ISTORIJA-Najveće bitke ikada (po vašem subjektivnom mišljenju)
  • Adams86

Ovde pišite o po vama najvećim bitkama u istoriji ratovanja, i o bitkama koje su vas najviše fascinirale dok ste čitali,slušali ili gledali o njima...

EDIT: Napišite i kratki ili duži opis te bitke,u zavisnosti koliko vas mrzi :)...

Evo ja da počnem...

Po meni jedna od najfascinatnijih bitki i jedna od najkrvavijih (pored Cerske i mnogih drugih sa kojima sam fasciniran),je pomorska bitka koja se desila u toku nacističke operacije "Rajnska vežba" u kojoj je 1941 potopljen ondašnji div i ponos Nemačke mornarice brod Bizmark i u kojoj je tokom 9 dana potere i borbi poginulo preko 3500 vojnika sa obe strane.

Inače Bizmark je u tom vremenu smatran,nepotopljivim i nepobedivim,što u suštini i jeste bio,o čemu govori jedna kontroverza koja ni dan danas nije razjašnjena,a to je da sve ukazuje na to da su Nemci sami potopili brod,kako on nebi pao u ruke Britanaca koji su se svim svojim silama stuštili na njega.

Takodje o njegovoj nadmoći govori i podatak da je potera za njim i potapanje trajalo više od 9 dana i da je u tih 9 dana pretrpeo na desetine napada kako Britanske avijacije tako i mornarice. Takodje fascinantan podatak o Bizmarku je to što je u toku tih 9 dana potopio do tada "nepotopivi" ponos Britanaca brod Hud,na kom je od 1400 članova posade preživelo samo njih troje! Dovoljno je reći da se sam branio, bez ikakve podrške trećeg rajha od stotine torpednih bombardera i pet bojnih brodova koji su udarali po njemu, ili jednostavno rečeno 9 dana je ratovao sam protiv gotovo kompletne britanske avijacije i mornarice,koja se u tom trenutku našla u Atlantiku.

Ova bitka me takodje fascinira zbog morala na obe strane,ni Britanci ni Nemci nisu posustajali do poslednjeg čoveka,o čemu govori sudbina posade sa Huda ali isto tako govori i činjenica da se posada Bizmarka borila na kraju bez kompletnog "rukovodstva" broda koje je izginulo u ranoj fazi finalnog okršaja i sa 80 posto uništenog oružija.

Sve u svemu žalosna sudbina tolikog broja ljudi i jednog takvog diva kakav je bio Bizmark,ali opet kako ja volim da kažem "da nema smrti i patnje,istorija bi bila najdosadnija nauka"...

• Skočimiš

Operacija 'Koridor' 1992. godine.

• Flow

Bitka kod Termopila.

• Adams86

Momci sve je to ok verovatno 90 posto ljudi zna za bitke koje ste naveli,ali dajte napišite barem neki opis bitke,šta vas fascinira u njima ili barem neki link o tome... Čisto da bi eto malo razmenili izmedju sebe mišljenja a i da bi svi po malo obnovili davno zaboravljena gradiva :)

• riffraff

Чему 'ваке теме ?

• Шерлок

Деветар Цокулић
    Чему 'ваке теме ?

Да форум не би био овако незанимљив.
    По мом мишљењу највећа битка у историји је битка код Курска , највећа тенковска битка свих времена и најзначајнија савезничка побједа у другом светском рату. Њемци су имали 3 000 тенкова, 800 000 пјешака, 2 000 авиона, док су снаге совјетског савеза имале 3.600 тенкова, 1 300 000 пјешака и 2400 ратних авиона. Највећа битка модерног доба.

• Марко 

Косовска битка. Не кажем зато што сам Србин, него јер битка има велики значај за Европу. Да су Срби пропустили Турке да прођу, дошли би они доста даље од Беча.

