Putovanje autostopom - Hitchhiking
  • bvdlga

Значи 'вако... Занима ме следеће:
    -Да ли је неко имао искуства?
    -Где сте ишли?
    -Колико вам је времена било потребно да бисте стигли до жељене дестинације?

У суштини, све могуће што би послужило као добар инфо, пошто планирам да идем из Београда до Ст. Петерсбурга...
    Ишао бих Београд-Клуж-Киев-Минск-Виљнус-Рига-Талин-Ст. Петерсбург, а у повратку Ст.Петерсбург-Каунас-Варшава-Краков-Будимпешта-Београд...

Да ли је ико путовао аутостопом овим земљама и градовима, или има ли било какав инфо што се тиче неких цена везаних за ове градове? Пишите све могуће.

Што мање спема, био бих захвалан, пошто стварно желим да одрадим ову причу и потребан ми је што већи број добрих информација...

https://maps.google.com/maps?saddr=Beograd,+Srbija&daddr=Bukure%C5%A1t,+Rumunjska+to:Ki%C5%A1injev,+Moldavija+to:Kiev+Oblast,+Ukrajina+to:Minsk,+Bjelorusija+to:Vilnius,+Okrug+Vilnius,+Litva+to:R%C4%ABga,+R%C4%ABga+galvaspils%C4%93ta,+Latvija+to:Talin,+Estonija+to:Rusija,+Sankt+Peterburg,+Saint-P%C3%A9tersbourg+to:Warszawa,+Poljska+to:Krak%C3%B3w,+Poljska+to:Budapest,+Ma%C4%91arska+to:Beograd,+Srbija&hl=hr&ie=UTF8&ll=55.203953,45.439453&spn=20.473134,57.084961&sll=44.820556,20.462222&sspn=0.395486,0.891953&geocode=FUzoqwIdjjo4ASm9P7XXo3paRzHkfhfyXGS4HQ%3BFc8QpgId1zaOASlPrTy_OvmxQDEoppx84zIGrA%3BFauSzQIdTxa4ASmhabcoNnzJQDE83UlXMNbRNw%3BFVe_-wIdeXbVASn3ikX8Xc7UQDEHXSB7rwrgpg%3BFeByNgMdS6KkASnTah5b08_bRjHZcLXdU7hhCw%3BFWp-QgMdGL6BASn1CGRc-5PdRjFA3OlwjNEABA%3BFRvuZAMdX81vASntPQflsM_uRjEw_vJozc8ABA%3BFQIGiwMdLbR5ASm_FlbfmZSSRjFwYvwYbbMABA%3BFcSakgMdVYbOASntZUrHjDeWRjH_joSrP2fHbQ%3BFSz2HAMdBZ9AASkBn4aaZsweRzH80-qIKr7wcg%3BFQrt-wIdFFYwASnRGE41wEQWRzG_ikd2tbZrtA%3BFabE1AId9okiASnJz9TRNMNBRzFgER4MKcQABA%3BFUzoqwIdjjo4ASm9P7XXo3paRzHkfhfyXGS4HQ&oq=beograd&mra=ls&t=m&z=5

EDIT: Ovde pise da se ide BG-Bukurest-Kisinjev-Kiev, i to mi je bila prvobitna ideja, ali za Moldaviju trebaju vize, pa nije izvodljivo, tj jeste, ali je bacanje para i cimanje, pa sam promenio na Kluz-Kiev...

• Борко

Види, није то паметна варијанта, све и да идеш у друштву. Ако баш толико хоћеш да експериментишеш, боље то ради на западу. Ово ти каже лик које много готиви словенске земље, Рује и Украјинце понајвише, и који планира да иде да види Украјину, Азербејџан, Јерменију и Грузију а већ је шпартао Русијом.

