dovoljno je da moraš da aminuješ nešto sa čim se ne slažeš u strahu od kojekakvih sankcija, to je već velika moć. Čemu bre kampovi i krv, to je prevazidjeno.pa dobro onda melkor jbg, daj malo stavi stvari u perspektivu. jel te ugrozavaju i pitanje je stani-pani nece ovo da izadje na dobro ili je vise "pa mrrrsko mi", "to nikad nije bilo tako", "ja bi im svasta reko al ne mogu" itditd?
aminujemo mi svasta sa cim se ne slazemo u strahu i od realnih a ne nekih imaginarnih sankcija, nego si normalizovao to.
ono, totalno ne ulazim u to jel dobro ili nije, ali pitas da li je pretnja kao fasizam a ja kazem da nije. drugacija je, ako ti je pretnja.

Drugačija je represija, ali je poenta ista - ko god nam se suprotstavi biće zgažen. Ugasićemo mu tviter i fejsbuk, ostaće bez posla, moraće kod socijalnog radnika na razgovore, oduzećemo mu dete jer ga ograničava itd. Jednom rečju - bićeš prevaspitan, i postoji dogma koja se ne sme dovoditi u pitanje, niti na čiji se račun smeju zbijati šale (videti kako su prošli stendap komičari po Americi jer su se sprdali sa trandžama). Praktično, ukinuta ti je sloboda govora. Preda mnom, ako sam ti kolega na poslu, moraš da izigravaš nekakvu šimpanzu, jer zamisli da pomeneš nešto neprikladno pa da ti napravimo pakao na poslu. Nema ponavljam lomača i gulaga, ali je doktrina potpuno ista - bićeš kenselovan na svakom koraku i ćao.

Mislim pazi ovo jbt, ovo je realnost bukvalno https://nationalpost.com/news/b-c-father-arrested-held-in-jail-for-repeatedly-violating-court-orders-over-childs-gender-transition-therapy
Ovde imaš sve - pranje mozga, oduzimanje deteta, zatvaranje, prevaspitavanje...Fašizam parekselans.

fašizam je počeo slab, pa je ojačao, postao nenormalno jak, onda crko nakon određenog vremena, nastavio da postoji još samo na nekim mestima, pa kasnije i tu crko. tako će abd i ovaj fašizam da krepa, ali kada, to je pitanje. vidim već su zabranili trandžama da se takmiče u plivanju protiv žena, što mi čak daje nešto malo nade.

ja i dalje mislim da ti brkas realne i imaginarne pretnje.
imaginarne pretnje su tvoje reakcije na svet oko tebe koji se menja, hteo to ti ili ne. uvek bilo. ne pritiskaju te da budes deo toga, ali te polagano cine nesposobnim i nepotrebnim za taj novi svet, sto dozivljavas kao pretnju. staris i umreces u nepredvidivom svetu za koji si nespreman i to te plasi. umreces, da.
danas zivimo sa idejom da smo svi jednaki. pre nije bilo tako, i belci u americi su to shvatili kao ogromnu pretnju, isto ovako.
al svet se menja. i sto si matoriji, sto ti glava postaje kruca to je i pretnja veca.
realna pretnja je sa druge strane poprilicno realna za tvoju dobrobit.

i da se razumemo, ni ja kao i vi nisam srecan sa svim sto izlazi trenutno kao liberalni mejnstrim, ne branim ideju nego pricam o tome kolika je to pretnja meni i tebi.
i da nije ni prici fasizmu. mozda bude, necu da budem iskljuciv, ali mi ne lici na to. ne mozes sad odjednom vecinu da progejis da krenu da ugnjetavaju sad tu neku hetero manjinu.a i ako dodje to toga da vas gejevi i zene tuku, vas hetero-machoe, zasluzili ste da budete biveni.

ocu kazem, ne izigravaj zrtvu, posto to nisi. tvoj stav je stav vecine i ti odredjujes kolika prava ces kome da das u ovom pitanju.
ono sto te plasi je sto ti se smanjuje ta vecina, i to je tvoja pretnja, a za to procitaj opet ovaj post o realnim i imaginarnim pretnjama zbog sopstvene starosti i straha od besmislenosti.
ako, i samo ako, ta vecina onda resi da ti debelo skrati neka prava na zivot sa idejama te vecine zato sto si u manjini, mozes da pricas kako si zrtva, ali za sad mi ne lici da ce da te jure da ti seku tu pisicu.
mozda, ali mi ne lici.
fašizam je počeo slab, pa je ojačao, postao nenormalno jak, onda crko nakon određenog vremena, nastavio da postoji još samo na nekim mestima, pa kasnije i tu crko. tako će abd i ovaj fašizam da krepa, ali kada, to je pitanje. vidim već su zabranili trandžama da se takmiče u plivanju protiv žena, što mi čak daje nešto malo nade.mora se izbalansiraju stvari jbg.
- DP
Melkor poverovo u onaj klip ruska agentica iz Niša gde laže da joj u Nemačkoj dete terali da obuče suknju. To je taj stepen mentalnog razvoja.

