Босанци ВС остатак света
  • SmaReme

Одма' да напоменем, тема није замишљена као место где ће се водити нормална комуникација и тицаће се неких ствари круцијалних по нормално функционисање света.

ЗАШТО БУРЕК СА СИРОМ НИЈЕ БУРЕК?!

Хоћете да кажете да су то и сирница исто?!

Упореди слику ***БУРЕКА СА СИРОМ*** и БУРЕКА СА МЕСОМ

Исто, јебено тесто!
    Бурек са сиром и сирница не могу да буду исто јер је тесто различито, а остало су само нијансе. Већа је разлика између малог фудбала, фудбала на песку и фудбала, али сва три спорта имају у имену ***ФУДБАЛ***.

Значи, по тој логици је ок да пита са месом, сиром, јабукама, вишњама, печуркама, затим пита са кромпиром, пита са зељем буду пите. (Тесто се спрема на 100 различитих начина), а оно чудо што има тесто к'о бурек, укус к'о бурек, али нема МЕСО у себи није БУРЕК?!

Хоћу да чујем аргументовану расправу Босанаца и нормалних.

ЕДИТ ***Ова тема нема за циљ да икога увреди на националној основи, па чак ни Босанце! Ко је схвати као увреду на националној основи није Крајишник.***

• Skočimiš

**AAAAAAAAAAAAAAAAARRRRRRRRGH!**

Burek je su mesom. I samo su mesom.

• Јованча

била је већ тема "како једете бурек?", ал' добро.
    нисам босанац ни турчин, ни онај горанац што прави најбоље буреке у кагеу, ал' бурек је с месом, а ово је гибаница.
    едит: бурек није само "јебено тесто". док год тако доживљаваш бурек, нећеш схватити разлику између бурека (не треба напомињати "са месом") и ових осталих фејк бурека.

• SmaReme

**ПРОЧИТАЈ УВОДНИ ПОСТ**

• SmaReme

Не може! Гибаница је гибаница и ту нема приче. Шта је онда са печуркама, празан и тако даље.

• Skočimiš

A i ovo nije burek ni pita, ovo je masno lisnato tijesto sa mesom ili sirom....

• SmaReme

И није питање "како једете бурек?", ал' није добро!

• SmaReme

Александре који си Босанац!

• Јованча

реме, хоћу да кажем да се већ тамо водила расправа, иако није била тема предвиђена за расправу.
    мене је срамота кад у пекари видим "бурек са павлаком", "пица-бурек", "празан бурек" и слично. јејте ви мало говна, а чистокрвни (рекао бих чистомесни, ал' није баш тако ллоло) бурек са јогуртом остав'те на миру.

•  električar

Jedan je burek sa mesom.

• Цар

http://s3.hubimg.com/u/145954_f520.jpg
    ЈЕБО БУРЕК ХАЛВА ДЈЕЦО ХАЛВА

• Јова

Postao sam tolerantniji prema alternativnim nazivima za pite koji se koriste u Srbiji, ali meni je nekako i dalje bosanska varijanta najbliža srcu:

pita sa mesom = burek

pita sa ostalim stvarima = krompiruša, sirnica, zeljanica, ...

Međutim, i Srbijanci su s jedne strane u pravu, jer se u Srbiji zaista pite sa tim ostalim stvarima prave na potpuno isti način i od istog tijesta i isto se motaju ili slažu kao i burek, pa onda i nije toliko nelogično da se zovu burek sa sirom, i sl.

Ali to je po meni ipak izvedeni naziv.

Mislim da se većina ljudi slaže i u Bosni i u Srbiji, da kad se kaže burek, prva asocijacija je uvijek, originalni pravi, burek (sa mesom, naravno).

A i činjenica je da se u Bosni pite sa ostalim stvarima često prave malo drugačije od bureka, pa onda nije ni čudo što se ne zovu burek.

• Remac

Ne seri Reme ljebati

• Šalabajzer

Reme, mlađano momče, pa kakva je ovo tema?

