Ово питање ме већ дуго занима а пошто ми ово доба живота тек предстоји желео бих да га упознам пре него што га осетим на сопственој кожи. Много сам о томе слушао и нисам сигуран шта о свему томе да мислим. Пишите ваша искуства и што боље дочарајте све то. Све ме занима тако да се распишите слободно. :)
Družićeš se sa gomilom pičketina, koje će se žaliti na sve živo, ijako nemaju razloga za to i verovatno ćeš i sam biti jedna od tih pičaka.Ovo. I kukaćeš na gradivo, profesore, tetkice, hranu u menzi, dekanat, besparicu, nejebicu, bugare, pretićeš emigracijom kad te obore jer ne razumeju takvog genija, prosipaćeš svima svoju mudrost stečenu u tri predavanja i dve šestice. I tako.
- Ј
Чуо сам да је до јаја, причао ми један ортак што је једном прошао поред неког факултета.

jebes, ucis, ides na zurke, polozis ispit, padnes ispit, vratis kviticu, jebes, ides na zurke, padnes ispit, hvatas prosek, ne hvatas prosek, ucis da prodjes, jebes, ides na zurke, imas drustvo, nemas drustvo, jebes, ides na zurke, padnes ispit, prodjes ispit, steknes uslov, obnovis godinu, ucis, ucis, ucis, jebes, prodjes godinu, zavrsisi cetri godine, jebes, jebes, ostane ti jedan ispit, jebes, jebes, jebes, prodadne ti godina, ucis, ucis, smara te drustvo, diplomiras.

Recimo da je ono što sam studirao i ono što sada radim povezano kao metalostrugarstvo i konceptualna umetnost. Mogao sam da se zaposlim u struci, ali mi se stekla prilika za sadašnji posao još dok sam studirao i onda nisam imao potrebe da tražim dalje. Opet, za posao, sve zavisi od fakulteta koji završiš. O kojim faksovima razmišljaš?

studentski život je do jaja ako si ti do jaja. ako si smarač, jebi ga, i studentski život smara. sve je to do tebe. generalizovanje banalno. jedna zanimljivost recimo je da ćeš imati mnogo manje vremena za beletristiku, jer uvek imaš neke faks knjige na listi čekanja za čitanje. takođe, gledaj da ne ulaziš u sekte koje formiraju grupe iz unutrašnjosti (nebitno je da li si i sam iz unutrašnjosti ili nisi, to su najveći imbecili ikada)
studentski život je do jaja ako si ti do jaja. ako si smarač, jebi ga, i studentski život smara.То је дискутабилно. Смарачи у 90 посто случајева нису свесни да су смарачи, па се баве неким тривијалним стварима, задовољавају их неке ситне радости попут чепљења професорима за оцену, звања истих на смарачке апсолвентске вечери, па им је до јаја. Апсолутно сам убеђен да је свим смарачима које знам (тачније смарачицама, пошто сам ишао на женски факултет) студентски живот био много више до јаја него мени.
С друге стране, не знам како је на еконпмском, ал' на мом факсу до јаја прођеш ако се чепиш асистентима и порофесорима, што је кул за даљу каријеру. Можда је требало да се чепим, наместили би ми неки до јаја посао као свим осталим чепуљама. Ал' бих носио чепуљски жиг целог живота.
Битно је да, ако имаш намеру да се социјализујеш на факултету, у старту добро пробереш људе с којима ћеш да се дружиш, па ће ти бити океј. Ако будеш дозволио да неки шит људи бирају тебе за дружење док си на факсу, можеш да имаш проблеме, тј. да упаднеш у незгодну ситуацију да мораш неког да пичкараш.
studentski život je do jaja ako si ti do jaja. ako si smarač, jebi ga, i studentski život smara.Džimi, mislim da nije mislio na smaranje drugih, nego na smaranje samog sebe. Tipa ko ume da nađe zanimaciju (bez obzira da li je uvlačenje u dupe ili ekskurzija na Ibicu) njemu je dobro, ko ne ume, njemu je smor.
- P
Prvi savet je da ne studiraš u svom gradu nikako! Iz sopstvenog iskustva znam da je to jako loše. Ili ako si u drugom gradu, nemoj živeti kod rodbine. Jeste dobro to što si finansijski obezbeđen i uvek imaš šta da jedeš, ali to vuče dosta loših stvari kao što su nedostatak osamostaljivanja i blejanja sa društvom do jutra.
Na fakultetu ste svi formirane ličnosti, tako da ćeš vrlo lako pronaći društvo kakav god da si, čak i da si najveći smarač - opet ćeš naći istomišljenike.
Studentski život je poput samostalnog života odraslog čoveka, ali sa mnooogo manje briga, jer sve što treba da radiš je da učiš i nećeš imati problema. Jednostavno, uživaj, ali i to mora imati meru. Ja kao student sam imao toliko lepe trenutke i tako divno društvo koje ću zasigurno pamtiti celog života.

