Како зарадити. Савети и упутства. Коме да се јавиш. На коју адресу. Колико пара. Ко даје више. Натура. Сендвичи. Прасетина. Рибе. Посао.
Списак плаћених послова (биће едит):
- Лепљење плаката
- Скидање плаката
- Преседник и потпреседник изборне комисије 5000 динара
- Члан изборне комисије 2500 динара (Бројање гласова, чување гласачке кутије, посматрач)
- Продаја гласа (ово је иначе 100% илегално, али се ради) 1200 динараОво је тема где није битно која је политичка опција учесника у питању и приврженост. Причано само о начину да се заради. Саветовању млађих да искористе шансу.
ЗАБРАЊЕНО: Прозивање и вређање и политичко и друге врсте. Политичко промовисање и вређање политичких опција. Дозвољено је исправити некога у случају да се ради о заради. Мешати етику. Плакати за правном државом.Пример шта је није дозвољено:
- Ја сам 2001 лепио плакате за СПС.
- Знао сам да си комуњара. ХАХА! Партизан, звезда, шиптар, Србија. ХАХА!
ПРИМЕР2:
Boxer
Prodaš glas kao fora a odeš iza paravana i glasaš za Vojvodu. Ko da dokaže za koga si glasao...МАНИФЕСТ: Влада нас није ништа питала. Одлучили су да спискају гомилу наших заједничких пара. Огребите се. Палиће се државна грађа на ломачи. Приђите. Огрејте се.
ДОБАР САВЕТ:
Мале странке или локалне странке, које учествују на републичким изборима, имају проблем да нађу довољан број људи даље од седиштастранке. Ми смо увек имали везу да радимо за Странку Српског Јединства у Новом саду, сада је то Јединствена Србија. Њима вероватно није лако да нађу људе у некој Суботици. Само им се јавите на време.
Ja uzmem pare da glasam za Cedu, a glasam za Palmu. Kako oni da znaju za koga sam glasao?Oš ti ja objasnim?
Paz ovako.
Dovedu te na glasanje i daju ti glasački listić koji je već popunjen a koji je prethodno ukraden od strane njihovog kolege koji radi pri kutijama. Ti ulaziš unutra, daješ potpise, pokazuješ da nisi glasao i uzimaš čist glasački listić.
Odlaziš iza paravana, vadiš onaj popunjeni što si dobio i ubacuješ u kutiju a ovaj prazni što si uzeo tu na glasačkom mestu stavljaš u džep i izlaziš napolje i daješ ovima što plaćaju i oni ti daju kintu. Oni uzimaju taj prazan što si ti izneo, zaokružuju svoju partiju i daju sledećem koji to isto radi što i ti. I tako imaš neograničene listiće. Bitni su prvi i zadnji. Prvi izvlači kadar što radi pri kutijama ali to radi bez da bude šprican a zadnji glasački listić koji ostaje uvlači u proceduru isti taj glasački kadar koji glasa skoro pred zatvaranje biračkog mesta. Kapiraš?
E sad, malko začina ne bi škodilo. Može da uzmeš i samo zaokružiš još jedan broj na glasačkom listiću pa da poništiš listić.Teško da će se neko ovajditi od plakata a nije stranački kadar jer su sad stranke prepune kadrova jer je svako član neke stranke pa teško da će angažovati vanstranački kadar za lovu kad možeš domaća govna da teraš za dž. Jedino mogu da angažuju vanstranački kadar da cepa tuđe plakate pa ako padneš da te ne povežu sa strankom. Šta god radili, ne učlanjujte se!!! Ako imate nekog od rodbine u stranci onda ste na konju pa neka vam on sređuje posredničke poslove. Veliko je sranje članstvo jer onda te cimaju za koječega a nema leba od toga. Onaj ko je dobio preko stranke posao bi ga našao svakako jer je "snalažljive" prirode. Veći je procenat onih koji su prvo dobili posao pa sutradan postali stranački kadrovi. Mnogo veći nego procenat onih koji su se prvo učlanili pa posle nekog vremena dobili posao. Mislite o
tome...**EDIT**: Treba imati u vidu da su po novom pravilniku (ili zakonu) važeći svi glasački listići na kojima jasno i nedvosmisleno je ozačen određen predlog. Znači, možeš crtati krug oko broja, možeš kvadrat, cvet, pticu, kurac, jaje, čašicu za rakiju, podvući samo broj, podvući samo tekst bez broja... Sve dok to isto nije urađeno još negde na papiru i na drugom predlogu. Možeš dole da dopišeš da jebeš mater svima i živim i mrtvima i još koječega, mož da nacrtaš šta god hoćeš, kuće, cveće, konana, rep svog kera, oči boje duge, svetu petku lolol - ŠTA GOD. Samo da ne označavaš više od jednog predloga.
