Definitivno jedan od naših najboljih gitarista,svašta bi napravio da je u ono vreme svirao npr u Americi...
Zbog nadolazećeg šunda,kiča i ostalih marsovaca odlučio je da se povuče sa muzičke scene po kojoj gamižu i kurta i murta...Interesuje me stav/mišljenje Vukajlijaša o RM Točku i ovoj njegovoj odluci...
EDIT: Da li bi ga isto tretirali u Americi kao kod nas npr?

Ja mislim da će se svaki čovek, ne na Vuki, nego u Srbiji i okolini, a koji ima bilo kakvo znanje o muzici, složiti da je on bespogovorno naš najbolji gitarista IKADA, a u vrhu i na svetskom nivou. Nema tu šta mnogo da se razmišlja.
A to što se povukao... Ako se povukao. Bolje nego da postupi slično kao Čipi. :)
- Пд
Свашта би направио у Америци? Боли њега курац за Америку, популарност и паре. Да је хтео отишао би тамо, могао би лаганица да оде, с озбзиром на то да му старији брат тамо живи и ради већ педесетак година.
- ПдJa mislim da će se svaki čovek, ne na Vuki, nego u Srbiji i okolini, a koji ima bilo kakvo znanje o muzici, složiti da je on bespogovorno naš najbolji gitarista IKADA, a u vrhu i na svetskom nivou. Nema tu šta mnogo da se razmišlja.
Амин.

Ako je odlučio da se povuče sa scene, to je u redu...svira za sebe, svoju dušu, kad mu se ćefne....ne svira više...
Šta bi bilo (ne umem ni da zamislim) da je odlučio (daleko bilo, sačuvaj Bože i sl.) da odsvira nešto za neki najnoviji Cecin album, uđe u Farmu,
napravi džingl za neke od predstojećih izbora (novi prašak za veš) ili napravi sopstvenu modnu liniju?!- Пд
http://abraxas365dokumentarci.blogspot.com/2010/01/radomir-mihailovic-tocak-pokretna.html
Ово је линк за скидање свих 6 епозода документарца "Покретна прошлост" који је посвећен Р.М. Точку. Препоручујем вам да скинете ово и одгледате, ту можете веома лепо видети какав је то човек и музичар.

Ej ово је невјероватно, нисам знао за ову тему а баш сам малочас управо Точку посветио једну дефиницију. И онда кренем да линкујем нешто на теми о омиљеним гитаристима и видим ово. Прије него што било шта прокоментаришем о њему, замолио бих остале чланове да се, ако може, само не копирају приче са других сајтова и форума, као и да се уздржимо од сујетних расправа типа "је ли бољи он или Стефановски" и слично. Хајде да на Вукајлији направимо једну квалитетну причу о овом човјеку. Заслужио је.

Слажем се да је Точак најбољи балкански гитариста, можда и шире. Слушам Точка и Смак, ево, већ тринаесту годину, чини ми се. То је таква музика коју увек изнова откриваш. У једном тренутку ти се нека песма не учини привлачном, а онда ти уђе у главу, па не можеш да је избациш из себе.
Сећам се, још док сам био у средњој, имао сам нападе кад су ми неки делови песама попут ''Перле'', ''Плава песма'', ''Организам блуз (инструментал)'', ''Ремизов валцер'' итд. данима одзвањали у глави, не знам зашто.
Иначе, ово:
Zbog nadolazećeg šunda,kiča i ostalih marsovaca odlučio je da se povuče sa muzičke scene po kojoj gamižu i kurta i murta...Interesuje me stav/mišljenje Vukajlijaša o RM Točku i ovoj njegovoj odluci...ми се не свиђа. Точак је веома ташт човек. Мислим да је тим потезом (напуштањем сцене) издао рокенрол. Прави рокер (па и блузер, тј. џезер) никада неће издати своју публику само зато што су завладали неки нови трендови. Баш треба супротно да се понаша - да покаже како рокенрол још увек живи. Због таквих као што је он, који су издали публику и завукли се у своје куће (а некада су палили и жарили) данашњи клинци не знају шта је добра свирка. Скидам капу свима који су опстали и остали доследни себи.
Могу људи да кењају да Најда није заслуживао да буде у Смаку, али погледајмо њега сад - цепа човек! Један од ретких који се труде да мало дигну ову мртву сцену. Свирке сваки трећи дан, и то се свира рокенрол, а не неке сплачине. А шта ради Точак? Завукао се у кућу и снима клипове, па их качи на Јутјуб.
Да, Точак је издао публику. И не, не поштујем његову одлуку да се повуче са сцене.
Што се Стефановски није повукао услед најезде кича и шунда? Не да се није повукао, него из године у годину све више одушевљава људе свирком.