Brt pa dosta što sa detetom rodjenim ne smeš da pričaš u kući, da se ne bi sutra izlanulo u školi lol.
Sećam se u drugom osnovne, pita me drugarica - jel J. Ciganka. I ja reko - jeste da naravno (dete crno ko ugalj, ćale trguje s konjima, baba puši lulu lol). I šta se desi - sutradan dodje njen deda u školu da mi preti, u fazonu šta ja imam protiv Cigana (neka pretnja indirektna čak pala, tipa nemoj da te odnesemo u Italiju da prosiš, ne tim rečima). Ja klinac od 8 godina lol, ne znam šta me snašlo :D
Agenda dobri moj Celte. Nešto kažeš pred detetom, ovo sutra ispriča nešto malo drugačije u školi, ovi to opet shvate malo drugačije i dok se okreneš - dete ti u nekoj sigurnoj kući, ti u tvorza, žena ti se bamboliše sa direktorom škole da bi te izvukla iz ćelije u kojoj te dva rasna mlada pastuva vraćaju na pravi put metodom...Znaš već kojom.

Ima lgbt pokret opasne potencijale, da se mi ne zajebavamo. Pre svega raspolaže sa brdo keša, postao je norma i čak donekle imperativ, ima visoke predstavnike po raznoraznim partijama i institucijama, medijski je prejak, menja ustave i zakone, ušao je u škole takodje, ima praktično sopstveni ustav, zastave, koreografiju i parade, pretvorio se u dogmu, i sve što radi radi pod izgovorom slobode, jednakosti, vladavine prava itd. Ozbiljna priča. Čak mu ne treba ni vojska pošto se služi tvojom policijom lol.

ovo za decu ne znam ni sta da ti pricam, bukvalno post vristi: "nikad nisam cuvao decu". sto je ok, al je tako.
a za ovu agendu, okacicu ti sliku sto sam slikao u pompeji iz njihove saune:
https://i.postimg.cc/rschKv7h/IMG-1789.jpgimali su gomilu trgovca koji dodju, ne pricaju jezik a jebali bi, pa naslikali slike da pokazes sta oces da te ne jebu pogresno.
ima dosta i pederluka, al najjace je ovo pod V, ili VI: moz da prcas i da te neko prca u isto vreme. ili da jebes nekog dok jebe, ne znam bas.
poenta je, nismo to mi izmislili danas. samo smo potiskivali kod ljudi sto oce da ih jebu dok jebu i onda se sad izopacilo.
licis mi btw da bi, da si kojim slucajem imao neka posla u pompeji, trazio peticu. mozda gresim, al tako nekako :)
poenta je, nismo to mi izmislili danasjasno bre, pa jbt Vatikan je organizovao bordele da bi privukao što više hodočasnika (hodočašća bila Rim, Santiago Kompostela i mislim Jerusalim, možda sam lupio, trebalo bi). I Rim jbg da bi uzeo najviše keša organizuje 15 dana službi na kojima malo kao boraviš, ostalo ideš jebeš i radiš šta oćeš. Poslednji dan ti sve oproste, platiš i ideš kući.
Nije poenta u perverzijama, normalnom i nenormalnom, razvratu itd - već u pokretu koji je narastao, generiše sve više moći i ne planira da se zaustavi naravno, jer mu je baš dobro. O čemu bre pričamo dete ako ti se malo zbuni i rokne ga pubertet gde ne treba ima da ga raniš lekovima da se spremi za promenu pola, ni slučajno da ga šalješ na terapiju ili nedajbože da mu prodaješ nekakvo hrišćanstvo, tradiciju itd. Pojam normalno da i ne spominjemo, to je no no, svi smo normalni na svoj način lol. Ima da budeš roditelj br 1 ili 2, kupuješ detetu neutralne igračke, učiš ga razlikama izmedju pola i roda i podstičeš ga na fluidnost.
- P
Pompeja je razvratnicki grad koji je Allah uništio.
Sura Al-Fatir
- P
Ne znam koja je biblijska prica pandan tome

