Тачније, колико сте компатибилни по питању музичког укуса са својим другарима?
Људи кажу да могу да се друже и нађу заједнички језик са другим људима неовисно од тога коју врсту музике слушају, али да ли је то заиста тако?
Ево, ја на пример, никад нисам дискриминисао људе на основу музике, али данас се нешто замислих и сконтах да ми сви другари/пријатељи слушају мање-више гитарску музику, а да се скоро и не дружим с људима који воле електронику или хип-хоп. Штавише, са тим људима за које знам да слушају електронику никад нисам могао да прозборим више од две реченице или да нађем заједнички језик. Једноставно, као да имају потпуно другачији ментални склоп.
Да ли мислите да је заиста потребан ментални склоп за слушање одређене врсте музике (па се тако људи сличног музичког укуса лакше капирају), или је музички избор појединца сасвим случајан или одређен утицајима са стране?
Да ли мислите да је заиста потребан ментални склоп за слушање одређене врсте музикеDa.
Nije glupost ona - s' kim si, takav si.
Likovi koji slušaju trens i te gluposti su u 99% slučajeva skloni drogama, dok je taj slučaj kod "rokera" daleko manji.
Statistika bi sigurno rekla da se u ogromnom procentu rokeri druže s' rokerima, narodnjaci sa narodnjacima, a rejveri sami sa sobom :p.
U pitanju je zajednički jezik, tj. tema za razgovor.
Ako se ni u čemu ne slažeš sa nekim, muzika veoma često može biti faktor povezivanja.
Super tema...- v
bas kao sto ming kaze da to odlazi i do nacina zivota i druzenja sa istim ortacima.
- v
ljudima za primer) kad ming odvali neki slipknot a ja nabacim sluske sa bon jovi
- Пд
Па пази овако, моја два најбоља друга (браћа, близанци), који су ми ортаци цео живот и откад знам за њих, знам за себе, они се међусобно по питању музике веома разликују. Један је окренут рок музици и годинама уназад слуша само рок, док је други у фазону електронске музике и овог нашег срања. Фазон је у томе што су обојица веома интелигентни, без обзира што слушају два скроз различита правца. Ту још дођем и ја, заклети рокер који слуша само и искључиво рок музику. Ми се стално подјебавамо на тему ко шта слуша, али опет то никако не утиче на наше односе. Они су ми ортаци за цео живот, никад ни најмању свађу нисмо имали, напијемо се заједно, зезамо се међусобно, играмо баскет, слушамо музику (рок, ипак смо 2 против једног. :) ) Дакле, не могу да ценим људе по томе шта слушају, али ипак лакше нађем заједнички језик са људима који слушају што и ја. С друге стране, њих двојица су два најбоља човека мојих година које сам икада упознао, и које ћу вероватно икада да упознам.
Но, с друге стране остаје истина да је велики проценат оних који слушају народњаке сељаци, те да су они који слушају електронику плиткоуми, али има и горе. Најгоре је неко "музичко прасе", односно кад неко крене са тобом да прича о року, а овамо слуша и електронику и народњаке и свашта. Такве не могу да смислим...
Да ли мислите да је заиста потребан ментални склоп за слушање одређене врсте музикеДа. Све особе које знам да слушају рок су нешто изнад просечне интелигенције. Једном речију, просечан рокер је паметнији од просечног не-рокера.
- v
jupi muzicko prase)
nije bas od nirvane do silvane
al od dobrog hip hopa preko roka do dobrog hausa put je mali)
i need a fake))
- v
evo cak i moja draga citajuci ovo kaze da je peki ok lik cim je stavio caneta za avatar
- С
Не делим људе на основу тога, из простог разлога што могу скоро све да слушам, а и није ме музика увек главна прича са ортацима...
Џими, ово што ти кажеш... колико сам приметио ти се и бавиш музиком па је могуће да чешће висиш на таквим местима где се свира то што ти слушаш или свираш и да исто тако ту долазе ликови са истим укусом, тако да је то резултат твог дружења са сличним људи што се музике тиче. А могуће је да и подсвесно одбацујеш остале и бла бла... конташ шта хоћу да кажем.
Али потписујем и ово од Минга.
Написаћу после нешто више...
П.С. Ова ти је добра тема.
