Pošto je ovo jedna od najosetljivijih tema koja se provlači kroz Vukajliju i među članovima postoje konzumenti raznih droga smatram da bi dobro došla jedna tama u kojoj bi se svi zajedno potrudili da dođemo do nekih zaključaka u vezi sa ovim zlom, jer priznao to neko ili ne droga jeste zlo koje u najvećem broju uništi život svakom ko je koristi u manjoj ili većoj meri.
To što je neko postao korisnik droga, ne znači automatski da je taj neko loš čovek, samoživac, kreten ili idiot. Potrebno je da se sklopi nekoliko kockica.
1. Da je droga lako dostupna, a ona to jeste.
2. Da se potencijalni korisnik kreće u krugu osoba koje već koriste droge, što je skoro normalno jer je sve više korisnika kojima je droga na dohvat ruke.
3. Da kod potencijalnog korisnika postoji velika želja, sasvim ljuDska i normalna da budu prihvaćeni od strane društva jer ih to isto društvo može proglasiti seljacima, šabanima, idiotima ili štreberima.
4. dA POTENCIJALNI KORISNIK NEMA DOVOLJNO JAK KARAKTEER DA KRENE TEŽIM PUTEM SAMODOKAZVANJA SVOJIH VREDNOSTI KROZ UČENJE i težek rad na sebi.Postoji tu još nekoliko kockica,ali smatram da sam nabrojao sve najvažnije.
Pošto niko od nas dok je mlad ne zna sve tajne života, a i hormoni rade prekovremeno želja za avanturom, za društvenim prihvatanjem i želja za zabranjenim voćem čine drogu prihvatljivim rešenjem. Dolazi do prvih pravdanja pred samim sobom."Pa svi to rade" ili nešto slično. Što se duže droga koristi i pravdanja postaju sve komplikovanija i sve maštovitija i nikako se ne priznaje jedna istina, a to je: " Droga vlada korisnikom ma koliko da se tvrdi suprotno".
Meni lično je žao svakoga ko postane korisnik droga jer je svoju budućnost stavio na kocku i ponekad mu život zavisi samo od toga da li će dobiti kvalitenu drogu ili neki otrov koji ubija.Pogotovo ovde u Srbiji gde su primanja mala postoji i veća šansa da kupite takav otrov.Naravno postoji tu i politička pozadina, ali o njoj ću pisati drugi put.
Ukoliko želite da se priključite ovoj temi, možete pisati, a možete i linkovati tekstove o drogama.
Sa nadom da ste me pravilno i dobronamerno razumeli, pozdravlja vas vaš drug NesaDeBeli.
Hajde prvo da razjasnimo sta ti sve podrazumevas po drogom. Recimo - droga, da ili ne:
-Pivo
-Heroin
-Rakija
-Aspirin
-Brufen
-Marihuana
-Krek kokakin
-Cokolada
-Cist kokain
-Kafa
-Duvan
???
Da li bi ovde podelu izvrsio po principu "legalno/ilegalno u vecem delu sveta", ili imas drugacije standarde?
Možda je tema trebalo da glasi Sve oko droge i droga, s tim što smatram da je sintagma"sve oko droge" mnogo opasniji deo celog problema.Uživanje je individualni čin i mene baš briga da li je neko izabrao taj put ili alkohol da širi vidike ili isprobava slobodu.Beše i zakonsko rešenje da je kažnjiva prodaja a ne uživanje.Distribucija droge je najjača industrija-ako je uživanje kao jahanje na talasima, dilovanje i cela organizacija je kao cunami i tu je sve jasno.
Vas dvojica ste zreli ljudi i umete da branite svoje stavove, ali uvatiti dete maloletno i ubaciti ga u trend je nešto drugo-niti zna da razmišlja, a kamoli da racionalizuje šta je dobro, šta nije i iz čega će moći da se izvuče.
2)Neke drugarice mog maloletnog sina piju više od njega...
Pa sta onda predlazes, da zakljucamo temu? Da cemo samo da naudimo mladjima od sebe razgovorom na ovu temu, sagledanom iz ugla dvoje ljudi preko 30 godina starosti, sa dve veoma polarizovane tacke gledista?
Ja zelim da ova tema zazivi. Pogotovo zbog toga sto sam vise nego spreman da iz korena promenim svoj stav o temi u pitanju.
...Postoje jednostavno ljudi koji su skloni porocima. Čak i da droga uopšte ne postoji, oni bi bili zavisni od nečega drugog.
Meni je prošlo svašta kroz ruke i nikada nisam počeo sa tako nečim, ali ne zato što sam bio jako pametan kao klinac, ili puno prosvećen, već samo zato što se nisam rodio takav.
A recimo da je način na koji sam odrastao i moje tadašnje okruženje bilo idealno za tako nešto.
Na to gledam slično kao i na homoseksualizam...ili se rodiš sa predispozicijama za tako nešto ili ne.
A da...niko nikoga ne može tu da prevarom uvede.Naravno, ja sve vreme govorim o zavisnicima, ne o "sportskim" korisnicima...

DeBeli ti ovaj problem posmatras iz perspektive jednog roditelja koji ne zeli da mu sin krene stranputicom.
Problem je sledeci - normalna faza odrastanja je pobuna protiv roditelja, cak i ako su roditelji najpozitivniji moguci likovi kao sto su moji bili.
U mom drustvu su svima tata i mama pricali kako je droga losa,kako je zlo.Svi smo redom bar probali drogu, ako ne i navukli se ili cak umrli od nje, osim jednog momka ciji je otac bio matori hipik i ceo zivot proveo duvajuci travu.To je bio njegov nacin pobune, da cak i ne proba.
A njegov otac je bio dusa od coveka,na ranu da ga privijes.Neki od nas su imali oceve alkoholicare i zavideli su ovom momku ciji je otac duvao travu.On se nije vracao pijan kuci, nije tukao sina i zenu, nije trosio pola plate u kafani.
