Da li ste ikada sanjali nekog junaka iz neke knjige ili bilo šta vezano za neku knjigu?
  • Јова

Ja nisam.
    Nikad.
    Baš nikad.

Ma koliko se udubio u knjigu nikad nisam sanjao nešto vezano za nju niti nekog lika.
    Uvijek sanjam iz svoje lične perspektive, ja sam subjekt, a oko mene mogu biti samo ljudi koje sam uživo doživo, dakle ljudi iz mog života, a nikako likovi iz knjiga.

Da li to znači da ne doživljavam dovoljno duboko knjige, te da sadržaj knjige i emocije u njoj nisu našli put do moje podsvjesti?

Ili možda, ako NIKO ne sanja junake iz knjiga, da li to znači da je čitanje samo mentalna gimnastika (da ne kažem masturbacija) te da ne može ozbiljno uticati na naš život, a ni na naše emocije, kao ni na našu podsvijest?

P.S.

Nije da se nisam uživio u mnoge knjige. Jesam itekako. I mnoge su me i oduševile. Neke su me i duboko potresle. Ali opet ni jednog junaka nisam tako realno doživio da bi ga mogao sanjati. Barem zasad.

• N

meni malo ti delujes ko neki maratonac :)
    ali jednom sam sanjala da razgovaram sa Ahmedom iz Dervisa i Smrti :)

• Ivan92

Isti je slučaj za mene. Nekoliko knjiga me je oduševilo, ali nikad nisam sanjao delove iz njih niti neke likove. Mada ja mislim, nevezano za ovu temu, da su naši snovi priča za sebe, kakvi god da su, ako razumeš na šta mislim.

• Џими

Јесам! Један једини пут.
    Је л' знате кад се Љуба Врапче у роману ''Кад су цветале тикве'' туче с оним ликом на крају књиге близу сурдуличког санаторијума, пошто је овај, је л' те, туберан.

Е, сањао сам како блејим на том месту. Ту је раскрсница на којој се пут одваја за гробље (иначе, гробље није постојало у време писања књиге). Е, Љуба Врапче долази са гробља и нешто ми прича док долази, ја га кулирам. После ја крећем ка том гробљу.

• s

ima u nekoj knjizi od žike pavlovića deo kad neki jebe neku u kukuruzu...e to sam sanjao kao klinac x puta...čak nisam ni knjigu pročitao a sanjao...

• Јова

Eto vidiš! Znači, ipak neko sanja likove iz knjiga!

Znači izgleda ih ja ne doživljavam dovoljno duboko. Ili ih doživljavam ali samo na nivou svijesti, razuma, a slabo prodire u podsvijest i vjerovatno ne izaziva dovoljno emocije. Po meni je jedino emocija ključ podsvijesti - ono što duboko emotivno doživimo to se u podsvijest urezuje, ostalo ostaje na nivou logične i svjesne sponaje, na nivou razuma i fakata.

• Џими

Чешће сањам сцене из филмова.
    Мада, опет, то је вероватно зато што погледам 20 филмова на једну прочитану књигу.

• Stormborn

Redovno sanjam dešavanja iz knjiga koje trenutno čitam, ali obično umesto književnih likova u tim situacijama budu ljudi koje znam.

• N

hahaha kad su cvetale tikve jebote! ♥ divna knjigica! :)

• Tulumbac

Kasandru iz "Razbludne noći gospođe Kasandre".

• Korle

Jovičiću, verovatno mnogo čitaš i nekako mi se čini da to radiš više tehnički nego sa emocijama (aluzija na tvoje izlaganje o brzini od 15 pročitanih stranica za 1 sat)

• Јова

Ma ne čitam mnogo. Dvije godine ništa nisam čitao. Sad me nešto malo krenulo u poslednje vrijeme. Negdje ima emocije, negdje nema, zavisi od knjige. Ne mogu u svaku baš da se uživim, to stoji. Ako mi se knjiga sviđa onda ima i emocija. Ako mi postane dosadna, a i dalje smatram da je kvalitetna, onda je više "tehnički" pročitam do kraja (bar nastojim) da je ispoštujem. Sve kontam da će mi se do kraja neke stvari razjasniti i da će mi kasnije "leći".

• Lullaby

Vrijeme je da pređeš na poeziju, dakle.

• Valdemar

Ja sam sanjao da sam pijani Ivan Karamazov.

• Dominique

Jovicicu, mozda si vise vizuelni tip, sanjas samo sto vidis i dozivis, procitana slova ti jednostavno ne pokrecu snove.

