Folklor: da li je bolji folklor vašeg kraja nego ostalih krajeva?
  • spadaschiavonesca

Dakle, ovako: moj zet za sestru reče pre neki dan da je superioran crnogorski folklor, jer eto oni imaju gusle, pa imaju ovu pesmu, onaj običaj i šta već. A meni čast jedne Šumadinke ne dade da to dozvolim, pa se posvađah oko toga. E sad, pošto ovde nema teme na kojoj bi se oni koji se time zanimaju kačili priče, anegdote, izreke, pesme, svih vrsta (svadbarske, smešne, erotske itd.) kao i snimke narodnih igara, meni pade na pamet da ja takvu temu otvorim.

Kažite odakle ste, sve što ste čuli da se u vašem kraju priča, sve što ste čuli da se u vašem kraju peva... Promovišite svoj kraj.

Tema nije takmičarskog tipa, ali bilo bi lepo da vidimo čije se kolo najbrže okreće, ko se najviše polomi dok igra, gde su igre teže, gde lakše, da se čuje tekst pesama, napev i sve ostalo...

EDIT: Evo ovo je meni jedno od boljih izvođenja...
    https://www.youtube.com/watch?v=8XOLTRXB2w4

EDIT 2: LJUDI! Nisam mislila samo na grupe ljudi koji skačkaju po bini! Mislila sam inače na sve! I izreke, odeća, pesme, priče čine folklor!

• Марко 

мени то све срање

• spadaschiavonesca

Pa jbg, s neke strane i jeste sranje, ali mi svi valjda imamo neku prošlost i to ne možemo da poreknemo. Simpatično je kad gledaš pojedine igre izgleda kao obredi parenja kod životinja, pa ono - koji je alfa-mužjak dobija ženku, ostali ne je*u, pa je interesantno videti sa te strane...

• Триша

Бач воле Ужички фолкор, упознат је са тим стварима.
    Мени су готивни Јермени са њиховим фолклором, ко да су из Јужне Србије или Македоније песме.

• Гужвач постеља

Srbijanski folklor je za sisice. Neki decxkić vam svira frulicu i igrate u nekom kolu sa nekim minimalnim koprcanjem nogama.
    Crnogorski folklor je dakako impresivniji i prilagođen je našoj superiornosti u fizičkom i intelektualnom smislu. Mi se pentramo ženama po ramenima, u terenskim uslovima igramo oro pod kosinom, što za posljedicu ima veće fizičko naprezanje kad ideš uzbrdo, ne pjevušimo kao crkveni hor nego jasno uzvikujemo "ojha" koje je kroz istoriju utjerivalo strah u kosti neprijatelju koji se nalazi u blizini, jer glasčina jednog našeg pojedinca zrači više testesteronom nego što ga cijelo protivničko pleme može proizvesti... na godišnjem nivou.
    Uz to imamo gusle a vi frulitze a ja cijenim da je blowjob barem za 2 metra gelji od handjoba. Da ne pominjem da je u Srbiji nezamislivo ubiti promiskuitetnu ženu macolom po glavi.

• Гужвач постеља

Inače ne umijem da igram kolo, ali zato vrhunski cimam glavom uz bilo koju vrstu muzike pa uspijevam preživjeti svadbe i slična okupljanja.

• spadaschiavonesca

Hahah! Srbijanski folklor nije za sisice! Ne kažem da je crnogorski loš, ali ni jedan nije superioran u odnosu na drugi. Sve je to narod smišljao.

Kod crnogorskog folklora meni nisu jasni oni pokušaji rukava, ono što visi sa ramena. Čemu to služi, kog đavola?

• Гужвач постеља

Kod crnogorskog folklora meni nisu jasni oni pokušaji rukava, ono što visi sa ramena. Čemu to služi, kog đavola?

Nznm o čemu pričaš iskreno. Možda imamo neku ljetnju uniformu sa kratkim rukavima za koju ja ne znam...
    Kako god obrneš smiješno je porediti CG i Srbijansku narodnu nošnju. Srbijanska djeluje kao da je kupljena kod Kineza.