Posle pobune-trebalo bi da postoji i pomirenje i kompromis i, mislim da je u toj vezi moguće rešenje.Sa odrastanjem obe strane treba da razmišljaju o svojoj odgovornosti i boljem izboru, a ne o teranju inata, pravde. Nisi roditelj ako samo gušiš i nisi buntovnik celog života da bi bio buntovnik i pišao uz vetar.Kad se razvije odgovornost prema svom životu, nađe se mesto i za eksperimente, ali deca sa 13-18 godina nemaju kritičku svest šta je dobro, a šta ne.Narkomani oko moje generacije su postajali to posle 25-put je večito klizav, a samo jedan mi i dalje liči da se izvukao...

Ali najgore od svega je suvise vrsiti pritisak na one koji tek treba da udju u svet. Jer svet jeste okrutan. Postoje tri nacina:
1. staviti ogradu od kolja oko onoga koga se zeli zastiti
2. pustiti ga da sam o svemu odlucuje i bude dovoljno pametan da prezivi
3. naci balans, biti neomrznut kao roditelj, a opet usaditi mu pozitivne vrednosti.Ovo trece je najteze, ali najispravnije. I to je ono sto se naziva roditeljstvo.
Verujem da ovaj post ima veze s ovom temom, jer smatram da svaka losa (a i dobra) osobina nekog coveka prvenstveno dolazi iz porodice ili pak vuce korene iz iste. Tako je i sa drogiranjem.

Droga je ono sto uzimaju drogiraši, drogoši i političari.
Politika je najveća droga!
Ovim putem bi vas sve upitao da li ste probali nešto od "lakih" droga?
Ja sam probao dva tri puta marihuanu i nije mi se svidelo, nikad je ne bi uzimao ponovo jer njeno delovanje mi se uopste ne svidja ostalih droga se iskreno plasim i ni u snu ih ne bi uzimao, veliki sam protivnik i tableta za spavanje i smirenje jer zatupljuju, ko i ostalih hemikalija kao sto su antibiotici, kad se prehladim lecim se zdravom hranom. Ja šnjarim mnogo tri paklice na dan i to mi je minimum, jebi ga navukao sam se jos u osnovnoj, pijem retko zato sto nekad umem da se strasno napijem i pravim ludorije i probleme.
Sada sam se se smirio i dobro vladam vlašom i čašom, još da smanjim pljuge i čist sam!
Zanimljivo da droga je sasvim normalna i prihvatljiva stvar u nekim kulturama, tipa kod Indijanaca, ali za njih je alkohol smrt, a kod nas je obrnuto...
Otprilike smatram da je sve opasno ako se preteruje sa tim, ali ako izbacimo alkohol, duvan, (neke) droge, so, biber, šećer.... i blabla... što nam škodi, život bi bio žešće dosadan.
Zvanično: Jesam za legalizaciju marihuane...
I smatram da, da je postojala razvijena proizvodnja i kultura konzumiranja marihuane pre 100 godina u Evropi, danas bi mogli da je kupujemo na trafikama, baš kao cigrete ili pivo, samo nije bilo nikakvih moćnika koji imaju koristi od legalizacije, pa ona nije legalna. A mnogi imaju koristi od nelegalnosti....
Imam 19,5 godina.Pušim marihuanu jednom nedeljno.Probao sam kokain i amfetamine par puta.Sigurno ću u nekom trenutku života probati LSD.Ne pijem i ne pušim.Smatram da time poprilično amortizujem negativne efekte droga na moje telo.Imam devojku.U odličnoj sam fizičkoj spremi,redovno treniram.U januarskom ispitnom roku sam dao tri ispita od četiri na prvoj godini mojih studija.
Svaki moj prijatelj ima ovakvu priču.
Zato što smo svi ljudi sa visokom inteligencijom i jakom voljom.
Za nekoliko godina ću zasnovati porodicu i nastaviću da se ponašam ovako koliko god mi to vreme (posao) bude dopuštalo.
Ako će ti sin biti dripac,biće i bez droge.Generalno najveća gamad koju poznajem,nije probala drogu u životu.Zato,imaju završenu osnovnu školu,biju svoje devojke i žicaju pare na ćošku za litar heloua od jabuke.
Muka mi je od frojdovskih teorija da smo mi samo jebena gomila gena i hormona.Mi imamo volju.A droga je sjajan test za volju.Dobar sluga ali loš gospodar.Znači ne daj da ti bude gospodar,u tome je kvaka.
Ako jednog dana predjem na pajdo ili met,pljunite me ,šutnite me i gonite me u tri pičke materine.Društvo će biti obogaćeno gubitkom jednog debila.Ali neću.
"Generalno najveća gamad koju poznajem,nije probala drogu u životu."
E vidis, moja prica je skroz drugacija. Najveca gamad je upravo ona koja se ponasala slicno tebi. Ali mozda nemaju takvu volju, mozda si ti jedinstven (uz tvoje drustvo, da)...
Nista ne mora da bude onakvo kakvim se cini, a opet i moze. Jbg...
Najnovije istraživanje na temu droge i alkohola kaže da se deca od 12-15 godina u proseku napijaju 2 puta sedmično.
Takođe, ako niste znali Kristijana F. autorka knjige ''Mi deca sa stanice Zoo'' je pod starost opet počela da se drogita i sudski joj je oduzeto dete.
Tako da, izvinjavam se svima koji ne dele moje mišljenje, po meni jednom narkoman- uvek narkoman.
A da je moje dete (koje još uvek nemam) počelo da se drogira stvarno ne znam šta bih uradila, da li bi ga lečila ili ga ubila na mestu da mu prekratim muke.- M
Ja sam pušio marihuanu nekoliko puta, i opet bih, no me strah da me policija ne u'vati, i onda najebeš ka' najgori džanki. I ne, nisu svi što piju i pušu drogu narkomani truli, isto ka' što nije p'janica teška onaj što ponekad popije neki alkohol.

