- [
http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/267183/Opsta-tuca-vernika-i-svestenika-zbog-nepecenog-mesa
Nije prvi put da se desi da na nekom svetom mestu dođe do opšte tarapane vernika i popova. Narodu se ne svidi na koju je stranu okrenut sveštenik tokom Liturgije pa ubije Boga u njemu, nekad se domaćinu ne svidi kad pop kaže da je prase nedovoljno pečeno pa mu slomi nogu...
Ili je možda u pitanju sam tuzlansko-zvornički vladika Vasilije Kačevenda oko koga se stalno javljaju neki skandali: Živi u dvorcu i druži se sa striperom Dejanom Nestorovićem (onaj iz klipa "pitala sam popa") kome kupuje sve i svašta i plaća mu studiranje u inostranstvu. Prvo se pričalo da mu je striper sinovac, pa unuk, pa dalji rođak, isto kao što političari govore za mlade devojke s kojima ih viđaju u društvu.Objavljivanje fotografija na kojima vladika Kačavenda šopinguje u ekskluzivnoj prodavnici „Bos" u centru Beograda noć pred sahranu pokojnog patrijarha Pavla izazvalo je negativne reakcije u javnosti. Nestorović otkriva da odelo nije gledao za sebe.
- Nije kupovao za sebe, već je gledao odelo za mene! Vladika jako voli dobre parfeme i uvek me obraduje nekim dobrim. Njegovi omiljeni parfemi su „dolče i gabana" i „armani". Tu imamo isti ukus. Iz Moskve, posle njegove posete ruskom patrijarhu Kirilu, dobio sam od njega srebrni krst sa raspećem, koji je moj čuvar i talisman - priča Nestorović.http://www.pressonline.rs/upload/boxImageData/2010/2/13/93979/vladika1.jpg
http://www.pressonline.rs/upload/boxImageData/2010/2/13/93970/0408.jpg 
Po pravilu, sveštenik mora da poštuje božiju kuću (crkvu) i da se lepo ophodi prema narodu, da ih savetuje i da čuva crkvu. On je zadužen za sve tajne i svete obrede u crkvi i u velikim skupovima da se ponaša normalno, obavi obrede i molitve koje su za taj sveti dan propisane. On je, kako bi mi vernici rekli, sluga božiji koji treba svakodnevno i sa verom u Njega da približi narod Bogu molitvama koje peva i da podučava one koji su došli radi toga. U ovoj današnjoj situaciji se sveštenik udaljio od Boga i od svoje profesije i poziva za šta je zadužen. Takvi su sveštenici grešniji od nas jer paganišu ono što je sveto. Nije u prirodi sveštenika da vređa, da udara nego da poštuje, vaspitava, širi veru i ljubav, smiruje narod, da im se nađe kada im zatreba, da sa jakom verom u Boga radi svoj posao. Ali srbin je srbin i kao takav uvek je bio zajedljiv i picajzla za druge a sebe uzdiže. Sveštenici trebaju da zaborave na sve loše reči koje mogu biti izgovorene i da daju primer kako treba u crkvi da se ponaša.

Pa sve to u redu, ali zar ljudi ne treba da gledaju u sveštenstvo kao nešto najsvetlije? ipak su oni odabrani od Boga da rade taj poso i ko je neki obični poljoprivrednik da dozvoli sebi da fizički nasrne bez ikakvog razloga na sveštenika?
Ako im je sveštenik nešto prigovorio, sigurno nije bilo bez razloga!!- [
Ajde popovi, oni su slični nama, "običnim ljudima", ali monasi, pa oni su čitav život posvetili Hristovom učenju, pa na šta ovo liči?
http://www.youtube.com/watch?v=XSIqaUNCxJw - [Pa sve to u redu, ali zar ljudi ne treba da gledaju u sveštenstvo kao nešto najsvetlije? ipak su oni odabrani od Boga da rade taj poso i ko je neki obični poljoprivrednik da dozvoli sebi da fizički nasrne bez ikakvog razloga na sveštenika?
Ako im je sveštenik nešto prigovorio, sigurno nije bilo bez razloga!!E ja se slažem sa Petrom, pop je lepo rekao da je meso živo, a zna se da Eglezi, Ameri i ostali jedu sirovije meso. Pa nismo mi katolici ili protestanti da jedemo živo meso! E tu se domaćin naljutio pa mu je prebio nogu. Čuj on ne zna da ispeče prase, pa i da je sam Bog, tu uvredu mu ne bi oprostio!