E da, ovaj simpatični i krajnje lucidni gej čova se suprotstavlja lgbt pokretu (iako je gej lol), preispituje celu tu priču itd. Zanimljiva jedna ličnost, svašta pametno ima da se čuje od njega. https://www.youtube.com/watch?v=ntX0xWvjGrI&ab_channel=JohnAnderson
O čemu bre pričamo dete ako ti se malo zbuni i rokne ga pubertet gde ne treba ima da ga raniš lekovima da se spremi za promenu pola, ni slučajno da ga šalješ na terapiju ili nedajbože da mu prodaješ nekakvo hrišćanstvo, tradiciju itd. Pojam normalno da i ne spominjemo, to je no no, svi smo normalni na svoj način lol. Ima da budeš roditelj br 1 ili 2, kupuješ detetu neutralne igračke, učiš ga razlikama izmedju pola i roda i podstičeš ga na fluidnost.ne znam kakav je razvrat u srbiji, ali ovde u svajcarskoj niti je ovako niti lici da ce da bude. Mozda ne razumem jer ne vidim to.

Ovako moj stav otprilike:
1) da je LGBT pokret baš mnogo uznapredovao i donekle izišao iz onoga što mu je bila početna svrha, a to je konkretna borba za prava LGBT populacije, to je tačno.
2) da imaju mnogo keša, moći i uticaja, i to je tačno
3) da su neka stvarna prijetnja ostalima, tj. većinskoj heteroseksualnoj populaciji - nisu.
4) da su zaista doveli bilo gdje u svijetu do nekih negativnih poslijedica - nisu. Uzmi bilo koju zemlju koja je najliberalnija moguća, tipa Švedsku i Holandiju, i vidjećeš da je većina ljudi hetero, da se nisu svi propederisali, da i dalje postoje normalne porodice, i sve što ide uz to.
5) Jedina razlika je što su LGBT ljudi mnogo vidljiviji, jer se ne moraju kriti, i eto, oni imaju tu neku svoju subkulturu, kao kod nas metalci recimo, ili gotičari... ali to što postoje metalci i gotičari, ne ugrožava ove ostale, niti bilo koga primorava da i oni budu metalci i gotičari... Ostatak populacije se bavi sobom, niko nikog ne dira, i sve okej.
6) Ono gdje se zaista vide elementi fašizma, to nije u LGBT pokretu, već prije svega u kensl kulturi i toj pretjeranoj političkoj korektnosti. Opet, i u onim zemljama gdje je to najviše izraženo, dobija žestoku opoziciju.
7) Po meni liberalni zakoni i tradicionalne vrijednosti mogu da koegzistiraju.
U smislu npr. abortusa, da bude legalan, ali da se napravi sistem vrijednosti po kome on nije "ko dobar dan", već da se ima svijest da je to nešto loše, i da se treba razmišljati ranije da do toga uopšte i ne dođe... tako isto i za razvod na primjer. Umjesto da braniš gejevima neke zajednice... bolje bi bilo da se vrši edukacija o tome koliko su razvodi štetni za djecu itd. I ako već treba braniti porodicu, ne treba je braniti od spoljnih neprijatelja, već od unutrašnjeg razdora, i od recimo siromaštva, koje je jedan od osnovnih uzroka prevelikog rada, stresa, svađa, i tome slično
8) Ako ćemo o samom fašizmu, realno tu više zajedničkih elemenata sa fašizmom ima antigej pokret, nego LGBT pokret (i Hićo je progonio gejeve, itd...)
9) Što se transrodnih tiče, tome je dat malo preveliki publicitet, prije svega zato što je to zaista izuzetno rijetka pojava. Iz tog razloga, ja sam za to da se djeca tradicionalno vaspitaju u skladu sa svojim biološkim polom, i da im se ne pravi konfuzija u glavi oko rodova. Znači da im se ne nameće ta tema iz čista mira. Međutim, ukoliko se pokaže, da dijete samostalno ima vrlo jaku sklonost ka svemu što je vezano za suprotni pol, a mrzi stvari vezane za njegov pol, onda, u zavisnosti od toga da li je to faza, ili je trajniji obrazac ponašanja... jebi ga, ako je stvarno autentično ponašanje treba prihvatiti, a ne maltretirati dijete. Transljudi su rijetka pojava ali postoje i legitimni su. Ko je zaista trans, treba to prihvatiti i ne šikanirati ljude. Od svih elemenata LGBT populacije oni trpe ubijedljivo najveće šikaniranje i zlostavljanje.
Rijetki su, ali postoje, i zato je bitno da ostali znaju da to postoji, da nije neka izmišljotina, da bi se ti ljudi mogli prihvatiti, a ne da ih svi šikaniraju.
Ono što mi se ne sviđa kod LGBT pokreta (kažem ne sviđa, ali to ne vidim kao razlog da im se to brani) - to je upravo paradiranje sa svom tom ikonografijom i uopšte pojam "pride" što znači ponos.
Okej brate, bori se ti za svoja prava, protestvuj, pravi i neke performanse ako već hoćeš, ali taj način protestvovanja gdje se oni javno ljubakaju, i kao ponose se time... to mi je bezveze. Njihov izbor, njihova stvar. Ne bi im ja zbog toga ništa branio... ali je to po meni malo neukusno.
I da idu hetero isto tako da paradiraju zato što su hetero i da se ljubakaju masovno po ulici, i to bi mi isto bilo bezveze. Nekako, ako je nešto politički protest, mora da bude nekako dostojanstvenije, da stavi u prvi plan konkretne zahtjeve, npr. oćemo ta i ta prava, hoćemo da se smanji diskriminacija na tom i tom polju...
A ovo paradiranje, je pomalo kao da je namjerno prst u oko ostalima, i možda doprinosi homofobiji.
Ako većina ljudi treba biti svjesna da oni nisu birali da budu gej, i da trpe neke diskriminacije, itd... i da ih treba pustiti da žive kao i ostali; onda i oni treba da budu svjesni da njihova orijentacija nije u skladu sa nekim recimo i vjerskim shvatanjima većine, pa iz tog razloga, iz poštovanja prema sredini, trebalo bi da dostojanstvenije protestvuju, a ne da tjeraju inat.