Ја сам одувек волео дрогу. Сећам се, кад сам био дечачић, још мањи но што сам сад, да ми је ћаћа купио књигу "Дрога у школској клупи", нашег цењеног стручњака, др. Јована Букелића. Ту сам научио гомилу корисних ствари,као на пример да се од кокаина постаје педер, да ЛСД мења структуру хромозома и да "флипнути" значи полудети. На сваког сувоњавог осмака са водњикавим очима сам гледо ко на наркомана. Наравно каки сам живахан и радознао био, а појавило се чудо дајл апа од 56к (буразер платио модем 200 марака), ја почех да сурфујем дубинама интернета у потрази за којекаквим информацијама о дрози. Ствари које сам ту видео биле су различите од оних овековеченим у ремек делу др. Букелића. Али било је то време кад су нам Американци свакакве пиздарије правили, па реко, пичка им материна, и мене оће на наркотике да навуку. Годину - две после, коначно сам превазишо свој страх од отварања кевине тротомне медицинске енциклопедије и одређене појмове сам тамо потражио. Тада се родило моје поверење у интернет, будући да је исти сада имао научну подршку. Међутим, хормони ударили у главу, па сам баталио теорију и доватио се емпирије. И радио сам експерименте на себи повремено, са по месец-три размака, пар година. Ни једном се нисам покајао. Ишо сам на рејвове, међ гомилу одрађених људи(др. Букелић каже да рејвови трају неколико дана и да се завршавају хероинском оргијом). Углавном је било до јаја, и урадио бих то још који пут, да ми време и музички укус то дозвољавају. За моралне норме ме, дизвинете, боли курац. Што се здравља тиче, није ми отказала јетра, немам тромбозу вена, психолошке проблеме, а и поприлично сам сигуран да ми потомство неће бити наказно, како то др. Букелић воли да каже. У међувремену, моја фасцинација према илегалним супстанцама трансформисала се у љубав према хемији, те дрози могу да захвалим што данас студирам то што студирам. Кад смо код садашњости, пијем литар Лава 7 дневно и пушим око једне пакле Лакија. Сматрам да је то далко штетније од онога што сам радио раније, али реално, заболе ме. Морам некако да се опустим. А и поседујем неограничено веровање у напредак медицине у будућности.
Да резимирам, ваља задовољити радозналост кад си клинац, а ваља се и, повремено, опустити кад оматориш. Важно је не претеривати. Ја наркоманом сматрам само човека који хронично користи дрогу, односно човека који је на хероину. То је једина дрога у којој овди свакодневно можеш дуживаш (трава на страну), јер крека нема, кокс је прескуп, а мораш да биднеш поприлично луд да би гутао ексере сваки дан(Спид је ту негде на средини). Ваља, такође, знати да пробати нешто није исто као и навући се на то. Велика већина наркотика не изазива физичку зависност, док је психичка зависност у великој мери зависи од првог утиска, који је углавном разорачавајући. Ко је довољно луд да се навуче на пајдо, или да покуша да обори рекорд у неспавању уз помоћ спида, ко га јебе, тај ионако не би био контрибјутинг мембер оф сосајти.
Хтедох да напишем доста тога, али, ево, Војтек је покрио 90% онога што ми је било на уму. Палац горе.
Да, највећи проблем је тај што о дроги држе предавања и пишу књиге они који нису никада у животу били у присуству неког ко се дрогира, а камоли сами конзумирали нешто. А клинци ће увек да нађу нове начине да се дрогирају. Природа обилује психоактивним супстанцама, али о томе нека прича неко ко се боље разуме.
Pošto se tema zove *droga i sve oko droge*,zašto da malo ne proširimo temu van ove rasprave o ispravnosti procesa drogiranja?
Evo ja bih voleo da ovde ostavite predloge šta slušati u nadrogiranom stanju pošto svi znamo da droga produbljuje čovekovu glavu po pitanju muzike i tera ga da je shvati na potpuno drugačiji način.
Evo moj prvi predlog:
http://www.youtube.com/watch?v=HzkCm4fi2H4
Не знам да ли је ово добро слушати у надрогираном стању, али се свакако тиме дрогирам:
http://www.youtube.com/watch?v=UhjG47gtMCo
А, ево, ова песма истог бенда може да се стави у контекст, а добила је и назив по врсти дроге:

@Neša. U pravu si što se brineš. Kamo lepe sreće da se svaki roditelj tako brine. Ono što većina mladih neće ni u snu priznati je – da nemaju pojma koliko je droga opasna. Imala sam prilike da razgovaram sa srednjoškolcima nakon što su pogledali film o drogama i njihovoj zloupotrebi-većina ih je bila u totalnom šoku. Nemaju pojma kako zaista stoje stvari, o istini se ne priča.Takođe je sramota priznati da nešto ne znaš jer te svi vršnjaci gledaju kao zadnjeg debila i prave se da znaju sve, iako nemaju pojma. Džaba internet, džaba obilje informacija. Da li ste znali da 7 od 10 srednjoškolaca misli da prilikom prvog seksualnog odnosa ne može doći do trudnoće?Toliko o informisanosti. Klinci misle da ih starci tovare glupostima, da to i nije tako strašno kao što se priča, da je cela fama oko narkomanije preuveličana. Droga je cool, dok ne skontaš da te je najbolji drug pokrao, neće droga mene – ja sam karakter i jak sam lik- dok ne ćoknem met a onda me šutnite u guzicu, bla bla…Neko će popustiti i potonuti, neko neće – to nema nikakve veze sa karakterom, jednostavno je nečiji organizam podložniji zavisnostima uopšte, to je čisto stvar hemije u organizmu i nije nešto što čovek može da kontroliše( kao što su npr. Azijati osetljiviji na uticaj alkohola, a Haićani fasuju HIV dok si rek’o keks). Droga je dostupna, uvek je i bila, kad sam ja bila tinejdžerka ekser je bio jeftiniji od Koka kole ili Hajnekena- verovatno je i sad. Treba vremena da mlad čovek počne da formira zdrave stavove, mlad um je otvoren za sve, zato mislim da deci treba drobiti non stop o svemu štetnom što ih okružuje. Ne kažem urnisati ih i im braniti sve živo, svakako im ne možeš zaista zabraniti da urade bilo šta na šta su se namerili, ali treba da znaju kako zaista stoje stvari- da je nekome dovoljan i jedan šut pa da ga pošalje u sunovrat. Uči svog klinca pravim vrednostima I otvaraj mu oči kad god stigneš.
