Шта се може назвати градом?
  • JUGOSLOVEN123

Недавно сам испрозиван због тога што сам рекао да Црна Гора има доста градова, јер поједини изгледа ни Подгорицу не сматрају градом. А шта је са Никшићем, Баром, Цетињем, Улцињем, Будвом,Бијелим Пољем, Беранама, Херцег Новим, Котором, Тивтом, Пљевљима...?
    По мом мишљењу град се не треба мерити по броју становника, већ по установама, по томе да ли има средњу школу и факултет, болницу, спортске догађаје, манифестације, по урбанизму, да ли има ватрогасце, хитну, полицију итд.
    Мислим да сам у праву, али ако неко зна више о томе нека ми објасни.

• plok

zasto pitas kada znas

• paninaro

pola tih "gradova" koje si naveo nema npr. bolnicu.

• александаркг

Mora da ima više od sto soma stanovnika, da bude kulturni, ekonomski centar jedne regije. Može i manje stanovnika, ako postoje neki specifični razlozi, istorijski itd.
    Dakle, od vaših je samo podgorica grad, eventualno i cetinje.
    I ne treba ti posebna tema za ovo.

• plok

tivat je prilicno grad iako mislim da nema 100 soma stanovnika
    herceg novi,budva,kotor,sve su to ozbiljni gradovi,bez obzira na to sto su mali

• spadaschiavonesca

Чек' чек', стани! Ти кажеш да мислиш да си у праву, али хоћеш да ти се објасни! Чудно, али 'ајде.

Што се тога тиче, учило се из географије некад да се, примарно, град разликује од села по врсти делатности. Како на селу постоји једна делатност - пољопривреда, а у граду постоји више делатности и пољопривреда није примарна делатност, или је чак уопште нема. Па, дакле, ако кроз Подгорицу виђаш чешће тракторе него кола, онда ти је Подгорица село, што претпостављам није случај.

А што се болница и осталих установа тиче, не знам, али знам за села која, уз то што се становници дотичног баве пољопривредом имају печењаре, кинеске продавнице, велепродаје и слично томе, па не знам у шта да их тачно рачунам...

Ево шта каже Википедија: http://sr.wikipedia.org/sr/%D0%93%D1%80%D0%B0%D0%B4

• TheWaveRider

ako me ne vara sećanje iz 6. razreda, grad mora d'ima preko 25k stanovnika, a naravno i prateće ustanove za normalan život tih stanovnika.

• plok

nema veze sa brojem stanovnika da li je grad
    jeste culi za PRAZNE GRADOVE i slicno

• Шека

Jać da pričam o kotoru dje ja živim... Imamo 25 soma stanovnika, malo veoma, al imamo 2 bolnice, 2 fudbalska stadiona, 2 bazena za vaterpolo, 2 fakulteta, 2 srednje skole, 4 osnovne skole, ja ne znam jel to mnogo... Ima i teniskih terena,svega i svacega, pun kurac timova, a povrsina je na nivou opstine onako solidna. Jel se to karakterise gradom ili ne ?

• plok

S
    T
    R
    I
    C

+8796

• александаркг

Sto hiljada je granica po pravilu, a izuzetno može i manje, kao što rekoh, makar po zakonu o lokalnoj samoupravi, a vi se jbg vodite geografijom i fizikom, šta da vam kažem.

• dusan1001

Што се тога тиче, учило се из географије некад да се, примарно, град разликује од села по врсти делатности. Како на селу постоји једна делатност - пољопривреда, а у граду постоји више делатности и пољопривреда није примарна делатност, или је чак уопште нема.

Ne valja definicija
    Po ovome je beograd grad

• spadaschiavonesca

Да, оланик, има тога, али чини ми се да је то град типа титуларан. Јер, у историји нпр, се каже да је Виминацијум, на простору Костолца град, а сви знамо да је Костолац данас само општина, не рачуна се у град...