• Јова

Mislim da si u pravu Dominique.

• dusan1001

Ja sam sanjo seks na pruzi sa anom karenjinom

• musssashe

to sto se bacila pod voz..govori kakav je seks bio

• dusan1001

Ma bila tolko zadovoljena da je mrzelo da ustane sa pruge ja otisao po onu kafu 2in1 i vratio se kad ono voz je drmnuo

• musssashe

pa si popio 1in1

• sunshine

Ja sam sanjao sex sa Sofkom iz Nečiste krvi . Ebe se ko štuka

• a

S onim iz Pazi tako da ostanem nevina, uopšte nije slušao.

• The Invisible Man

redovno, cak sam i sanjao Dostojevskog, Tolstoja, Orvela i jos par pisaca, pored likova iz romana.

Najjace je bilo kad sam sanjao Dostojevskog.

Sedimo u nekoj zadimljenoj kafani, cekamo da pocne partija. Ja sam ushicen sto je on u istoj kafani i hocu da pricam sa njiim, a on me pogelda kao da me zna i prekorno kaze: "Uoybilji se." i okrene se na drugu stranu. :)

• dusan1001

jel rekao получить серьезные
    il je bas na tecnom srpskom rekao uozbilji se

• a

Na srpskom bre dušane, čovek im'o dobar fleš u ruci a nevidljivi mu tu bahilao na ruci pa tako...

• The Invisible Man

rekao je na ruskom ali sam ga ja razumeo :) tj. mom satrom ruskom. sve desava u nekoj kafani gde se skupljaju prognani od vlasti, neka ilegala. ali ja od ruskog znam samo menja zovut :) i ja pajdu :) i neke bezobrazne stvari :)

• Jericho

Mislim da sanjanje motiva iz knjige uglavnom zavisi kada ste knjigu citali i koliko dugo. Ako ste procitali 20-ak strana, i to pre podne, koja je verovatnoca da cete je uvece sanjati? A ako procitate 150 strana neposredno pred spavanje, verovatnoca je daleko veca.

• Zmia

Ја сам сањала бога једном. Изгледао је као Преле, имо је и повез преко ока. Дошао је у пекару, била је гужва ужасна и нико сем мене га није препознао. Он је то приметио, пришао ми и затражио ми 40 динара да купи две кифле са сиром и да нахрани сав тај народ који је чекао ту. Дала сам му, он се захвалио и рекао ми: боље иди кући. Сложила сам се и отишла сва срећна и некако испуњена. Сањала сам и мачку из Мајстора и маргарите неколико пута, Николетину Бурсаћа и можда још неке, не могу да се сетим.

• a

Bog je žensko;) ja sanjala.

• EA

Da je aurora, bilo bi više vjernika (jeli ovo bogohulno?). Lijep ti san.

• V

Sanjam Andjelku Žoli, ali ne mogu da se setim iz koje knjige je ona.

• StrajaKg

Raskoljnikova i Jozefa K.

• Natnat

Sanjam Hitklifa iz "Orkanskih visova".

Au, Strajo, nije tebi lako...

• Che-Vu

Ja sam sanjao Marmeladovu, kako mi se zali sto i nju Straja nije sanjao ;)

• musssashe

pio sa onom trojicom u kafani "pod kestenom"..u 1984

• StrajaKg

Che-vu, samo mi ona fali... :) ako se setim još nekog da me je ganjao napisaću

• mylyca

Lika iz knjige Parfem, bila sam opčinjena njim dugo posle čitanja knjige :) Kad sam odgledala film, glumac mi je bio prelep, samo zbog lika iz knjige, iako inače izgleda ko užegla popara.

• Џими

Јест ружњикав тај глумац мало...

• Tronožac

Ja sanjam isključivo likove iz filmova. Likove iz knjiga ne sanjam jer mislim da nemam razrađen taj vizualni prikaz književnih likova na osnovu opisa.

• mylyca

Slepčina je realno, al meni je u filmu bio seksi. Jedino što mi se stvarno svidelo na njemu je što ima malko rošavo lice, a ja volim rošave :))

• nista

Милице, јел` о овом филму говориш?

• rockangel

Ja sam sanjala Kraljevica Marka sad skoro. U tom snu smo pili, a pola Sarcu dali.

• dusan1001

znam da je oftopic al dal ste ikad sanjali seks sa sa drugaricom/drugom
    ja jesam sa jednom ribom iz srednje

• Djonsile

Kad sam u srednjoj citao " Na Drini cuprija", neko vreme sam sanjao lika sto ga ciga na kolac natacinje...