Knjige za početak
  • Pišem Uz Vetar

Na ovome svetu mnogo ljudi ne čita. Neki od njih su i probali da čitaju, ali nalete na pogrešnu knjigu i odustanu. Koje su vaše preporuke za ljude koji počinju tek da čitaju, šta treba da im bude prva-druga knjiga? Uzmite u obzir da ti ljudi mahom sporo čitaju, nisu naviknuti na čitanje i ne treba da im preporučujete teške već zanimljive i lake knjige.
    Potrudite se da izbegavate neke žanrovske knjige jer one imaju veliku verovatnoću da budu promašaj.

• Pišem Uz Vetar

Evo odmah ja da dam primer:

Za mlađe od 14 godina, preporučio bih im da počnu sa Hari Poterom. Nema neke diskusije oko toga, neko je na temi o Hari Poteru rekao, i ja se potpuno slažem sa tim, da je to savršena knjiga za razvijanje ljubavi prema čitanju.

Za mlađe od 20 godina, preporučio bih im Beli Očnjak. Nisam siguran u ovo, jer sam davno čitao, ali u sećanju mi je ostala kao prilično laka i lepa knjižica, a i Džek London je bio kraljina inače.

• kierkegaard

Lovac u žitu, moderan stil i svima će se dopasti, mislim na mlade ljude do 18 godina recimo a starije od 14. Ima mnogo ljudi tih godina da ništa ne čitaju.

• Soad_psyho

Ja bih preporucio "Mi djeca sa stanice zoo", knjiga je bas direktna, nema zakukuljivanja i zamumuljivanja. A posle naravno klasici ruske knjizevnosti, pa onda moze Igra prestola i tako dalje. Nidje veze lolo al' ja bez tih knjiga ne bih uopste citao.

• Majakovska

Čitajte kupoholičarku. Nema nikakvu umetničku vrednost, al' ono, lako se čita, ima sve da skapirate.

• лош тенор

Soad_psyho, ne treba to čitati onda kad roditelji ili škola zahtjevaju, iz jednog prostog razloga - tebi je tad prva asocijacija na žuto sunce ili sladoled od limuna a ne dop. Tu knjigu treba pročitati sa prvim konzumiranjima vutre, da vidiš dokle trebaš ići, da vidiš da na tome ili eventualno gljivama ili kolačima od vutre trebaš stati, ne ići dalje, jer sve dalje vuče ka jednom iz čega se baš teško možeš izvući.

• Denisx

Ježova kućica

• XPACT

Nek citaju "Dr. Oksov eksperiment" od Zil Verna. Knjiga malog formata, prica zanimljiva iz doba romanticizma.
    Nek citaju od Radoja Domanovica price. Kratke su i sadrze gomilu poruka.
    Isto tako i price od Edgar Alan Poa.
    I moze "Zivotinjska farma", kratka je i isto puna poruka...

Vidim da ste svi vi nabrojali knjige sa preko 200 strana sto je previse za nekog ko ne cita i samim tim moze da se obeshrabri i pre nego sto krene sa citanjem.

• Majakovska

Vidim da ste svi vi nabrojali knjige sa preko 200 strana sto je previse za nekog ko ne cita i samim tim moze da se obeshrabri i pre nego sto krene sa citanjem.

Ja knjigu nikad nisam procenjivala prema broju strana. Jednostavno, ako ima dobru priču, to prestane da ti bude bitno.

• Soad_psyho

лош тенор ja sam ovu knjigu procitao nedavno, mnogo posle prve vutre.:) i sad cu se dobro razmisliti kada budem hteo da uzmem bilo sta sto spada u drogu. sve je to sranje, drzacu se piva vinjaka i rakije.:)

• TucanKamen

Nisam pročitao mnogo knjiga baš iz razloga što me je dosta knjiga smorilo još na startu, sad malo više čitam al tad kad me puškom nisi mogao naterati da pročitam bilo šta u jednom dahu sam iščitao "Kad su cvetale tikve" pa eto preporučujem to kad se meni svidelo svideće se svakom.
    Igra prestola takođe, nema tu promašaja. Mada ja generalno volem epsku fantastiku.

• XPACT

Ja knjigu nikad nisam procenjivala prema broju strana. Jednostavno, ako ima dobru priču, to prestane da ti bude bitno.

