1. Novi Zavjet
2. P.P. Njegoš - Gorski vijenac
3. Herman Hese - Sidarta
4. Fjodor Dostojevski - Zločin i kazna
5. Fridrih Niče - Tako je govorio Zaratustra
6. Džordž Orvel - 1984
7. Ernst Jinger - Odmetnik
8. Jovan Dučić - Blago cara Radovana
9. Fjodor Dostojevski - Zapisi iz podzemlja
10. Nikolaj Velimirović - Vera svetih
11. Franc Kafka - Proces
12. Jovan Dučić - Jutra sa Leutara
13. Karlton Kun - Evropske rase
14. Sofokle - Antigona
15. Nikolaj Velimirović - Njegoševa religija
16. Kornelije Zelea Kodreanu - Mojim legionarima
17. Jakov Ignjatović - Večiti mladoženja
18. Aleksandar Misojčić - Grad: Psihobiografija cara Dušana
19. Dejvid Djuk - Jevrejski supremacionizam
20. Onore de Balzak - Čiča Gorio
21. Fjodor Dostojevski - Dvojnik
22. Luka Mičeta - Zaveštanje Svetog Save
23. Čarls Bukovski - Priče o običnom ludilu
24. Momčilo Spremić - Despot Đurađ Branković i njegovo doba
25. Ivo Andrić - Na Drini ćuprija- S1. Novi Zavjet
noob alert, AHCUALI ne postoje stari i novi zavet, samo hebrejski i grcki spisi, jedno bez drugog ne moze ali slazem se za prvo mesto
2. P.P. Njegoš - Gorski vijenacMoze
13. Karlton Kun - Evropske raseocekivao sam od tebe ovo u top 3 ali 0k
20. Onore de Balzak - Čiča Gorioprocitao sam knjiga ne zna im se broj ovo je vrv uz anu karenjinu najdosadnije stivo ikad napisano
Gete - Faust
Markes - 100 samoce
Bulgakov - majstor i margarita bez rimovanja molim
Servantes - don kihot
Tolstojevski - svee
Pavic - hazarski recnikVuk draskovic i vojislav seselj - odlicne knjige ako vam se npr ASTAL mrda pa da imate sta da podmetnete
Dzejms Dzojs - Uliks smece samo da ga napomenem
Nenad Canak - ceka se njegovo remek delo

1. Novi zavet
2. Derviš i smrt - Selimović
3. Braća Karamazovi - Dostojevski
4. Sto godina samoće - Markes
5. Pedro Paramo - Huan Rulfo
6. Jadnici - Igo
7. Stepski vuk - Hese
8. Pisma prijatelju - Seneka
9. Zemlja ljudi - Egziperi
10. Kaputt - Malaparte
11. Strogo kontrolisani vozovi - Mencl
12. Aleksandrijski kvartet - Darel
13. 7000 dana u Sibiru - Štajner
14. Obojena ptica - Kosinski
15. 900 dana opsade St. Petersburga - Salzberi
16. Sezona seobe na sever - Tajeb Salih
17. Limeni doboš - Ginter Gras
18. Život je pred tobom - Romen Gari
19. Kamen Moći - Hans Beman
20. O junacima i grobovima - Sabato
21. Rat za smak sveta - Ljosa
22. Ispovest engleskog uživaoca opijuma - Tomas de Kvinsi
23. Doktor Živago - Pasternak
24. Hadrijanovi memoari - Jursenar
25. Borhes - Alef

Autostoperski vodič kroz galaksiju - Daglas Adams
Znakovi pored puta - Andrić
Srce tame - Konrad
Lolita - Nabokov
Rakova obratnica - Miler
Grobnica za Borisa Davidoviča - Kiš
Kadiš za nerođeno dete - Kertes
Vrti se veliki svete - Kolum Meken
Tatarska pustinja - Bukati
Smrt i druga iznenađenja - Benedeti
Tri čoveka u čamcu, o psu da i ne govorimo - Džerom Džerom
ocekivao sam od tebe ovo u top 3 ali 0kpazi ta moja priča o rasi i konstantno potenciranje toga je više kao neki larp koji sam pokupio od trolova na forčenu jer mi je simpatičan. ja pridajem značaj rasi ali ujedno i mislim da ima mnogo bitnijih stvari koji kudikamo jače oblikuju svijet u kojem živimo

