RLS - Restless Legs Syndrome (sindrom nemirnih nogu koji uzrokuje nesanicu)
  • krupovrbaski zmaj

Vec duze vrijeme me muci ovo, ali sam tek sinoc oko 4h saznao da me bas ovo muci. do sad sam tu nelagodu u listovima pripisivao umoru i slicno. zanima me da li je neko imao isto i da li je pratio neku terapiju za ovo. ici cu svakako kod ljekara zbog ovoga, jer me ubi nesanica, ali sad je problem ici u bolnicu zbog korone, pa reko da vidim ima li ko sa istim iskustvom kakav posten savjet.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Restless_legs_syndrome

• b

el ti se trzaju noge u trenutku kad hoces da zaspis ili sta vec?

• Скелетор

Zar to nije standardna neka pojava, neki refleks, a baš da izaziva nesanicu ne znam, ne u mom slučaju. Poznajem minimum petoro ljudi koji imaju takve trzavice, cimne te noga pred san, ali ne toliko koliko misliš, više je kontrakcija mišića.
    Osim ako se ne ritaš ko konj u snu

• krupovrbaski zmaj

znam sta mislite ali nije to. nego osjecas neku napetost u misicima, obamrlost, kao da ti nesto gmize ispod kože, nelagoda, stalno imas osjecaj da ti noge neudobno leze i da ih moras pomjeriti da bi ih namjestio. ja se budim u oko 3h i poslije ne mogu vise zaspati.

• Thazz Dugg

Da li si probao sa nekim prirodnim (bez recepta) lijekovima za nesanicu?

• b

znam sta mislite ali nije to. nego osjecas neku napetost u misicima, obamrlost, kao da ti nesto gmize ispod kože, nelagoda, stalno imas osjecaj da ti noge neudobno leze i da ih moras pomjeriti da bi ih namjestio. ja se budim u oko 3h i poslije ne mogu vise zaspati.

rakcina ti je to brt

• krupovrbaski zmaj

Thazz Dugg
    Da li si probao sa nekim prirodnim (bez recepta) lijekovima za nesanicu?

nista osim caja od kamilice

• celt

probaj prvo da promenis nesto pre tableta za spavanje. tipa ako ne vezbas uzmi izadji i trci jedno 30-40 min, ili vozi biciklu, ako vezbas onda nemoj jedan dan, ako pijes nemoj, ako ne pijes popi pivo, ako jedes kasno nemoj, probaj magnezijum i tako to.
    najverovatnije si zdrav.

• krupovrbaski zmaj

idem na trcanje, ako ne trcim idem prosetati, jer sam i ja mislio da je to neka obamrlost usljed neaktivnosti.
    ne pijem sad svakako.
    od danas sam poceo piti tablete magnezijuma pa cu to nastaviti bar mjesec dana.

• celt

kod doktora opste prakse ces da dobijes tablete za spavanje. ono nije ni to lose, da se naspavas nekoliko noci pa onda resavaj sta te muci.
    jesi uplasen zbog neceg? jel si uplasen kad se probudis, osetis to, ono za zdravlje itditd?

• krupovrbaski zmaj

ma nisam uplašen. mislim moguce da sam pod stresom zbog ovog sranja sa koronom i toga kako mi se odrazava na posao, ali za sad cu probati sa magnezijumom.
    hvala ti.

• celt

postoji sansa da si se naviko da se prirodno budis oko 3, a onda da jednostavno imas blazi napad panike, jer osecas nesto normalno, npr utrnule noge od lezanja, pa onda osecas jos vise i tako upadnes u to stanje i ne mozes da spavas?

• celt

*rece totalno ne doktor, koji nema pojma sta je stvarno u pitanju, na forumu vukajlija.

• celt

al ono, nije sigurno sto gugl kaze da ti je.

• krupovrbaski zmaj

zelim samo da prestane, ko crkotina sam preko dana.

jbg, doktor si, ali ne medicine.

• Grok`Grok

Појачај тежине на чучњу, смањи број понављања кад радиш листове. Биће ОК.

• celtic

Noge 2x dnevno po 20 minuta u povišeni položaj, na jastuke, i uzmi magnezijum. Trebalo bi proći. A Korona, ne se sikiraj zbog toga.