Ако је морао да бира између повлачења из јавног живота и комерцијализације свог ауторског рада ради успјеха (опстанка) на музичкој сцени, а морао је, онда ја ипак дубоко поштујем његову одлуку о изолацији. 1996. године група Смак са пјевачем Најдом је у великој дворани новосадског СПЕНС-а искупила једва 600 људи у публици. Много боље није било ни у другим градовима. Точак је човјек који не прави компромисе, и његов одговор на то је био прво "Live Without Audience 2007" a потом и "Егрегор". Два свирачки маестрална албума прошла су у широј јавности такође готово незапажено, чак су их поједини "музички зналци", наши набјеђени критичари жестоко испљували уз опаске попут "боље да није ни излазио из Харема". Након свега тога, убрзо је усљедила и одлука о прекиду активности у јавном животу.
Једноставно, човјек је изгурао до краја оно што је имао да каже у том тренутку, па ко је разумио, разумио је. Да је узео, и с предумишљајем, у складу са захтјевима тржишта, као што су радили други (нпр. Влатко Стефановски у више наврата) и направио албум састављен искључиво од обрада традиционалних нумера одсвиран у свом маниру, то би вјероватно био један од продаванијих албума код нас у новије вријеме.
Што се тиче Најде, колико год био квалитетан вокал и данас ево већ и солидан гитариста, мене је нервирао што је посљедњих година доводио поштоваоце групе Смак у заблуду и дилему најављујући свирке по клубовима Србије ни мање ни више него под именом СМАК. Због тога су остали чланови бенда Смак, укључујући и Точка, најавили и тужбу, не знам да ли су у међувремену одустали.Уз све ово треба узети у обзир и његово здравствено стање (доживљен блажи срчани удар прије неколико година), што знатно умањује шансе да поново изађе на бину. Наравно да сви прави љубитељи Точка то потајно прижељкују, ја сам први међу њима, али ако се ипак не деси да га опет уживо чујем како свира, поштоваћу.
Да, Точак је издао публику. И не, не поштујем његову одлуку да се повуче са сцене.Што се Стефановски није повукао услед најезде кича и шунда? Не да се није повукао, него из године у годину све више одушевљава људе свирком.
Ma povukao se kad je bilo najsladje-na vrhuncu...Da se povukao i 90-e i dalje bi bio to sto jeste,moguce je to sto dzimi kaze da ga je malo i ubilo to sto stefanovski kida iz godine u godinu a on snima egregor (instrumental album u sustini-koji nije tako los ali i nije tako SMak) gde ubacuje slobove govore,skat i ostale fore
Cudan je on covek,tera inaat,pricali su mi likovi koji su isli kod njega na casove da je cudan ali da je i ljudina od coveka i perfektan ucitelj,ko prodje njegovu skolu zna da prangija sve...
Za mene licno nije prodao rokenroll prodali su ga oni koji zive na staroj slavi
Што се тиче Најде, колико год био квалитетан вокал и данас ево већ и солидан гитариста, мене је нервирао што је посљедњих година доводио поштоваоце групе Смак у заблуду и дилему најављујући свирке по клубовима Србије ни мање ни више него под именом СМАК.Ја сам из неких мање-више поузданих извора чуо да је ово био један велики неспоразум. Сећам се, то је било 2006. кад су били најавили велики концерт Смака у СКЦ-у. И ја сам се разочарао кад сам чуо да је то Најда и помислио ''Шта, кој курац сад Најда има да се назива Смаком, без Точка?''. Међутим, Најда је хтео да се то организује као Смак-трибјут свирка, а организатори у Баограду су најавили концерт као СМАК да би привукли више публике, па је онда избило велико срање и неспоразум са Точком и Кепом.
Зељчек, има логике то што кажеш за слабу посећеност, али и сам се сећаш деведесетих. Који рок бендови су тад имали посећеност? Нико није имао.
moguce je to sto dzimi kaze da ga je malo i ubilo to sto stefanovski kida iz godine u godinu a on snima egregor (instrumental album u sustini-koji nije tako los ali i nije tako SMak) gde ubacuje slobove govore,skat i ostale foreМени се ипак свиђа тај албум веома. :)