Semper idem - Lebović
Veliki rat - Gatalica
Leševi sa golog - David Tasić
Na golom otoku - Dragoslav Mihailović
E da i "Prelest" od Filipa Grbića vredi pročitati, mlad je autor i nije se išlifovao još al jako obećava.
"Knjiga nespokoja" - Pesoa, "Martirologium" - Tarkovski, Plamena česma od Rumija...Eh šta sve vredi čitati.
- S
Prozivanje a
Melk mozda jest pavic imitacija borhesa ali nema nista novo pod kapom nebeskom, znas kako kazu sve knjige su vec davno napisane..OSIM TVOJE HEHE
ma procitao sam 200 boljih knjiga od pavica nego sam se setio iz nekog razloga, procitao sam je sa 20 godinica na insistiranje ortaka i prijatno se iznenadio. Mozda bih se sad ispovracao. Tad mi je bila top i Laliceva Lelejska gora nije za poredit.
Ne stidim se sto sam gotivio da citam Talicnog Toma : confessiom bear meme:
- l
ja sad pogledao sta imam od knjiga i vidim knjigu putovanje na kraj noci.skroz sam zaboravio na nju , nisam ni znao da je imam, jos sam je skinuo sa neta a imam stampanu ko zna od kad.carobnjak od faulsa imam dve.kad sam je kupijo krenuo odma da je citam i stajala mi pored kreveta, jednom slucajno vidim tu knjigu na polici reko sta ce ovde kad mi stoji pored kreveta, zbunjen pogledam pored kreveta i vidim istu knjigu.nisam ni znao da sam je dva puta kupijo.
kakva je putovanje na kraj noci jel citao neko? - l
dobra je poremecaj od bernharda.e tu bi trebalo da kupim dve.nek ima u rezervi ako se jednoj nesto desi
- l
znas sta je jos dobro, bolanjo 2666 ali je obimna podosta

Putovanje nakraj noći krenuo da čitam i batalio, ne sećam se zbog čega tačno. Nahvaljena je svakako.
Sa Hazarskim rečnikom mi bila zanimljiva stvar, krenuo da čitam i skenjao se bio, u fazonu - ŠKK ovo je baš jadna kopija Borhesa, al ajd nastavim kao, mislim izaće to na nešto, međutim nisam imao želudac. I pita me žena koja mi je predložila jel valja, ja reko - ovo je golo govno, kud sam i kretao da čitam. I kaže žena u poverenju - stvarno? I meni je krš, ali čim pomenem napadnu me ljudi odmah, i onda se suzdržavam...LOL. Hodorovski je sličan, jahanje po latinoameričkom bumu i usiljeno preterivanje u svemu, kako bi se postigao nekakav zapanjujući efekat.
- јп
Meni se nasuprot tome čini da je Borhes telenovela u poreðenju sa Pavićevim rečnikom, doduše da bi se isti cenio potrebna je jedna kritična masa ne samo poznavanja nego i loženja na istoriju. A takoðe ne treba smetnuti s uma da su različiti pravci da bi to bilo malo babe i žabe porediti. Nemaju južnoamerikanci taj kulturološki temelj da bi se uverljivo bavili postmodernom na primer, kao Pavić
Sviða mi se kako je Bolja izmeðu velikih dela i lektira simpatično ušuškao naslove u rangu “protokoli sionskih mudraca” lol
- Sdoduše da bi se isti cenio potrebna je jedna kritična masa ne samo poznavanja nego i loženja na istoriju
to sam ja ja radim to, razumem melka on nije u tom fazonu

Borhes je preinstitucija, jako mnogo uradio za svetsku književnost. Jeste da mu nisu dodelili nobela no on je svejedno veći od tih tričarija. Huan Ruflo takođe, Felisberto Ernandes, Oneti...Jako mnogo uticali na bum koji je došao odande i koji je posle uticao na Evropljane itd. Drugi neki su pisali veća i poznatija dela, ali ovi su za izraz, jezik, sintaksu, maštu, slobodu...Uradili nemerljivo mnogo.