Mišljenja sam da su plakati tako out jer su ružni, zagađuju okolinu i prave strv.

nema leba od tih plakata,to se omladina stranaka uvlaci u dupe.to bilo pre,a sada ima te omladine koliko hoces,pa ga mos jebati.ja lepio pre kilu godina za bog zna koga.rad na kutijama,tu se moze umuljati.ode se u predstavnistvo stranke i potpise se i cekas da te zovu.2500bila kinta.ako si neko jaje onda 5 soma.ako bude opet za pare da se glasa,glasam...i boli me kurac za koga.

2012 се чувао кутију за грађански покрет двери у центру сремске каменице. Дао сам локалном фунционеру у јеврејској улици у новом саду 500 динара за таксу, на име потписа за кандидатуру. Мислим да је минимум био 150 динара, рекао сам им да задрже кусур. Питао сам их да ли хоће више пара и да ли могу да ме кандидују за преседника месне заједнице у сремској каменици. Слали су ми мејлове. Звали су ме да радим за изборе. Инкасирао сам 4500 динара. Паре ми је донео зет који је за ДС био преседник изборне комисије за Ср. Каменицу и благајник државне лове. Двери нису ушле у други круг, преседничких избора, иначе бих добио 9000 динара. Имао сам 12 сати посла. Бројао сам листиће на улазу, пратио списак бирача, бројао гласове, водио записник, потписао записник, пријавио на СПС овом примерку записника ЛСВ и СПО за нерегуларности(чувене две боје хемиске оловке). Попунио сам исти примерак записника, на вриштање осталих (50 посматрача) до 2 ујутро. РАЗЛОГ(они које сам заступао су изгубили цензус и локално, па сам гледао да све прође регуларно). Пријавио сам проблем адвокату и централној комисији. СПС, СРС и старе странке су имале готове формуларе за страначко праћење избора. Направио сам формулар за ДВЕРИ и попунио га подацима (колико изашло, колико није изашло, записник нерегуларности, ко је пијан, ко је заокуживао за неписмене, ко је доводио за руку сиротињу, ко је бројао гласове за исплату, ко је покушао да однесе бланко записник кући). Отишао до седишта странке, тамо пријавио. Написао писмено све централној комисјији и послао.
Нисам скино ни једну рибу. А било их је доста. Од 50 посматрача, пуно их је било необразованих и неписмених. Било је пар секретарица, које су биле супер са оловком и папиром. Било је и бахатих, да се туку. Било је згодних цурица, нисам скинуо ни једну. Следећи пут ћу обући одело, кошуљу, кравату, ципеле. То ће добро да утиче на неписмене и на цурице. У странци су имали пиће и музику. Ништа нарочито.
Научио сам и провалио како се мувају избори у Србији. Нисам провалио како да напредујем улизивањем, ако већ нисам кум преседника страначког одбора.
Nash Bridges
Ja uzmem pare da glasam za Cedu, a glasam za Palmu. Kako oni da znaju za koga sam glasao?
Oš ti ja objasnim?
Paz ovako.Ово са крађом листића заиста раде, али је доста ризично. Превише пута се броје ти листићи. Ако фали један листић или је један вишка са отварања гласачког места на затварању, здраво гласање и здраво лова што си дао онима што гласају.