Thunder from the blue sky VST,Jan Akkerman,Damir Imeri...VLatko kida kao nenormalan
A najda se bar kod mene 2007 pojavio sa plakatom Smak (onaj logo njihov znas vec) i Kerber...da bi ga skoro slusao pod imenom Najda SMak ( I gale kerber) a egregor jeste ok album ali smak je po meni vrhunac dostigao 85 sve posle toga je napinjanje i improvizacija.Da je ostalo sve na borisu i toj postavi to bi bilo to...
Inace Kepu sam letos slusao kao bis gosta u jednom bendu iz Kragujevca u kome mu peva cerka (nazalost ne mogu da se setim imena,dobro je i ovoga sto se secam)
A najda se bar kod mene 2007 pojavio sa plakatom Smak (onaj logo njihov znas vec) i Kerber...da bi ga skoro slusao pod imenom Najda SMak ( I gale kerber)Па, то је сасвим нормална ствар свуда у свету да уз име неког музичара иде и назив пројекта по коме је познат. Кад је Блејз Бејли био у БГ, на плакатима је писало Blaze Bayley ex Iron Maiden. :)

Ма јебо више тог Најду, дај да се вратимо на причу о човјеку ком је тема и посвећена. Ево једна прича, за љубитеље митова и легенди о најбољем гитаристи:
Мој добар пријатељ је релативно скоро на љетовању у башти једног од будванских кафића угледао Слободана Стојановића Кепу како испија сок ћаскајући са својом супругом. Kао стари велики љубитељ групе Смак, и лик са занимљивим наступом, пришао им је и, на Кепино изненађење што га је неко уопште препознао у толикој гомили, упознао се с њима. Већ након два минута Кепа је са сокића прешао на пиво и кренула је вишечасовна прича, а о чему другом него о блузу, музици и Смаку, и све поред нескривеног ужасавања Кепине супруге која се на првом дану свог љетовања таман била понадала да је бар неко вријеме побјегла далеко од свега тога на сигурно.
Током разговора Кепа је одговорио на разна питања, а једно од њих је било везано и за три нумере групе Смак које је Радомир Михајловић Точак највише волио да свира са својим бендом:1) Огледало
2) Циганско срце
3) Наравно, Блуз у парку.- Пд
Постоји она прича када је на неком фестивалу Точак упознао једног свог фана који је пред њим и неколицином (срећних) људи одсвирао "Улазак у харем", од почетка до краја, без иједне једине грешке. Точак га похвали, узме гитару у руке и одсвира потпуно нову мелодију која све људе остави без даха, али фазон је у томе што то није мелодија ниједне познате песме. Кад је завршио, пита га овај лик шта је то одсвирао а Точак му каже: "То ти је био излазак из харема."
Точак је заправо одсвирао песму унатрашке.

http://www.youtube.com/watch?v=IWEbzgQ1ys8 peki sa njegovo profila :)
- Пд
Коментар скроз доле је Џимијев. :)

Нешто прије него што ће задња постава Смака (са Најдом), и звачично престати са радом могло се наслутити да све не штима баш најбоље кад су у питању односи између чланова бенда, тачније између Р.М.Точка и остатка екипе. Након једног њиховог концерта у Србији бенд је чекала послужена вечера и сви су се окупили око стола, само је Точак узео свој тањир и сјео подаље од њих. На питање: "Чича, што не седе с нама?" одговорио им је:"Ако већ морам да свирам с вама не значи да морам и да једем".