• Бохор

Ne slušajte Cou, on vrv misli da je i Kg grad

• александаркг

"Izuzetno, kada postoje posebni ekonomski, geografski ili istorijski razlozi, može se utvrditi da je grad i teritorijalna jedinica koja ima manje od 100.000 stanovnika.
    Teritorija za koju se obrazuje grad, predstavlja prirodnu geografsku celinu, ekonomski povezan prostor koji poseduje izgrađenu komunikaciju među naseljenim mestima sa sedištem grada kao gravitacionim centrom".

• Шека

Grad je naselje sa brojem stanovnika srazmjernim sa brojem stanovnika te države. Npr u Kini je svako naselje ispod 100k selo

• spadaschiavonesca

Е јбг, Душане, ја хоћу да ти дам адресу моје професорке географије, ако хоћеш да је преваспитаваш, добро би јој дошло, ја сам често имала потребу да је звекнем, али се сећам да сам то тако учила.

• александаркг

"Grad je jedinica lokalne samouprave utvrđena zakonom, koja predstavlja ekonomski, administrativni, geografski i kulturni centar šireg područja i ima više od 100.000 stanovnika".

Ovo je prvi deo, ispustio sam pri kopiranju.

JA PODUČAVAM.

• spadaschiavonesca

"Нпр у Кини је свако насеље испод 100к село"

Што се тога тиче, чини ми се да се тема односи на услове Балкана, али, можда сам у заблуди...

• Шљиворад Тртовић™

TheWaveRider
    ako me ne vara sećanje iz 6. razreda, grad mora d'ima preko 25k stanovnika, a naravno i prateće ustanove za normalan
    život tih stanovnika.

ВАРА ТЕ. ПОЗЗ

Такое Цоа! То пис'о Димитријевић, жену му нагузим!

• александаркг

Konkretno u zakonu o lokalnoj samoupravi crne gore piše da se zakon odnosi na podgoricu kao glavni grad, prijestonicu, tj. cetinje, i sve druge opštine, tako da ne pominje postojanje gradova sem ova dva, kao recimo srpski zakon, što će reći da se ništa sem podgorice i cetinja ne smatra gradom, već opštinom.
    JA EDUKUJEM.

• Радјард Куплунг

Iz Ustava Crne Gore:
    Grad predstavlja naseljeno područje na kojem postoji najmanje jedna ulica u kojoj nijedan njen žitelj nije rodbinski povezan s nekim od ostalih žitelja.

• spadaschiavonesca

Хехех, дакле, гос'н едукатор каже да Црна Гора има два града и да и та два и нису нешто. Интересантна држава...

• александаркг

Ne kažem da nisu nešto, samo sam objasnio kako stoji u zakonu, a nije sramota ako imate samo dva grada, jbg. A kažem da vam je država kurac, to da.
    Može katanac.

• spadaschiavonesca

Дефинитивно им је држава кур... Али ето мало ми чудно што Црна Гора има само два града, мислим, по овоме твом. Јер сам увек мислила да се Бар, Будва рачунају у градове, ако већ не Беране, Бијело Поље или неко треће место...

• Шека

Jbg imamo dva grada i sela, al bar nemamo Kragujevac

• Pakao Juga

Svaka država ima svoju specifičnu definiciju grada. Na primer u Rusiji, svako naselje u kojem se više od 70% stanovništva ne bavi poljoprivrednom jeste grad. Tako da na primer, pored Sočija imaš mesto Veseloj koje ima urbanističku strukturu jaču od Beograda ali se smatra selom jer ne ispunjava onaj uslov od 70%.

Tako da je diskutabilno gledati definicije. Jednostavno grad je naselje sa dobrom arhitekturom gde se ljudi ne bave stokom i čišćenjem govana iz štale.

• александаркг

Šeko, matori, kapiram ja da si dovoljno primitivan da te vređa ako ti neko kaže da ne živiš u gradu, nego u opštini, nisam to jebeno izmislio, nego je to vaš smrdljivi zakon, samo sam vam rekao kako jeste, a što se mene tiče jebe mi se, možete reći da je kolašin metropola, zabole me kurac, jednostavno sam odgovorio čoveku šta se smatra gradom po zakonu, i srpskom i crnogorskom.

• Galantni kosovac

Kragujevac jeste selo najobicnije

• Rasni

Samo je Beograd grad u Srbiji. Ostalo su mesta.

