Studentski protest
  • piro

Otvaram ovu temu da bi se javili svi stari veterani studentskog organizovanja, pogotovo nezavisnog organizovanja, kao i današnje studente koje interesuju problemi vezani za reformu visokog školstva i sve jači pritisak stranaka na studentsko organizovanje.
    Za početak, pozivam sve studente i srednjoškolce na Veliki protest 23. aprila.
    http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/hs399.snc3/24221_114413178580251_100000347097076_169106_3092627_n.jpg

• neobavesten

Sta mozes da napises o toj reformi? Okaci informacije ovde.

• piro

http://brucosiufrci.wordpress.com/
    Ovo je od organizacije "Brucoši u frci" koja predstavlja srednjoškolce koji sledeće godine upisuju fakultete.
    Njih pogađa planirana reforma, koja, osim 60 predvićenih bodova za sledeću godinu, planira da uvede i pravilo po kome se pada sa budžeta ako se rokne jedan ispit (makar u januaru) iako ga posle i daš i očistiš godinu zapravo.

• Earthworm Jim

Kretenske reforme.

• Električar 

Treba da se ponese neko oružje u sučaju da plavci naiđu?

• Negroidno Govedo

Bože, samo 5 čoveka do sad odgovorilo na ovu temu...ccccc...dole Bolonja! samo ja vam fizički ne mogu pomoći...

• piro

Vlajko, širi priču dalje, i to pomaže... da se što više ljudi osvesti o problemima studenata.
    Električaru, naravno da ne. Plavci će da budu tamo, ne može protest bez njih, ali nema sukoba. Mi šetamo, oni čiste saobraćaj...

• Negroidno Govedo

ok, širim :)

btw ovo o 20% samofinansirajućih ili tako neki kurac se već primenjuje na Ekonomskom u Nišu, ako se ne varam...

• piro

Da, kvote su uvodili na nekim fakultetima već neko vreme, ali sada daobija zakonsku normu za sve.

• Negroidno Govedo

e decu im...pa to stvarno ne valja, zamisli da do novembra ne znaš da li si budžet, pa tu propadne svaka šema za stan..jer neikm studentima roditelji ne plaćaju stan kad im već plaćaju samofinansiranje, da se tako izrazim...

jao koja je to frka u oktobru i koje vatanje vezica da se prebaciš na budžet..jebao ih novi zakon da ih jebao...a ja što ne znam dal sam kung fu master ili diplomirani čovek i koje su moje moći...to pa tek...

ne valja nikako...

• piro

Usput, da napomenem nešto o studentskom organizovanju...
    Naime, pojam studentskih parlamenta, koji uprave fakulteta smatraju jedinim legitimnim predstavnicima studentata, i jedino sa parlamentom žele da pregovaraju (ili barem "određenim" članovima parlamenta).
    Naime, veliki broj studnetski parlamenta na raznim fakultetima je preuzet od strana sudenata koji su članovi političkih partija. Pogotovo ovih vladajućih...
    Zato smo jesenas imali priliku da vidimo da predstavnici studenata koji su pregovarali sa vladom, su zapravo u istim strankama kao i ministri sa kojim su pregovarali.
    I još se čudimo zašto ništa nije postignuto...

Na Filozofskom fakultetu je skoro bio pokušaj preuzimanja parlamenta na "izborima" koje je organizovala stranačka klika, sa samo svojim kadnidatima (DS, SNS i LDP, zajedno), u cilju preuzimanja totalne kontrole nad parlamentom. Nešto od toga ste i mogli videti u medijima.
    Drugi dan izbora je došlo do sukoba, posle koga je stranačka ekipa izašla u javnost sa ovim snimkom o napadu "anarhista i huligana na legitmne studentske izbore"... molim da pažljivo pročitate opis snimka koji su stavili:
    http://www.youtube.com/watch?v=Bk8dKMCO_X8&feature=player_embedded

Odgovor druge strane na ovaj snimak je bio ovaj:
    http://www.youtube.com/watch?v=_w56-6qpS4c

• Ч

ја рекох да су студенти најгора врста људи у свакој земљи...и у дефиницији и у коментарима...
    али подржавам апсолутно ово...докле више да се овако глупи закони доносе...најбоље да сви полажу све испите на вријеме...јбте па испада да само чланови менсе могу бити на буџету!...ако будем ту у вријеме протеста,придружујем се у шетњи...

