Duvan: Društveni parazit ili samo stereotip?
  • Јова

Dok otvaram ovu temu već sam svjestan linča koji će da mi prirede određeni, ili čak mnogi pušači na ovome sajtu. Sličnih tema je već bilo. No, nije bila ni jedna zaista ozbiljna tema o sveukupnom statusu duvana, cigareta, pušenja i pušačke kulture u društvu.

Bile su teme o mnogim društvenim parazitima i stereotipima, od Srba, Crnogoraca, Amerikanaca, preko popova, koka-kole pa sve do trokrilnih ormara.

U svemu tome preskočena je jedna sveprisutna stvar za koju se, po mom mišljenju, može najargumentovanije reći da je pravi pravcati, čisti društveni parazit - a to je duvan i sve u vezi s njim.

Po meni jedna od rijetkih opravdanih primjena duvana je njegovo miješanje sa travom pri pravljenju džointa. Kao nepušač, mogu da kažem da sam "duvanio" jedino na taj način, nekoliko puta. :D

E sad: molio bih i pušače i nepušače da na ovoj temi diskutuju civilizovano, a i ja sam ću se maksimalno potruditi da diskutujem u takvom duhu.

Dakle pušači: ne prozivajte nepušače i ne govorite im kako vam samo popuju i da su dosadni, smarači i sl.

Nepušači: ne provocirajte pušače i ne napadajte ih zbog pušenja.

Dakle samo objektivna, civilizovana rasprava.

• Јова

BTW, ovo je tema #379 :)

• Earthworm Jim

Kad dodje do #400 častiš pivo.

• Јова

Ma može, nikakav problem, ja sam uvijek za pivo, a volim i počastiti. :)

• Јова

Evo ovako, za početak iznijeću neke argumente za i protiv pušenja, da malo dam zamaha temi:

ARGUMENTI ZA PUŠENJE:

1. Pušači tvrde da ih pušenje smiruje.
    2. Pušači tvrde da im pušenje omogućava da se bolje koncentrišu.
    3. Pušači tvrde da je pušenje merak.
    4. Nauka potvrđuje sve te tvrdnje pušača: nikotin u malim količinama ima stimulativno dejstvo (razbistrava glavu, pomaže koncentraciju), u malo većim količinama ima sedativno dejstvo (smirujuće), a takođe i podstiče lučenje dopamina (merak).
    5. Pušači obično imaju manju kilažu, a to je i zdravo i privlačno - nikotin ubrzava metabolizam, pomaže brže sagorijevanje kalorija i smanjuje apetit.
    6. Pušači uvijek imaju dobar izgovor da započnu razgovor sa strancima - mogu tražiti upaljač ili šibicu, mogu zajedno izaći na puš-pauzu, pripaljivati jedno drugom cigaru i sl. - to donekle olakšava i "muvanje".
    7. Pušači mogu da djeluju ozbiljnije ako puše u nekoj zajebanoj "pozi", takođe za razliku od nepušača, lako mogu pušenjem riješiti problem praznih i besposlenih ruku. (npr. u nekom klubu)
    8. Vjerovali ili ne, nekima su neke cure koje puše čak seksi. Sam čim pušenja posjeduje određeni eroticizam i to kod oba pola, a naročito često je glamurizovano, pa čak i fetišizovano pušenje kod žena.
    9. Pušači imaju manji rizik da obole od Parkinsonove bolesti.
    10. Upravo zbog toga što je štetno i rizično pušenje može da predstavlja čin pobune i samopotvrđivanja mlade osobe i čin koji im daje određenu nezavisnost od roditelja i nekih društvenih vrijednosti.
    11. Ako je neko zdrav UPRKOS tome što puši (a pri tome zna koliko je pušenje štetno) to mu može dati iluziju neranjivosti, čeličnog zdravlja i moći, i time i veći osjećaj samopoštovanja i samopouzdanja.

ARGUMENTI PROTIV PUŠENJA:

1. Skraćuje život u prosjeku 15 godina.
    2. Nekoliko puta (i do 23 puta) veći rizik od raka pluća i od još sijaset drugih rakova nego kod nepušača.
    3. Loše utiče na zdravlje srca i kardiovaskularnog sistema.
    4. Može da izazove probleme s erekcijom i impotenciju.
    5. Naročito je opasno kod žena, jer je vrlo teško prestati, a ako ne prestanu u trudnoći to se vrlo loše odražava na bebu.
    6. Loš dah.
    7. Stalni i poprilično veliki finansijski izdatak.
    8. Zagađenje vazduha.
    9. Smrad i zadimljenost prostorija.
    10. Nepristojno gušiti druge ljude i duvati dim u njih.
    11. Nemoralno, jer ne truješ samo sebe, već i one oko sebe - dokazani su mnogi štetni efekti pasivnog pušenja.
    12. Gubitak kilaže se vrlo brzo nadoknađuje po prestanku pušenja.
    13. Stvaranje ogromnih količina smeća, od pepela i opušaka, zagađivanje prirode čvrstim otpadom.
    14. Povećanje rizika od šumskih požara.