Ma Jovore lgbt populacija i njihova prava su samo izgovor da generišeš još više moći, uticaja i love, i to su savršen izgovor - ljudi ko ljudi, imaju slobode, potrebe i prava, borimo se za to, dakle ciljevi su nam plemeniti, neprijatelji nam nisu narodi već uverenja, stavovi, vera itd. To dakle preispitujemo, menjamo i sasecamo, nas nema ko šta da preispituje jer smo mi u pravu što se tiče svega lol. Armiju nam sačinjavaju milioni lgbt pripadnika, uvek ćemo ih imati, i boriće se do poslednjeg atoma snage jer je u pitanju borba za samu njihovu suštinu - dakle idealna vojska.
Lgbt vodi beskonačnu borbu, konačnog cilja i pobede nema - ta borba i jeste svrha sama sebi. Danas su to još donekle normalni zahtevi (sem što od tinejdžera hoćemo da napravimo bukvalno monstrume), sutra može biti ko zna šta. U tome je nevolja. Sve što generiše previše moći sklizne vremenom u fašizam i degeneraciju, a onda kreću prava i ozbiljna stradavanja.

lgbtqai+ zajednica nije podjednako zastupljena na svim mestima i nemaju toliku snagu ni moć recimo ovde, u poređenju sa nekakvom amerikom, uzmimo je kao primer. tamo se kolo zavrtelo što se tiče njih, ali da je fašizam, nije, bar ne još.
oni su kao jevreji, samo više mnogobrojni, u tom smislu da ih je ~90% normalni ljudi a ostatak su ona prljava govna tipa političari ili vlasnici golemih kompanija tipa apple. samo njih nekoliko, kao i jevreji, imaju veliku moć i vuku konce gde ih ima dosta na takvim položajima, a ovde i nema baš, a o arapskim državama da i ne govorim. ko će te kenclat ako sereš o njima ovde? ali ako si poznat na internetu i koristiš se engleskim jezikom, ili živiš u nekoj razvijenijoj državi (čitaj amerika) pa to pokušaš, nek ti je bog na pomoći.
tldr; lgbt, iako moćni na zapadu i mogu ti zagorčati život ako ih pljuješ, još nisu prešli na fašizam. samo njih nekoliko su govnari, ostali su normalna ljudska bića kolko-tolko. ovde ih možeš pljuvati koliko god hoćeš, jer šta ti mogu?