Но, с друге стране остаје истина да је проценат оних који слушају народњаке сељаци, да су они који слушају електронику плиткоумо, али има и горе.Све особе које знам да слушају рок нешто изнад просечне интелигенције. Једном речију, просечан рокер је паметнији од просечног не-рокера.Чекам шта ће да кажу електронци на ово. :))
Али, пази. Опет треба разликовати људе који природно слушају неку врсту музике (зато што то воле) и позере (зато што би да испадну кул). :)
- СДа. Све особе које знам да слушају рок нешто изнад просечне интелигенције. Једном речију, просечан рокер је паметнији од просечног не-рокера.
Кад ово напише неко ко слуша народну музику, можда ћу и да поверујем. Онда би људи који слушају класичну требали да су јебени генији. оно, глупост.
Џими, ово што ти кажеш... колико сам приметио ти се и бавиш музиком па је могуће да чешће висиш на таквим местима где се свира то што ти слушаш или свираш и да исто тако ту долазе ликови са истим укусом, тако да је то резултат твог дружења са сличним људи што се музике тиче. А могуће је да и подсвесно одбацујеш остале и бла бла... конташ шта хоћу да кажем.Контам. Има ту логике, али опет... Пуно пута ми се десило да тек накнадно сазнам да неко слуша све супротно од мене, а да претходно нисам могао да се сконтам с том особом. Јебемлига...
- v
ljude u ovoj temi mozete samo podeliti po ukusu ali neke osobine intelekt ili nesto slicno je malo glupo omalovazavati..
- Пд
Слободно нека дођу електронци, остајем при своме. :) Али запамти, рекао сам проценат (сад сам преправио у "велики проценат"), дакле увек има изузетака. Ја и сам имам пример из живота, тј. један од ова два поменута ортака горе слуша све у свашта, па би опет за њега руку дао, јер је човек који се среће једном у животу.

Ne bih rekao. Poznajem mnogo intelektualaca koji se kreću u sferama tehno, pop, narodnjaka, hip-hopa. To šta ćeš slušati je čisto stvar neke unutrašnje pobude.
Ne vjerujem da okolina puno utiče na muzički ukus. Recimo, dok nisam krenuo u srednju, bio sam okružen narodnjacima i hoperima, a slušao sam metal. Malo sam slušao i rep, ali samo par probranih stvari.
Danas, u mom okruženju ima svih vrsta, ali imam dobru komunikaciju sa svima, a sa ljudima koji slušaju istu muziku imam samo temu više.
Mrzim pozere, odmah ih prepoznam.- Пд
Како ме цитирате, само преправљам грешке у мом оригиналном посту горе... Грешио сам као ногама да сам куцао...
- ПдКад ово напише неко ко слуша народну музику, можда ћу и да поверујем. Онда би људи који слушају класичну требали да су јебени генији. оно, глупост.
Ја то тврдим из мог искуства, тј. живота. Таква је ситуација у мојој околини да могу то да тврдим.
Но, с друге стране остаје истина да је проценат оних који слушају народњаке сељаци, да су они који слушају електронику плиткоумо, али има и горе.Peks, ovo je baš opasna predrasuda.
Mnogi likovi sa ovog sajta koji slušaju narodnjake (znam nekoliko) jebu mame sa definicijama. Za neke ortake koji slušaju elektronsku muziku smem da garantujem da su inteligentniji od većine rokera koje znam, i od mene.
Bolje se razumeju u rok muziku od mnogih koji se proseravaju da slušaju rock.
U pitanju je samo interesovanje i talenat... razdvojiti kvalitet od šunda.
Dakle inteligencija i obrazovanje se ni pod razno ne smeju ocenjivati putem muzičkog ukusa.- v
a i pozeri su zajebaTa ekipa:kad se setim da sam dosao na ortakov nastup konkretno da cujem ovu stvar http://www.youtube.com/watch?v=SRCsgex9M1w
onako u cipelama i sakou sa sve smor svadbe mogu da zamislim sta su ljudi mislili o meni...mada drago mi bilo kad se ekipa pozdravila samnom))) - ПдPeks, ovo je baš opasna predrasuda.
Mnogi likovi sa ovog sajta koji slušaju narodnjake (znam nekoliko) jebu mame sa definicijama. Za neke ortake koji slušaju elektronsku muziku smem da garantujem da su inteligentniji od većine rokera koje znam, i od mene.
Bolje se razumeju u rok muziku od mnogih koji se proseravaju da slušaju rock.
U pitanju je samo interesovanje i talenat... prepoznati kvalitet od šunda.