Sve je to super, ali ovo je valjda tema za predlaganje knjiga za one koji ne citaju... Dakle, poenta je zanimljiva prica i mali broj strana...

• Pišem Uz Vetar

Sve je to super, ali ovo je valjda tema za predlaganje knjiga za one koji ne citaju... Dakle, poenta je zanimljiva prica i mali broj strana...

Sumnjam da joj se može objasniti, zato nemoj ni da pokušavaš.

• TucanKamen

U pravu je Hrast, gledam po sebi bitno mi je bilo i da knjiga nema previše strana a sad kad mi je zanimljiva knjiga popizdim što ima samo 700 strana lolololo

• Pišem Uz Vetar

Zamisli da preporučiš knjigu od 700 strana nekom ko nije pročitao knjigu u životu i pritom čita ~20 strana na sat, sigurno će da je pročita.

• kierkegaard

Broj strana je bitan, ali mislim da je stil vazniji, moderan stil, lake recenice, psovke, pojmovi iz sadasnjeg doba, sve to lakse ide nego neki opisi pre 200 i vise godina, ne znam, mislim da je i to jedan od razloga al zavisi opet sta volis.

• лош тенор

Broj strana je bitan, ali mislim da je stil vazniji, moderan stil, lake recenice, psovke, pojmovi iz sadasnjeg doba, sve to lakse ide nego neki opisi pre 200 i vise godina, ne znam, mislim da je i to jedan od razloga al zavisi opet sta volis.

jedna riječ, američki pisac njemačkog porijekla, blud, nemoral, alkohol, žene

• XPACT

jedna riječ, američki pisac, blud, nemoral, alkohol, žene

Ahaha, pa ako hoces nekog da upropastis onda mu treba preporuciti Bukovskog, ali nije to za svakoga...

• Сантјаго Коровјов

Најглупља поента коју сам чуо у животу.
    Заправо, број страна није битан ако књига заинтересује некога на првих 15-20 страница и ако је уводни део добар.

Е сада, ово питање би било лако када бисте рекли за који узраст је намењена књига.

Дакле, ако развијаш детету од малих ногу љубав према читању, купујеш му прво сликовнице, бајке и глупости, онда пређеш на неке интересантне авантуре. Рецимо, моја препорука би пре свега биле књиге Жил Верна јер је мени лично он много више обележио детињство него Хари Потер. Затим Хари Потер, од комедија и за школски узраст "Хајдук" Градимира Стојковића и слично.

Ако хоћеш некоме ко је макар делимично одрастао да створиш љубав према читању, Ден Браун је добар избор, такође разне авантуре, трилери и мистерије... Рецимо Стив Бери исто и слично.

Рецимо, неко ко не воли да чита, сигурно неће моћи да издржи да прочита Господара Прстенова, јер колико год то била бајка, писана је на јако озбиљан и људима који нису навикли на читање и тежак начин.

Ако баш озбиљног човека саветујеш, јебига, Хемингвеј на првом месту, такође ту је и Орвел који исто има јако питак и интелигентан стил. И књиге које њега могу да заинтересују, практично, не постоји књига која ће свима одговарати. Али дебљина није битна, макар не дебљина књиге.

• Сантјаго Коровјов

Ahaha, pa ako hoces nekog da upropastis onda mu treba preporuciti Bukovskog, ali nije to za svakoga...

Ма да. Ја од кад сам почео да читам Буковског, почео сам да се дрогирам, пушим курац за крек и јебем све што се мрдне. О алкохолу и срањима по кафанама да не причам. -.-

Како ми се пегла од "није то за свакога". Јесте, свако ће разумети Буковског ако иоле загребе испред псовки, јер доста тога паметног зна да каже, додуше зна и да се просере, ал' ајде.

• Сантјаго Коровјов

И стојим при томе да људи који хоће да уђу у свет књижевности, није лоше да крену са читањем стрипова. Стрипови јебу кеве.

• лош тенор

naravno da nije, Bukovskog ne čitaju ljudi koji su sjedili u prvoj klupi, tužakali učiteljici ove iza što prepisuju i kupovali sendvič od para za sendvič

• лош тенор

reci Reme, šta te muči?

• лош тенор

a da, tebe uvijek nešto muči. batali, ne moraš mi odgovarati na pitanje.

