Недавно сам испрозиван због тога што сам рекао да Црна Гора има доста градова, јер поједини изгледа ни Подгорицу не сматрају градом. А шта је са Никшићем, Баром, Цетињем, Улцињем, Будвом,Бијелим Пољем, Беранама, Херцег Новим, Котором, Тивтом, Пљевљима...?
По мом мишљењу град се не треба мерити по броју становника, већ по установама, по томе да ли има средњу школу и факултет, болницу, спортске догађаје, манифестације, по урбанизму, да ли има ватрогасце, хитну, полицију итд.
Мислим да сам у праву, али ако неко зна више о томе нека ми објасни.
Чек' чек', стани! Ти кажеш да мислиш да си у праву, али хоћеш да ти се објасни! Чудно, али 'ајде.
Што се тога тиче, учило се из географије некад да се, примарно, град разликује од села по врсти делатности. Како на селу постоји једна делатност - пољопривреда, а у граду постоји више делатности и пољопривреда није примарна делатност, или је чак уопште нема. Па, дакле, ако кроз Подгорицу виђаш чешће тракторе него кола, онда ти је Подгорица село, што претпостављам није случај.
А што се болница и осталих установа тиче, не знам, али знам за села која, уз то што се становници дотичног баве пољопривредом имају печењаре, кинеске продавнице, велепродаје и слично томе, па не знам у шта да их тачно рачунам...
Ево шта каже Википедија: http://sr.wikipedia.org/sr/%D0%93%D1%80%D0%B0%D0%B4

Jać da pričam o kotoru dje ja živim... Imamo 25 soma stanovnika, malo veoma, al imamo 2 bolnice, 2 fudbalska stadiona, 2 bazena za vaterpolo, 2 fakulteta, 2 srednje skole, 4 osnovne skole, ja ne znam jel to mnogo... Ima i teniskih terena,svega i svacega, pun kurac timova, a povrsina je na nivou opstine onako solidna. Jel se to karakterise gradom ili ne ?
Што се тога тиче, учило се из географије некад да се, примарно, град разликује од села по врсти делатности. Како на селу постоји једна делатност - пољопривреда, а у граду постоји више делатности и пољопривреда није примарна делатност, или је чак уопште нема.Ne valja definicija
Po ovome je beograd grad
"Izuzetno, kada postoje posebni ekonomski, geografski ili istorijski razlozi, može se utvrditi da je grad i teritorijalna jedinica koja ima manje od 100.000 stanovnika.
Teritorija za koju se obrazuje grad, predstavlja prirodnu geografsku celinu, ekonomski povezan prostor koji poseduje izgrađenu komunikaciju među naseljenim mestima sa sedištem grada kao gravitacionim centrom".
Konkretno u zakonu o lokalnoj samoupravi crne gore piše da se zakon odnosi na podgoricu kao glavni grad, prijestonicu, tj. cetinje, i sve druge opštine, tako da ne pominje postojanje gradova sem ova dva, kao recimo srpski zakon, što će reći da se ništa sem podgorice i cetinja ne smatra gradom, već opštinom.
JA EDUKUJEM.
Svaka država ima svoju specifičnu definiciju grada. Na primer u Rusiji, svako naselje u kojem se više od 70% stanovništva ne bavi poljoprivrednom jeste grad. Tako da na primer, pored Sočija imaš mesto Veseloj koje ima urbanističku strukturu jaču od Beograda ali se smatra selom jer ne ispunjava onaj uslov od 70%.
Tako da je diskutabilno gledati definicije. Jednostavno grad je naselje sa dobrom arhitekturom gde se ljudi ne bave stokom i čišćenjem govana iz štale.

Šeko, matori, kapiram ja da si dovoljno primitivan da te vređa ako ti neko kaže da ne živiš u gradu, nego u opštini, nisam to jebeno izmislio, nego je to vaš smrdljivi zakon, samo sam vam rekao kako jeste, a što se mene tiče jebe mi se, možete reći da je kolašin metropola, zabole me kurac, jednostavno sam odgovorio čoveku šta se smatra gradom po zakonu, i srpskom i crnogorskom.
Šeko, matori, kapiram ja da si dovoljno primitivan da te vređa ako ti neko kaže da ne živiš u gradu, nego u opštini, nisam to jebeno izmislio, nego je to vaš smrdljivi zakon, samo sam vam rekao kako jeste, a što se mene tiče jebe mi se, možete reći da je kolašin metropola, zabole me kurac, jednostavno sam odgovorio čoveku šta se smatra gradom po zakonu, i srpskom i crnogorskom.Ja sam primitivan a ti pretpostavljas i okrivljujes, na osnovu moje sprdnje koja izgleda nije bila ocigledna. Nemam ja problema sa tim, nije mi najbitnija stvar jel to dje ja zivim grad ili selo ako zadovoljava moje potrebe. Mogu da treniram, imam dje da ucim, imam more i bole me kurac. Ja ne znam jesi se ti uvrijedio ili nesto, al iskreno bole me kurac.

Al što se tiče gradova na ovako većem nivou, Podgorica,Nikšić i Bar mogu tu jedino realno. Cetinje je selo sa znamenitostima, Budva je masu zgrada i rusa nabacano na plazu, a Kotor je star u picku materinu a nemos nista da gradis i da siris jer je pod zastitom uneskoa vise manje.
Podgorica ima 200k, Nikšić 100k čini mi se, a Bar 75+
Inače oftopic. Imadoh prilike da dva meseca hodim dole po talogu Srbije, na relaciji Niš-Bujanovac. Ono je tragedija, brdo na brdu koje izbija iz brda. I to da su neka brda nego sve neki brduljci po 200 metara visine čisto da te sjebe da ne možeš zemlju da obrađuješ. Poljoprivreda osim paprikarstva i letine razorena, fabrika nema, narod go i bos a uz sve to zloban i mutav do bola. Realno kad pogledam taj jug nit nam je dao velikih ljudi, niti nekih sportista, niti ikakav doprinos kulturi. A ni struju ne plaćaju...
Ako je već reč o ocepljivanju, ja glasam da se odjebe taj benigni tumor oko Niša i dalje ka jugu.