A šta droga napravi od čoveka? Ne postane svako narkoman koji se bode i projebe kompletnu imovinu i rikne od over dose-a, neki postanu i roditelji, istina, ne spiče celu platu u kafani, ali su zato katatonični debili koji svaki vikend provedu uz duvku umesto uz svoju porodicu jer već 20 godina žive u ubeđenju da je svet dosadan, i da nema provoda bez vutre, i otvara im se fucking treće oko- i to je društveno prihvatljivo i bla bla - kakva glupost. U nekim društvima je droga sasvim prihvatljiva i sastavni je deo života, ali je isto tako u nekim društvima prihvatljiva kastracija žena, hanibalizam i sl. Nema vage na kojoj su tasovi ravni.
@iskusni. Stvarno si iskusan.
@dobra losa zla. Thanks za post.
Za sad ću malo prokomentarisati ono što ste napisali, a kasnije ću dodati i još neke stvari. jEDNOSTAVNO, VREME JE DA PRIČAMO OTVORENO O PROBLEMIMA JER SE SAMO TAKO JASNO VIDI.
@che-vu – Sve nabrojano svrstavam u drogue jer sve izaziva zavisnost.
@kurd – Postoji I predispozicija. Dokazali neki naučnici. Nešto oko genetike.
@mali prst – Prstiću, otvorio si mi oči. Od sutra počinjem da pušim travu, da moj sin ne proba. Što se tiče bunta slažem se da ga svako poseduje u određenoj meri. Ja lično u velikoj. Uvek sam se bunio. Dan danas se bunim(što dokazuje I ovo moje bandoglavo insistiranje na ovoj temi) Poenta. Bunt se može iskazati I na još neki način, a ne samo ovaj.
@iskusni – U pravu si da droga ljude čini srećnim, mislim na one koji je prodaju. I put je više nego klizav. I naravno, individualna snaga uvek presuđuje kojim će putem neko ići.
@ neo - 3. naci balans, biti neomrznut kao roditelj, a opet usaditi mu pozitivne vrednosti. – Ne mogu da se ne složim sa ovim što si napisao. To je najteže, ali imajmo u vidu da su I roditelji obični ljudi sa svojim Manama I slabostima. I njima je nekada potrebna podrška porodice, tj svoje dece, samo što je u Srbiji skoro sramota tražiti takvu podršku jer se po difoltu smatra da roditelj ne sme da prizna svoje slabosti pred detetom što dovodi do toga da se dete oseća kao biće niže vrste jer misli da je nesposobno I glupo. Onda potraži dokaze o svojoj vrednosti na drugom mestu I retko kada bude u pravu jer roditelji će bez obzira na sve uvek pružiti najviše ljubavi I razumevanja svojoj deci. (Ne pričam ovde o roditeljskoj stoci nego o normalnim roditeljima)@ludi p… - nisam probao. Nekada sam pušio I pio, a sad ni to. Samo ta pusta hrana, al jebi ga.
@piro – Ti isti ljudi bi imali I koristi od legalizacije. Ne znam tačan podatak, ali mislim da duvanska industrija zarađuje više od dilera marihuanom. Legalizacija bi skoro sigurno promenila psihu mladih ljudi koji bi legalizaciju doživeli kao dozvolu da puše travu. Evo sad u Engleskoj lupaju glavu šta da rade jer ova vakcina protiv raka grlića materice je u svesti njihovih devojčica protumačena kao dozvola da se slobodno seksaju. Isto bi bilo I sa travom.
@gvozdenoviću-mislima da veoma inteligentno menjaš teze. Ja nisam pričao o psihički jakima, nego o psihički slabima, a priznaćeš da su oni u velikoj većini. Naravno niko ni tebi ne garantuje da nećeš jednog dana psihički pući I početi da povećavaš količinu droge da bi amortizovao neke eventualne probleme.Ne želim ti to, ali je moguće jer si I ti čovek od krvi mesa sa svojim slabostima.
@mat – Može biti svako izlečen, ali je problem u tome što narkomanu to niko ne veruje pa se I on pod takvim uslovima slabije bori da izađe iz vrtloga droge. Mada opet je sve individualno. Nema pravila.
Ni ja ne znam šta bih uradio.
@wojtek – Radoznalost je ubila mačku.
Jelena 1109 – Alal ti svaka reč.Na kraju, pozdrav svima.

@Neso, ovo si poceo idejom "da bi dobro došla jedna tema u kojoj bi se svi zajedno potrudili da dođemo do nekih zaključaka u vezi sa ovim zlom"
Posle dvadesetsedam postova mi se cini da ova tema nema nikakve veze sa zajednickim dolazenjem do nekih zakljucaka, ti tacno znas do kojih zakljucaka zelis da dodjemo - do tvojih zakljucaka.
Poenta moje price nije bila da sutra pocnes da pusis travu vec da "najbolji planovi miseva i ljudi cesto krenu po zlu".
Dve polarizovane strane u ovoj temi se bitno razlikuju u jednoj stvari: mi "narkomani" uopste ne zelimo da vi strejteri pocnete da se drogirate. Vi strejteri iz nekog meni neshvatljivog razloga zarko zelite da mi prestanemo da radimo to sto radimo.Ne razumem na koji to nacin ja vas ugrozavam time sto radim?
Razlog zbog kog ovo pisem je sto mene drzava smatra kriminalcem zbog vaseg insistiranja na besmislici da je marihuana isto sto i krek.Hvala vam sto nas plasite ekstremnim slikama ljudi koji su zavrsili na kristal metu.Dozvolite da sada ja vama pokazem par slika ljudi koji u zivotu nisu probali marihuanu,vredno su radili celog zivota, bili uzorni gradjani i placali porez.Izraz ocaja na njihovim licima je posledica neredovnog konzumiranja marihuane:
http://farm1.static.flickr.com/170/407263541_6eb19229d6.jpg
http://www.nih.gov/news/research_matters/december2006/images/depression_l.jpg
http://www.bbc.co.uk/health/images/300/distress_old_man.jpg
Ne znam kako mislite da vodimo ovu raspravu na ravnoj nozi?Ja sam bio strejt,vi niste bili naduvani.Ja vama pricam iz iskustva a vi meni iz cega?Znam da ce se sada naci neko ko ce reci da mu je prijatelj umro od heroina.Ja ne pricam o heroinu - pricam o marihuani.Da li je nekome prijatelj umro od marihuane?