На самом бројању гласова, свако запише на свој папир оно што га занима. Типа колики је број гласова за које си плаћао. Треба бити већи од онога што си платио. Или лете главе. Често довозе сигурне гласове до бирачког места. Ликови које те довозе, су озбиљни и професионални, и они што те плаћају исто тако. Све то поплаши гласаче и буде их страх да не обаве "грађанску дужност". Обично тај део трансакције раде ћелави истетовирани ликови. Ако се нешто зајебе крене крљање за лову одозго па док не нађу паметњаковића.
slikas svoj listic.prosto.tako im dokazujes da si glasao.inace,nije to toliko rigorozna kontrola da ne mozes da ih zajebes.imaju para,pa im nije frka.svesni su oni da 20 posto njih nece uraditi to za sta su placeni.to na lokalnom nivou i nije neka kinta.em su manjine,em se mnogo vise nakradu kada prodju u gradsku skupstinu.ako bas neko ne zeli da glasa za njih,neka slika,pre ubacivanje,neka preskraba listic i bice nevazeci.
nema kinte od lepljenja plakata,omladina stranaka to radi.sem ako neko nema omladinu,neka manja stranka,al pitanje je koliko njima trebaju plakati.
Ne znam koliko su plaćene te aktivnosti, postavljanje plakata, ne vjerujem da je nešto mnogo, znam da je neko radio **predizborne ankete** od vrata do vrata kucao (ali to rade samo članovi stranaka), plaćaju se dnevnice s tim da to rade svega nekoliko sati, najbolje ako imate nekog u stranci da vas ubaci na same izbore, zanimljivo je, da budete **posmatrač** što je najlakše (35 evra), ili u birački odbor, meni su platili oko 85 evra za jedan dan (50e za sam posao, 25e za prevoz glasačkih listića jer sam bila zadužena i za to, 10e za telefon), ali sam došla u 6 ujutro, a u vratila se kući oko 3, a nisam član nijedne stranke, ali eto neko iz familije jeste. Nisu me smarali ni da su učlanim, da jesu, ne bih ni prihvatila...

kao i sto sam napisao,moguce ih je zajebati i jedan odredjeni deo ih zajebe.svesni su toga i profula ce na tome kintu,al nije to toliko bitno,dobice istu kintu.cilj im je da prodju na izborima,ne zale pare.kada prodju onda im je opusteno.nece oni preterano da se eksponiraju i da love one koji su ih eventualno zajebali.tako je u ns,a mozda kod tebe ima neka sajber varijanta kako mogu da utvrde da si 100 posto glasao.nesto u roznjacu nabudze.ne dolaze akademici da prodaju glas,vec sirotinja i oni koji su i sirotinja i glupi ko kurac,pa se boje da ne dobiju kintu i onda glasaju,ne pokusavaju da ih zajebu.oni malo pametniji,mogu lagano ako hoce,a ne moras biti tesla da bi ih zajebao.
Prvi izvlači kadar što radi pri kutijama ali to radi bez da bude šprican a zadnji glasački listić koji ostaje uvlači u proceduru isti taj glasački kadar koji glasa skoro pred zatvaranje biračkog mesta. Kapiraš?Mnogo si dobro informisan. Pitam se odakle :)
Apeluje se na tradicionalni srpski moral - mi se lako prodamo, ali pošteno ostajemo prodati :)

Verujte ili ne verujte ali ovakav sistem kakav sam naveo je u upotrebi i takav sistem je savršeniji od pukog "poverenja".
Za plakate treba biti dosta ažuran jer to se radi obično u prvih nedelju dana kampanje. Ako imate veze po strankama, mislim da je vreme da ih kontaktirate.
Dobro ste me podsetili lolo
samo da te iskorigujem - prvi listić uzima neki član komisije kao svoj, tamo posle desetak glasanja, poslednji listić se baca jer nije problem ako FALI jedan listić u konačnom zbiru, problem je ako ima viška
Poenta je u tome da višak listić nosiš na biračko mesto koje želiš da oboriš, tamo ga ubaciš zajedno sa svojim listićem (to radi onaj drugi član komisije koji glasa uveče), ako ne želiš da se biračko mesto obori ili želiš da sprečiš protivnika da to uradi onda jednostavno pojedeš taj listić - imaš glas manje ali koga boli kurac za jedan glas. Tako provališ u komisiji da li je muvano - ako ste izdali jedan-dva listića VIŠE nego što imate na prebrojavanju onda vam je neko ukrao celo biračko mesto.