NAROČITO VAŽNI ARGUMENTI:

15. Veliko ropstvo ovisnosti, panika čim nestane cigara, obilaženje dragstora po gradu u gluvo doba noći kada cigara ponestane, nemogućnost da se odgleda bilo koji duži film u kinu samo zato što ne može da se puši i uopšte KOMPLETAN ŽIVOT ISPROGRAMIRAN TAKO DA ZADOVOLJI POTREBU I OVISNOST O CIGARAMA. Apsolutno svaka aktivnost, kao i apsolutno svako mjesto gdje se ide bira se na osnovu toga "da li tamo može da se puši".

16. Povećanje stresa i napetosti - gorepomenuti pozitivni efekti pušenja - stimulacija, smirivanje i merak postoje samo kod ljudi koji tek isprobavaju duvan, dakle kod onih koji nisu ovisnici. A kad postaneš pravi ovisnik taj osjećaj meraka je samo iluzija. Ono što se uistinu dešava jeste da su ti ljudi čim ugase cigaretu u apstinentskoj krizi koja kod njih izaziva napetost i stres, a puše samo da bi iz te apstinentske krize izašli i vratili se u normalu.
    Ono što oni doživljavaju kao "merak" i "stimulaciju", zapravo je najnormalnije stanje u kome se nepušači non-stop nalaze, bez cigara.

E sad da ja vas pitam - uzimajući u obzir sve ove argumente, i za i protiv, smatrate li vi da je pušenje jedna "kontroverzna navika" sa svojim različitim aspektima, koja je društveno prihvaćena ne bez razloga, već zato što "zaista ima nešto u tome", ili pak smatrate da se radi o jednoj velikoj svinjariji i zavjeri duvanske industrije koja je svojim silnim lobijima i marketingom NAMETNULA pušenje ogromnoj populaciji i NAMJERNO I SMIŠLJENO GA UČINILA DRUŠTVENO PRIHVAĆENIM, pa čak i poželjnim u jednom istorijskom periodu (npr. sredinom XX vijeka muškarci koji ne puše smatrani su slabićima ili bolešljivima), iako se zapravo radi o čistom društvenom parazitu i krajnje destruktivnoj navici.

Da li je upravo duvanska industrija ta koja je i plasirala priču o nekim pozitivnim stvarima vezanim za pušenje, a sve to samo kako bi ostvarila što veći PROFIT.

I da li se SVE može svesti samo na to - zulum i teror duvanske industrije i marketinga nad stanovništvom samo i isključivo radi profita?

• Earthworm Jim

Najjači argument. Koji si ti car. :)

• Јова

Pa znaš ti da većina šumskih požara upravo i nastane zahvaljujući nepažnji pušača i nepotpuno ugašenim opušcima?

• zp

Ajd samo da ispostujem temu- ne pusim, nisam nikad ni probala, ne privlaci me i smeta mi duvanski dim. Da pokusavam nekog da ubedim u to da se truje nemam volje. Realno ne verujem da ce iko to raditi. Gudbaj.

• dusan1001

viš jovicicu poceli da ti bojkotuju teme
    sto se tice pusenja ovi argumenti za su tacni al samo u nekim slucajevima recimo meni cigara stoji ko piletu sise isto vazi i za ribe nekima stoji nekima ne
    sto se tice argumenata protiv ima ih mnogo ali mnogo vise al kako sam vec rekao na temi
    "Koka kola DP ili samo S" ljudima je tesko da se odreknu necega sto im prija bez obzira na posledice
    Al ni ti argumenti protiv ne moraju uvek da budu tacni recimo moj deda pusi kao turcin a nista mu ne fali i uskoro ce 80 da napuni ima jos dosta primera kako sa pusenjem tako i sa alkoholom

• Јова

Meni je ova tema jako interesantna, i ja kao nepušač sam itekako svjestan da postoje i neke pozitivne stvari vezane za pušenje i čak me je i samo pušenje u određenim trenucima i privlačilo.
    Zato sam otvoren za argumente i sa jedne i sa druge strane.

Moj konačni stav, što se mene lično tiče, je da mi je bolje da ne pušim - zato i ne pušim, a jednim dijelom i zbog toga što kada sam probao nije mi se svidjelo.

I konačno, moja majka je težak ovisnik o duvanu, i njena patološka ovisnost mi je zgadila cigare možda za sva vremena.

Jedno od vrlo važnih socioloških pitanja je i to - koji je glavni faktor koji određuje ko će postati pušač a ko ne?

Da li je to stvar pukog slučaja i okolnosti - neki se navuku, pa nastave - drugi se ne navuku, pa nikad ni ne propuše - ili se pak radi o nečemu dubljem?

Da li postoji neki urođeni afinitet prema tome da se bude pušač ili nepušač?

Da li je to možda stvar svjesne odluke i sastavni dio izgradnje identiteta - pušačkog, odnosno nepušačkog?

• Пд

Ја сам заклети непушач, никад нисам пробао, никад нећу. Такви смо и моја старија сестра и ја иако смо одрасли у породици где су кева и ћале пушачи, али и њихови родитељи, тј. наше бабе и деде. Једино је мој деда са кевине стране престао да пуши пре десетак година. Димио је до три пакле дневно пре него што је дошло до тога да бира између свог живота и дувана. Изабрао је паметно и сада живи веома здраво.