http://www.youtube.com/watch?v=UKaqP5x01ek&feature=related mene su ostala usta otvorena

Cuo sam pricu o tocku od jednog lika:
-prica kaze sledece, uso tocak u neki kafic de su klinci imali svirku, i gitarista se nalozio i odsvirao ulazak u harem 3 puta brze nego sto je normalno, tocak ha pohvalio, uzo gitaru i odsvirao 9 puta brzeima jos jedna prica koju mi je pricao isti lik, ova je jos bolja od ove prve:
-necesam se tackno kako ide, al poenta je da dzimi hendriks kad je sreo tocka skinuo sesir i reko mu "postovanje"naravoucenije iz ovih prica izvucite sami

ПРВО ВИЂЕЊЕ Р.М.ТОЧКА УЖИВО
Toчка сам први пут уживо видио пред почетак чувеног Смаковог концерта у башти београдског СКЦ-а, љета 2000 (у документарцу "Покретна прошлост" су убачени живи снимци управо са тог догађаја). Стајао сам недалеко од бине са пријатељицом и посматрао непознату предгрупу која је гласно грувала кад је крај нас застао неки брадати мали шепавац у црној атлетској мајици. Обоје смо помислили: ево га још један чудак и стари фан Смака, ко зна одакле ли је овај дошао.
Онда га је неки тип питао:
-Чича, јесу ли ово они твоји ученици?
-Јесу.
-Па шта кажеш, добри су?
-Ма немају појма, бре. Сад кад ми изађемо на бину чућеш како се свира!
Прије него што се удаљио, погледали смо му руку којом се гладио по бради док је то изговарао и угледали чувену тетоважу. Није више било сумње, био је то Р.М.Точак главом и брадом лично!
Cuo sam pricu o tocku od jednog lika:
-prica kaze sledece, uso tocak u neki kafic de su klinci imali svirku, i gitarista se nalozio i odsvirao ulazak u harem 3 puta brze nego sto je normalno, tocak ha pohvalio, uzo gitaru i odsvirao 9 puta brzeima jos jedna prica koju mi je pricao isti lik, ova je jos bolja od ove prve:
-necesam se tackno kako ide, al poenta je da dzimi hendriks kad je sreo tocka skinuo sesir i reko mu "postovanje"http://vukajlija.com/zabava/posteri/29944
Nista od toga nije tacno,hendrix je umro u godini kada smak tek ulazi u studio,jedino ako nije bio u cacku pred smrt...
Tocka sam gledao nekoliko puta uzivo i pravo da vam kazem utisak je varirao od koncerta do koncerta mada da je virtouz to stoji
- ПдToчка сам први пут уживо видио пред почетак чувеног Смаковог концерта у башти београдског СКЦ-а, љета 2000 (у документарцу "Покретна прошлост" су убачени живи снимци управо са тог догађаја). Стајао сам недалеко од бине са пријатељицом и посматрао непознату предгрупу која је гласно грувала кад је крај нас застао неки брадати мали шепавац у црној атлетској мајици. Обоје смо помислили: ево га још један чудак и стари фан Смака, ко зна одакле ли је овај дошао.
Онда га је неки тип питао:
-Чича, јесу ли ово они твоји ученици?
-Јесу.
-Па шта кажеш, добри су?
-Ма немају појма, бре. Сад кад ми изађемо на бину чућеш како се свира!
Прије него што се удаљио, погледали смо му руку којом се гладио по бради док је то изговарао и угледали чувену тетоважу. Није више било сумње, био је то Р.М.Точак главом и брадом лично!Одлична прича Зељчек.