Ipak,kao i u svemu, najbolju predstavu mozemo steci ako posmatramo uporedne primere.Levi uzorak je pusio marihuanu celog zivota a desni nije.http://blather.net/img/blather/st_michans/IMG_5238_st_michans_skulls.jpg
Primecujete li neku razliku?Ja ne.
@jelena1109 - izgleda da je u nekim drustvima prihvatljivo i nazivati ljude koje ne poznajes katatonicnim debilima.
(Nijedno dete nije ubodeno zarazenom iglom tokom pisanja ovog posta)
Evo, kao sto je Wojtek nekoga preduhitrio ranije, tako je prst mali sada preduhitrio mene. Stvarno, najveci problem koji imam je kada se rec "droga" podjednako koristi za marihuanu i heroin. To nije samo ignorantno, nego i opasno. Ja travu pusim od svoje 15.-16. godine, a svakodnevno negde od 20., (sad imam 30 godina). Kad sam bio mladji, voleo sam da uradim po 10 spotova da bih se uradio kao biljka i slusao Yes, Tool, Dzimija, Santanu ili Wagner-a. :) Medjutim, danas popusim par dzointa dnevno, cisto kao opustanje. Pomalo kriziram kad ne pusim par dana, ali mnogo manje nego od cigara. I kriza me prodje veoma brzo. Kad sam "pod dejstvom", mozes sa mnom da razumno pricas, nisam nasilan niti impulsivan. Jos treba da cujem za saobracajnu nesrecu izazvanu pusenjem trave, cak licno primecujem da sam mnogo skoncentrisaniji na voznju u navarenom stanju, jer mi je sve trip i interesantno. Ukoliko treba naglo da se bacim nazad u normalu, popicu po litra soka od pomorandze, neku guaranu ili bilo sta sa dosta secera u sebi i - eto me nazad!
Marihuanu ipak ne bih legalizovao, ali bih je dekriminalizovao, (nesto sto ce se uskoro desiti u Novom Zelandu). To znaci da ako si mladi student koji duva u praku, ako te startuje murija neces dobiti kriminalni rekord kao ubica ili silovatelj, vec kaznu kao za prekovremeni parking. Pare od kazni bi se koristile na borbu protiv "losih" droga i obrazovanje mladih.
Zemlja u kojoj zivim ima puno porodica u kojima svi puse travu i te porodice funkcionisu sasvim normalno. Licno znam direktore firmi, ljude sa zaposlenjem i nezaposlene koji spadaju u ovu grupu. Kao muzicar, provodim dosta vremena oko ljudi koji konzumiraju sve i svasta i ne mogu da kazem da sam ikada video bilo sta ruzno sto je proizaslo iz upotrebe marihuane, osim par prijatelja koje je policija uhapsila zbog pusenja trave na ulici i sada ne mogu da dobiju vizu ako im se ide u Ameriku.
I od '97. glasam na izborima za NZ Legalise Canabis Party. Nemamo jos ni jedno sediste u parlamentu, ali - ima vremena. Maori Party nas podrzava, kao i brojni drugi aktivisti sa leve i desne strane.
EDIT: I jeste, izgleda ruzno kad dva ortaka sede na stepenistu ispred ulaza i duvaju. Ali, isto izgleda ruzno kad piju pivo iz flase na istom mestu, a fensi je kad pijes krambabuli panc ili sampanjac u gradskoj skupstini ili galeriji.- M
Jedna stvar je sigurna - đe ima droge, tu nema krize!
- m
vezano za nedoumice u vezi sa tim sta je droga a sta ne:
covek je zapoceo temu o opojnim drogama.i cajevi su (biljna) droga ali ne opojna.

Jeste Neso, upadas samom sebi u usta:
"Sve nabrojano ubrajam pod droge, jer izaziva zavisnost".
Znaci, mislis li da je ispravno svrstavati cokoladu i heroin u istu kategoriju? Mislis li da aspirin izaziva zavisnost? Mislis li da bi neko ko daje takve izjave trebao da stoji kao autoritet za odnos prema opijatima? Ili si spreman da napravis kompromis u svom stavu, barem malo?
Jednom sam igrao PES nenavaren i bio sam poslednji na turniru. Nikad vise! NIKAD! :) Marihuana i igrice ne mogu jedno bez drugog.
Inspiracija samo nadolazi... i za samu igru i za podjebavanje protivnika.
http://www.youtube.com/watch?v=wbCwEoYCaK8
Da vidimo šta imaju da kažu zapadna katolička braća na ovu temu:
http://www.youtube.com/watch?v=MgZkhBidzvI- M
http://www.youtube.com/watch?v=nPpYR8WcPmw
http://www.youtube.com/watch?v=9mgjZK46_uw
http://www.youtube.com/watch?vhttp://www.deezer.com/track/1575085=gCY6fdxwAMY
Malo muzičke podloge u skladu s ovom temom. 
Hmmm...svasta ste vamo napisali, jebi ga, kasno sam skonto temu...nego, ko ono rece da droga cini coveka sretnim? to nije ZDRAVA sreca (mislim to je samo obmana u glavi)...pa i vi sto samo pusite marihuana, zar ne postoje lepsi i zdraviji nacini da covek bude srecan/uzbudjen/...ili sta god vec smatrate srecom?
Jasno, ne treba imati predrasuda, ne treba se bojati probati, i sam sam probao svasta, ali to mi nije interesantno...