• spadaschiavonesca

Konkretno mislim na ovo http://www.kudcrnjelovo.com/galerije/nosnja/DSCF0009.jpg

Primetićete svi da na dolami ima ovo što visi! E to me zanima čemu služi, jer, obično svaki deo narodne nošnje ima svoju svrhu.

• Pepe González

Mene plaše folkloraši, mislim na one koji se stalno keze dok igraju te igre, jebote, 30 minuta dere kolo, on 30 minuta difolt kez ima, šta je smešno koji kurac?! Plašim se takvih ljudi, to ne može biti dobar čovek.

• Zaklano Čeljade

ja ne verujem kakva tema

• spadaschiavonesca

Treba imat, što se kaže, muda do kolena da skačeš pola sata i da se smeješ! Ja za to doduše imam obe leve, ali volim da gledam folklor. I nisam mislila samo na igre. Ima u folkloru još puno toga - pesme, instrumenti (npr. na Kosovu i u Metohiji čujem da se još koriste zurle i gočevi i sl.), folklorne priče. Mene nervira što se folklor ograničava na ljude koji skačkaju po sceni i obrazuju KUD-ove i slične organizacije! Zato što u folkloru ima još puno toga!

• Гужвач постеља

Jer je jedina kulja stvar od dugog kaputa kaput preko ramena...
    Kapiram da su i u prošlosti pičke svršavale na to

• spadaschiavonesca

Nikad se ne zna sa mladim Crnogorkama! Na svašta svršavaju! Mi Šumadinke smo fine lolo

• paninaro

gospođice spadaschiavonesca, da poigramo?
    https://www.youtube.com/watch?v=5woH9wtvoso

• Valdemar

Crnogorski folklor je dakako impresivniji i prilagođen je našoj superiornosti u fizičkom i intelektualnom smislu.

Što onda tako superiorni niste zauzeli i malo neke ravnice, već se čemerite po onim gudurama?

Mi se pentramo ženama po ramenima, u terenskim uslovima igramo oro pod kosinom, što za posljedicu ima veće fizičko naprezanje kad ideš uzbrdo,

Pentrate se isključivo zato jer nemate ravno mesto za kolo, pa morate da se penjete jedno nadrugo.

ne pjevušimo kao crkveni hor nego jasno uzvikujemo "ojha" koje je kroz istoriju utjerivalo strah u kosti neprijatelju koji se nalazi u blizini, jer glasčina jednog našeg pojedinca zrači više testesteronom nego što ga cijelo protivničko pleme može proizvesti... na godišnjem nivou.

Mislim da je kod tog folklora u pitanju narodna umetnost, a ne teranje neprijatelja :)

Uz to imamo gusle a vi frulitze a ja cijenim da je blowjob barem za 2 metra gelji od handjoba. Da ne pominjem da je u Srbiji nezamislivo ubiti promiskuitetnu ženu macolom po glavi.

Al te gusle zvuče kao da dereš mačku pevajući kroz nos, i sumnjam da može notama da se zabeleži. A ovo za ubistvo, super je, čuo sam da su i Avganistanci isti taki sokolovi.
    Ali nemam ja ništa protiv Crne Gore i njenog folklora, al ne možeš isticati divljačnost nečega kao prednost. Verujem da je crnogorski folklor više od pentranja na žene, mlaćenja istih macolom i puštanja borbenih krikova.

• spadaschiavonesca

Dobro, Valdemare, malo si preterao. Gusle su ok (mada posle osamdesetog slušanja Smrti popa Mila Jovovića, ne znaš 'de si), na te glasne povike ("ojha") ih jeste naterala divljačnost predela, kao i snaga samog naroda, koji se kroz vekove borio sa Turcima. Ali ima tu svakako i mnogo drugih stvari.

Što se tiče zauzimanja nižih predela, Crnogorci u Prvom balkanskom ratu jedva Skadar zauzeše (a posle su morali da ga predaju Austrougarima, kukala im majka!), a kamoli da od nas osvoje neke niže predele!