Разлога је много. У Пољској можеш лоше да се проведеш у ако прођеш у црвеној дуксерици погрешним делом града. Дужа коса или мајица са неким метал бендом ти гарантује дебеле батине на много места у Украијни или Русији. Пљачка те чека на сваком кораку у скоро свакој наведеној земљи. Све камионџије спавају са неком штанглом у руци. Ово схвати буквално и дословно. Ретко ко зна енглески, а руски ти може обезбедити и клопу и батине. Много ти је боља варијанта да ако већ хоћеш да доживиш тако нешто, да идеш колима са пар ортака. Много је сигурније, а и не треба ти смештај. Парадоксално, најсигурнија је Белорусија. Мада не знам како су они настројени према Србима.

Ако баш хоћеш да идеш, пар савета:

Кинту дели у триста различитих џепова, заџепака, чарапе, гаће... Better safe the sorry.
    Представљај се као Србин и православац у свим ћириличним земљама, у принципу може само добра да донесе. Ал опрезно у Украјини, они су подељени. У осталим језик за зубе. Пољаци су ти велики католици.
    Ако се снабдеваш по локалним пијацама, држи новчаник у руци, а руку по могућству у гаћама. Постоји могућност да ћеш остати и без гаћа свакако. Избегавај све могуће уличице.
    Црква понекад може да донесе смештај и клопу.
    Обавезно купи водич и неку књигицу да помогне око споразумевања. Макар и да кажеш добар дан. Много значи кад то кажеш на локалном језику. Овде знам доста пандура који кад се странац обрати на енглеском само кажу - не разумем, амбасада. Овде си, јеби се, научи бар да кажеш добар дан или довиђења.
    Купи водич за бициклисте, много добра ствар - имају списак јефтиних преноћишта, добре клопе и ствари за видети.
    Мито од двадесетак евра често много помаже. Ал некад се спреми и на сто.
    Осигурање обавезно, убеђен сам да си свестан, али да подсетим.
    Покупи бројеве телефона и адресе наших амбасада/конзуларних представништва под обавезно. Запиши их на пар места, и такође пошаљи сам себи мејл са њима.
    Одвој кинту за злу не требало. Лупам, 1000 евра трошкови, 300 евра непредвиђено, и 500 евра ушивено у јакну за злу не требало. Ако баш нешто опасно издуваш (што се нажалост лако може десити) да убрзаш неке ствари или купиш карту за до куће.

Направи списак шта ти може затребати и напиши га. Често ћеш га допуњавати, а много значи, да не заборавиш неке ствари.

• bvdlga

Hvala na savetima. U sustini sam svestan svega... E sad, Zapadnu Evropu sam manje vise celu obisao, istok i Rusija su mi mnogo velike zelje... Nemam te pare da bih isao u svako zasebno, pa bih u drustvu probao da dodjem do St. petersburga na ovaj nacin. U Rumuniji i Poljskoj sam bio, neki drugari su bili u belorusiji, tako da imam dosta informacija sto se tice tih zemalja. Uglavnom bih spavao u hostelima, tako da to ne bi bio problem.. Ko god ima info neka pise, a ti Borko cega god da se setis, dodaj. :)

• Mr.RaleQ

Ako ti neka deca traze dolar, daj im.
    Ako te neke ribe muvaju po hostelima, goni ih! Hoce da te prodaju organizaciji koja iznajmljuje ljude bolesnicima koji ih muce i ubijaju.
    Gledao sam dokumentarac o ovome.

• Борко

А што не кренете колима? У Русији је нпр чорба прошле године била од 35-55 динара. А смештај вам треба само због купања. Свакако обрати пажњу на водиче за бициклисте. Просто нисам могао да поверујем колико информација има тамо. Друго колико друштво?