• plok

Samo je Beograd grad u Srbiji. Ostalo su mesta.

+95874

• plok

po mojoj definiciji jednostavno grad je ono sto ima vise zgrada nego kuca

• spadaschiavonesca

Ово још и има логике! Више зграда него кућа и толико! Па по томе би се и Трстеник рачунао у град, мајку му!

• Шека

Šeko, matori, kapiram ja da si dovoljno primitivan da te vređa ako ti neko kaže da ne živiš u gradu, nego u opštini, nisam to jebeno izmislio, nego je to vaš smrdljivi zakon, samo sam vam rekao kako jeste, a što se mene tiče jebe mi se, možete reći da je kolašin metropola, zabole me kurac, jednostavno sam odgovorio čoveku šta se smatra gradom po zakonu, i srpskom i crnogorskom.

Ja sam primitivan a ti pretpostavljas i okrivljujes, na osnovu moje sprdnje koja izgleda nije bila ocigledna. Nemam ja problema sa tim, nije mi najbitnija stvar jel to dje ja zivim grad ili selo ako zadovoljava moje potrebe. Mogu da treniram, imam dje da ucim, imam more i bole me kurac. Ja ne znam jesi se ti uvrijedio ili nesto, al iskreno bole me kurac.

• Шека

Al što se tiče gradova na ovako većem nivou, Podgorica,Nikšić i Bar mogu tu jedino realno. Cetinje je selo sa znamenitostima, Budva je masu zgrada i rusa nabacano na plazu, a Kotor je star u picku materinu a nemos nista da gradis i da siris jer je pod zastitom uneskoa vise manje.
    Podgorica ima 200k, Nikšić 100k čini mi se, a Bar 75+

• spadaschiavonesca

Па јбт, Крушевац већи од Бара! То нисам могла ни да замислим!

• Pakao Juga

Kruševac će biti prestonica srbskog carstva. To su Tarabići preskazali.

• director©

Па јбт, Крушевац већи од Бара! То нисам могла ни да замислим!

kace sad nisam onesvestila lolo

ne računaju Šušanj, zato je tako!

• spadaschiavonesca

Биће, биће! Како неће! Једино ако Бата Керамичар дође на власт уместо Вучића, и то евентуално :)

• Pakao Juga

Doćiće plavi čovek na konju sa Istoka i Rusija će se zacariti. Za Rusijom Srbija i prestonica će biti Kruševac. To nema veze sa Vučićem.

• Cara™

Kad se odcepimo još malo ostaće vam učmali BG i NIŠ.

Pa vi vidte štaćete

• Galantni kosovac

Grad je samo sa mesom.

• spadaschiavonesca

Па Крушевац је онда перспектива, мислим, ако се још нешто отцепи! ;)

• Pakao Juga

Voleo bih da se Podrinje ocepi. Imamo rudnik Jadarita, jedini na svetu, Beograd nek pocrka. Jadarit radi Loznica se gradi.

• Cara™

Generalno, BG bi trebao da bude pašaluk za sebe.

Treba razjebati ovo malo bananije što je ostalo

• spadaschiavonesca

Е Пакле, још само то, па да ми Шумадинци (ја сам из Шумадије, лева страна З. Мораве!) останемо под шљиву! Немо'те људи, имајте душе!

• Pakao Juga

Inače oftopic. Imadoh prilike da dva meseca hodim dole po talogu Srbije, na relaciji Niš-Bujanovac. Ono je tragedija, brdo na brdu koje izbija iz brda. I to da su neka brda nego sve neki brduljci po 200 metara visine čisto da te sjebe da ne možeš zemlju da obrađuješ. Poljoprivreda osim paprikarstva i letine razorena, fabrika nema, narod go i bos a uz sve to zloban i mutav do bola. Realno kad pogledam taj jug nit nam je dao velikih ljudi, niti nekih sportista, niti ikakav doprinos kulturi. A ni struju ne plaćaju...

Ako je već reč o ocepljivanju, ja glasam da se odjebe taj benigni tumor oko Niša i dalje ka jugu.