FC - First Certificate in English (viši srednji nivo)
  • Арго

FCE je viši srednji nivo Kembridž ispita iz engleskog jezika i na skali Zajedničkog okvira Saveta Evrope nosi oznaku B2.Ovaj sertifikat je prihvaćen kao dovoljna potvrda znanja za zaposlenje i neke studije širom UK, kao i svuda u svetu.

Postoji li neko od vukajlijaša ko već ima ovakav sertifikat ili iskustva sa njim? Da li postoje online skripte za pripremanje ispita, koji je ujedno i diploma koju izdaje British council?

• Tetka Drol

Ja sam to polagao posle časova na Institutu za strane jezike, mada uz malo predznanja opušteno može da se spremi i bez toga. Za ove onlajn skripte ne znam, mi smo koristili zvaničnu Kembridžovu literaturu za spremanje tog nivoa.

http://www.cambridge.org/gb/elt/catalogue/subject/item382392/First-Certificate-in-English-%28FCE%29/?site_locale=en_GB
    http://www.cambridge.org/contacts/serbia/

Možeš da pronađeš nekoga ko ovo već ima pa da fotokopiraš ponešto, ili da kopaš po netu. Evo ti npr. ovo:

http://ebookee.org/Objective-First-Certificate-Workbook_286359.html

• Арго

Tetka Drol, hvala mnogo :)

Nisam talenat za engleski jezik i imam fore 4 meseca, do septembra, da se spremim za FC. Imaću dva privatna časa nedeljno, samo profesor i ja, dakle 1 na 1, što mi više odgovara od grupnog rada. Krećem za par dana na te privatne časove, videću šta će mi profesor preporučiti od literature, znanje mi je negde osrednje. Pogledaću ove linkove što si mi preporučio, još jednom, hvala puno :)

• sveznanje1

Na ovom sajtu imaš gomilu materijala za FCE i inače za učenje engleskog jezika. Samo u polje search ukucaj "FCE". Moraš se registrovati da bi vidio download linkove.

http://englishtips.org/

• Арго

Hvala, Sveznanje :)

Još samo kad bi sajt hteo sa ruskog da mi se prešalta na srpski, jer ću inače početi uporedo da učim engleski i ruski :)

• sveznanje1

Imaš gore u desnom uglu rusku i englesku zastavu za mijenjanje glavnog jezika pa prešaltaj na engleski.

• Арго

Sad je sve kako treba :)

• Warner von Latinsche

http://www.flo-joe.co.uk/

Ja sam odavde spremao FCE, CAE i CPE.

• S

Polagao sam ga pre dve tri godine u NS. Nije nesto tezak, ali zahteva dosta spremanja i naravno love. Al mos se zaposlis sto kazes jedino ako dobijes tu neku 'vizu' u uciteljskom slengu za rad, pa jos sto kuraca...uglavnom moze da pomogne pri kasnijem zaposlenju...

• TB

Положих га и ја, а пре пар недеља сам полагао и адвенсд (мрзи ме да мењам писмо)....
    Море да помогне код запослења у државама енглеског говорног подручја, а са положеном педагогијом мореш и овде бити наставник енглеског....

• Џими

To je мит да можеш негде да предајеш енглески с тим. Тако су и мене триповали кад сам својевремено полагао тај, сад могу слободно да кажем, пичкин дим од испита. Положио сам ФЦЕ у другом разреду средње, а ЦАЕ у трећем и кажем да је пичкин дим, јер малтене никакве конкретне припреме нисам имао за испит, а и бесмислено је припремати се кампањски, јер на испиту треба да покажеш знање које си годинама стицао, а не током пар часова припрема пред испит; дакле применио сам своје тадашње просечно знање и положио сам, а положили су и они који много лошије знају од мене. Уметност је пасти тај испит. Чисто илустративно, на испиту ФЦЕ сам рецимо beautiful спеловао неколико пута са два л на крају и направио још сијасет дебилних почетничких грешака и болео их је курац да ме обарају, чак мислим да сам неку високу оцену имао на том писменом делу. Њима је битно да узму паре.

Једино на шта се можда треба обратити мало већа пажња је онај speaking, јер може да се деси да радиш исти у пару с неким кога не знаш и да он дроби све време и не да ти да проговориш. То је минус за њега (јер не да саговорнику да проговори), а минус и за тебе, јер не умеш да се избориш за реч. Ја сам имао среће да оба пута будем с ортакињом с којом се знам, па смо се унапред договорили како ћемо да организујемо те дијалоге.

