- Пд
Управо си ме натерао да и ја отворим своју прву "друштвени паразит или само стереотип" тему. Али нећу сад, после ћу. :)
- H
Religija je glupost.

Kao i sve što su ljudi stvorili i izgradili, ima svoje dobr, i svoje loše strane.
Umnogome su stereotipi, dok su mnoge religije paraziti...
Možda ako bi bio konkretniji, ovako... šteta je generalizovati, oko nečega što ne znamo, koliko samo ima religija na svetu, o kojima nemamo blagog pojma, a koje su ono... sasvim ok?
Мислим да религија нема везе са индулгенцијама....Прво разграничи религију и цркву....религија сама по себи није лоша ствар, лоши људи су је направили лошом.
Добра фора. Пре свега ово није малињак, ово је купињак.
Религија и вера нису једно те исто, док религија и црква су једно те исто.Између осталог:
Религија - везивање (по корену речи, зато је утет тај назив)
Црква - скуп верника православне хришћанске вере са храмовимаМислим да сам разграничио религију и цркву.
Религија не значи везивање за цркву него везивање за веру, Бога.Црква је институција.....религија то није.
Овде грешиш али кад не желиш да сазнаш нема везе, остани у незнању. Религија и црква не могу једно без другог, док вера нема веза са тим.
И не није везивање у том смислу речи, већ у смислу спутавања. Не можеш да дајеш синониме у српском за стране речи који немај утај синоним...

Ти мени хоћеш да кажеш да сатанизам нпр. није религија? Свака секта је најчешће и религија, а то што није призната то је друга ствар. Како је хришћанство почело мајке ти? Није било секта?
Да не помињем да је по дефиницији свака религија или вера која није твоја заправо секта.Немој да лупаш сад, кад морам овако бахато да кажем. Ко што сам

Naravno da vera i religija nisu isto. Daleko od toga...
A crkva i religija... e to je već drugo.
Ako su same po sebi institucionalno povezane, onda naravno da se mogu poistovetiti.
Prmer katolička crkva i katolička religija.
Papa je bezgrešno stvorenje na zemlji, koje upravlja tim jednim velikim aparatom, i obrće ogrone svote novca. A o globalnom (i istoijskom) uticaju na druge svere života da i ne govorim.
јао бре шта се ово дешава!? ја напишем нешто и кликнем да се пошаље, и оно нестане... јеботе...
елем, ај опет, да кажем шта је добра сврха по мом мишљењу, па ви серите - сврха је да људи не убијају једни друге и да се не самоубијају услед разноразних грозота и недаћа животних, и да не падају у бедаке и депресије ако схвате да многе ствари човек не зна и не може да објасни, да никад никад никад нису сами, ако згреше да попричају мало с попом да се исповеде, ако им се нешто ружно деси да знају да све то бога види и да ће казнити зле а наградити тебе ако си добар био, тра-ла-ла, што рече медикус - пружа утеху. Код нас постоје и славе, њихово постојање објашњавам тако што је зима дуга и досадна, нема да се обрађује земља, па да се људови забаве и провеселе, и поједу то што су за зиму направили. Слично обајшњавам и све остале религијске појаве, обреде и учења, ако неког занима - изволите
Практични разлози са славе зими су никакви. То је трошење хране у периоду оскудице. Славе су код нас биле од пре Христа и свака слава је била у част једном од божанстава који чувају огњиште. Да би ти богови касније били покрштени како би се хришћанство уденуло у српски задрт мозак.
У то доба су зиме биле јебена појава где се преживљавало на основу залиха, лова и слабијег клања стоке зарад искоришћења што више млека и сличног. Свако клање (не рачунам свиње и живину) је било удар за породицу и село.Не мора да буде да сам у праву али моје мишљење је тако. Нисам ово извлачио из некија прашњавија списа па да могу да га подупрем цитатима.

Praktični razlozi su ti, što je svaki bog, koga je porodica (pleme), slavilo, bio zaštitnik nečega.
To se zadržalo i danas, pa su svi sveci, koji se slave na dan starog boga, preuzeli njihove atribute, i nastavili da štite ono što su štitili stari bogovi.
Ako je čovek bio zemljoradnik, zaštitnik mu je bio neki bog zemljoradnje, pa ga je on i slavio -kad seje žito, kad žanje žito, kad grmi i sprema se grad - da mu ne sjebe žito i sl.
Obzirom da su naši stari, u mnogome bili stočari, oni su slavili bogove, zaštitnike stoke, a budući da su zimi zajedno sa svojom stokom fino ušuškani u kućama, da li je bilo bojeg trenutka da se zahvale bogovima za to?Ali da ne dužimo priču i skrećemo sa teme?
Više slava zimi!? Koliko 10-15!? 25? Navedi?
јесте, више слава зими. не знам колико. то о заштитницима и трте мрте то је исто као и прича о постанку света од адама и еве, то је прича, а практична поента је много једноставнија - код адама и еве, ето лепе приче која објашњава нешто што нико нема појма, па ни ти да не разбијаш главу, уосталом људи не воле мистерије, а славе - да се људи друже и ждеру, просто поводи, ето. Имам и објашњење поста (постења, не коментара) - да људи смршају мало, прочисте организам, да не једу масно сваки дан. Ето, томе све служи религија. Де су нестали они што су рекли да ће да се посеру
јесте, више слава зими. не знам колико. то о заштитницима и трте мрте то је исто као и прича о постанку света од адама и еве, то је прича, а практична поента је много једноставнија - код адама и еве, ето лепе приче која објашњава нешто што нико нема појма, па ни ти да не разбијаш главу, уосталом људи не воле мистерије, а славе - да се људи друже и ждеру, просто поводи, ето. Имам и објашњење поста (постења, не коментара) - да људи смршају мало, прочисте организам, да не једу масно сваки дан. Ето, томе све служи религија. Де су нестали они што су рекли да ће да се посеруSvaka, zimska slava, ima svoj pandan leti, a letnja - zimi.
Ona priča o precima nije trte mrte, već tradicija, koja se i danas održala.
a priča o Adamu i Evi, ima previše dobrih strana, da bi se tako olako odbacila (već sam izneo genetičke teorije o nastanku rasa).
Objašnjenje posta ti je uskovido, ograničeno...
Znaš li samo koliko različitih načina postova ima!? Kod muslimana je post samo preko dana. noću mogu da jedu sve... Katolici jedu mleko i mlečne proizvode, a hranu spremaju na ulju...
Stvari koje si navela nisu direktan razlog postojanja religije, već neke od posledica postojanja religije...
Na kraju krajeva, toliko smo zastranili, da više ne znam šta u stvari pokušavaš da kažeš.
Možeš li da koncipiraš svoje mišljenje na određenu temu, u jednoj rečenici, što manje se dotičući drugig tema..?
ух што мрзим кад пошаљем коментар а он се не појави..
ко слави славу лети, сем ђурђевдан понеко? кад је св јован летњи и ко га слави?
И све то о постовима различитим млеко уље трте мрте, иде, не противуречи мом ставу да то служи да људи буду здрави и воде рачуна шта једу.Друго, ја само одговарам на нечије питање које је гласило, сад ћу да нађем
Ajde, kažite koja je dobra svrha religije, da bih mog'o da vam se poserem na mišljenje i odem na spavanje miran. :)а о чему ти полемишеш ја немам појма.. Мишљење ми је, у складу с горе наведеним питањем, поједностављено, просто, и да, плитко вероватно, али то је вероватно и мало због тога што и нисам неки верник па ето тако гледам на то све.