Dakle inteligencija i obrazovanje se ni pod razno ne sme ocenjivati putem muzičkog ukusa.У праву си да је опасна предрасуда, и апсолутно се слажем да ово за ауторе Вукајлије, јел гледао сам ко шта слуша и како пише, ту и у праву.
Али опет, рекао сам "проценат". Има изузетака, наравно.

Kakav skup klišea na jednom tako malom mjestu, i to od ljudi koji mi se čine dosta pametnima:
Штавише, са тим људима за које знам да слушају електронику никад нисам могао да прозборим више од две реченице или да нађем заједнички језик. Једноставно, као да имају потпуно другачији ментални склоп.Likovi koji slušaju trens i te gluposti su u 99% slučajeva skloni drogama, dok je taj slučaj kod "rokera" daleko manji.
они који слушају електронику плиткоуми
Све особе које знам да слушају рок нешто изнад просечне интелигенције. Једном речију, просечан рокер је паметнији од просечног не-рокера.
Dajte, šta vam je?!
Kao neko ko je "odrastao na gitari", znam VELIKI broj glupih, glupavih i debilnih "rokera". Sramota me je kad se zateknem s njima na koncertu. Konzumenti druge muzike, opet, znaju biti vrlo pametni. Ne družim se, sticajem ranije postavljenih okolnosti, s onima koji slušaju narodnu muziku, što ne znači da i među njima nema kvalitetnih i pametnih ljudi, samo je ne znam. Kakve su to predrasude, za boga miloga?!
S druge strane, osim što sam ostala doživotno vjerna gitarskoj muzici (širokog raspona), slušam i elektroniku, vrlo pasionirano - ne podrazumijevaju se tu SAMO "puštači muzike", elektronika i didžejing mogu biti vrlo ozbiljni pojmovi, ali o tome na nekoj drugoj temi.
Žao mi je, ali nekako se ne mogu smatrati glupom BAŠ zbog toga.U pitanju je zajednički jezik, tj. tema za razgovor.
Ako se ni u čemu ne slažeš sa nekim, muzika veoma često može biti faktor povezivanja.Ako mi je s nekom osobom SAMO muzika faktor povezivanja, zapitala bih se kako sam to zaustavila vrijeme i još uvijek imam 15 godina. Punk's not dead! Nevermind the bollocks!!!
- С
Еј па ја слушам народњаке и страшно сам глуп. Пеки, није на бацање та твоја теорија. ;)
...
Dakle inteligencija i obrazovanje se ni pod razno ne smeju ocenjivati putem muzičkog ukusa.Tek sad pročitah. Sve si rekao, Minže, bolje i kraće no ja!
- Пд
Па наравно да није за бацање, ја слушам рок и паметан сам. :))
- v
ruku na srce u ekipima koje slusaju elektronsku mjuzu narkotici su po mom misljenju i nekim iskustvima zastupljeniji nego kod ekipa sa drugim zanrom izuzimam extremne primere...
Kao neko ko je "odrastao na gitari", znam VELIKI broj glupih, glupavih i debilnih "rokera". Sramota me je kad se zateknem s njima na koncertu. Konzumenti druge muzike, opet, znaju biti vrlo pametni.Али, кад сам рекао да ми се чини да електронци имају другачији ментални склоп, нисам уопште мислио на интелигенцију, него вероватно на начин размишљања.
Ја, искрено (можда сам сујетан), никад нећу моћи да сконтам због чега би неко слушао музику коју не свирају људи, тј. ону коју сваки петогодишњак може да направи на компу, па се још бесомучно понавља. Људи који слушају то ОЧИГЛЕДНО размишљају на потпуно другачији начин. И, ето разлике.
ruku na srce u ekipima koje slusaju elektronsku mjuzu narkotici su po mom misljenju i nekim iskustvima zastupljeniji nego kod ekipa sa drugim zanrom izuzimam extremne primere...Можда су електронци глупљи јер им је хемија попила мозак? :)
Тј. нису они генерално глупи, него само они што се превише дрогирају.С друге стране, рокери конзумирају траву, а доказано је да трава изоштрава чула, а може да подстакне и луцидност.
А? А? А? :))
- СЈа, искрено (можда сам сујетан), никад нећу моћи да сконтам због чега би неко слушао музику коју не свирају људи, тј. ону коју сваки петогодишњак може да направи на компу, па се још бесомучно понавља. Људи који слушају то ОЧИГЛЕДНО размишљају на потпуно другачији начин. И, ето разлике.
