Nikada mi nije bilo jasno kako su baš sve kulture na svetu u svojim religijama objasnile postanak čoveka i svega na Zemlji skoro baš istom pričom?
Svi, ali svi su to objasnili pričom o nekome svemoćnom koji nas je sve stvorio.
I zove se Bog.Pritom, nisu "prepisivali" tu teoriju jedni od drugih. Neki narodi su bili izolovani od drugih do modernih vremena a imali su isto takvo objašnjenje za svoj nastanak.
Kako nekome nije palo na pamet nešto drugo, neka druga teorija, a ne baš ta kako nas je Bog sve stvorio?
Da li je to direktan dokaz da Bog postoji?
Добра примедба Курде. Интересантно је то. Мада логично је да сви представе Бога у људском облику како би им био ближи. На пример, римски су Богови били анимистички и нестални, духови, а онда како се развијала религија узимали су људски облик, приближавали се човеку и постајали опуштенији, пријатељскији.
И не слушајте Чака он је обузет.

Pa jeste bre, ali svi, ali baš svi imaju teoriju o Bogu ili boginji kao liku koji može sve i svašta, on stvara sve iz ničega, sve počinje sa njim i slično.
Niko nije smislio nešto drugo, bilo šta, bilo kako. Nikako mi nije jasno to poklapanje priča naroda koji nikada nisu imali međusobne kontakte...
Malo je čudno to, zar ne? :-)
Ali opet je Bog to ili ono uradio, zar ne? Nije nekako drugačije...uvek je neki Bog tu, nekako.Elementarno, dragi moj doktore. Gledajući stvari oko sebe koje su stvorili svojim rukama logično je da ljudi pomisle kako je sve što postoji oko njih morao neko da stvori. A pošto čovek ne može da stvori mora i planine opet je logično da je to morao da bude neko svemoćan. Kako tvoj komša govedar sigurno nije svemoćan to je morao da bude neko transcendentan, u opštem slučaju neko ko izgleda drugačije, bavi se neki nezamislivim zanimanjem i možeš samo da nagađaš šta mu se vrzma po glavi.
- S
Time machine + savremena tehnologija.
Ubaciti sve to u gomilu ranijih perioda u raznim civilizacijama.
Lepo izmešati i ostaviti da odstoji par hiljada godina.
=
BUM! Religija.A vremenska mašina postoji. Video sam je!
- M
Ovo ja mislim da je u pitanju: prije, nekada davno, nisu postojali kontinenti nego jedan jedini KONTINENAT :), i tu je nastala teorija jednog Boga, onda se kontinenti rasparčali a priča ostala.