• Negroidno Govedo

Uf, piro, kakve su face oni izabrani likovi iz stranaka, torisovci...jebo te sere mi se kad ih vidim...ovi će da nam vode državu za nekih 15 godina...tad smo propali...

a mnogo mi krivo što taj klip ima samo toliko vjuza...jebi ga ljudima se gleda fejs...

nemam neki pametniji komentar...možda da je ovo Don Kihotovska borba...

• piro

Ne... ovo je alternativni link. Na starom su ukinuli zvuk zbog autorskih prava pesme, ali je do tada pogledalo 13 000 ljudi.
    Vidiš:
    http://www.youtube.com/watch?v=X7jNtr9oPBk&feature=related

• Negroidno Govedo

e onda moja greška, nastavite slobodno sa prosvećivanjem...al i dalje stoji da se ljudima gleda fejs :)

• ban

STUDENTARIJO, BAN JE UVEK UZ VAS!!!

• ban

@ Čiča, Studenti su uvek u pravu. I još nešto da znaš. To je najzajebanija sila (nadam se da je još uvek tako).

• Gvozzden

@ban
    Uh,teško.
    @piro
    Dobro,kol'ko ljudi se očekuje na tom protestu?Koje sve faksove očekujete?
    Šta su konkretni zahtevi taksativno nabrojani?Gde se ide,kol'ko se ostaje,šta se radi?

• LotosovCvet

Пиро,кажи им да ће бити бесплатног пива и кики-рикија.

• GM

Sad cu malo da oftopikujem, al' posle onog o studentskim parlamentima, moram ovo da kazem. Studentski parlamentOVI su jaslice za buduce funkcionercice. U najvece uspehe ovakvih organizacija spadaju nabavka automata za kafu, namestanje ekskurzija odredjenim agencijama, na kojima ima xy studenata i xy rodbine clanova parlamenta i organizovanje apsolventskih i ostalih zurki (u odredjenim lokalima). Probas da ih pitas za neku informaciju i 1 minut kasnije (posto zavrsi sa pasijansom na kompu) ce da ti kaze "sta mene to pitas?!". Kao i politicari, ubedjeni su da svi drugi postoje da bi njima omogucili da glume kurajbere. Takve pozicije jednostavno privlace ovakve tipove licnosti. K'o magnet. Ali nije problem toliko u njima koliko je u studentima. Nikad nije prestalo da me cudi koliko neki ljudi misle samo na svoju guzicu cak i po pitanjima koja se i njih ticu. Svi cekaju da neko drugi odradi posao. Postalo je sramota da radis bilo sta sto nije SAMO u tvom interesu. Jedini slucaj kad se svi kolektivno uzjogune je kad se dovede u pitanje obnova 2. godine (po cetvrti put). Jos kad u celu pricu ubacis i ovu bolonjsku lakrdiju... Srecno sa protestima.

• GM

Sad sam tek odgledao drugi klip i ironicno se nasmejao na 00:38.
    Lepo je videti da se neko, negde bar buni, ako nista drugo...

• Burzum

Crvenokosa gospodjica sa snimka je clanica bem li ga koje stranke, neke mejnstrim clanke u svakom slucaju. Sto se tice njenog intelektualnog kapaciteta, na Filozofskom fakultetu u Beogradu najverovatnije nece boraviti od oktobra, bar ne kao student koji je upisao narednu godinu. Maksimalno podrzavam ljude koji su na ovaj nacin prekinuli glasanje na prvom spratu (cini mi se da je prvi). Jednostavno 60 bodova je izivljavanje, a gospoda sa vrha pune glavu decurliji, i koriste ih kao oruzje na svim poljima, pa makar to bili i izbori na fakultetu.