• fade

leči to rakijom, malo spolja malo iznutra

• Thazz Dugg

Meni pomaže dosta ako ne drkam po telefonu/kompu, barem sat vremena pred spavanje i ako ne pijem kafu barem pet, šest sati prije spavanja. Isto tako, gledaj da smanjiš intenzitet svjetla u sobi gdpe spavaš uveče (npr. umjesto glavnog svjetla sa plafona, neko prigušeno). Meni je dosta pomogla i maska za spavanje što se nabije na oči. Nekad uzmem i čepove za uši. Doduše, ovo su više generalni savjeti koji mogu pomoći svakome.

• riffraff

Ja se ko kobila ritam uvece, normala

• Бохор

Ja sam grčeve rešio magnezijumom al mislim da to tebi iz glave ide po tome kako si objasnio. To da ne možeš da namestiš noge će da ti pređe u tik ako već nije da moraš da ih uvek pomeriš po malo
    Bromazepam ili xalol neki dan i nov si

• Бохор

Stres si neki pretrpeo možda

• Скелетор

Cepaj gluten free i miran si

• riffraff

Ma samo tabletice, pijes pisas

• krupovrbaski zmaj

juce sam trčao 1,5h da umorim listove.
    nisam uspio. jedini razlog zašto sam prestao trcati je jer su me počele boljeti tetive.
    Ovo bi zapravo bila dobra super moć da za posledicu nema nesanicu.

• Firex

Sprzi dzoint pred spavanje, trebalo bi da ti pomogne oko toga. Sad ja sam imao slicno pre 4-5 meseci. Ali bol bas u listu levom, nisam se budio ali svako jutro bi me bolela noga jako i trnulo mi stopalo. Proslo nakon 10 dana samo od sebe. Kad sam otkaz dobio. Gledaj da promenis obucu, mi smo na poslu imali neke cokule, kako sam prestao da ih nosim stv mi je proslo to. Kupi patike neke tipa airmax(seljacki jbg ali opet) ili uloske za patiku. Inace, podrazumeva se da ides kod doktora, trava ce ti pomoci da zaspis i da ti se ne trza noga, barem bi trebalo nzm.

• Firex

Moguce je i da kafu pijes kao sumant, ako je tako onda smanji kafu, proci ce vrv.

• Thilmo

Restless legs syndrome (RLS) is generally a long-term disorder that causes a strong urge to move one's legs.27 There is often an unpleasant feeling in the legs that improves somewhat by moving them.2 This is often described as aching, tingling, or crawling in nature.2 Occasionally, arms may also be affected.2 The feelings generally happen when at rest and therefore can make it hard to sleep.2 Due to the disturbance in sleep, people with RLS may have daytime sleepiness, low energy, irritability, and a depressed mood.2 Additionally, many have limb twitching during sleep.8

• Thilmo

Pa ti si ovo opisao do detalja. Možda i imaš to.

A šta jaže doktor gugl kako se leči RLS?

• krupovrbaski zmaj

kafu ne pijem, a to sto osjecam nije bol, nego kao neka nelagoda.

Pa nisam skontao da ima neki lijek, pošto više uzroka moze biti moracu kod doktora.
    Nadam se da je manjka magnezijum, gvožđa itd.
    Ili da je samo trenutni stres.

• krupovrbaski zmaj

I alkohol i trava mi vise smetaju.
    Mislim zaspim ja lako I brzo poslije toga, ali se onda budim stalno. bude neki plitak san.

• Firex

Jel si probao da masiras tu nogu? Ili neko iz porodice, mozda opusti misice ne znam

• Thazz Dugg

Moguće da je neki stres (ovako odokativno, ja nisam ljekar, ni student medicine). Možda nešto akutno. Jesi li probao uzimati vitamin D (samo nemoj njega i kalcijum skupa).
    Kakva ti je ishrana? Unosiš li previše hidrata/šećera, posebno pred spavanje?
    Da nisi možda depresivan (funkcionalna depresija) i/ili da ne uzimaš neke lijekove za depresiju? Ili neku drugu terapiju sa kojom si počeo ili je prestao uzimati?
    Ne moraš odgovarati na ovo, retorička su, al' možda ti pomogne da provališ uzork, jebem ga.

• krupovrbaski zmaj

moguce i da sam sepresivan. dosta stvari sam planirao ove godine i sve bukvalno stalo zbog korone.

• Thilmo

Idi kod liječnika.

• Thilmo

Hladnog krompira smo lečili od depresije, nema čoveka od tad na sajtu, strahujem za njega.

• krupovrbaski zmaj

pa moracu, ali sad je loša situacija za ici ljekaru.

• KBO!

I alkohol i trava mi vise smetaju.
    Mislim zaspim ja lako I brzo poslije toga, ali se onda budim stalno. bude neki plitak san.