Кева и Ћале су тврде главе које су више пута покушавали да престану, али безуспешно. Раније сам ја ипаштао због тога, али ето напокон су схватили да имам добрих разлога да се буним, тако да се у просторији у којој ја боравим не пуши, или ако се већ пуши прозори су широм отворени. Јебига, ја би био најсрећнији да кева баци то срање, али шта да радим, има жена већ 50 година, схватио сам да то код ње не може да се промени ни за 100. Ја јој само отворено кажем да зна како је њен отац престао да пуши и да то њу чека вероватно. Кашљу сви као туберани, али то је сада 99% њихов проблем.

Моје друштво не пуши, углавном из истог разлога као и ја, једноставно не виде икакву корист у томе. Ољуштимо се једном месечно од алкохола, али дуван никад. У средњој је била таква ситуација да је велики део одељења био пушачки орјентисан и ту се видело ко је и зашто почео са тим. Причајте ви како хоћете, али су сви почели због неке популарности и имиџа. То је већ позната прича.

С друге стране, приметио сам Јовичићу да се наше мишљење поклапа што се тиче ове теме, али морам нешто да ти кажем. Џабе покушаваш да промениш пушаче. Нико од њих неће престати због твог апела да је то лоше, иако си ту у праву. Зашто неће? То је већ дуга прича и углавном варира од особе до особе.

Мене је у средњој највише нервирало кад на журци пола њих који иначе не пуше узме цигарету само да би се у том тренутку нашли у центру пажње. Још кад видим лепу девојку са цигаретом у руци, живот ми се смучи.

• leksi

свашта одређује, а мене занима јел ти стварно не знаш све те ствари или ти је хоби отварање тема? ево овако, моје мишљење, никаква памет, али да не критикујем само - утичу пре свега околина тј. друштво и карактер. ја сам нпр. навлакуша типична и мислим да сам непушач чисто зато што имам пуно пријатеља непушача. с пушачима опет пушим, на журкама скоро редовно ако сам с пушачима, али то просто није довоњно често. опет неко ко има јаке разлоге да не пуши и јак је карактер и није навлакуша, може да буде с ким год па неће узети цигару

lako mogu pušenjem riješiti problem praznih i besposlenih ruku. (npr. u nekom klubu)

тотално мој случај, свиђа ми се да вртим тако нешто :)

• leksi

уу што не волим кад ме неко овако као пеки сад претекне с коментаром, па мој иде одмах након његове пљувачине по непушачима који повремено запале :)

• zp

Peki, moja baka je prestala da pusi u 60oj godini. Kad natera muka....

• Јова

Leksi, hobi mi je otvaranje tema ;) , neke stvari znam, neke ne znam, a i ono što znam i ja i drugi može da se produbi i mislim da ovdje ima o mogo čemu da se raspravi i da se sučele mišljenja.

• Earthworm Jim

Moja baba cepa 3 pakle dnevno i evo, sad će osamdeset još malo.
    Ni da se nakašlje, volu rep da iščupa.

• Пд

Гамби, постоје и такви случаји. Мој деда је 50 година сваки дан ишао до града на партизанки и живео је скоро 80 година.

• zp

Gamby, i moja do 59e tako. Bila je bas zdrava i mogla je da radi neke teske fizicke poslove opusteno. Ali onda je sve otislo u kurac.

• Јова

Ljudi moji nisam ja džabe ovo stavio na podforum politika i društvo. Mislim da bismo trebali više da se fokusiramo na društvenu funkciju pušenja i na njegov status kao parazita, ili pak na razlog njegove sveopšte društvene prihvaćenosti, a ne na to da li je pušenje zdravo ili nije.

Mislim da je o pušenju i zdravlju sve rečeno i sve poznato. Da je štetno - štetno je, da skraćuje život - skraćuje, da može izazvati rakove i razna druga oboljenja - može, ali i da neko može pušiti ko Turčin a doživjeti 100-tu i biti zdrav ko dren - može i to. Ali nije to tema! I takođe, to već svi znamo.

• Earthworm Jim

Ja bih zapalio budalu koja se setila da metne one umrlice na paklu.

• Јова

A kod nas najnormalnija pojava da roditelji pošalju dijete od 5-6 godina po cigare!

• zp

Zato sto smo idioti.

• Јова

"Ja bih zapalio budalu koja se setila da metne one umrlice na paklu."

Da znaš da sam i ja protiv tih zastrašujućih upozorenja na kutijama cigara. Pušači vrlo dobro i bez njih znaju koliko su cigare štetne. A čitanje tih stvari samo stvara dodatni stres i kroz sugestivno djelovanje može samo po sebi da loše utiče na čovjeka.

• zp

A 11ogodisnji klinci to dobro znaju?

• Јова

ma i nije toliko strašan pleonazam ;)

Pa možda su zbog mladih ti natpisi i dobri. I zbog onih koji tek počinju pušiti. Efekat zastrašivanja!

Mada vjeruj mi to može da izazove kontraefekat.

Mlade u pubertetu, željne avanture, i sama opasnost može privući!

Sama činjenica da pušenje može izazvati rak nekima je privlačna samo zbog rizika.

• zp

Znam da moze izazvati kontraefekat, ne znam ni sta da mislim o tome. S jedne strane je morbidno previse, s druge strane klincima treba zastrasivanje. Ali da znaju svi koliko je zaista opasno- ne znaju.
    A u ovu tvoju poslednju recenicu ne zelim da poverujem.