• piro

Gvozdenoviću, piše ti na slici, na prvom postu kad, gde, šta...
    Očekuje se da će doći srednjoškolci, ekonomisti, standard filozofski, filološki, biološki, goegrafski, hemija, onda defektološki bi trebao...
    U stvari, svi su pozvani, pa neka dođu.
    Za tvoj sumnjam... Vi ste svi /$""$#&%%, mada su me iznenadili ekonomisti, ali izgleda da imaju neku frku sada. Jesenas su ispalili. /$""$#&%%!! Isto ne verujem da će biti mnogo sa FPN-a i FON-a. Zavisi koja ekipa.
    Valjda će doći mnogo.

Burzum, misliš na onu što je stajala na vratima Dekanata?

GM, ta stvar... kada su preuzeli parlament zimus, stalno nas smaraju reklame raznih putovanja, turističkih agencija, work and travel... i razno razne tezge i pijace na ulazu u fax. A oni su sebi lepo smestili besplatni put u Amsterdam.

• Gvozzden

Ne,niko neće doći sa mog fakulteta sigurno.To i nije baš fakultet u kontekstu studentskog života.
    Ja ću doći i videću da povedem još neke drugare.

• piro

Ma nemoj biti tako strog prema Pravnom... Evo bili ste među prvima kada su se kamenovale ambasade!
    :)

• Burzum

@Piro

Mala crvena, jedino zensko u prvom frejmu. Sto se tice protesta, podrzavam usmeno, kao svez student, nije moje da se vec sada aktiviram, bice vremena. Jos jedna stvar, malo bi bilo licimerno, da se sada kada mi dobro ide "solidarisem" sa kolegama. Zasto ovo kazem? Podrzati kolege, nema zaista nista loseg u tome, ali znamo gospodu, koja redovno daje sve ispite, cisti godinu u junu (sto je skroz ok), a ovamo na protest ide iskljucivo iz zabave i zbog osoba lepseg pola. O reformama i nepravdi, najmanje razmisljaju u toj setnji. Kapiram da si bar 3-4 godine na platou, i da znas o cemu pricam.

• piro

Nisam. Ja sam prva godina. :)
    Menjao sam fax.
    I nije licemerno solidarisati se...
    Naprotiv. Ljudi koji jure uslov i kojima ide najteže ova reforma najčešće i nemaju vremena da prisustvuju protestima.
    Ja sam tamo jer znam da je to prava stvar. Nije da mi neće pomoći ispunjenje zahteva, ali nije da idem tamo zbog sebe.

• Burzum

Ово горе што сам написао, је из разговора са два лика на ходнику. Пустио сам палачинку када су разговарали на ту тему. Цитирам:Брате, ти знаш да и ја дајем све редовно. Ајмо мало да парадирамо, биће зезање, девојчице све...

Ово за мењање факса, ако си дошао на Филозофски, онда је то ентузијазам шта да ти кажем. У мом окружењу људи имају неку изопачену аверзију према друштвеним наукама: Нема леба од тога итд. Ипак, ја мислим да нема тих пара које замењују врсту знања које се ту стиче. Поштујем ја и програмере и машинце наравно, али некако си ми хуманистичке науке права ствар.

• Ч

пиро и бурзуме од свег тог солидарисања само запамтите :

"ко игра за рају,занемарује тактику завршиће каријеру у нижеразредном Вратнику"...;)

• piro

"Ово за мењање факса, ако си дошао на Филозофски, онда је то ентузијазам шта да ти кажем."

Pobegao sa Bezbednosti, spasao se ludaka, i ne mogu biti srećniji...
    Uživam na Filozofskom.