Svakog ko se drogira, ili preterano pije, ili ima vecih problema sa porocima, smatram osakacenim! Osakacenim tako da ne moze da se seti i oseti sta zaista znaci sreca! Cista zdrava sreca, ljubav, mir, peace:)

Neo;)
Evo malo uz temu:
http://www.youtube.com/watch?v=F8_LId4m620
Ajd da krenem redom.
Prstiću, šalio sam se da ću ja da propušim. Imam dovoljno drugih poroka. E sad. Ja nikoga nisam nazvao narkomanom, već korisnikom droge. Rekao sam I da je sve droga. I kafa I duvan. Sledeće. Ti druže imaš pravo da radiš sa svojim životom šta ti je volja. Ja bih nesebično voleo da se odrekneš droge, ali sebično želim da moj Nikola nikada ne proba ništa jače od duvana I alkohola, mada je I to veliko zlo.E sad tu dolazi do problema. Moj sin živi u svetu u kome veoma lako može da sretne nekog poput tebe . Kroz nekou priču će taj neko poput tebe da priča kako je trava super. Tu bi trebalo da uzmemo u obzir da će taj neko biti blizak mom sinu I on će ga smatrati za pametnu osobu. Verovaće mu I probati travu. Meni niko ne garantuje da će moj sin celoga života posle pušiti samo travu. Možda će biti nestabilna ličnost, možda će u moru svojih problema posle trave posegnuti I za nekom jačom drogom I postati narkoman. E zbog toga ja želim da niko ne hvali kako je trava divna I predivna I da se od nje može biti samo bolji čovek.
Još nešto. Čisto sumnjam da ti nikada nisi neraspoložen I depresivan. Čak I da si stalno raspoložen tvoje bi raspoloženje mogli nazvati veštačkim jer nisi ti zaslužan I tvoja pamet već trava. Što se slika lobanja tiče, one su iste. Svi umiru, samo neko ranije, a neko kasnije.Neko uspe da proživi ceo život, a neko samo pola.@Vuče, legalizacija bi podstakla širenje trave. Na hiljade I hiljade mladih bi počelo da duva, a bar polovina od toga bi otišla na jače droge.Od te polovine bar četvrtina će izgubiti život od lošeg tripa ili od metka ili na neki deseti način, ali uglavnom prerano. Da li si spreman da podneseš teret savesti, ako tvoja partija uspe u svom naumu. Da li ćeš se osećati bar malo odgovornim za smrt tih mladića ili ćeš reći. Ko ih jebe kada su bili slabi I nisu znali da se suzdrže.
Inače ne skačem sam sebi u usta. Sve je droga I sve izaziva zavisnost, samo što neke droge sporije ubijaju od drugih. Neke čak decenijama, ali svaka donosi bolest. Najviše sam protiv onih droga koje najbrže ubijaju jer je tu najmanje vremena da se nešto promeni.@Sos – Podržavam tvoj stav da je prava sreća samo ona kojoj nisu potrebni bilo kakvi stimulansi. Oni daju samo sliku lažne sreće.
Sve u svemu, ovde mi se prebacuje da nisam tolerantan I da ne želim da dođemo do zajedničkih zaključaka.Pitao bih vas koji ste korisnici trave. Da li ste stvarno srećniji se travom nego bez nje.
Ja sigurno ne bih bio jer ukoliko bih pušio travu zanemerio bih potrebe svoje porodice I mog sina posebno jer bih zarad svog uživanja njemu uskratio nešto od životnih radosti, a verujte mi da mi je njegova sreća isto toliko bitna koliko I sopstvena.
Znam da sam zadrt I da volim da se raspravljam. Znam I da je ovo što pišem bitka sa vetrenjačama I da niko zbog ovog pisanja neće ostaviti travu, ali ako maker jedna mlada osoba pročita ovo I stavi prst na čelo I zatim se zapita “Da li da uzmem drogu ili ne” ja sam uspeo u onome što sam hteo.
Neso,ja najiskrenije zelim svako dobro malom Brdji.Ali Brdja u svom zivotu moze sresti i ljude koji ce mu reci kako je seks divan (kao sto i jeste), odati se promiskuitetu, nemati dovoljno strumf gumica kad mu zatreba i dobiti neku polnu bolest.
Ima i takvih ljudi na svetu, na primer ti na cetu kad pises o Klitoricima kog Vaginalskog tunela ili definicije o gospodi Svrsićima ne razmisljajuci da li to cita neka devojcica od 14 - 15 godina koja u tebe ima puno poverenje jer si stariji, kul lik i moderator.To dete se moze povesti za tvojim odusevljenjem seksom,upustiti se u prevremene polne odnose i postati maloletna samohrana majka.To ce joj svakako unistiti zivot.Ako zelis da zastitis decu, zastiti svu decu, nemoj samo svoju...
Ne mozemo mi biti odgovorni za ono sto se u zivotu moze desiti Brdji zbog naseg pozitivnog stava o gandzi.Na tebi je da ga vaspitas da ne bude povodljiv za stavovima drugih ljudi.A ja sigurno necu ponuditi dete od jedanaest godina dzointom.
Rece ti da si bio u paklu alkohola.Zasto omladini ne pricas o necemu sto znas, o necemu sto si iskusio?Ja sam probao i jedno i drugo i kazem ti da se alkohol i ganza ne mogu porediti.Alkohol tokom godina upotrebe toliko menja i srozava covekovu licnost da je to jezivo.Primere znas i sam, sigurno.Marihuana ne menja licnost ni na bolje ni na gore.Ja sam isti covek kakav sam bio i pre dvadeset godina.Neke stvari su se promenile u meni svakako,ali njih je promenio zivot a ne trava.Bar nisam gori covek nego sto sam bio.Da ne ponavljam pricu o tome kako se na travi nikad nisam potukao a alkoholu jesam i to cesto i bez razloga.Nekoliko puta sam pao, jednom sam cak i slomio ruku.Srecom nikad u zivotu nisam posedovao vozacku dozvolu.Na travi sam jednom slucajno okrenuo dzoint naopako, oprzio donju usnu i to je sve.