• Јова

"A u ovu tvoju poslednju recenicu ne zelim da poverujem."

Pa to ti je kao i ruski rulet i slične hazarderske igre - adrenalin i ti fazoni - radi se samo o pretpostavci, i ni ja ne žeim da povjerujem.

• Earthworm Jim

Dajte ljudi, pa te umrlice uopšte ne stoje da bi nekoga upozorile.

Nego da bi se duvanska industrija ogradila od tužbi.
    Kao što na američkim fenovima piše da se ne koriste prilikom tuširanja.
    Taj neki fazon.

• zp

Istina je, jesu zbog toga. Ali klince i klinceze umeju da uplase, zar ne?

• casperkaz

Ja saM zakleti pušač, pušim minimum 2 pakle dnevno, 40 jebenih cigara...i kao takav moram da branim stavove pušača, i da ne verujem natpisima na cigaretama, pa u prilog tome i ovim tvojim stavkama protiv pušenje citiraću neke podatke

1. Skraćuje život u prosjeku 15 godina.

Ovo ne znam ko je dokazao, znam samo da se trubi na svakom koraku, a znam dedu ima preko 90 a puši preko 70 godina, kolo igra na svadbama.

2. Nekoliko puta (i do 23 puta) veći rizik od raka pluća i od još sijaset drugih rakova nego kod nepušača.

Japan i Grčka imaju najveći broj pušača na svetu, ali najmanji broj obolelih od raka pluća. Suprotno njima - Amerika, Australija, Rusija i neke južno pacifičke zemlje imaju najmanji broj pušača, a medju prvima su po broju obolelih od kancera pluća.

5. Naročito je opasno kod žena, jer je vrlo teško prestati, a ako ne prestanu u trudnoći to se vrlo loše odražava na bebu.

Vrlo loše se odražava na dete ako žena pušač (da ne kažem pušačica) u toku trudnoće prestane da puši, ili ako počne u toku trudnoće da puši žena nepušač(to jest nepušačica), ako je žena pušač i nastavi normalno da konzumira cigarete kao i do trudnoće, onda se retko odrazi na dete, to znam iz ličnog primera, a i iz mnogih drugih, gde su se radjala besprekorno zdrava deca iako je majka u trudnoći pušila.

6. Loš dah.
    7. Stalni i poprilično veliki finansijski izdatak.
    9. Smrad i zadimljenost prostorija.
    13. Stvaranje ogromnih količina smeća, od pepela i opušaka, zagađivanje prirode čvrstim otpadom.

Slažem se.
    I da dodam,

Duvan je stotinama godina smatran lekovitom biljkom, da bi tek pre 50 godina postao težak porok koji ubija.
    Za samo sto godina uživanje u pušenju je zahvatilo čitavu Evropu. Lekovito svojstvo duvana je bilo opšteprihvaćeno. Koristili su ga lekari protiv kašlja, glavobolje, a pomogao je u lečenju migrene i francuskoj kraljici Katarini Mediči, pa je duvan od 1561. nazivan i "kraljičinom travom".
    Da je duvan božija biljka kaže i stara indijanska legenda: kada je jednom u drevnom vremenu zemlja bila jalova ljudi su masovno umirali od gladi. Tada je Veliki Duh poslao Ženu da spase čovečanstvo. Kako je putovala svetom, Žena bi svojom desnom rukom doticala zemlju i tu bi rastao krompir. Gde god bi zemlju dotakla levom rukom - tu bi nicao kukuruz. Kada je svet konačno postao bogat i plodan, Žena je sela da se odmori. Kada je ustala, na tom mestu je počeo da raste duvan...
    Do ranog 20. veka skoro svaki drugi odrasli stanovnik Evrope je pušio. Lula je bila sastavni deo opreme engleskog džentlemna, Šerlok Holms je uz lulu rešavao misteriozne zločine, Čerčil je uz cigare vodio rat, umetnici su uz duvan stvarali svoja najveća dela, a rak pluća skoro da nije ni postojao.

• En_Dotter

Ово не узимај као аргумент леба ти. Више трују комшије што пале пластику и сламу и остала говна, турирају аутомобилима ко нездрави и остало. Дакле, жи ми ти немо ово да користиш :Д

11. Nemoralno, jer ne truješ samo sebe, već i one oko sebe - dokazani su mnogi štetni efekti pasivnog pušenja.

Какви бре штетни ефекти пасивног пушења? :Д
    Дим од 3 цигарете ће се раширити у соби (нпр. 3х3х2,5) толико да је смешно говорити, а сваки нормалан пушач ће отворити пенџер, док ће већина непушача запалити славску свећу не би ли само неутралисали онај мали проценат угљенмоноксида. Ово је смешан аргумент, сем у соби пуној лудака.

16. Povećanje stresa i napetosti - gorepomenuti pozitivni efekti pušenja - stimulacija, smirivanje i merak postoje samo kod ljudi koji tek isprobavaju duvan, dakle kod onih koji nisu ovisnici. A kad postaneš pravi ovisnik taj osjećaj meraka je samo iluzija. Ono što se uistinu dešava jeste da su ti ljudi čim ugase cigaretu u apstinentskoj krizi koja kod njih izaziva napetost i stres, a puše samo da bi iz te apstinentske krize izašli i vratili se u normalu.
    Ono što oni doživljavaju kao "merak" i "stimulaciju", zapravo je najnormalnije stanje u kome se nepušači non-stop nalaze, bez cigara.