Čiča,
    Kakva taktika... Nema love sa ovim (osim možda sa psihologijom), tako da i možemo da ispravljamo "krive Drine" ove zemlje, jer nas niko ne može ugroziti i skloniti od dobro plaćenih poslova... Jedino što još može je izbacivanje sa faxa, čime se preti nekim mojim kolegama koji su najaktivniji.

• Стеван

Долазим, био сам и на прошлом. Биће неких 15-ак људи са моје групе, прошли пут нас је било седморо. Надам се само да ће толико повећање броја људи бити и на нивоу мог и осталих факултета.

• Ч

" Jedino što još može je izbacivanje sa faxa, čime se preti nekim mojim kolegama koji su najaktivniji. "

о том ти и кажем у овој "изреци" од "Забрањеног пушења"...вјеруј ми ја,сам увијек био од тих најактивнијих "револуционара", први,авангардан,предводнички...највише се за све цимао...и онда на крају када је долазило до стани-пани,другари у које сам се клео , су се ипак одлучивали за попуштање,цинкарење,радећи на крају за своју гузу,а ја да ме јебеш сам баш завршио у "нижеразредном Вратнику"....нпр-тако сам средњошколску матуру од читаве генерације ,ја полагао ванредно,годину дана након што су је сви положили,,јер нисам хтио посрати се на свој дотадашњи рад...други су то урадили чим су им понуили тј запријетили....зато ти кажем немој бити од тих што се цимају,претпостављам по коментарима овдје које дајеш,да и ти не би хтио посрати се на оно што радиш,зарад неких казни или унапријеђења,па да ти унапријед кажем буди у некој "средини",глупа је ,*ебена је,али најсигурнија је...бар не сереш по своме раду ако си пи*ка,или бар не наје*еш због свога рада ако си "човјек"...а иако мислиш да нема пара,увијек их и у свему има,а и ако их нема у неком "јаком" броју,постоје те казне,које знају бити горе од свега,сје*у ти живот због идеала...знам из нажалост искуства...

• Električar 

Ko mosli da će nešto da postigne sa protestom vara se.Možete samo dobiti slobodanku po glavi.

• Џими

Проследио сам поруку свим члановима своје групе на Фејсбуку (која има преко 2600 чланова). Да не кажеш да нисам дао допринос. :)

• piro

Još samo da se ti pojaviš. :)

• piro

Usput, danas:

četvrtak, 22. APRIL u 19 ČASOVA - FILOZOFSKI FAKULTET, amfiteatar - TRIBINA: "OD PARTIJSKE KONTROLE KA SLOBODNOM UNIVERZITETU - PERSPEKTIVE STUDENTSKOG (SAMO)ORGANIZOVANJA"

Na tribini pod nazivom "Od partijske kontrole ka slobodnom Univerzitetu - perspektive studentskog (samo)organizovanja" predstavićemo istorijat poslednjih događaja na Filozofskom fakultetu, način na koji su partije i uprava organizovali nelegalne izbore za Studentski parlament i dešavanja koja su usledila.

Govorićemo o suštinskim manjkavostima institucije studentskog parlamenta koja se lako da instrumentalizovati od strane političkih partija i univerzitetskih vlasti tako da radi protiv interesa studenata, odnosno u interesu profita i kontrole socijalnog mira, to jest, kontrole slobodnog organizovanja i izrazavanja.

Diskutovaćemo o plenumskim alternativama parlamentarnom organizovanju koje su se u praksi, širom Evrope i sveta, dokazale adekvatnim da zaštite duboko ugroženu autonomiju Univerziteta. Pored studentkinja i studenata Beogradskog Univerziteta i Univerziteta umetnosti, svoja iskustva će nam preneti koleginice sa Sveučilišta u Zagrebu.