НАЈБОЉИ ТОЧКОВИ УЧЕНИЦИ
Најбољи Точкови ученици, према његовим ријечима од прије неколико година, су данас свјетски чувена блузерка Ана Поповић и глумац Никола Пејаковић Коља (Смак Бијелог дугмета). Што се тиче осталих полазника његове школе гитаре, Точак је рекао да су сви, али баш сви гитаристи који нешто значе, ведре и облаче у екс-југословенском рокенролу долазили код њега на часове а многи су га замолили да јавно не говори о томе, јер их је за разлику од нпр. Ранђе из Неверних беба који се поноси што је Точков ђак, било и остало срамота да се то сазна (!). Зашто је то тако, они знају...
Ја бих додао да је на мене јак утисак својим видео записима на Ју Тјубу оставио Лука Вукмировић, дечко што се појављује на кратко у документарцу „Покретна прошлост“ кад он и Точак свирају композицију „Арија Дајмонд“. Није случајно Р.М.Точак баш њега позвао у своју кућу кад су снимали ти кадрови...
Да, "Паука" и управо "Арију Дајмонд" је отпрашио на оноj ash-vintage 57 тако да се ни Точак тога не би постидио. Кад смо већ код тог модела гитаре, и ја имам 57-ицу и могу ти рећи, то је то Џими...тај звук. Ана Поповић је код Точка ишла двије године на часове колико знам. Штета што се код нас изгледа не може десити као што се дешава у америчким филмовима али и стварности када је музика у питању - да се ученик који је направио неку каријеру сјети свог старог учитеља, па да једног дана видимо Ану и Точка на истој бини попут оне на Бир фесту пред 120.000 људи. Мада, и када би га Ана позвала, сумњам да би се одазвао, такав је...
Ја јесам присуствовао радионици, али само као посматрач, јер сам тада био на далеко нижем свирачком ниовоу него сад. Иако је било нас педесетак и од тога бар тридесет професионалних гитариста, нико се није усудио да засвира с њим иако је било понуђено. Једноставно, сви смо били фасцинирани оним што је изводио и говорио. Мени је то била најважнија лекција из гитаре коју сам у животу добио, од тог дана сам баталио трзалицу и кренуо у скроз неку другу причу.- V
Drago (tako zovu Tocka) mi je da postoji ova tema

Виртуал,
ако знаш, испричај нешто о Точку-Драги, како је и кад добио тај надимак? Ја признајем да до сад нисам знао да га тако зову, иако се то на основу Шумадијског блуза могло наслутити. Кад смо већ код тога, не могу да не испричам једну малу анегдоту од прије 5-6 година:
У новосадском студењаку упознам једног одличног музичара из Чачка, свирао је подједнако добро и гитару и фрулу, одлично пјевао, вјероватно још свашта знао. И поведемо причу о блузу и шумадији, и ја му, пошто волим митове и легенде о музичарима, послије 3-4 пива и ко зна још чега испричам да је у оригиналној студијској верзији заједно са Точком свирао и Драго Млинарец, хрватски кантаутор ("Драго, почињи" - логично зар не?). Човјеку се прича допала и кренуо је да је препричава својим пријатељима. И њима се допало. Значи, то је тај Драго који се годинама појављивао на почетку њихове омиљене блуз нумере, да не кажем химне!
Елем, ту би се све и завршило да баш те јесени у Синагоги послије 30-так година није гостовао управо г-дин Млинарец. Мој чачански другар се одмах наложио и позвао ме да идемо на концерт, не зато што посебно волимо Млинареца, него да га заскочимо иза стејџа и питамо мало о том снимању и детаљима. И стварно се појавимо у првим редовима, концерт био онако, Млинарец више причао а мање свирао и кад се најзад завршило, нас двојица трк за њим - у бекстејџ. Тамо је била гужва, неки новинари чекају Млинареца али ми банемо и одмах све пресјечемо питањем: "Драго, Драго, је ли истина да си ти тај Драго што је свирао са Точком у пјесми "Шумадијски блуз?" Млинарец је стајао запањен на тренутак а онда се почео смијати и признао да нема појма о чему ми причамо, какав црни Точак и он... Отада пазим да не ширим приче без поузданих информација, мада кад год сам касније срео свог шумадијског другара радо смо евоцирали успомене на упад код Млинареца.- V
Clanovi benda su ga zvali Drago, ali bilo je to odavno.
Ti si Dzimi u pravu uglavnom ga zovu Rade, narocito u poslednje vreme.
Значи, то је тај Драго који се годинама појављивао на почетку њихове омиљене блуз нумере, да не кажем химне!Koja crna himna Sumadijski bluz, himna Smaka je ulazak u harem a mozda ni to. Bluz je zajebancija (tehnicki) za Tocka. Lep je bluz, ali mi deluje kao da je Tocak reko ajd da im pokazem kako se to radi i da me ne gnjave vise. Hocu da kazem da su njegovi kapaciteti mnogo veci od bluz muzike.
Iskreno volim bluz, ali mislimda je to muzika za "pocetnike", tehnicki je potpuna zajebancija.
Zasto ga zovu tocak, pa ima istetoviran tocak (onaj koji lici na tocak zapreznih kola) na ruci. A sta sve to simbolizuje, nije mesto ovde za tu raspravu.
Ako hocete da vam cika Serb otkrije muziku koju Srbija nije cula (cast izuzecima) predjite na podforum sta trenutno slusam.
- V
Zaboravih za Mlinareca, pa mogao je on Tocku na primer da stimuje gitaru, nosi kofer i slicno.
Anegdota, bas za stimovanje. Rastimovao Tocak gitaru, odnosno nastimovao je po nekom svom sistemu, gde je A tu je G i u tom fazonu i dao talentovanom (ali stvarno talentovanom ) klincu da odsvira nesto. Klinja uzo gitaru (misli da je nastimovana ok, Tockova gitara) i krene, a ono zivi kurac (mislimda je bilo neto od deep purple). Stane klinja kaze ovo bre skroz rastimovano. Uzme Tocak gitaru i opici ulazak u harem bez greske (znao je stim) i kaze klinji ma sve o.k. sa stimom, ajd probaj ponovo. Da ne duzim zajebavo ih pola sata sve redom, svi probaju i kazu rastimovano. Uzme Tocak gitaru i sve izgleda nastimovano. Ima strasnu memoriju. Genije.