LIkovi su u zatvoru, sve je jasno. Ti ih nazivaš Božijim ljudima a koriste opojne druge i uživaju u travi. Ima dobrih monaha koji sklapaju kraj s krajem i oni su jedino Božiji ljudi. Pa i sveštenici su Božiji ljudi a većina tih sveštenika uzima dvaput više za krštenja i sahrane, voze audije,mečke, pa jure 150 na čas, ko zna koje mafijaše kriju i uzimaju mito od političara samo da bi njih podržali, opravdavaš ih?? Onda viču Kosovo je Srbija da napale ljude koji veruju da na kosovu ima više Srba od Šiptara, a na kosovu je počelo još od Tita. . . Srbija postaje pravoslavna dzamahirija!
- [
Ko je veći grešnik, onaj što prebija narkomana ispod ikone ili monah koji duva?

Ја сам једном приликом причао са једном монахињом у манастиру. Питао сам је да ли може да се слика и она је рекла да не може. После тога је била непријатна тишина, па сам онда питао пошто су бројанице, а она каже да су десет евра и ја се захвалих и изађох. Тако да сам ја стекао утисак да су то фине жене. Мада, ипак, десет евра за бројаницу...
- [
A evo kakav je ona stekla utisak o tebi:
"Želi da se slika sa monahinjom? Čudak ili čak manijak! Naravno da ne želim da me slika! Evo sad ćuti, šta li petlja... Brojanica? To je najbolje što si mogao da smisliš? Ok, deset evra! Evo sad ode, a ne kupi, Bože sačuvaj!" - [Не постоје званична религија и секте- постоје они који више или мање профитирају.
Ne možeš tako da gledaš, šta ćemo sa sajentologijom? Koliko oni profitiraju, a nisu neka velika zvanična religija kako si ti to rekao, nego "sekta"...

Jankoviću mnogo "pričaš" da se tako kulturno izrazim. Dobro prouči šta je sveštenstvo pa posle komentariši. Kao što sam napomenula, sveštenik je tu da približi narod Bogu a to što su POJEDINI sveštenici tu da bi profitirali e to je već druga priča.
A većina našeg naroda je stoka koja jedno priča a drugo radi. Kao poštuje veru a ovamo psuje Boga i bije sveštenike čast izuzetcima koji duboko veruju i poštuju svoju veru.- [
Mislio sam da hoćeš da poistovetiš verske organizacije koje okupljaju mnogo ljudi sa organizacijama koje mnogo profitiraju, a sekte sa siromašnim ogranizacijama, pa sam hteo da ukažem da nije baš tako...

Vučice, nemoj sa tim oči otčiotvaračkim stavom.
Ja vjerujem u Sigmara jer njegovi sveštenici su barabe, skoro ko Krajišnici.
http://images.quickblogcast.com/1/2/2/6/6/174281-166221/sigmar_avatar.jpgAli trebaju oni još međeda ubiti i koridora probiti da dostignu taj nivo.
sveštenik je tu da približi narod BoguАко неко жели да се приближи богу (било ком богу, то је ионако човекова творевина) он ће сам то учинити и сам ће следити тај идеал. Ако неко неће, немој измишљати приче да би и њега окренуо на ''праву'' страну. Пусти га, нек буде скрнав, нек бар толико буде свој, кад већ није могао да бира где ће да се роди.
Jankoviću proširi vidike malo. Nemoj tapkati na jednom mestu.Од силног ширења видика ми пуцају зенице.
Е, баш хоћу да тапкам у једном месту, што ти кажеш. Јер, ја имам своје мишљење.
Не кривим Цркву, не кривим свештенство (и они су људи, снашли се, јебига), али, богами, кривим оне који имају мозак и који су свесни да имају мозак, а не користе га нимало нити имају намеру да мућну њиме.- M
@YouCantHandleTheTrut ahahaahahahhaah
Ако неко жели да се приближи богу (било ком богу, то је ионако човекова творевина) он ће сам то учинити и сам ће следити тај идеал. Ако неко неће, немој измишљати приче да би и њега окренуо на ''праву'' страну. Пусти га, нек буде скрнав, нек бар толико буде свој, кад већ није могао да бира где ће да се роди.Tu jesi delimično u pravu. Ako neko hoće da se približi Bogu onda se javi svešteniku da mu pomogne i posavetuje. Zato sam rekla daje sveštenik je tu da približi narod Bogu.
A ti i dalje ostani neinformisan što se mene tiče, to je tvoja stvar. Samo se pitam šta ćeš reći svojoj deci kada te pitaju o sveštenstvu, crkvi i Bogu i zbog čega je sve tako. Da li ćeš im svojim izjavama vezati oči i turati im svoje priče i svoja shvatanja zbog svoje neinformisanosti.