• Skočimiš

I kaže onda - isto....

NIE ISTO!

NE MOŽE MOTANO BITI ISTO K'O SLAGANO!

• riffraff

Skočimiš pre 6 sati

AAAAAAAAAAAAAAAAARRRRRRRRGH!

Burek je su mesom. I samo su mesom.

СВАКИ ЈЕБЕНИ ПУТ !#$!%
    Бурек је само са месом и крај :)

• Цар

Бурек (тур. börek; алб. byrek; грч. μπουρέκι, μπουρεκάκι; хеб. בורקס) је предјело или слатка пита или пециво које се може пронаћи у многим земљама које су некад биле у саставу Османског царства. **Прави се од лиснатог теста или киселог теста, и углавном се пуни сиром, млевеним месом или поврћем (најчешће спанаћ).**

• Јованча

то је срање. пише на њикипедији? па пише и на тараби пичка, па нико не јебе. минус.
    одох ја да пождерем једну гибаницу са месом!!

• Цар

Аргументи, детзхк0, аргументи.

• Dub

Ako ćemo po bosanski.
    Slagana sirnica:
    http://static.juznasrbija.info/files/burek.gif
    Slagani burek:
    http://3.bp.blogspot.com/_DE3MxGPBF3c/TUfZ4devo_I/AAAAAAAAB80/lRJnXjz2Bd4/s1600/burek7dl.JPG
    Ima i motani burek i motane pite.

A postoje i ljudi koji te pitaju:* Ščim ćete burek?*

http://www.reactiongifs.com/wp-content/gallery/yes/puddinpops.gif

• Anarchyst

Pravda za sirnicu, koju su braca preko Drine prekrstila u burek sa sirom...JEDAN JE BUREK OOOOO OO

• riffraff

ТО ЈЕ СИРНИЦА, ТО ЈЕ КРОМПИРУША ТО ЈЕ ЗЕЉАНИЦА ПРЕКОДРИНЦИ ДЕЦХКО !

• Dub

Kvrguša, drobara, pita sa rižom, pita sa kupusom, pita sa jabukama...

• Цар

Börek verovatno potiče iz turske kuhinje. Börek je turska reč za ovo **slojevito jelo od testa, ali takođe i za ostala jela od testa.** ТАТIC
    CITAT U Turskoj su böreği ("vodeni burek") je više testastog tipa, obično sa **feta sirom**. Kürt böreği ("kurdski burek") je burek **bez punjenja, a često se jede sa posutim šećerom u prahu na vrhu.**

U Albaniji, ovo jelo se naziva "byrek Shqiptar me perime" (albanska pita **sa povrćem**)

U Grčkoj, bureki ili burekaki je malo pecivo koje se pravi od **lisnatog testa.**

Burekas (Izrael) se pravi od kiselog testa koje je napunjeno različitim nadevima. Među popularnijim nadevima su **sir, pire krompir, spanać, plavi patlidžan, pica i pečurke.**

Brik je tuniski burek koji se sastoji **od jajeta u trougaonom pecivu sa seckanim lukom i peršunom.**

• Џими

Сине, то ти је бурек са сиром.

• Цар

Постоји језичка тежња у Хрватској да се користи реч бурек само за јело са сиром. У Србији, увек се мора рећи бурек + надев (са месом, на пример).

Видите шта нам ради ваша глупост децхко!

• Dub

Ja ne znam uopšte ćemu toliko priče o bureku. Ja ga i ne volim toliko. Pored ovoliko ostalih, zapostavljenih pita. Ako mi se jede meso, uzeću šniclu, neću ga tražiti u tijestu. PRAVDA ZA OSTALE PITE!!

• Џими

Ja ne znam uopšte ćemu toliko priče o bureku.

Није ствар у буреку, нег што сте босанци.
    Фурате неке бугарске фазоне. Тако је и у Бугарској бурек само са месом, а бурек са сиром зову *баница*. Босанци и Бугари против остатка света.