Ово је индивидуална особина и пресипање енергије из једног облика у други. Еве ја га пушим све у шес и нервозан сам само када ме стока унервози. Али сам смиренији ако немам цигара него док пушим. Смиренији сам да не испадне да сам дивљак без њих јер сам неколико пута добио критику кад попиздим када немам цигара, па да видиш како сад дивљам док држим цигару, а како сам миран док немам. Само з'инат!
    Мерак је ту, те је ту. Кад издахнем онај дим осећам се јачи од Хефеста, Вулкана и Кецакоатла заједно.

Не знам ко ти је састављо списак али је мало лоше са обе стране. С, тим што не могу да критикујем аргументе за, јер су врло индивидуални. Мој аргумент је поменут последњој реченици претходног пасуса.

• zp

En Dotter, ja imam astmu i mojim roditeljima je lekar iz Tirsove (zaboravih ime) zabranio da puse u istoj prostoriji gde sam ja, koliko god velika bila. Da li je to jebeno slucajno? Ne mozes reci da pasivno pusenje nije nista, zaboga.
    A Casperkaz, izuzetaka uvek ima, pa tako i taj deka koji igra na svadbama. Ove brojke po zemljama zaista ne znam, ali nije pusenje jedini faktor za dobijanje raka pluca, to svi znamo.

• Јова

"Japan i Grčka imaju najveći broj pušača na svetu, ali najmanji broj obolelih od raka pluća. Suprotno njima - Amerika, Australija, Rusija i neke južno pacifičke zemlje imaju najmanji broj pušača, a medju prvima su po broju obolelih od kancera pluća."

Ovo ti ne vjerujem dok ne navedeš izvor. Vrlo jaka ti je tvrdnja, a bez dokaza ne pije vode.
    Nađeš izvor, ostaviš link.

"Vrlo loše se odražava na dete ako žena pušač (da ne kažem pušačica) u toku trudnoće prestane da puši, ili ako počne u toku trudnoće da puši žena nepušač(to jest nepušačica), ako je žena pušač i nastavi normalno da konzumira cigarete kao i do trudnoće, onda se retko odrazi na dete, to znam iz ličnog primera, a i iz mnogih drugih, gde su se radjala besprekorno zdrava deca iako je majka u trudnoći pušila."

Što se ovoga tiče, DOKAZANO je da pušenje u trudnoći šteti bebama, a ovo što si ti napisao je veoma OPASNO jer podstiče žene da nastave pušiti u trudnoći.
    Stres od prestanka pušenja u trudnoći je daleko manji od kontinuiranog stresa koji beba doživljava ako mama nastavi da puši svo vrijeme trudnoće!

• En_Dotter

Астма се не добија од пушења било пасивног или активног, а то да астматичарима смета дим је тачно. Астма се добија у градовима најчешће због осталих гована у ваздуху. Да не помињем колико се брижно брине о деци у градовима да ни не стигну да стекну било какав имунитет.

• zp

Da li sam rekla da sam dobila zbog pusenja? Ne. Dobila sam je u trecem mesecu zivota. Vec sam rekla da je taj deciji doktor, respektabilni, zato ga i pominjem, rekao da je pasivno pusenje stetno, za asmaticare pogotovo. I ne mozes tvrditi da nije, zaboga...

• Јова

En_Dotter

Evo ti o pasivnom pušenju članak iz hrvatske vikipedije:

"Pasivno pušenje
    Izvor: Wikipedija

Pasivno pušenje je nevoljno udisanje dima duhanskih proizvoda. Dim može dolaziti direktno iz pripaljene cigarete kao i dim koji pušač izdahne.
    Rizici uslijed izloženosti duhanskom dimu

Duhanski dim iz okoliša štetno utječe i na nepušače koji borave u zadimljenom prostoru i izloženi su tzv. pasivnom pušenju. Prema Izvješću SZO - Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC) koje se citira i u "Zelenom dokumentu" Europske komisije iz siječnja 2007. godine, duhanski dim iz okoliša ili pasivno pušenje klasificirano je kao karcinogen za ljude. Prema istom Izvješću nepušači koji žive s pušačima imaju 20-30% veći rizik za razvoj karcinoma bronha i pluća, dok se povećani rizik za ovu lokalizaciju raka uslijed izloženost duhanskom dimu na radnom mjestu procjenjuje na 12-19%.

Rizik za koronarnu bolest također je veći 25-30% u nepušača koji žive s pušačima, a prema novijim istraživanjima mogao bi biti i veći.

Najnovija istraživanja također ukazuju da izloženost duhanskom dimu iz okoliša gotovo udvostručuje rizik od makularne degeneracije u starijoj životnoj dobi – glavnog uzroka gubitka vida u EU.

Većina štetnih učinaka duhanskog dima raste s dozom izloženosti, ali su učinci manji u pasivnih nego u aktivnih pušača. Jedino za bolesti srca porast nije linearan, već izloženost duhanskom dimu iz okoliša dovodi do rizika koji je približno polovina onog u pušača.