Дакле, НЕ можеш да будеш наставник енглеског у (нормалној) школи с тим, али ЦАЕ (или још боље ЦПЕ) сертификат може да ти буде плус ако хоћеш да радиш као васпитачица, учитељица, рецепционар или послуга у хотелу, конобар у хотелу где долазе странци, туристички водич, или, ето, ако хоћеш да студираш или радиш нешто у иностранству. Иначе слаба вајда, бачене паре.

• _

Слажем се са Џимијем. Какав црни наставник. Нису баш бачене паре, бар се тешим, али свакако није ни јефтино. Не знам какав ти је ниво енглеског али шта ће ти те приватни часови, осим ако ниси тотални почетник?

• Џими

Не знам какав ти је ниво енглеског али шта ће ти те приватни часови, осим ако ниси тотални почетник?

Тај рад. Кад пређеш upper intermediate, требало би да си оспособљен даље да учиш сам, без помоћи наставника. Е, сад, прблем је што код нас приватне школе деле те дипломе шаком и капом, па сам имао прилике да држим приватне часове људима који су положили upper intermediate, а реално су на нивоу pre-intermediate. У ствари, шта ја лупам, кад има људи који су завршили енглески језик и књижевност, раде као наставници 20 година, а на неком средњем нивоу су...

• S

a pazi, oni kazu da pomaze donekle kad im izneses nekoliko diploma pred nos sto je i logicno, ali ja cisto sumnjam da se to gleda...Sta znam, to sam polagao da bih se proverio, al i dalje verujem da ima makar neku vrednost, ta diploma.

• Џими

a pazi, oni kazu da pomaze donekle kad im izneses nekoliko diploma pred nos sto je i logicno, ali ja cisto sumnjam da se to gleda...Sta znam, to sam polagao da bih se proverio, al i dalje verujem da ima makar neku vrednost, ta diploma.

То јесте, визуелно пет диплома боље делује него две. Још како до јаја делује сертификат на енглеском некоме ко нити зна енглески, нити је у тим водама. Па још онај холограм... :) То може плус да буде, слажем се.

• S

Trenutno sam na pola upper intermediate, zavrsim ga i sto ti kazes gotovo sa tim...makar jednim vecim delom u poglavlju

• Warner von Latinsche

Вако, ја положих сва три до краја средње школе. ФЦЕ је жешћи куртон и то може положити сваки индијанац. ЦАЕ је доста тежи и доста је већа разлика и није тачно да се може тек тако наштребати (као ФЦЕ), стога ти предлажем да не бацаш паре на полагање ФЦЕ-а, већ да радиш ко мазга још минимум годину дана да спремиш тај ЦАЕ. ЦПЕ илити профишнси је тежи од ЦАЕ у смислу да мораш много већи вокабулар да набуџиш и да бараташ идиомима и сл, да знаш шта значи locupletative, infundibuliform, cloakatively и још гомила глупавих речи којима се размећу препотентне профе са Кембриџа између сркова чаја. За ЦПЕ је потребан озбиљан рад и потребно је времена за спремање.

To je мит да можеш негде да предајеш енглески с тим

Ово је тачно.

Али не бих рекао да сам бацио новце, јер мислим да сам ваљано научио енглески и могу рећи да знам језик (не у смислу у којем га "сви знају"). А да је скупо, скупо је.

• S

Kakav optimizam izbija iz vas. :)

• Џими

locupletative, infundibuliform, cloakatively

Е, јебига сад. :)

• Арго

Фора је била у томе што сам имала понуђен посао у Лондону, при амбасади. И уз факултетску диплому ми је био потребан доказ да знам и језик. Али, будала или не, ја сам баталила селидбу из земље...

• wojtek

cloakatively

Само за ову могу да претпоставим шта значи. Нешто као прикривено? Јел сам у праву?

Ја сам мислио да идем на ЦПЕ за једно годину дана, да нагрувам вокабулар и да причам енглески сам са собом у сврху вежбе. ЦАЕ сам положио у трећем или четвртом средње, без трунке припреме, али не могу рећи да је био лак. Реадинг и спеакинг делови могу бити зајебани, њритинг је лаган ако си иоле елоквентан, док је листенинг пичкин дим.

• kizo

Mej gad fak ju, pa što idete po tim kursevim i školicama? Platite Džimiju.

Vaj ar ljudi idu stalno u te školice ingliš lenguidža?

• S

Pa da ne bi morali kod Dzimi boja.

• TB

Џими
    To je мит да можеш негде да предајеш енглески с тим. Тако су и мене триповали кад сам својевремено полагао тај, сад могу слободно да кажем, пичкин дим од испита.