Знам за то. То је руски штим. И демонстрирао је то у емисији Роковник. :)
Иначе, не доживљавам Улазак у харем као химну Смака, јер то једноставно није њихова ауторска ствар. Мени су ипак душа Смака ствари као што су ''Перле'', ''Црна дама'', ''Блуз у парку'', ''Ел домо'', ''Плава песма'', ''Махт тема'', ''Биска 2''...
Nista od toga nije tacno,hendrix je umro u godini kada smak tek ulazi u studio,jedino ako nije bio u cacku pred smrt...dilandog, seres? zato sam i okacio :)
sarkazam na internetu- V
@Dzimi
Pa to sam i ja hteo da kazem, ko zna sta je njihova himna, sko uopste postoji, pored gomile dobrih stvari. Samo sam hteo da kazem da je Sumadijski bluz manje vise jedan mali izlet i zezanje u stilu to se tako radi i kraj price.
Nije bio ruski stim, bar ne tada, nastimovao/rastimovao je gitaru na samo njemu poznat nacin i svirao normalno. Svaki iole pismeni gitarista zna za rusi stim i lako bi ga provalio.

O шумадијском, и блузу уопште...
Ријеч химна сам употребио јер за блузере и рокере(а посебно кад су из Шумадије као Ж. и његови ортаци које сам се поменуо у свом посту) „Шумадијски блуз“ то и јесте, како насловом, текстом тако и мелодијом, провученом кроз блуз форму.
Не бих се сложио с тим да је блуз музика за почетнике, већ управо обрнуто, то је музика за посвећене гитари. Многи мисле да знају да га свирају, али су само загребли по његовој површини и то може баш да засмета ушима. Да је Радомир Михајловић Точак ту свим нашим гитаристима одржао лекцију, апсолутно се слажем. Јер, као што рече Петар Миладиновић Пера Џо, „офрље свирање блуза може вашу личност учинити умјерено до знатно одвратном“.
Имао сам прилику да засвирам и са једним од наших најталентованијих младих гитариста данас (за њега ће се тек чути, мада више није непознат) чија појава, вјештина и техника оставља без даха. Ипак, на крају је, посматрајући мој „old school“ начин свирања, па још и без трзалице, признао да му „фали блуза који ја имам у прстима“.