Samo se pitam šta ćeš reći svojoj deci kada te pitaju o sveštenstvu, crkvi i Bogu i zbog čega je sve tako. Da li ćeš im svojim izjavama vezati oči i turati im svoje priče i svoja shvatanja zbog svoje neinformisanosti.Морам ово да те питам: шта те боли курац како ћу ја своју децу да васпитавам?
Али, ипак, удостојићу те одговора:
Даћу својој деци да читају. Да читају, што више и што разноврсније. Ако им нешто не буде јасно, нек питају. И потпуно имају право да за те ствари изграде своје мишљење независно од мог.
И да, ја сам много више информисан него што мислиш. Само што ти се не допада моје мишљење. Да си рекла да је тако, у реду. Али, ти покушаваш да ме натераш да сам за себе помислим да сам неинформисан. Нећеш, колега.- SS
Грех је тешко дефинисати, па самим тим и грешнике. Грех представља свако одступање од Бога (љубави, доброте, врлине, исправности) што се зове - блудничење (израз је црквенословенски и значи ``лутати (погрешним путевима)`` ).
Ко је већи грешник? Међу првима - ЈА. Јер хришћанин се бави исправљањем себе, а лицемер исправљањем других.
Ако би гледали генерално (у математички и социолошки климавом појму статистика) Срби нису црквени људи (не посећују цркве) а нису ни побожни (не поштују Божје заповести, а неки их чак ни не знају све). Осим тога немају довољно храмова (можда имамо капацитет за свега 15% популације), цркве су мале, недовољно посећене и народ у њих не улаже довољно новац, рад и време. Оно и што уложе, Срби не контролишу где средства иду, па тако имамо случај да Храм Св. Саве још није готово, а Руси су Храм Христа Спаса подигли из пепела за свега пар година. Имамо и случај Ђурђевих Ступова који и данас данас нису готови, а велике су паре дате. Хиландар се још увек развлачи и гради као да је у питању Кеопсова пирамида или Велики кинески Зид.
Срби немају добар однос према Цркви нити према свештеницима, који су исто тако Срби и имају исто лош однос према Цркви, народу и другим свештеницима - колегама по кадионици. Грех узајамног не помагања, занемаривања и осуђивања се најбоље огледа у празним црквама и недовољно изграђеној мрежи црквених институција које брину о православним Србима. У Србији постоји свега пар црквених институција за смештај малишана, обданишта и катихетичких школа за вернике. СПЦ за разлику од Католичке цркве, нема ниједну своју болницу, средњу школу (осим Богословије), породилиште итд. Постоје изузетци у виду манастира који раде и као болнице и смештај за децу и одрасле ометене у развоју, и понеки за лечење наркомана. Разлог лежи у неактивности свештенства и верника који не улажу довољно напора, воље и новца у изградњу институција које помажу верницима у свакодневним животним проблемима. СПЦ и православни Срби недовољно учествују у државним активностима, не помажу државу довољно и не предузимају све кораке као грађани, да дају свој допринос.
Тренутно се у СПЦ као и у Србији, сви користе безвлашћем и нередом, те се спроводи сопствена воља - литургије се крате, преправљају, крше се Васељенски Сабори, канони, црквени Устав (да, драги Срби, постоји и тако нешто, само ако се мало човек образује научи свашта), чак се крши и Устав РС. Ове грехе и кривична дела чине и верници и свештеници. Мало је непримерено делити свештенике и вернике, јер и свештеници су верници, а и верници су свештеници, јер верници саучествују у свештеним радњама. Да није верника, не би било ни свештених служби ни свештеника.
Срби морају да науче да поштују своју веру и Цркву, да држе до себе и своје вере, да контролишу рад свештеника, Цркве, да прате куда одлази новац који дају, да ли се подижу вртићи, домови за децу без родитеља, купују инкубатори, или свештеници граде себи палате и купују прескупа кола. Да би досегли тај ниво, Срби, верници (новокомпоновани и старокомпоновани - исто је) морају напре себе исправљати и дати свој највећи допринос - бити пример какав треба бити, а да се при томе не намећу празним и свечаним млатарањем рукама сваки пут када прођу поред неке цркве или када чују нешто везано за веру.
Патријарх Павле је рекао да је највећи допринос који можемо дати Цркви и Србији да ми будемо здрави чланови друштва и Цркве. Док тражимо кривце, исправни људи остају сами у настојању да ураде нешто добро. Знак је рђавог и слабог карактера кривити другог, док је знак дивовске снаге и јунаштва смирено се трудити да буде боље и исправљати себе.