Nikad nisam voleo modernu književnost, uvek su mi mnogo bliži bili klasici i njih sam iščitao gomilu.
Jedina moderno napisana knjiga koja me je "uzdrmala" bila je - Hazarski rečnik, iako nisam bio upućen u tu istorijsku epohu. Jednostavno, Pavić me je uvukao u svoj svet imaginacije.
Tako da je to sve stvar ličnog doživljaja - nekog skenja, nekog oduševi.
Interesantno da su mi ostale Pavićeve knjige bile samo solidne, a neke nisam ni mogao da pročitam do kraja (Šešir od riblje kože, npr.).Top-lista pisaca i knjiga, bez mnogo razmišljanja:
Ruski i francuski klasici (Tolstoj, Dostojevski, Gogolj, Čehov, Igo, Flober, Mopasan...)
Andrić (kompletna proza)
Majstor i Margarita
Dorijan Grej
Stranac
Čekajući Godoa
Sto godina samoće...Sve u svemu - uglavnom provereni klasici + pomenuti rečnik
- S
svima legli hazari osim coveku sa kicicom koji pise valda
pametnom dosta
Ne, Jovo.
A dobro, bilo je kod njega tih sitnih marketinških smicalica, poput muškog i ženskog primerka... Ali su mi stil i kompozicija Hazarskog rečnika baš legli, iako se to nisam nado jer, kao što rekoh, nikad nešto nisam mirisao moderne trendoveMa okej, to onako pitam, interesantna mi fora. To sam slučajno naletio na taj dio kad sam prelistavao tu knjigu, inače je nisam pročitao.
- S
a cita li se najveci masonsko iluminatsko pisac umberto eko sto se kao sprda sa templarima da mi to shvatimo sve neozbiljno a ono u stvari plot twist sve istina
trajfo je

Od Umberta Eka ništa nisam uspeo da pročitam do kraja (Praško groblje doduše nisam ni počeo), Ime ruže sam kretao nekoliko puta i na 35. strani bude fakdišit, ne mogu.
Od klasika takođe Grof Monte Kristo, Idiot, Zapisi iz mrtvog doma...Tihi Don mi je bio prenaporan, Flober negde takođe suvoparan, Tolstoja oklevam da se dohvatim jer mu je opus preobiman. Zola i Drajzer takođe, jednostavno, preobimna su dela i nisu baš tako zanimljiva.
E da
- Niko i ništa u Parizu i Londonu i
- Put za Viganod Orvela su fenomenalne. Žid je takođe sjajan, ne razumem kako neko može nakon njega da se sa tako idiotskom usiljenošću divi Sartru i Kamiju.
Kafka vredi jako mnogo takođe, Zamak možda čak i više nego Proces. Tvrđava od Selimovića je takođe bravurozna, ali uvek u senci Derviša.
- POd Umberta Eka ništa nisam uspeo da pročitam do kraja (Praško groblje doduše nisam ni počeo), Ime ruže sam kretao nekoliko puta i na 35. strani bude fakdišit, ne mogu.
Ista priča, a jedno vrijeme se Ime ruže preporučivalo na svim člancima, kao da su leba jeli od te preporuke, tad sam nekad i odlucio da je procitam i nisam uspio, ne drži me
- P
Ne znam jel neko spomenuo ali Kuga od Kamija mi je top knjiga, valjda i što sam je čitao tokom korona virusa
- P
Ma ima čudan stil ali daleko da ne zna pisati mozda je malo dosadan
- јп
Vidim antimejnstrim pravila ne važe za knjige