Па пази братац моја професорка што ми је предавала у школи енглеског неколико година раније је била ту због ЦАЕ испита, а мислим да сам је начуо да је и предавала у основној школи, ал' то нисам сигуран пошто се искључим кад ми неко почне причати нешто што ме не занима....

Познајем и сам неколико људи који нису ни близу апер интермидијет нивоа, а имају ЦАЕ положен. Безвезе....

Но, оно што ми је занимљиво је да сам оба пута на спикингу причао о некој екологији, чувању околине, глобалном загревању и сличним глупостима.... Као да не мењају те теме....

• S

De ne menjaju, nas je u grupi bilo 6-7 i svako je normalno morao da se predstavi, odakle je i dobijali smo svoje teme...

• TB

Ау, много вас било, за ФЦЕ смо били ја и нека цава, а сада и на ЦАЕ сам био са неке две цаве и увек иста тема ми била.... Можда ме укењало....

• shitbrix

Ја треба да полажем ФЦЕ, али оно, смор је и много лако.
    Хоћу ЦАЕ, али ми "не препоручују". Боли ме курац...следеће године ћу.

• S

Ako imas love sto da ne, to mu dodje negde oko 150-200 ako me drzi memorija..

• shitbrix

Тако некако.

• milodarka

http://btjunkie.org/torrent/Cambridge-CAE-Advanced-Test-with-update-2008-From-practice-te/4358df36ab3a1f10bd785a8f13fa34d259df16ece711

Evo skinite ovo. Dobra stvar za pripremu čini mi se. Valjalo bi da odradi neko ko je već položio i da kaže valja li ova aplikacija. I ja bih da polažem CAE, samo da se nakanim.

• Џими

Па пази братац моја професорка што ми је предавала у школи енглеског неколико година раније је била ту због ЦАЕ испита, а мислим да сам је начуо да је и предавала у основној школи, ал' то нисам сигуран пошто се искључим кад ми неко почне причати нешто што ме не занима....

Гледај, и ја кад сам положио ЦАЕ, мој профа ме ангажовао да предајем у његовој приватној школи, тј. да га мењам кад не може све да постигне, тако сам први пут почео да зарађујем неку нормалну лову. У приватним школама увек нешто може да се искомбинује.

И ја сам чуо за случајеве људи који раде с ЦАЕ у основним школама, али зато сам употребио фразу ''нормалне школе''. Позната је ствар да, ако си завршио англистику, нема теорије да добијеш сталан посао у неком већем граду уколико добру немаш везу. С друге стране, у малим градовима се отимају за језичаре, села да не помињем. Ту и тамо се нуде и веће плате, тако да није искључено да неко са ЦАЕ ради у таквој некој школи. Дај шта даш, боље ико него нико. (И сам бих радио у неком банатском селу кад не бих имао алтернативе)

Но, оно што ми је занимљиво је да сам оба пута на спикингу причао о некој екологији, чувању околине, глобалном загревању и сличним глупостима.... Као да не мењају те теме....

Па, углавном се врте исте теме о којима би као сви требало да имамо неки став. Мени су се и на факсу страни лектори попели на курац с тим. Докле више о економској кризи и глобалном загревању, аман? :))

• TB

Нема теорије да у већини случајева добијеш посао без везе, реално....

Ја сам их богами, задњи пут поприлично пошорао са Џорџом Карлином http://www.youtube.com/watch?v=eScDfYzMEEw
    Мојој бившој је једном успела да западне тема о неким старим кућама, али и то се свело на еко-куће и чување енергије....

• Heavy_Rain

FCE je baš opušten ispit, položila sam ga još sa 14 godina bez mnogo cimanja. Jedini problem, ako si tremaroš, može da ti bude spiking deo, ali i tu dobiješ sliku o kojoj možeš da pričaš šta god poželiš i šta ti padne na pamet, dakle negde u glavi već može da postoji delom spremljen tekst. Pored toga, pričaš još nešto o sebi, što isto naravno lažeš i kažeš ono što ti najsigurnije zvuči. Sve u svemu, nije nikakav problem položiti ga.

• Стевчо сметало

Ja sledeće godine polažem FCE(nivo B2).

• Tibor Váci

Stevčo Nekropostalo

• plok

stevcho,ako nastavis nektopostovanje,zacepicu ti supljinu na steni,,pa ces se osushiti od nedostatka zapljuskivanja talasa

Ova tema je zaključana.
Nije moguće dodavanje novih komentara.