• krupovrbaski zmaj

bitka za gondor. govor kralja teodena me je faacinirao, ni nik vujicic ne bi te mogao onako motivisati da se zaletis u nadmoc i strijele orka.

• S

Прво што ми пада напамет је битка код Кане где је Ханибал на "гостујућем терену" победио бројнију и боље опремљену римску војску тако што је тактички надмудрио, опколио и умало потпуно уништио. Историчарима и даље није јасно зашто одмах после тога није кренуо на Рим који је био у расулу и који би му се вероватно предао већ је остао да лута од града до града по Италији док му се сва војска није, онако већ уморна и деморалисана, потпуно расула.

То онако на "прву лопту"..

• Шерлок

Косовска битка. Не кажем зато што сам Србин, него јер битка има велики значај за Европу. Да су Срби пропустили Турке да прођу, дошли би они доста даље од Беча.

Иде ми на курац што читав живот помињете нешто што смо изгубили, можда та битка и јесте имала значаја за Европу ал' размисли од каквог је значаја била за нас.

• Bruce

Bitka kod Angore

Prelomna tačka u tursko-srpskim ratovima, osvajanje osmanlijskog carstva od strane Timura Lenka dovelo je do mogućnosti da se Srbija malo odmori od zuluma, a hrabrost srpskih vitezova (iako su se borili na strani Turske, kao vazali) navela je Mongole da ih sve oslobode bez otkupa i kazne. Ostali zarobljenici su bili nemilosrdno poubijani.

Uvod u jedan od svetljih perioda naše istorije. Posle toga je onaj radoznali magarac otkrio Ameriku i ceo svet upropastio.

• paninaro

Ada svi znaju da je to bitka drugog punskog rata kod Kane đe je Anibal skrljao rimljane, 100000 za jedan dan. Tkzv opkoljavanje konjicom i falangama.

• Champy

Flow
    Bitka kod Termopila.

Evo i link: http://hr.wikipedia.org/wiki/Bitka_kod_Termopila

Meni je najveća i najpametnija bitka, uz ovu kod Termopila, ona kod Gaugamele. Aleksandar Veliki je sjajno nadmurio Perzijance. Evo i linka: http://hr.wikipedia.org/wiki/Bitka_kod_Gaugamele

• Skroz O'tkačen

Otkako je sveta i veka (jebem li ga ako znam šta ovo znači, ali se kaže tako) vodi se iscrpljujuća bitka u kojoj se strana unapred osuđena na poraz bori za smislenost rečenog i napisanog. Šta znači "najveće bitke ikada"? Da nije: koje su najveće bitke (logika kaže da je jedna najveća) i kada su vođene. Dakle, ikada treba razdvojiti na i i kada. Ili sam ja nešto pobrk'o? Opet, svačije mišljenje je subjektivno, znači, čak i kad se poklapaju mišljenja svih koji o nekoj temi misle, mišljenje svakog od "mislilaca" je subjektivno. Da ne pričam o uvodnom postu! A dovoljno je samo se malo potruditi. No hard feelings, ovo je "moje subjektivno mišljenje", lako može biti da nisam u pravu.
    Što se teme tiče, mislim (lično?) da je zanimljiva, naročito meni, s obzirom da mi je istorija verovatno "najzakržljalija grana".

• paninaro

A ako çemo subjektivno to je ova zadnja đe sam se izborio za više mesa u ishrani :-)

• Champy

Bitka na Bedru

Bitka koja je uveliko obilježila Islam.

• Шерлок

Глупе ми ове битке са по 15000 војника и 6000 жртава, код Курска су милиони у питању, ееееееј, милиони !

• BeboP

Све битке Јапана у муромачи периоду, за време владавине Оде Нобунаге

• Шерлок

Бебопе, ја сам мислио да је теби најготивнија битка кад је Берзерк сам сјебао 100 војника.