• plok

dal si realan sa temom...

• Valdemar

Zezam se, gusle su OK, i ne znam što ih sad Crnogorci toliko forsiraju kao svoje. U Srbiji su gusle ranije bile mnogo zastupljenije, skoro sve od Vuka zabeležene junačke pesme opisuju podvige Srba. Ima samo onaj jedan ciklus oslobođenja Crne Gore. Sad, ako su zadržali tradiciju, svaka čast. Samo, frulica je melodijski superiorniji instrument, jer ima šest rupa i moš odsvirati i nešto recimo od Baha, a probaj ti Baha na guslama.

kao i snaga samog naroda, koji se kroz vekove borio sa Turcima.

I Srbi u Srbiji su se vekovima, sa par malih pauza borili protiv Turaka, pod svojom ili austrijskom komandom, kao hajduci ili uskoci ili graničari krajišnici ili kao ustanici. I šta sad, mi smo sekaperse, a oni su sokolovi. Pa lako je boriti se sa Turcima kad ih ozgo kamenjem gađaš. Sačekaj ti Turčina u ravnici, oči u oči, pa puška-puška, sablja-sablja...

• Petar Pan Pezo$

folklor igra u petrovaradinu je kad se skupe momci, njih 9 u kolo, a us sredinu stave jednu devojku random izabranu i svi je sutiramo uz ratne povike HUUURAAAA

• celt

guske su instrument ekvivalentan bubnju ili trianglu. aj gajde kapiram, harmonika super, al guske su onako, crnogorske. violin za sirotinju

• Valdemar

guske su instrument ekvivalentan bubnju ili trianglu

Nije baš dobra paralela, slušao sam lika kako jede gusle bukvalno, ima tu melodije, ali da imaju bar još jednu žicu, pa da može neki primitivan akord da izvede...

• celt

na guslama mozes 3 polutona mislim da izvuces, tipa c, c# i d :)
    i ono pevanje uz njih je isto nekako zavijanje.

• Dilan Dog

Polomiću te kao pičku, Kelte.

• Valdemar

Kako smo mi iz Srbije fini i mlaki, Crnogorac nam kaže da je frulica blowjob, niko ne reaguje, a napadneš gusle, odma lomljenje kičme :)

• Dilan Dog

E, nisam ja to zbog gusala, nego onako, volim da prijetim keltu jer osjećam da se bolje bijem od njega :)

• spadaschiavonesca

Nismo mlaki, samo smo fini i nenapadni, to je ono što su relativno ravni i plodni predeli učinili od nas. To što će oni da lome kičmu jer koriste srpski instrument i nisu dalje makli od tog dotičnog, primitivnog instrumenta, to je samo stvar divljačnih crnogorskih planinčuga!

Ja, radi svoje bezbednosti dalje ne bih po đetićima pljuvala, jer će me zet ubiti, no šta ću kad volim! lol

• Марко 

црногорци и шиптари исти курац, само им капа различита

иста игра малтене, неко скакање и вриска набијем их на курац дивљаке

• Valdemar

Oftopik, čitao sam jedan istorijski roman, kažu da je ova anegdota po istinitom događaju. U Srpsko-turskom ratu 1878. negde kod Aleksinca došla u pomoć Srbijancima četa crnogorskih dobrovoljaca. Lepo sve to bilo, ratovali junački, al jednu noć padne crnogorskom zapovedniku ideja da naprave noćni prepad na turski logor. Nisu rekli ništa Srbijancima, samo su se iskrali, ušunjali se među Turke i napravili pokolj. Onda se vratili, Srbijanci u fazonu: "oooooo, braćo junačka, sokolovi, ovo ono", a Crnogorci ponosno izvade neke vreće i izruče - pune odsečenenih krvavih turskih glava. Tu ovi naši krenu da bacaju pegle i da se zgađeni razilaze, a Crnogorci u fazonu "Šta, šta koji kurac? Šta smo sad pogrešno uradili?" :)

• Марко 

ето, шиптарчине крваве…

• Valdemar

E, nemoj taj govor mržnje... Isto to bilo je normalno i u Srbiji nekoliko decenija ranije, za vreme ustanaka protiv Turaka. A nema nijedne naše narodne pesme gde neko ubije Turčina a da mu ne odseče glavu i uzme kao trofej.