Učesnice/i:
    Vedrana Bibić i Jelena Miloš, Sveučilište u Zagrebu;
    Miloš Miletić, Univerzitet umetnosti u Beogradu;
    Jelena Veljić i Maja Krek, ispred grupe Odbrani Filozofski, Filozofski fakultet

• GM

Maja Krek? Jel' to ona Maja Krek sto je bila hapsena kad su hapsili onog Trivunca?

• Џими

''Još samo da se ti pojaviš. :)''

Мени нема изласка из куће једно пешес дана. Доживео сам синоћ несрећу. :)
    А дошао бих, озбиљно. И мене се тиче, у неку руку.

• piro

GM, ne znam da li je hapšena, mada mislim da devojka jeste u ASI-ju, ili je bila. U svakom slučaju tribina nema apsolutno nikakve veze sa ASI-jem.

Dzimi, šta ti radiš sa svojom devojkom, mene stvarno ne zanima. :P

• piro

Ovaj... GM, pobrkah je sa drugom devojkom. Nije Maja u ASI-ju. Ya to je samo ovi DS-ovci optužuju.... kao i svakog ko je protiv njih.

Današnji protest.... jedna reč: Razočaranje.

• Џими

Шта је било?

• piro

Krenulo nas je solidno, pa se na kraju raspalo...
    Odvratno.
    A takva anti-kampanja je bila da je to neverovatno.
    Ovi partijaši su preplavili ceo fax letcima na kojima se poziva bojkot protesta, stavljajući neke debilnosti, da su organizatori ASI-jevci, da je vlada već ispunila zahteve, i šta već...
    A još su se motali okolo letci ASI-ja koji su isto pozivali na bojkot izbora, iz njima znanih razloga...
    Pobogu, i jedni i drugi su ista govna... razmaženi buržujčići, koje boli patka jer će mama i tata da finasiraju, pa se proseravaju preko naših leđa...
    Besan sam!

• Џими

Грешка је што је протест поверен људима с твог факултета. Ја да сам власт, отишао бих на твој факс и похапсио 60% студената, на челу са оним Тешом Тешановићем и екипом.

Следећи пут - што даље од филозофског.

Је л' било људи с мог факса? Колико сам обавештен, организовали су нешто.

• Стеван

Било нас је шака јада, Џими. Ја нисам бесан, разочарање је једино што осећам.

• GM

:(
    Јебига... на много јаке сте ликове кренули. Који уз то имају позамашно искуство у освајању власти. Треба ту много рада на повезивању студената од стране некомпромитованих људи. Невоља је у томе што се на факултету задржиш 3,4 године, таман се уштосиш, и онда палиш одатле. Лако им је да одржавају власт кад људи не стигну ни да се повежу ко свет, а већ су завршили са студирањем. А са друге стране, они тешко да могу бити организованији.

• piro

Nabaviću one letke što su delili ovi, pa ću ih postaviti ovih dana... Da vidite koje su gluposti stavljali.

Najprostiji primer: Jedan od zahteva je da se ne uvode budžetske kvote već da svi samofiniansirajući koji su ostvarili uslov za budžet pređu na budžet, a ne samo 20 posto. E, na to su stavili da lažemo studente i da je vlada već odlučila da će na dužetu biti 120%. I sada neko to letimično pogleda i kaže "vov 120% je mnogo više nego 20%! Što me ovi lažu?".... pa naravno da je 120%! Ovih koji već jesu na budžetu 100% i samo 20% ovih sa budžeta! I ko ovde laže!?

• Električar 

Kako neko već jednom ne shvati da protestima nećete ništa postići.Nije vam ovo '68 i drug Tito na vlasti.

• Električar 

Sledeće godine bacite koji koktelčić na vladu i skupštinu,pa ćete videti rezultate.Revolucija bez napada ne postoji.Šetnja po ulici sa parolom u ruci,nije baš naročito delotvorna metoda.

• Џими

''Аууу, Џими, јел то овај Теша?''

Хаха!
    Тај! xD

Има га и на Вуки.