Sve u svemu... mogu reći da ne podržavam LGBT pokret, jer se u mnogo toga ne slažem s njima, a ja nisam ni pozvan na bilo koji način da ih podržim... imaju dovoljno para i moći i bez moje podrške.
To što ih ne podržavam, isto tako ne znači da imam nešto protiv njih... jer nemam. Ne ugrožavaju oni mene, zašto bi ja njih? Ne vidim nikakvog razloga da se borim protiv njih, pogotovo ako uzmem u obzir istorijski kuda je to vodilo kad se određene grupe krenu označavati i izopštavati (First they came for... itd...). Tako na primjer, da sam poslodavac, nečija orijentacija ili aktivizam, meni ne bi uticala na izbor da li ću ga zaposliti, već isključivo znanje posla.
U našem narodu konkretno, mislim da je toliki otpor prema tome uslovljen ne samim LGBT pokretom, već činjenicom da je to nešto što dolazi sa Zapada, onog istog Zapada koji nas je bombardovao osiromašenim uranijumom, i što taj Zapad koristi taj pokret kao neku vrstu testa koliko je neko društvo spremno recimo za Evropsku uniju, itd... što ne odobravam, jer je kao prvo uslovljavanje, a kao drugo, neka vrsta kulturnog imperijalizma. Oni smatraju da je njihova kultura superiorna, pa je nameću i drugima.
Mislim da bi se mogao i kod nas izgraditi neki autentičan srpski oblik tolerancije prema ljudima koji su drugačiji, koji ne mora biti isti kao na Zapadu. Zato kažem, da manje tjeraju inat, da manje bodu oči, i da možda biraju neke povoljnije trenutke, a ne sad kad je cijeli svijet polarizovan zbog ovoga što se dešava u Ukrajini, možda bi sredina imala malo više sluha prema njima.
- S
A da te pozovu da ih podrzis?

LGBT pokret striktno, nezavisno od veće voke slike trenutno pati od one boljke od koje pate svi pokreti koji imaju profesionalne aktiviste ili revolucionare, a to je da nikada ne mogu da kažu toeto, pobedili smo, gasi mešalicu, motaj kablove idemo kući da se bavimo svojim životima. Aktivizam je njihov život, tako da će uvek da se traže novi neprijatelji i novi problemi protiv kojih se treba boriti. Ako priznaju da su pobedili izgubiće svoju jedinu životnu svrhu.
Realno gejevi su ako gledamo retoriku iz '90ih do sada postigli za šta su se borili bar u zapadnom svetu, prihvaćeni su u tim društvima.
Čak i ovde smo od lomljenja glava došli do mrmljuckanja sebi u bradu.
Onda se kaleme nova slova, izmišljaju mikroagresije itd. tako da je sada već farsa, osim ako ne idu u Saudisku Arabiju ili slične halakačke zemlje, da tamo propovedaju.
Što se woke kulta tiče (a to do sada već jeste kult) ima on nekih dodirnih tačaka sa fašizmom, ali i razlika.
Npr:
1) Da li je woke ideologija sveobuhvatna odnosno totalitarna? Ne u smislu da teži diktaturi kao uređenju nego da je to ideologija koja obuhvata i teži da uredi svaki aspekt društva i života pojedinca, i da je to za sledbenike način na koji posmatraju svet (kako Hića je voleo da kaže Weltanschauung)?
Apsolutno. Pogotovo sa onim intersectionaltiy sranjem, bukvalno svuda su isprepletane strukture moći, ugnjetavači i ugnjeteni itd. itd. Stalno mora da budeš svestan (woke) kako možda imaš neku privilegiju nad nekim, ili neko nad tobom.
Zamorno sranje...2) da li ista grupa ljudi drži u svojim rukama političku moć i kontrolu nad sredstvima za proizvodnu (privredom, prosto rečeno)?
Da, ali zapravo ne? U Fašizmu i nacionalsocialzmu partija je držala političku vlast i imala kontrolu nad ekonomijom. Iiako su preduzeća bila u privatnom vlasništvu državna je diktirala sve, bukvalno od cena, nadnica, šta se proizvodi, koliko se proizvodi, kome ide koja sirovina itd.
U većini zapadnih društava jbg političari se liži sa bogatima i verovatno više vode interese o njima nego o elektoratu, a čak i ako bi prihvatili da su političeri samo marionete ultra bogatih, to bi pre bila oligarhija. Tako da mnjeh...
E sad da poentiram, što bi reko Anđus:
Mislim da su bogati i korporacije s vremenom prigrlili woke narativ kao zgodno sredstvo da se diskurs sa ekonomskih pitanja prebaci na kulturna.
Mnogo je lakše i nadasve JEFTINIJE da BMW ili ko god za prajd mesec promeni logo u duginu boju (na sajtovima za arapske zemlje naravno ne) da zaposli nekog pedera tu i tamo, da tvituje kako podržava ovo ili ono nego da ne preseli ili ne daj bože vrati fabriku nazad iz Kine ili gde god, da plaća domaćim radnicima višestruko veće dnevnice, daje beneficije, odmore itd, itd.Tako da IMHO ovo danas je unholy alliance neoliberalnog kapitalizma i woke kulta nastalog iz piskaranja drugorazrednih društvenih teoretičara pod uticajem marksizma.
YOu cant make this shit up.- Š
sir this is a vukajlija