Religija: Društveni parazit ili samo stereotip?
  • Earthworm Jim

Neću da palamudim ovde kad je naslov jasan. Da vas čujem.

• Пд

Управо си ме натерао да и ја отворим своју прву "друштвени паразит или само стереотип" тему. Али нећу сад, после ћу. :)

• H

Religija je glupost.

• KanameTosen

Мислим да је религија једна доста корисна ствар....

• En_Dotter

Мислим да је стереотип јер се јавља по васцелом свету, а тек какав је паразит најбољи пример дају индулгенције. Немам шта рећи даље :Д

• KanameTosen

Мислим да религија нема везе са индулгенцијама....

Прво разграничи религију и цркву....религија сама по себи није лоша ствар, лоши људи су је направили лошом.

• Ivan92

Bilo kakva da je neka religija, uvek će se naći neki mudonja da je koristi u loše svrhe.

• medicus

Kao i sve što su ljudi stvorili i izgradili, ima svoje dobr, i svoje loše strane.
    Umnogome su stereotipi, dok su mnoge religije paraziti...
    Možda ako bi bio konkretniji, ovako... šteta je generalizovati, oko nečega što ne znamo, koliko samo ima religija na svetu, o kojima nemamo blagog pojma, a koje su ono... sasvim ok?

• KanameTosen

"dok su mnoge religije paraziti" које?

• medicus

One koje parazitiraju na društvu.

• KanameTosen

Кажем....религија и црква нису исто. :Д Религија не може да паразитира јер је нешто нематеријално.

• Earthworm Jim

Dobro, mislih na najpopularnije religije. Hrišćanstvo i islam sa svim podgrupama.

• En_Dotter

Мислим да религија нема везе са индулгенцијама....

Прво разграничи религију и цркву....религија сама по себи није лоша ствар, лоши људи су је направили лошом.

Добра фора. Пре свега ово није малињак, ово је купињак.
    Религија и вера нису једно те исто, док религија и црква су једно те исто.

Између осталог:
    Религија - везивање (по корену речи, зато је утет тај назив)
    Црква - скуп верника православне хришћанске вере са храмовима

Мислим да сам разграничио религију и цркву.

• Earthworm Jim

Doduše i na one koje su ranije bile masovne. Rimska, grčka, egipatska... I te fore.

Mada može i uopšteno, isti je kurac.

• medicus

Ma nije isti kurac...

Konfučije je smatrao da ni on, ni bilo koji čovek nema dovoljno znanja da razume božanske istine i običaje koje su ustanovili mudri vladari iz drevnih vremena.

• KanameTosen

Религија не значи везивање за цркву него везивање за веру, Бога.

Црква је институција.....религија то није.

• СМарко

Mene je ta religija sjebala evo dva dana i jebaće me još dugo, dugo. Uvijek sam govorio da je nebitna potpuno za sve. Ko oće da vjeruje, neka vjeruje, ali ne da to bude od krucijalnog značaja za sve.... jebem ti zatupljeni narod, da ga jebem

• rajkox7

Bilo kakva da je neka religija, uvek će se naći neki mudonja da je koristi u loše svrhe.

Ajde, kažite koja je dobra svrha religije, da bih mog'o da vam se poserem na mišljenje i odem na spavanje miran. :)

• KanameTosen

Рајко, лако је срати на туђе мишљење, ал проблем је имати своје....
    Зато, ајд се потруди па сам провали у чему је поента.

• Earthworm Jim

Ajde, kažite koja je dobra svrha religije, da bih mog'o da vam se poserem na mišljenje i odem na spavanje miran. :)

Moj čo'ek. :)

• medicus

Uteha. (slovima: tačka)

• Јова

Moj stav je preekstreman da bi ga u potpunosti iznio ovdje, ali onaj dio stava koji nije toliko ekstreman glasi da se zalažem za vjersku toleranciju i da svako ima pravo da vjeruje u šta god hoće ili da ne vjeruje ni u šta i da nikoga ne treba silom tjerati ni da vjeruje u nešto ni da ne vjeruje.

• Earthworm Jim

Iznesi Jovičiću ako hoćeš, ionako ga svi znamo otprilike.

• medicus

Jovičić je jedan mlad čovek... čiji su stavovi prema religiji eksteemni.

• Јова

ajde onda ti reci ako znaš gamby

• En_Dotter

Религија не значи везивање за цркву него везивање за веру, Бога.

Црква је институција.....религија то није.

Овде грешиш али кад не желиш да сазнаш нема везе, остани у незнању. Религија и црква не могу једно без другог, док вера нема веза са тим.