• Petar Pan Pezo$

nema veze sa ovom temom al drugar jedan otišo sa dva ortaka u neku rusku pripizdinu, neka selendra u sred rusije, kao hteli da odu u neko malo mesto da žive tamo jedno mesec dana bla bla...četvrtog dana su se vratili kući jer su već dva puta bili dobili poprilične batine od meštana bez ikakvog razloga, + su ih jednom opljačkali.
    A ako nije lagao kaže da su prvo svratili u moskvu i kaže da su ih panduri strpali u maricu kad su skontali da su turisti i vozali ih malo po gradu i svakom od njih uzeli pare tipa nekih 50e svakom....oni kao počeli pandurima ''no no mi srbija, braća!!'', kaže boli ih baš kurac koja crna srbija vadi pare da ne bude pendrekom po bubrezima

• Борко

Срања има, ал то што пишеш је равно Толкину. Пре ће бити да је правио неко срање/спуцао све паре у Москви. У Москви можеш да спуцаш пар сома евра док се окренеш ако не припазиш.

• Petar Pan Pezo$

Inače, ja ne razumem ljude koji pristanu da povezu bilo koga u svom autu kad su sami u njemu...kolko god neko bezopasno izgledao nikad se ne zna koje su mu namere.
    Ja u životu nisam nikoga pokupio...kad sam paranoik.

• Predražinjo

Jebi ga, Pezose, to ti je lutrija za obe strane :)

• Борко

У Ростову је то нормално. Дигнеш руку, питаш докле, ако ти је успут уђеш и возиш се за фазон 200-300 динара. Сви су таксисти :) али ал они лудачки возе... Правила су тамо више нешто као смернице.

• Борко

Али заиста не знам како је на дужим релацијама.

Мада су им карте смешне. Нпр, Москва Дњепропетровск, повртана возом је око 50 евра, а то је око 1600 км и двадесетак сати вожње. Примера ради треба ти скоро 100 евра за БГ - Праг бусем, а много је краћа релација, око 900 км.

• bvdlga

Друго колико друштво?

ja i jos jedan, eventualno 2 drugara... A kolima ne mozemo jer nemamo kola, a i mnogo para bismo pukli na gorivo, to je 5500 km ukupno... :D

Ovaj drugar ima iskustva, isao je pre 2 godine Zapadnu Evropu obilazio, ali drugacije je to...

• СМарко

Овај ме подсјећа на Бруса.

• MatiasFernandez

Hahah najjače sa Paravinjom.

• Skočimiš

BRUS PARAVINJIŠE! HAHAHA

• musssashe

Stopirao sam x puta i kupio stopere. Tri slucaja pamtim.
    1. Jednom sam isao do nekog sela i pokupio me cigan sa drecavo zuto/zelenim borusija dortmund stojadinom koji je imao mercedesov znak napred i na volanu. Secam se da je ona lutkica trol visila sa retrovizora a iz kastofona mu je picilo-"Idemo na Mars"!!!! Realno, tako sam se i osecao.

2. Od Ade do Ulcinja. Neki balavan u pravoj mecki al staroj, sa pekinezerom koji mu je ispisao ceo auto i pojeo sedista. Totalna suprotnost. Jos ja nesto uzeo da kenjam o balvanima, sve nest slucajno a vidim on me sve nesto gleda. Mislio sam da ce me odvesti negde i odvaliti od batina.

3. Povezao od Temerina do NS. Imao je jedno 40-45 godina. I pita me on za ulicu gde je u NS. Ja ga pitam sta ima tamo, da probam da mu odgovorim gde je. Poceo on da se ustrucava i kaze:"Muski smo, razumemo se". Ide da krese neku kurvu od 23-4 godine za 1000 dinara i mora da stigne do 11 a niko nije hteo da mu stane a knap sa vremenom. Ma koliko menjao temu, saznao sam gde zivi riba, kolika joj sisa, koliko ju je puta jebao i kako dobro pusi...itd. Na kraju mu bilo krivo jer nisam mogao sa njim jer mu rekla da moze da dovede i drugara. No da ne uvredim coveka, morao sa na kraju da uzmem i njen broj za nedaj boze.