• Сантјаго Коровјов

Мучи ме количина глупости коју си успео да откуцаш у претходних пар постова.
    И смарате ви који мислите да је Буковски тако хардкор и да су га само појединци достојни.
    Укратко, смарате.
    Јебо вас Буковски.

• лош тенор

ako nisi uhvatio poentu, a vidim da nisi, objasniću ti sad. Pičke ne mogu da osjete to što on piše ako nisu bar 1% toga svega (dolaska do dna, izvlačenja iz tih govana i nesnosne sreće kad se sve to privede kraju) proživjeli, jer on piše tako da prosto ne možeš da izvučeš poentu svega ako nisi njegov čovjek.

• лош тенор

štaviše, on uopšte nije hardkor, nego jedan mnogo prije svega iskren i dobar čovjek. Knjigu 'Žene' završava tako što priča priču o mački, govori kako životinje ne vole loše ljude, mačka dolazi do njegovih vrata, on njoj otvara konzervu tunjevine. Neto 200 grama.

• TucanKamen

Pošto se Reme dogovorio sa Remeom da je Reme u pravu mislim da ova tema treba da se zaključa jer samo Reme može biti u pravu ako ne verujete pitajte Remea.

• crnigrujan

Matorim ljudima koji bi da krenu s čitanjem preporučujem da nabave negde kofer-dva 'Ninđa' pričica ili nešto tipa 'leopard napada u tami', napet roman s egzotičnom radnjom i jasno izdefinisanim likovima po ugledu na nekadašnje treš akcione filmove. Ako je čitalac još matoriji onda Zane Grey opus :)

• лош тенор

Reme, imaš li mačku?

• Сантјаго Коровјов

Ухватио сам поенту. А поента је да си ти омашио поенту. И немам намеру да се свађам јер имам утисак да се покушавам нешто да објасним дрвету. А толико још нисам прсао.

• Johnny Kurajber

Marija Jurić Zagorka "Grička Vještica" sve delove.

• crnigrujan

E jes, za decu valja i 'pet prijatelja' ako ima da se nabavi, to je onako uniseks, 'vinetu' i 'sin lovca na međede' su više za dečake.

• Tuccini

A Dekameron?

• Сантјаго Коровјов

@Warner von Latinische
    Управо то. Него људи који су "прочитали и сварили" Буковског сматрају да су уватили бога за муда јер Буковски "пише брутално и искрено".

• лош тенор

haha joj Reme ti si car.

• Сантјаго Коровјов

E jes, za decu valja i 'pet prijatelja' ako ima da se nabavi, to je onako uniseks, 'vinetu' i 'sin lovca na međede' su više za dečake.

Е да. Заборавих на "Пет пријатеља".

• АБ

Džek London je i otac i majka. Bar po mom mišljenju.

• Majakovska

Sumnjam da joj se može objasniti, zato nemoj ni da pokušavaš.

Meni se sve da objasniti, svakako. Međutim, čitanje treba da bude ljubav prema čitanju, ne prema kvalitetu papira i broju stranica, i kao takvu je treba i otpočeti, a ne "fake it 'till you make it" fazon, evo pročitaj prvo ovo, nema prostoproširenih rečenica i višesložnih reči, jeiii.

• XPACT

Reme, sto si toliko neurozan?

• crnigrujan

Reme, sto si toliko neurozan?

Možda je čitao nešto od Velša :)

• Majakovska

Pošto se Reme dogovorio sa Remeom da je Reme u pravu mislim da ova tema treba da se zaključa jer samo Reme može biti u pravu ako ne verujete pitajte Remea.

Iako se slažem sa svime što je Reme napisao, ovo mi je pobeda. :D

• Johnny Kurajber

Nešto od Dime tipa musketari, pa onda 45 vitezova, gospođa de mosnoro, tako neke laganezi isto mogu.

• Johnny Kurajber

A ako je istorija smor nekome ko počinje i taj period uopšte, onda modernije malo, Ladlam recimo, špijunski i tako taj fazon. Lustbader recimo isto.

• Сантјаго Коровјов

До јаја си Храсте. Ајд наставите са дијагнозама већ сам се забринуо што касните.

• Skols98

Ja sam počeo sa Vinetuom i Monte Kristom,ali smatram da je Belgarijada od Dejvida Edingsa idealna za početak.

• Johnny Kurajber

E da vidiš Grof Monte Kristo isto kul za početak što reče Skols.