A ovo koliko može da pomogne može i da odmogne, pogotovo ako zapališ neko smeće.
    Imao sam sličnu situaciju prije nekih godinu, nelagoda neka usrana nema šanse zaspati i slično, mislim da bi bilo idealno kada bi mogao naći neku finu travu da vidiš da ti baš paše i da je stond totalni pa da pripališ par cimova prije spavanja bar je meni pomoglo jebeno samo je problem naći kod nas toga da iole valja. U najgorem slučaju pusti omču 5 minuta pred spavanje kakav god problem da imaš biće ti lakše kada vidiš da može mnogo gore.

• celt

moguce i da sam sepresivan. dosta stvari sam planirao ove godine i sve bukvalno stalo zbog korone.

depresivan != tuzan ili tako to
    ono sto sam video i cuo od depresije je mnogo, mnogo zajebanije. nije tuga nego totalni nedostatak bilo kakve emocije i zelje za bilo cim.

• Carl Cox

I dalje ne kontam sta je zapravo RLS. Nisam predetaljno citao temu, al svejedno, vrtis se po krevetu, ne mozes da zaspis, sta?

• krupovrbaski zmaj

u mom slucaju ja zaspim, ali se probudim usyred nocu i ne mogu zaspati. osjecam nelagodu u nogama, kao da su utrnule i moram ih kao pomjeriti u neki udoban polozaj, koji ne postoji i onda se samo prevrces.

odlucio sam sam da ne pijem i ne uzimam nista opojno mjesec dana da vidim.
    masaze sam probao, isto ne djeluje.

• Скелетор

pokušaj sa akupunkturom

• Thazz Dugg

u mom slucaju ja zaspim, ali se probudim usyred nocu i ne mogu zaspati. osjecam nelagodu u nogama, kao da su utrnule i moram ih kao pomjeriti u neki udoban polozaj, koji ne postoji i onda se samo prevrces.

Da li ti se ovo dešavalo prije (tipa možda prije par godina ili mjeseci) ili je sada prvi put?

• krupovrbaski zmaj

desavalo se i prije, ali sad je ucestalo.
    mozda i dobrim dijelom sto sam sad obratio paznju na to i onda to sad primjecujem i previse se fokusiram na to.

• s

Meni pomaže bromazepam, tek se prekjuče prisetim ovog sjajnog lekića, posle tipa 6 meseci bez krštenog sna. Ne pijem kafu posle 3 popodne, istuširam se oko 8, popijem u pola devet 6 mg bromazepama, i za najkasnije sat vremena zakucam taman spavao pored šatre sa orkestrom Miše Mijatovića. I što je najvažnije, ne budim se, spavam u komadu najmanje 11-12 sati, sve me stiglo

• Thazz Dugg

Meni pomaže bromazepam, tek se prekjuče prisetim ovog sjajnog lekića, posle tipa 6 meseci bez krštenog sna. Ne pijem kafu posle 3 popodne, istuširam se oko 8, popijem u pola devet 6 mg bromazepama, i za najkasnije sat vremena zakucam taman spavao pored šatre sa orkestrom Miše Mijatovića. I što je najvažnije, ne budim se, spavam u komadu najmanje 11-12 sati, sve me stiglo

Brate, ja nisam doktor, ali bromozepam nije dobar za muškarce nikako, jer brom nije dobar za kitu. Pogotovo 6mg, jer je baš jaka doza. Leksilijum (bromozepam) dolazi i u manjim dozama, 6mg je mnogo, pogotovo ako redovno i na svoju ruku piješ.

• Eru Ilúvatar

ja uzimam melatonin, nikakve nuspojave nema i mozes ga uzimati koliko hoces, ne postoji ld50
    samo posle mesec dana mislim da sam malo rezistenciju razvio ali i dalje mogu da zaspim vrlo brzo

• Thazz Dugg

Ja sam rokao melatonin isto, preporučena valjda jedna tableta dnevno, ja uzimao dvije, tri, Bivša djevojka isto. Istina je da mi je pomagao da brže zaspim, ali sam se navukao na njega, pa onda kad sam prestao da uzimam, nisam mogao noćima da zaspim (iste simptome je i ona imala). I generalno ako bih uzimao npr. tri dana i četvrti ne uzmem, taj četvrti dan nisam mogao spavati.
    Sad uzimam povremeno Good Night Sleep i dobar je (bez recepta, 6 evra, 30 tableta).