• celt

zimski rat. sssr-finska pocetkom drugog svetskog rata.
    bitka sama po sebi nije zanimljiva toliko, rezultat bitke je bio mizeran i za ruse i za fince, ali nekako na jednom mestu kozes da vidis kako je ruskoj vojci najveci neprijatelj sopstvena komanda, nemci svima neprijatelj ako im se pruzi prilika, a kom pomazu britanci (danas nasledili amerikanci) zavrsi izjeban u dupe.
    za ostatak:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Winter_War

ili, zanimljiv poster koji me je i naveo jednom da pogledam o cemu je rec

http://3.bp.blogspot.com/_9cHkMILP4_A/Su8p3GFJJOI/AAAAAAAABHc/yywQlkVuUD4/s1600-h/fdccax.jpg

inace, daleko od najvece ili najzanimljivije bitke, al reko da pomenem, cisto ako sspte nekad videli poster i pitali se koj kurac :)

• celt

dajte malo bolje opise kad napisete, neki zanimljivi podatak, ili bar link na vikipediju.
    ne znaci mi nista cisto nabrajanje...

• Шерлок

ја не видим тај постер, мора да је због овог ад блока.

• CapooN

Bitka na Košarama iliti Pakao Košare.

• BeboP

Бебопе, ја сам мислио да је теби најготивнија битка кад је Берзерк сам сјебао 100 војника.

А могући су и фиктивни примери? Онда се слажем са твојом констатацијом.

• S

Шта знам, сами Турци ту битку посебно спомињу само по томе што им је погинуо султан, у сваком погледу много им је значајнија битка на Марици која им је отворила врата балканског полуострва и касније битка код Никопоља против дупло бројније и многонационалне крсташке војске чијом су победом дефинитивно зацементирали своје место на Балкану у наредних 5 векова.

Да су и после тога долазили до Беча - јесу, да су 150 година владали Мађарском - јесу, много је комплекснији разлог зашто нису могли даље, можда је најкраће могуће објашњење то што једноставно нису могли против целе Европе, мада не заборавимо да се они нису само концентрисали на Европу, освајали су и по Азији, Африци где су имали веће шансе за напредак, а и сами су се касније распадали изнутра, тзв. "Болесник на Босфору"..

Иде ми на курац што читав живот помињете нешто што смо изгубили, можда та битка и јесте имала значаја за Европу ал' размисли од каквог је значаја била за нас.

Ни за Србију битка на Косову, па чак и то ако смо доживели пораз, није представљала крај и такву катастрофу као што се мисли. Као да заборављамо наредних 50-так година поновног процвата под Деспотом Стефаном и Бранковићима, није то баш било тако. Maда, ко ће га знати, како год да се окрене Србија није могла због свог положаја и свега осталог да избегне то што јој предстоји..

Ал' опет та на крају је Косово више је била судбоносно за нас него Европу, неке касније битке (као што сам горе навео) су биле много значајније за опстанак Европе од Турске најезде, пре свега Мађарске и Аустрије па можда и Венеције, питање је да ли они Косово и уче у школама..

• Bruce

Као да заборављамо наредних 50-так година поновног процвата под Деспотом Стефаном и Бранковићима

Pogledaj moj post o Angori...

• celt

ne radi link goer nikom.
    evo slike
    http://i38.tinypic.com/fdccax.jpg

• Шерлок

А могући су и фиктивни примери? Онда се слажем са твојом констатацијом.

Па навели су битку за Гондор..

Ни за Србију битка на Косову, па чак и то ако смо доживели пораз, није представљала крај и такву катастрофу као што се мисли. Као да заборављамо наредних 50-так година поновног процвата под Деспотом Стефаном и Бранковићима, није то баш било тако

Ал' много је то година под њиховом владавином, ипак. Предуго је турска раја на нашим просторима чинила зулума због те једне битке, силовали нам жене, од српских синова правили њихове војнике, наплаћивали су харач, убијали како им се прохтје. Па јеботе, пола ријечи у језику нам је њиховог поријекла.. Утицали су на наш народ, и то много.