Црни Сизифе, колики коментар!
Ћути, Чаславе, требао сам ово бацити на другу тему или неки блог.
Панагије ми, требао си.
Е, идем да попијем лекове. - SS
Мирославе, срећа је па Срби воле да читају, иначе би само прескочили овај твој коментар. А има и оних који имају капацитет само за изреке и кратке стрипове типа Хогар Страшни.
Нисам ја Мирослав, ја сам Сизиф.
Па, куде је Мирослав?
Ено га са Хафизом игра се чораве баке.
- SS
Др Јанковић Сизиф овде. Мирослав је отишао на пољанче. То што ти мислиш да нема подела на цркве и секте јесте показатељ твог мишљења. Информисан јеси, али баш као што си рекао да кривиш оне који имају мозак а не користе га, и ја тебе кривим за исти грех. Пошто знаш разлику, онда не можеш поистовећивати секте и религије, али можеш налазити њихове заједничке тачке, као што је профитирање. Или можеш - у том случају се глупираш и показујеш класичну приученост где своје знање у име свог става понижаваш или умањујеш. Срећом, не питаш се ти, а ни ја, већ званична наука - социологија религије, која јасно каже шта је шта. Па сада ти и ја можемо говорити шта нам је воља, чиме показујемо как`и смо.
- SS
Warner von Latinsche Православни Грузин, Џугашвили кога ти зовеш Стаљин, је убијао јер је био ненормалан. И онда је он узео да ради све оно против чега је био. Један ћири-бу, ћири-ба је заменио другим. Захваљујући њему сада Руса има једва 100 милиона. А било би их 300. Ето ти његовог ћири-бу, ћири-ба. И нестаде 200 милиона Руса. Јебо те он, да те јебао.
Смири се Јоване!
Захваљујући њему сада Руса има једва 100 милиона.И на томе сам му вечно захвалан.
Што се тиче километарског коментара, зашто би секуларна држава улагала новац, рад и време у цркве? Слажем се као метар дрва да Србија не контролише средства, али ако би их усмеравала ка изградњи божјих кућа, то је подједнака неконтрола средстава. Реално, боле ме курац за Курчеве ступове и Храм св. Саве, тај исти новац може далееко паметније да се искористи.
Зашто би Црква имала своју болницу, породилиште? Зна се ко се бави медицином, а ко враџбинама. А и дало се видети како лече наркомане лопатама.
Мрзи ме даље да читам.

Slažem se Sizifom. Uglavnom.
недовољно учествују у државним активностимаDa u građanskim, ali ne i u državnim. Ako si mislio na instituciju.
Срби морају да науче да поштују своју веру и Цркву, да држе до себе и своје вере, да контролишу рад свештеникаSrbi vernici, da. Mada je bolje da je ne poštuju, nego da "moraju da je poštuju" jer tada najčešće dolazi do sledećeg:
намећу празним и свечаним млатарањем рукама сваки пут када прођу поред неке цркве или када чују нешто везано за веру- SS
Warner von Latinsche Жао ми те је. Сложи се што пре испод метра дрва, учинићеш свима услугу. Не вреди да ти објашњавам, немаш капацитет да прочиташ један кратак текст, а камо ли да разумеш нешто сложеније. Узми па почни од бојанки, стићићеш и мало даље од стрипова.
- SS
cornelije Образуј се мало више. Џамахирија не може бити православне вере, не срамоти се. Чак ни поређење није на месту. А затшто - знаћеш кад се додатно образујеш.
Црква и не улази у политику, осим појединих случајева где неки свештеници покушавају да утичу на политике РС, али не могу бити и сами политички активне личности (министри, председници, премијери) али верници улазе и као грађани са правом гласа имају све законске и правне могућности да у секуларној држави изражавају своје грађанско неслагање или противљење које вређа њихова осећања.
Свако се може позивати на веру и Цркву, па чак и они који то не би требали да чине, а који то раде са циљем да стекну јефтине политичке поене пред изборе (Ђинђић, Тадић, Дачић, Коштуница, Николић и сви остали ``верници``)
Ваља научити нешто из Устава и права грађана, Србине.
- SS
Warner von Latinsche Са простаком и глупаком попут тебе (псујеш и вређаш) нећу да дискутујем. Прво ћеш ме спустити на свој ниво, а онда ћеш ме дотући својим искуством у простаклуку и глупости. Пријатно ти било.
- SS
Gospođica Obrenović Мислио сам на учешће грађана и у грађанским иницијативама (контрола рада институција и Државе) и у институцијама - оне постоје због грађана, зато се другачије зову ``јавни сервиси``.