Glavno mjesto izloženosti duhanskom dimu iz okoliša, uz dom, je radno mjesto. Informacijski sustav izloženosti karcinogenima (CAREX) navodi duhanski dim iz okoliša kao drugi najčešći uzrok izloženosti karcinogenima, iza solarnog zračenja, u državama članicama EU prije 2004. godine.

Studija provedena 2001-2002. u sedam europskih gradova pokazala je da je duhanski dim prisutan u većini javnih prostora, uključujući prostore za provođenje slobodnog vremena, ugostiteljske objekte, transport, bolnice i prostore za edukaciju. Najviše koncentracije duhanskog dima iz okoliša nađene su u barovima i diskotekama, s time da je 4-satna ekspozicija u diskotema slična kao živjeti s pušačem jedan mjesec.

Dojenčad i mala djeca izložena duhanskom dimu iz okoliša (pasivno pušenje) češće imaju upale pluća, bronhitis, astmu, druge bolesti dišnog sustava i smanjenje plućne funkcije te akutne i kronične upale srednjeg uha. Sindrom iznenadne smrti dojenčeta u kolijevci također je češći u dojenčadi izložene duhanskom dimu."

• dusan1001

У средњој је била таква ситуација да је велики део одељења био пушачки орјентисан и ту се видело ко је и зашто почео са тим. Причајте ви како хоћете, али су сви почели због неке популарности и имиџа.

Apsolutna istina moja prva cigara je bila na rođendanu pod uticajem drustva al ne smatram sebe pusacem jer zapalim mozda 2 puta u tri meseca i to kad svi zapale ili sam bas zestoko iznerviran a u drustvu sam pusača
    slicana stvar je i sa klađenjem jer vise sebe ne smatram kladionicarem jer se kladim jednom mesecno a pre sam svake nedelje davao po 300 dinara na kladionicu

• En_Dotter

Izvor: Wikipedija

Нећу да читам то заиста... без увреде, али тамо качи ко шта стигне и кад стигне и како стигне, па чак и кад не стигне...

• En_Dotter

zlocesta pufnica

Da li sam rekla da sam dobila zbog pusenja? Ne. Dobila sam je u trecem mesecu zivota. Vec sam rekla da je taj deciji doktor, respektabilni, zato ga i pominjem, rekao da je pasivno pusenje stetno, za asmaticare pogotovo. I ne mozes tvrditi da nije, zaboga...

Пасивно пушење је штетно и кад имаш јебену повишену температуру јер никотин реагује са аскорбинском киселином и уништава је.
    Овде није реч о томе како дувански (или бло јебено који јебено други) дим штети људима који пате од неке хроничне или акутне болести. Ово је на општем нивоу или да се одразим другачије у физиолошким условима, а не у патолошким.

• СМарко

Kakvi bre crni argumenti za, kakvi bakrači, nema argumenata za, ne postoje. Ako zajeban pogled može da se mjeri sa rakom pluća, onda ne znam stvarno, nelogično je... Ako olakšano muvaš, a smrdiš kao tvor, kako može da ti je od koristi to?

Ja sam pušač, baš imam dugi staž pušenja, ne znam zašto sam propušio, ali nisam zbog mode i da bih bio mudo neko, sjećam se da sam se kao manji krio iza sijena i tamo pušio, u osnovnoj (7. razred) sam ponekad dolazio kući za vrijeme odmora da bih zapalio cigar, u srednjoj je već to išlo lagano, pušio sam kad oću i đe oću, ali većina ljudi počinje da puši zato što je kul i zato što 7 od 10 njegovih prijatelja puše, i onda da se uklopi, to je najveća budalaština koja postoji. Ili djevojke kad kažu drugarici EJ, IMAŠ 18 GODINA A NEVINA SI, SRAMOTA i ova se istripuje nešto, ma ko vas jebe što ste ga primile ranije, neka se jebe ko kad oće.
    Cigari su smeće klasično, i ko god je mislio da proba, da počne, ne znam ni ja, neka se mane toga, jer je to govno, u rukama dok pušite držite jedno veliko govno koje dimi.
    Ja sam prestajao da pušim po dvije nedjelje, nakon drugog dana otkad nisam pušio, ja sam bio drugi čovjek, ujutru se probudim čist, nema kašlja, nema škripanja u plućima, nema ništa od toga.

Postoji ona priča da nema čovjek kondicije ako puši, to mačku o rep, trenirao sam košarku, i imao sam kondicije više nego svi ostali, a jedini sam ja pušio... Kasnije sam upisao DIF i lagano položio prijemni, naravno, jedino ste mene mogli viđet ispred fakulteta da pušim.

Sve u svemu, ne postoje argumenti koji bi mogli da pokažu ili ukažu na to da su cigari i pušenje Ok, ne postoje, bar po meni...