• Bruce

Па јеботе, пола ријечи у језику нам је њиховог поријекла

A drugo pola latinski, engleski i nemački... samo gaće su srpska reč...

• Шерлок

И вампир.

• Марко 

Стефи, а да смо их пустили да прођу? Шта би онда било? Вероватно се данас не би звао Стефан него Муамер или Суљо.

• Bruce

Pustili smo krstaše da prođu pa su nam sjebali Vizantiju. A reč vampir nam uzeše ameri majke im ga glupave, ne znaju ni odakle su pravi vampiri poreklom :)

• Шерлок

Стефи, а да смо их пустили да прођу? Шта би онда било? Вероватно се данас не би звао Стефан него Муамер или Суљо.

Нисам рекао да смо требали да их пустимо да прођу, него сам рекао да се боју на Косову даје превелик значај, као што горе рекоше и битка на Марици 1371 је била од већег значаја и по нас и по Османлије. А и кад смо код пропуштања других војника само се сјети колико би нама данас било боље да смо у појединим ситуацијима урадили онако како нам велике силе кажу, ал' јебајига, наш чувени српски инат, не дамо ми ни педаљ свете српске земље !
    Умјесто да нас сад има више од јебених британаца нас има цирка десет милиона, зајеби небески народ.

• Alkaloid

Bitka na Marici je imala mnogo veći značaj za tadašnju srednovekovnu srpsku državu i ceo Balkan uključujući i kraljevinu Ugarsku, tada je još turska ekspanzija i mogla da se zaustavi. Srpska vojska potpomognuta četama iz Bugarske, Vlaške i Grčke od 60 000 do 80 000 ljudi je razbijena od višestruko slabijih turskih snaga, naime stoka se naroljala i zaspala, tokom noći turske snage, po nekim navodima njih 800 je preplivalo vodu, uvuklo se u logor i na spavanju poklalo većinu vojske. Poginuli su i zapovednici kralj Vukašin i despot Uglješa Mrnjavčević. Vrata za turska osvajanja Evrope i Balkana tom bitkom bila su širom otvorena.

• Марко 

Да, Битка на Марици је доста битна.

• celt

warner, ne pise nigde, al mi se cini da je ta bitka bila ocigledan primer onoga da pustis u juris dva rusa i jednu pusku.
    kolko oni ne cene sopstvene ljude i vojsku je za pripovedanje...

• S

Управо то говорим.

Бачје, ево нисмо их пустили да прођу па су опет били 5 векова овде. Иначе, да су Турци хтели да потурче цео народ наравно да би то урадили за недељу дана, него им то није одговарало.

Зашто?

Прво, Турци су били верски толерантни, иако то делује немогуће. На Косову постоји преко 2000 цркава и манастира који су готово нетакнути а могли су бити уништени преко ноћи, као и они по осталим хришћанским земљама где су Турци боравили (Бугарска, Македонија, Босна, Херцеговина, чак и велики делови Хрватске па и Црна Гора све до 17-ог века).

Друга, и много значајнија ствар, је то што су Турци живели од пореза тј харача, а њега су скупљали од хришћанске раје диљем Балкана. Довољно је било прећи на Ислам и одмах постајеш грађанин вишег реда, смеш да носиш оружје, јашеш коња, облачиш се лепо ( чак је и то било забрањено хришћанима) и ослобођен си гомиле пореза, износ је био готово симболичан.

Са друге стране раја је плаћала десетине харача, + данак у крви, плус је присутан константан страх за живот, те је народ у крајевима где је турска власт била нарочито тешка масовно прелазио у Ислам ( нпр. Босна). У једном тренутку је та мода толико била честа да су Турци забрањивали прелазак у Ислам јер је постојала опасност да остану без главног извора прихода и људства - раје.