Opet mi nije jasno, to su hiljade i hiljade raznih religija i religijica, hiljade i hiljade ljudi koji su živeli po zabačenim ostrvcima, Australijama, Novim Zelandima i slično...a imaju svi baš istu priču.
Jbg...da li je uopšte, danas, moguće smisliti bolju priču i da li uopšte poistoji bolja, pod uslovom da izbacite onu naučno-zvaničnu teoriju(a ni ona sama ne deluje baš uverljivo)?
Ovo ja mislim da je u pitanju: prije, nekada davno, nisu postojali kontinenti nego jedan jedini KONTINENAT :), i tu je nastala teorija jednog Boga, onda se kontinenti rasparčali a priča ostala.Pangea...ali naučnici kažu da su tada ljudi bili daleko od ljudi...teško da su mogli da razgovaraju tada, jbg. :-)
то је природан след ствари и тако људи по инерцији веровања на крају обликују Бога по себи.e, ovo je još bolje objašnjenje od mog...
setim se one rase iz A.Vodiča kroz G. koja je nastala iz nosne sluzi, a plaše se dolaska đavola koji se zove velika bela maramica :)
ja iskreno mislim da je sve slučajnost :)
Opet mi nije jasno, to su hiljade i hiljade raznih religija i religijica, hiljade i hiljade ljudi koji su živeli po zabačenim ostrvcima, Australijama, Novim Zelandima i slično...a imaju svi baš istu priču.Rekoh da je logično, uostalom, nemaju svi baš istu priču, imaju sličnu priču u gomili varijacija, tačno koliko je i varijacija da opišeš kako je "nastalo nešto što nisi imao prilike da vidiš". Eto grčka legenda o postanju ide: "Prvo bi Mrak, iz njega je iskočio Haos, i tako dalje..." Više liči na Big Bang teoriju nego na hrišćanski početak.
- S
Aj sad da budem malo ozbiljan.
Kinezi nisu imali mit (nazovimo religiju mitom) o kreatoru. Imali su mit o tom događaju koji je prouzrokovao stvaranje života, što može vrlo lako da se poveže sa teorijom velikog praska.Kao i mnoga plemena u Brazilu, koja nemaju boga, nemaju umetnost, ne veruju ni u šta što ne mogu da vide i ne žele da veruju u išta što ne mogu da vide. Iako ih hrišćanski misionari već više od 200 godina izvode "na pravi put".
Sad, neko je spomenuo na prethodnoj strani da čovek ne može shvatiti kako niko nije nešto stvorio, kada to nešto postoji.
Što se recimo može povezati sa zvezdom padalicom, gromom ili kišom. Bilo kojom banalnoj stvari, koja je nekada u jednoj civilizaciji stvorila ideju o nečemu iznad, što je stvorilo prirodu i sve oko nas same. I tako, hiljade civilizacija, hiljade bogova i hiljade mitova prouzrokovanih hiljadama sitnih ili krupnih događaja, elementarnim nepogodama ili čime već. - SMislim da ne postoji narod na ovom svetu bez svoje religije, ma koliko da je mali i zaostao. Svi je imaju i to je to što me čudi. :-)
Pokušaću kasnije da nađem neke članke koje sam čitao o tome. :)
Mislim da ne postoji narod na ovom svetu bez svoje religije, ma koliko da je mali i zaostao. Svi je imaju i to je to što me čudi. :-)To nije baš tačno, dok je svet bio podeljeniji bilo je dosta naroda bez neke konvencionalne religije, u najboljem slučaju veruju u to da se oko njih vrzmaju duhovi predaka i to je uglavnom to.
Bilo je naroda i sa shvatanjima koja su nam danas neobična, recimo odaberu jednog između sebe, proglase ga za boga i klanjaju mu se, iako evidentno nema natprirodne moći već je čisto zato da mu se vladavina ne dovodi u pitanje, jako praktično. Bilo ih je i koji odaberu čudan kamen ili lobanju mamuta i klanjaju joj se i traže sreću u lovu, da im je vazda tvrd i uspravan i tome slično.Glupo je da mi danas u ovo doba globalizacije tvrdimo: "E svuda je ovako i uvek je bilo".
све то Грујане што си ти написао је религија, анимизам, шаманизам итд.Vidim da ovde u temi tvrde da svako instinktivno veruje u to da je bog stvorio svet, e pa nije baš tako, u stvari nije ni približno tako. Postoji dosta verovanja bez centralne figure, postoji i dosta verovanja koja uopšte ne mogu da se svrstaju u religije već su više skup običaja.
Aj i da raščistimo kad smo već tu, meni lično se tačno jebe čije maslo je ovaj svet, da li ga je neko stvorio ili je iskočio kao čupoglavac iz kutije totalno mi svejedno. Tu je i takav je, za boga ostavljam prostora za svaki slučaj i to je to.
Tu je i takav je, za boga ostavljam prostora za svaki slučaj i to je to.Pa to ti kažem...nekako je to svim ljudima ugrađeno u svest, negde. Ta svest o Bogu.
Ljudi se bore protiv toga, pokušavaju da to izbace iz sebe, ali na kraju opet bude da izjave nešto kao Niče na kraju života, a skoro beše i Stiven Hoking nešto tako izjavio...Edit:
Totemizam
http://sr.wikipedia.org/sr/%D0%A2%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%BC
Opet neki tamo mitski predak, duh...opet neki mali Bogić, jbg... :-)
na kraju opet bude da izjave nešto kao Niče na kraju života, a skoro beše i Stiven Hoking nešto tako izjavio...Kad pogledaš malo bolje to je jako pametan stav, a i to su sve pametni ljudi. Totalno poricanje boga je zajebana rabota, ništa ne dobijaš time osim materijal za svađu s vernicima a može da bude opasno ako se ispostavi da boga stvarno ima i takav stav mu nije mio. Ovako, ako usvojiš to "može, a biti ne mora" nisi na gubitku, ako kojim slučajem bog iskrsne odnekud - nema problema, kažeš: "Pomoz Vi, šta mogu da učinim za Vas", a ako ne - opet nema problema, bar nisi gubio vreme na obraćanje vazduhu.