To je urbana legenda, nije se koristilo, mi smo imali u to vreme RIK - doneseš sve svoje glasove, predaš lepo komisiji, dobiješ uredno overen papir na kojem piše da si pobedio na izborima, a sutra proglasimo da si u državi izgubio. Najviše se za SPS glasalo po mestima gd eima mnogo dijaspore, na Kosmetu, u malim vojvođanskim selima i po nekim opštinama BG (tamo gde žive ovi huligani što ne glasaju ionako).

Možda ti misliš da je urbana legenda ali mogu ti reći da je istinita. Baš u mom okruženju ima jedan poznat po tom poduhvatu. To je bilo u periodu posle "demokratskih" promena.
A to što kažeš gde se najviše glasao, to si apsolutno u pravu. Najveća glasačka masa je u dijaspori i tamo gde "niko ne glasa" ili viče da su svi političari govna.
Ne odlučujemo pojedinačno ništa, zato sam napisao da ti je bolje da si kupio kintu za kutije nego što si glumio odbornika.
Ahahah ovo za crnogorce ne najbolje do sada rešenje. Šta ima da se lažemo kad znamo da plaćamo.

Pa fora je da turiš hemijsku u rukav i kada je brojanje glasova kad naletiš na listić na kojem je zaokružena tuđa stranka da munjevito i mađioničarski ga preškrabaš da niko ne vidi i time ga učiniš nevažećim. Ili bilo kako da sjebeš listić (zaokružiš još jedan broj ili tako nešto).
Kao što već napisah, to je sad skoro pa i izlečeno jer možeš da crtaš šta god hoćeš.
Kad je višestranački sistem onda i nije toliko opasno jer ima dosta predstavnika drugih stranaka pa to bude gužva i svi grabe za listiće da oni broje pa dok gledaju ko je za koga glasao ti ideš redom i ćutke škrabaš protivnikove listiće.
Al evo neka vam brus ispiše još koju caku u vezi glasanja.
Ja sam eto tako u prolazu saznao to. On je ipak u tim vodama.
Куповина гласова и банални проблеми:
1. На почетку се два пута броје сви гласови. Различите странке сваки пут.
2. Листићи су на равне части подељени са списковима. Два човека уписују у гласачки списак и додају листиће. После их замене са друга два. Не могу два човека из исте странке, мешају их. Трећи стоји и само гледа, то му је посао.
3. На кутији по њих троје. Исто различити
4. Код бројања гласова. Прво се броје сви. Па важећи и не важећи. Па по опцијама. Не бројиш гласове своје странке.
5. Прво око затварања покушају да ти увале да потпишеш да су готови избори и да си сагласан са бланко записником. То ти кажу да што пре потшишеш, пре ћеш кући и пре ће ти исплатити за изборе.
6. Покушају да не упишу ништа у четири записника који су велики као именик Кине.МУВАЊЕ (како би ја то извео, познајући систем, да смем, и дам и треба):
1. За куповину гласова би се јавио неко ко хоће да уложи 30000 евра, а добије место посланика, одборника или управног одбора. Ова места обично добијају кумови преседника, тако да невезуше могу лако да остану без лове. Казао бих странци, ми купимо гласове, ви нама позицију да кредемо. Странка пристане, ако открију улагача, странка га не познаје,ако не открију, иха, пуна шака браде.
2. Мале странке, на локалу. НПР Директор комуналног запиздовцу Бачком, би куповао од фирминих пара гласове, да би остао на свом месту. Плаћао би само локално, а остло гласај за кога хоћеш.
3. Глобално, се гледа да се 4. записника однеску непопуњена. Фора је да четири странке које су узеле највише гласова на бирачком месту, свака добије по примерак записника, да би га доставила републичкој изборној комисији. Ако би био преседник из велике странке на бирачком месту и донео бланко записник, преседнику странке у Београду, очекивао би да будеш награђен. Дебело. Лова, злато, девице, камиле... ти кажи. Онда би се чули љути противници, преседници странка у недељу поподне. Видели колико је ко понео бланко записника, и заказали ручак, рецимо у Бристолу за понедељак, да виде како ће поделити већину гласова. На том ручку очистили би изборе, од Веља Илића, Јожефа Каса, Љјића и других који висе око цензуса. Ово се легално зове већински систем гласања.