Jos jedna opasnost se krije u tom stavu da je trava droga koliko je i heroin droga.Dete ce mozda probati travu i doneti pravilan zakljucak da trava nije toliko opasna koliko su im roditelji pricali,bar nije smrtonosna i ne stvara fizicku zavisnost.Ako roditelji nisu bili u pravu za travu, mozda nisu bili u pravu ni za heroin?
Zasto mislis da bi ti zanemario potrebe svog sina i uskratio mu nesto od zivotnih radosti da duvas travu?Trava nije mnogo skuplja od cigareta a ako je sadis ona je besplatna.Cak je moguce da bi ti bilo zanimljivije da se igras sa detetom nego sada jer mi kada popusimo dzoint ne vidimo nikakve ruzicaste zeceve kako neki izgleda veruju vec su nam stvari koje radimo samo zanimljivije jer smo usresredjeniji na njih.Vise smo na tom mestu i u tom trenutku nego inace.Um ne luta okolo,ne razmislja o stvarima koje su se desile ili ce se tek desiti.Ne bi ti se desavalo da se dobacujes loptom sa Brdjom a da razmisljas o problemima na poslu.A opet, ako pozelimo da odlutamo negde u masti, odemo tacno na mesto na koje zelimo da odemo i ono ima vise detalja nego inace.Zato Che-Vu kaze da bolje vozi naduvan nego strejt - koncentracija mu je bolja.Rekoh, ja nemam vozacku dozvolu pa nemam ni iskustva ove vrste ali kad krenem negde naduvan iz kuce uvek vezem pertle na novi i ingeniozniji nacin.
Ne mislim Neso da je moje dobro raspolozenje vestacko.Marihuana cak uopste ne popravlja raspozenje,ona ga pojacava.Ako si veseo bices jos veseliji,ako si tuzan onda ces biti stvarno, stvarno tuzan.Naravno da jesam ponekad neraspolozen, svako jeste.Depresivan nisam, depresija je bolest a ja nisam bolesna licnost.
Ljudi , za dva dana niste otišli dalje od trave, a već ste se tu polarizovali kao da je biti il’ne biti.Travari su mi uvek bili najzabavniji deo, legalistički rečeno, narkomanskog dela populacije. I što se dejstva trave na organizam tiče, verovatno su u pravu, manje je štetna od alkohola.
Verovatno mogu da se nađu statistički podaci da je i vožnja na skejtbordu dovela do više nesrećnih slučajeva od trave, a ni alpinisti ne stoje u svim statistikama tako dobro kao ljubitelji trave- pa svi znamo da nije poenta u tome. Forumu iz opravdanih razloga nisu prisustvovali oni sa slabijim duhom, sa prosviranom ili odsečenom glavom zbog uticaja droge na nekog kretena koji im je pravo na nošenje glava debelo uskratio. Nikovi, tipa marko nicovic, chedisti i slični, koje je politika naduvala,se nisu odazvali.
Što reče momak i čaj je droga, pa i čokolada. Svako nosi neku svoju zmiju izazova u nedrima, i čvrsto veruje da baš njega neće da ujede. Ja protiv tuđih zmija se borim kad mi ulaze u dvorište-ovaj forum nije u obavezi da mi reši problem, niti ću ja da negiram pravo na suprotno mišljenje i poštujem ga do nivoa dok smatram da ima logike, što reče Che-nije za legalizaciju nego dekriminalizaciju trave.On živi tamo gde će to možda jednog dana proći. Kao i gej brakovi i slične stvari koje mogu da pripadaju sličnom miljeu. I tamo se vodi i politička borba za takve stavove. Ovde su propale Velika rok en’rol partija,POP i slični
Forum je postavio Neša iz jednog šireg razloga, koji se ne ogleda samo u brizi za rođeno dete, i to je u zadnje svoje dve-tri “definicije” dobro objasnio. Individualci uživaoci ,oni najjači se kao osete prozvanim i počinju neku svoju priču da zabavno i pomalo cinično brane svoje stavove, što mi uopšte ne smeta- već su se kroz defke dokazali da su šarmantni i duhoviti, ali mi smeta taj talas kriminala i nasilja koji ne možeš da odvojiš od droge, pa i trave. Klinci pljačkaju od trafika do banaka i ubijaju, kad im zagusti. Teritorije se brane i osvajaju preko leševa da bi neki posao pro’šo, a mladi su već odavno u nekom getu
I naravno da smeta kad ista stvar daje krila i kreativcima i kretenima, šta je manje zlo-kreativci traže izlaz u bezazlenijim stvarima, a kreteni koriste sve…i dokle, i ko nameće drogue-neki trgovci, i mendađeri svetskog kalibra…?... e o tome je Neša duhovito nešto hteo da kaže, a benigni deo problema se oglasio i hoće da ga nacrni
Svi smo na putu do one dve lobanje i vidi se razlika. Ona sjajnija pripada”narkomanima”-jer isijavaju da dokažu da je njihova priča dovoljna da pokrije ceo problem-nisam ga pokrio ni ja…a možda će neko do nekog sličnog foruma malo i da iskorači.
O jebote da mi je neko rekao da ću na jednoj strani foruma videti Čevua optuženog za smrt mnogo mladića i malog prsta za odvodjenje osnovaca na put heroina,masovne prostitucije i satanističkih orgija rekao bi mu da mi proba sladoled sa spolovila malo...
Ali eto imamo i to.
Ono što je poenta cele rasprave i zbog čega osećam ispravnim što pišem ovako: NIKO OD NAS NIJE OTVORIO TEMU *DROGE,KOJE PROBATI I KOJE SU NAJBOLJE,STREJTERSKE PIČKE STOP!*.