И не није везивање у том смислу речи, већ у смислу спутавања. Не можеш да дајеш синониме у српском за стране речи који немај утај синоним...

• Earthworm Jim

Овде грешиш али кад не желиш да сазнаш нема везе, остани у незнању. Религија и црква не могу једно без другог, док вера нема веза са тим.

Upravo tako.

• KanameTosen

Хришћанство је религија...заснована на вери у једног Бога.....постојале су многе секте које су се одвојиле од цркве и независно без те институције проповедале хришћанство...које је опет религија јелте...тако да нам историја показује да религија и те како може без цркве....

• En_Dotter

Ти мени хоћеш да кажеш да сатанизам нпр. није религија? Свака секта је најчешће и религија, а то што није призната то је друга ствар. Како је хришћанство почело мајке ти? Није било секта?
    Да не помињем да је по дефиницији свака религија или вера која није твоја заправо секта.

Немој да лупаш сад, кад морам овако бахато да кажем. Ко што сам

• En_Dotter

... ко што сам реко, вера и религија нису исто и више не објашњавам а ти веруј како волиш.

• KanameTosen

Ништа ти од мог поста ниси скапирао....ал ко га јебе....:Д

• medicus

Naravno da vera i religija nisu isto. Daleko od toga...
    A crkva i religija... e to je već drugo.
    Ako su same po sebi institucionalno povezane, onda naravno da se mogu poistovetiti.
    Prmer katolička crkva i katolička religija.
    Papa je bezgrešno stvorenje na zemlji, koje upravlja tim jednim velikim aparatom, i obrće ogrone svote novca. A o globalnom (i istoijskom) uticaju na druge svere života da i ne govorim.

• KanameTosen

АЛи бре љууууди!!!! Хришћанска религија нигде не спомиње папу!!! Папа је човек који је фалсификатом себе довео на трон и он нема никакве везе са хришћанском религијом!

• En_Dotter

Ствар је у томе што са римокатоличком црквом све може тако сликовито да се представи за разлику од других религија, где треба напрегнути који вијугу.

• Јова

"АЛи бре љууууди!!!! Хришћанска религија нигде не спомиње папу!!! Папа је човек који је фалсификатом себе довео на трон и он нема никакве везе са хришћанском религијом!"

Amin

• One Gorke Suze Posle

Društveni parazit, razume se.

• leksi

јао бре шта се ово дешава!? ја напишем нешто и кликнем да се пошаље, и оно нестане... јеботе...
    елем, ај опет, да кажем шта је добра сврха по мом мишљењу, па ви серите - сврха је да људи не убијају једни друге и да се не самоубијају услед разноразних грозота и недаћа животних, и да не падају у бедаке и депресије ако схвате да многе ствари човек не зна и не може да објасни, да никад никад никад нису сами, ако згреше да попричају мало с попом да се исповеде, ако им се нешто ружно деси да знају да све то бога види и да ће казнити зле а наградити тебе ако си добар био, тра-ла-ла, што рече медикус - пружа утеху. Код нас постоје и славе, њихово постојање објашњавам тако што је зима дуга и досадна, нема да се обрађује земља, па да се људови забаве и провеселе, и поједу то што су за зиму направили. Слично обајшњавам и све остале религијске појаве, обреде и учења, ако неког занима - изволите

• medicus

Slave su tu iz Stare vere, i nemaju puno veze sa zimom, jer i leti imaš slave!
    A zašto ih ima malo manje, to je iz čisto praktičnih razloga...

• leksi

мого их је више зими! и који су то практични разлози, а нису ови моји наведени?

• En_Dotter

Практични разлози са славе зими су никакви. То је трошење хране у периоду оскудице. Славе су код нас биле од пре Христа и свака слава је била у част једном од божанстава који чувају огњиште. Да би ти богови касније били покрштени како би се хришћанство уденуло у српски задрт мозак.
    У то доба су зиме биле јебена појава где се преживљавало на основу залиха, лова и слабијег клања стоке зарад искоришћења што више млека и сличног. Свако клање (не рачунам свиње и живину) је било удар за породицу и село.

Не мора да буде да сам у праву али моје мишљење је тако. Нисам ово извлачио из некија прашњавија списа па да могу да га подупрем цитатима.