• Цар

У српске градове босанско јело је уведено преко избеглица из грађанског рата током 1990их и оно се често назива сарајевска пита или босанска пита

Лолололо, шта се бусате у груди кад сте питари лолололо

• riffraff

Џими јбт ако је исто зашто је различита цена, ако хоћу да купим бурек треба ми скоро марка више. АКО СУ СВЕ ТО ИСТЕ ПИТЕ ЗАШТО ДИСКРИМИНИШУ КРОМПИРУШУ ИЛИ СИРНИЦУ !?

• Џими

Џими јбт ако је исто зашто је различита цена, ако хоћу да купим бурек треба ми скоро марка више. АКО СУ СВЕ ТО ИСТЕ ПИТЕ ЗАШТО ДИСКРИМИНИШУ КРОМПИРУШУ ИЛИ СИРНИЦУ !?

Није исто. Састојци имају различиту цену.
    Нисам скоро куповао бурек с месом, ал' мислим да је овде чак и иста цена.

• Зна Мурињо

Али што је баш толико битно људи је ли бурек с месом или само бурек?
    Је л укуснији ако га наручиш са бурек?

• Dub

Džimi, prva rečenica mog prvog posta.
    I još nešto, burek pica je najveća izdaja u istoriji pita. Jebali im žabari mamu komercijalnu!

• riffraff

бурек с месом

Тачно се најежим :)

Које црно месо ко зна шта је оно :) има једна зајебанција oткад је газда Ибро отворио бурегџиницу мачке ниђе нема :)
    Бурек је скоро дупло скупљи но обичне пите. Ја волим кад ми кева направи бурек са домаћим месом, барем знам шта једем :)

• Цар

Али што је баш толико битно људи је ли бурек с месом или само бурек?
    Је л укуснији ако га наручиш са бурек?

Питање језика- данас бурек, сутра тисућа, прексутра републикосрпска националност.

• Dub

Tisuća i jeste nša riječ. Hiljadu je neko naš kasnije uveo.
    EDIT: Možda Sveti Sava.

• riffraff

Tisuća i jeste nša riječ

Tисућа је старословнеска реч и имају је сви сем нас :)

• Цар

Tisuća i jeste nša riječ. Hiljadu je neko naš kasnije uveo.
    EDIT: Možda Sveti Sava.

Фигуратиуно сам се изразио, а св. Сава тешко да је увео, у Законику цара Душана пише "тисућа".

• Џими

*Tисућа* је словенска реч. *Хиљаду* смо узели од Грка. Кад смо цигани.

• ФејзБукснетина

Кад смо цигани.

misiš, kacmo cigani?
    ja ne znam zašto bosanci uvek hoće da budu u centru sveta, stvarno..
    ima mnogo boljih načina da se pokažu jbg..

• Џими

Tисућа је старословнеска реч и имају је сви сем нас

Имају и Бугари -- *хиляда*.
    Јеботе, који смо Бугари.

• Dub

Pa Bosanci i jesu u centru svijeta. Bili smo u centru svijeta i 90-tih.
    Fejze, jedi burek sa sirom, ko ti brani?

• Lullaby

je l ova sva rasprava oko pite? odnosno, bureka?
    EDIT: vidim da je i oko hiljade. kul, proširivanje vidika. :)

• riffraff

Бугари дабоме :) Сами себи набијамо ногу у дупе :)

• ФејзБукснетина

Fejze, jedi burek sa sirom, ko ti brani?

da, ali, što vi ne prihvatite činjenicu da je to burek a ne sirnica? što pre priznate, pre ćemo se opet ujediniti i biti braća kao nekad..

• Џими

EDIT: vidim da je i oko hiljade. kul, proširivanje vidika. :)

Дедер, појасни нам овај етимолошки феномен, као стручљак.
    И зашто само ми и Мађари кажемо *Беч*? Јбт, који смо Мађари.

• Зна Мурињо

Чекајте, ви уђете у апотеку и кажете: Дајте ми две сирнице и јогурт?