Па и ја сам пар пута скакао уз такву музику али зато што сам био пијан. Тако да ето ти одговара: они су сви п'јани или дрогирани. Ако има и нечег трећег онда не знам шта да ти кажем.
Па наравно да није за бацање, ја слушам рок и паметан сам. :))Пустио сам Хаустор и већ се осећам паметније. Ако одврнем ЕКВ, бојим се да ћу можда и написати неку добру дефиницију...
- v
dzimi usra i sefa i stanicu sad sa omalovazavanjem el.mjuze...svako nadje nacina da izrazi svoje emocije i sve te stvari kroz instrument ili kroz komp ili kroz definiciju.....
Ја, искрено (можда сам сујетан), никад нећу моћи да сконтам због чега би неко слушао музику коју не свирају људи,Ne može svako praviti istu elektronsku muziku. Kao što i ja mogu i znam da sviram gitaru, i klavir, ali TO nije u rangu i sa čim iole vrijednim i slušljivim. Isto važi za sve pravce.
EDIT: To, na kraju krajeva, IPAK prave ljudi. Kompjuterizacija je počela. Odavno. :)
Али, кад сам рекао да ми се чини да електронци имају другачији ментални склоп, нисам уопште мислио на интелигенцију, него вероватно на начин размишљања.Kako onda objašnjavaš da postoje ljudi, kao ja npr, ali znam ih još, koji mogu da slušaju oboje, i vole oboje, mada ne sa istim intenzitetom?
Podvojena sam ličnost? Ja sam dupli nalog?
Kako onda objašnjavaš da postoje ljudi, kao ja npr, ali znam ih još, koji mogu da slušaju oboje, i vole oboje, mada ne sa istim intenzitetom?
Podvojena sam ličnost? Ja sam dupli nalog?Ти се не рачунаш. Одувек сам капирао да нешто није у реду с тобом. :)
Чак познајеш и мужевне гејеве са вишком тестостерона.Не бива.
Ја, искрено (можда сам сујетан), никад нећу моћи да сконтам због чега би неко слушао музику коју не свирају људи, тј. ону коју сваки петогодишњак може да направи на компу, па се још бесомучно понавља.Potpuno isti slučaj.
No paz' jedan savet: popuši jedan džoint i idi na trens žurku.
Trip je DO JAJA!!!
Još ako je dobra rasveta... garantujem ti ubitačan provod... :)
рокери конзумирају траву, а доказано је да трава изоштрава чула, а може да подстакне и луцидност.Hahahh!
Једно је владати инструментом, а друго је владати кликовима мишаA šta misliš da su nekad govorili za električnu gitaru? Za R'n'R uopšte, u poređenju sa klasikom, ili narodnom? Nemoj Džimi da tako pričaš, nije to tako jednostavno kao što vi rokeri mislite. Tj. mi rokeri.
Ти се не рачунаш. Одувек сам капирао да нешто није у реду с тобом. :)Pamtim ovo...

'Вако,имам ја нешто да изјавим:
Мање-више,музика је,мени лично,један од битних фактора комуникације. Наравно,ако знаш како да комуницираш,ако неку музику стварно волиш (тј. ниси позер) и ако можеш без нервирања да браниш свој музички укус.
'Вака су моја запажања (закључак изведен на основу дружења са особама из мог окружења):
-Особе одрасле на ,,гитарској'' музици су захвалније што се тиче неких тема за разговор које нису приземне. Међутим,кад је у питању музика,бар 40% њих веома нападно брани свој музички укус и диже га у небеса,а не гледа га као нешто што се подразумева.
-Особе одрасле на ,,руралној'' музици су често припросте,али једноставне особе,с којима баш не можеш филозофирати,али се увек можеш поштено зајебавати. Међутим,кад су журке у питању,могу бити опасно непредвидиви: једног момента сви певају загрљени,а следећег момента лети инвентар кроз прозор биртије.
-Особе одрасле на ,,електронској'' музици и конгломератима народњака,синтисајзера и којечега... Посебна прича. Међу њима баш има свакаквих,а,нажалост,чак и они паметнији тешко да могу да се истакну поред гомиле шабана којима је у глави тука.Што се тиче ванмузичких тема... Ако неко има слична интересовања као ти,увек се можеш наћи бар у некој причи,а да није везана за музику. Али,то некад иде мало теже.