• Фрањо Дивљак

No da ne uvredim coveka, morao sa na kraju da uzmem i njen broj za nedaj boze.

Кхм... пвт.

• Борко

ja i jos jedan, eventualno 2 drugara... A kolima ne mozemo jer nemamo kola, a i mnogo para bismo pukli na gorivo, to je 5500 km ukupno... :D

Пази, прво неко треба да има муда и да покупи три мушкарца. У земљама широм света познатим по трговини људима, то баш и није пријатна опција. А можда заправо и јесте веома привлачна опција? Робље је робље, ма којим језиком да прича.

А шта ако се раздвојите? Свакако понесите по резервни декодиран моб, и купујте локалне картице ако планирате да се раздвајате. А ако се пресабереш, хостели и то, чорба и не изађе толико. Планирах до Москве да одем колима, изађе јефтиније за две особе него било која карта било авионска било за воз...

Ovaj drugar ima iskustva, isao je pre 2 godine Zapadnu Evropu obilazio, ali drugacije je to...

Да ли си икад чуо за израз ,,Исток - Запад''? Није то без разлога.

Још нешто, није згорег ни да се редовно јављаш неком овде.

Није исто покупити стопера из земље у земљу и по локалу, као што није исто покупити неког ко зна језик и неког ко не зна.

• seljak veseljak

Autostopiranje vise ni u ludilu. Samo sam jednom to uradio i dobio batina. Kakav bolesnik treba da budes pa da istuces coveka zato sto ti se namerno posro na zadnje sediste. Sve se vise razocaravam u ljude

• Борко

А што кењаш кад немаш муда да браниш говно?

• bvdlga

Borko, razgovarao sam sa ortakom, i nesto smo racunali, trebalo bi nam 750e za gorivo...To bi bilo do jaja, moze da nas krene cetvorica, da vozimo naizmenicno, da svako da po 250e, da imamo za gorivo i putarine, i da spavamo gde hocemo...Dvojica u kolima, dvojica u vrecama..ili po kampovima...Tako da nije iskljuceno da se odlucimo i za tu varijantu, ali ako ona propadne, autostop nam ne gine. :D

• L@ki

Чуј колима, камионом! Позади направите спаваону/дневну собу све у фулу. Димам паре и камион, пиштољ, калашњиков, пар ручних бомби и пар вољних другара ишо би до Владивостока!

• bvdlga

до Владивостока!

To ce biti sledeci izazov...9 dana u vozu Sibirom, pa na Ulan Bator.. :D

• Триша

Срећно ти било Бвдлга, ја ово сам никад не бих хтео, а у друштву само ако је баш организовано.
    Капирам да је пословати са Русима исто ко са Србима..

• musssashe

Pa ko ima da vam stane kad se krećete u čoporu!?
    polupijani od votke rus, vozi Ladu nivu i vidi vas, pa pomisli:"Baš bi bilo do jaja da sad pokupim ovu četvoricu balkanaca koji se kreću u čoporu u ovoj zapizdini."
    Epilog priče
    http://gifs.gifbin.com/022011/1298914487_car-plows-through-cyclists.gif

• bvdlga

Ma ako idemo autostopom, onda nas dvojica ide, a ako odlucimo da idemo kolima, onda cetvorica, jerbo je isplativije... Treba to jos da se razradi, da se informacije skupe sve, ali je realna prica za sada. :)

• enemyofthefreeworld

http://www.youtube.com/watch?v=CARgp32Aedo

Боље да оставите аутостоп за краће релације, овако контам да ћете путовати месец дана... Немам појма. Мада ко зна, можда људи и нису смрадови ко ја, па оће да покупе неког стопера. х)

• Борко

Borko, razgovarao sam sa ortakom, i nesto smo racunali, trebalo bi nam 750e za gorivo...

По нашим ценама. У Русији је чорба три пута јефтинија. Буквално. Ал свеједно рачунај наше цене. И опет она кинта за не дај Боже.

da imamo za gorivo i putarine, i da spavamo gde hocemo...