4. Постоје општине или мз у којима стварно нема писмених људи. Њима би се десило да се гласови броје 10 минута. Листићи у џак. Записник у странку.
Ово са оловком није изводљиво, 8 очију гледа листове, особито неважеће.
1. Ликови поред кутије броје, листове. Једном, двапут, предају на преглед.
2. Двоје раздвајају листиће на важеће и изгласане.
3. По двоје сакупљају листиће, у важеће или за опцију (некада буде и 21. опција)
4. После тога друго двоје опет прегледају листиће које им даш из руке, као контрола
5. Саберу све и треба да се сложе бројеви, иначе срање и све испочетка док не кажу да је неважеће.
uci u skupstinu grada i nije neko ulaganje.posebno ako si neka manjina.u ns je to go kurac,a zamisli sve one prcvare od mesta gde se za 50 kila brazna i zejtina resava sta treba.ulaskom u skupstinu grada(u ovom slucaju ns-a)su ti data odredjena direktorska mesta gde mozes da muljas koliko hoces.i koliko jos dobijes para od koalicionog partnera da se umuljas sa njim na vlast.ima vas malo,ali ste govna.

Bio neki lik kandidat na listi neke stranke, došao da glasa, naravno glasao za sebe, poslije kad su bili rezultati okačeni, ispalo da nije niko glasao za njega, pa nema ni tog jednog njegovog glasa. Poslije izbora zvao me kući na fiksni broj, a ja ih nisam ni brojala, vec samo nadgledala, znam da mu je krivo, ali dešava se da se stvarno izgube glasovi, ili članovi biračkog odbora nisu dobro izbrojali, svejedno.
Znam kad je krenulo brojanje, svi bi da se što prije završi, čak su i posmatrači poletili da broje. Kakav blam, pa da li ih je neko uputio kakvi su im zadaci kao posmatrača?
Joj, a jedan lik ujutro došao da ga upišem njega, ženu i dijete kao posmatrača a svi iz jedne stranke, uporan da ih sve upišem, a može u jednoj smjeni samo jedan posmatrač iz jedne stranke. Pa kao, nećemo mi svi biti, biće jedno, al' nas upiši sve.
Код бројања гласова. Прво се броје сви. Па важећи и не важећи. Па по опцијама. Не бројиш гласове своје странке.Ovaj prvi dio smo preskocili, odmah smo razvrsavali po strankama, nije da sam bila za to, ali tako je brze i svi u toj mjesnoj zajednici su tako radili, ne može sve po PS-u.
Ово са оловком није изводљиво,Istina, gledaju svi članovi bir. odbora, plus posmatrači i predsj. bir.odbora
Nevažeće koliko se sjećam, svi odvajaju i međusobno provjeravaju. Dakle, bar 2 lika odlučuju da li je neki listić nevažeći.
Не бројиш гласове своје странке.Ovo mislim da se ne praktikuje, jer ja uopšte nisam ni znala iz kojih stranaka potiču članovi biračkog odbora. Osim naravno, ako se oni nisu iskazali u toku dana. Za posmatrače je druga priča.
Ne odlučujemo pojedinačno ništa, zato sam napisao da ti je bolje da si kupio kintu za kutije nego što si glumio odbornika.Ah, vidim zabludu, ja NEMAM NIKAKVU FUNKCIJU. Nisam ni odbornik, ni u Veću niti radim u opštini, običan sam računovođa u jednom osnovnoj školi srednje veličine. Moj stvarni rad i realna vrednost koju proizvodim je ovde, na ovom sajtu.
Ima gomila tih fora u toku samih izbora, sve zavisi šta ti je cilj. Na primer, imenuješ lokalnog kavgadžiju ili lopužu da bude na kutijama - svi ceo dan bulje u njega da ne napravi neku frku, a ostali kradu neometano. Obično to radi stranka na vlasti jer najmanje može da izgubi. Druga fora je da vrbuješ člana druge stranke da radi za tebe, to je najlakše jer smo svi potkupljivi, samo mu obećaš neku vajdu za ženu, ćerku, sina, nikako njemu jer on mora da ti ostane kao krtica i za drugi krug. Dupla vajda, tebi lakše, a eliminišeš neku malu stranku.