• spadaschiavonesca

Ne znam za tu priču. Mada, bilo je sigurno crnogorskih dobrovoljaca u tom ratu. Vrlo moguće da se desilo. Koji roman si čitao Valdemare, kad smo već krenuli oftopik.

Ja ne kažem da Crnogorci nisu hrabri. Čak su smešno hrabri, meni je smejurija često ta njihova borba za čast, i "divnu svobodu". Nekad su preterivali stvarno. Te se iz toga, logično i razvio njihov folklor takav kakav je. Različita istorijska situacija je kod nas stvorila drugačije igre, vremenom eliminisala gusle, jer nisu bile potrebne da se zažegne junaštvo u ljudima. Da su bile potrebne i kod nas bi ostale, bez obzira što mi tupimo sad da su primitivan instrument, jedna žica itd.

• Valdemar

Koji roman si čitao Valdemare, kad smo već krenuli oftopik.

Sablja grofa Vronskog, Dobrilo Nenadić. Dobra knjiga.

nisu bile potrebne da se zažegne junaštvo u ljudima

Jbg, drugačije je junaštvo ratara, koji brani svoju njivu i imanje, i stočara, koji stado očas premesti. Možda će zemljoradnik da bude malo mirniji i naizgled manje hrabar, ali kad dođe dotle da brani svoju oranicu i pšenicu, onda zna da se bori isto tako žestoko kao ovaj. Doduše stočari su malo sujetniji u tom svom junaštvu.
    Ali džabe junaštvo i nama i njima, jer smo hrabri samo kad nas jebe neko spolja, a kad nas jebu i jašu svoji, onda ćutimo i trpimo kao ovce. Što je očigledno nekako baš trenutno.

• spadaschiavonesca

Dobrilo Nenadić inače slovi za dobrog pisca. Nisam doduše čitala ništa njegovo. Al' pričaju ljudi.

Što se tiče ovih naših narodnih pesama gde se seču glave itd. recimo, zna se u krugovima istoričara da su i Turci i Srbi u vreme Prvog srpskog ustanka (verovatno i Drugog) plaćali Cigane da seču glave ljudima koji su poginuli u boju da bi brojali koliko je naših koliko je njihovih izginulo. Crnogorci i mi smo ili jedan narod, ili bar dva oka u glavi, ako već toliko odbijaju da se računaju u Srbe.

• Dilan Dog

Samo vi Srbi ste sposobni, da na temi o sopstvenom folkloru, kao glavnu temu uzmete prozivanje Crnogoraca. To govori da niste sigurni u svoju muškost, tradiciju i identitet. XAXA

• Марко 

у народној песми шиптар има три органа за пумпање крви… јебо народну песму, то је све преувеличано, ретко ко је способан за декапитацију човека, па макар и турчина

треба бити озбиљан психопата, као на пример милан лукић који је пред мојим ћалетом и још двадесетак војника заклао два муслимана у вишеграду, сви се истраумирали, ћале добио псоријазу

а ако је некоме нормална ствар да прави такав покољ и да се чуди јер остали бацају пеглу, још се тиме и дичи, шта рећи за њега?