Виш, биће уштеде и у храни јер је сигурно да ћете путовати брже и то неколико дана. А тих пар дана можете да оставите за разгледање :) Иначе, ко год да је био у Петрограду каже да је то престионица света, невероватно леп и културан град...

Капирам да је пословати са Русима исто ко са Србима..

Или ћеш добити три пута више него што ти обећа, или ће те дебело изјебати. Нема средине. Тамо је све екстремно.

dana u vozu Sibirom,

Уф, транссибирска железница, моја жеља!

• enemyofthefreeworld

А јебте се, оћу и ја да идем! лололо

• celt

ako znaci nesto moje skromno misljenje uzmite voz, pa od grada do grada.
    autostopom kroz ukrajinu i belorusiju ne bi ja... svasta mozes da dozivis kad udjes u kola a ne mozes da se sporazumes sa covekom.

recimo, udju ti dva strendzera u kola, i pojma nemaju jezik niti gde ih vozis. sta te sprecava da pozoves drugare, da ih odvezes negde u neku vukojebinu, opeljesite ih do gole koze i ostavite tu (u najboljem slucaju)?

uzmi couchsurfing.org i stedi na prenocistu, a placaj prevoz. taman dodjes u kontakt sa lokalnim ljudima koji mogu da ti pokazu nesto... mislim i to je lutrija al malo je kontrolisanije od stopiranja.

• Скелетор

Stopiram pre par godina od paraćina do jagodine i staje jen lik. Pitam ga dokle ide, on reče jagodina, ae upadaj, kul. Negde pred ulaz u ćupriju, stopira jedna tetka od oko 5 banke možda, ovaj lik staje, ona otvara zadnja vrata, beše to jugo skala čini mi se, pogleda vozača i mene i reče : Ju! Da sednem s dva muškarca pa da me siluju negde posle?! Marš tamo! i zalupila vrata najjače kolko je mogla, toliko da sam pomislio da je slomila staklo. Ovaj lik je iskulira, pogleda me i prekrsti se. Da sam na njegovom mestu, izašo bih i razdrao bih se na nju ljudski baš, jebote, stajem da te povezem, a ti me marširaš i umalo prozor da mi sjebeš?! Marš ti seljanko!

eto, to je neko moje iskustvo s autostopom....

• Триша

Релација јужна Русија ил' Украјина ја не бих аутостопом искрено...

• Pišem Uz Vetar

A je l' išao možda neko južno, tipa do Jerusalima autostopom? Imam ideju da 2014. idem za uskrs tamo autostopom, pa me zanima koliko je to izvodljivo?

• Триша

Прва траса би требало да је лака, по Балкану неш' имати превеликих проблема, ал кад зађеш дубље у Анатолију имаћеш прво посла са Курдима који ратују са Турцима, па Сиријски грађански рат који блокира најкраћи пут, па онда сад ово са Палестинцима ко зна у шта ће да се претвори..
    Чак и да се грађански ратови тамо смире за недељу дана, ја бих чекао три године ипак..

• Pišem Uz Vetar

A na zapad, velite, može da se ide? Samo ne preko kroacije nego kroz ugarsku?

• Granon

A probaj da skratiš trasu. Wizzair ima fine i džabe letove, nešto od ponuđenog ti se preklapa sa trasom. Idi aviJonom, a vrati se stopom.
    Cenim da ti je preveliki zalogaj. Skraćenjem ture na pola dobijaš više vremena i para. Vredi?

Moja iskustva. Minimalna. Stopirala sam nekad davno i to samo "kuća-poso".
    Stopere primam po BG-u, nikada u inostranstvu i retko van grada.

• ninka_92

Stopere primam po BG-u

Ђе си неку ноћ код Сајма, стопирали ја и друг, није нико хтио да нам стане, морали пјешке на Вождовац. Јебига, касно било, 2 ујутру, а нисмо имали пара за такси и ноћни бус.