Po završetku izbora, ako si ispao ispod cenzusa ili si izgubio vlast, ulažeš žalbu. Ako je moguće, preko neke od malih stranaka. Onda dovedeš žalbenu komisiju na pregled materijala, dvoje broje listiće i zapitkuju svakojake gluposti, namerno greše u brojanju i slično, a treći mudro ćuti, dobar je sa svima i pregleda biračke spiskove. Kad niko ne gleda, on olovkom zaokružuje imena na spisku - ako ima više imena nego izdatih listića biračko mesto se poništava. To se leči tako što mu daš upečatljivu hemijsku bez uloška, takvu da se sa pet metara vidi da li koristi nju ili neku drugu, osim toga možeš mu dati i neko drvce, ekser ili bilo šta što nije olovka.
Ultimativno dobra fora, to je koristio DS na prošlim izborima, je da dovedeš gomile ljudi ispred biračkih mesta da se nešto muvaju, šetaju, pozdravljaju, pričaju viceve ili vesele doskočice, da uplašiš i zbuniš glasače. Kad primetiš ovčicu koja je uplašena, priđeš i otvoreno joj predložiš da glasa za tebe. Ta je fora inače propala jer sad svi dovode takve ljude pa na biračkim mestima počesto imaš pet glasača i pedeset posmatrača. Auf, ima još ali neke stvari čuvam kad ja osnujem partiju :)

Meni je apsolutno omiljena fora sa kamerom u olovci. Koristi se kada kupuješ glas nekog krajnje neobrazovanog i naivnog a pri tom očajnog za pare (čitaj: romska naselja). Dakle, dovedeš ga na biračko mesto, kažeš mu da glasa za tebe i da ćeš da mu daš pare kad izađe sa biračkog mesta. Onda mu daš olovku, običnu hemijsku olovku ali mu ubedljivo objasniš da se u vrhu olovke nalazi kamera koja snima za koga je on/ona glasao. Izričito zahtevaš, i oko toga napraviš najveću dramu, da mora da ti vrati OLOVKU kad izađe sa bm. Više praviš frke oko olovke nego oko glasanja, da bi pomislili da je ta olovka stvarno neka specijalna olovka. Naravno, moraš da budeš strog, ćelav i opasan. Kad ti vrati olovku, platiš mu i to je to. Pre par godina, na nekom biračkom mestu, mislim u NS-u ispala je frka, kada se nekoj ženi raspala ta specijalna olovka pa počela da kuka na biračkom mestu. OVi iz komisije joj nudili drugu olovku a ona udarila u plač i počela da viče "ne, ne, mora ona olovka, to je specijalna olovka". Kad su ukapirali o čemu se radi, izbila opasna frka na biračkom mestu, mislim da su se na kraju potukli i da je glasanje prekinuto.

Била у странци годинама. Из убеђења. Никад нисам ни динар узела а радила све: од плаката, преко пунктова, поделе пропагандног материјала, јурења сигурних гласова итд. Једино нисам радила на кутијама јер сам увек била кандидат на некој од листа а не може и једно и друго ... али сам покривала пуно бирачких места тј. гарантовала за резултат на истима, тражила ко ће да буде дежуран на дан избора и сл.
Пре две године сам имала 48 својих људи који су радили на дан избора, мислим да су добијали по 2000 (или 2500) а добили су и дупле паре за други круг председничких. Тражила сам им да 1/4 суме дају за странку, остало њима.
После сам постала неки велики дрмр у тој странци, цимала се неко време па баталила :)
Сад ме јуре из неке друге странке да радим ову кампању за њих за новац, не траже ни да се учланим, само да нахватам одређени број сигурних гласова. Тако да можда то није лоша идеја - да одете у неку мању странку којој фали типа 100, 200, 500 гласова на локалу да испуни квоту и да се договорите да то прибавите за неки кеш, ако имате довољно родбине, пријатеља и сл.