• Valdemar

Samo vi Srbi ste sposobni, da na temi o sopstvenom folkloru, kao glavnu temu uzmete prozivanje Crnogoraca. To govori da niste sigurni u svoju muškost, tradiciju i identitet. XAXA

Pazi, prva je pala crnogorska prozivka, kao mi smo superiorni, pršti testosteron, vaše frulice blowjob. A i ne vidim da neko ozbiljno proziva, osim Jebača, ali on je srbijanski šovinista :)

• Dilan Dog

E, stvarno je frulica gej. I to što koristite puno deminutiva. I što stavljate a umjesto o na kraju imena Ivo :)

• Сантјаго Коровјов

Crnogorci su samo poturčeni Srbi

• spadaschiavonesca

Dilane, pričamo o razlici između vašeg i našeg folklora, ne ogovaramo vas. I nije ovo tema o srpskom ili srbijanskom uopšte folkloru. Ovo je tema o svim folklorima, neki Turčin da se javi ovde protolerisaćemo. Aj evo ti pričaj čoveče o prednostima toga, a ja ću o lošim stranama, pa 'de se sretnemo, što bi rekli kod mene.

Taj Milan Lukić, ja stvarno ne znam koji je, ali jeste psihopata. Ali nisu ni svi Crnogorci takvi, kao što nisu ni svi Srbi kao onaj iz onog sela pored Mladenovca što je iš'o iz kuće u kuću i ubijao. Ne tvrdim da su čak ni svi Šiptari loši, ili svi pripadnici bilo kog naroda. Svud ima ludaka.

• Makaronac

uvek sam imao jednu od fantazija(ostvario sam je) da jebem neku od ovih riba u narodnoj nošnji, komplet sa onim braon opancima
    dobar osjećaj guziti tako, nisu ludi ovi što održavaju tradiciju, znaju šta valja
    moja preporuka
    ima nešto u tim nošnjama, majke mi

• Carl Cox

Dodjite 23. pa se uverite.

• Марко 

наравно да нису сви исти, само што је њима део фолклора тај понос због бруталних убистава, код нас није

• spadaschiavonesca

Makaronac, ko ti brani! Njih lako savatat, ima ih na svakom koraku!

Vraćam se na ono što Valdemar reče da je čovek iz ravnice podjednako hrabar kao i bilo koji Crnogorac, brđanin ili neki treći đavo. Nisam Valdemare na to mislila. Iako Crnogorci tvrde da su se Turaka oslobodili na Martinićima i Krusima 1796. oni su mnogo duže ostali tamo, evo čist primer ratovi knjaza Danila i Omer-paše Latasa. Dakle, oni su više ratovali, dok je kod nas za to vreme vladao mir.
    A toga stvarno ima u Šumadincima - brani oranicu, pšenicu, kućni prag - po cenu života. Ja znam da to može da se vidi kod mene u selu da ljudi pričaju o ratnim doživljajima svojih predaka (fazon: moj čukundeda Ilija oslepeo u Prvom svetskom ratu, bla bla bla).

A te naše, što od njih ne umemo da se branimo - sami smo ih birali! Kad tražiš da te jebu, trpi da te jebu. Ja tvrdim da kad bi iz mog sela ili što se toga tiče, iz bilo kog sela, uzeo poštenog domaćina čoveka, bolje bi vodio državu nego trojica sa FON-ovima i ostalim đavolima.

• paninaro

Dakle, oni su više ratovali, dok je kod nas za to vreme vladao mir.

otprilike 500 godina je u srbiji bio mir. dobar kurac mir u kuci.

• Dilan Dog

uuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu

• spadaschiavonesca

E, pani ne seri, leba ti! Izvini što moram tako da ti kažem, al' nemam drugi izlaz!

Jeste, dok smo mi bili u "miru" 500 godina vi ste, okoreli ratnici, ratovali s Turcima. Da je se samo sultanu isplatilo, omandali bi Turci to za pola sata, pogledaj šta vam je Latas radio, vaše gore list, i to u vreme kad je Crna Gora bila "slobodna država". Da vam nije bilo Rusa da traže "prekid nasilja nad Crnom Gorom" danas bi na mestu Crne Gore bio anekumeničan prostor!

A da ste neki junaci, vi biste Skadar osvojili bez srpske pomoći, a ne biste se krljali oko njega sa Šiptarima sto godina!

• celt

u stanju ste da se posvadjate nacionalno na temi za folklor. jebemtilebac, seljaci smo ostali u dusi ko narod, komplet na balkanu