• medicus

Praktični razlozi su ti, što je svaki bog, koga je porodica (pleme), slavilo, bio zaštitnik nečega.
    To se zadržalo i danas, pa su svi sveci, koji se slave na dan starog boga, preuzeli njihove atribute, i nastavili da štite ono što su štitili stari bogovi.
    Ako je čovek bio zemljoradnik, zaštitnik mu je bio neki bog zemljoradnje, pa ga je on i slavio -kad seje žito, kad žanje žito, kad grmi i sprema se grad - da mu ne sjebe žito i sl.
    Obzirom da su naši stari, u mnogome bili stočari, oni su slavili bogove, zaštitnike stoke, a budući da su zimi zajedno sa svojom stokom fino ušuškani u kućama, da li je bilo bojeg trenutka da se zahvale bogovima za to?

Ali da ne dužimo priču i skrećemo sa teme?
    Više slava zimi!? Koliko 10-15!? 25? Navedi?

• djuramornar

Ljudi dajte 21. vek je tu foru sa religijama su prodali pre 2000 godina... Puno je to godina Burgija da bi sad raspravljali o takvom jednom bulšitu.

• En_Dotter

Ljudi dajte 21. vek je tu foru sa religijama su prodali pre 2000 godina... Puno je to godina Burgija da bi sad raspravljali o takvom jednom bulšitu.

Па? Човек је јебо од кад је дошо на свет, па и даље јебе. Да не треба и о томе да се сад ћути јер је прошло доста времена?

• leksi

јесте, више слава зими. не знам колико. то о заштитницима и трте мрте то је исто као и прича о постанку света од адама и еве, то је прича, а практична поента је много једноставнија - код адама и еве, ето лепе приче која објашњава нешто што нико нема појма, па ни ти да не разбијаш главу, уосталом људи не воле мистерије, а славе - да се људи друже и ждеру, просто поводи, ето. Имам и објашњење поста (постења, не коментара) - да људи смршају мало, прочисте организам, да не једу масно сваки дан. Ето, томе све служи религија. Де су нестали они што су рекли да ће да се посеру

• medicus

јесте, више слава зими. не знам колико. то о заштитницима и трте мрте то је исто као и прича о постанку света од адама и еве, то је прича, а практична поента је много једноставнија - код адама и еве, ето лепе приче која објашњава нешто што нико нема појма, па ни ти да не разбијаш главу, уосталом људи не воле мистерије, а славе - да се људи друже и ждеру, просто поводи, ето. Имам и објашњење поста (постења, не коментара) - да људи смршају мало, прочисте организам, да не једу масно сваки дан. Ето, томе све служи религија. Де су нестали они што су рекли да ће да се посеру

Svaka, zimska slava, ima svoj pandan leti, a letnja - zimi.
    Ona priča o precima nije trte mrte, već tradicija, koja se i danas održala.
    a priča o Adamu i Evi, ima previše dobrih strana, da bi se tako olako odbacila (već sam izneo genetičke teorije o nastanku rasa).
    Objašnjenje posta ti je uskovido, ograničeno...
    Znaš li samo koliko različitih načina postova ima!? Kod muslimana je post samo preko dana. noću mogu da jedu sve... Katolici jedu mleko i mlečne proizvode, a hranu spremaju na ulju...
    Stvari koje si navela nisu direktan razlog postojanja religije, već neke od posledica postojanja religije...
    Na kraju krajeva, toliko smo zastranili, da više ne znam šta u stvari pokušavaš da kažeš.
    Možeš li da koncipiraš svoje mišljenje na određenu temu, u jednoj rečenici, što manje se dotičući drugig tema..?

• En_Dotter

Задовољан сам лекаревим одговором.

• leksi

ух што мрзим кад пошаљем коментар а он се не појави..

ко слави славу лети, сем ђурђевдан понеко? кад је св јован летњи и ко га слави?
    И све то о постовима различитим млеко уље трте мрте, иде, не противуречи мом ставу да то служи да људи буду здрави и воде рачуна шта једу.

Друго, ја само одговарам на нечије питање које је гласило, сад ћу да нађем

а о чему ти полемишеш ја немам појма.. Мишљење ми је, у складу с горе наведеним питањем, поједностављено, просто, и да, плитко вероватно, али то је вероватно и мало због тога што и нисам неки верник па ето тако гледам на то све.

• rnrt-rain

Pitanje: Sta mislite sta verom dobijate, a sta gubite? Da li uopste nesto verom mozete dobiti? Da li nesto gubite? Sta ako Bog ne postoji a vi prozivite zivot ko prosecan hriscanin,ono, par puta na pricesce, ne kradete lazete, ne ubijate itd...itd...

• Valdemar

Čak i životinja bi se mnogo uplašila kad bi pomislila da će biti kažnjena zato što ubija drugu životinju. Čovek je životinja. Religija je dobra.

• СМарко

Religija je samo još jedna u nizu podjela...