• mylyca

Нисам баш све прочитала, а не знам да ли је ико писао о овоме.
    Давно сам читала текст једне жене која је писала о теорији завере кад се говори о штетном утицају цигара.
    Сви ми знамо да се пре жвакао дуван и да нико није причао о штетним ефектима тога, ко што се данас прича о дувану. Сви знамо да дуван има лековитих својстава.
    Она је говорила о томе, како су продали фору да дуван изазива рак плућа и рак уопште, да би заташкали то што рак уствари изазива зрачење које проузрокују војна тестирања.
    И видела сам да је неко већ написао, статистика показује да у земљама где има најмање пушача, људи највише болују од рака плућа.
    Сви добро знамо колико су ове теорије завере могуће и колико имамо примера у околини да се једноставно не уклапају у то да је дуван толико штетан.
    Ја ћу почети да пушим кад нађем неку лепу муштиклу, због муштикле и мотаћу цигаре, фурати их у табакери.

• casperkaz

Давно сам читала текст једне жене која је писала о теорији завере кад се говори о штетном утицају цигара.

Mislim da se o ovom tekstu radi

Pre zabrane nadzemnog nuklearnog testiranja, Rusija, Amerika i Britanija izvele su 711 atmosferskih nuklearnih testova, tako stvarajući najmanje 711.000 kilograma smrtonosnih radioaktivnih čestica. Njima treba dodati i izvornih 4.200 kilograma iz same bombe, pa se tako može proceniti da je bruto količina 715.200 kilograma radioaktivnog matarijala. To je više od milion smrtonosnih doza po kilogramu, što znači da su neodgovorni svetski kriminalci iz državnih vrhova kontaminirali atmosferu sa više od 715,000,000,000 (715 milijardi) takvih doza.

To je dovoljno da izazove rak pluća ili rak kože 117 puta na svakom čoveku na Zemlji.

Ovi podaci su naterali američku vladu da pokuša da se diskretno izvuče od odgovornosti zbog masovnih umiranja i da uzrok ovih bolesti nadje na drugoj strani.

Jedino što ljudi udišu osim vazduha bio je dim od cigareta. Tako je američka vlada počela da pravi kontrukciju u koju bi uvukla podobne naučnike (čitajte režimske) koji bi svojim adekvatnim (!) naučnim istraživanjima dokazali štetnost duvana odnosno njegovu povezanost sa pušenjem.

Sumnjivi agens (dim cigarete) morao je biti izolovan i onda u adekvatno kontrolisanim laboratorijskim uslovima morao je da izazove rak pluća kod pokusnih životinja.

Da li verujete da ni po dvesta cigareta dnevno, u periodu od nekoliko desetina godina istraživanja, nije uspelo da proizvede rak pluća ni kod jedne testirane životinje?

Tvrdnja profesora Teodora Sterlinga sa univerziteta Simon Fraser u Kanadi. On je čak izložio tezu da pušači mnogo redje obolevaju od raka pluća jer se pušenjem formira u plućima tanak sloj mukusa koji "predstavlja zaštitni pokrivač i tako sprečava radioaktivnu česticu da prodre dublje u tkivo". Tako je radioaktivna čestica ostaje zarobljena u ovom mukusu može čak kašljem biti i izbačena napolje.

• Јова

"Tvrdnja profesora Teodora Sterlinga sa univerziteta Simon Fraser u Kanadi. On je čak izložio tezu da pušači mnogo redje obolevaju od raka pluća jer se pušenjem formira u plućima tanak sloj mukusa koji "predstavlja zaštitni pokrivač i tako sprečava radioaktivnu česticu da prodre dublje u tkivo". Tako je radioaktivna čestica ostaje zarobljena u ovom mukusu može čak kašljem biti i izbačena napolje."

Volim i ja teorije zavjere ponekad. Ali mi ovo više liči na tekst koji je neka duvanska kompanija debelo platila da se objavi. Davno su prestale te nadzemne nuklearne probe, a o štetnosti pušenja nikad nije bilo više priče no danas. Zašto?

Takođe veza između pušenja i raka pluća primjećana je MNOGO PRIJE nego što su uopšte otpočele nuklearne probe!

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/94/Cancer_smoking_lung_cancer_correlation_from_NIH.svg/326px-Cancer_smoking_lung_cancer_correlation_from_NIH.svg.png

Ovdje se tačno vidi da otprilike sa 20-ak godina zakašnjenja stopa raka pluća direktno prati potrošnju cigara (a procjenjuje se da je za karcinogenezu potrebno 20-ak godina)

• Јова

Taj Sterling je plaćen od strane duvanske industrije da priča to što priča:

http://www.tobaccoscam.ucsf.edu/vent/vent_hg_internal.cfm

Theodore Sterling and Associates

Check it out:
    Sterling and Associates...
    Big Tobacco's ties to Elia Sterling of Theodore D. Sterling & Associates Ltd. and to his father, the firm's founder, go back at least as far as 1968-69. The tobacco industry paid for Sterling and Associates' studies on ventilation, later used to promote the "ventilation solution" over smokefree measures.

How Theodore D. Sterling and Associates serves Big Tobacco:

* On demand or by proposal, generates "studies" for Big Tobacco, even attacking evidence that secondhand smoke is dangerous.

Example: In 1997, Elia Sterling received $87,000 for a research proposal titled "Critically Review the Major Currently Used Mathematical Models of Environmental Tobacco Smoke Exposure and Risk."

* Represents the tobacco industry's perspective, and that of their gambling industry fronts, in ASHRAE committees.

* For a fee, testifies for the defense in secondhand smoke-related litigation.

* Testifies in favor of Big Tobacco's positions in OSHA hearings.

