Evo ovde možemo da delimo projekte, da diskutujemo o raznoraznim temama, pomažemo jedni drugima, delimo tutorijale.
Da započnemo jednostavno : koji su vam omiljeni alati, µC, dev bordovi, CAD-ovi, go-to senzori?
Ako iko voli elektroniku i programiranje, a ne zna sta su ADC/DAC, UART, SPI, I²C, tajmeri, interupcije, OC, RTCC... uskoro stizu jednostavni tutorijali na srpskom.
- b
aj em a dokta
- DP
Švajs aparat... kovao sam sekire i mačete u bivšoj firmi, brener a gas linijski:)
- DP
Ovo, Pez:
https://www.svezakucu.rs/www/pics/items/portal/big/4072.jpg
To ti je električni aparat za varenje gvožđa, tj čelika, možeš i prohrom sa prohromskim elektrodama. Imaš i CO2 ali on ti je već za neke drugačije, profesionalne upotrebe... radio sam sa oba
Ne znam šta hoćeš da praviš ali vidim da je nešto zahtevnije čim pominješ sve ovo... bušilica mi je Black&Decker, brusilica ili kako je zovu još i fiberka, isto... imam dva kompleta gedori, franc ključeve od 6 do 44, kamen za brušenje, sečenje, poliranje, razne vrste šmirgli koje se montiraju na bušilicu i služe za šminkanje komada... veliku stegu, bonsek, cirkular - DP
Drvo sam obrađivao ko klinac, pravio sam ramove za slike, čaše od kokosove ljuske, podmetače, neke igračkice, pizdarije... ali sve su to bile male stvari, komplet za opštetehničko mi je vršio posao... zavisi šta hoćeš da radiš... ja planiram da se bavim maketarstvom kad dođu neka bolja vremena

Ocu da kupim stubnu busilicu, modelarsku testeru, onaj belt grinder, onu stonu testeru ili neki stoni cirkular I tako neke pizdarije, uzeo bi I neki aparat za varenje sto jeftiniji...nemam nista posebno sto bi radio, ocu da pravim nozeve uglavnom, I tako neke zajebancije.sta god.mi padne na pamet...cistim nekubstaru supu na vikendici.pa tu ocu da uredim neku manju radionicu
- DP
Za to će ti trebati i brener, ali ne onaj sa pijace na plin, on razvija temperaturu nešto oko 500 stepeni, taman da istopiš olovo za pecanje od klemi iz starih akumulatora hahah... nego bolji koji miksuje kiseonik i gas, on je ubica... da isečeš čelik, zagreješ komad kad hoćeš da ga kuješ... treba ti stono tocilo s elektromotorom i dijamantski kamen za njega, da ga naoštriš da može i Bata Živojinović da se brije s njim pre okršaja s mrskim okupatorom... za ručno rezbarenje drveta imaš da kupiš komplete... a za kožu ti trebaju makaze i singerica, al to hahah bolje naruči kod krojača da ti odradi futrolu, odneseš mu nož, on mu uzme dimenzije i odradi ti to kako hoćeš bukvalno... bojadžije rade bojenje te kože posle itd...
- DP
Sa kožom sam probao jednom, uhvatio sam beloušku zmiju, odrao je i reko da napravim kaiš za sat al kurac... samo sam je utrljao solju i ostavio da se suši al nije to to... ljuštila se posle malo i bila meka, mora da ide na maceraciju u neke spec hemikalije da bi bilo to kako treba i da bi trajalo..

Jel moze ona modelarska testera da sece I metal ako se promeni testerica ili je samo.za drvo?
- DP
Preslaba ti je ona za čelik, Pez... da, brener sa dve slavine na kojima podešavaš plini kiseonik, samo on može da postigne tu temperaturu jer kad plin sagoreva sa čistim kiseonikom, sagoreva sa 100% efikasnosti, nego kad gori sa običnim vazduhom... i za kaljenje, i za sve... tu recimo, ako hoćeš da ima onu crnkastu mat boju ko pištolj, kališ u ulju, a ne u vodi..

https://www.kupujemprodajem.com/Alati-i-oru-a/Stolarski/Tra-na-testera-WOMAX-novo-66423106-oglas.htm
jel ova moze da sece i metal ili samo drvo

E sad zavisi sa kakvim metalima hoćeš da radiš, tada mijenjaš testere, imaš karbidne, karbonske, bimetal, u zavisnosti od tvrdoće čelika koji režeš, pun profil, obojeni metal, liveni čelik, kratka strugotina, duga strugotina itd. al bimetalne za tvoju svrhu tu rade posao bez problema, smatraju se univerzalnim igračima.

sovom prvom isecem sto pribliznije oblik, onda ostatak izbrusim na ovome i to je to
https://www.kupujemprodajem.com/Alati-i-oru-a/Stolarski/Kombinovana-tracna-brusilica-375w-TC-US-400-GARANCIJA-64690088-oglas.htmal mogu da zamislim kolko to jede onda ove brusne trake

Pez koliko bi mi para tražio za ovo?
https://imgur.com/g94vHPp.jpg