Drago mi je Nešo što se pokazuje još nešto iza tvog nastupa *Dobar dan mi smo iz Jehovinih svedoka,biste li voleli da bacite pogled na našu novu knjišku ili neku bibliju da kupite,hvaljen Isus*.Drago mi je što pokazuješ kandže.Pogotovu mi se svidjaju tvoje paušalne procene o mrtvima zbog legalizacije marihuane,novi Aušvici,Sodoma i Gomora,Džadžment dej.Obožavam taj latentni fašizam kad ga vidim.Pogotovu obožavam što u celoj diskusiji imamo grupu ljudi koja nema za cilj da drugu ubedi u svoje mišljenje a svoje stavove brani isključivo iskustvima i primerima i sjajnom retorikom i drugu koja se neće zadovoljiti statusom kvo i koja je pritom oborila svetski rekord u opštim mestima u svojim postovima i propagandnim lecima.Još samo da DLZ okači još neki klipić sa facama zavisnika kristal meta pa da konačno na pravi način počnemo da dolazimo do zaključaka kao što ti tvrdiš da želiš.
Da izvineš,baš me briga za tvog sina i kako će on da odrasta.Kao što i tebe treba da bude briga kako ću ja da odrastam.Evo hipotetički ja imam sina i registrovao sam ga na sajt.
Smeta mi tvoj nadimak Debeli.Što promovišeš gojaznost?Znaš li kolika je verovatnoća da ti rikneš od srčanog udara u 54. godini?'Oćeš da moje dete pomisli da je ok biti debeo?Da ne može da stigne autobus ako mu beži?Da ima limitiran izbor žena za seks?Hm mogao bi i da okačim neki klip ultra gojaznih ljudi širom sveta i njihovih sudbina.Neko crkavanje u svojoj povraćci?Da mislim,da bi to bilo prikladno i u duhu ove diskusije.Tako se na ovoj temi dolazi do *zajedničkih zaključaka*.
A JOŠ UVEK SAMO O DUVANJU PRIČAMO.Molim vas.
Rekao sam da neću više pisati na ovoj temi,ali nisam mogao da izdržim.
Ako u skupštini ne mogu da kažem Zoranu Krasiću i sličnima da skrešem u facu šta mislim,onda to mogu na internetu njihovim virtuelnim klonovima.
Sto se tice legalizacije... Kad coveka stavis u kucu i zatvoris vrata i kazes da ne moze da ide napolje zato sto tamo ima nesto sto njemu nece odgovarati i da on ne mora da zna sta je to, on ce uporno, na svaki nacin, pokusati da otvori vrata! I izaci ce napolje. I onako besan posle otvaranja vrata, u inat ce istraziti sve to sto je bilo napolju (makar ne bilo nista) i cak da ga to kosta zivota!
E, ako stavis coveka u kucu i ostavis vrata otvorena i kazes da je napolju ta i ta opasnost po njega i da bude oprezan, covek ce razmisliti, izaci, probati sta mu se cini OK, a na ono lose ce proci na laksi ili tezi nacin. I proci ce ga! Bice jaci.
Kontraproduktivno je zatvarati sva vrata. Jos gore je ne pricati sve sto (provereno) znamo o necemu losem. Kao sto su meni moji roditelji radili i rade. Ja ZNAM mnogo toga o mnogo cemu, ali kad ti 20 god. trupe jedno te isto i kad (sticajem okolnosti) izgubis maltene svaku psiholosku bitku, prestanes da se boris i dogmatski odustajes od svega. Ali onda si gotovo istrosena licnost i pocnes da sedis sa 18god. U tebi jos uvek ima nesto, ali jbg, bilo bi vise da (ni)je neceg bilo. Sinocnji primer - izasao sam sa drustvom, drugaru je bio i rodjendan. Oni se dogovorili da idu u susedno selo kolima, kod nas nema nista i zovu i mene. Gotovo nikada nisam isao u takav izlazak, zato sto su mi moji to striktno zabranjivali od kada sam poceo izlaziti. I, da ne duzim, ja sam odbio da idem. Poceo sam da mislim sta mi se sve moze desiti, da li imam dosta para, da li ovo, da li ono. Cemu?!Ista stvar je i sa drogom. Ako nekoga informisete, usmerite, "naucite ga da peca" i budete mu podrska, on nece postati narkoman i dileja.

Ova tema mi je za par dana razjasnila puno toga. Saznao sam da sam seksualni manijak, Jehovin svedok,zver koja pokazuje kandže,latentni fašista, prizivalac nove Sodome I Gomore, promoter gojaznosti , zamenik Zorana Krasića(ko li je taj?) I ko zna šta ću još o sebi otkriti jer sam spomenuo da je trava štetna i da je droga kao i mnogo šta što nas okružuje.
Za pčetak, ja I dalje nikog neću nazivati bilo kakvim imenom niti bilo koga pogrešno okvalifikovati I time dokazati da sam kao strejt maker malo tolerantniji od vas, a posebno od tebe Gvozdenoviću.
Na početku ću se kao čovek svestan svojih grešaka izviniti svakoj devojčici na sajtu koja se našla uvređenom ili ako sam je svojim pisanjem na bilo koji način učinio promiskuitetnom.
Dok ne napišem sve ono što želim, zamoliću korisnike trave a mi odgovore na sledeće pitanje.
Da li je ovo što piše u članku sve laž ?
Neso, nemam bas iskustva u vaspitanju dece:) ali mislim da bi bilo dobro da malog ukljucis u neki timski sport,das mu neki hobi koji ga moze zdravo spajati sa ljudima koji cene upornost i moralne vrednosti...
Nije tako strasno ako mali i zapali travu, problem je ako mu trava postane nacin zivota...pokazi mu da svati sta je karakter a sta nije...a ako ga uvatis da vari odvediga u bolnicu ujutru da vidi kako se metadonci otimaju oko svoje porcije...:)Bitno je da covek nauci da gubi i da dobija...to je rock'n'roll :) zivot je pun uspona i padova...ja kad sam sjeban uzmem malo gitaru (to je nesto u sta sam ulozio trud, nesto sto volim,moj hobi) odsviram malo i bude mi bolje, jebi ga, i ja sam samo covek, nisam nadcovek kao Gvozdenovic..:)
Dakle, ja mislim da klince treba ukljuciti u neki sport da kanalisu svoju impulsivnost, i naci im neki hobi koji zahteva trud da ne izgube osecaj za realnost!
i da..ne daj da se mali previse otudji od tebe