jbg. kurde, gledaj samo klince, kada su mali misle da im je cale supermen(Bog). Verovatno i ti svom kucetu/macetu/hrcku izgledas kao Bog. Dakle, nije bas toliko nejasno zasto je uveden pojam Boga. So se stvaranja sveta tice, kao sto neko vec rece, videli toliko cuda naokolo, morao je to neciji cale (Bog Otac) da napravi...
sad cekamo facu da objasni i zatvori temu ololololo

Pa jbg gamby, ovo možda ima veze sa raspravom koja bi se zapodenula između religija, ali nešto i ne baš o ovome da je čudno što svi imaju slične teorije. :-)
A lik je duhovit, to stoji, mada isto takve tipove imaš na YT sa manje-više isto jakim kontra-argumentima. :-)
Pa ako neko pleme misli da je nastalo od neke biljke, sumnjam da tu biljku mozemo da nazovemo Bogićem. :)Daj mi molim te neki link za to pleme što je postalo od ljubičice a ne od nekog duha koji je u njoj živeo, molim te. I nemoj ponovo da me hejtuješ ako ne nađeš. :-)

Ajd Kurde kad me već teraš, evo čim si se oduševio :)
Neobičan je podatak, a niko ne zna koliko da mu prida važnosti, da je otprilike osamdeset pet odsto svih poznatih svetova Galaksije, bili oni primitivni ili visoko napredni, izmislilo piće zvano džinni-tonik, džii-N-N-T'N-k, džinit-o-nikk ili bilo koju od preko hiljadu varijacija na istu fonetsku temu. Sama pića nisu ista i kreću se u rasponu od sivolvijanskog 'činito/nihka', koji predstavlja običnu vodu posluženu na temperaturi neznatno višoj od sobne, sve do gagrakakanskog 'tzin-itoni-ka', koji ubija krave na rastojanju od sto koraka; u stvari, jedini zajednički činilac između svih njih jeste to da su izmišljeni pre nego što su svetovi o kojima je reč uspostavili kontakte sa bilo kojim drugim svetom.
Šta se može zaključiti na osnovu ove činjenice? Ona postoji u potpunoj izolaciji. Prema svim teorijama strukturalne lingvistike, ne uklapa se ni u jedan grafikon, a opet opstaje. Stari strukturalni lingvisti strašno se razbesne kada mladi strukturalni lingvisti počnu da govore o tome. Mladi strukturalni lingvisti strašno se uzbuđuju zbog toga i ostaju budni do kasno u noć, ubeđeni da su vrlo blizu nečega od izuzetnog značaja i završavaju tako što se pretvaraju u stare strukturalne lingviste pre vremena, a onda se strašno ljute na one mlađe. Strukturalna lingvistika gorko je podeljenja i nesrećna disciplina i veliki broj onih koji se bave njome provodi mnoge noći utapajući svoje probleme u vizgisas odom.