- v
ja sam cuo da za mjuz treba imati prvo sluha e sad dal ce se vatati akordi ili napraviti to na neki drugi nacin bitno je da dobro zvuci i da "radi" odredjeni tip ljudi....a sto se tice dzointa nek se javi taj koji nije zapalio)
Ексери и тако то. :)To je za enegriju, da bi mogao da skačeš.
Džeja relativno brzo popusti, i opet si to onaj stari dobri ti...
Znam kako mi je dobro bilo, pa ti prenosim :)
Bez obzira na odličan trip koji sam doživeo, imao sam ipak dovoljan nivo svesti da shvatim da su za to potrebni narkotici i da su staromodne pivdžana i gitara - majka dobrog zezanja. A i mator sam ja za ta poskakivanja... :)- С
Мени је битније на некој журци колико има пића него каква је музика...
Моја два најбоља друга слушају турбо фолк и комерцијални хаус, техно и тако то. Познајем из од малена, тада ми музика није ништа значила, певушио сам песме Анице Миленковић и сл. Тако да смо на прст у дупе, знамо се одлично и дружимо се без проблема.
Али сви људи које сам упознао последњих година и са којима сам постао добар, већином су слушаоци гитарске музике. Са њима имам највише заједничких интересовања, није ми проблем да проведем са њима 5 сати причајући. Тако да сматрам да је музички укус значајан део личности, али се максимално трудим да не стварам предрасуде према људима на основу муз. укуса.- ПдЈа, искрено (можда сам сујетан), никад нећу моћи да сконтам због чега би неко слушао музику коју не свирају људи, тј. ону коју сваки петогодишњак може да направи на компу, па се још бесомучно понавља. Људи који слушају то ОЧИГЛЕДНО размишљају на потпуно другачији начин. И, ето разлике.
Овако нешто ја покушавам да кажем кроз неколико поста али никако да склопим мисао у реченицу.
Оно што ја покушавам да кажем је да све почиње од тога зашто неко слуша ту музику коју слуша. Као што рече Џими, ја не схватам зашто неко слуша музику коју прави један човек на компјутерум, исто као што не схватам зашто би неко слушау урликање наших "певача" и "певачица". Назовите то предрасудом, али ја тако размишљам и то је мој први утисак о неком, који овај има потпуно право да оповргне. Као што рекох, мој најбољи ортак који слуша све и свашта, је једна од најпаметнијих, најбистријих и да сложим то у једну реч - најкомплетнијих особа које знам. Могао би да има компилацију Боре Дрљаче на телефону, то никако не би променило моје велико мишљење, и не само мишљење, већ и поштовање према њему, иако је годину дана млађи од мене.
С друге стране, ја сам управо изашао из средње школе и одељења у коме 95 посто одељења било кренуто народњацима, сви сем мене и мог најбољег ортака из средње који је, као и ја, био стриктно окренут рок музици. И да, за њега сматрам да је веома паметан и да има веома добар начин размишљања и резоновања ствари. Е сад, ту је и 95% "народњака" који ни сами не знају да објасне зашто слушају то што слушају, што је само по себи показатељ њихове интелигенције. Додуше, сви сем једног лика који је био маскота одељења и који је из душе обожавао народњаке, исто као и ја рок. Њему скидам капу, без обзира што презирем ту његов укус музике. Остатак кад питаш што слушају то што слушају добијеш одговор: "Па то се слуша". То се слуша? Ма дај молим те... Наравно, међу њима је велики број паметних људи који слушају то зато што, ајде кажи га, "воле".
Кажем, таква је ситуација у мом одељењу, и такав је иначе мој начин размишљања, али наравно, када би ја игнорисао све чији се музички укус поклапа са мојим, ја би имао тек неколико ортака. И плус, ја имам тај неки обичај да људе који слушају рок као и ја посебно зготивим у почетку, тако сам у појединим ситуацијама главом без обзира јурио за девојкама које слушају рок...
Преедрасуде су увек, у мањем или већем проценту оправдане, тј. истините. Изузетака има, и то пуно.
- Спевушио сам песме Анице Миленковић и сл.
Хаххаха царе...
Моја два најбоља друга слушају турбо фолк и комерцијални хаус, техно и тако тоAli, to ti je isto... :)
http://vukajlija.com/house/169477