• Борко

autostopom kroz ukrajinu i belorusiju ne bi ja... svasta mozes da dozivis kad udjes u kola a ne mozes da se sporazumes sa covekom.

Белорусија је парадоксално најсигурнија. Колико год запад пљувао Лукашенка, стопа криминала је смешна. Распитај се код камионџија, у свим осталим земљама спавају са штанглом под главом, у Белорусији остављају отворена врата без бојазни.

• Dragisic

Ja sam ona druga strana. Manijak koji skuplja autostopere.
    Kod rvata ima jedan zajeb. A to je da ne mozes da stojiš na autoputu, ni sa ni bez onog prsluka. Što je po meni prvorazredno za bezbednost. Autostoperi im se potucaju po benzinskim pumpama duž autoputa i na naplatnim rampama. Elem zabrana se radi na pogrešan način. Naplate ti debelu kaznu.
    Druga stvar je da moraš da imaš potvrdu boravišne prijave, za svaki dan. To je problem kada stopiraš. I opet ti drknu kaznu. Velik rizik da te kazne.
    Letos sam natovario u kola neko dvoje Poljaka. Zaljubljeni par studenata. Kažu njiova grupa ima 30 ljudi i idu u kamp u zaostrg iza Splita. Ali stopiraju tako po dvoje. Pokupim ih ja u 20.00. Pao mrak, obrnuće sat, na novi dan. A ne smeš postaviti šator, sem u kampu i da te neko prijavi u općini. I povedem ih ja u kamp kod međeda negde po sred Velebita punog Ustaša (tako ja ljudima vršim uslugu). U sred boga leta od 40 stepni, smrznu se ljudi na suvom velebitu u bukovoj šumi. Kada pomisliš na alternativu, bolje i smrzavanje nego da izgoriš u požaru. Ujutro ih vratim na autoput kod Gospića. Platim kavu, odradim prevodilački deo.
    Nedelju dana kasnije ih sretnem, na onoj okretnici, bivši autoput. Stopiraju prema Budimpešti. Razmišljam da ih povezem do Novog sada. Tamo ima ljudi. Bar će izaći iz okupiranog područja dok se vidi. Al opet, mogu zaglaviti tamo na kaćkoj petlji, pa će ih razguziti ovi naši vozači.
    Nisam ih pitao da li su stigli do Splita.

• bvdlga

Ovo cemo u slucaju da nas ide dvojica, ortak je vec bio tako do Amsta i Berlina, i kod njega su dolazili...

По нашим ценама. У Русији је чорба три пута јефтинија. Буквално. Ал свеједно рачунај наше цене

Pa to, i jos smo mi racunali da nam auto trosi 2 litra vise..Tako da ce biti dovoljno kesa za sve..

Toliko sam euforican sto se tice ovoga, da je to neverovatno. Danima razmisljam o tome, gledam kako da ustedim kintu i da vratim dugove, pa da krenem na put. Inace, kako sam se zalepio sad za Google maps, sinula mi je ideja i autostopa Kopenhagena i Stokholma, preko Bratislave, Praga, Berlina...Mislim da je to dosta izvodljivije nego ova istocna tura, ali mi je ona na prvom mestu, pa ako odem tamo i vratim se, kapiram da mi nijedno sledece putovanje nece tesko pasti...

• Борко

Што се мапа тиче, у тим крајевима консултуј и јандексове мапе, много су прецизније од гугла.

http://maps.yandex.ru/?ll=20.926982%2C44.033088&spn=14.875488%2C6.760722&z=7&l=map

• Марко 

Нисам читао тему, вероватно је већ неко написао. Не бих се ја зајебавао, можеш да останеш без неких изнутрица које ће касније да продају.

Ova tema je zaključana.
Nije moguće dodavanje novih komentara.