Електронски рјечник српског језика
  • Lullaby

Да ли знате да постоји електронски рјечник српског језика, који се састоји од шеснаест књига САНУ и три Матичине књиге? Дијелио се прије пар година у Пи Си Пресу, а могуће га је и сад добити бесплатно.

Пошто су на теми "Језичке недоумице" неки чланови пожељели да добију примјерак, отварамо посебну тему за то. У овом тренутку се може подијелити отприлике десет-петнаест инсталација.

Начин на који је рјечник настао, како можете да дођете до њега, и зашто се поклања, а не продаје, објасниће вам Валдемар у наредном посту.

______

ЕДИТ: Валдемар ће вечерас свима послати ПВТ са линковима, да сад не шаље једном по једном.

• Valdemar

Elem, ima već oko 7-8 godina kako smo ga napravili. SANU nije htela da ga otkupi, niti da da pravo nama da ga prodajemo, tako da ta stvar visi u vazduhu. Postoji kvaka u zakonu po kome se, kao javno dobro, može poklanjati. Ko večeras ovde izrazi želju, poslaću mu linkove i uputstva na PVT. Rečnik ima 350 hiljada odrednica i veoma se lako koristi. Ko voli, nek izvoli.

• S

У овом тренутку се може подијелити отприлике десет-петнаест инсталација.

Zašto je ograničeno?

EDIT: Javljam se.

• Ox

I ja se javljam, da i ja jednom imam rečnik. Hvala

• Valdemar

Pa to je škakljivo pitanje zašto je ograničeno. Ko god se javi večeras, poslaću link. Jbg, ja se nadam da ću to jednog dana moći da prodajem, kad se mudraci iz SANU slože. Sad, ako svima sad podelim, kome ću onda da prodajem?

• Valdemar

Poslaću večeras svima PVT-ove odjednom, ne mogu sad da šaljem jedan po jedan.

• Valdemar

E, samo mi se predstavljajte nikovima sa Vukajlije u mejlovima, da znam kome dajem, da ne propustim nekoga.

• Борко

Може и мени?

• shitbrix

Koji mejlovi sad? :p

• Valdemar

Koji mejlovi sad? :p

Mora da se registruje i aktivira program, ja dajem šifre. Poslaću svima uputstvo u PVT-u šta da rade, samo malo kasnije, oko pola 12, svima odjednom.

• shitbrix

Kul, kul. 'Fala.
    Samo što ću tek sutra da vidim to. :)

• Hogar_Strašni™

Ako još ima mesta, javljam se.

• Jericho

Hvala Valdemaru za dobru volju da podeli nesto sa nama, i hvala za recnik. Medjutim, ako je vec ogranicen broj licenci, predlazem da se ne javljaju autori koji ce recnik skinuti, otvoriti jednom ili nijednom, samo znatizelje radi.

• Lullaby

Jericho je u pravu.

• Mil'ca.

Ako nisam zakasnila i ja bih taj rečnik. I neću ga koristiti ovako k'o što Jericho kaže. :)

• aleksandra007

Hoću i ja ako mogu!!

• Hipnos

Хоћу и ја.

• Стеван

Спреман сам да ти попушим курац.

• Jericho

Ja srecom dobih recnik pre ovih novih momenata, mislim da ne bih bio konkurentan Stivenu.

• Euterpa

Pravda za studente književnosti i jezika! :D

• Џими

Стивен
    Спреман сам да ти попушим курац.

Euterpa
    Bih ja. :)

Боже, Еутерпо!

• Euterpa

Džimi, ne projektuj se! :)

• Стеван

Џерико :)

Валдемаре, улоговаћу се вечерас око 10, 11 да проверим певете. Надам се лепим вестима.

И набијем на курац гмазине из САНУ! Ово је толико практична ствар и многима потребна, а њима вриште јајца. Уместо да раде на овоме, као и на граматици и правопису у електронском издању, да буду што доступнији, они одбијају готову ствар. На тацни је добили! Бедници.

Еутерпа, што се не спремаш за предавање? Вежбаш за Интернет, а? :)

• Стеван

Валдемаре, ако не волиш мушкарце, оно - баш никако, Еутерпа је једна лепа редхед 20-годишња студентикиња и моја врло добра другарица, све би учинила за мене... :D

• Hipnos

И набијем на курац гмазине из САНУ! Ово је толико практична ствар и многима потребна, а њима вриште јајца. Уместо да раде на овоме, као и на граматици и правопису у електронском издању, да буду што доступнији, они одбијају готову ствар. На тацни је добили! Бедници.

Стока!

• Euterpa

Stivene, ne seri. :)

• Стеван

Цццц, каква незахвалност...

• Џими

Стивене, ставила је смајли, чисто да ти наговести како би она то драге воље учинила за свог колегу с факса. Еутерпо, знаш како има мало филолога на факсу! Негујте их и чувајте као мало воде на длану!

• Lullaby

Samo da kažem da je rječnik odličan!
    Naval'te, studentarijo! :))

• Euterpa

Ma, vidi ti njih... Nema me sto godina i čim se pojavim na mene se okome. :D

• Hipnos

Негујте их и чувајте као мало воде на длану!

Баш морамо? :)

• Стеван

Euterpa

Ma, vidi ti njih... Nema me sto godina i čim se pojavim na mene se okome. :D

Мора мало :)

Хипнос, шта си уписала?

• Hipnos

Руски. Ти и Еутерпа сте на српском?

• Стеван

Аха. 'Начи сигурно ти неки предмет предаје "'начи преписујте с пројектора" Стефан? И Дајовић истраумирани?

П.С. Можда ми буде потребна помоћ следеће године око руског :)

• Hipnos

Заправо, не. :) Имамо једног Стефија, али без пројектора.

• Стеван

Брадица, 30-ак година, носи цвике и страховито много пута понови "значи" у току једног предавања?

• Jericho

Dajte, nemojte cetovati na temi!

• Euterpa

Ne moramo, naravno. :)
    A nismo na jeziku, ali da, to, književnost i jezik, bla. :)

• Hipnos

Јесте, то је он. :)

• Стеван

Хипнос, не слушај је, не зна шта прича :)

Еу, заборавила си да напишеш "са компаратистиком" :Р

Џерико, у праву си. Ево, ја нећу више.

Едит: Хипнос, нама је у првој години само листао презентацију за презентацијом, али добро, ми смо ипак на изборном, ионако нисмо ништа научили, а положили сви...

• Hipnos

Па, која сте година, колеге? :)
    Извини, Јеричо.

• Џими

Шта сте ви кад завршите? Дипл. компаратистичар? :)

• Lullaby

Dajte, nemojte cetovati na temi!

Jericho, čet dobio ozbiljnu konkurenciju, je li? :)

• Стеван

Мод спемује, онда можемо и ми. Тако да, Џерико, заборави оно што сам горе написао :D

Друга година, колегинице.

Едит: Џими, веруј ми да немам појма како тачно гласи... ал' не верујем да је компаратистичар :)

• Hipnos

Стивене, ја мислила ти старији.