Страјо, па нисам ни ја мислио на смарање других и управо сам написао то што и ти:
па се баве неким тривијалним стварима, задовољавају их неке ситне радостиАли без обзира на то, то су смор људи. Не кажем да су смор за мене, јер немамо контакта, већ уопштено. :)
ЕДИТ: У ствари, кога ја лажем? Наравно да сам имао контакте.

http://vukajlija.com/razvoj-studentske-svijesti
nemam pojma, ali ti mogu dati savjet... nikad, ali baš nikad nemoj propustiti neki koncert, roštilj ili nešto slično na šta ti se baš ide zbog ispita... ako si naumio završiti, teško da ti možeš pasti toliko puta koliko oni mogu dati rokova... tim se vodim od prve godine i doš'o sam do kraja u roku... jest da je sistem go kurac, al' diploma je na dohvat ruke...
a ima l' oĐe nekog iz nekog studentskog doma da nam kaže kol'ko je to do jaja? :)Доста сам се дружио са разнима који су били по домовима, одлазио код њих, сви су причали како је до јаја блеја, провод, дружење, ово-оно. Ал' немам појма... Никако ми се та њихова прича није поклапала с оним што сам виђао. По 3 особе у собичку од 10 квадрата, неретко има и више људи, јер долазе илегалци, купатило имаш само у Студењаку, иначе мораш да га делиш са целим блоком, чуо сам да у Патрису гмижу гуштери и да има залепљених уложака по плочицама изнад ВЦ шоље... Мислим, све је то океј, капирам ја и соцојализацију у дому и друштво и јебарник, ал' то су за мене шит и нељудски услови.
- BH
Ja "studiram" 8 godina i 8 meseci, mislim da sam najkompetentniji ovde :)
1. društvo: kad upoznaš lika sa faksa i u toku 15-minutnog razgovora, više od 2 minuta govori o ispitima, učenju, faxu...pljuni ga i teraj dalje. Nek crkne. Najbolje bi bilo da imaš svega par ortaka sa svog faksa, koji su upućeni u dešavanja, al imaju uvek bitnije stvari za razgovor. Probaj da se socijalizuješ sa ljudima sa drugih fakulteta, biće ti zanimljivije.
2. žurke: brucošijade - nikad, apsolventsko - ni u ludilu. apsolvenstka ekskurzija - obavezno, ali ako je u pitanju najdosadnija ekskurzija u istoriji čovečanstva ( Italija, Francuska, Španija) - mršte! Lepo idite u Prag i Beč ko gospoda. "-jada" - idi jednom, nije loše, 6, 7 dana netrežnjenja i nespavanja, al nećeš jebati. drugi put nemoj da ideš.
3. učenje: preskočiću ovo :)
4. trivia: isprobaj sve. kad ćeš ako nećeš sad. idiu pozorišta, probaj svu gudrovinu, upiši kurs arapskog, idi na kurs astronomije za dž. oprobaj jednom "work and travel in usa". nećeš zaraditi mnogo al je fora. radi dok studiraš, čim upišeš drugu godinu počni nešto.
Мислим, све је то океј, капирам ја и соцојализацију у дому и друштво и јебарник, ал' то су за мене шит и нељудски услови.dom je koristan, jer si uvijek u toku sa nekim događanjima... ako se nešto nije pročulo kroz dom, nije ni bilo... a onaj ko jebe, jebe i izvan doma, više od onih koji su 4 godine u domu, al' nisu od tog posla...

džimi, ja mislila na studenjak ili lolu, ond kralj aleksandar I, ne znam tačno kako se zove :D ne volim ja ove socijalne.. sem socijalnih kafanica u njima :P
i svi mi kažu da se na život u domu "navučeš" i da ti posle bude bedak da stanuješ van njega.
meni se pre svega dopada cena, jelte. jer je praktično džabe.bleče holu, i obe ekskurzije su do jaja, i do španije i do češke/austrije. mojne kakit'.
radi dok studiraš, čim upišeš drugu godinu počni nešto.Ово је битна ставка. Ја почео да радуцкам још на првој, ево сад имам мање-више озбиљан пос'о, додуше хонорарни, али озбиљан и што је најбитније - у струци, одузело ми је то све доста времена, тј. да нисам радио, дипломирао бих пре две године, али бих вероватно још увек ладио јаја и тражио неко срање од посла сад. Овако могу да кажем да сам почео да радим још за време студија, што ми је кул.
a onaj ko jebe, jebe i izvan doma, više od onih koji su 4 godine u domu, al' nisu od tog posla...То стоји.
džimi, ja mislila na studenjak ili lolu, ond kralj aleksandar I, ne znam tačno kako se zove :D ne volim ja ove socijalne..Кхм... Да се разумемо... СВАКИ дом је социјалан. :)
i svi mi kažu da se na život u domu "navučeš" i da ti posle bude bedak da stanuješ van njega.Кењају као фоке. Да им понудиш за исте паре да станују приватно у нормалном стану, сви би оберучке прихватили, без изузетка. Они су и сами свесни да им је срање живот у дому (осим тог као дружења), па морају то да компензују причама како им је 'до јаја', како је 'незаборавно искуство', како су се 'навукли'. Уместо да лепо признају како немају кинте за изнајмљивање стана или су штекаре. Да ја немам свој стан у коме живим и да сам приморан да живим у дому, био бих потпуно искрен око разлога из којих сам у дому.

bleče, ti oćeš da sjebeš ovoj omladini studiranje...
idite i na brucošijade, i na apsolventsko i na ekskurzije, a na jade obavezno još od prve godine... naravno, ako imate love da to sve finansirate...
što se tiče rada, ja nisam radio i vjerovatno ću tako i završiti... a ljudi koji su radili, kasne za mnom dvije godine, tako da ako ti nije potreba nemoj se navući na lovu i uzeti nešto da stalno radiš, jer sigurno nećeš imati vremena za knjigu...
e taj rad u americi je OK... jebeš lovu koju ćeš tamo zaraditi, to je go kurac, ali to što ćeš biti u americi i bar malo usavršiti jezik je jako značajno...
- BH
Brucošijade su najodvratnije žurke u kosmosu. Do pola 12 haus, od pola 12 do 12 neki van gog prelaz i onda "suve šljive i orasi". Po mom mišljenju, sjajan lakmus za separaciju kretena, uvrede bez. I PROMOTIVNE CENE PIĆA! Ima bilion boljih mesta gde možeš da se provedeš kulje za iste pare.
- P
Studenti su nolajferi!