Дакле, да је њима било у интересу да сви будемо Суљо и Мујо, веруј да би било тако.

Нашао сам био једном на нету какве су све хараче хришћани морали да плаћају, недостаје само Динкићев ПДВ и претплата за РТС, тако да и разумем донекле људе који су преласком на Ислам хтели да скину беду с врата..

• krupovrbaski zmaj

Najveća bitka nije, ali je jedna od najvažnijih bitaka. Bitka za odbranu evrope od muslimanske invazije. Šarl Martel je uspjeo da okupi seljake i posvađana franačka plemena i od njih napravi vojnike koji su porazili arapske invazore koji su bili brojčano nadmoćniji, organizovaniji i bolje opremljeni. Da nije bilo te bitke danas bi žene u Evropi nosale burke, a mi nikada ne bi osjetili slasti praseta sa ražnja.

• Warner von Latinsche

bar bismo imali nafte!

• krupovrbaski zmaj

samo da linkujem bitku za košare http://www.youtube.com/watch?v=ZO9Y2A7KE78 ovo se ne smije zaboraviti. film valja pogledati. ovo što je celt nabrajao je istina, užas je koliko komunisti nisu žalili ljude i da pokažem da skontate kako je to izgledalow http://www.youtube.com/watch?v=oJ3bzg-Tvt4. komunisti nikada nisu žalili ljude. vidite kmere, vijetnamce, kineze za vrijeme kulturne revolucije, i naravno staljina.

edit: zaboravih sremski front.

• Шерлок

Немојте заборавити и такозвану битку за "Исусов гроб", односно први крсташки поход, кад су крсташи под дозволом Папе Урбана другог жарили , палили, крали, силовали, убијали и то све са изговором да иду да ослобе свету крсташку земљу од крвавих руку невјерника. Прекретница у историји, такође, то је била занимљива битка због чињенице да је међу крсташима била гомила десеогодишњих дјечака због вјеровања да свету земљу могу да ослободе само чисте и невине дјечије руке.

• Марко 

Који су завршили као робови.

• Adams86

Daj šerloče nemoj molim te! Prvo i prvo ako ćemo govoriti o ishodu Kosovske bitke,u velikoj većini istorijskih izvora,ona stoji kao nerazjašnjena! I u poslednje vreme sve više imam osećaj da samo mi Srbi tu bitku uzimamo kao poraz... Mnoge činjenice govore baš suprotno,na primer gde si to čuo da se pobednička vojska povuče sa bojnog polja ( što su osmanlije uradile)?

U svakom slučaju kad se pogleda malo bolje istorija,mi sa osmanlijama imamo pozitivan skor,koliko god to paradoksalno zvučalo!Tukli smo ih na Marici,tukli smo ih na Kosovu,po mnogim ubedjenjima,tukli smo ih u dva ustanka i na kraju i u balkanskom ratu! A njihova okupacija nije plod,vojne nadmoći već isključivo političkih previranja,koja su se u tom periodu dešavala u Srbiji.o čemu dovoljno govori podatak da je na čelu srpske vojske tada bio knez a ne neko viši,što znači da u tom periodu nije sve bilo kako treba! Turci su nas okupirali bukvalno mirnim putem a posle su nas silom držali pod okupacijom!

• Марко 

U svakom slučaju kad se pogleda malo bolje istorija,mi sa osmanlijama imamo pozitivan skor,koliko god to paradoksalno zvučalo!Tukli smo ih na Marici,tukli smo ih na Kosovu,po mnogim ubedjenjima,tukli smo ih u dva ustanka i na kraju i u balkanskom ratu!

А они нас тукли 350 година.

• Bruce

Tukli smo ih na Marici,tukli smo ih na Kosovu,po mnogim ubedjenjima,tukli smo ih u dva ustanka i na kraju i u balkanskom ratu!

A onda je mrmot zamotao čokoladu u foliju...