Usput da odgovorim na pitanje gosn. Sterlinga:

"Da li verujete da ni po dvesta cigareta dnevno, u periodu od nekoliko desetina godina istraživanja, nije uspelo da proizvede rak pluća ni kod jedne testirane životinje?"

Ne verujem! Bio bi debil kad bi vjerovao.

BTW, prirodni životni vijek većine životinja je daleko ispod "nekoliko desetina godina" tako da je vršenje takvog eksperimenta teoretski nemoguće.

Ta čitava "teorija zavjere" ustvari uopšte nije teorija zavjere, nego čista prevara i propaganda duvanske industrije!

• casperkaz

Volim i ja teorije zavjere ponekad. Ali mi ovo više liči na tekst koji je neka duvanska kompanija debelo platila da se objavi.

Naravno, teorije zavere treba tumačiti sa velikom rezervom a poneekad se i dobrano samo nasmejati. Tog profesora su čak i napali da je finansiran od duvanske industrije i da je čak dobio i 5miliona dolara za to istraživanje ali kontraargumente nije dobio na svoje teze. A evo ti još nekih primera:

Profesor Gerhard Šrauzer, predsednik Medjunarodne Asocijacije bio- neorganskih hemičara, svedočio je 1982. godine pred Komitetom za zdravlje američkog kongresa i tu potvrdio da odavno postoje dokazi da izvesni sastojci duvanskog dima deluju antikancerogeno kod testiranih životinja. On je izneo da izvesni sastojci u cigaretama deluju kao antikancerogeni agenti kod testiranih životinja koje su već dobile kancer.

Profesor Gerhard Šrauzer je kasnije pod zakletvom pred istim Komitetom rekao: "...ne postoji sastojak u duvanskom dimu za koji je dokazano da izaziva rak pluća kod ljudi". Dodao je i da: "... niko do sada nije u laboratorijskim uslovima bio u stanju da izazove rak pluća kod pokusnih životinja od duvanskog dima".
    Na drugom kraju sveta australijski lekar i lulaš dr Vilijam Vitbi 1978. sam je izdao knjigu "Pušenje vam koristi" (Dr William Whitby"Smoking is good for you") , gde je veličao pušenje kao izuzetno korisno za zdravlje.
    Čak je 1979. raspisao nagradu od 10 000 australijskih dolara svakome ko iznese dokaz da duvan škodi zdravlju. Niko se ovom pozivu nije odazvao, pa je zaključio da dokaza i nema.

U svojoj sledećok knjizi pokušao je i da se obračuna sa onima koji pušenje proglašavaju opasnim i samo seju paniku. Kontrolisani australijski mediji su ga potpuno ignorisali (Australija je i dalje kolonija engleske aristokratije, baš kao i SAD). Dobio je publicitet samo onda kada je britanskoj princezi Margareti (strasnom pušaču) čestitao što ignoriše upozorenja da je duvan štetan.

Davno su prestale te nadzemne nuklearne probe, a o štetnosti pušenja nikad nije bilo više priče no danas. Zašto?

Prestale jesu ali posledice od nuklearnih proba su ostale i ostaće dokle god udišemo ovaj kiseonik. Misliš da trenutno vodeće duvanske kompanije nemaju para da navedu vodu na svoju vodenicu i da smanje toliku antipropagandu protiv pušenja? Imaju i sad, ali neko moćniji finansira propagandu protiv pušenja iz nekih njemu znanih razloga. Kao da je pušenje najveće zlo, pa svi se zabrinuli za zdravlje pušača i ulažu milijarde i milijarde u kampanje protiv cigareta...

• Јова

A ako su životinje testirali samo na kratak rok, a ne jednu istu da godinama izlažu dimu, onda je istraživanje besmisleno, jer su za karcinogenezu potrebne godine i godine, ne ide to preko noći.

Naravno da niko neće dobiti rak u roku od 10 dana taman da puši i 200 cigara dnevno.

• casperkaz

Check it out:
    Sterling and Associates...
    Big Tobacco's ties to Elia Sterling of Theodore D. Sterling & Associates Ltd. and to his father, the firm's founder, go back at least as far as 1968-69. The tobacco industry paid for Sterling and Associates' studies on ventilation, later used to promote the "ventilation solution" over smokefree measures.

How Theodore D. Sterling and Associates serves Big Tobacco:

* On demand or by proposal, generates "studies" for Big Tobacco, even attacking evidence that secondhand smoke is dangerous.

Example: In 1997, Elia Sterling received $87,000 for a research proposal titled "Critically Review the Major Currently Used Mathematical Models of Environmental Tobacco Smoke Exposure and Risk."

* Represents the tobacco industry's perspective, and that of their gambling industry fronts, in ASHRAE committees.

* For a fee, testifies for the defense in secondhand smoke-related litigation.

* Testifies in favor of Big Tobacco's positions in OSHA hearings.

Pa ne mogu da verujem da si ovo iskopao :)

I u ovom tekstu gde se pozivaju na njegovo istraživanje navedeno je da su ga napali da je uzeo pare od duvanske industrije .

• Јова

Ne radi se o tome da li su ga napali ili ne, poenta je u tome da on zaista uzeo pare od duvanske industrije i kao takav nije mjerodavan da iznosi bilo kakve tvrdnje o pušenju.